Očerupati tenk se može lako. Dovoljno je pogledati snimke iz TRZ Čačk, pa vidjeti (ko vidi) da je tenk pogrešno rastavljen. Tako se tenk lako može rastaviti. Ali ako je potrebno tenk rastaviti, remontovati i reparirati (produžiti mu vijek trajanja) i sastaviti nazad, te vratiti u jedinicu, e, to je malo drugačija priča. Prvo, što se kod remonta uvijek dodaju neka poboljšanja, ili što bi neki rekli modifikacije.
Tenk se pravilno može rastaviti za tri do četiri dana. Onda sigurno ide pjeskarenje svih dijelova. Amerikanci pjeskare Abramsa u komori gdje su mjesto pjeska sitne metalne kuglice. Na ovim snimcima ne vidim komoru za pjeskarenje, ali vidim da je farba skinuta, te su dijelovi tenka ponovo ofarbani. Sastavljanje tenka ide malo duže. Kod rastavljanja se nije ništa podešavalo. Kod sastavljenja se moraju sve kote, zazori, usmjerenja, uzubljenja, uglovi, prenosi, centriranja itd podesiti prema raznoraznim specifikacijama i tehnološkim metodama. Mislim da sam već nekoliko puta pisao o raznoraznim podešavanjima uglova, prenosa ili uzubljenja u tenku, pa da ne bih dosađivao ...
Neki uglovi se podešavaju ispod uglovne sekunde, neki naponi ispod desetinke milivolta, itd.
To zahtijeva vrijeme, tako da je negdje potrebno do dvadeset dana da se to sve smjesti u tenk i podesi. Nakon toga idu ispitivanja funkcionalnosti, pa tačnosti i na kraju malo vožnje i gađanja. U Đuri Đakoviću se je nakon ovih ispitivanja mjenjalo ulje u motoru, vršila razna podešavanja i kontrolisalo ima li kakvih promjena nakon ovih testiranja.
Jedna od najvećih presa za presovanje čelika na Balkanu je bila presa u ĐĐ. Ona je štancovala pod tenka. Temelji prese su bili na dubini 45 metara, a ua temelje su ubačene sve stare auto gume u široj okolini Slavonskog broda. Ipak, kad presa udari u krugu stotinjak metara se mogao osjetiti dobar zemljotres.
Ta presa je služila za presovanje poda tenka.
Kupola tenka se je lila u Željezariji Ravne na Koroškem. Za ovaj tenk , T80, ne znam na koji je način napravljena kupola. Ima raznih načina izrade zavisno šta je u čeonim pločama na kupoli. Tu ima raznih materijala, tako da je teško reći šta je unutra i kako je napravljena kupola.
Kod ovog remontnog zavoda na slikama se ne vidi ni jedan radnik. U jednom dijelu fabrike, tamo gdje se radi metalurgija, pod je neuredan, dok je u drugom dijelu fabrika veoma čista, ali se tu ne vidi bilo kakav rad. Fino je sve pripremljeno za fotografisanje. Da li je prethodno očišćeno i uglancano nikad nećemo saznati.
Postupak popravke i remonta za tenk M84 nikad nije napisan, tako da je teško reći kako to rade u Remontnom zavodu Čačak. Za ovaj posao je bio raspisan tender na kojem su se prijavile dvije ekipe. Na čelu jedne bio sam ja, a u ekipi je bio Bartol Jerković (sadašnji direktor fabrike Specijalna vozila), Boro Pecić (sadašnji direktor proizvodnje u fabrici ĐĐ, najzaslužniji za Degmana) i još nekoliko radnika iz ĐĐ.
Druga ekipa je bila satavljena od nekoliko p.pukovnika, majora i ostalih koji su inače kupili kajmak na tenkovskom poslu, a imali su dobru zaleđinu i veze. I normalno, moja ponuda je bila bolja. Međutim, tender se obara i ponovo raspisuje, te na obnovljenom tenderu posao dobiva p.puk ....sa ekipom, iako su sada ponude za tender bile apsolutno iste. Nakon nekoliko dana p.puk
od avansa kupuje stan u Poreču za 60.000 maraka, te ...
Međutim, pošto nas nekoliko sada nije učestvovalo u pisanju Tehničkih upustava za tenk M84 ta papirologija nikad nije završena. Davali su nam neke ponude tipa surutka, a oni će kajmak, ali na to nismo pristajali. Tako da je taj p.puk sada u svom stanu u Poreču, papirologija nije završena, ... tako da ne znam po kojoj papirologiji rade remont u TRZ Čačak.
Čujem se često sa ekipom iz Čačka. Kažu da im posao ide fino. Onda se čujem sa drugarima tenkistima koji kažu da tenk ode bolji na remont nego kad se vrati sa remonta.
Onda čitam da se u VS nisu mogle iskompletirati jedinice sa M84, te su u njih stavili T72.
Ali to se dešava tamo negdje.
Još malo do penzije, pa ...
Pozdrav
Vlado