Za dvije minute traženja po internetu sam našao to što ti treba.
Dakle, već sam ti rekao da je ova slika koju si postavio presjek učila automata punjenja, a ne presjek automata u tenku.
Dijelovi su sljedeći. Na presjeku učila za automat punjenja.
Model configuration
The model (Fig.1) comprises frame 1 with turret simulator 7 and conveyer race-ring 5, gun simulator 9 and cabin 3. All auto-loader assembly units are mounted in the cabin, frame upper plate, turret simulator race-ring, gun simulator guard shield in a manner similar to their arrangement in the tank.
The main assembly units of the auto-loader:
conveyer 4 with trays 2;
conveyer traversing mechanism (not shown in Fig.1);
feeding mechanism handle 10;
round rammer 6;
cartridge case stub catcher 8;
electrical diagram of the auto-loader;
hydraulic system of the auto-loader (not shown in Fig.1).
Fig. 1.
1- frame; 2 - tray; 3 - cabin; 4 - conveyer; 5 - conveyer race-ring; 6 - round rammer; 7 - turret simulator; 8 - catcher; 9 - gun simulator; 10 - feeding mechanism lever; 11 - auto-loader electric system unit.
Imaš onaj moj snimak sa Youtube gdje se vidi postupak punjenja topa.
Na onome snimku koji govori o razvoju tenka, a koji je nakon ovog mog snimka imaš postupak (djelomični) popune obrtnog transportera.
Na više mjesta se mogu naći prednosti i mane automata punjenja sa tenka T72 i ovoga, sa tenka T80.
Zbog ovoga automata prostor u kupoli za komandira i nišandžiju je smanjen za prečnik barutnog punjenja. Ja sam morao da prebacima nogu preko noge da bi ikako smjestio noge u tenku. Dakle, traži se manja posada. Manja posada, a municija itekako teška kad se vrši popuna, pa znaju biti već na početku umorne posade. Ko je vršio popunu T72 (M84) zna kako je to teško.
Izlazak posade iz kupole na prinudni otvor je puno sporije jer se moraju demontirati kasete iz automata punjenja.
ovo sam našao
LOADING SYSTEM
The loading system is a system intended to automatically load the main gun with ammunition of the available types and consisting of a conveyor, automatic loader and control system.
Type – electric hydraulic mechanical, with fixed loading angle
Number of projectile – types 4
Conveyor capacity – 28 rds
Conveyor rotation – in both directions
Conveyor rotation speed – 25-33 degrees per sec
Loading cycle durationс – minimum 7 sec (if the conveyor turns through 1 step) / maximum 12.5 sec (if the conveyor terns through 180°)
Loading cycle duration if using manual drives of the loading system – if the conveyor turns through 1 step within 1 minute / if the conveyor turns through 14 steps within 1.6 minutes
Removal of a used cartridge case stub with placing it into an empty loading tray without damaging air-tightness of the fighting compartment
Round ramming type tandem-type ramming projectile and charge together) during one cycle
Availability of back-up drives manual drives of conveyor, manual ammo feed mechanism, manual conveyor lock and manual gun lock
Conveyor replenishment time (in replenishment mode) 15-20 minutes.
Control system of the loading system installed in the tank is intended for:
Ensuring control over operation of mechanical and hydraulic units of the loading system
Ensuring control of the firing circuits of the main gun and coaxial machine gun
Storing information about the rounds placed into the loading system conveyor
Dakle, velika prednost je obrtanje transportera u obije strane. Gađanje u otežanim ABHO uslovima, a koje je inače veoma rijetko, je isto prednost ovoga automata.
Proces popune možeš vidjeti ovdje:
http://www.youtube.com/watch?v=QOBiVwVi9FA&feature=player_detailpage#t=458Inače možeš slobodno prevesti ove dijelove AP-a, ili ih nazvati kao na automatu T72.
Obrtni transporter,
Memorija automata,
Elektromotor koji vrši pogon obrtnog transportera i memorije automata,
Donosač, lanac koji gura zrno i punjenje u top.
Kaseta obrtnog transportera,
uređaj PP28, a koji daje elektronici podatak o položaju topa u odnosu na ugao popune topa,
Pult upravljanja,
Pult popune,
Prilikom popune kasete automata kaseta je otvorena. Kad se položi zrno i punjenje u kasetu, kaseta se zatvori, zabravi, i nakon toga se spušta u transporter.
Na prvoj slici u Mala škola za oklop imaš sliku poda tenka T80 gdje se lijepo vide detalji koji ti trebaju.
Pored otvora za izdavanje kaseta vidi se hidraulički cilindar koji pokreće mehanizam podizanja kaseta. Drugi kraj je kod filtera F5. Lijepo se vidi. Iza je obrtni transporter bez kaseta.
Ako gdje zapne piši.
Vlado