PALUBA
June 23, 2024, 09:58:36 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27]   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk T-80(U)  (Read 212236 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 116« Reply #390 on: January 04, 2024, 07:39:41 pm »

Ruska vojska je dobila seriju novih tenkova T-80BVM

Na zaporoškom pravcu specijalne operacije, jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije dobile su seriju novih tenkova T-80BVM. O tome je 4. januara novinarima rekao komandant tenkovske jedinice "Nikolaj".

Prema njegovim rečima, vozilo ima niz poboljšanih karakteristika koje ga čine efikasnijim na bojnom polju. Tako T-80BVM ima novi komunikacioni sistem koji obezbeđuje pouzdan signal na udaljenosti do 10 km, kao i niz drugih inovacija.

„Dobili smo potpuno novu mašinu. Oruđe ima fundamentalno novi sistem komunikacije. <...> Nije zagušeno, radi odlično, zvuk mu je kvalitetan, čist, nema smetnji“, rekao je komandant.

On je dodao da su dodatni oklopni zaštitni moduli ugrađeni na tenk kako bi izdržali pogotke FPV dronova, protivtenkovskih vođenih raketa (ATGM) i RPG-ova. Pored toga, sposobnost T-80BVM za kretanje zemljanim terenima je prednost u odnosu na tenkove tipa Leopard, prenosi RIA Novosti.

„Naša mašina ima gasnoturbinski motor, ne plaši se ni prljavštine ni bljuzgavice, leti preko svih rupa. To je razlika, to omogućava našim tenkovskim jedinicama da deluju po bilo kom vremenu“, zaključio je on.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* TASS_65970225.jpg (66.82 KB, 900x506 - viewed 5 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 390


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #391 on: January 15, 2024, 05:41:26 pm »

Ruska vojska počela da koristi nove sisteme za suzbijanje FPV dronova – Sanija; Prvi ih nose tenkovi T-80BVM

15.01.2024.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su sistemi za suzbijanje FPV bespilotnih letelica Sanija (Cания) počeli da se postavljaju na ruske tenkove u zoni vojne operacije u Ukrajini.

Prema izveštajima ruskog MO i RIA Novosti od 14 januara, kompleks Sanija je korišćen u borbama na južnom Donjeckom pravcu u DNR. Tokom borbenih dejstava, tenkovske posade 9. motorizovane brigade 1. armijskog korpusa uništile su uporište Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Prvomajskoje.

Video sa X mreže

U suštini, radi se o vojnim formacijama DNR i LNR koje su pod nazivom 1. armijskog korpusa podčinjene 8. Armiji. U sastavu korpusa nalaze se 1, 5, 9, 110, 114 i 132 motostreljačka brigada. Prva brigada raspolaže osnovnim borbenim tenkovima T-80BVM (kompletno modernizovanim T-80BV) koji su opremljeni sistemima Sanija.

Posade tenkova T-80BVM, koje su se tokom izvršenja borbenog zadatka kretale koristeći kao zaklon konfiguraciju terena, brzo su stigle na poziciju otvaranja vatre. Zahvaljujući prilagođavanju vatre u realnom vremenu pomoću malih izviđačkih bespilotnih letelica, vatreni položaji Oružanih snaga Ukrajine odmah su uništeni.

Sanija je automatski kupolni sistem za otkrivanje i suzbijanje FPV dronova koje je kreirala kompanija 3mk. Sanija se sastoji od dva uređaja – detektora i presretača – koji ometa – uništava letilicu.

Detektor skenira područje u cilju otkrivanja prisustva pojedinačnih ili rojeva FPV dronova na udaljenosti do 1,5 km. Ometanje i/ili onesposobljavanje se izvodi na udaljenostima do 1 km. Kompleks može raditi 24 sata dnevno. Ometač se uključuje samo kada se detektuju FPV dronovi i automatski se isključuje kada detektor više ne detektuje signale FPV dronova.

“Sanija” se može koristiti u stacionarnoj ili mobilnoj verziji. Stacionarna instalacija se postavlja na stativ ili specijalni nosač. Za mobilnu upotrebu, Sanija se montira na vozilo (tenk, automobil ili oklopni transporter) i pruža zaštitu od FPV dronova dok su u pokretu.

Konstruktorka i proizvođača Skanije predstavlja moskovska kompanija 3mk koju čini tim inženjera sa 20 godina iskustva u radio elektronici, komunikacijama, razvoju i proizvodnji uređaja i senzora različite složenosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Razvoj, proizvodnja i modernizacija anti-UAV sistema je oblast kojom se  poslednjih godina kompanija aktivno bavi. Nihova gotova i modernizovana rešenja doživela su vatreno krštenje na vojnim i komercijalnim objektima.

Kontinuirani razvoj tržišta bespilotnih letelica podstiče 3mk da razvija i proizvodi nova rešenja. 3mk je fokusirana na nekoliko oblasti koje zajedno čine kompleks koji pokriva otkrivanje, zaštitu i eliminaciju bespilotnih letelica.

Svi ruski tenkovi T-80BVM u Ukrajini sada su opremljeni sistemima protiv bespilotnih letelica

Rusko Ministarstvo odbrane je nedavno objavilo da su njegovi tenkovi T-80BVM, raspoređeni na frontu u Ukrajini, sada standardno opremljeni naprednim sistemima zaštite. Ovi sistemi su posebno dizajnirani da se bore protiv visokopreciznog oružja i FPV dronova, sve veće pretnje na ukrajinskom bojnom polju.

Odluka o modernizaciji tenkova je zasnovana na složenosti ukrajinskog ratišta. Ruski tenk T-80BVM, oslonac ruske oklopne flote, sada ima specijalnu zaštitnu opremu. Ovo poboljšanje značajno smanjuje ranjivost tenka na različita visokoprecizna oružja.

Takođe pruža snažnu odbranu od novijih oblika ratovanja kao što su bespilotne letelice kamikaze, bombe koje se lansiraju kvadrokopterima i napadi FPV dronovima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

FPV dronovi, koji operateru daju mogućnost da posmatra okolinu u realnom vremenu, postali su jedan od faktora koji su doveli do promene načina vođenja rata. Ove vrste dronova nude izviđanje u realnom vremenu i mogu da izvode precizne udare, što ih čini odličnim alatom u rukama dobrih operatera.

Odluka ruskog ministarstva odbrane da opremi tenkove protivmerama protiv ovih bespilotnih letelica naglašava stalno rastuću prirodu pretnji na bojnom polju i potrebu za kontinuiranim prilagođavanjem.

Izvor: Oružje Online


* sanija.jpg (10.99 KB, 640x360 - viewed 1 times.)

* T80.jpg (168.39 KB, 696x390 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 116« Reply #392 on: February 20, 2024, 06:45:05 pm »

Vojni ekspert je govorio o retkom tenku T-80 među Oružanim snagama Ukrajine

Dandikin je objavio snagu tenka T-80 nakon modernizacije

Sovjetski tenk T-80UD „Bereza“ je prilično redak u Oružanim snagama Ukrajine (OSU). Ovo je u utorak, 20. februara, izjavio vojni ekspert, rezervni kapetan prvog ranga Vasilij Dandikin.

Prema njegovim rečima, T-80 su veoma traženi u ruskoj vojsci, ovi tenkovi se redovno modernizuju.

T-80 je prilično upravljiv i brz. Nakon modernizacije, ovaj tenk postaje jedan od najboljih. Određeni broj T-80 je bio na službi u Oružanim snagama Ukrajine, ali glavni su bili T-64“, rekao je vojni čovek u razgovoru za Lenta.Ru.

Dandikin je pojasnio da su Oružane snage Ukrajine dobile izvestan broj T-80 iz bivših savezničkih zemalja.

Ranije je saopšteno da je tenk T-80UD Bereza ​​primećen u upotrebi kod Oružanih snaga Ukrajine. Ovi tenkovi su ušli u službu 1987. godine. Pre raspada SSSR-a proizvedeno je oko 800 vozila. T-80UD koje je nasledila ruska vojska povučeni su iz upotrebe do sredine 1990-ih, a Ukrajina je prodala deo vozila Pakistanu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* download (1).jpg (75.54 KB, 620x414 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 116« Reply #393 on: February 20, 2024, 07:00:02 pm »

Odbrambena firma isporučuje ruskim trupama seriju tenkova T-80BVM sa dodatnom zaštitom

Unapređeni tenkovi su dobili poboljšani reaktivni oklop i dodatni zaštitni modul kupole, koji je predstavljen na vojnom forumu Armija 2023.

MOSKVA, 14. februar /TASS/. Fabrika transportnog inženjeringa Omsktransmaš iz Omska (deo odbrambenog preduzeća Uralvagonzavod u okviru državne tehnološke korporacije Rosteh) isporučila je ruskim trupama seriju tenkova T-80BVM sa pojačanom zaštitom kupole, saopštila je u sredu pres služba Uralvagonzavoda.

Omsktransmaš je uputio novu partiju tenkova T-80BVM Ministarstvu odbrane. Unapređeni tenkovi T-80BVM su dobili poboljšani reaktivni oklop, koji značajno poboljšava zaštitu posade. Osim toga, tenkovi napuštaju teritoriju Omskog transportnog inženjeringa sa dodatnim zaštitnim modulom kupole, koji je predstavljen na vojnom forumu Armija 2023“, saopštila je pres služba na svom Telegram kanalu.

T-80BVM je unapređena verzija tenka T-80BV. Nadograđeno oklopno vozilo ima poboljšani top kalibra 125 mm i poboljšani gasnoturbinski motor od 1.250 KS. Višekanalni nišan, mehaničar-vozačev vizir i stabilizator naoružanja su takođe montirani na unapređenom tenku. Borbeno vozilo je ojačano letvičastim oklopom i modularnim sistemom aktivne zaštite. Isporuke tenkova T-80BVM ruskim trupama počele su 2019.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 116« Reply #394 on: April 22, 2024, 07:47:10 pm »

Montaža ruskih tenkova T-80BVM, inspekcija fabrike Omsktransmaš

Objavljeni su snimci posete ruskog ministra odbrane fabrici tenkova T-80BVM u Omskoj oblasti.

Na video snimku možete videti montažu tenkova T-80BVM i gasnoturbinskih motora GTD-1250 u fabrici rezervoara Omsktransmash. Uprava fabrike je saopštila da su svi tenkovi T-80BVM, dok su još na montažnoj traci, opremljeni maskirnim sistemom „Cape“ i zaštitnim vizirom, koji se naziva i "roštilj". Vredi napomenuti da tenkovi još uvek nemaju zaštitu za podnožje kupole i motorni prostor od FPV dronova, to su ranjiva mesta tenka, glavna oštećenja tenkova sada se javljaju na ovim mestima.

Uprkos skepticizmu prema tenku T-14 Armata, on se proizvodi i njega savladavaju kadeti; jedan od novih tenkova biće prikazan na kraju videa, uz tenk T-90M Proriv, na koji je ugrađena dinamička zaštita Relikt. Rukovodstvo kompanije je ministru izvestilo i o povećanju proizvodnje teških sistema za bacanje plamena TOS-1A „Solncepek“ za 2,5 puta. To je postignuto proširenjem proizvodnih kapaciteta, prelaskom na 24-časovni raspored rada i povećanjem osoblja za 1.200 ljudi u 2023. godini.

Rezimirajući, ministar je napomenuo da kompanija ažurno rešava sve postavljene zadatke. Do danas je rešeno pitanje proizvodnje i nabavke novih motora veće snage.


Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 390


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #395 on: April 25, 2024, 10:42:27 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* T-80 sa prototipom topa 152 mm.jpg (130.47 KB, 735x420 - viewed 3 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 390


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #396 on: May 29, 2024, 06:21:42 pm »

Prikaz tenka T-80BV dodatno zaštićen protiv ataka dronova kamikaza.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* prepravke T80B BV.jpg (197.29 KB, 1280x960 - viewed 2 times.)

* sa dodatnom zaštitom T8BV.jpg (252.24 KB, 1280x960 - viewed 3 times.)
Logged
Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 23 queries.