PALUBA
June 23, 2024, 11:12:18 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Артиљериjска и остала ПВО ратна искуства  (Read 59197 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Svrljig
mornar
*
Offline Offline

Posts: 2« on: April 14, 2009, 05:15:11 pm »

Асунсион оде и неће долазити, а Сврљиг (пошто је прозван) дође.

Ево покрећем ову тему са намером да изанализирамо лична искуства са различитим, пре свега артиљериским, ПВО оруђима.

Прво да кажем моја искуства са ПВО артиљеријом. Присуствовао сам више пута гађањима ПВО топова на циљеве у ваздуху и земљи. Мислим да сам један од (релативно) ретких, који је и у рату 1999. био на готово свим ПВО артиљериским оруђима. Видео сам дејство 20/1, 20/3, 30/2 и 40/1 даклем и на вежбама и у рату, па мислим да ће то некима бити интересантно. Да почнем без ТТ поређења (јер се могу вероватно свуда наћи - "нису" интересантна).

Поставио бих једну поделу. Наша ЛПА (лака ПВО артиљерија) се могла поделити на три "типа":
1 - Оне којима можеш видети циљ, а не можеш га погодити.
2 - Оне којима не можеш видети циљ, али га можеш погодити.
3 - Оне којима не можеш ни видети, ни погодити циљ.

Иако сам гледао и гађања са неким старијим оруђима њих ћу прескочити.

20/1, 20/3. Овај 20мм топ спада у групе 2 и 3. Нишанске справе су му (без обзира на верзију) не употребљиве за гађање ноћу. Са њим је могуће само гађање по осећају нишанџије. Са друге стране, има релативно велику брзину паљбе (~12 граната у секунди по цеви), доста положену путању (до неких 1,2 - 1,5 км), али и "конац" му није лош. Под "концем" мислим на то колико уредно гранате испаљене из једне цеви, иду једна по трагу друге. Овај топ на школским гађањима је релативно често палио мету. У рату је апсолутно употребљив, али само до неких 2 км - што је релативно мало. За гађање копнених циљева је сасвим у реду. Мане су му и што је већином у вучној верзији (има и БОВ), а спадам у оне који више цене старију верзију (беше) А3Б1 од А4, јер њу један човек може спремити за паљбу-марш. Све у свему ако би се опремио ноћним осматрачким и нишанским уређајима, био би доста добар за све ПВО намене на краћим дистанцама.

30/2 - Прага. Спадам у апсолутне љубитеље овог оруђа. Оно спада у 2. групу. То је изузетно оруђе по својој балистици и ватреној моћи. Има брзину од неких 10 граната у секунди (по цеви), изузетно положену путању до неких 3-3,5 км, а "конац" јој спада у код нас не превазиђене. Нишанске справе су са спиралом и апсолутно не употребљиве ноћу. На школским гађањима није тако често палила мету, пре свега што се инсистирало да нишанџија гађа кроз нишане. У рату је уз доброг нишанџију била стоп средство за било који циљ који је било како могао бити виђен у домету. За циљеве на земљи је постала већ пословична. Има и релативно добру заштиту за посаду и дејствује и без расклапања (прецизност иако смањена - апсолутно добра). Мане су јој (неке), застарела и израубована возила, слаба проходност, исл. Да су Праге имале ноћне осматрачке и нишанске уређаје, то би било изузетно опасно средство ПВО. Нисам се специјално бавио балистиком праге да бих уочио одакле јој тај ван серијски квалитет, али мислим да је у питању веома велико попречно оптерећење зрна (рел. дугачко и тешко зрно - дебела кошуљица, исл), као и наравно велика срећа конструктора у одабиру метак / цев / аутомат система.

40/1 - Бофорс. Пре свега да напоменем да постоји и "предак" Бофорса (исто Л70 - 40/1), тај амерички топ (са две нишанџије - хоризонтални/вертикални) је апсолутно оружје групе 3. Никакав погодак са њим на школским гађањима није био могућ. Брзина ватре му је била (дал) 2 гранате у секунди (Бофорс беше 5). Путања као да црево полива, а "конац" не постоји. У РСрпској је око Сарајева ипак колико толико успешно коришћено за циљеве на земљи. Честа је била појава да они који су били на Л70, кажу да су били на Бофорсима - хвалисање. Бофорс и тај амерички топ имају две сличности: подвозје и аутомат.

Сам Бофорс делује импозантно, БМВ боксер мотор за покретање, ласерски даљиномер, балистички рачунар, примарно навођење "пиштољем" на циљ, батериско гађање циљева са навођењем радаром (жирафом), пасивни осматрачки и нишански уређаји, гранате са близинским упаљачем, заштита нишанџије, итд. Е сад како је то ишло у пракси?
На школским гађањима (бар ја) никада нисам видео да је запалио мету. Увек је то било "одлично" на 5м од циља, а даљина као и увек неких 1,2-1,7км. Свеједно, тај топ је увек купио титулу нај бољег (без правог оправдања, сем што је по опреми био нај). Балистика му је очајна, врло велик пад зрна и никакав "конац", ватрена моћ (са обзиром на калибар) не убедљива. У рату ефекат готово никакав, упркос нишанским и осталим предностима. У бројне мане спада од гломазности система, потребе да БМВ ради због струје (може и кафа), камион га не може возити у рикверц (ефекат бесконачне руде) што је знало да направи гадне проблеме посади, ФАП2226 велико стакло (одсјај), исл.
Сада бих прешао на употребу у рату. Бофорс је био веома неуспешан из много разлога:
- Никакво "гађање" жирафом није било могуће, јер је тај радар смео радити само 10 - 30 сек. После тога је 100% смртна опасност од АРР. Коришћен је само за "информативни" преглед ситуације.
- Нишанџије никада нису "одолеле" да ласерују авион/БПЛ, што је исти одмах уводило у анти артиљериски маневар, као и одавало приближни положај батерије. Касније су наравно заобилазили положаје Бофорса.
- Гађање "по осећају" веома отежано због разних разлога, а пре свега због лоше балистике и затворености куполе. Овде би ишао и недостатак трасерних зрна (и близинских), јер је јединица са Батајнице остала са искључиво нормалним гранатама (одмах погођен магацин) - мало је било и њих, па им је касније када су пребачени око Призрена и ње сасвим нестало.
- Неко је (ради ексклузиве) Бофорсе опремио радио везом, па је НАТО апсолутно лако (прислушкујући и лоцирајући) откривао положаје батерија.
Укратко, са Бофорсом много труда, много доброг осматрања, али ефекти ништа. По нека беспилотна и крстарећа и то је све, иако су посаде сачињавали екстра момци са одслужења рока - редовна војска. Присуствовао сам и гађању БПЛ из Бофија на неких 4-4,5 км, цео шанжер (беше 24ком) и ништа, џаба одличан нишанџија и све...

Прага је апсолутно нанела највеће губитке НАТО-у. Примера ради до 2/3 рата само је један нишанџија оборио 5 (пет) авиона и (беше) 7 разних ракета. Један други из исте батерије 2 (два) авиона, исл. Гађање је било по систему пусти два, види где носе, па корекција и пун конац на циљ. Нишанџије су по цео дан носиле екстра тамне наочаре за сунце, јер је главни "виц" био да ноћу увиде и нај ситнију сумљиву тачкицу на небу (на страну што постоје људи који невероватно добро виде ноћу). Било би глупо да причам шта све НАТО није покушао са неким батеријама Прага (посада резервисти), било је ту свега, од хватања шпијуна, до слања авијације са стриктним циљем и средствима, па ништа. Прага је једноставно толико балистички добра, да без проблема искусан нишанџија обара све што на њега иде. Изузетна је штета што Прага није добила било какве пасивне осматрачке уређаје пре 1999.

20/3 у разним верзијама у рату се показао како је могао. Све што је могло бити некако виђено у домету до око 1,7 км је обарао. Навео бих и пример када је (лично гледао) оборио ф18 (тек што су 60 добили у Мађарској - попуна). Није му признат тај авион јер је пилот већ био мртав, или искочио пре тога, па је обарање приписано Праги. БПЛ-ове 20/3 нисам чуо да је оборио (ван домета), а Томахавке исл је редовно "љуштио", ако је посада била спремна.

наставак следи.
Logged
Svrljig
mornar
*
Offline Offline

Posts: 2« Reply #1 on: April 14, 2009, 05:17:28 pm »

Рекао бих још пар важних ставки:

На жалост, присуствовао сам (по дану) и отварању ватре на Миг29 покојног Павловића. Око четири гранате 20мм је издржао и наставио ка Ваљеву. Изузетно је жалосно што није одмах искочио (ако је уопште могао) и тиме нам ускратио изузетно велику жалост. Једном приликом замало нисмо (из Бофорса) отворили ватру на Неву. За све те случајеве су одговорни непоуздан систем везе, али и велика не дисциплина резервног састава.

Имам најбоље утиске о садејству ЛПА и ракеташа. Будућност ЛПА је (по мени) у комбиновању разних ЛПА и ракета. Рецимо уз праге су ишле и стреле1, када Прага није била у ситуацији да дејствује, стрела1 је то одрађивала савршено. Било је толико случајева да стрела1 замота авион, погоди га (звук авио мотора постане одмах другачији), после 2-5 мин, апсолутно се све понови. Дешавало се то јако јако често. Из тих авиона су пилоти обавезно искакали.

Рекао бих нешто и о заштити ПВО средстава од АРР и вођених средстава. Ако неко није у стању да купи рецимо Тунгуску, исл. Тај неће бити у стању да пали нишанске радаре уопште. По мени би Прага+стрела то могла да одради али би то захтевало велико осавремењавање.

Универзалност употребе ЛПА је такође значајна. Прага је опет ту "царица". Добра је (уз пасивне нишане екстра) и за летелице и за пешадију и за подршку оклопним јединицама. Троцевац подношљив (БОВ варијанта), а рецимо Бофи очајан.

Неко ће рећи, е сад ти причаш бајке о Праги. Пре свега треба да знате, да је предност Праге ДАВНО примећена (у ЈНА анализама). Резултат је био да се цар вежби - Бофи расходује, да би се бар свака четврта Прага опремила његовим нишанским уређајима. Од тога се одустало због много пре свега субјективних разлога. Што се тиче извештаја о бројевима оборених летелица, ко верује у лажи - нек верује. Смиљанић није отишао у Хаг и добро је што није. НАТО је НАТО, али МОЈЕ искуство је МОЈЕ и не пада ми на памет да лажем, или ћутим. Видим да се форсира Бофи, и рецимо Грипен, не желим да улазим у политику и корупцију - издаје, исл, па нећу коментарисати такве одлуке. Једноставно данас када је цена адекватне термовизиске камере изузетног квалитета (кинеске) спала испод 10.000 евра, истопити Праге је лудост (по мени).

Хтео бих и да кажем да никада нисам присуствовао гађању из 57/2 мм система на подвозју т55. Иако је мој покојни блиски рођак био командант те јединице на Хомољу, ето ни тим се путем нисам информисао о том средству. Живо би ме занимало да неко ко је имао искуства са њим, то искуство подели са нама. Све што "одока" знам је да је тај систем бранио Пожаревац и да исти није гађан од НАТО 1999. Претпостављам да је нишански систем "класичан" (у преводу 0), можда ИЦ варијанта (лоша), да је балистика "руска" (изузетно добра), али све су то претпоставке.

И на крају, нисам желео никога да вређам и да подценим неко оружје из неких "х" разлога. Био бих изузетно срећан да је рецимо Бофи нешто сасвим друго, али он је (по мени и не само мени) ово што сам написао...

Поздрав!
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 065


« Reply #2 on: April 14, 2009, 05:20:46 pm »

Quote
Асунсион оде и неће долазити, а Сврљиг (пошто је прозван) дође.

U skladu sa Pravilnikom foruma, član 16, banovana su oba naloga...
« Last Edit: April 14, 2009, 05:24:25 pm by Rade » Logged
Rocker
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 060


Palubin savetnik za hardver


« Reply #3 on: April 15, 2009, 03:10:15 am »

Jes' da je banovan i da neće moći ni da vidi ni da odgovori, ali ovi biseri se ističu

Примера ради до 2/3 рата само је један нишанџија оборио 5 (пет) авиона и (беше) 7 разних ракета. Један други из исте батерије 2 (два) авиона, исл.
Ispade da smo obarali avione k'o u igricama! Grin
Навео бих и пример када је (лично гледао) оборио ф18 (тек што су 60 добили у Мађарској - попуна).
Jel' nekome jasno šta bi palubni lovac-bombarder tražio u kopnenoj bazi? F-18 je možda i najmanje korišćen avion '99.-te. Tomahawk i F-16 su najviše korišćeni, makar za dejstva po objektima.
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #4 on: April 15, 2009, 02:07:13 pm »

Bilo je reci o tome da je jedan broj F-18 (mislim 20-ak) leteo iz Madjarske, iako su po definiciji palubni lovci, oni se lako mogu koristiti, i koriste se sa kopnenih aerodroma. Primer je RV Svajcarske koje koristi ove avione, a u temi FX-2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog mozes procitati da je Superhornet ozbiljan kandidat za Brazilsko RV.
Evo pronasao sam i vesti koje pominje ovo:
http://www.rferl.org/content/Article/1091491.html
http://www.independent.co.uk/news/war-in-the-balkans-baptism-of-nato-fire-for-hungary-1096576.html
« Last Edit: April 15, 2009, 02:11:30 pm by dexy » Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912« Reply #5 on: April 15, 2009, 08:23:42 pm »

     Iz obzira prema ljudima koji posjećuju ovaj forum i učestvuju u njegovom radu, imam potrebu da se osvrnem na post banovanog "Svrljiga" i pojasnim neke stvari. Prije svega zbog ljudi kojima nije potpuno poznata tematika PVO i koji bi čitajući gornje navode mogli doći u zabludu, a to, nadam se, nije u interesu ni uredništvu sajta, a ni svima nama.

     Osvrnuo bih se na termin "konac". Za sve godine rada u jedinicama PVO nikada nisam čuo za tzv. "konac", taj termin ne postoji ni zvanično ni kolokvijalno. Navodno, top je dobar ako ima dobar "konac", tj. ako granate idu jedna drugoj po tragu. Za ovog "stručnjaka" je to mjerilo kvaliteta topa, njegove balistike, mogućnosti... E sad, malo matematike, balistike i zdravog razuma... top 40 mm ispaljuje 5 granata u sekundi, početna brzina zrna je 1025 m/s, znači prva granata je već na oko 1000 metara od topa kada zadnja, peta, napušta usta cijevi. Kada bi granate išle po tzv. "koncu" samo prva granata bi došla u tačku susreta sa ciljem, a svaka naredna bi promašivala tj. podbacivala cilj za po 250 metara odprilike, tako da bi zadna granata prošla na oko 1000 metara iza cilja. Dok top gađa on se i pomjera tako da svaku sledeću granatu šalje u NJENU tačku susreta sa ciljem!

     Mislim da sam samo ovim primjerom dokazao sve, ostale stvari iz posta nisu vrijedne komentara. Žalosno je što ima ljudi koji ovaj forum koriste za širenje glasina, laži, ratne propagande i stvari izvučenih iz malog mozga bez ikakvih utemeljenja i činjenica.
     Hvala i oprostite na oduzetom vremenu.
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 589« Reply #6 on: April 15, 2009, 11:26:01 pm »

^ хвала теби на информацији и лепом објашњењу.
Logged
Rocker
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 060


Palubin savetnik za hardver


« Reply #7 on: April 16, 2009, 02:28:23 am »

@Rade
Znam da oni mogu normalno da operišu sa klasišnih PSS, ali da li je bilo potrebe za njihovom takvom upotrebom, pogotovo što su i mnogo jeftiniji F-16 dobro obavljali zadatke. U svakom slučaju, F-18 nijedan nije oboren '99.-te, bar koliko sam ja uspeo da saznam.
Logged
taz1cl
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 59


« Reply #8 on: May 02, 2009, 08:43:50 pm »

oboren ne znam ali iznad sombora su nasi pat20/3 jednog zakacili bila su tri F-18 leteli su toliko nisko da si u zaokretu mogao primetiti kacigu pilota u kabini licno sam ga video nadleteo je iznad fabrike somboled iz pravca hrvatske ostali su poceli da penju pre nego sto sam uspeo da ih vidim zaklanjao ih je krov fabrike a posle sam pricao sa momkom koji je bio komandir jednog od tih topcica i on je potvrdio da su jednog zakacili !! pilot
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 288« Reply #9 on: May 25, 2009, 05:04:44 pm »

Pozdrav svima ja sam vec neko vreme na formu ali nisam jos postovao.

Elem sto se tice Svrljiga ne bih ga komentariosa ne zasluzuje.

A kada se vec spominju F/A-18 da napomen da se u Novom Sadu tacno osetilo kada su navodno ovi avioni stigli u Madjarsku i to po intezitetu letenja, duze su ostajlai iznad grada a i pojedinacni avioni su se povremeno spustali nize sto pre toga nije bilo slucaj. (npr jedne noci se jedna dvomotorni avion spustio pricno nisko i probali su da gajdaju -baterija 20/3 sa sremske strane grada Sr. Kamenica - Ledinci ali sobzirom da su te baterije uglavnom bili popunjenje rezervistima debelo su omasli - tacno se po svetlecim trgovima granata - i po svetlecem tragu iz motora videlo koliko su kasnili tj promasili)

U glavnom negde tih dana je gadjala i baterija strel-1 (ili mozda strela-10) iz okoline rafinerije nafte NS na avion koji je bio negde iznad tvrdjave - televizjie NS (ponov je leteo na manjoj visini nego sto je to bilo uobicajeno) i video se lep pogodak na avionu koji je sa povecim vatrenim tragom (iz desnog motora) okrenuo prema Backoj Palanci (NS-B. Palanka granica sa Hrvatskom nekih 35-40 km).

E sad ono sto sam ja uspeo da vidim sa dvogledom prilicno je licelo na avion dvomotorac sto sam ja spojio sa pricom o f/a-18 u Madjarskoj pa sam pretpostavio da se radilo o f/a-18.

Sto se tice pretpostavke o Streli-1/10 to sam zaljucio po velicini rakete a i cinjenici da je KUB-u bilo zabranjeno da gadja preko naseljenih mesta a sam domet tj mesto lansirnaje i pogotka se uklapa u domet strele nekih 3-4 km.

E sad interesantno da se o oveme nije pricalo zvanicno ni za vreme ni posle rata.

Sto se tice pogotka videlo ga je nekoliko ljudi (moji ukucani, moj drugar koji je video momenta lansrinaja iz okoline rafinerije) tako da sam siguran da mi se nije prividjalo Smiley

Jos jedna stvar je interesantna ubrzo po toj vesti o pristizanju F/A-18 u Madjarsku bombardovali su tunele na sremskoj strani Novog Sada a koji su izlazili na tada vec struseni most Slobode. Interesantno je da se ovo bombardovanje desavalo oko 2 sata popodne sto do data nije bio slucaj i interesantno je da su osim dva direkna pogodtka na ulaz u tunele bilo i nekoliko  pogodaka okolo i unisteno je nekoliko kuca.

Sto se tice mosta Slobode tu je isto interesatno da na prvu raketu nasa artiljerija nije reagovala dok je na drugu gajdala i reklo bi se da su je otkrili i pratili ali jednostavno je izgleda bio premali cilj da bi je pogodili.

Po snimku koji su objavli dalo bi se zakljuciti da se radilo o recimo AGM-130 ili nekoj drugom vodjenom projektilu koji je navodjen do udara u cilj. Takodje pravac doletanja je bio Dunavom iz pravca Hrvatske.

Kada se prisetim iznadn Novog Sada su uglavnom gajdali sa vise topova rasporedjenih po obodu grada na odredjenu "porvrsinu" kao da su pravili zavesu.

Koliko se dalo videti nisu bas imali previse uspeha ni u pogadjanu niti u ometanju bombardovanja. Uglavnom Novi Sad su branile baterije Praga i 20/3 stim a ovi zadnji su uglavnom senlucili kada su gadjali sto je bilo retko.

Sa druge strane bio sam par puta u Beogradu i tamo sam uspeo da vidimi obarenje krstarece rakete od strane ja bih rekao 20mm/1 i to dosta lako sa samo 2-3 kratka rafala. Raketu je prvo gadjala strela-2/1/10 (raketa je letela iz pravca N. Beograda trasom auto puta - otprilike) koje je nije stigla i samolikvidirala se a odmah zatim par sekundi gadjao ju je 20/I i pogodio vec sa prvim rafalom - ja sam posmatrao ovo se sa Trosarine (dosta nezgodno mesto zbog kasaren - cini mi se 4 jul - uglavnom kasarna u koj je bila smestena vlajda 1 okbr i koji interesantno nisu ni pipnuli '99) tako da bi krstarece treba da bude negde iznad auto puta. Misim da su sutradan objavili kako je nekom pao deo rakete u dvoriste.Logged
Љуба
In memoriam
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #10 on: September 19, 2011, 05:16:28 pm »

Видим да је тема потпуно замрла.
Нећу ја да браним "сензационалистичко" писање господина "Svrljig-а", има му се шта замерити, али да је баш толико застранио и није.
Путање под "конац", вероватно је мислио на мала растурања зрна на путањи.
Јесте да је увредио колеге на "Бофорсима", и свакакао, мало је претерао са личним искуствима-присуствима, где год се гађалао.

Али би у наставку, можда, била развијена дискусија и изнета још нека искуства, можда и она права.
Искуства и нису "научна" сзнања, зато се и само примају "к знању", а онда се полемисати о њима.
На неким другим форумима, много је богатија дискусија и изношење ставова и погледа по овој теми. Добро то је тамо негде, али овај форум заслужује неку богатију дискусију.

Нисам сигуран да ли је аутор теме мислио само на артиљеријска гађања ПА топовима, или у опште на артиљеријска гађања са искуствима, па онда и на гађања у систему ПВО.

С обзиром да се са скепсом гледа на појаву палубне авијације над ратиштем Југославије, да истакнем да је било ангажовања исте у више случајева. Чак су се авиони Ф-14 спуштали испод 1.000м висине, тако да су посаде наших оруђа мислиле да се ради о МиГ-29, па је противдејство изостало.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912« Reply #11 on: September 19, 2011, 06:45:44 pm »

Али би у наставку, можда, била развијена дискусија и изнета још нека искуства, можда и она права.
Искуства и нису "научна" сзнања, зато се и само примају "к знању", а онда се полемисати о њима.
На неким другим форумима, много је богатија дискусија и изношење ставова и погледа по овој теми. Добро то је тамо негде, али овај форум заслужује неку богатију дискусију.

To bi bilo i najbolje, Ljubo.
Samo je potrebno da se dosegne "kritična masa" nas protivavionaca na Forumu. Smiley Ali biće i toga.
Logged
Severac
mornar
*
Offline Offline

Posts: 15


« Reply #12 on: September 25, 2011, 05:16:00 am »

oboren ne znam ali iznad sombora su nasi pat20/3 jednog zakacili bila su tri F-18 leteli su toliko nisko da si u zaokretu mogao primetiti kacigu pilota u kabini licno sam ga video nadleteo je iznad fabrike somboled iz pravca hrvatske ostali su poceli da penju pre nego sto sam uspeo da ih vidim zaklanjao ih je krov fabrike a posle sam pricao sa momkom koji je bio komandir jednog od tih topcica i on je potvrdio da su jednog zakacili !! pilot


Погодила га је батерија која је била на крају улице Старине Новака, иза канала.
То што је гледао taz1cl гледао сам и ја. F 18 kоји је улетео у ватру је наставио ка мађарској, друга два су отиши у правцу села Кљајићево.
Са земље је деловало као да је батерија формирала ``завесу`` квадратног облика.
Logged
djonsule
mornar
*
Offline Offline

Posts: 2


« Reply #13 on: June 04, 2012, 12:46:07 pm »

Ovo je moj prvi post na ovom forumu koga redovno posećujem i čitam.
Što se tiče posta koji je postavio kolega pvanja:

"U glavnom negde tih dana je gadjala i baterija strel-1 (ili mozda strela-10) iz okoline rafinerije nafte NS na avion koji je bio negde iznad tvrdjave - televizjie NS (ponov je leteo na manjoj visini nego sto je to bilo uobicajeno) i video se lep pogodak na avionu koji je sa povecim vatrenim tragom (iz desnog motora) okrenuo prema Backoj Palanci (NS-B. Palanka granica sa Hrvatskom nekih 35-40 km).

E sad ono sto sam ja uspeo da vidim sa dvogledom prilicno je licelo na avion dvomotorac sto sam ja spojio sa pricom o f/a-18 u Madjarskoj pa sam pretpostavio da se radilo o f/a-18.

Sto se tice pretpostavke o Streli-1/10 to sam zaljucio po velicini rakete a i cinjenici da je KUB-u bilo zabranjeno da gadja preko naseljenih mesta a sam domet tj mesto lansirnaje i pogotka se uklapa u domet strele nekih 3-4 km.

E sad interesantno da se o oveme nije pricalo zvanicno ni za vreme ni posle rata.
Sto se tice pogotka videlo ga je nekoliko ljudi (moji ukucani, moj drugar koji je video momenta lansrinaja iz okoline rafinerije) tako da sam siguran da mi se nije prividjalo Smiley"

Pogodak tog aviona smo otac i ja gledali sa terase, bila noć  punog meseca, datuma ne mogu da se setim ali kompletan opis odgovara onome što smo videli, s tim da je pogodak bio oko 11 - 11 30.
Avion je leteo iz pravca Mađarske, pogodak je bio iznad grada jer je skrenuo sa tragom dima sa desne strane prema B. Palanci. Kad smo sišli ispred zgrade drugari i komšije su isto to posmatrali pa smo se te noći propisno panapijali hehehe. Čega se još sećam te noći je to je veliki bljesak bele boje kad je raketa poletela.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #14 on: June 04, 2012, 05:24:02 pm »

dva f18 pogodjena iznad niskog aerodroma verovatno pragom. datuma se ne secam. bili su jaaako nisko, vidli se piloti u njima. oba odletela ka bugarskoj, jedan vukuci crni a drugi beli dim. bugarski bajkeri rekli su mi tamo negde 2004/5. da je '99. nekoliko aviona palo na bugarsku teritoriju, medju njima i jedan f18 odmah iza granice. da li je ovo za padanje tacno ne znam, ali sam ih ja odgledao kako su zbrisali dimeci. odakle su dosli nemam pojma, nis su napali sa istoka i na tamo i pobegli.

nisam do sad naleteo na ovu temu, pa bi oko svrljigovog posta samo jedno: nije bofors bas toliko los koliko on prica. steta sto nije ostao na forumu jer bi imao da ga priupitam stogodj vezano za dejstva pvo oko svrljiga, ali dobro sad...
Logged
Pages:  [1] 2 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 22 queries.