PALUBA
June 23, 2024, 10:05:00 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4]   Go Down
  Print  
Author Topic: Артиљериjска и остала ПВО ратна искуства  (Read 59196 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kartum7193
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 93


« Reply #45 on: February 13, 2016, 07:45:40 pm »

Druga krajiska brigada iz 1.KK VRS je u svom sastavu imala trocijevce na postavljene na tam 110......
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 118« Reply #46 on: September 09, 2020, 08:34:21 am »

Evo jednog prikaza borbe nekadašnjeg 450. rp PVO "Neva-M" (Kraljevo) dana 02/03.05.1999 u širem reonu Kraljeva oko aerodroma Lađevci.

Postaviću šemu iz domaćih publikacija, autora - Bojana Dimitrijević i Jovice Draganića - "Vazdušni rat na Srbijom 1999", a radi veće objektivnosti, služiću se i američkim izvorom: "Tornado GR-1 An Operational History", autora Michael John W. Napiera iz koga sledi sledeći tekst i vidi se da se njihova informacija prilično podudara sa šemom u navedenoj knjizi naših autora.

Borba je vođena između 3 raketna diviziona "Neva-M" iz sastava 450. rp PVO "Neva-M" i udarne grupe NATO koju su činila 6 aviona Tornado GR-1, a u pratnji su bila 4 F-16CJ i 2 EA-6B kao SEAD podrška.

U napad su krenuli nešto posle 03:00 časova izjutra, a napad je trajao do 04:10.

U 03:40 časova 3.rd PVO je lansirao 2 rakete na jedan od aviona Tornado GR-1. Avioni iz SEAD pratnje odgovorili su lansiranjem 2 HARM projektila, ali nije došlo do neutralizacije raketnog diviziona.

Samo minut kasnije, u 03:41 časova, 4. rd PVO je lansirao 2 rakete na sledeći Tornado GR-1. Avion je bio prinuđen da otpusti dodatne rezervoare za gorivo i pobegao je na sever da bi izbegao projektile.

Nekoliko minuta kasnije, oko 03:48 časova, 3.rd PVO je ponovo gađao udarnu grupu Tornada i to opet sa dve rakete. Kod ovog gađanja, druga lansirana raketa nije ušla u vođenje. Avion Tornado-GR1 koji je sada bio predmet gađanja, bio je prinuđen da otpusti dodatne rezervoare sa gorivom i da u niskom letu što pre izađe iz zone dejstva raketnog puka.

Prema američlim izvorima, SEAD grupa je prilikom predaje izveštaja o napadu, izvestila da do sada nisu naišli na ovako snažan otpor, veliki broj lansiranih radarski vođenih projektila u tako kratkom vremenu i da do sada nisu ovoliko bilo praćeni nišanskim radarima "Low Blow" (američka oznaka nišanskog radara sistema S-125M Neva - SNR-125).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Više detalja na FB grupi:

https://www.facebook.com/groups/272811910424805/

* Šema.jpg (53.74 KB, 960x538 - viewed 52 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 118« Reply #47 on: September 10, 2020, 08:42:31 pm »

Dana 02.05.1999. godine, jedna od baterija 4. diviziona 52. arbr iz sastava Prištinskog korpusa, raketom 9K32 "Strela-2M" pogodila je, u reonu sela Klokoč kod Gnjilana, američki jurišni avion A-10 Thunderbolt. Avion je pogođen u motor sa koga je otpala oplata koja se i danas čuva u jedinici kao trofej. Avion je prinudno sleteo sa teškim oštećenjem jednog motora na aerodrom Petrovac pored Skopja.

Deo izjava komandira baterije koja je zaslužna za pogađanje aviona A-10:
"Lansirali smo raketu u pravcu aviona, čim nas je preleteo. Iskreno govoreći, nismo mnogo očekivali. Odjednom se od njega, kao list iz knjige otkinu beličasti deo i poče da leluja u vazduhu, a zatim počeše otpadati delovi motora, koji su padali velikom brzinom……..
Ono što je lelujalo u vazduhu i ličilo na list knjige je oplata motora koja je pala blizu nas, a sada se nalazi ispred komandantove kancelarije. Da je malo manja, ne bih ja nju dao komandantu, nego bi je nosio sa sobom kao trofej!"

I za kraj ove objave izjava tadašnjeg komandanta 52. Arbr PVO:
“Oplata motora, koja sa danas nalazi kao trofej u jedinici, izgleda kao ogromni prsten, prečnika oko 1 metar. Kada je oplata otpala ceo motor koji se do tada nalazio u njoj, sada oslobođen kao bure nakon pucanja obruča, počeo se razletati dolinom Binačke Morave. Vanjska strana je ličila na staniol, a unutrašnjost obložena nekakvim saćastim materijalom, mrkosmeđe boje, sličan materijalu od koga pčele prave osnovu u staroj pletenoj košnici. Predstavljalo je pravo čudo tehnologije. Težina cele oplate nije bila veća od 50 grama…”

Prilog: slike pogođenog i teško oštećenog aviona A-10A i oplate motora kao "trofeja"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Više na FB Grupi "Artiljerijsko-raketni sistemi PVO i sistemi VOJiN":

https://www.facebook.com/groups/272811910424805/


* Pogodjeni A-10 slika 1.jpg (43.34 KB, 450x312 - viewed 30 times.)

* Pogodjeni A-10 slika 2.jpg (44.35 KB, 450x312 - viewed 23 times.)

* A-10 Iznad Kosova 02 05 99.jpg (17.19 KB, 350x231 - viewed 202 times.)

* A-10 Iznad Kosova 02 05 99 slika 2.jpg (23.61 KB, 275x400 - viewed 18 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 118« Reply #48 on: September 12, 2020, 05:24:47 pm »

Artiljerijsko-raketne jedinice PVO tadašnje Vojske Jugoslavije, pogodile su još jedan A-10 iznad teritorije Kosova i Metohije i to dana 11.05.1999.
Izvor se može pronaći i u domaćim publikacijama, ali za ovu objavu, ja ću koristiti američku publikaciju, knjigu “A-10s over Kosovo” autora pukovnika Kristofera Have-a i potpukovnika Fila Hauna i izjavu tadašnjeg kapetana-pilota Krisa Šorta, koji je pilotirao pogođenim jurišnikom.
Inače, kapetan Chris Short je sin tadašnjeg komandanta vazduhoplovnog dela operacije “Saveznička Sila” (Allied Force) generala Majka Šorta, a danas je i sam brigadni general američkog vazduhoplovstva.

Najbolje je ceo događaj opisati kroz izjavu koju je dao kapetan-pilota Krisa Šort:
“Među mnogim misijama koje je imala 81. Eskadrila, bila je i ona kada je par jurišnika OA-10 izvršavao zadatke vazdušnog navođenja (FAC) kod dejstava na ciljeve na zemlji u reonu istočnog Kosova i Metohije.
Piloti kapetan Kris Šort i njegova podrška pukovnik Greg Sanders, doleteli su do dodeljene zone sa juga i bili obavešteni od strane E-3 da traže srpske helikoptere na zemlji. Nakon 15-tak minuta neuspešne potrage, pronašli su mogući položaj tenka južno od Prištinskog aerodroma. Ispaljena je vođena raketa V-Z “Maverick” ali nije moglo biti povrđeno da li je tenk uništen ili ne. Piloti su radio vezom javili poziciju tenka drugom par u FAC misiji i napustili područje.
Avioni A-10 su tada odleteli na sledeću lokaciju gde je ranije javljen položaj kamufliranih artiljerijskih oruđa. Dva vozila su detektovana, ali zbog manjka goriva, izvedena su samo dva napada. Kapetan Kris Šort je ispalio raketu “Maverick” i ostvario direktan pogodak. Drugi A-10 je takođe ispali “Maverick” ali je promašio cilj.
Par je zatim započeo sa penjanjem po visini radi povratka do tankera i popune goriva radi nastavka misije.
Tokom penjanja, kapetan Kris Šort je osetio “udarac” na donjoj strani trupa aviona, iza svog sedišta. Kao mera samoodbrane, obe letelice su izbacile IC mamce. S obzirom da su oba aviona bila upravljiva, letelice su nastavile do tankera, tankirale se I nastavile misiju u kojoj su otpustile Mk-82 bombe na srpski cilj na Kosovu.
Letelice su se potom vratile u svoju bazu u Gioia del Colle. Kada su letelice bile u fazi razoružavanja, tehničko osoblje je na letelice pilota Majkla Šorta primetilo oštećenje sa done strane trupa. Od pogotka projektila ili njegovih fragmenata, otkinuta je FM antena i primetno je veliko udubljenje na donjoj strani trupa sa crnim tragovima paljevine.
Projektil je očigledno eksplodirao veoma blizu letelice i kapetan Šort je sretno umakao.”

Prema raspoloživim domaćim i stranim izvorima, letelica je pogođena IC raketom sistema PVO 9K35 “Strela-10M”.

Inače...zanimljivo je da je o ovom događaju pisao i njegov otac, general Majkl Šort i to u svojim memoarima. Kao što sam već ranije pisao, general Majkl Šort je tada bio komandant vazduhoplovnog dela operacije "Saveznička Sila" koja se nazivala "Plemeniti nakovanj".
U svojim memoarima general Majkl Šort kaže:
"Najteže mi je bilo one noći kada sam se najviše uplašio tokom 1999-te godine . Sin (pilot kapetan Kris Šort) me je nazvao telefonom iz baze i rekao da ne kažem mami da je pogođen danas. Pitao sam ga: "Gde si bio?", nadajući se odgovoru da je bio na visini 3000 stopa želeći da pogodi tenk. Ali onda kada mi je odgovorio "Bio sam na 18000 stopa", odahnuo sam, prvo zato što je bio dobro, a drugo zato što je poštovao pravila angažovanja.".....

Prilog: jedna od retkih slika (ako ne i jedina) oštećenja na donjem delu trupa aviona A-10, pilota kapetana Krisa Šorta

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* A-10 FM antena.jpg (58.3 KB, 736x492 - viewed 29 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 10 118« Reply #49 on: September 17, 2020, 07:15:43 am »

Razvoj bespilotnih letelica (BPL) uslovio je to da se danas tretiraju kao velika opasnost, ne samo zbog izviđanja, nego i zbog mogućnosti dejstva na ciljeve na zemlji. Današnje BPL u stanju su, pored izviđanja, otkrivanja, javljanja i navođenja i same vršiti borbena dejstva na različite vrste ciljeva na zemlji i to smo videli u ratovima u Siriji, Libiji, Jemenu. Sada se čak i PVO sredstva kratkog dometa sve više prilagođavaju upravo njima, jer su se pokazale kao veoma nezgodan protivnik.

U vreme rata 1999-te godine, BPL nisu bile naoružane, ali su i tada bile opasan protivnik, koji je mogao otkriti ciljeve na zemlji i javiti letećim formacijama NATO-a radi uništenja. Obaranje BPL je i tada, 1999. godine, bio takođe izazov kome je naša vojska morala odgovoriti i to je učinila sa veoma zadovoljavajućim rezultatima.
Dalji razvoj BPL u svetu u velikoj meri je bio na osnovu iskustava iz rata nad Saveznom Republikom Jugoslavijom, tokom 1999-te godine....

Kako se VJ borila protiv BPL tokom 1999-te?
Evo podataka koje sam ja pronašao iz domaćih, ali i zapadnih, pretežno američkih, izvora:

*Efekti dejstva ARJ PVO strategijske grupacije RV i PVO:
Laki raketni sistem PVO "Strela -2M" - oboreno sa materijalnim dokazima - 3 bespilotne letelice
Laki artiljerijski sistem PVO "30/2 mm" - oboreno sa materijalnim dokazima - 2 bespilotne letelice
Laki artiljerijski sistem PVO "40 mm" - oboreno sa materijalnim dokazima - 2 bespilotne letelice
Raketni sistem PVO "2K12 Kub-M" - oboreno sa materijalnim dokazima - 2 bespilotne letelice

Ukupno oboreno sa materijalnim dokazima za RV i PVO: 9 letelica

*Efekti dejstva ARJ PVO strategijske grupacije Ratna Mornarica:
- Laki artiljerijski sistem PVO "40 mm" - oboreno sa materijalnim dokazima - 2 bespilotne letelice (Pioneer)
- Laki artiljerijski sistem PVO "40 mm" - oboreno sa materijalnim dokazima - 1 bespilotna letelica (Hunter)

Ukupno oboreno sa materijalnim dokazima za Ratnu Mornaricu: 3 letelice

*Efekti dejstva ARJ PVO strategijske grupacije Kopnene Vojske:
- Laki raketni sistem PVO "Strela 1M" - oboreno sa materijanim dokazima - 1 bespilotna letelica (Predator)
- Laki raketni sistem PVO "Strela 1M" - oboreno sa materijalnim dokazima - 1 bespilotna letelica (Hunter)
- Laki artiljerijski sistem PVO “30/2 mm” – oboreno sa materijalnim dokazom (pala u Makedoniju, snimak i priznanje NATO-a) – 1 bespilotna letelica (CL-289)

Napomena: podaci za jedinice ARJ PVO Kopnene Vojske su nepotpuni i veoma delimični.
Procena na osnovu procene i ocene rezultata gađanja i na osnovu procenjenog ukupnog broja oborenih UAV, je da su ARJ PVO Kopnene Vojske ukupno oborile 9 letelica (uključujući i ovde navedene)

Ukupno oboreno od strane VJ sa materijalnim dokazima, bez potpunih podataka za jedinice ARJ PVO Kopnene Vojske: 15 bespilotnih letelica.

*Što se tiče tipova, postoje razni izvori i teško je precizno odrediti. Ipak, naši izvori najčešče pominju, pozivajući se delom i na zapadne izvore, kako američke tako i ostalih zemalja učesnica:
- Hunter - 5 oboreno
- Predator - 2 oborene
- Pioneer - 2 oborene
- Phoenix - 2 oborene
- CL-289GE - 5 oborenih
- CL-289FR - 2 oborene
- Crecerelle - 3 oborene

Ukupno: 21 oborena letelica + još 6 letelica srušenih iz drugih "neborbenih" razloga"....= 27 izgubljenih

*Na osnovu analize koja je rađena za potrebe američke vojske u publikaciji "UAV employments in Kosovo - Lessons for operational commander", navodi se da je "sa sigurnošću" oboreno 12 UAV, dok za 13 letelica navode moguće razloge: "kvar", "neprijateljsko ometanje", "obaranje" ili "prijateljska vatra".....

Znači ukupni gubici po bilo kom osnovu, po ovom američkom izvoru, su bili 25 bespilotnih letelica i to:
- Predator - 4
- Hunter - 6
- Pioneer - 4
- Phoenix - 2
- CL-289GE - 6
- CL-289FR - 1
- Crecerelle - 2

*Prilog: foto galerija nekih od oborenih bespilotnih letelica tokom 1999-te godine nad SRJ

CL-289GE, pala u Makedoniji
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

CL-289GE, u Muzeju vazduhoplovstva
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Creccerel, u Muzeju vazduhoplovstva
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

RQ-5 Hunter, oboren na KiM
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Predator, oboren na KiM
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

RQ-2 Pioneer, oboren od strane RM u reonu poluostrva Luštica
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
* Nemačka bespilotna letelica CL-289 u Muzeju Vazduhoplovstva.jpg (85.62 KB, 800x535 - viewed 10 times.)

* Nemačka bespilotna letelica CL-289 u Muzeju Vazduhoplovstva.jpg (85.62 KB, 800x535 - viewed 8 times.)

* Oborena bespilotna letelica Creccerel, 26.03.99 u Muzeju Vazduhoplovstva.jpg (158.29 KB, 1280x960 - viewed 11 times.)

* Oborena bespilotna RQ-5 Hunter, Priština, Kosovo, 07 04 99.jpg (26.82 KB, 300x227 - viewed 114 times.)

* Oboreni Predator 13 05 99 Kosovo.jpg (23.48 KB, 480x360 - viewed 11 times.)

* RQ-2 Pioneer oboren od strane RM VJ.jpg (98.33 KB, 960x706 - viewed 14 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 [4]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 23 queries.