PALUBA
June 07, 2023, 04:10:19 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik za postovanje vesti!
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 27   Go Down
  Print  
Author Topic: Borbeno vozilo pešadije M80 i M80A  (Read 199935 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« on: January 23, 2008, 05:19:06 pm »

Namena i borbene osobine BVP

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Borbeno vozilo pešadije (BVP)  M80 (M80A) jeste lako oklopljeno borbeno, gusenično, amfibijsko vozilo mehanizovanog odeljenja. Namenjeno je za uništavanje neprijateljske žive sile, oklopnih i drugih borbenih sredstava na zemlji- vodi i ciljeva u vazdušnom prostoru na daljinama efikasnog dejstva formacijskog- kupolnog i ličnog naoružanja mehanizovanog odeljenja.
Osposobljeno je da savladjuje kontaminirano zemljište, a vodene prepreke savladjuje plovljenjem.
Borbena težina je oko 13 850 kg, dužina 6.42 m, širina 3.02 m, visina sa POR 2.695 m i klirens 400 mm. Maksimalna brzina kretanja po dobrom putu je 58 (65) km/h, a pri plovljenju 7.69 (7.8 ) km/h. Akcioni radijus: po dobrom putu je 500 km; po lošem putu i van puteva 300-350 km, a po vodi plovljenjem 20 (21) časova. Savladjuje prepreke: uspon-pad 30°, bočni nagib 25°, širinu rova 2.4m i vertikalnu prepreku 0.8 m.
BVP M-80A razlikuje se od BVP M-80 po nekim usavršavanjima izvršenim na spoljnoj površini vozila, zatim na agregatima, delovima i uređajima u unutrašnjosti vozila. Razlike su, takodje, i u nekim taktičko-tehničkim i borbenim osobinama vozila, te u održavanju vozila. Osnovna razlika je u tome što je u BVP M-80A ugradjen novi motor i u odnosu na njega izmene su usledile na uredjajima motora i transmisiji koja je prilagodjena uslovima novog motora.

Delovi BVP i podela na odeljenja

Glavni delovi borbenog vozila jesu: oklopno telo, kupola, naoružanje, motor sa uredjajima, transmisija, hodni deo, električni uredjaji, sredstva veze, sredstva za osmatranje i nišanjenje, uredjaj za NHB zaštitu, uredjaj za gašenje požara, uredjaj za stvaranje dimne zavese i uredjaj za plovljenje po vodi.
Prema razmeštaju naoružanja i ostalih delova i uredjaja unutrašnjost BVP podeljena je na odeljenja: upravno, borbeno i moto-transmisiono.  Upravno odeljenje obuhvata unutrašnjost prednjeg levog dela oklopnog tela vozila. Borbeno odeljenje obuhvata unutrašnjost od upravnog odeljenja i motorno- transmisione pregrade do kraja oklopnog tela vozila. Zauzima najveći deo prostora vozila, a namenjeno je za smeštaj kupole sa formacijskim naoružanjem i ukrcnog dela mehanizovanog odeljenja. Motorno-transmisiono odeljenje obuhvata prednji desni deo oklopnog tela vozila. Odvojeno je od upravnog i borbenog odeljenja upravno- motornom i borbeno-motornom pregradom. U njemu je smešten motor sa uredjajima i transmisija.

Naoružanje i oprema BVP

BVP poseduje formacijsko i lično naoružanje mehanizovanog odeljenja. U formacijsko naoružanje spadaju: top 20 mm M-55, spregnuti mitraljez 7.62 mm PKT, protivoklopni lansirni uredjaj, ručni raketni bacač 64 mm Zolja i signalni pištolj. U lično naoružanje mehanizovanog odeljenja spadaju: dva puškomitraljeza 7.62 mm M-72 AB1, šest automatskih pušaka 7.62 mm M70 AB2 i dva automatska pištolja 7.65 mm M-64.
U opremu BVP spadaju: alat, rezervni delovi i pribor za rad na motoru i uredjajima; alat, rezervni delovi i pribor za rad na naoružanju; inžinjerijska oprema za izradu zaklona za BVP i maskiranje, cerada za pokrivanje BVP; sanitetski komplet za pružanje prve pomoći članovima posade i mehanizovanom odeljenju; NHB komplet za radiloško i hemijsko izvidjanje i dekontaminaciju i oprema za plovljenje.

Naziv i razmeštaj članova posade i mehanizovanog odeljenja

Mehanizovano odeljenje sačinjavaju popsada i ukrcni deo.
Posadu čine: komandir odeljenja, operator- nišandžija i vozač borbenog vozila.
Ukrcni deo čine: dva puškomitraljesca i pet strelaca, od kojih je jedan zamenik komandira odeljenja. Svakom članu odeljenja određeno je mesto u borbenom vozilu i za svakog su propisane dužnosti.
Odeljenje se nalazi u borbenom vozilu i načelno, vodi borbu iz njega. Ukrcni deo odeljenja se može iskrcati i voditi borbu van vozila, pri čemu vozilo, na odredjenom rastojanju, prati ukrcni deo odeljenja i podržava ga vatrom iz svog naoružanja.

Specijalni uredjaji na BVP

1) Uredjaj za stvaranje dimne zavese (TDA)

Namenjen je za stvaranje dimne zavese radi maskiranja u odredjenim borbenim situacijama danju i noću. Najbolji kvalitet dimne zavese dobija se kada motor radi punim opterećenjem i kada je zagrejan na radnu temperaturu.
Zabranjeno je uredjaj uključiti kada motor ne radi, kada je hladan i kada je uključen uredjaj za zaštitu motora od prodrle vode.
Za svoj rad uredjaj TDA koristi gorivo iz levog rezervoara i može da radi do trećine napunjenosti levog rezervoara.
Uredjaj se uključuje uključivanjem prekidača na razvodnoj tabli vozača. Maksimalno vreme neprekidnog rada uredjaja je do 10 minuta. Ponovno uključivanje dozvoljava se tek posle najmanje 3 minuta.
Pri postavljanju dimne zavese izzbegava se promena stepena prenosa, kako bi se izbeglo cepanje dimne zavese usled promene broja obrtaja radilice motora pri promeni stepena prenosa. Dimna zavesa se postavlja pri najvećoj mogućoj brzini kretanja vozila na datom terenu (putu).

2) Uredjaj za NHB zaštitu

Namenjen je za prečišćavanje kontaminiranog vazduha, štiti odeljenje u vozilu od radioaktivne prašine, bojnih otrova i bioloških borbenih sredstava. Obezbedjuje stvaranje i merenje natpritiska u vozilu (pri proveri hermetičnosti vozila), merenje intenziteta gama zračenja i detekciju beta zračenja, otkrivanje hemijske kontaminacije, a pri dejstvu iz oružja strelaca kod hermetički zatvorenog vozila smanjuje koncentraciju ugljen monoksida u vazduhu.
Sastavni delovi su: kućište uredjaja u koje je smešten ciklonski prečistač, papirni prečistač, dva ugljena prečistača i razvodnik za izbor režima rada, ventilator za usisavanje vazduha sa elektromotorom, ventilator za izbacivanje prašine sa elektromotorom, ventila sa mehanizmom za otvaranje- zatvaranje za izbacivanje prašine, cevovod savitljivi, ventil za ozračivanje, manometar, radiološki detektor (DR-M3), hemijski detektor (DH-M11B), električna instalacija za dva prekidača za uključivanje uredjaja. Uredjaj NHB zaštite stavlja se u rad u sledećim slučajevima: pri savladjivanju kontaminirane prostorije, pri dejstvu iz hermetički zatvorenog vozila oružjem posade, pri proveri hermetičnosti vozila. Uredjaj ima dva režima rada: prečišćavanje vazduha od nuklearno-biološkog oružja i prečišćavanje vazduha od nuklearno-biološko-hemijskog oružja.

3) Protivpožarni uredjaj na bazi halona

 Namenjen je za automatsko, ručno-električno i ručno gašenje požara u borbenom i moto-transmisionom odeljenju. Uredjaj ima dvoprovodnički sistem, što znači da reaguje na požar i ako posada nije u vozilu. Moguće ga je aktivirati na tri načina: ručno, ručno-električno i automatski.Osnovni način aktiviranja je automatski.

4) Uredjaj za izbacivanje prodrle vode

Namenjen je za izbacivanje prodrle vode iz vozila pri savladjivanju vodenih prepreka, vožnji i stajanju vozila na kiši, pranju vozila i slično.
Sastoji se od tri centrifugalne pumpe (dve u borbenom i jedna u moto-transmisionom odeljenju), tri ventila na krovnoj ploči, dva nagazna ventila na podnoj ploči u borbenom odeljenju, gumenih creva koja povezuju pumpe sa ventilima na krovnoj ploči i električne instalacije sa dva prekidača (jednim se uključuje pumpa u motorno-transmisionom, a drugim istovremeno obe pumpe u borbenom odeljenju) na tabli vozača.

5) Uredjaj za izbacivanje barutnih gasova

Namenjen je za skuplljanje čaura, sakupljanje i izbacivanje barutnih gasova koji se stvaraju u vozilu pri gadjanju odeljenja iz vozila. Delovi uredjaja smešteni su duž leve i desne ploče i na zadnjoj krovnoj ploči oklopnog tela, u borbenom odeljenju.

6) Uredjaj za kretanje po vodi (plovljenje)

 Ovaj uredjaj obezbedjuje vozilu kretanje po vodi plovljenjem. Nije samostalan, već ga čine delovi i sklopovi koji pripadaju i drugim uredjajima. U delove i opremu koji pripadaju uredjaju za kretanje po vodi spadaju: hodni deo vozila (dve gusenice, dva pogonska točka, deset potponih točkova, šest točkova nosača gusenica, dva lenjivca sa uredjajem za zatezanje- otpuštanje gusenica, delovi za vešanje i amortizaciju), dva propulzora zadnja, dva blatobrana, valobranska ploča sa mehanizmom za dizanje i spuštanje, tri pumpe za izbacivanje prodrle vode, dva nagazna ventila, poklopac otvora sa mehanizmom za otvaranje- zatvaranje na kućištu ventilatora, plutača sa kanapom za vezivanje sa jednim krajem čeličnog užeta za vuču, čaklja, prsluci za spasavanje PS-82, mehanizam za zaštitu motora od prodrle vode, žaluzine (ulazne i izlazne) za mehanizam za otvaranje- zatvaranje i ventilator za hladjenje motora sa slavinom  za prinudno uključivanje ventilatora.


* 1.jpg (38.62 KB, 600x367 - viewed 1616 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 03:11:44 pm by Broker » Logged
ACHTUNG
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 434WWW
« Reply #1 on: January 23, 2008, 07:24:18 pm »

Videh na sajmu naoruzanja jednu "nadogradnju" sa Maljutkom i novim SUV-om (logicki zahtevan) i jos koje kakvim promenama. Bio je tekst o tome u Centurionu (taj casopis je mrtav vec neko vreme).

Da li su zazivele te promene ili se nudi samo za strano trziste?
Logged
dejina81
desetar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 132« Reply #2 on: January 23, 2008, 07:27:22 pm »

i ja sam video tu modifikaciju... ali od tad je niko ne spominje, novi top i maljutke!
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #3 on: January 23, 2008, 08:34:04 pm »

Ova modifikacija (tata BVP + mama Praga) vidjena je na sajmu naoružanja Partner 2007...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 2.jpg (63.69 KB, 640x480 - viewed 1852 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 03:12:22 pm by Broker » Logged
ACHTUNG
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 434WWW
« Reply #4 on: January 24, 2008, 12:29:09 am »

Nesto sumnjam da bi mogao da pluta sa novom kupolom... Verovatno je i smanjen broj ljudi koje moze da primi.
Logged
Boba-No1
razvodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 91« Reply #5 on: January 24, 2008, 05:17:06 pm »

Videh na sajmu naoruzanja jednu "nadogradnju" sa Maljutkom i novim SUV-om (logicki zahtevan) i jos koje kakvim promenama. Bio je tekst o tome u Centurionu (taj casopis je mrtav vec neko vreme).

Da li su zazivele te promene ili se nudi samo za strano trziste?

Koliko se ja sećam to je trebala biti "Vidra" BVP M80A1, ali je i taj projekat zamro, posle je urađen novi projekat M80/98A sa novom kupolom i novim topom koji je bio namenje za "Vidru". Šta će dalje biti....

Vidra
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* 3.jpg (38.57 KB, 450x254 - viewed 1005 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 03:16:34 pm by Broker, Reason: ubačena slika u atačment » Logged
dejina81
desetar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 132« Reply #6 on: January 24, 2008, 07:57:28 pm »

ova slika m80+30/2 to je varijanta za podrsku snagama na zemlji ili PVO sistem?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #7 on: January 24, 2008, 08:00:13 pm »

Moguće je da će ga "krstiti" kao PVO sistem, ali svi dobro znamo da se Praga u zadnjih "par" sukoba bolje pokazala kao orudje za podršku pešadije nego kao PVO orudje.
Logged
SIRIUS
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 60


« Reply #8 on: March 09, 2008, 07:32:17 pm »

Kolika je stvarna hermetičnost ovakvog i sličnih vozila. Pretpostavljam da se bez ispravnih pumpi - crpki ne upušta da krene preko reke.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #9 on: March 09, 2008, 09:34:12 pm »

Stavi se malo masti na čepove kada se navijaju i sve OK... a inače su tu i pumpe.
Logged
SIRIUS
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 60


« Reply #10 on: March 09, 2008, 11:07:15 pm »

Ok, hvala. Još jedno pitanje - šta pogoni te pumpe? Imaju li nezavistan agregat, s obzirom na vitalnost namene?
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #11 on: November 10, 2008, 07:37:42 pm »

Negde sam nasao da je projekat M 80 A1 vec zaziveo kad se raspala SFRJ. Bila je napravljena nulta serija i da je ostala u bosni u muslimanskim rukama. Ne znam kolko je vozila bilo , ali pored novog topa od 30mm bilo je jos nekih noviteta.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #12 on: November 10, 2008, 07:39:57 pm »

Ok, hvala. Još jedno pitanje - šta pogoni te pumpe? Imaju li nezavistan agregat, s obzirom na vitalnost namene?

Kad smo već "oživeli" temu o BVP, da odgovorim na ovo pitanje... koga god sam oklopnjaka pitao, svi su me bledo gledali, u smilu "koj će mu m** to?" Smiley
Logged
mrcha
mornar
*
Offline Offline

Posts: 20« Reply #13 on: November 19, 2008, 08:01:36 am »

Sto se tice motora na M80,mislim da se radi o Hispano dizel motorima dok M80A koristi Mercedesov agregat koji je dosta pouzdaniji ;DProsao sam obuku na M80A i stvarno ne znam sta pogoni te pumpe?!Cinjenica je da nikad nismo forsirali potok a o rekama da ne pricam :zidToliko o kvalitetnoj obuci u nasoj armiji :'(
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #14 on: November 19, 2008, 02:15:36 pm »

Kako su mi objasnili, pumpe pokreću akumulatori...
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 27   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 22 queries.