PALUBA
December 06, 2022, 06:12:31 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3]   Go Down
  Print  
Author Topic: Regionalni centar za usavršavanje kadrova ABHO  (Read 13236 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #30 on: March 19, 2022, 06:43:15 am »

18.03.2022.

Mеђународни курс биолошког оружја и токсикологије

У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране у Крушевцу ове недеље је одржан међународни курс биолошког оружја и токсикологије, који су похађали припадници Војске Србије и оружаних снага из осам других земаља.

Током петодневне обуке, полазници из Алжира, Босне и Херцеговине, Египта, Италије, Црне Горе, Северне Македоније, Сједињених Америчких Држава, Словеније и Србије продубили су своја знања о биолошком оружју и токсикологији и оспособили се за детекцију, идентификацију и спровођење мера заштите од ове врсте оружја.

За потребе реализације курса формирана је лабораторија у којој су увежбавани употреба војне опреме за идентификацију биолошких агенаса, узимање узорака и њихова идентификација, као и практична примена заштитних и средстава за деконтаминацију људи и опреме.

Обуку и предавања на курсу реализовали су сертификовани  инструктори Центра АБХО,  стручњаци за токсикологију Војномедицинске академије и гостујући предавачи из крушевачке Опште болнице и Института за нуклеарне науке „Винча“.

Успешна реализација курса и велико међународно интересовање за учешће на обуци у Центру АБХО даље учвршћују статус ове јединице као регионалног и партнерског центра за образовање и обуку и потврђују висок квалитет обуке која се у Војсци Србије спроводи у области атомско-биолошко-хемијске одбране.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 046« Reply #31 on: April 13, 2022, 06:13:00 pm »

Обука јединица АБХО за учешће у мултинационалним операцијама

У касарни „Цар Лазар“ и на војном комплексу „Равњак“ у Крушевцу у току је колективна обука два вода из састава 246. батаљона атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама по Концепту оперативних способности.

Ради достизања захтеваног нивоа интероперабилности и борбене готовости ових јединица реализују се свеобухватне припреме и обука за извршавање задатака у међународном окружењу.

У овом периоду, тежиште је на тактичким увежбавањима за реализацију колективних задатака, у шта је укључено противнуклеарно, противхемијско и противрадиолошко обезбеђење, патролирање, успостављање пунктова, заштита снага и објеката и евакуација повређених.

По завршетку ове фазе обуке, декларисане водове очекују тактичке вежбе на полигону „Боровац“ и у бази „Југ“ током којих ће бити проверена њихова оспособљеност за ангажовање у мултинационалним операцијама.

Концепт оперативних способности представља један од облика сарадње у оквиру програма Партнерство за мир чијом применом Војска Србије достиже стандарде интероперабилности и развија оперативне способности декларисаних јединица за учешће у мировним операцијама.

Izvor: https://www.mod.gov.rs/cir/18654/obuka-jedinica-abho-za-ucesce-u-multinacionalnim-operacijama-18654
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 046« Reply #32 on: June 13, 2022, 06:18:08 pm »

Обука припадника Мађарске војске у Центру АБХО

У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Србије данас је почела петодневна обука припадника Мађарске војске са реалним токсичним хемикалијама.

Обука се реализује на полигону „Равњак“ у Крушевцу, а пролазе је официри, подофицири и професионални војници из састава 93. батаљона атомско-биолошко-хемијске одбране Мађарске војске.

Циљ обуке је додатно унапређење знања о токсичним хемикалијама, мерама заштите на раду и практично оспособљавање полазника за рад са овим отровним супстанцама.

Програмом обучавања су обухваћени садржаји почев од рада патрола атомско-биолошко-хемијске службе на извиђању контаминираног земљишта и објеката, преко хемијске детекције и деконтаминације наоружања и опреме, до пружања медицинске помоћи у случају контакта са токсичним хемикалијама.

Обука припадника страних оружаних снага, која се у Центру АБХО реализује од 2016. године, представља међународну потврду квалитета обуке која се изводи у јединицама Војске Србије и доприноси развоју укупних билатералних односа са партнерским државама.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор


* obuka-pripadnika-madjarske-vojske-u-centru-abho-jun2022-1.jpg (718.81 KB, 1920x1080 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 046« Reply #33 on: August 30, 2022, 04:59:05 pm »

Obuka u jedinicama ABHO Vojske Srbije

U kasarni „Car Lazar“ i na vojnom kompleksu „Ravnjak“ u Kruševcu u toku je kolektivna obuka jedinice za obezbeđenje od nuklearnih i hemijskih udesa iz sastava 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane.

Reč je o važnom segmentu obuke profesionalnog sastava koji se realizuje radi održavanja i unapređenja osposobljenosti za izvršavanje zadataka protivnuklearnog i hemijskog obezbeđenja snaga Vojske Srbije u toku izvođenja operacija.

Tokom obuke, pripadnici jedinice uvežbavaju postupke i procedure za rad u kontaminiranom okruženju, od razvijanja laboratorijske stanice u terenskim uslovima, detekcije, pravilnog uzimanja i analitičke obrade potencijalno kontaminiranih uzoraka, do sprovođenja zaštitnih mera u slučaju nuklearnog ili hemijskog udesa. U procesu obučavanja koriste se prenosne radiometrijske i hemijske laboratorije, detektori novije generacije i savremena izolujuća oprema koja obezbeđuje potpunu zaštitu ljudstva pri radu sa kontaminantima.
 
Specifični zadaci za koje je namenjen 246. bataljon ABHO nameću potrebu za kontinuiranim osposobljavanjem i održavanjem visokog nivoa obučenosti pripadnika ove jedinice, kako bi oni bili spremni da brzo i efikasno reaguju kada god to okolnosti nalažu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* ABHO.jpg (1695.06 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 046« Reply #34 on: September 06, 2022, 04:24:22 pm »

Međunarodni kurs u Centru ABHO

U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane ove nedelje se realizuuje međunarodni kurs iz oblasti radiološko-hemijsko-biološke (RHB) zaštite, koji pohađaju pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga sedam drugih zemalja.

Tokom petodnevne obuke, polaznici iz Brazila, Grčke, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Crne Gore, Španije i Srbije, unaprediće svoja znanja iz ove oblasti i osposobiti se za upotrebu sredstava za zaštitu od dejstva radiološkog, hemijskog i biloškog oružja i dekontaminaciju ljudi, objekata i zemljišta.

U obuci, koju izvode sertifikovani instruktori iz Centra ABHO, koriste se uređaji i oprema na upotrebi u Vojsci Srbije. Pored teorijske nastave, programom su predviđene i praktične vežbe na poligonu „Ravnjak“ i u kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu, tokom kojih će polaznici uvežbavati upotrebu instrumenata za merenje efekata RHB oružja, kao i sprovođenje mera zaštite od ove vrste oružja.

Realizacija međunarodnih kurseva i veliko interesovanje oružanih snaga partnerskih država za učešće na usavršavanjima u Centru ABHO potvrđuju visok kvalitet obuke koja se u Vojsci Srbije sprovodi u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane i učvršćuju status ove jedinice kao regionalnog i partnerskog centra za obrazovanje i obuku.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 046« Reply #35 on: October 21, 2022, 05:05:03 pm »

Obuka pripadnika Oružanih snaga Španije u Centru ABHO

U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Vojske Srbije u Kruševcu ove nedelje se realizuje obuka pripadnika Oružanih snaga Kraljevine Španije sa realnim toksičnim hemikalijama.

Obuku izvode sertifikovani instruktori iz Centra ABHO, i oni će tokom petodnevnog usavršavanja polaznicima preneti znanja o toksičnim hemikalijama, merama zaštite na radu i praktično ih osposobiti za rad sa ovim supstancama.

U skladu sa programom obučavanja, uvežbavaju se rad patrola atomsko-biološko-hemijske službe na izviđanju kontaminiranog zemljišta i objekata, hemijska detekcija i dekontaminacija naoružanja i opreme, kao i pružanje medicinske pomoći u slučaju kontakta sa toksičnim hemikalijama.

Obuka pripadnika stranih oružanih snaga u Centru ABHO realizuje se od 2016. godine na osnovu tehničkih aranžmana sa partnerskim zemljama. Uspešna realizacija različitih oblika obuke i veliko međunarodno interesovanje za usavršavanje u našem centru predstavljaju najbolju potvrdu kvaliteta obuke u Vojsci Srbije i stručnosti našeg kadra u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* ABHO.jpg (1005.87 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 046« Reply #36 on: November 22, 2022, 06:54:05 pm »

Međunarodni kurs u oblasti jonizujućeg zračenja

U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu ove nedelje se realizuje kurs „Detekcija, dozimetrija i zaštita od jonizujućeg zračenja“, koji osim pripadnika Vojske Srbije pohađaju i pripadnici oružanih snaga iz osam zemalja.

Cilj petodnevnog usavršavanja je osposobljavanje polaznika za rad u uslovima izloženosti jonizujućim zračenjima. Oni će, u kabinetima i na praktičnim vežbama, uvežbavati korišćenje sredstava za detekciju i dozimetriju, tehnike merenja i identifikacije izvora jonizujućih zračenja, procenu efekata zračenja na biološke sisteme i primenu osnovnih mera zaštite.

Obuku na ovom međunarodnom kursu realizuju sertifikovani instruktori iz Centra ABHO i gostujući predavači iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, Akademije strukovnih studija „Šumadija“ i Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Realizacija ovog i sličnih međunarodnih kurseva, kao i veliko interesovanje oružanih snaga partnerskih zemalja za usavršavanje u našem Centru, najbolja su potvrda stručnosti instruktorskog kadra i kvaliteta obuke u Vojsci Srbije u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* medjunarodni-kurs-u-centru-abho-novembar2022-4.jpg (1404.01 KB, 2500x1666 - viewed 1 times.)
Logged
Pages:  1 2 [3]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 24 queries.