PALUBA
June 25, 2024, 12:47:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ko su pakistanski talibani? - BBC analiza  (Read 1540 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« on: May 27, 2009, 09:15:00 am »

27.05.2009
Procenjuje se da Pakistanu, zemlji koja poseduje nuklearnu bombu, više od 10 posto teritorije kontrolišu talibanski ekstremisti.

U oblasti pod njihovom kontrolom, koja se nalazi na severozapadu zemlje, pakistanska vojska je, posle neuspelih mirovnih pregovora, odlučila da krene u veliku ofanzivu. U obraćanju naciji, premijer Jusuf Raza Gilani je obećao da će eliminisati ekstremiste.

Portparol pakistanske vojske, general-major Atar Abas, kaže da su ciljevi jasni:

"Cilj vojske je da uništi i ukloni ekstremiste iz oblasti Svata i dva susedna područja. To će biti dug i naporan rat, pošto su ekstremisti u Svatu imali vremena da se ukopaju, da se pomešaju sa lokalnim stanovništvom i da terorom uklone sve one koji su u početnoj fazi bili na strani pakistanske vlade."


Uspon talibana u Pakistanu

Veliki uspon pakistanskih talibana u proteklih par godina zabrinuo je ne samo Pakistan, nego i Sjedinjene Države i čitavu međunarodnu zajednicu.

Pakistan je jedna od zemalja koja poseduje nuklearnu bombu i mogućnost da zemlju zahvati haos i rasulo je zastrašujuća opcija.

Ko su uopšte pakistanski talibani i šta hoće? U pitanju nije jedna, jedinstvena grupa. Zbog slične ideologije pakistanski talibani su snažno povezani sa talibanima koji se bore u Avganistanu. Imaju sličnu ideologiju - zalažu se za uvođenje šerijatskog zakona, ali nemaju zajedničko rukovodstvo i strukturu.

Pojam talibani u Pakistanu obuhvata više različitih grupa poreklom iz plemenskih područja na severozapadu zemlje. Sve one imaju i neke zajedničke osobine - pre svih izuzetno siromaštvo i neobrazovanost, objašnjava Šahid Sadula, novinar pakistanskog lista Daily Jang.

"Oni potiču iz najsiromašnijih slojeva pakistanskog društva, što znači da u sukobu sa vladom postoji i element klasne borbe. Uz to, postoji i velika doza talibanske verzije islama, koja se znatno razlikuje od načina na koju veru tumači većina obrazovanih i naprednih ljudi. Osim toga, među Talibanima postoji i ogromna doza antizapadnog raspoloženja, naročito antiameričkog. A kada pomešate ta tri sastojka, dobijate izuzetno opasnu smesu."

Američki rat?

Veza Pakistana sa Sjedinjenim Državama - koji su zvanično saveznici, širom zemlje je vrlo osetljivo pitanje. Mnogo je Pakistanaca koji veruju da se od njih traži da protiv talibanskih ekstremista zapravo vode američki, a ne vlastiti rat, kaže Ferzana Šeik, jedan od vodećih analitičara za Južnu Aziju pri londonskom institutu Četam Haus.

"Kod mnogih Pakistanaca koji su protiv talibana, antiameričko raspoloženje u zemlji je iskrivilo sliku o samim talibanima. Danas, naime, ako se borite protiv talibanskih ekstremista to automatski znači da stajete na američku stranu, a to pakistanske političare stavlja u izuzetno težak položaj."

Ipak, zbog činjenice da talibani danas kontrolišu znatan deo teritorije zemlje, Pakistancima je jasno da imaju veliki, vlastiti problem, kaže novinar Šahid Sadula.

"Ovo je sasvim sigurno pakistanski rat i nema nikakve veze sa Amerikom. Svat je deo Pakistana. Talibani tamo pale škole za devojčice - a to nisu škole koje služe za podučavanje ljudi kako da se bore protiv talibana. To je sada definitvno pakistanski problem i svako ko to negira uopšte ne postupa u interesu u Pakistana."

U svakom slučaju, nasilju i ratu se i dalje ne vidi kraj. Mnogi analitičari veruju, međutim, da će prava borba protiv talibana početi tek kada pakistanska vlada istinski počne da rešava problem siromaštva i društvenih podela.

Izvor: BBC Serbian
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 22 queries.