PALUBA
February 07, 2023, 07:06:17 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 [91] 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 ... 105   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo odbrane Republike Srbije - aktivnosti  (Read 284138 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1350 on: October 05, 2021, 05:19:03 pm »

05.10.2021.

Додела признања за организацију такмичења "Чувар реда"

У Дому Гарде у касарни „Топчидер“ данас је одржана свечаност на којој су уручена признања појединцима и институцијама ван Министарства одбране и Војске Србије за допринос у припреми и реализацији међународног такмичења у дисциплини „Чувар реда“.
 
Признања су уручена представницима министарстава, органа локалне самоуправе, туристичких организација и привредних субјеката, као и Српске православне цркве и Исламске заједнице Србије, који су помогли да овај догађај протекне у складу са високо постављеним стандардима и нашом традицијом гостопримства.
 
Свечаности је присуствовао заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, који је истакао да је овогодишње такмичење у дисциплини „Чувар реда“ оцењено највишим оценама од стране свих учесника и изразио захвалност добитницима признања на свесрдној помоћи и доприносу успешној организацији овог догађаја од великог значаја за Војску Србије и Републику Србију.
 
Међународно такмичење јединица војне полиције „Чувар реда“, као једна од 34 дисциплине Међународних војних игара, одржано је у августу и септембру ове године на полигону „Берановац“ и стрелишту „Жича“, у организацији Војске Србије. Био је то први пут да се у Републици Србији одржава нека од дисциплина ове престижне међународне манифестације, а у укупном пласману златну медаљу је освојила екипа Војске Србије.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1351 on: October 05, 2021, 05:20:03 pm »

05.10.2021.

Пето заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране


Пето заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране почело је данас у Дому Гарде на Топчидеру.
 
Отварајући скуп, копредседник српског дела Заједничког комитета државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић истакао је да Републику Србију и Републику Анголу везују историјске везе и односи дуги више од 46 година, као и да обе земље поштују и негују традиционално пријатељство из доба бивше СФРЈ и чланства у Покрету несврстаних.
 
- Република Србија је увек била на страни Анголе у њеној борби за независност и у нашој земљи гајимо велике симпатије према Републици Анголи и анголском народу – нагласио је државни секретар Живковић. Према његовим речима, за Министарство одбране Републике Србије ова посета је од изузетног значаја.
 
- Захвални смо анголској страни на конзистентној подршци, која је изражена са највишег државног нивоа, у вези са најзначајнијим међународним питањима, а посебно по питању непризнавања једнострано проглашене независности такозваног Косова и подршци очувања суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије – поручио је државни секретар Живковић. Говорећи о сарадњи у области одбране, он је истакао да између Србије и Анголе у том домену постоји узлазни тренд и најразвијенији је облик билатералне сарадње.
 
- Традиционално пријатељски односи наших народа и држава представљају одличну основу за даљи наставак и унапређење војноекономске и војнообразовне сарадње, али и развој војно-војне и војномедицинске сарадње, као и других облика сарадње од заједничког интереса – нагласио је државни секретар Живковић. Осврнувши се на рад Заједничког комитета у претходном периоду, државни секретар Живковић је оценио да је то тело значајно допринело развоју и унапређењу одбрамбене сарадње између две земље и два министарства.
 
- Циљ Петог заседања је даље унапређење и продубљивање стратешког партнерства, идентификација области сарадње од заједничког интереса, решавање проблема који ограничавају и оптерећују квалитет сарадње, као и свеобухватна припрема за потписивање Плана билатералне војне сарадње на наредном заседању у Луанди – указао је државни секретар Живковић, изражавајући уверење да ће заседање иницирати конструктивне дискусије и квалитетне и рационалне предлоге, који ће бити добра основа за даље унапређење и конкретизацију сарадње у наведеним областима.
 
Делегацију Министарства националне одбране Анголе предводио је државни секретар за војну индустрију генерал Афонсо Карлош Нето, а на заседању су учествовали и представници предузећа и Привредне коморе Србије.
 
Генерал Афонсо Карлош Нето истакао је да Ангола веома цени пријатељске односе са нашом земљом и да памти и у срцу носи подршку коју је Југославија пружила Анголи у борби за проглашење независности. С тим у вези, генерал Нето наглашава да ће Ангола увек подржавати политику коју води руководство Србије у борби за очување територијалног интегритета.
 
Генерал Нето је рекао да због пандемије вируса корона није било услова да се испуне планови са Четвртог заседања Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране, одржаног 2018. године у Анголи, али да је сада тренутак да се поново размисли о оквирима сарадње између две земље, пројектима и програмима који су од обостраног интереса. Он се посебно осврнуо на развој сарадње у области војне индустрије и војног образовања, јер сматра да би то отворилo врата и за ширу привредну сарадњу две земље.
 
 У оквиру Петог заседања, на састанцима надлежних поткомитета, тежишно је разматрано школовање припадника Министарства националне одбране Републике Анголе на Универзитету одбране, наставак сарадње у оквиру заједничког медицинског ангажовања са Анголом и Националном гардом Охаја, учешће на медицинским конференцијама и курсевима из области различитих специјалности, као и размена искуства у борби против ковид-19.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1352 on: October 05, 2021, 05:21:13 pm »

05.10.2021.

Потписан Споразум између Министарства одбране и Министарства просвете, науке и технолошког развоја

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић потписали су данас Споразум између два министарства о организовању наградног конкурса за ученике основних школа на тему „Наш војник - наш херојˮ, а којим се, такође, предвиђа да ће основци уз ђачке књижице имати право на бесплатан улазак у војне музеје.

Министар Стефановић истакао је значај размишљања о омладини, као о будућности наше земље, и додао да сарадња два министарства већ постоји, али и намера да се она унапреди.

- Ово је пројекат кроз који желимо да упознамо свако дете у нашој земљи са нашом славном историјом и са нашим традицијама. Све оно што можете да видите у нашим музејима, а да то не буде само још једна школска екскурзија у којој ћете проћи кроз неке просторије, већ да можете сами са вашим родитељима да дођете и погледате због чега смо земља која има тако славну традицију и због чега у свету говоре подигнуте главе и са поштовањем када изговарају име Србије – нагласио је министар Стефановић. Према његовим речима, намера је да деца виде, не само оно што нуде музеји у иностранству, већ оно што им је на дохват руке у нашим музејима.

- Министарство одбране има неколико, заиста, сјајних поставки, има спомен-собе у нашим јединицама, има овај диван Војни музеј, има Музеј ваздухопловства. И верујемо да наша деца треба да се упознају са оним што је у њима изложено, да  буду поносна што је наша војска увек била ослободилачка. Зато желимо да уз ђачку књижицу имају бесплатан улазак. И верујем да ће овај споразум, који смо управо потписали, омогућити свој креативној деци да кроз наградни конкурс покажу како виде професију војника, која је једна од најплеменитијих професија у нашој земљи – поручио је министар Стефановић. Говорећи о конкурсу, министар Стефановић је истакао да ће он бити отворен од понедељка и да су за оне најбоље припремљене награде, међу којима су и коришћење симулатора летења, књиге, као боравак у војним одмаралиштима широм наше земље. Министар одбране је подсетио и да се у сарадњи са Министарством просвете и даље успешно спроводи пројекат Основе система одбране Републике Србије.

- Захвалио бих министру Ружићу на разумевању да фактички сви ученици завршних разреда средњих школа широм наше земље имају прилику да се упознају са свим важним, основним стварима везаним за Војску Србије– истакао је министар Стефановић. Он је подсетио да ученици у завршним разредима уче и о својим правима и обавезама и могућностима које нуди наш систем одбране.

- Мени је то веома важно да код младих људи преносимо и то из уста оних који су позвани да то говоре, дакле, од наших војника, официра и подофицира, осећај патриотизма, осећај љубави према нашој Србији, и све оно што је заиста дивно и што краси ове људе који носе униформе са бојама наше земље. Ми смо и поред неповољне епидемиолошке ситуације у чак 96 одсто школа реализовали овај програм, што говори и о жељи ученика да га похађају, али и о напорима људи из Министарства одбране и образовања да се посвете овоме и на томе им се заиста срдачно захваљујем – истакао је министар одбране.

Потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић је истакао да два министарства имају традицију добре сарадње када је у питању област образовања, додајући да је овога пута реч о иницијативи која је потекла од министра одбране Небојше Стефановића.

- Уверен сам да ћемо управо у складу са оним што и јесте интенција - да добијемо прегршт предивних радова, имати много „слатких мука“ да се определимо ко ће бити лауреати или победници – нагласио је министар Ружић. Према његовим речима, заједнички циљ је да се деци приближе наше традиционалне вредности и промовише наша војска кроз овај конкурс за ученике основних школа.

- Важно је да сви грађани наше земље, од оних најмлађих, који су будућност наше Србије, до оних најстаријих, поштују војску наше државе, наравно, да поштују и заставу, грб и химну и то је један од начина да очувамо и да баштинимо свој идентитет и наш вредносни систем – оценио је министар Ружић.

У периоду од 11. октобра до 11. новембра 2021. године, ученици свих основних школа на територији Републике Србије, од првог до осмог разреда, имаће прилику да радом на тему „Наш војник - наш херојˮ у једној од четири категорије - српски језик, ликовна култура, музичка култура и техника и технологија конкуришу за вредне награде које је припремило Министарство одбране.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1353 on: October 06, 2021, 03:36:36 pm »

06.10.2021.

Отворен Централноевропски форум о војном образовању

Централноевропски форум о војном образовању (CEFME), чији је овогодишњи домаћин Универзитет одбране, свечано је отворен данас у београдском хотелу „М“.
 
Добродошлицу и успешан рад делегацијама војнообразовних установа из Чешке, Хрватске, Пољске, Аустрије, Словачке и Србије, у име потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића, као и свих припадника Министарства одбране и Војске Србије, пожелео је државни секретар Александар Живковић.
 
Прогласивши форум отвореним, државни секретар Живковић је истакао да војно образовање има стратегијску улогу и значај за одбрамбени потенцијал сваке земље, те да је зато важно непрекидно улагање у све сегменте образовног процеса и имплементација савремених метода реализације наставе, као гаранција да ће војно образовање бити у функцији одрживог развоја и ићи у корак са савременим технологијама и друштвеним догађајима. Он додаје и да Универзитет одбране за Републику Србију представља институцију од виталног значаја и да се због тога на улагања у науку, истраживање и образовање гледа као на инвестицију у будућност.
 
Основни допринос Форума, чија је овогодишња тема „Утицај савременог оперативног окружења на војно образовање“, огледа се у подршци развоју образовања и обуке војних професионалаца, унапређењу сарадње војнообразовних институција, размени наставника и студената и стварању услова за ефикаснију организацију заједничких активности, објашњава државни секретар Живковић.
 
Он се осврнуо и на утицај пандемије Ковида-19 на аспекте образовања, што је резултирало да се „физичко окружење учионице“ измести у домове и виртуелни простор. Као добар пример Живковић је навео успех Универзитета одбране да сопствени информациони систем прилагоди концепту учења на даљину, односно он-лајн настави. Захваљујући Центру за симулације и учење на даљину успешно је превазиђен јаз између класичних метода реализације наставе и успостављена нова методологија, која је у потпуности обезбедила квалитет и континуитет наставног процеса.
 
Државни секретар Живковић истиче да су сва досадашња искуства важна, јер познавање особености образовања у условима специфичних ризика представља важан сегмент за сталну мисију унапређења наставног процеса и прилагођавања новим околностима.
 
Учесницима Форума обратио се и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, поручивши да му је изузетна част што је Србија домаћин ове године и што је Универзитет одбране на претходним активностима  CEFME био пуноправан и активан члан, који је имплементирао сва позитивна решења проистекла као резултат заједничког рада.
 
До 8. октобра, до када ће Форум трајати, за делегације земаља учесница биће уприличени обиласци културно-историјских знаменитости српске престонице као и дела учионичких, смештајних и спортских капацитета Универзитета одбране.
 
Централноевропски форум о војном образовању представља добровољно удружење војних универзитета из Средње Европе. Војна академија је чланица овог Форума од оснивања Форума 2007. године, а Универзитет одбране од 2011. године.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1354 on: October 08, 2021, 01:06:02 pm »

08.10.2021.

Састанак министра Стефановића са државним секретаром Министарства одбране Анголе генералом Нетом

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са државним секретаром за материјалне ресурсе и инфраструктуру Министарства националне одбране Републике Анголе генералом Афонсом Карлошом Нетом о наставку сарадње двеју земаља у области одбране.

Министар Стефановић се овом приликом захвалио Анголи на принципијaлној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, наводећи да наше земље, иако географски удаљене, негују традиционално добре односе.  Стефановић је истакао је да је сарадња у области одбране добра, као и да постоје могућности њеног унапређења у војноекономском,  војнообразовном и војнотехничком домену.
 
Државни секретар Министарства националне одбране Анголе изразио је опредељење за даље унапређење сарадње, које ће, како је оценио, знатно утицати и на даље јачање свеукупних билатералних односа две пријатељске земље.photoФОТОГАЛЕРИЈАСастанак министра Стефановића са државним секретаром Министарства одбране Анголе генералом НетомСастанак министра Стефановића са државним секретаром Министарства одбране Анголе генералом Нетом

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1355 on: October 10, 2021, 06:47:42 am »

08.10.2021.

Завршено Пето заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране

Пето заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране завршено је свечаношћу у Дому Гарде на Топчидеру, у оквиру које су државни секретар у Министарству одбране Републике Србије Александар Живковић и државни секретар за војну индустрију Министарства националне одбране Републике Анголе генерал Афонсо Карлош Нето потписали Записник о завршетку заседања.

Обраћајући се присутнима државни секретар Живковић је истакао да су делегације министарстава одбране Србије и Анголе разговарале о развоју односа између две земље на пољу војнотехничке, војно-војне, војнобразовне и војномедицинске сарадње те да је заседање окончано изузетно успешно.

Живковић је рекао и да су током претходна четири дана наши пријатељи и партнери из Анголе имали прилику да посете компаније „Јомил”, “Влатацом”, ГП „Планум“ и  „ЈП Југоимпорт“, што је оценио као добру шансу да се сагледају обим и капацитети пословања тих предузећа, као и потенцијали за успостављање сарадње са српском одбрамбеном индустријом. Такође, државни секретар Живковић нагласио је да ће досадашња постигнућа партнерства између министарстава одбране Србије и Анголе, као и заједнички пројекти у будућности, допринети развоју свеукупних билатералних односа између две земље.

Генерал Афонсо Карлош Нето истакао је да потписани документи представљају смернице које ће водити ка извршењу договорених пројеката и додао да ће приоритет имати активности у области војног образовања, односно школовање и обука кадрова Војске Анголе на Универзитету одбране и у Војнотехничком институту Министарства одбране Републике Србије. Посете српским фирмама и остварене контакте генерел Нето је оценио као веома значајне за Анголу, посебно када је у питању област војне индустрије, ремонт постојеће технике и стварање нових производних капацитета те земље.

На крају излагања генерал Нето је захвалио на указаном гостопримству и пријатељству, поручивши да је делегација Анголе веома задовољна свиме што је постигнуто од 4. октобра до данас, колико је трајало Пето заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1356 on: October 10, 2021, 06:48:17 am »

09.10.2021.

Министар Стефановић дочекао министра одбрамбене индустрије Републике Азербејџан генерал-пуковника Гулијева

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић дочекао је данас на београдском аеродрому “Никола Тесла” министра одбрамбене индустрије Републике Азербејџан генерал-пуковника Мадата Гулијева, који борави у посети Србији поводом предстојећег Сајма наоружања и војне опреме "Партнер 2021".

Министар Стефановић пожелео је добродошлицу генералу Гулијеву и азербејџанској делегацији у нашу земљу, изражавајући задовољство због њихове посете Србији и сајму "Партнер 2021".

Он је навео да ће ово бити прилика за унапређење сарадње у области одбране између наших двеју земаља.
Генерал Гулијев се захвалио министру Стефановићу на срдачном дочеку и добродошлици и изразио задовољство због предстојећег присуства овогодишњем "Партнеру".

Дочеку су присуствовали и помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић и начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадни генерал Мирољуб Чупић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1357 on: October 10, 2021, 12:57:24 pm »

Zovnem juče mog bivšeg šefa, generala Bojana Zrnića da pitam nešto u vezi sajma naoružanja, a on mi odgovori da je već mjesec i po stalni predstavnik Srbije pri OEBS-u.

Bojan Zrnić je nekad bio glavni i odgovorni za sajam naoružanja Partner, pa je onda bio Načelnik Vojne akademije Srbije i od prije mjesec i po je u Beču, u stalnoj misiji pri OEBS-u kao vojni predstavnik Srbije.

Vidim da ta vijest nije bila na Palubi.

Pozdrav

Vlado

Logged
Kuzma®
Administrator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 329« Reply #1358 on: October 10, 2021, 12:59:36 pm »

Verovatno zato što nigde nije objavljeno. Bar ne još.
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1359 on: October 10, 2021, 07:56:15 pm »

10.10.2021.

Министар Стефановић дочекао начелника Генералштаба армије Алжира

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић дочекао је данас на београдском аеродрому “Никола Тесла" начелника Генералштаба Националне народне армије ДНР Алжир генерала Саида Шенгриху, који борави у посети Србији поводом предстојећег Сајма наоружања и војне опреме "Партнер 2021".

Уз добродошлицу, министар Стефановић је приликом дочека начелника Генералштаба војске Алжира истакао да је посета делегације те земље сајму "Партнер 2021" потврда добре сарадње у области одбране двеју земаља.

Дочеку алжирске делегације на београдском аеродрому "Никола Тесла" присуствовали су и помоћник министра одбране за политику одбране Предраг Бандић и начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба бригадни генерал Петар Латковић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #1360 on: October 10, 2021, 10:06:46 pm »

Verovatno zato što nigde nije objavljeno. Bar ne još.Objavljeno je.

http://www.uo.mod.gov.rs/lat/727/primopredaja-duznosti-nacelnika-vojne-akademije-727

Pozdrav

Vlado
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1361 on: October 12, 2021, 05:58:57 am »

Понедељак, 11.10.2021.

Стефановић и Гулијев потписали Споразум о војној сарадњи Србије и Азербејџана

Споразум Влада Србије и Азербејџана о војно-техничкој сарадњи потписали су данас министар одбране Србије Небојша Стефановић и министар одбрамбене индустрије Азербејџана генерал-пуковник Мадат Гулијев.

Споразум је потписан после разговора два министра на Београдском сајму где се одржава 10. Међународни Сајама наоружања и војне опреме Партнер. Стефановић је оценио да су односи две државе изузетни и истакао да су теме разговора биле војна и војно-техничка сарадња, односно конкретни кораци у њиховом унапређењу.

„Ми смо данас потписали споразум између наше две владе о војно-техничкој сарадњи, и ступањем споразума на снагу ствара се правни оквир за сарадњу два министарства у војно економској и војно техничкој сфери кроз реализацију пројеката у заједничком интересу”, рекао је Стефановић, јавља Танјуг. Додао је да му је драго што је Гулијев био неколико дана у Србији, упознао се са нашим обичајима, а током неколико састанака разговарало се о конкретној сарадњи.

„Надам се да ћемо убрзо имати прилику да видимо добре резултате ове посете”, рекао је министар и додао да је Гулијев изузетан пријатељ Србије и човек са којим ће Србија остварити велику сарадњу у области одбрамбене индустрије, преноси Танјуг.

Министар Мадат Гулијев истакао је задовољство што је овлашћен од председника Азербејџана да потпише Споразум са „братом” Небојшом Стефановићем.

„Нас двојица се добро познајемо и чини се да текућа сарадња добро напредује. Према нашем мишљењу цео сајам би требало да се држи заједно пред међународним изазовима у свету”, рекао је он. Додао је да председници двеју држава гаје блиске везе и подржавају се у свему, и истакао да Азербејџан подржава интегритет државе Србије.

„Ми увек подржавамо и волимо мир. Али увек се каже да уколико желите мир морате се припремити и бити спремни за рат”, рекао је Гулијев. Додао је да су две државе заједно загледане у будућност за 15, 20, 30 година.

„Мислимо да овај Споразум који смо данас потписали служи будућим односима између наших држава. С тим у вези, наша сарадња ће бити ојачана и заједно ћемо одговорити на све изазове”, поручио је министар Азербејџана. Гулијев је рекао и да Србији жели напредак и свако добро и додао да ће у сваком изазову бити уз Србију.

„То значи да и ми такође видимо исти став српске Владе према нашој влади и нашем народу”, рекао је он.

Међународни сајам Партнер 2021. отворен је данас и трајаћа до 14. октобра.

Izvor. www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1362 on: October 12, 2021, 06:31:03 am »

11.10.2021.

Састанак министра Стефановића са министром одбране Анголе генералом Сантошом


Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас, уочи сутрашњег свечаног отварања Сајма наоружања и војне опреме "Партнер 2021", са министром националне одбране и ветерана отаџбине Републике Анголе генералом војске Жоа Ернестом дош Сантошом о сарадњи двеју земаља у области одбране.

Министар Стефановић захвалио се овом приликом Анголи на принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије, подсећајући да две земље већ више деценија спајају не само сарадња, већ и традиционално пријатељски односи, упркос удаљености.

Стефановић је истакао да је сарадња у области одбране добра, као и да постоје могућности њеног унапређења, посебно у области војноекономске, војнотехничке и војнообразовне сарадње.

Министар дош Сантош се захвалио министру Стефановићу на срдачном дочеку и изразио опредељење за даље јачање сарадње, које ће, како је оценио, знатно утицати и на даље јачање свеукупних билатералних односа две пријатељске земље.

Саговорници су се сагласили да, имајући у виду традиционално добре и пријатељске односе две земље, постоји обострани интерес за даље развијање, како сарадње у области одбране, тако и свеукупне сарадње две државе.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1363 on: October 12, 2021, 06:31:39 am »

11.10.2021.

Сусрет министра Стефановића са начелником Генералштаба Алжира

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас, уочи сутрашњег свечаног отварања Сајма наоружања и војне опреме "Партнер 2021", са делегацијом Алжира, коју предводи изасланик председника и начелник Генералштаба Националне народне армије ДНР Алжир генерал армијског корпуса Саид Шенгриха.
 
Министар Стефановић и генерал Шенгриха сагласили су се да традиционално добри и пријатељски односи двеју земаља представљају одличну основу зa унапређење сарадње у области одбране у различитим сегментима од обостраног интереса.
 
Министар Стефановић још једном се захвалио Алжиру на принципијелном ставу о непризнавању такозваног Косова, истичући да је то потврда изразито пријатељских односа наших земаља, које негујемо већ деценијама и који се заснивају на међусобном поверењу. Он је истакао да је Алжир важан партнер наше земље, када је реч о сарадњи у области одбране.
 
Генерал Шенгриха се захвалио министру Стефановићу на срдачном дочеку и изразио задовољство што има прилику да  борави у пријатељској Србији и посети Сајам „Партнер 2021“. Он је током састанка пренео министру поздраве алжирског председника председнику Србије Александру Вучићу, као и поруке пријатељства припадника алжирске Армије припадницима Војске Србије.
 
Саговорници су се сагласили да је ова посета одлична прилика и за разматрање даљих праваца развоја сарадње у области одбране, посебно у војнотехничком, војномедицинском и војнообразовном домену.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1364 on: October 12, 2021, 06:32:14 am »

11.10.2021.

Министар Стефановић разговарао са делегацијом Мађарске

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић се састао са повереником за одбрану Владе Мађарске Гашпаром Маротхом, који са делегацијом борави у Србији поводом Сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2021“.

Министар Стефановић је истакао да је сарадња у области одбране веома добра и да прати добре свеукупне односе између наших двеју земаља. Он је истакао опредељење и за њен даљи развој, посебно за интензивирање војно-војне сарадње.

На састанку се разговарало и о даљим могућностима развоја војноекономске и војнотехничке сарадње, као тежишних области.

Повереник Владе за одбрану Маротх се захвалио министру Стефановићу на срдачном дочеку и добродошлици и изразио задовољство због присуства мађарске делегације на овогодишњем јубиларном 10. „Партнеру“.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Pages:  1 ... 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 [91] 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 ... 105   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 23 queries.