PALUBA
March 20, 2023, 02:22:13 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo odbrane Republike Srbije - aktivnosti  (Read 287755 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1380 on: October 22, 2021, 06:12:29 am »

21.10.2021.

Обука овлашћених лица из субјеката планирања одбране

У конгресној сали Дома Гарде Војске Србије данас је реализована једна од тема Опште и стручно-специјалистичке обуке овлашћених лица из субјеката планирања одбране којој су присуствовали представници органа државне управе, представници локалних самоуправа , као и припадници Министарства унутрашњих послова и Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Помоћник министра одбране за људске ресурсе, госпођа Катарина Томашевић поздравила је учеснике обуке и захвалила се што су препознали значај припрема за одбрану земље и одазвали се позиву за обуку у изради сопствених планова одбране.

Она је истакла да је Министарство одбране, као носилац припрема за одбрану, препознало све проблеме са којима се суочавају овлашћена лица у другим државним управама, те ова обука има за циљ да помогне овлашћеним лицима из субјеката планирања одбране у осамостаљивању и оснаживању капацитета субјеката из којих долазе у погледу што боље израде сопствених планова.

Томашевићка је пожелела присутнима успешан рад са уверењем да ће се реализацијом обуке достићи планирани циљ.

У наредних месец дана реализоваће се планиране теме из Опште и стручно-специјалистичке обуке где ће предавачи и стручна лица из организацијских целина Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова и Министарства за државну управу и локалну самоуправу упознати полазнике са практичном применом законских и подзаконских прописа у току реализације послова планирања припрема за одбрану.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1381 on: October 22, 2021, 08:41:04 pm »

22.10.2021.

Министар Стефановић посетио компанију „Пнеумо лоџик“

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је данас компанију „Пнеумо Лоџик“ која се бави производњом система за климатизацију и грејање борбених возила из производног програма српске одбрамбене индустрије.

Министар Стефановић, после обиласка погона, изразио је задовољство због чињенице да домаћа индустрија, на коју се наша Војска ослања, све више напредује, инвестира, модернизује се и има капацитет да подржи производњу војних возила и других средстава.

– Данас сам у компанији „Пнеумо Лоџик“ имао прилику да се уверим колико су ови вредни људи у стању да помогну производњу наших возила и „лазара“ и „милоша“ и БОВ-ова и других возила и колико њихови системи грејања и хлађења могу да буду поуздани, могу да буду ефикасни и наравно прихватљиви ценом за нашу Војску – рекао је министар.

Он је оценио да је добро да се све више ослањамо на компоненте које се производе у нашој земљи.

– Тиме, наравно, штедимо новац и инвестирамо у своју производњу и помажемо домаће компаније, каква је „Пнеумо Лоџик“, која запошљава око 40 радника, ради већ много година овде у Срему и која је морала својим квалитетом да се избори за то да се њихове компоненте уграђују у наше најсавременије борбене транспортере. Драго ми је и да видим да ови људи инвестирају у производњу и у квалитет и да већ данас могу да се такмиче са много значајнијим и много већим произвођачима у Европи и свету – истакао је Стефановић.

Министар је похвалио и људе из Министарства одбране и „Југоимпорта“ који су се потрудили да јавно-приватно партнерство буде једна од полуга нашег развоја.

– И да се на тај начин ослањамо све више на домаће компаније које ће моћи да помогну и нашој одбрамбеној индустрији и уопште нашој Војсци, да производња возила, артиљерије и свега што данас пројектујемо и производимо буде нешто чиме се поносимо и нешто од чега наша земља може да заради и да живимо боље – подвукао је Стефановић.

Компанија „Пнеумо Лоџик“ успешно сарађује са Војнотехничким институтом Министарства одбране и предузећем „Југоимпорт“ СДПР, а системи за климатизацију и грејање ове фирме уграђују се у оклопна борбена возила, као што су БОВ, БОВ КИВ, командо-оклопни транспортер КОТ, оклопне транспортере „лазар“ и „милош“, ракетни систем АЛАС, артиљеријски систем НОРА, као и у недавно промовисано борбено возило „лазански“.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1382 on: October 26, 2021, 06:19:55 am »

Понедељак, 25.10.2021.

Војно-филмски центар снимио едукативне филмове за децу

Војно-филмски центар „Застава филма” снимио је 17 кратких едукативних филмова за децу свих узраста, саопштено је данас из Министарства одбране.

Министар одбране Небојша Стефановић, на чију иницијативу су филмови снимљени, подсетио је да Војска Србије предано чува миран сан и безбрижно детињство сваког детета у нашој земљи.

„Овим туторијалима смо желели да дамо и додатни допринос њиховој сигурности. Кроз кратке филмове деца ће моћи да науче на конкретним примерима како да се понашају и коме да се обрате ако им се догоди било шта лоше почев од убода крпеља, сунчанице или неке повреде, до пожара, поплава и временских непогода”, рекао је министар, јавља Танјуг.

Стефановић је додао да илустровани туторијали настоје да подуче децу шта треба радити у таквим ситуцијама и како заштитити себе и своје ближње. У 17 едукативних филмова учествовали су припадници Команде за обуку Војне академије и Војномедицинске академије (ВМА).

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1383 on: October 28, 2021, 07:11:22 am »

27.10.2021.

Учешће на састанку иницијативе Одбрамбене сарадње земаља Централне Европе у проширеном формату

Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић учествовао је на састанку политичких директора министарстава одбране чланица иницијативе Одбрамбене сарадње земаља Централне Европе (CEDC) и представника региона Западног Балкана, који је одржан у Тракошћану у Републици Хрватској.
 
Састанак је био посвећен разговорима о перспективама приступања Западног Балкана Европској унији и могућностима превазилажења проблема насталих застојем у процесу интеграција. Помоћник министра Бандић током састанка указао је на чињеницу да је Република Србија кредибилан и значајан контрибутор Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици Европске уније, пре свега кроз ангажовање припадника Министарства одбране и Војске Србије у мисијама и операцијама Европске уније, борбеним групама ЕУ и пројектима Европске одбрамбене агенције.
 
Он је, такође, истакао да Република Србија дели заједничке безбедносне претње и ризике, као и да је извршила хармонизацију својих стратегијских докумената из области одбране и безбедности са Глобалном стратегијом Европске уније.
 
На састанку је указано да је потребно наставити са улагањем напора у правцу јачања регионалне сарадње и спровођења реформи. Предложено је да се искористи пружена могућност подршке чланица Иницијативе у процесу придруживања Западног Балкана Европској унији и изградњи чвршћих међусобних веза у решавању заједничких безбедносних изазова.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1384 on: October 28, 2021, 07:12:39 am »

27.10.2021.

Министар Стефановић у посети Републици Турској

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Турској, посетио је данас маузолеј оснивача и првог председника Републике Турске Мустафе Кемала Ататурка у Анкари где је положио венце и одао почаст.

„Људска величина огледа се у човековом залагању за добробит људи око њега. Дух оца Републике Турске Мустафе Кемал Ататурка, који је и данас свеприсутан у сваком кутку ове земље, потврђује његову величину и ванвременске висине које је досегао. Уз изразе дубоког поштовања и дивљења за овог великог војника свог народа, који је остао непоколебљив на свом путу реформи зарад стварања модерне и прогресивне државе, уверен сам да ће Турска увек следити његова начела разумевања, трајног мира и сарадње са Републиком Србијом и са свим другим државама широм света. Нека му је вечна слава!“, навео је министар Стефановић у књизи утисака у маузолеју.

Посмртни остаци оснивача модерне турске државе Кемала Ататурка пренети су 15 година након његове смрти у маузолеј Аниткабир, чија је изградња на брду изнад Анкаре завршена 1953. године. Маузолеј окружује Парк мира у част Ататуркове познате изреке којом се водио у међународним односима  „мир у кући, мир у свету“.

Министар Стефановић данас ће се у Анкари састати са министром националне одбране Хулуси Акаром, а током посете двојица министара присуствоваће и вежби Турских оружаних снага на полигону "Генерал Нахит Шенолу" у Полатлију.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1385 on: October 28, 2021, 07:13:27 am »

27.10.2021.

Састанак министара Стефановића и Акара у Анкари

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Турској, састао се данас у Анкари са министром националне одбране Републике Турске Хулуси Акаром. Двојица министара разговарала су о сарадњи двеју земаља у области одбране и могућностима њеног даљег унапређења, посебно у војно-војном и војноекономском сегменту.

Стефановић и Акар су се током разговора сагласили да изузетно добри односи двојице председника Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана представљају велики потенцијал и основ за даљи развој сарадње два министарства.

Министар Стефановић је, подсећајући да је Турска један од најважнијих спољнотрговинских партнера наше земље и да континуирано расте прилив директних турских инвестиција у Србију, изразио опредељење наше земље за остваривање интензивније војне сарадње, посебно у војноекономском и војно-војном сегменту.

Он је истакао да је учешће у заједничким војним вежбама одлична прилика за размену искустава и знања две војске и као пример навео предстојећу заједничку падобранску обуку специјалних јединица у Турској, али и изразио очекивање да ће припадници Турских оружаних снага узети активније учешће у вежбама које организује Војска Србије.

Министар Акар се захвалио Стефановићу на посети Турској, истичући да управо овакви разговори доприносе изналажењу модалитета сарадње који су од интереса за оба народа. Он је оценио и да су односи наших земаља важни како за стабилност целог региона, тако и за његов економски и свеукупни развој.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1386 on: October 28, 2021, 12:44:55 pm »

28.10.2021.

Министар Стефановић присуствовао вежби Oружаних снага Републике Турске

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Републици Турској, присуствовао је заједно са турским министром националне одбране Халуси Акаром вежби Оружаних снага Републике Турске на полигону „Генерал Нахит Шенолу" у Полатлију.

У вежби са бојевим гађањем под називом „Free fire 2021“ у близини Анкаре учествовало је укупно 885 припадника турске Команде оружаних снага и Команде специјалних јединица, док се дејствовало из 42 средства и борбена система која су у наоружању турске војске, почев од борбених авиона Ф-4, јуришних хеликоптера АТАК, беспилотних летелица, противтенковског система ОМТАС и других.

Вежби на полигону у Полатлију, осим двојице министара одбране, присуствовао је и начелник Генералштаба Оружаних снага Републике Турске генерал Јашар Гулер, као и комаданти турских јединица.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1387 on: October 28, 2021, 03:25:31 pm »

28.10.2021.

Састанак министра Стефановића са министром Сојлуом

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Турској, разговарао је данас са министром унутрашњих послова Републике Турске Сулејманом Сојлуом.
 
Министри Стефановић и Сојлу истакли су да су двојица председника Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган личним залагањем успоставила нови пут сарадње између двеју земаља, како би обезбедила што бољи живот за оба народа.

Турска је, као један од најважнијих спољнотрговинских партнера наше земље, спремна да настави да ради заједно са Србијом на даљем економском јачању, приливу инвестиција и свеукупном развоју нашег региона, наведено је на састанку. Министар Стефановић се овом приликом захвалио министру Сојлуу, као некоме ко је пријатељ Србије, на његовим личним напорима да помогне у јачању односа две земље.
 
Двојица министара су се сагласила да Србија и Турска остају посвећене регионалној стабилности, као и да настављају заједничку борбу против тероризма и ирегуларних миграција.
 
Стефановић и Сојлу су заједнички констатовали да ће две владе наставити да прате снажан пут сарадње, који су успоставили председници Вучић и Ердоган, и дају допринос у свим ресорима како би обезбедиле што боље услове и квалитет живота грађанима Србије и Турске.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1388 on: October 30, 2021, 06:42:05 am »

28.10.2021.

Одржан састанак годишње Конференције националних директора за наоружање

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе, др Ненад Милорадовић, учествовао је на састанку Конференције националних директора за наоружање у седишту НАТО-a у Бриселу (Conference of National Armaments Directors - CNAD) у формату Платформе за достизање интероперабилности.
 
Састанку су присуствовaли национални директори и њихови заменици, представници чланица НАТО-а и већине партнерских земаља, НАТО организација и команди различитог нивоа, као и представници Европске одбрамбене агенције.
 
На пленарном делу састанка државама учесницама Платформе за достизање операбилности представљени су резултати рада CNAD у претходном периоду и правци даљег ангажовања. Указано је на могућности мултинационалне сарадње, посебно кроз учешће у пројектима високе видљивости (High Visibility Project-HVP) и размењена мишљења о значају иновација и примене нових технологија за одбрамбену индустрију и развој војних способности.
 
Састанак је представљао и платформу за непосредни дијалог на нивоу националних директора за наоружање. Помоћник министра одбране др Ненад Милорадовић је током активности обавио више билатералних разговора са националним директорима или заменицима директора за наоружање Шпаније, Француске, Италије, Словеније,  Мађарске, Румуније, Бугарске, Црне Горе и Грчке. Дискусије су биле усмерене на разматрање могућности сарадње у области одбрамбених технологија, односно заједничко ангажовање на пољу развоја производње и набавке наоружања. Сви наведени саговорници су истакли намеру да се сарадња у овој области са Србијом прошири, а номиновани су и конкретни пројекти од интереса страна на којима ће се радити у наредном периоду.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1389 on: November 01, 2021, 07:12:33 am »

31.10.2021.

Честитка министра одбране поводом Дана оклопних јединица

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић упутио је поводом 31. октобра - Дана оклопних јединица честитку у којој се каже: 
 
„Свим припадницима оклопних јединица честитам 31. октобар – Дан рода.

Тачно осам деценија је прошло од када је вод од два тенка први пут дејствовао у току борбе за ослобођење Краљева. Од тада до данас припадници једног од најзначајнијих родова Копнене војске показали су безброј пута да су изузетно обучени, способни, храбри војници наше Србије.

Зато ће држава наставити да снажно инвестира у опремање и модернизацију наших оклопних јединица, али и побољшање услова рада и животног стандарда њених припадника, јер они то и те како заслужују.

Уз жељу да и убудуће успешно постижете запажене резултате и унапређујете како свој род, тако и Војску Србије у целини, поштовани припадници оклопних јединица честитам вам од срца овај јубилеј."


Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1390 on: November 02, 2021, 07:05:14 pm »

Уторак, 02.11.2021.

Стефановић са Годфријем о наставку сарадње у области одбране

Потпредседник Владе и министар одбране Србије Небојша Стефановић разговарао је данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Београду Ентонијем Годфријем о наставку сарадње двеју земаља у области одбране, преноси Танјуг.

Стефановић је истакао да наша земља високо вреднује досадашњу сарадњу у области заједничких војних вежби и обука, као и донације америчке стране за систем одбране Србије. Он је оценио да је билатерална војна сарадња добра и усмерена ка подизању оперативних способности Војске Србије. Министар је навео да Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са својим дугорочним стратешким опредељењем војне неутралности. Годфри је изразио је уверење да ће Србија и САД у наредном периоду подићи сарадњу и на виши ниво у области одбране, у свим сегментима од заједничког интереса.

Данашњем састанку присуствовао је и новоименовани заменик амбасадора САД у Београду Џон Гинкел.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1391 on: November 02, 2021, 07:29:07 pm »

01.11.2021.

Састанак министра Стефановића са делегацијом Спортског савеза Србије

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са председником Спортског савеза Србије Даворoм Штефанеком, са којим је разговарао о усаглашавању даљих корака у сарадњи Министарства и Савеза, а у циљу стварања што бољих услова за војне спортисте.

Министар Стефановић истакао је да је досадашња сарадња са Савезом била успешна, почев од заједничког наступа на „Сајму спорта“ преко обезбеђивања услова за наступ на међународним војним такмичењима до ојачавања војних такмичарских тимова врхунским спортистима.

„Желимо да наши војни спортисти имају што боље услове и максималну подршку, сваке врсте, и у њиховим тренинзима, припремама и одласцима на такмичења“, рекао је министар Стефановић.

Стефановић и Штефанек су се сагласили да је у наредном периоду неопходно заједнички радити на изградњи инфраструктурних капацитета за развој спортских дисциплина својствених војскама, попут полигона за војни пентатлон и других.

Тема састанка били су модалитети ангажовања врхунских спортиста у оквиру Спортске јединице Министарства одбране, а чиме се стварају услови да они представљају Војску Србије на великим међународним такмичењима, али и да промовишу војни позив међу младима. Саговорници су оценили и да је такав вид подршке врхунском спорту потребан, те да свакако постоји значајна узајамна корист, што се и кроз досадашњу сарадњу потврдило.

На састанку је констатовано и да би у оквиру Стратегије развоја спорта у Србији, која ће у наредној деценији бити кључни документ у тој области, спорт у Војсци требало да има своје место и буде адекватно препознат.

Састанку су присуствовали државни секретар Министарства одбране Бранко Живановић, помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, заменик шефа Делегације Републике Србије при CISM пуковник др Миливоје Пајовић и члан наведене Делегације потпуковник др Драган Тодоров. У делегацији Спортског савеза, поред председника Штефанека, били су генерални секретар Горан Маринковић и правни саветник проф. др Ненад Ђурђевић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1392 on: November 02, 2021, 07:29:58 pm »

02.11.2021.

Посета делегације Министарства одбране Краљевине Норвешке Војној академији

Делегација Министарства одбране Краљевине Норвешке посетила је данас Војну академију ради упознавања са образовним капацитетима те високошколске установе и обиласка норвешких кадета који се у њој школују, на основу споразума између министарстава одбране Републике Србије и Краљевине Норвешке о размени кадета и наставног особља војних високошколских установа.
 
У име Универзитета одбране и Војне академије госте је примио пуковник доц. др Аца Ранђеловић са сарадницима, који је данашњу посету оценио изузетно значајном за даље унапређење сарадње у области војног образовања две земље. Традицију и капацитете Војне академије, као и студијске програме и програме усавршавања које похађају норвешки кадети, делегацији Краљевине Норвешке презентовао је пуковник Срећко Кузмановић.
 
Делегација Министарства одбране Краљевине Норвешке, коју је предводио потпуковник Пер Крогдахл, изразила је велико задовољство због учешћа у пројекту размене кадета и наставног особља и показала заинтересованост за све аспекте школовања, почевши од селекције кандидата и пријема кадета на школовање, реализације наставног процеса, све до завршетка школовања и упућивања на почетне командирске дужности.
 
По завршетку састанка, делегација Министарства одбране Краљевине Норвешке обишла је део образовних капацитета који су на располагању кадетима, укључујући Кабинет за реализацију тактичких вежби, Кабинет наоружања и војне опреме, Спортски центар и Пиштољску стрељану Војне академије.
 
Данашња посета завршена је разговором са кадетима Војне академије. Наставници који предају кадетима из Краљевине Норвешке наглашавају да су кадети показали велику заинтересованост за програме за које се обучавају. Норвешки кадети истакли су задовољство због начина на који су прихваћени од свих припадника Војне академије и због разноврсности програма који та установа пружа. Такође, сагласни су да садржаји које реализују у току наставе доприносе њиховим каријерним усавршавањима.
 
Посета делегације Министарства одбране Краљевине Норвешке наставиће се и сутра, обиласком наставе кадета у теренским условима.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1393 on: November 02, 2021, 07:31:21 pm »

01.11.2021.

Министар Стефановић присуствовао обележавању 170 година војне ветеринарске службе

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас свечаности поводом обележавања Дана војне ветеринарске службе на Војномедицинској академији. Честитајући јубилеј од 170 година, министар Стефановић се војним ветеринарима захвалио на досадашњем пожртвованом раду и поручио да су припадници те часне професије на безброј начина показали колико су потребни нашој земљи, војсци и народу.

- Свим људима који раде у овој веома важној делатности за нас, желим да се захвалим на озбиљном ангажовању у претходном периоду и на огромном раду. Желим вам да трајете, зато што требате нашој земљи, нашој војсци и нашем народу – рекао је министар Стефановић, истичући да је посебна част бити и официр и ветеринар уједно.
 
Он је истакао да је захваљујући посетама бројним војскама у региону и свету видео колико се данас све више пажње поклања употреби паса и других животиња у извршењу задатака, те да је улога војних ветеринара и у Србији и у свету веома важна.
 
- Хоћу да истакнем и да ови људи нису водили рачуна само о ономе што је њихова основна делатност, већ су били свуда где је потребно. Наши војни ветеринари били су на првој линији фронту, да помогну својим колегама лекарима и када је дошло до епидемије ковида. То знају и колеге из ВМА и сви остали, који су се ухватили у коштац са ковидом. Нису се склонили у страну, већ су помогли у организацији ковид болница, почев од  хигијене, исхране, организације посета и осталог – рекао је министар Стефановић.   

Заступник начелника Управе за војно здравство пуковник др Радивоје Анђелковић подсетио је присутне на историјат војне ветеринарске службе и као циљ за будућност истакао техничко и технолошко осавремењивање капацитета.
 
- Пред нама су године хибридних ризика, изазова и претњи. Ковид-19 је једна таква хибридна претња која разара сваку пору и аспект постојања савременог друштва. У ветеринарској служби никада није било лако за рад, али се увек ишло напред. Због тога ми данас на проблеме у раду не гледамо као препреке које није могуће решити и које ће зауставити наш развој, већ их посматрамо као изазове чије савлађивање води напретку и добробити наше отаџбине – истакао је пуковник Анђелковић.
 
Појединцима и установама које су допринеле напретку ветеринарске службе у војсци, пуковник Анђелковић уручио је захвалнице.

У име Академије ветеринарске медицине Српског ветеринарског друштва присутнима се обратио и др Зоран Рашић, рекавши да је за испуњавање високо постављених циљева неопходно имати људе обучене и у својим професијама и у војним вештинама, који ће бити у стању да на исправан начин, доносе правилне и правовремене одлуке.
 
- Задужени и обавезани славом наших уважених колега и јунака у претходних 170 година, имамо обавезу да и даље далеко гледамо у прошлост, да бисмо што даље и боље видели и предвидели будућност – поручио је др Рашић.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1394 on: November 03, 2021, 11:49:35 am »

03.11.2021.

Министар Стефановић разговарао са генералом Русин-Сендијем

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са командантом Мађарске војске генерал-потпуковником Ромулусом Русин-Сендијем, током његове званичне посете Републици Србији.
 
Министар Стефановић истакао је да Србија и Мађарска негују пријатељске односе, уз успостављен политички дијалог на високом нивоу, којем печат дају чести сусрети председника Републике Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана.
 
Стефановић је захвалио на бројном учешћу припадника Мађарске војске у саставу КФОР и изразио очекивање да ће преузимање позиције команданта КФОР од стране генерал-мајора Ференца Кајарија допринети унапређењу укупне регионалне безбедности, али пре свега Срба на Косову и Метохији.

Изражавајући задовољство успостављеним нивоом сарадње у области одбране, министар Стефановић посебно је нагласио значај реализације билатералних и мултилатералних вежби у којима учествују две војске. Он је, такође, пренео опредељење за интензивирање војнотехничке сарадње.
 
Генерал Русин-Сенди сагласио се да добросуседске односе у последњем периоду прати приметан позитиван тренд у политичком и војном аспекту.  Он је изнео очекивање да ће се сарадња у области одбране, посебно војно-војна, у наредном периоду кретати узлазном линијом.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Pages:  1 ... 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.