PALUBA
March 21, 2023, 12:57:03 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 [94] 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo odbrane Republike Srbije - aktivnosti  (Read 287987 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1395 on: November 05, 2021, 07:45:20 am »

03.11.2021.

Састанак министра Стефановића са амбасадором Републике Јерменије

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са амбасадором Републике Јерменије на нерезинденцијалној основи у Републици Србији Ашотом Ховакимијаном.

Министар Стефановић изразио је захвалност на сталној подршци коју Република Јерменија пружа очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.

Министар је такође истакао да Србија високо цени што се јерменски народ сећа и сваке године достојно обележава годишњицу пада авиона југословенске РВ и ПВО, који је носио хумантарну помоћ након разорног земљотреса који је погодио Јерменију, а у којем је тог 12. априла 1988. године животе изгубило седам наших ваздухопловаца.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1396 on: November 05, 2021, 07:46:36 am »

04.11.2021.

Учешће на састанку Процеса сарадње министара одбране Југоусточне Европе

Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић учествовао је данас на састанку Процеса сарадње министара одбране Југоусточне Европе (SEDM) у Скопљу, у Републици Северној Македонији.
 
Бандић је истакао да је Србија као поуздан партнер и фактор стабилности посвећена процесу унапређења регионалне сарадње кроз учешће у постојећим форумима, у циљу изналажења одговарајућих заједничких одговора на безбедносне претње у региону Југоисточне Европе. Он је нагласио спремност Министарства одбране да кроз повећање ангажовања у раду успостављених пројеката пружи додатни допринос иницијативи.

На састанку је усвојена Заједничка декларација министара одбране којом су дате смернице за рад иницијативе у наредном периоду и потврђена подршка суверенитету и територијалном интегритету држава чланица, у складу са Повељом Уједињених нација и Хелсиншким завршним актом.
 
На маргинама састанка помоћник министра Бандић сусрео се са министрима одбране Републике Словеније, Републике Северне Македоније и Црне Горе, као и државним секретаром у Министарству одбране Републике Албаније. Саговорници су се сагласили да постоји потенцијал за унапређење, односно успостављање билатералне сарадње у наредном периоду.

Процес сарадње министара одбране Југоисточне Европе окупља 15 држава региона и САД и представља највећу регионалну иницијативу у области одбране, чији је циљ остваривање сарадње и повезаности одбрамбеног сектора држава чланица и пружање подршке процесу европских и евро-атлантских интеграција чланица иницијативе.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1397 on: November 05, 2021, 07:47:08 am »

04.11.2021.

Министар Стефановић у посети Краљевини Шпанији

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић стигао је у званичну посету Краљевини Шпанији, где се у Мадриду састао са министарком одбране Маргаритом Роблес.

Стефановић и Роблес разговарају о сарадњи у области одбране двеју земаља и могућностима њеног даљег унапређења, а након састанка биће потписано и писмо о намерама Министарства одбране Републике Србије за набавку војних транспортних ваздухоплова и Министарства одбране Краљевине Шпаније о пружању подршке и помоћи приликом те набавке.

Министар Стефановић током посете обићи ће и Сајам наоружања и војне опреме "FEINDEF 21" у Мадриду, који ове године окупља више од 300 излагача.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1398 on: November 05, 2021, 07:48:33 am »

04.11.2021.

Састанак министра Стефановића са министарком одбране Краљевине Шпаније

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас у Мадриду са министарком одбране Краљевине Шпаније Маргаритом Роблес о даљем унапређењу сарадње двеју земаља у области одбране, посебно у сегменту војне индустрије. Након састанка министара, потписано је писмо о намерама Министарства одбране Републике Србије за набавку војних транспортних ваздухоплова и Министарства одбране Краљевине Шпаније за пружање подршке и помоћи приликом те набавке.

Министар Стефановић је на почетку састанка подсетио на изузетне пријатељске односе двеју земаља, две војске и два министарства.

„Српски народ заиста дубоко цени пријатељство шпанског народа и желим да вам још једном изразим нашу захвалност за принципијелан и конзистентан став који Шпанија има по питању непризнавања такозваног Косова. Желим да истакнем и да Република Србија снажно подржава суверенитет и територијални интегритет Краљевине Шпаније", рекао је министар Стефановић, захваљујући се Шпанији уједно и на снажној подршци Србији на путу евроинтеграција.

Министар је изразио задовољство до сада оствареним нивоом сарадње у области одбране и као њену круну истакао заједничко учешће у мултинационалним операцијама, посебно заједнички ангажман у мисији Уједињених нација UNIFIL у Либану.

Он је изразио опредељење за наставак активности у војно-војној сарадњи и развој сарадње у домену војне индустрије, али и истакао значај наставка започетих активности војноекономске и војнотехничке сарадње, почев од профилисања даљих облика сарадње на нивоу истраживачко-развојних установа и одбрамбених индустрија две земље.

Говорећи о важности међусобне подршке у заштити суверенитета и поштовања принципа међународног права, министарка Роблес поручила је да  став Краљевине Шпаније о непризнавању такозваног Косова остаје непромењен и да ова земља наставља да снажно подржава захтеве Републике Србије за очување суверенитета и територијалног интегритета.

Она се сагласила са министром Стефановићем да постоји простор за даље унапређење сарадње у области одбране, посебно у одбрамбеној индустрији, и истакла да је Шпанија уједно опредељена за наставак заједничког ангажовања у мултинационалним операцијама, као и интензивирање војно-војне сарадње.

Роблес је, такође, поручила да Шпанија Србију сматра кључном земљом Западног Балкана и да ће наставити са снажном подршком нашој земљи на путу ка ЕУ.

Након састанка министара, потписано је Писмо о намерама Министарства одбране Републике Србије за набавку војних транспортних ваздухоплова и Министарства одбране Краљевине Шпаније за пружање подршке и помоћи приликом те набавке. Наведени документ омогућиће наставак започетих активности војноекономске и војнотехничке сарадње, укључујући и планиране набавке за потребе опремања Војске Србије.

Писмо о намерама потписали су помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић и национални директор за наоружање Краљевине Шпаније адмирал Сантјаго Рамон Гонзалес Гомез.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1399 on: November 07, 2021, 07:39:10 am »

05.11.2021.

Министар Стефановић уручио војну спомен-медаљу шпанском генералу Мартинез-Фалеру

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Краљевини Шпанији, уручио је данас војну спомен-медаљу за допринос систему одбране Републике Србије бригадном генералу Хосеу Луису Санчезу Мартинез-Фалеру. 

Медаља генералу Мартинез-Фалеру додељена је у знак признања за свесрдну помоћ коју је пружио одржавању нивоа оперативних способности контингента Војске Србије, у време када је био командант Сектора Исток мировне операције УН у Републици Либан UNIFIL.

Уручујући му медаљу у Амбасади Републике Србије у Мадриду, министар Стефановић се захвалио бригадном генералу Оружаних снага Краљевине Шпаније на његовом искреном залагању за јачање веза две војске и пре свега на снажној подршци коју је пружио припадницима Војске Србије у мултинационалној операцији у Либану како би успешно извршили све задатке.

Како је министар истакао, генерал је тиме дао значајан допринос међународној промоцији Војске Србије и подизању угледа наше земље.

- Сарађивати са 142 војника, који су чинили српски контингент, било је веома лако. Они су врхунски професионалци, веома дисциплиновани, обучени и мотивисани. Заиста сам поносан на српске војнике који су тих шест месеци били под мојом командом и изузетно сам поносан што сте ми доделили ову медаљу.  Велико вам хвала - рекао је генерал Мартинез-Фалер.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1400 on: November 07, 2021, 07:39:52 am »

05.11.2021.

Састанак министра Стефановића са замеником министра националне одбране Грчке

Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије др Небоjша Стефановић састао се данас са замеником министра националне одбране Републике Грчке Никосом Хардалиасом, на маргинама Сајма наоружања и војне опреме „FEINDEF'21“ у Мадриду.

Стефановић је истакао на почетку састанка да две земље имају традиционално добре односe, те да му је посебно драго да се у пријатељској Шпанији сусреће са делегацијом пријатељске Грчке. Он је билатералну сарадњу Србије и Грчке у области одбране оценио као веома развијену, посебно у војно-војнoм и војнообразовном сегменту, истичући значај заједничких обука и вежби за јачање оперативних способности српске и грчке војске.

Стефановић и Хардалиас су се сагласили да је досадашња сарадња на високом нивоу, као и да постоји простор за њено даље унапређење, посебно у војнотехничкој области кроз сарадњу истраживачких института и одбрамбених индустрија. Заменик министра националне одбране Републике Грчке истакао је да Грчка снажно подржава европске интеграције наше земље и да чврсто верује да је Србији место у Европској унији. 

Министар Стефановић се захвалио на подршци, подсећајући да је чланство у ЕУ основни спољнополитички циљ Србије. Он је, такође, упознао Хардалиаса и са актуелном ситуацијом у нашој јужној покрајини, истичући да привремене приштинске институције својим једностраним потезима континуирано угрожавају стабилност целог региона. Хардалиас је министру Стефановићу пренео позив министра националне одбране за званичну посету Грчкој.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1401 on: November 07, 2021, 07:40:23 am »

05.11.2021.

Састанак са делегацијом Парламентарне скупштине БиХ

Секретар Министарства одбране Милица Ћатић разговарала је данас са делегацијом државних службеника Канцеларије секретара Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине која је, у оквиру студијске посете Републици Србији, боравила у посети Одбору за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине Републике Србије.

Делегацију из Босне и Херцеговине чинили су секретар Љиљана Милићевић и саветник Жељко Грубјешић, а састанку је присуствовао и Самир Башић из Мисије ОЕБС-а у Босни и Херцеговини.

Састанку су присуствовали и представници Управе за оперативно-планске послове Секретаријата Министарства одбране и Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Сектора за политику одбране.

Састанак је одржан на иницијативу председавајућег Заједничке комисије на тему комуникације Министарства одбране са Народном скупштином Републике Србије  и упознавања са процедурама у оквиру Министарства.

Током данашњег сусрета, секретар Министарства одбране Ћатић представила је члановима Заједничке комисије делокруг рада Министарства одбране, место и улогу Секретаријата Министарства одбране, као и процедура које се спроводе у Министарству приликом припреме материјала и аката из надлежности овог органа, посебно оних који се упућују у процедуру одлучивања од стране Владе и Народне скупштине.

Разговарало се, такође, и о свим аспектима комуникације овог министарства са Народном скупштином и ресорним Одбором за одбрану и унутрашње послове.

Изражавајући захвалност на пријему и презентацији, представници делегације из Босне и Херцеговине, представили су надлежности и начин рада Заједничке комисије, а у наставку сусрета размењена су искуства на ову тему.
 
На крају данашњег састанка, оцењено је да су овакви сусрети веома корисни и да сарадњу по овим и сличним питањима треба наставити и убудуће.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1402 on: November 07, 2021, 07:41:00 am »

05.11.2021.

Министар Стефановић посетио Сајам војне опреме и наоружања у Мадриду

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Краљевини Шпанији, данас је са делегацијом Министарства одбране и Војске Србије посетио Сајам наоружања и војне опреме „FEINDEF'21“ у Мадриду.

Међународни сајам „FEINDEF'21“, који представља најзначајнији догађај шпанске одбрамбене индустрије, окупио је и ове године више од 300 излагача - компанија, истраживачких центара и института из Шпаније и целе Европе, али и бројних земаља широм света. Сајам су заједно са министром обишли помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић и бригадни генерал Зоран Продановић, командант 98. ваздухопловне бригаде РВ и ПВО.

Да подсетимо, једна од тема разговора министра Стефановића и министарке одбране Краљевине Шпаније Маргарите Роблес у Мадриду био је и развој сарадње двеју земаља у области војне индустрије.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1403 on: November 09, 2021, 07:36:23 am »

08.11.2021.

Састанак министра Стефановића са Нејтом Адлером

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са вршиоцем дужности заменика помоћника секретара одбране Сједињених Америчких Држава Нејтом Адлером, који борави у званичној посети Србији, о унапређењу сарадње двеју земаља у области одбране.

Министар Стефановић оценио је да сарадња у области одбране прати развој свеукупних односа наших земаља, који имају узлазни тренд, а да ће предстојеће билатералне одбрамбене консултацијe Републике Србије и Сједињених Америчких Држава омогућити усаглашавање будућих корака у њој.
 
Стефановић и Адлер су досадашњу сарадњу оценили као веома развијену, нарочито у војно-војној области, што, како су се сагласили, потврђује и билатералнa тактичкa вежба „Небески мост 21", коју су средином септембра извели падобранци Војске Србије и Оружаних снага САД.
 
Министар Стефановић је истакао да су овакве вежбе и заједничке обуке прилика да две војске уче једна од друге, размењују знања и искуства, што доприноси подизању нивоа оперативних способности. Он се уједно захвалио на донацијама америчке стране нашем систему одбране и изразио опредељење наше земље да настави да користи механизме који омогућавају даљу изградњу капацитета Војске Србије, као што је база „Југ".

Заменик помоћника секретара одбране САД изразио је уверење да ће Србија и Сједињене Америчке Државе у наредном периоду подићи сарадњу и на виши ниво у свим областима од заједничког интереса, посебно у војно-војном сегменту. Он је, такође, овом приликом истакао и значај учешћа више од 300 припадника Војске Србије у мировним операцијама УН и ЕУ широм света, а двојица саговорника су разговарала и o могућим набавкама савремене војне опреме и наоружања, које би могле да допринесу даљем развоју капацитета и јачању Војске Србије.

Адлер је на састанку истакао и да САД желе да унапређују партнерске односе са свим земљама Западног Балкана, али да Србију сматрају важним чиниоцем стабилности и развоја региона. Он је, такође, навео да САД поштују чињеницу да је Србија војно неутрална држава и сагласио се са министром Стефановићем да је за партнерски однос потребно отворено разговарати, чак и када немамо исте ставове о свим темама.

Министар Стефановић је подсетио да Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, а у складу са својим дугорочним стратешким опредељењем да задржи статус војно неутралне државе. Он је поновио и да је главни спољнополитички циљ наше земље чланство у ЕУ и интеграција у европске безбедносне политике и структуре.

Иако не видимо питање Косова и Метохије на исти начин, oбе стране су сагласне да сви проблеми и отворена питања треба да се решавају дијалогом, а у циљу постизања мира и стабилности у читавом региону.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1404 on: November 09, 2021, 07:38:21 am »

08.11.2021.

Билатералне одбрамбене консултације Републике Србије и Сједињених Америчких Држава

Седме Билатералне одбрамбене консултације између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава одржане су данас у Београду.

Делегацију Министарства одбране и Војске Србије предводио је вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране, господин Предраг Бандић, док је делегацију Оружаних снага Сједињених Америчких Држава предводио вршилац дужности заменика помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију господин Нејт Адлер.

Истакнуто је да су Билатералне одбрамбене консултације обновљене након пет година паузе и да представљају прилику да се препознају будући облици сарадње. Саговорници су се сагласили да је то прилика да две стране представе могућности за  сарадњу у различитим областима, као што су заједничке обуке, вежбе и опремање наоружањем и војном опремом. Наглашен је значај наставка развоја Центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама у бази „Југ“ као и даљег унапређења војномедицинске сарадње те учешћа Републике Србије у оквиру Балканских војномедицинских снага, као значајног концепта у оквиру регионалне сарадње.

Током реализације 7. Билатералних одбрамбених консултација представници Министарства одбране и Војске Србије и Оружаних снага Сједињених Америчких Држава изнели су анализе досадашње сарадње и усагласили модалитете за даље унапређење сарадње у области одбране, који су од обостраног интереса и који могу унапредити свеукупне билатералне односе између две земље.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1405 on: November 11, 2021, 08:40:58 am »

10.11.2021.

Министар Стефановић са потомцима ратника Србије из Првог светског рата

Поводом Дана примирја, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас у Војном музеју са представницима удружења потомака и поштовалаца ратника Србије из Првог светског рата. Министар Стефановић је истакао да никада не смемо заборавити колику су жртву наши преци поднели за слободу и да смо им дужни да градимо још јачу Србију.   

Министар Стефановић се овом приликом захвалио удружењима на прилици да заједно обележе овај велики дан, али и зато што негују славну традицију нашег народа која никад не сме да се заборави.

- Обележавамо Дан примирја, али је то свакако дан велике победе. Наш народ је победио, ослободио је своју отаџбину и наш народ је за то платио ужасно високу цену. Научио је на страхоте током векова на овим просторима, али је Први светски рат био посебно тежак, зато што је у њему толико страшно страдало и цивилно становништво. То је нешто што, такође, не смемо да заборавимо – рекао је министар.

Он је подсетио на славу наше војске, која је однела прву савезничку победу у Првом светском рату.

- Српска војска није била велика, али је издржала ударце много силнијих и снажнијих непријатеља и поразила их. И те прве савезничке победе у Првом светском рату биле су управо победе српске војске. Немачки генерал Аугуст фон Макензен је својој војсци рекао „Ви полазите у борбу против једног новог непријатеља, опасног, жилавог, храброг и оштрог. Ви полазите на српски фронт, на Србију, а Срби су народ који воли своју слободу и који се бори и жртвује до последњег. Пазите да вам овај мали непријатељ не помрачи славу и не компромитује досадашње успехе“. Ово је реч непријатеља, непријатеља који је чак морао да ода почаст и нашој земљи и нашој војсци - нагласио је министар Стефановић.

Како је додао, и то говори какви су наши преци били војници с обзиром да им је и непријатељ исказивао поштовање.
 
- Мој прадеда је носилац Албанске споменице, али верујем да сва предања која се преносе у нашим породицама и све што можемо да прочитамо у књигама нису ни мали део онога какви су заиста хероји српски војници били. Ти људи су нам дали слободну Србију, у којој ми данас можемо да градимо путеве, болнице, школе... Баш попут Наталијине рамонде наша је Србија после свих битки и страдања ускрснула и данас иде незаустављиво путем напретка и развоја. И дужни смо нашим прецима да сви заједно чинимо све што можемо да градимо још јачу Србију, у којој наша деца имају будућност – рекао је Стефановић.

Како је истакао, свесни њиховог значаја, данас градимо и чувамо мир и стабилност и у нашој земљи и у читавом региону.

- То је оно што данас раде и председник Србије и Влада Србије и оно чему сви заједно морамо бити посвећени. Морамо сачувати скупо плаћену слободу и  никада не смемо заборавити колику су жртву за њу поднели наши преци.  Дужни смо да никада не заборавимо наше хероје, да их се увек поносно сећамо. Нека је вечна слава нашим херојима – рекао је министар.

Свечаности у Војном музеју присуствовали су чланови Колегијума министра одбране и представници Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 године и Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца. Дан примирја у Првом светском рату обележава се 11. новембра, у знак сећања на дан када је 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену потписано примирје чиме је окончан Први светски рат.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1406 on: November 15, 2021, 09:15:34 pm »

15.11.2021.

Састанак министра Стефановића са амбасадорком Шведске Аником Бен Давид

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са новоименованом амбасадорком Краљевине Шведске Аником Бен Давид о даљем унапређењу сарадње између двеју земаља у области одбране.
 
Министар Стефановић пожелео је добродошлицу амбасадорки Бен Давид и успех током мандата, истичући да билатералне односе Србије и Шведске карактерише позитиван тренд, док сарадња у области одбране прати свеукупне односе двеју земаља.

Он  је истакао да Република Србија води балансирану политику одбране, уз дугорочно стратешко опредељење да задржи статус војно неутралне државе. С обзиром да је Краљевина Шведска земља која је вратила обавезни војни рок, министар је обавестио амбасадорку Бен Давид да у нашој земљи постоји иницијатива за поновно увођење редовног служења војног рока.

Овом приликом он је изразио и захвалност Шведској која је, кроз донације у претходном периоду, помогла развој система одбране у области људских ресурса. Стефановић је истакао да су Министарство одбране и Војска Србије посвећени остварењу свих циљева дефинисаних Националним акционим плановима за спровођење Резолуције 1325 СБ УН - Жене, мир и безбедност, да је од укупног броја запослених око 23 одсто жена, као и да је око 16 одсто жена тренутно ангажовано у мултинационалним операцијама, али и изразио опредељеност наше земље да укључимо више жена у систем одбране.

Министар Стефановић је оценио и да је један од приоритета Министарства одбране и Војске Србије ангажовање у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније, а у складу са стратешким спољнополитичким циљем Србије да постане пуноправна чланица Европске уније.
 
Амбасадорка Бен Давид захвалила се министру Стефановићу на добродошлици и истакла да се Шведска залаже за проширење Европске уније и да снажно подржава Србију на путу европских интеграција. 
 
Амбасадорка Бен Давид сагласила се са министром Стефановићем да је сарадња двеју земаља у области одбране добра, али да постоји простор и за њено даље унапређење. 

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1407 on: November 17, 2021, 07:44:31 am »

16.11.2021.

Састанак министра Стефановића са политичким директором Европске спољнополитичке службе

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са политичким директором Европске спољнополитичке службе (ЕЕАС) Енрикеом Мором, који се налази у званичној посети Београду.

Министар Стефановић истакао је да су евроинтеграције стратешки спољнополитички циљ наше земље и оценио да Србија већ дуги низ година доприноси Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ (ЗБОП), а као највидљивији допринос истакао је учешће припадника Војске Србије у мировним мисијама ЕУ и УН. Како је навео, како би били спремни за ефикасан одговор на све евентуалне изазове и претње, непрестано радимо на подизању нивоа оперативних способности наше војске, не само кроз учешће у мировним мисијама, већ и кроз бројне билатералне и мултилатералне вежбе и са војскама земaља чланица ЕУ и са војскама других земаља.

Политички директор ЕЕАС-а Мора истакао је да Европска унија изузетно цени учешће припадника Војске Србије у мировним мисијама, које је, како је оценио, не само фигуративно, већ висококвалитетно учешће. Он је изразио уверење да ће се у наредном периоду конкретизовати могућности за даље унапређење сарадње у области ЗБОП са Србијом и истакао подршку нашој земљи на путу ка чланству у Европској унији.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1408 on: November 18, 2021, 11:21:40 am »

17.11.2021.

Скоро 900 беба у Министарству одбране и Војсци Србије

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић навео је данас да су 894 припадника Министарства одбране и Војске Србије у овој години добила принову. „Изузетно смо поносни на сваког дечака и девојчицу који су се родили, као што смо сигурни да ће они бити поносни на своје родитеље, који су посветили своје животе отаџбини“, рекао је министар.   
 
„Желим од срца још једном да честитам свим припадницима који су постали родитељи. Сваки малени осмех који су подарили овом свету, велико је богатство. Уверен сам да ће они бити поносни на своје маме и тате, које свим срцем раде за Србију. Не штедећи се, они даноноћно чувају мир и стабилност наше земље, како би свако дете могло да има безбрижно детињство. Они се свом снагом боре за будућност наше отаџбине и наше деце у њој и не можемо им се никада довољно захвалити на томе“, рекао је министар Стефановић.

Од почетка године припадницима Министарства одбране и Војске Србије на име солидарне помоћи за рођење детете исплаћено је око 57 милиона динара, односно понаособ су добили додатни износ у висини просечне плате у Србији.   
 
„Ова мера уведена је својевремено на иницијативу председника Александра Вучића и верујем да свако ко је постао родитељ зна колико у том важном тренутку оваква помоћ добро дође. То је само још један од начина да побољшамо животни стандард наших припадника и њихових породица, док је свакако најважнији ново повећање плата које ће ускоро добити. То је већ треће од почетка ове године и желим и овом приликом да се захвалим  председнику и Влади“, рекао је министар.
 
Како је истакао, наши војници обављају изузетно захтеван посао, који подразумева пуно одрицања и то најбоље знају њихове породице.
 
„То су људи који безрезервно воле нашу отаџбину и који су без икаквог премишљања увек и свуда спремни да притекну у помоћ. Они су ти од којих се очекује помоћ и када су насеља поплављена, путеви завејани, када треба организовати хитно импровизовану ковид болницу, када изгледа немогуће поставити крст изнад Милешеве на врх од 900 метара надморске висине и који ће увек бити уз свој народ“, рекао је Стефановић.
 
Како је објаснио, без јаке Војске која гарантује сигурност нема ни јаке Србије, а једино таква може бити слободна, независна и ићи путем даљег развоја и изградње квалитетнијих услова живота за све грађане. 
 
„Управо зато морамо да покажемо да ценимо све што наши припадници раде за ову земљу и њен народ. Морамо да покажемо да држава брине o њима и њиховим породицама и ми ћемо наставити да инвестирамо и у њихову опрему и наоружање и у боље услове рада, али и у побољшање животног стандарда“, поручио је министар.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1409 on: November 19, 2021, 09:38:39 pm »

18.11.2021.

Министар Стефановић на седници скупштинског Одбора за одбрану

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас 17. седници Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине Републике Србије, који је разматрао и прихватио информације о раду Министарства одбране за периоде април-јун и јул-септембар 2021. године.

Министар Стефановић детаљно је упознао чланове одбора Народне скупштине са радом припадника Министарства одбране и Војске Србије у циљу очувања мира и стабилности наше земље, као и активностима и мерама које су спроведене на унапређењу система одбране у другом и трећем кварталу ове године. Он је истакао да су у наведеном периоду остварени резултати у складу са стратешким опредељењем наше земље на јачању система одбране, како опремањем савременим борбеним системима, тако и побољшањем услова рада и животног стандарда, као и да су припадници Министарства одбране и Војске Србије успешно обавили сваки задатак који је постављен пред њих и сачували безбедност и стабилност наше отаџбине.   
 
Чланови Одбора позитивно су оценили професионално поступање и рад припадника Војске Србије на остваривању приоритетних задатака у извештајном периоду и нагласили пуну подршку њиховом даљем ангажовању на реализацији тежишних задатака. Током дискусије, министар Стефановић и представници Министарства одбране и Војске Србије, дали су члановима Одбора одговоре на питања и појашњења у вези са разматраним информацијама.
 
По оцени чланова Одбора, информације о раду Министарства одбране детаљне су, квалитетне и пружају свеобухватан увид у рад и резултате које је Министарство одбране остварило у извештајном периоду. Седницом, која је била затворена за јавност, председавао је председник Одбора Александар Марковић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Pages:  1 ... 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 [94] 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.