PALUBA
January 27, 2023, 09:51:52 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 [95] 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo odbrane Republike Srbije - aktivnosti  (Read 282690 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1410 on: November 23, 2021, 07:48:05 am »

22.11.2021.

Састанак министра Стефановића са амбасадором Израела Виланом

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са амбасадором Државе Израел у Београду Јахелом Виланом о наставку сарадње двеју земаља у области одбране.

Министар Стефановић изразио је уверење да ће историјски и пријатељски односи наших народа бити даље развијани у обостраном интересу.

Стефановић и Вилан су се сагласили да је досадашња сарадња у области одбране добра, али да постоји простор за њено унапређење у различитим сегментима, почев од војно-војне сарадње.

Министар Стефановић је истакао да би заједничке обуке припадника две војске допринеле даљем подизању нивоа оперативних способности Војске Србије. Он је, такође, као веома значајан оценио наставак сарадње нашег Војног архива и Меморијалног центра Холокауста „Јад Вашем“, која, између осталог, укључује и обуке за дигитализацију фондова архивске грађе из периода НДХ.

На крају сусрета, саговорници су констатовали да осим наведених облика сарадње, постоји могућност и за јачање војноекономске, војнотехничке, војнообразовне сарадње и других области од значаја за обе стране.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1411 on: November 24, 2021, 01:55:07 pm »

24.11.2021.

Министар Стефановић обишао војни Погон за прераду дрвета у Шапцу

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који је данас обишао Погон за прераду дрвета, ПВЦ и алуминијумске столарије Војнограђевинске установе "Београд" у Шапцу, истакао је да је Војнограђевинска установа у последњих 12 месеци направила значајан искорак и да је успела да постигне да изградња буде на рекордном нивоу.
 
- Драго ми је да наша Војнограђевинска установа може да се похвали да је у последњих 12 месеци направила значајан искорак и да је, заиста ангажујући све своје капацитете, успела да постигне да изградња буде на рекордном нивоу. Кад то кажем, мислим не само на редовно одржавање које је веома важно због великог броја објеката које Министарство одбране и Војскa Србије имају, већ и изградњу нових капацитета – рекао је министар Стефановић.

Министар одбране је подсетио да је ова установа учествовала у изградњи ковид болница на војном земљишту, док у овом тренутку инжењери Војнограђевинске установе улажу озбиљан рад у изградњу фабрике вакцина.
 
- Такође, на нашим аеродромима се граде нови хангари, јер желимо да наши нови авиони и хеликоптери буду у најбољим условима и да не зависе од тога какве су спољне температуре. Уз то намера нам је да се унапреди изградња свих објеката који су оштећени зубом времена и због тога неадекватни за смештај људи. Размишљамо и о томе да, ако се држава буде одлучила за поновно увођење редовног служења војног рока, имамо касарне које ће бити потпуно спремне, са савременим условима, за пријем младих људи – рекао је министар Стефановић.

Он се захвалио запосленима у Погону за прераду дрвета у Шапцу јер се, како је рекао, заиста труде и боре да сопственим производима опремамо војне објекте.
 
- Овде се производе прозори, врата, намештај. Данас смо разговарали и шта је то што ми можемо даље да урадимо, да инвестирамо у набавку нове опреме, која би помогла да тај процес буде још ефикаснији – нагласио је министар Стефановић.
 
Он је напоменуо и да је проблем број људи, јер увек треба још људи и још инжењера, додајући да је то битка коју држава увек води са приватним компанијама.
 
- И то је добро, зато што се Србија развија. Хоћу још једном да се захвалим, јер смо јуче имали усвајање буџета, председнику Вучићу који је имао слуха за нас и ми смо, новим буџетом за 2022, добили осам посто повећање плата за све запослене у Министарству одбране и Војсци, што је поред Министарства здравља једина друга институција која је добила овако велико и значајно повећање – истакао је министар Стефановић.

Министар одбране је истакао да је то мотив и велика обавеза и додатни стимуланс и за те људе, али и све друге у нашем систему.
 
- Ми ћемо наредне године инвестирати и у куповину машина и опреме, не само у овом погону у Шапцу, већ за читаву Војнограђевинску установу, јер хоћемо да будемо потпуно способни да сопственим снагама можемо да вршимо најзначајније радове и на одржавању наших објеката, али и на изградњи нових. Још једном хвала свим радницима, хвала људима који, без обзира на ситуацију са ковидом, нису престали да раде, нису престали да се боре за своју војску и за своју Србију и заиста осећам и огромну дужност да похвалим све ове људе који су даноноћно својим радом успели да постигну овако значајне резултате – поручио је министар Стефановић.
 
Погон, који је министар данас обишао,  намењен је за прераду дрвета и израду елемената од дрвета за потребе извођења радова које реализује Војнограђевинска установа "Београд", као и дрвене, алуминијумске и ПВЦ столарије за инфраструктурне објекте које користе Министарство одбране и Војска Србије.

У претходном периоду производња је била усмерена на израду улазних врата и прозора од различитих материјала неопходних за новоизграђене објекте у Министарству одбране и Војсци Србије и објекте на којима је изведено и инвестиционо одржавање. Осим тога, Погон поседује капацитете за израду објеката контејнерског типа.
 
Обиласку су присуствовали државни секретар Бранко Живановић, начелник Управе за инфраструктуру пуковник др Слободан Старчевић, директор Војнограђевинске установе "Београд" Александар Новковић и управник погона Иван Ђурић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1412 on: November 25, 2021, 08:08:41 am »

24.11.2021.

Министар Стефановић обишао радове у лозничкој касарни „Поднаредник Момчило Гаврић“

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас инфраструктурне радове у касарни „Поднаредник Момчило Гаврић“ у Лозници, где је смештен 111. пешадијски батаљон Прве бригаде Копнене војске. Стефановић je овом приликом истакао да Министарство одбране и Војска Србије намеравају да у Лозници имају пун и савремено опремљен пешадијски батаљон.

- Једна од идеја, уколико држава донесе одлуку о враћању редовног служења војног рока, је да један део војника који ће служити војни рок буду смештени овде. Као што видите, радови који су подељени у више фаза теку интензивно. Нисам у потпуности задовољан и очекујем убрзање тих радова, што сам рекао и људима из Војнограђевинске установе и извођачима радова. Мислим да то може и мора да иде брже него што је до сада. Имам одређено разумевање због процедура и ковида, где један део људи није могао да буде укључен у потпуности, али након изливања плоче која се завршава и постављања панела, којима ће овај објекат Команде бити завршен, очекујем да радови унутра буду урађени у бржем року, него што је то било до сада – изјавио је министар.

Он је истакао да радови у касарни “Поднаредник Момчило Гаврић” представљају амбициозан пројекат.

- Поред објекта Команде, објеката за становање, писте, стражаре, комплетних уређења смештајних и магацинских капацитета, желимо да војници који овде буду смештени имају све оне услове које подразумева једна савремена касарна – додао је Стефановић.

Министар је нагласио да ће управо касарна у Лозници бити огледна, као и касарна у Пироту у којој се, такође, изводе радови.

- Овде у Лозници хоћемо да покажемо грађанима да на озбиљан начин рачунамо на овај крај што се војске тиче. Хоћемо да у овом крају, где војска има традицију, још развијамо наше капацитете и да оно што је некада било, да оно што је некада држава имала у лозничком и шабачком крају има и сада, односно да наши војни капацитети буду максимални. Управо зато и генерал Насковић и сви они људи који раде на томе, имају и конкурсе, јер хоћемо да привучемо нове људе да дођу у Војску. Повећање плата, на чему сам захвалан председнику Вучићу, које смо опет имали је, такође, значајан фактор у томе – рекао је министар.

Он је подсетио да су олакшане и процедуре пријављивања за добровољно служење војног рока.

- Радили смо и на томе да војници, који су на добровољном служењу војног рока, имају веће плате, слушаоци Школе резервних официра, такође, али исто тако смо уједначили и упростили одређене процедуре, тако да војници на добровољном служењу војног рока већ у тих шест месеци могу да конкуришу и одмах потом буду примљени у радни однос – нагласио је Стефановић.

Министар Стефановић је рекао да је задовољан досадашњим радовима у касарни „Поднаредник Момчило Гаврић“, као и оним што је Прва бригада Копнене војске урадила на одржавању магацинских капацитета за смештај убојних средстава. Он је додао да очекује да прва фаза инфраструктурних радова буде завршена најкасније до половине следеће године.

- Ми у децембру почињемо другу фазу која ће омогућити неометано грејање целог простора, кухињски блок, односно ресторан за војнике и још два или три смештајна објекта, како се буде проценило, поред кућице за стражу и контролно-пропусних пунктова – објаснио је министар.

Стефановић је оценио да је реч о озбиљним инвестиционим радовима што подразумева и озбиљност оних који их изводе.  Он је изразио захвалност Војнограђевинској установи и државном секретару Бранку Живановићу који улаже напоре да се радови ураде и боље и брже.

- Није то лак задатак, али повећавамо капацитете и хоћемо да овде имамо, максимално све што можемо да пружимо војницима, да људи виде да сутра, и ако се одлучимо за редовно служење војног рока, долазе у пристојне и људске услове да служе својој земљи на најбољи могући начин – подвукао је министар Стефановић.

Министра одбране др Небојшу Стефановића дочекали су командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић и потпуковник Иван Јовановић, командант 111. пешадијског батаљона. Обиласку су присуствовали државни секретар Бранко Живановић, начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Срђан Петковић, начелник Управе за инфраструктуру Сектора за материјалне ресурсе пуковник Слободан Старчевић и директор Војнограђевинске установе "Београд" Александар Новковић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1413 on: November 28, 2021, 07:38:50 am »

26.11.2021.

Обука у области управљања пројектима у организацији Министарства одбране и ОЕБС

Министарство одбране организовало је заједно са Мисијом ОЕБС у Републици Србији тродневну обуку за десет припадника Министарства одбране и Војске Србије под називом „Припрема предлога пројеката базирана на методологији пројектног циклуса“.

Циљ курса је јачање знања и вештина припадника система одбране у области управљања пројектима и аплицирања за коришћење средстава из доступних фондова и програма међународних организација, као што су  УН, ЕУ, ОЕБС,  али и фондова појединих држава или група држава донатора.

Обуку је у име Министарства одбране отворио директор Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Сектора за политику одбране пуковник Роберт Кордик. Он је, том приликом, истакао значај практичне сарадње са Мисијом ОЕБС у циљу јачања капацитета људства Министарства одбране и Војске Србије у планирању и изради квалитетних пројеката и успешном аплицирању за средства из доступних фондова.

Пуковник Кордик је нагласио и да су Министарство одбране и Војска Србије ове године интензивирали рад на пројектима из различитих области и да ова обука правовремено јача професионалне способности њених припадника. Он је захвалио Мисији ОЕБС на подршци и изразио очекивање да ће се успешна сарадња наставити.

У име Мисије ОЕБС у Србији, виши саветник за сарадњу у области безбедности Димитриј Панкратов поздравио је учеснике и потврдио значај сарадње са Републиком Србијом, посебно истакавши сарадњу у сектору безбедности уз подсећање на успешне примере у досадашњој сарадњи.

Током обуке, наставу је изводила доц. др. Радмила Миковић, професор на Факултету за пројектни и иновациони менаџмент и пословни консултант на бројним пројектима.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1414 on: November 28, 2021, 07:41:21 am »

26.11.2021.

Министар Стефановић на састанку Радне групе за нормализацију ваздушног саобраћаја

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас састанку Радне групе за разматрање питања нормализације ваздушног саобраћаја изнад Балкана Владе Републике Србије, који је одржан у Дому Гарде на Топчидеру.

Стефановић је истакао да је неопходно сагледати тренутно стање, које је изузетно комплексно, и одредити смернице за даље поступање, како би Србија заштитила своје интересе.

“Aктивности, које се једнострано предузимају на нормализацији ваздушног саобраћаја у доњем слоју изнад наше јужне покрајине, супротне су Резолуцији 1244, и оне ће се, да будемо искрени, нажалост вероватно наставити. Ми морамо добро да размотримо како да не дозволимо да само протиче време и да имамо след догађаја, у којима ће нас фактички заобилазити. Морамо да проценимо шта је то што можемо конкретно предузети, и кроз разговоре са међународним снагама, како би заштитили наше интересе“, рекао је министар Стефановић.
     
Састанку Радне групе, којом председава министар одбране, присуствовали су помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић и други припадници Министарства одбране и Војске Србије који су чланови Радне групе, као  и чланови из Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Канцеларије за Косово и Метохију, Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини, Директората цивилног ваздухопловства и Контроле летења Србије и Црне Горе СМАТСА.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1415 on: November 29, 2021, 09:22:22 pm »

29.11.2021.

Обележена 80. годишњица Битке на Кадињачи

Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас венац на Спомен-обележју Кадињача, где је обележена 80. годишњица чувене битке између припадника Народноослободилачког покрета и снага нацистичке Немачке.
 
Након парастоса, уследила је церемонија полагања венаца и културно-уметнички програм.
 
Меморијални комплекс на Кадињачи код Ужица сведочи о херојским новембарским данима 1941. године када су припадници Радничког батаљона којим је командовао Андрија Ђуровић, као и борци 1. батаљона Посавског одреда и Орашке чете 2. Шумадијског одреда пружили жесток отпор далеко надмоћнијем непријатељу који је у том периоду спроводио офанзиву на ослобођену територију у историји познату као Ужичка Република.
 
Борци Радничког батаљона храбро су страдали у борбама на Кадињачи 29. новембра 1941. године. Непријатељске снаге су пробиле последњу одбрану слободног Ужица, али хероизам тих јунака остао је упамћен у временима која су уследила.
 
Спомен-комплекс „Кадињача” код Ужица обновљен је током 2011. године, а реч је о сложеној архитектонско-музеолошкој целини коју чини низ сегмената грађених у периоду између 1952. и 1979. године.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1416 on: December 02, 2021, 08:41:34 am »

01.12.2021.

Министар Стефановић обишао предузеће „Прва петолетка“

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је данас предузеће "Прва петолетка - наменска" у Трстенику где је разговарао са руководством и запосленима и обишао производне хале предузећа. Он је том приликом истакао да је циљ наше земље да домаћа памет, наши институти и индустрија, могу сами да развијају и производе нова средства за нашу војску.

- Данас настављам са обиласком фабрика наше наменске индустрије. Oвде у Трстенику, у „Првој петолеци", имао сам прилику да видим како се наставља производни процес на изградњи беспосадних даљински управљивих станица, које ми популарно зовемо „мали Милош". Али „мали Милош" више није тако мали, пошто ће његова последња верзија В-2, коју сте могли да видите на нашем сајму и која ће ускоро бити и у наоружању наше војске, бити нови развојни пројекат који ова компанија развија заједно са Војнотехничким институтом. Можда средства, која праве наше фабрике, споља или на први поглед изгледају исто, али када уђете у детаље и када видите шта се данас уграђује и у ПАСАРС, који се овде прави, и у „Милош" и друга средства, видите да су она потпуно нова – рекао је министар Стефановић.

Он је подсетио и да је наше стратешко опредељење да се Војска Србије опрема средствима, која су производ домаће памети и домаће индустрије.

- То и јесте наш циљ, да наша домаћа памет, наши институти и индустрија, буду такви да могу да сами развијају  нова средства, а да будемо у корак са светом. Ова средства која видите овде, попут  „малог Милоша", не може ни да произведе велики број земаља на свету – нагласио је министар одбране.

За средства попут ПАСАРС-а и „малог Милоша“, министар Стефановић најављује модернизације које ће значајно допринети способностима наше војске.

- ПАСАРС чека и следећа модернизација уградњом противавионских ракетних система „Мистрал". До половине следеће године он ће бити баш оно што му и назив каже – ракетно-артиљеријска станица, која ће моћи да се супротстави ваздухопловима на одређеним даљинама и висинама, и биће једно од средстава Копнене војске, које ће озбиљно и ефикасно моћи да штити наше небо. „Мали Милош" је, у својој последњој верзији нешто што ћемо моћи да видимо са митраљезом 12.7 мм и противоклопним системима 90 мм. Драго ми је да и стручњаци ВТИ-а и „Прве петолетке" заједно раде, како би врло брзо могао да постане подршка, не само 72. бригади за специјалне операције која већ користи „мале Милоше“, већ и другим јединицама Копнене војске – поручио је министар Стефановић.

„Прва петолетка - наменска“ моћи ће и у будућности да рачуна на подршку Министарства одбране и Војске Србије, поручује министар одбране, јер је то, како каже, не само у интересу опремања наше војске, већ и људи који у њој раде.

- Даћемо подстрек да се настави реализација и договарање нових уговора за „Прву петолетку". Заиста ми је пуно срце кад видим да се ради у овим производним халама. Имао сам прилику да, поред руководства, разговарам и са радницима који овде раде и који су задовољни. Неки раде две или три године, упознао сам младе људе који немају ни 20 година, али и људе који су овде провели читаве каријере и који више од 30 година раде у овој фабрици. Драго ми је што сам од њих имао прилику да чујем да су задовољни и од њих као по правилу чујете реченицу „Само да ми имамо посла“ - рекао је министар Стефановић.

Након обиласка производних хала, уследио је приказ кретања по различитим теренима даљински управљаног беспосадног земаљског возила „мали Милош“ и састанак министра Стефановића са руководством компаније, којем је присуствовао и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1417 on: December 02, 2021, 01:51:26 pm »

02.12.2021.

Министар Стефановић отворио "3. Билатерални атлетски митинг"

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић данас је свечано отворио „3. Билатерални атлетски митинг у дворани“, који је  окупио кадете репрезентација војних академија Републике Србије и Руске Федерације. Министар Стефановић је, отварајући такмичење, истакао да су данас на терену младост Србије и Русије, које се пријатељски надмећу, али и настављају да јачају односе наше две војске и наше две земље. 
 
- Велико ми је задовољство да вас поздравим у име Министарства одбране и Војске Србије и у своје име и да посебно поздравим наше драге госте из Руске Федерације и да им, као и увек, пожелим срдачну добродошлицу у нашу земљу. Данашњи атлетски митинг трећи је меч између кадетских репрезентација војних академија Републике Србије и Руске Федерације. С обзиром да се наизменично одржава у Београду и Москви, ове године је наша престоница поново домаћин. Драго ми је да је наша Војна академија спремна, видим и по ректору и по декану да су озбиљно схватили ово такмичење и по нашим спортистима за које сам уверен да ће дати све од себе да постигну најбоље могуће резултате - поручио је министар Стефановић.
 
Он је додао да ће се кадети и кадеткиње такмичити у седам атлетских дисциплина: бацању кугле, скоку у даљ, тркама на 60, 400, 800 и 1.500 метара и надметању у штафети на 4x200 метара, а у надметањима ће учествовати 25 такмичара са наше Војне академије и 13 из руских војних академија.
 
- Кадетима желим да ово буде фестивал спорта, да покажете колико сте способни и спремни. Поред спортског такмичења, чини ми се да је ово одлична прилика и да успоставе нека нова пријатељства. Пријатељство Русије и Србије је традиционално, потврђено је кроз историју и у тешким временима, a тада се и покаже ко је прави пријатељ, и то је нешто чега се увек треба сећати и што треба истицати. Такво пријатељство гаје и негују данас и наши председници, што је могло да се види и током недавне посете председника Вучића Русији и председнику Путину, али и кроз резултате које је та посета донела - рекао је министар Стефановић.
 
Он је истакао да том пријатељству и чврстим односима наших земаља доприносе и сви учесници данашњег атлетског митинга. 
 
- И сви који сте данас у овој сали. Данас су на терену младост и Србије и Русије,  пријатељски се надмећу и настављају да јачају односе наше две војске и наше две земље. Драги кадети и кадеткиње имаћете прилику да и у наредним годинама у униформи своје војске сарађујете на другачији, војнички начин, али данашњи дан искористите за спорт. Желим вам свима пуно успеха на такмичењу - поручио је министар Стефановић.
 
Помоћник изасланика одбране Руске Федерације пуковник Евгениј Анпилов истакао је да му је велика част што присуствује данашњем такмичењу.
 
- Добра физичка припрема је залог за успех на такмичењу и зато желим да на овом такмичењу победи најбољи - рекао је пуковник Анпилов.
 
У знак захвалности за допринос одржавању такмичења ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић уручио је признање Атлетском савезу Србије, које је примио директор савеза Слободан Бранковић и признање делегацији Руске Федерације, које је примио помоћник изасланика одбране Руске Федерације пуковник Евгениј Анпилов.
 
Церемонији отварања такмичења које се одржава у београдској Атлетској дворани, присуствовали су и начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, заменик шефа Делегација Републике Србије при Међународном савету за војне спортове (ЦИСМ) пуковник Миливоје Пајовић и руководилац делегација Руске Федерације потпуковник Елена Донкина.
 
Свечано отварање "Билатералног атлетског митинга" употпунио је музички наступ Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" и Репрезентативног оркестра Гарде.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1418 on: December 04, 2021, 06:35:04 pm »

03.12.2021.

Честитка министра одбране поводом Дана војних ветерана

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић упутио је поводом 4. децембра – Дана војних ветерана честитку у којој се каже:
 
„Свим војним ветеранима упућујем искрене честитке поводом 4. децембра – Дана војних ветерана.
 
Драги наши ветерани,
 
с непоколебљивом вером и надом, настављајући традицију старих ратника Војске Краљевине Србије, јуришали сте у одбрану отаџбине и борили се да ми ваши потомци имамо сигурну будућност и боље сутра. На томе, али и вашој неизмерној храбрости, части и јунаштву које сте небројено пута исказали неизмерно вам хвала.
 
Министарство одбране и Војска Србије, увек ће вам одавати признање за учињена дела и допринос који сте давали и који и даље пружате просперитету наше Војске несебично делећи ваша стечена знања и богато искуство са младим нараштајима наших припадника.
 
Честитам вам празник, уз обећање да ћемо дати све од себе да ваше сутра буде испуњено безбрижношћу и спокојем и да у борби за напредак наше Војске, али и читаве државе на свим пољима никада нећемо посустати.
 
Срећан вам Дан војних ветерана!“


Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1419 on: December 04, 2021, 06:35:44 pm »

03.12.2021.

Положени венци поводом Дана војних ветерана

Делегације Министарства одбране и Војске Србије, поводом Дана војних ветерана, данас су уз војне почасти положиле венце крај Споменика народном хероју Милану Тепићу и на Новом гробљу у Београду.

Бригадни генерал Саво Иришкић предводио је делегацију Министарства одбране и Војске Србије која је положила венац крај Споменика народном хероју Милану Тепићу.
 
Делегација Министарства одбране и Војске Србије, у оквиру Новог гробља положила је венце крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско-турским ратовима и Српско-бугарском рату, Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату и Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату.

У знак сећања на страдале српске војнике, венце су на споменике на Новом Гробљу и крај Споменика народном хероју Милану Тепићу положили и чланови ветеранских удружења.
 
Дан војних ветерана обележава у знак сећања на датум када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату и када је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање „стари ратник“, односно војни ветеран.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1420 on: December 04, 2021, 06:37:06 pm »

03.12.2021.

Министар Стефановић уручио награде ученицима победницима конкурса „Наш војник, наш херој"

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас, у Галерији Војног музеја, награде ученицима основних школа, победницима конкурса „Наш војник, наш херој", који су заједно организовали Министарство одбране и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Награђеним ученицима, њиховим учитељима и наставницима, честитали су и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и председница Комисије за избор радова помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић.

Честитајући награђенима, министар Стефановић је подсетио да су пре само два месеца министарства одбране и просвете потписала Споразум који је омогућио да ово такмичење постане део креативности основаца.

- Видео сам један део радова када сам дошао и имаћемо прилику да детаљно погледамо све што сте насликали, израдили, написали. Желимо да видимо све што је део тог вашег стваралаштва и што показује колико волите наше војнике и нашу војску. Драго ми је да видим да то постаје одраз лепог, патриотског духа који наша деца имају – истакао је министар Стефановић.

Министар је закључио да деца воле нашу војску и да их интересује оно што наши војници раде.

- Мислим да некада можемо још више да покажемо шта је то што наши војници раде, да покажемо шта је то што раде и за нашу децу, јер немојте никада заборавити да су војници и наша војска ту за наш народ, да чувају нашу децу, да обезбеде нашу сигурност и безбедност, да ми можемо мирно да спавамо док они раде свој посао – нагласио је министар Стефановић.

Он је изразио посебно задовољство јер су радови пристигли из целе Србије, додајући да одлука који су радови најбољи није била лака.

- Комисија је морала озбиљно да се помучи ко ће бити трећи, други, први. За мене сте сви први, за мене су сви радови први, јер су показали такву врсту емоција и посвећености и родитеља, јер ја знам колико родитељи учествују у овоме, и наставника, који су били кључна карика, али наравно, без вас, наших малишана, то ништа не би било могуће – указао је министар Стефановић.

Министар одбране је рекао да се нада да ће се ученицима допасти награде, књиге које су им додељене, посете музејима и одмор на планинама и у другим објектима Министарства одбране и Војске Србије, где ће моћи да уживају са родитељима и другарима.

- То је једна врста скромне награде, али награде од срца, коју Министарство одбране хоће да вам да. Наш посао је да приближимо шта је то што војници раде, јер је то једно посебно занимање – нагласио је министар Стефановић, подсетивши да су војници ти који чувају наше небо, реке и земљу, радећи тај посао да бисмо сви били сигурни, безбедни, да би наши малишани били срећни, могли да се смеју, иду у школе, друже се и играју.

Зато је важно да се сетимо војника, јер је сваки од њих наш херој, нагласио је министар Стефановић.

- Зато вам хвала што сте их тако представили. Овде сам видео неке од радова и са колико сте пуно љубави нацртали њихове униформе, капе и њихов широк осмех и драго ми је да их тако доживљавате. Ми смо увек спремни да изађемо у сусрет уколико желите да вас одведемо негде где ћете моћи да видите нешто што војници раде, да вас одведемо у касарне и покажемо нешто што је важно за свакодневни живот, јер војници поред својих редовних активности, помажу људима и у случају пожара, поплава, у случају било каквих ванредних ситуација. Војска је ту увек да се нађе прва и да помогне. И зато заиста мислим да су војници наши хероји, и да баш данас, на Дан ветерана, морамо да се сетимо свих оних који су се борили за нашу земљу и учинили све што је могуће да бисмо ми данас били безбедни и слободни – нагласио је министар Стефановић.

Он се захвалио учесницима такмичења за све што су урадили и за њихов велики труд и рад.

- Надам се да ћете и у наредним годинама учествовати у овом такмичењу. И да искористим прилику да се захвалим на сјајној сарадњи са Министарством просвете. Министар Ружић и људи који раде са њим су ово прихватили од првог тренутка, радили са нама раме уз раме и мислим да смо направили једну стварно сјајну ствар, а договорили смо се да то проширимо и да музеје које има наша земља, који се везују за војску, али и за историју и традицију Србије учинимо доступнијим школама. И ту бисмо, наравно, желели подршку и свих наставника и родитеља, јер хоћемо да наша деца уче шта је све то Србија радила, шта је наша војска урадила за безбедност и сигурност грађана наше земље, шта је радила у ослобађању ове земље у тешким ситуацијама за наш народ, али да и ви имате прилику да видите нешто што је заиста национално благо наше земље – закључио је министар Стефановић.

Министар Ружић је истакао да је циљ конкурса био да подстакне ученике на размишљање о историји наше земље, узвишеним моралним вредностима, традицији и идентитету нашег слободарског народа.

- Ученички радови на овом конкурсу су показали да су размишљања о свему што се односи на војника наше државе испуњена поносом који проистиче из чињенице да смо ми увек водили ослободилачке ратове те да самим тим имамо плејаду хероја и мислим да смо једна од ретких нација која тиме може да се подичи. Када посматрате војнички позив са тог становишта, сваки припадник нашег младог нараштаја је у могућности да увиди да бити војник значи припадати једној од најчаснијих и најплеменитијих професија. Ученици, као аутори ових радова, практично откривају и поручују,  да нас војници и данас, као и у целокупној историји наше државе, уче најбољим и бесмртним примерима патриотизма, рођеним из дубоке, неупоредиве љубави према своме народу и држави, коју најдубље потврђује спремност сваког војника да за ту љубав жртвује и сопствени живот – рекао је министар Ружић и пожелео да овај конкурс постане традиционалан.

Ученици основних школа, подељени према узрастима од првог до четвртог разреда и од петог до осмог разреда, такмичили су се у категоријама: српски језик, ликовна култура, технике и технологије. Услов за учешће на конкурсу, који је трајао од 11. октобра до 11. новембра, био је да рад буде оригинално креативно решење.

За ученике у оба узраста, који су у такмичарским категоријама освојили прва места, наградом је предвиђен седмодневни боравак са чланом породице у објектима Министарства одбране и Војске Србије намењеним за одмор и рекреацију. Прва места донела су исту награду и за наставнике разредне, односно предметне наставе награђених ученика.

Другопласирани радови у свим категоријама ученицима су донели посету Музеју ваздухопловства уз стручно вођење и вожњу симулатора летења, а ученицима који су освојили трећа места, у знак сећања на учешће на конкурсу, уручене су књиге са посветом.

У узрасту од првог до четвртог разреда прва места су освојили:
- Луна Марковић,ученица 4. разреда ОШ „Црњански“ из Јагодине и учитељица Јелена Гајић, за најбољи литерарни рад;
- Сара Вучковић,ученица 4. разреда ОШ „Ћеле кула“ из Ниша и учитељица Виолета Милићевић, у категорији ликовна култура;
- Алексеј Кузма, ученик 4. разреда ОШ „Славко Родић“ из Бачког Јарка и учитељица Љиљана Карановић, у категорији технике и технологије.

У узрасту од  петог до осмог разреда за најбоље радове су награђени:
- Урош Драшковић, ученик 8. разреда ОШ „Момчило Поповић Озрен“ из Параћина и наставница Драгана Спасић, за литерарни рад;
- Анђела Црнић, ученица 8. разреда ОШ „Раде Кончар“ из Београда и наставница Бојана Ражнатовић, за ликовни рад;
- Петар Здравковић, ученик 6. разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца и наставница Слађана Димитријевић, у категорији технике и технологије.

Награде за друга места, од првог до четвртог разреда добили су:
- Срна Симић, ученица 2. разреда ОШ „Аца Алексић“ из Александровца (литерарни рад);
- Алексеј Радовановић, ученик 4. разреда ОШ „Црњански“ из Јагодине (ликовни рад);
- Вељко Живковић, ученик 4. разреда ОШ „Свети Сава“ из Ниша (технике и технологије).

Ученици награђени другим местом, узраста од петог до осмог разреда су:
- Миодраг Тадић, ученик 6. разреда ОШ „Мића Станојловић“ из Коцељеве (литерарни рад);
- Невена Маричић, ученица 8. разреда ОШ „Карађорђе“ из Велике Плане (ликовни рад);
- Стефан Павлески, ученик 7. разреда ОШ „Бранко Ћопић“ из Београд (технике и технологије).

Трећу награду, за узраст од првог до четвртог разреда, добили су:
- Јован Бранковић, ученик 1. разреда ОШ „Жарко Зрењанин“ из Великог Лаола (литерарни рад);
- Дуња Владимировић, ученица 4. разреда ОШ „Ћеле кула“ из Ниша (ликовни рад);
- Коста Лазаревић, ученик 4. разреда ОШ „Свети Сава“ из Ниша (технике и технологије).

Добитници треће награде од петог до осмог разреда су:
- Нађа Станојевић, ученица 8. разреда ОШ „Вук Караџић“ из Неготина (литерарни рад);
- Анђелија Драгојловић, ученица 5. разреда ОШ „Вук Караџић из Прибоја (ликовни рад);
- Матија Горановић, ученица 6. разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца (технике и технологије).

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1421 on: December 04, 2021, 06:39:04 pm »

03.12.2021.

Пријем код министра одбране и начелника Генералштаба поводом Дана војних ветерана

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, приредили су данас, поводом Дана војних ветерана, пријем за представнике војних ветерана, ветеранских и традиционалних удружења у Дому Гарде на Топчидеру.

Министар је истакао да је и сам потомак ветерана, људи који су се борили за слободу отаџбине.

Он је истакао да му је привилегија и задовољство што је данас, први пут у својству министра одбране, имао прилику да присуствује обележавању Дана војних ветерана. Он је подсетио да због пандемије ковида прошлогодишња свечаност није одржана, али да Министарство одбране и Војска Србије изузетно цене све оно што су ветерани учинили за Србију.

- Ја хоћу да се вама захвалим, јер то сам рекао и данас деци која су учествовала у пројекту „Наш војник, наш херој“. Та деца су писала радове, сликала, правила предмете, учествовала на различите начине у томе да искажу колико поштују војничку професију. Драго ми је да смо то вратили. Драго ми је да враћамо поштовање у целој земљи, оно што је председник Вучић урадио враћањем разних војних меморијала и обележавања тренутака у којима је Србија стицала своју славу. Хоћу да вам се захвалим што сте били део те историје и зато што сте, учествујући у свему овоме, учинили да сви ми будемо поносни – истакао је министар.

Он је истакао да су ветерани пример свима како се воли и брани наша земља.

- Све што Министарство одбране буде могло у наредном периоду да учини, учиниће, иако формално то није у нашој надлежности. Да ли нешто јесте или није у нашој надлежности не значи да ми не можемо да се потрудимо и да се помучимо да олакшамо макар ваш живот, ако у тим временима није могло да буде лакше, макар да буде данас. Хвала на свему што сте урадили за нашу земљу. Живела Србија! – рекао је Стефановић.

Министар Стефновић и генерал Мојсиловић, после свечаног пријема поводом Дана ветерана, састали су се са породицама народног хероја мајора Милана Тепића, потпоручника Борка Никитовића и војника Стојадина Мирковића који су 1991. године херојски погинули у борбама у Хрватској.

Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе пуковник Драган Милковић, говорећи о значају обележавања Дана ветерана, подсетио је да је данас, на више места и меморијала одата пошта и положени венци у знак сећања на борце који су положили животе за слободу Србије, почев од Српско-турских ратова до сукоба деведесетих година двадесетог века. Он је истакао да се Дан ветерана, као један од највећих војних празника, обележава у циљу очувања културе сећања на погинуле саборце и очувања и неговања традиција у Министарству одбране и Војсци Србије.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1422 on: December 04, 2021, 06:42:04 pm »

03.12.2021.

Свечана академија поводом Дана војних ветерана

Свечана академија поводом 4. децембра - Дана војних ветерана одржана је вечерас у  Дому Гарде на Топчидеру. Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Сузана Пауновић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 
Министар Стефановић је, на почетку обраћања, захвалио породицама народног хероја мајора Милана Тепића, потпоручника Борка Никитовића и војника Стојадина Мирковића који су 1991. године херојски погинули у борбама у Хрватској, што су својим присуством обележили овај веома значајан свечани дан у коме поносно држимо подигнуту главу.
 
- Овај дан обележавамо на спомен из 1912. године, када је готово 400 хиљада војника наше земље тада добило статус, односно, звање "стари ратник", модерним језиком то би било оно што ми данас називамо ветеран. Статус, звање које се изнедрило први пут у то време, у време када је наша Србија водила ратове, не само за своју слободу већ рекао бих и за свој опстанак - истакао је министар Стефановић.
 
Министар одбране је подсетио на сегмент из писма једног српског официра из те године са бојног поља код Битоља, који је објављен у тадашњој нашој штампи, а које је упутио својој сестри.
 
-  Иако је писмо из 1912. мислим да би могло да се односи на сваког војника, на сваки период и на сваку ситуацију када је наша Србија бранила слободу. Он у писму описује како су три дана спавали пред Прилепом на снегу без покривача и ватре на температури 12 испод нуле, за сва три дана појели само по парче хлеба, а затим у води код Битоља два дана газећи реку до груди и тако мокри кренули у бој и он каже: „не можеш да појмиш нашег војника. Храбар је као лав, издржљив је као челик, зар би ми официри могли бити кукавице кад је наш сваки војних јунак, њега је требало видети код Битоља кад по највећој киши артиљеријске и пешачке ватре гази реку, разливену, брзу 56 метара у секунди, дубоку до гуше, иде напред држећи се руку за руку, пуштајући свог друга који пада погођен непријатељским танетом и хватајући оног следећег лишен могућности да у води до гуше употреби своју силну и сигурну пушку и не помишља да иде назад. Силни су, то само онај зна који им је командовао. Ко има овакву војску победиће цео свет“ - нагласио је министар Стефановић.
 
То писмо, како је додао, изузетно је веродостојан опис на шта је све српски војник спреман да уради у борби за своју Србију.
 
- Такав је био и надаље кроз историју, кроз ратове који су уследили, такав је остао и до данас. Храбар као лав, издржљив као челик, неустрашиви борац за своју Србију. И Србија зато не сме да заборави своје војнике ветеране, не сме да заборави старе ратнике који су кроз историју војевали и изборили слободну отаџбину. Мора да чува њихова предања да би наша деца знала какви су се јунаци стварали, бранили, градили, очували нашу земљу. Мора посебну да укаже част и води бригу о оним херојима, нашим ветеранима, који су и данас са нама. Сваки од нас, али и сваки од вас мора да зна да смо свесни и поносни на то зато што сте са нама, зато што можемо да кажемо хвала за све што сте учинили и хоћемо да покажемо и поштовање и част зато што сте бранили и одбранили нашу отаџбину у судбоносним тренуцима за читаву земљу - поручио је министар Стефановић.
 
Према његовим речима, упоредо са јачањем Министарства одбране и Војске Србије, јачаћемо и наше могућности да поправимо положај наших ветерана како би заједно убрзаним корацима и достојанствено градили бољу будућност за нашу децу.
 
- Да никада не ратујемо, али да никад не заборавимо шта су људи који то јесу урадили учинили за свакога од нас. Живела Србија! - поручио је министар Стефановић.
 
Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Сузана Пауновић, честитала је празник Дан војних ветерана, истичући да је у својој дугој и богатој историји Србија пролазила кроз различите периоде, мењала се, јачала и богатила.
 
- Са својом земљом јачала је и стасавала и њена војска, која је данас, са поносом то можемо истаћи, право огледало како се традиција може уклопити у савремене токове живота, а да се не изгуби суштина. А суштина је љубав према отаџбини, понос на оно ко смо, одакле смо и непокорност која је одувек била својствена нашем народу – истакла је Пауновић.
 
Слободу, како је додала, никада нисмо дали, а тешком муком и уз велике губитке долазили смо до дана победе, мира, весеља.
 
- Многи који су икада и помислили о нашем народу као малом, као немоћном, уверили су се у своје погрешне процене и пожелели су да овај херојски, српски народ, пун части и поноса буде његов савезник. На данашњи дан обележавамо један од највећих војних празника – Дан војних ветерана, дан ратника, устаника, хероја, Дан оних који никада нису пристали на бег, пораз, предају. Дан хероја, који су безброј пута гледали смрти у очи и многи су на жалост у том погледу нестали, али и тада с осмехом на лицу и жаром у очима – истакла је Пауновић.
 
Према њеним речима, управо због њих и њима сличних, келнске новине пред крај Првог светског рата писале су да се мало војника тукло онако како се тукао српски војник – он је умирао тамо где му је било наређено да се држи.
 
- И свако слово из ових новина било је истинито - држали су се вољни да жртвују и живот за земљу којој су се заклели на верност. Прослава Дана војних ветерана и Свечана академија коју смо организовали само је један мали допринос успомени и очувању успомене на хероје нашег народа, на њихова надахнућа и на њихову величанствену борбу за слободу. Слободу коју су освојили давши подстрек данашњим генерацијама које су их следиле да очувају и стварају државу и институције које ће чувати те вредности, али да пре свега, да вредности наших ветерана препознају, негују и носе у себи – нагласила је Сузана Пауновић.
 
Како је истакла, и данас, након више од једног века пред нама је исти задатак - испунити завете предака и чувати и развијати трајне вредности на којима је наша држава настала и опстала.
 
- Ми, који смо потомци славног Карађорђа, борбеног Милоша, интелектуалаца попут Пупина, Тесле, војвода, какви су били Мишић, Путник, Бојовић. Земља која је дала хероје као што су Тепић, Мирковић, Леовац и многи други, имамо много и довољно сасвим разлога и мотива да се водимо изреком „ко сме тај и може“ и да нађемо начина увек да чистог образа превазиђемо све препреке на путу просперитета наше Војске и наше државе – поручила је Сузана Пауновић.
 
Према њеним речима, поучени смо делима оних који су исписали историју и учинили да њени најблиставији одељци носе назив Србија.
 
- Сигурна сам да пламен за бољим сутра који носимо у генима никада неће утихнути, јер Србија и њен народ и не знају за друго осим да увек стоје поносно и пркосно. У име председника Републике и врховног команданта Војске Србије срећан вам Дан војних ветерана – поручила је Сузана Пауновић.
 
Поводом Дана војних ветерана, министар Стефановић уручио је признања за успешну сарадњу, допринос у раду и реализацији пројеката и других активности Министарства одбране и Војске Србије. За пружену помоћ приликом реализације активности излагања културног добра „Сава“, плакете Министарства одбране министар Стефановић уручио је шефу Лучке капетаније Београд Милану Николићу и секретару Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарку Главашу.
 
На свечаној академији поводом Дана војних ветерана, у оквиру културно-уметничког програма, кроз сценске приказе и вокалне наступе, гости су имали прилику да виде и чују омаж херојима српске историје уз присећање на оне који су животом платили слободу нашег народа.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1423 on: December 08, 2021, 08:01:18 am »

06.12.2021.

Помоћници министра Бандић и Томашевић са делегацијом Босне и Херцеговине

Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић и помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић разговарали су данас у Будви са државним секретаром у Министарству одбране Босне и Херцеговине Мухамедом Смајићем уочи Министарског округлог стола посвећеног представљању Друге регионалне студије „Положај жена у оружаним снагама на Западном Балкану“ у организацији Канцеларије UNDP SEESAC.

Бандић је том приликом истакао да се Босна и Херцеговина, као суседна држава, налази у првом кругу спољнополитичких приоритета наше земље. Снажно опредељена да јача регионалну сарадњу, према његовим речима, Србија жели да остане фактор стабилности.
 
Сарадња са Босном и Херцеговином, оценио је Бандић, је разноврсна и има снажан потенцијал за даље унапређење, посебно у области војног образовања и обуке.
 
Наглашавајући развијену војно-војну сарадњу са Босном и Херцеговином, он је изнео очекивања да ће, током наредне године, доћи до реализације билатералне вежбе две војске, по први пут до сада, што би дало додатни импулс јачању сарадње у области одбране.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1424 on: December 08, 2021, 08:02:51 am »

06.12.2021.

Састанак министра Стефановића са министарком одбране Црне Горе Ињац

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас у Будви са министарком одбране Црне Горе др Оливером Ињац, уочи Министарског округлог стола посвећеном представљању Друге регионалне студије „Положај жена у оружаним снагама на Западном Балкану“ у организацији Канцеларије UNDP SEESAC.
Министар Стефановић пренео је министарки Ињац да је спољнополитичко опредељење Владе Републике Србије унапређење односа са свим партнерима, посебно истичући значај унапређења регионалне сарадње и односа са суседним државама.

Сусрет двоје министара био је прилика да се идентификују конкретне области сарадње у области одбране, а исказана је и снажна опредељеност за њено даље унапређење.

Министарка Ињац изразила је жељу Црне Горе да развија сарадњу са суседним земљама, посебно са Републиком Србијом, узимајући у обзир традиционалне везе између Србије и Црне Горе.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Pages:  1 ... 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 [95] 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.044 seconds with 23 queries.