PALUBA
April 14, 2024, 07:30:37 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Paluba Forum Logo
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 [96] 97 98 99 100 101 102 103 104 105   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo odbrane Republike Srbije - aktivnosti  (Read 323757 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1425 on: December 08, 2021, 08:04:10 am »

07.12.2021.

Министар Стефановић: Желимо да се жене у војсци заиста осећају потпуно равноправно

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић учествовао је данас у Будви на Министарском округлом столу посвећеном представљању Друге регионалне студије „Положај жена у оружаним снагама на Западном Балкану“ који је организовала Канцеларија UNDP SEESAC. Он је поручио да Србија жели, не само да постиже добре квантитативне показатеље, већ да се жене у  војсци заиста осећају потпуно равноправно.

Министар Стефановић је, обраћајући се учесницима скупа, истакао да су Министарство одбране и Војска Србије искрено прихватили политику једнаких могућности и концепт родне равноправности, као једно од својих стратешких опредељења, као и да стратешки и плански спроводе мере за повећање заступљености жена и њихово равноправно учешће у реализацији свих задатака.
 
- Некада то звучи као фраза, али ја желим да вас уверим да заиста радимо на томе да то не буде само статистика, већ да то заиста буде нешто што људи у војсци осећају. Имали смо различите специфичности наслеђеног стања, имали смо, наравно, и потребе система одбране, али и искуства и добре примере земаља, као што је рецимо Норвешка. Имао сам прилике да чујем од представника Министарства одбране Норвешке, која има систем опште регрутације који обухвата и мушкарце и жене, како је тај поступак текао и омогућио да се од целокупног становништва изаберу они најбољи, који су потребни војсци. Норвешка је и показала на конкретном примеру, после одређеног протока времена да је то повећало ефикасност војске. Када имате такав конкретан пример, било би штетно да не размишљате о томе како да на озбиљнији начин укључимо жене – нагласио је министар Стефановић.

Министар Стефановић је указао и да је регионална сарадња за нас веома важан инструмент у домену промовисања и спровођења Резолуције Савета безбедности 1325 „Жене, мир и безбедност“.
 
- Што се нормативе тиче, у Србији нормативни основ за уређење родне равноправности чине Закон о Војсци Србије, Закон о одбрани и Закон о раду којима се регулишу услови рада у свим секторима, а наравно и у војсци. На националном нивоу, у претходном периоду, усвојено је неколико стратешких докумената - Национална стратегија за родну равноправност за период 2021. до 2030. године, усвојена пре неколико месеци у октобру, Закон о родној равноправности који је усвојен почетком 2021. и након успешне примене прва два Национална акциона плана за примену Резолуције 1325, а у току је припрема и за израду трећег – истакао је министар Стефановић.
 
Говорећи о пракси, министар Стефановић је истакао да Србија не води рачуна да то буду само неки квантитативни показатељи, зато што статистика може да буде добра, а да суштински циљ не буде постигнут.

- Наш циљ је квалитативно унапређење система управљања људским ресурсима у целини. Ми желимо да се жене у Војсци и Министарству одбране осећају потпуно равноправно, мада су у неким областима, рекао бих и супериорније у извршењу својих задатака. Надам се да ћемо следећи пут када будемо гледали извештаје о напретку, да ћете видети за 2021., 2022., 2023. годину и тако даље, значајан напредак и учешће жена, униформисаних жена, у систему командовања, али наравно и на управљачким функцијама – нагласио је министар Стефановић.
 
Он је подсетио и да је у нашем друштву војска традиционално била суштински намењена мушкарцима.
 
- Даћу пример наше чувене хероине с почетка 20. века Милунке Савић. Милунка Савић је морала, да би се пријавила у војску, да се представи као мушкарац, да ошиша косу и још много тога да би ратовала, јер је не би другачије примили. И она је, не само показала да је једнака са мушкарцима који су били војници, већ да је многе и надмашила у својим војничким и ратничким способностима – подсетио је министар Стефановић.

Министар Стефановић је додао да је данас другачијe, иако је традиција да војска припада мушкарцима на овим просторима дубоко укорењена и то није лако променити за кратко време.
 
- Али морамо да радимо на томе и то упорно. Сматрам да се UNDP заиста искрено труди и да су ови резултати за сваку похвалу, и то не куртоазну, него заиста, нешто што се види се и осећа као напредак у сваком од наших министарстава. За ових годину дана и два месеца, колико обављам дужност министра одбране, трудио сам се да упознам што већи број припадника војске и Министарства. Међу њима има заиста много сјајних дама. Капетан Ана Перишић постала је први пилот ловачког борбеног авиона у нашој историји.  Поред тога што је прошла све ригорозне критеријуме, а људи из авијације знају колико је тешко доћи до тога да уопште будете пилот, а не пилот ловачког авиона, она је показала заиста завидне резултате и надмашила многе. И уз то она је мајка двоје мале деце – рекао је министар Стефановић, истичући да је капетанa Перишићa узео само као пример и да она није једина.
 
Министар је изнео и низ података у вези са родном равноправношћу у систему одбране.

– Најпре ми имамо, већ дуги низ година, повећан број жена, односно девојчица у Средњој војној школи и Војној гимназији, које школују децу или за наставак школовања у Војној академији или за припрему за подофицирске чинове у војнотехничком смислу. Ове године смо први пут имали да су више од 50 одсто ђака, који су уписали Војну гимназију, биле девојчице. А Гимназија је, суштински, нешто што вас припрема за школовање на Војној академији. На Војној академији имамо, у овом тренутку, 39 одсто жена међу кадетима – истакао је министар.
 
Стефановић је нагласио и да, међу кадетима Медицинског факултета Војномедицинске академије, жена има готово 70 одсто.

– Узевши у обзир да је војно здравство веома значајан сегмент рада Министарства одбране Републике Србије и да има око 4.500 припадника војног здравства што је велики део наше војске, када погледате да су од тога будуће даме лекари скоро 70 посто, видите колико је у овом сегменту препозната улога жена – оценио је министар.

Он се осврнуо и на значајно повећање пријема жена у професионалну војну службу.
 
– Ове године ћемо имати преко 16 одсто жена које су се пријавиле за добровољно служење војног рока, а које, наравно, регрутујемо да остану у војсци. Нешто око 14 процената жена у 2021. години смо упутили у мировне мисије. Дакле тај тренд се наставља и драго ми је да видим да се пријављују жене и да бивају изабране уз ригорозне критеријуме које међународне организације имају – нагласио је Стефановић.

Према његовим речима, Србија наставља да води дијалог са својим партнерима у свету у вези са родним аспектима и додао да су UNDP и SEEAC фактички два најзначајнија партнера Министарства одбране и Војске Србије у области родних питања.

– Студија приручник који је сада урадила Канцеларија развојног програма Уједињених нација пружиће нам свакако и подршку за неке изазове који нам тек следе – рекао је министар који је подвукао важност регионалног карактера пројекта и учешће четири земље у њему.

Он се, такође, захвалио и министарки Ињац на искреном гостопримству и изразио очекивање да ће се већ следеће године, по питањима које су разматрана на округлом столу, начинити значајан напредак.

Представници земаља учесница потписали су и заједничку Декларацију о подршци родној равноправности у реформи сектора безбедности на Западном Балкану, у којој су се сложили да ће сарађивати на конкретним активностима и пројектима од заједничког интереса у вези са промовисањем различитости и принципа родне равноправности.

Шеф Канцеларије UNDP SEEAC у Србији Бојана Балон на округлом столу представила је резултате и налазе регионалне студије и приручника, са анализом резултата земаља учесница на националном нивоу и напретка у области родне равноправности.

У уводном излагању директорка Регионалног бироа UNDP за Европу и Заједницу независних држава Мирјана Спољарић Егер истакла да је овај скуп снажан подстицај јачању регионалне сарадње и нагласила подршку коју UNDP даје регионалним иницијативама и активностима у домену унапређења принципа родне равноправности у министарствима одбране и оружаним снагама.

На скупу, на коме су учествовали министри одбране Србије и Црне Горе, државни секретар Министарства одбране Северне Македоније и секретар Министарства одбране Босне и Херцеговине, сагледани су тренутно стање, као и модалитети за јачање регионалне сарадње у домену родне равноправности.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1426 on: December 09, 2021, 08:02:39 am »

08.12.2021.

Састанак министра Стефановића са амбасадором Републике Бугарске

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са амбасадором Републике Бугарске Петком Дојковим о сарадњи двеју земаља у области одбране, која је, како је оценио, најразвијенија у војно-војном сегменту.

Министар Стефановић је истакао да су заједничко бојево гађање на полигону „Шабла“ у Бугарској и традиционално учешће припадника Оружаних снага Бугарске на вежби „Platinum wolf“ у Србији одлични примери размене знања и вештина припадника две војске, која доприноси подизању нивоа оперативних способности.

Досадашња сарадња у области одбране је квалитетна и она прати свеукупне односе двеју земаља, али постоји и простор за њено даље унапређење, оценио је министар. Стефановић се овом приликом, такође, захвалио Бугарској на подршци коју пружа процесу евроинтеграција Србије.   

Амбасадор Дојков истакао је да Бугарска поштује и подржава војну неутралност Републике Србије и подржава је на путу ка ЕУ. Дојков се сагласио са оценом да је сарадња у области одбране између две земље на висoком нивоу и изразио наду да ће у наредном периоду бити и унапређена.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1427 on: December 09, 2021, 08:06:29 am »

08.12.2021.

Учешће министра Стефановића на УН министарској конференцији о мировним операцијама

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обратио се данас на министарској конференцији Уједињених нација посвећеној мировним операцијама, која је одржана у виртуелном формату, а чији је организатор Република Кореја. Министар Стефановић је истакао том приликом да ће ниво ангажовања од 300 припадника Војске Србије у шест мировних операција УН бити задржан и у наредном периоду.

Он се, на почетку обраћања, захвалио Републици Кореји на организацији ове важне конференције у изузетно тешким околностима када се читав свет суочава са епидемијом проузрокованом ковид вирусом и чини значајне напоре да се избори са свим његовим новим облицима.
 
- Без обзира на све потешкоће наметнуте актуелним окружењем, укључујући и чињеницу да борба са корона вирусом и даље интензивно траје, Србија остаје чврсто опредељена да обезбеди континуитет доприноса изградњи и очувању светског мира. Својим ангажовањем у мировним операцијама Уједињених нација, Србија се сврстава уз значајније контрибуторе и спремна је да сагледа могућности даљег унапређења свог ангажовања и доприноса, подразумевајући и обезбеђење пуне подршке имплементацији иницијативе генералног секретара УН Акција за очување мира – рекао је Стефановић.
 
Како је истакао, ниво ангажовања до 300 лица у шест мировних операција Уједињених нација биће задржан и у наредном периоду са тежиштем у Либану – UNIFIL и у Централноафричкој Републици – MINUSCA.
 
- Србија ће обезбедити и за будуће потребе очувања мира у Либану ангажовање пешадијске чете у UNIFIL у сарадњи са Краљевином Шпанијом, као и вода за заштиту снага у сарадњи са Републиком Италијом – рекао је министар, додајући да ће војни медицинари, такође, и даље бити ангажовани у Централноафричкој Републици.
 
Србија ће задржати своје ангажовање и на Кипру у операцији UNFICYP са војнополицијским снагама у сарадњи са Великом Британијом, као и у осталим операцијама, где већ има ангажоване војне посматраче, штабне официре, полицијске службенике и затворске чуваре.
 
- Исто тако, под окриљем Акције за очување мира, Република Србија је посебно заинтересована и за приоритет који се тиче унапређења сарадње са земљама домаћинима мировних операција. Посебно имајући у виду да је и сама земља домаћин једне од операција Уједињених нација и да инистирамо на неопходности доследног поштовања Резолуције 1244 СБ УН, као и на наставку ангажмана УНМИК-а у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом – нагласио је министар Стефановић.
 
На крају обраћања, министар је учесницима конференције пожелео сигурну и просперитетну будућност њихових држава, живот у благостању, миру и стабилном међународном окружењу, заснованом на равноправности, узајамном поштовању и доследној примени међународног права.
 
Министарска конференција УН посвећена мировним операцијама, чији је организатор Министарство националне одбране и Министарство спољних послова Републике Кореје, у оквиру дводневног скупа окупља министре одбране, министре спољних послова чланове Специјалног комитета за мировне операције, као и представнике међународних организација.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1428 on: December 10, 2021, 07:59:56 am »

Четвртак, 09.12.2021.
Милан Галовић

Грчки и српски војници заједно у борбеној групи ЕУ

Генерал Константинос Флорос, начелник Генералштаба националне одбране Грчке, боравио је у званичној посети Србији током које се срео са министром спољних послова Николом Селаковићем, министром одбране Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем.

Он је дошао на позив свог српског колеге, а током разговора у Генералштабу ВС истакнуто је да су вежбе и обуке тежиште сарадње две војске, али и заједнички ангажман српских и грчких војника у једној од борбених група Европске уније коју предводи Грчка.

Током разговора у Београду истакнута је захвалност Србије Грчкој на принципијелном ставу по питању Косова и Метохије и изражено је очекивање да ће Атина остати доследна по том питању, саопштено је после састанка у Министарству спољних послова.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1429 on: December 10, 2021, 08:38:13 am »

09.12.2021.

Министар Стефановић уручио решења о пријему у стални радни однос, Војнотехнички институт јачи за 41 новозапосленог

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је  решења о пријему у стални радни однос у Војнотехнички институт за 41 новозапосленог на данашњој свечаности у Дому Војске у Београду. Он је поручио да је поносан на младе који ће своја знања ставити у службу даљег јачања наше војске и наше једине отаџбине – Србије.

Пожелевши им добродошлицу, министар Стефановић је истакао да за њега лично, као и за све у Министарству одбране и Војсци Србије, овакве свечаности имају посебан значај.
 
- Били смо сведоци много година како људи одлазе из нашег система, да нисмо могли да им пружимо ни боље плате, нити могућност напредовања и стварања неке боље будућности. Зато ови пријеми данас имају посебан значај. Посебна је част радити у Министарству одбране и у Војсци Србије, не само због тога што постоји снажна традиција, већ зато и што су ово институције које имају највеће поверење грађана – рекао је министар Стефановић.
 
Он је истакао да је посебно задовољан што је међу новозапосленима велики број стипендиста Министарства.
 
- Поносан сам и на то што ћете моћи да се уверите и кроз свој рад колико смо успели да напредујемо, колико смо успели да  нашу војску опремимо средствима домаће производње, продуктима домаће памети. Данас је, наравно, много лакше када има новца, али вас молим да у свом раду покажете да је наш избор био прави и да заједничким радом донесемо нашој јединој Србији и нашој војсци даљи напредак – поручио је министар Стефановић.

Министар Стефановић је изразио задовољство јер су новопримљени млади стручњаци који су завршили Машински, Технички и Електротехнички факултет.
 
- Сада рецимо развијамо сопствену беспилотну летелицу, наравно, не са свим компонентама, али полако освајамо једну по једну, развијамо све оно што данас мало која земља у свету може, чак и када један део компоненти купи, да самостално уради. Оно што сам успео да видим и у Војнотехничком институту, али и у нашим фабрикама, од ствари попут „малог Милоша“, који фактички данас није мали, већ је порастао солидно и носи и митраљез 12,7 и две противоклопне ракете од 90 мм, али оно што је карактеристично је то да данас беспосадно возило у нашем региону не може да направи нико осим Србије. И моја молба према вама јесте – немојте никада да размишљате уоквирени у неке стереотипе. Слободно, дајте себи слободу да мислите унапред, јер као што сте видели, као што се све са дроновима променило,  промениће се драматично у наредних 20 година у сваком смислу, дронови ће постати наша свакодневица, а ко зна шта долази следеће. Кад кажем ко зна, знаћете ви, јер ви сте ти који треба да нам кажу шта је то следеће, да изумете нешто што ће помоћи нашој војсци – рекао је министар Стефановић обраћајући се новим припадницима ВТИ.

Он им  је на крају још једном пожелео добродошлицу.

- Заиста ми је пуно срце, верујте ово није фраза, свим овим људима овде и свима нама у систему када читамо и када гледамо колико људи младих, способних, стручних, искусних долази у наше редове, заиста се веома радујемо томе – закључио је министар Стефановић.

Од данас је Војнотехнички институт јачи за 41 припадника и то 28 примљених по јавном конкурсу и 13 стипендиста Министарства одбране, примљених у стални радни однос по завршетку школовања на мастер и основним академским студијaма на Машинском факултету у Београду, Машинском факултету у Крагујевцу, Факултету техничких наука у Новом Саду и Електротехничком факултету у Београду.

Пре заснивања радног односа у Војнотехничком институту Нина Митричевић из Новог Сада била је стипендиста Министарства одбране. За стипендију коју је имала пре запослења, каже да је одлична прилика за запослење након студија и даљи професионални развој.
 
- Завршила сам Факултет техничких наука, смер Мехатроника. На ВТИ сам дошла као стипендиста. Добила сам прилику да радим на систему аутоматског управљања и сматрам да је то одлична прилика, јер је баш у мојој струци. Такође, сматрам да ћу моћи много да научим и да напредујем - поручила је Митричевић.

Међу новозапосленима је и Александар Ћитић мастер инжењер металургије, који ће на ВТИ радити у сектору задуженом за развој и усвајање нових металних материјала.
 
- Примљен сам на ВТИ по конкурсу који је расписан у мају ове године. Много ми значи зато што сам тренутно на докторским студијама и што ћу имати могућност да се усавршавам, да радим своју докторску дисертацију на институту. Искористио бих ову прилику да се захвалим Министарству одбране на пруженој прилици. Много ми значи због личног усавршавања, будуће каријере и због мојих афинитета према развоју и истраживању – рекао је Ћитић.
 
Страхиња Стојковић истиче да му је, као некоме ко има 21 годину, веома битно што је добио могућност да ради у установи каква је Војнотехнички институт.
 
- Веома сам захвалан на указаној прилици јер је веома тешко да као млада особа нађете посао у струци и посао за који сте завршили школу. Очекујем да научим нешто ново, да се усавршим и да напредујем - истакао је Стојковић.

Уручењу решења присуствовали су и помоћница министра за људске ресурсе Катарина Томашевић и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1430 on: December 10, 2021, 08:39:19 am »

09.12.2021.

Отвoрена изложба „Лубарда - једна прича“

Изложба дела чувеног сликара  Петра Лубарде „Лубарда – једна прича“ отворена је данас у Великој галерији Дома Војске Србије. Поставка коју чини 29 репрезентативних дела великог ликовног ствараоца, употпуњена архивском фото-грађом, настала је у сарадњи Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране са Кућом легата и Музејом Југославије.
 Отварајући изложбу, помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић, изразила је задовољство што има прилику да поздрави бројне посетиоце у поносном здању Дома Војске Србије, некадашњем Ратничком дому, који, како је рекла, осим што сведочи о српској војничкој слави и баштини традицију и културу нашег народа - представља и споменик културе и непролазни вредносни симбол који повезује војску и народ.
 
- Мисија Медија центра „Одбрана” Управе за односе са јавношћу Министарства одбране је да у одајама монументалног здања Ратничког дома сачува вредности, оживи сећање, али и осветли пут до вредносних симбола нашег времена и помогне им да оставе траг за будућност. И зато ова кућа, баш као и наша војска, осим што је инспирисана традицијом, посвећено држи корак и са феноменима нашег времена, желећи да допринесе стварању нових вредности и креирању догађаја и за најпробирљивију публику – рекла је Томашевић.

Она је подсетила да је галерије Дома Војске, током године која је на измаку, посетило више од тридесет хиљада посетилаца издвојивши поставке о Концентрационом логору Јасеновац, ратној слици Србије у Другом светском рату, изложби "најлепших прича" Моме Капора. Томашевић је истакла да ова изложба није прво гостовање Петра Лубарде у здању Дома Војске, некадашњег Ратничког дома и подсетила да је пределе из свог родног краја Петар Лубарда први пут излагао пред београдском публиком у мају 1933. године, управо у овој згради, у просторијама тадашњег Француског клуба, где су се нашла 33 уља на платну, а затим још двапут - 1962. и 1964. године.
 
- Лубарда и живи под овим кровом, јер се у уметничкој збирци Галерије Дома Војске Србије чува осам његових дела. А пошто је уметницима тог формата мало једна кућа, пред вама је данас и оно што баштини Кућа легата која носи његово име, баш као и Музеј Југославије, који је за ову прилику изложио изабрана дела Петра Лубарде из сопственог фундуса. Сви су се сагласили да је прави тренутак за ову изложбу. Да Лубардом испратимо годину, коју бисмо по нечему и да заборавимо. И да са Лубардом уђемо у годину нове наде – рекла је помоћник министра Катарина Томашевић
 
У име Куће легата под чијим је покровитељством и легат великог сликара, окупљенима се обратио директор Филип Брусић Рено. Он је, осврћући се на живот и дело Петра Лубарде истакао да је реч о ствараоцу који је још за живота овенчан бројним наградама и признањима.
 
- Једини је југословенски уметник чији је рад репродукован у „Историји модерног сликарства“ Херберта Рида. Био је члан Српске академије наука и уметности и Југословенске академије знаности и уметности. Први је наш уметник који је направио отклон од до тада увреженог социјалистичког реализма чувеном изложбом одржаном 1951. године у галерији Удружења ликовних уметника Србије – рекао је Брусић Рено.
 
Директорка Музеја Југославије Неда Кнежевић истакла је да је Лубарда поново позвао на сарадњу институције културе и прочитала фрагмент из уметничке критике прве сликареве изложбе одржане на истом месту 1933. године.
 
- Кроз Лубардина дела из фонда Музеја Југославије може се пратити његово послератно стваралаштво и промене у његовој уметности, од соцреализма до последње промене која је уследила после његовог повратка из Индије 1963. године, а која је имала велики утицај на рад сликара – истакла је Кнежевић.

Отварању изложбе присуствовали су в.д помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић и начелник Управе за односе са јавношћу пуковник др Михаило Зоговић.

Изложбу „Лубарда – једна прича“ припремиле су Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана“, Дина Павић, кустос Куће легата и Ана Панић из Музеја Југославије.
 
Међу 29 Лубардиних дела која су данас представљена београдској публици, Медија центар „Одбрана“ учествује са осам из фонда Уметничке збирке Дома Војске Србије.
 
Поред слика, на изложби је приказан и документарни материјал из фото архиве Дома ЈНА (сада Медија центра „Одбрана“), као и богати документарни фото материјал из живота и рада уметника из Куће Легата Петра Лубарде и радови Петра Лубарде у контексту југословенства, као поклони председнику државе Јосипу Брозу Титу из Музеја Југославије.

Изложба ће бити отворена до 5. фебруара 2022. године.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1431 on: December 10, 2021, 08:39:57 am »

09.12.2021.

Састанак министра Стефановића са начелником Генералштаба Грчке

Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић састао се данас са начелником Генералштаба националне одбране Републике Грчке генералом Константиносом Флоросом, који борави у званичној посети Србији.

Министар Стефановић истакао је на почетку састанка да су односи наших двеју земаља и наших народа традиционално добри и да је на тим квалитетним основама билатерална сарадња у области одбране веома развијена. Он се и овом приликом захвалио Републици Грчкој на непризнавању такозваног Косова, као и на подршци коју нам, као чланица Алијансе, пружа у институцијама НАТО противећи се покушајима привремених приштинских институција, пре свега такозваних косовских снага безбедности, да учествују у активностима Партнерства за мир.

Стефановић је оценио да је Грчка за нашу земљу важан партнер и као чланица ЕУ, сходно нашем опредељењу за пут евроинтеграција, као и да је сарадња двеју земаља веома развијена у војно-војном сегменту, што значајно доприноси развоју оперативних способности наше војске.

Генерал Флорос је истакао да је сарадња у области одбране на високом нивоу и да се тежишно одвија кроз реализацију заједничких вежби специјалних и других јединица, заједничке обуке за учешће у мултинационалним операцијама и усавршавање у образовним центрима две земље. Он је, између осталог, подсетио и на недавно завршену заједничку тактичку вежбу специјалних јединица “Соко 21“, која је реализована на полигонима у Грчкој.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1432 on: December 10, 2021, 08:40:33 am »

09.12.2021.

Министар Стефановић обишао изложбу „Лубарда - једна прича“ у Дому Војске

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је данас у Дому Војске Србије изложбу чувеног сликара Петра Лубарде. Поставка која носи назив „Лубарда – једна прича“ представља 29 дела легендарног ликовног уметника, као и богату архивску грађу из живота и рада уметника.

Кустос Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана“ представила је хронологију једног дела Лубардиног стваралаштва из периода пре и после Другог светског рата, а посебну пажњу министра привукла су Лубардина дела из фонда Уметничке збирке Дома Војске Србије из међуратне фигуралне фазе.
 
Изложба је приређена као плод сарадње Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, Куће легата и Музеја Југославије.

Изложба ће бити отворена до 5. фебруара 2022. године.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1433 on: December 14, 2021, 08:00:59 am »

13.12.2021.

Министру Стефановићу уручен Крст вожда Ђорђа Стратимировића

Центар за развој Шајкашке одликовао је данас потпредседника Владе и министра одбране др Небојшу Стефановића Крстом вожда Ђорђа Стратимировића. Овај орден, установљен поводом преноса и сахране посмртних остатака генерала и вожда Ђорђа Стратимировића у Србији након 113 година, министру Стефановићу уручио је проф. др Иван Стратимировић.

Министар Стефановић се захвалио на овом изузетном признању, поручивши:

“Ваш предак, генерал Стратимировић, био је неко о коме не треба посебно говорити. Изузетан командант, захваљујући коме је српска војска остварила кључне победе средином 19. века, сачувавши српску Војводину, али и надалеко познати и признати дипломата. Изузетна личност, не само у војничком смислу, већ и укупно. Добити његов орден за једног министра одбране има свакако посебно значење. Осећам се заиста почаствовано и неизмерно сам захвалан што се од данас могу назвати носиоцем његовог ордена.”

Према речима министра Стефановића, у Србији смо, нажалост, неретко дозвољавали да наше великане и њихова дела прекрије заборав.

“Изузетно сам поносан што је наша држава на челу са председником Александром Вучићем изнашла могућност да се коначно испуни вождова последња жеља и то после више од  једног  века. Жеља да своје вечно коначиште нађе у Сремским Карловцима, на српској земљи, коју је највише волео и поштовао. Вожд Стратимировић је био и остао моћан симбол јединства српског народа и утолико је још важније да почива у својој отаџбини. Поносан сам да данас исправљамо разне неправде и радимо на томе да наша деца знају какве претке имамо. И то је обавеза свих нас. Ја се са свим сарадницима у Министарству одбране и Војсци Србије трудим и трудићу се још јаче да не заборављамо наше претке, хероје и жртву коју су поднели за земљу, али и да све наше војнике, хероје данашњице чувамо и узвраћамо им великим поштовањем и бригом о њима”, истакао је министар Стефановић.

Представници Центра за развој Шајкашке, Одбора за повратак посмртних остатака вожда Стратимировића и чланови породице српског вожда захвалили су министру Стефановићу, Министарству одбране и Војсци Србије за подршку и помоћ у организацији свечаности одржане 27. септембра у Сремским Карловцима, када су посмртни остаци вожда Ђорђа Стратимировића пренети у Србију и похрањени у манастиру Ваведења Пресвете Богородице, уз највише војне почасти.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1434 on: December 14, 2021, 08:01:31 am »

13.12.2021.

Састанак министра Стефановића са амбасадором Француске

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са новоименованим амбасадором Републике Француске Пјером Кошаром о сарадњи у области одбране између двеју земаља.
 
Министар Стефановић пожелео је добродошлицу амбасадору Кошару и успех у току мандата. Преносећи задовољство достигнутим нивоом сарадње у области одбране, министар је оценио да квалитет и квантитет реализованих активности прате свеукупне односе двеју земаља, а чести сусрети и пријатељски однос председника Александра Вучића и Емануела Макрона доприносе њеном континуираном даљем развоју. Он је истакао да досадашњи уговори у војнотехничком и војноекономском сегменту потврђују висок ниво сарадње и изнео очекивање да ће до краја године бити закључени и нови, планирани уговори о набавци наоружања и војне опреме.
 
Амбасадор Кошар се сагласио са потребом даљег унапређења сарадње, укључујући  војноекономску и војнотехничку. Он је изразио задовољство што је амбасадорски мандат у Републици Србији почео симболично, обележавањем Дана примирја у Првом светском рату, који подсећа на време склапања савезништава и мира толико неопходних за напредак и развој човечанства. Кошар је поновио подршку евроинтеграцијама Републике Србије и истакао да ће, у склопу председавања Републике Француске ЕУ у првој половини 2022. године, ускоро бити представљене главне смернице.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1435 on: December 15, 2021, 02:43:04 pm »

15.12.2021.

Редовни експертски разговори о политици одбране са СР Немачком

Делегације министарства одбране Републике Србије и Савезне Републике Немачке, предвођене начелником Управе за међународну војну сарадњу пуковником Небојшом Свјетлицом и замеником начелника Одељења за међународну војну сарадњу Бундесвера капетаном фрегате Маркусом Хардером, одржале су у Београду редовне експертске разговоре из области политике одбране.

Пуковник Свјетлица је изложио структуру и надлежности Управе за међународну војну сарадњу, као и активности које Министарство одбране Републике Србије реализује са циљем подршке остваривању спољнополитичких циљева наше земље. Он је истакао да је сарадња двеју земаља у области одбране садржајна и разноврсна и да развијени укупни односи, као и недавно потписани Споразум о сарадњи у области одбране, дају могућности за њено унапређење у заједничком интересу. Такође, пуковник Свјетлица је пренео опредељење за интензивирање сарадње и стварање видљивијих резултата.

Капетан фрегате Хардер оценио је да су експертски разговори одлична прилика за разматрање начина и модалитета за продубљивање и развој сарадње у области одбране. Он је нагласио да ће Савезно министарство одбране наставити са подршком Министарству одбране Републике Србије кроз програм „Помоћ у обуци и школовању“ и пренео спремност за интензивирање војно-војне сарадње и њен допринос јачању изградње поверења на терену.

Током анализирања сарадње у текућој и усаглашавања активности за наредну годину, потпуковник Борис Стојковић из Одељења за билатералну војну сарадњу истакао је да је епидемиолошка ситуација утицала на смањен број реализованих активности, што није умањило опредељење за даљи квалитативан развој, имајући у виду предлоге два система одбране за План билатералне војне сарадње за 2022. годину.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1436 on: December 15, 2021, 02:45:18 pm »

15.12.2021.

Министар Стефановић поводом 107. годишњице Колубарске битке

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је данас, поводом 107. годишњице Колубарске битке и највеће савезничке  победе остварене 1914. године током Првог светског рата, да смо дужни да памтимо како храбро срце српских војника није устукнуло и да, као њихови потомци, никада не поклекнемо у борби за слободу и напредак наше отаџбине. 
 
– На фронту дугом преко 200 километара, по снегу и каљугама, са мањком опреме, одеће и муниције, храбро срце српских војника није устукнуло. Бројнији и опремљенији непријатељ био је изненађен храброшћу и снагом српских јунака, које су у одлучујућем моменту битке успели да се реорганизују, крену у контраофанзиву и однесу велику победу – рекао је министар Стефановић.
 
Он је подсетио да је мали српски народ успео да овим славним подвигом на Колубари однесе победу у највећем окршају српске и аустроугарске војске у Првом светском рату.
 
– Војна тактика Живојина Мишића, који је у великој бици предводио успешну контраофанзиву Прве српске армије, и данас се изучава на војним академијама широм света. Наша војска данас може бити поносна, јер је изданак часних бораца и мудрих старешина попут Живојина Мишића, Петра Бојовића, Степе Степановића... Бити потомак славних и храбрих војника је велика одговорност и зато смо дужни да никада не поклекнемо у борби за слободу и напредак наше отаџбине – рекао је министар Стефановић.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1437 on: December 16, 2021, 07:53:12 am »

15.12.2021.

Министар Стефановић на састанку иницијативе Централноевропске одбрамбене сарадње

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић учествовао је данас на састанку чланица иницијативе Централноевропске одбрамбене сарадње (ЦЕДЦ) и представника региона Западног Балкана. Састанак, који је одржан путем видео конференцијске везе, био је посвећен разговорима о перспективама приступања Западног Балкана Европској унији.
 
Министар Стефановић поручио  је овом приликом да проширење Европске уније представља и за државе Западног Балкана и за саму ЕУ стратешко улагање у мир, демократију, просперитет, безбедност и стабилност на простору читаве Европе.
 
Он је истакао значај оваквих састанака који су прилика да се размене мишљења о важним питањима, као што су процес евроинтеграција, утицај нових иницијатива Европске уније, али и пандемије ковида-19 на снажнију повезаност и јачање сарадње у региону.
 
– Безбедност Западног Балкана заједничка је одговорност и обавеза свих нас који живимо на овом простору. Република Србија потврдила је у протеклом периоду чврсто опредељење да, кроз дијалог, допринесе јачању свих видова сарадње са државама у окружењу. Ми настављамо да доприносимо изградњи поверења, стабилности, безбедности и укупном развоју региона, очекујући подршку не само држава региона, већ и других међународних субјеката – рекао је Стефановић.
 
Како је навео, Република Србија извршила је сходно свом спољнополитичком опредељењу за приступање Европској унији хармонизацију стратегијских докумената са Глобалном стратегијом ЕУ, чиме је показана чврста решеност за јачање сарадње у области одбране и безбедности са Европском унијом, уз истовремено унапређење националне безбедности и одбране.
 
- Србија ангажује своје војне и цивилне капацитете у мисијама и операцијама Уједињених нација и Европске уније, чиме потврђује да је  поуздан партнер у међународним односима и, уједно, јача интероперабилност своје војске. Потписивањем Административног аранжмана са Европском одбрамбеном агенцијом додатно смо интензивирали сарадњу са државама ЕУ у области одбране, а као најзначајнији елемент те сарадње истакао бих отпочињање ангажовања у оквиру новоформираног Мултинационалног хеликоптерског центра за обуку, са седиштем у Синтри, Република Португалија, међу чије ће осниваче бити сврстана Република Србија – рекао је Стефановић.
 
Министар је поздравио најаве Европске уније о јачању сарадње по кључним безбедносним питањима како би се подстакли дугорочни опоравак и процес приближавања Западног Балкана.
 
- Евидентно је да су бројне кризе у претходном периоду, као што су миграторна и пандемијска, довеле до реорганизовања приоритета и извесног рефокусирања ка унутрашњем плану у самој Унији, што је евроинтеграције Западног Балкана померило на споредни колосек и учинило споријим – рекао је Стефановић.
 
Подсећајући да је Србија донирала око пола милиона вакцина суседима, укључујући Северну Македонију, Црну Гору и Босну и Херцеговину, он је истакао да је искуство у борби са актуелном пандемијом указало на потребу јачања регионалне сарадње држава Западног Балкана.
 
– Без обзира на појединачне разлике у условима опште опасности по егзистенцију и здравље становништва, неопходно је удружити напоре у превазилажењу свих изазова. Чврсто верујемо да регионална сарадња, међусобно повезивање тржишта, као и слободан проток људи, роба и идеја, представљају најбољи пут за стварање окружења повољног за живот и развој свих наших заједница. Зато се надамо да ће и иницијатива „Отворени Балкан" бити прихваћена на простору читавог Западног Балкана – истакао је он.
 
Како је оценио, прикључивање решењима којима се унапређују односи са суседима у циљу развоја региона, било да их покреће Европска унија или нека од држава региона, знак је политичке зрелости и одговорности према сопственим грађанима.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1438 on: December 22, 2021, 08:40:14 am »

20.12.2021.

Научни скуп посвећен 80. годишњици од почетка антифашистичке борбе у Србији

Међународни научни скуп посвећен 80. годишњици од почетка антифашистичке борбе у Србији у Другом светском рату, који је организовао Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије, свечано је отворен у београдском хотелу „М“.

Поздрављајући присутне и отварајући научни скуп, председник СУБНОР-а генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић поручио је да му је посебно драго што у тој активности, посвећеној веома важној теми, учествују припадници Универзитета одбране, као и гости из Русије и Словеније.
 
- СУБНОР Србије је ове године организовао бројне активности поводом обележавања 80 година устанка у Србији, под називом „Да рата више не буде“. Генерални покровитељ обележавања овог великог јубилеја је председник Републике Србије Александар Вучић, а подршку и помоћ смо добили од Владе Републике Србије, Министарства одбране, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и покрајинских, градских и општинских органа власти. Из тог нашег програма остале су још две активности, а овај дводневни научни скуп је једна од њих – рекао је Ковачевић.
 
Тема којој је научни скуп посвећен заслужује да буде научно обрађена, објашњава Ковачевић, јер је, како каже, важно да се укаже ко је и како победио нацизам и фашизам, највеће зло у 20. веку.
 
Успешан рад панелистима, у име Министарства одбране, присутнима је пожелео и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, поручивши да војна историја нема само функцију изградње морала и очувања традиције, већ сачињава и добру полазну основу за суочавање са проблемима савременог друштва.

- Како каже наш нобеловац Иво Андрић „Само неуки и неразумни људи могу да сматрају да је прошлост мртва и непролазним зидом одвојена од садашњице. Истина је, напротив, да је све што је човек некада мислио, осећао и радио нераскидиво уткано у оно што ми данас мислимо, осећамо и радимо.“ Уносити светлост научне истине у догађаје из прошлости значи служити садашњости – нагласио је ректор Универзитета одбране.
 
У контексту теме научног скупа, генерал Радовановић се осврнуо и на ослободилачке традиције на којима почивају вредности српске војске и српског народа.
 
- Једна од традицоналних вредности на којима почива Војска Србије јесте и антифашизам и народноослободилачка борба, јер је у Другом светском рату српски народ био један од ретких европских народа који се отворено и масовно супротставио фашизму и поднео велике жртве на олтару отаџбине. Због тога је за нас обележавање оваквих годишњица и сарадња са СУБНОР-ом Србије од изузетног значаја – рекао је генерал Радовановић.
 
Научни скуп „Други светски рат 1941. године – 80 година од почетка антифашистичке борбе у Србији“ окупио је бројне познаваоце историјских и војних наука из Србије, Русије и Словеније, који ће за време дводневних панел дискусија бити у прилици да размене ставове о овој важној теми.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1439 on: December 22, 2021, 08:41:05 am »

20.12.2021.

Министар Стефановић на ручку са кадетима Војне академије и слушаоцима Курса за резервне официре

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић придружио се данас на ручку кадетима Војне академије и слушаоцима Курса за резервне официре у кантини касарне "Генерал Јован Мишковић" на Бањици.

Министар Стефановић је искористио ову прилику да чује од кадета и слушаоца како су задовољни исхраном, униформама, условима смештаја, наставом, обукама, али и да саслуша њихове предлоге и идеје за могућа унапређења.

Он је изразио посебно задовољство јер су сви млади слушаоци Курса, са којима је разговарао, навели да, по његовом завршетку, планирају да се придруже Војсци Србије. Такође, министар је са кадетима и кадеткињама Војне академија, која је ове године имала највећи упис у последњој деценији, разговарао о њиховим плановима за будућност, а пожелео им је и да се лепо проведу и одморе на предстојећем распусту, на који одлазе ове недеље. 

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
Pages:  1 ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 [96] 97 98 99 100 101 102 103 104 105   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.04 seconds with 23 queries.