PALUBA
February 07, 2023, 05:46:25 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 [103] 104 105   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo odbrane Republike Srbije - aktivnosti  (Read 284130 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PakleniVuk
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 581


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1530 on: March 21, 2022, 06:34:17 pm »

Oprostajna turneja ministra ?
Malo sutra.  Ovo je takozvani "kviki" (quickie na engleskom ). Da se još jedanput na brzinu napiše što više putnih dnevnica sa slučajnim ali obaveznim stajanjima na ručkić o državnom trošku kod Mileta  ("nisu valjda jeli Nosorozi i Žirafe " i  "Lepa Brena za 4 osobe pod ordever"). Vulin je to u novije vreme toliko unapredio, mogu reći i postavio Svetski rekord u tome  Smiley .


 Današnji "kviki"...

Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1531 on: March 22, 2022, 06:36:45 am »

21.03.2022.

Министар Стефановић обишао Центар за обуку паса у Нишу

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас Центар за обуку паса у касарни „Књаз Михаило“ у Нишу.

Командант Центра потпуковник Зденко Цвијетић представио је министру одбране активности те јединице која се тежишно бави обуком припадника Војске Србије ветеринарске службе, дресуром, редресуром и одгојем паса. Министар Стефановић присуствовао је приказу обучености службених паса у различитим тактичким ситуацијама – савлађивању препрека, вежбама одбране и напада као и проналажењу минско-експлозивних средстава.

Обиласку Центра за обуку паса присуствовао је и начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић.

Центар за обуку паса формиран је у септембру 2020. године од Чете за обуку водича паса, узгој и дресуру паса из састава Центра за обуку логистике. Та јединица наставља традиције 40. Центра за обуку војника водича паса и паса ССНО, формираног 21. октобра 1957.године, под називом - Центар за одгој паса, 40. ветеринарског наставног центра и Чете за обуку водича паса, узгој и дресуру паса Центра за обуку логистике.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1532 on: March 23, 2022, 06:50:40 am »

22.03.2022.

Саопштење

Војска Србије је у потпуности спремна, обучена и опремљена да одговори својој уставној улози и заштити безбедност наше земље и њених грађана. Стога Министарство одбране одлучно одбацује најновије наводе Војног синдиката који на крајње неутемељен и видно злонамеран начин произвољно тумачи неке од јавно доступних података покушавајући да уруши углед Војске Србије и умањи очигледна унапређења укупних одбрамбених способности државе.

У којој мери аутори саопштења ВСС свесно заобилазе истину говори податак да је реализација Плана попуне МО и ВС официрима, подофицирима, професионалним војницима и цивилним лицима у 2021. години за 22,54 процента већа него годину раније. Број припадника Министарства одбране и Војске Србије током 2021. године је увећан јер је прилив кадра већи од одлива.

Податак да су четири млада пилота од почетка године напустила РВ и ПВО је потпуна неистина. Само једном пилоту је професионална служба престала по личном захтеву, без права на пензију, док су преостала три пилота пензионисана по сили закона.

На злонамерност Војног синдиката указује и моменат објављивања саопштења које обилује нетачним подацима будући да је у току промоција конкурса за упис у војне школе и да Министарство одбране настоји да привуче што већи број квалитетних кандидата који ће постати старешине наше Војске.

Када је реч о угледу који Војска има међу младима најбоље сведочи податак да се за добровољно служење са оружјем у марту 2022. пријавило највише младића и девојака у последњих пет година, а да је више од 90 одсто њих изразило жељу да ступи у професионалну војну службу.

Да ли је потребно истицати да су јуче у Нишу 152 породице наших активних и пензионисаних припадника добиле кључеве од нових, изузетно квалитетних станова, а да данас у Београду почиње додела укупно 375 станова намењених припадницима Војске.

Сви запослени у Министарству одбране и Војсци Србије сведоци су да је у последњих неколико година њихова зарада значајно увећана. За тек нешто више од годину дана плате наших припадника су повећаване у три наврата.

Набавка и увођење нових савремених борбених средстава у састав наших јединица је, такође, јавно доступан податак. Већина грађана имала је прилику да се увери у то шта наша Војска има и може, а чињеница је да има и може много више од онога што се на телевизијским екранима могло видети.

Министарство одбране сматра да су оцене које Војни синдикат Србије по ко зна који пут у својим саопштењима износи срамотне зато што вређају рад, труд и напор припадника система одбране који је видљив и мерљив, а циљ им је да у јавност покушају да унесу немир неистинама о способности одбране наше земље.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1533 on: March 23, 2022, 06:51:22 am »

22.03.2022.

Састанак министра Стефановића са делегацијом Министарства одбране Краљевине Норвешке

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са генералном директорком Управе за персоналну политику, компетенције и заједничку правну службу Министарства одбране Краљевине Норвешке Кристином Кјерсти Клабо, која је предводила делегацију Министарства одбране Краљевине Норвешке.

Министар Стефановић се захвалио норвешкој страни на досадашњој финансијској и експертској помоћи, посебно у области војномедицинске сарадње и у области војног образовања.
 
Министар Стефановић потврдио је опредељење Републике Србије за чланство у Европској унији и нагласио посвећеност Србије регионалној сарадњи.
 
Саговорници су се сагласили да односе две пријатељске земље карактерише позитиван тренд, као и да постоје додатне могућности за унапређење билатералне сарадње у области одбране.
 
На данашњем састанку посебно су разматране могућности сарадње два министарства на новим пројектима од обостраног интереса.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1534 on: March 24, 2022, 07:19:37 am »

23.03.2022.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије на обуци о родно одговорном буџетирању

Канцеларија УН Women у Републици Србији организовала је у сарадњи са Министарством одбране једнодневну обуку за припаднике организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије под називом  „Родно одговорно буџетирање“.
 
Радионицу, која је одржана у Београду, отворила је помоћник за буџет и финансије Катарина Павичић и том приликом нагласила да је Министарство одбране међу првим  ресорима у Влади Републике Србије које је почело да примењује праксу родно одговорног буџетирања, као и да се према до сада оствареним резултатима у тој области нарочито истиче.
 
Павичић се захвалила организатору на обуци и изразила очекивање за да ће сарадња бити настављена и у наредном периоду. Она је истакла да едукација у области родно одговорног буџетирања има изузетан значај за Министарство одбране, као и да процес спровођења Националног акционог плана (НАП) за примену Резолуције 1325 Савета безбедности УН - „Жене, мир и безбедност” у Републици Србији представља један вид уградње механизама родно одговорног буџетирања који траје још од 2015. године.
 
Имајући у виду чињеницу да унутар МО и ВС и даље постоје отворена питања, пре свега у области родне анализе буџета, односно планирања, помоћник министра одбране за буџет и финансије исказала је наду да ће предметна обука допринети унапређењу знања и олакшати будућу имплементацију принципа родно одговорног буџетирања у поступак планирања и извршења буџета у МО и ВС.
 
Присутнима се у име Канцеларије УН Wоmen у Републици Србији обратила пројектна координаторка Оља Јанковић Лековић, која је истакла да је Министарство одбране од самог почетка укључено у реформу јавних финансија и представља пример добре праксе када је у питању родно одговорно буџетирање.
 
Она је нагласила да родно одговорно буџетирање не подразумева одвајање буџета на мушки и женски, већ да се родна перспектива узима у обзир у свим фазама од планирања буџета до његове реализације, а све у циљу разматрања различитих потреба како мушкараца тако и жена.
 
Обуку је водила експерт за увођење родне перспективе у јавним политикама Вишња Баћановић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Kuzma®
Administrator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 329« Reply #1535 on: March 24, 2022, 05:10:55 pm »

Шта је родно одговорно буџетирање? 

Logged
PakleniVuk
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 581


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1536 on: March 24, 2022, 08:33:43 pm »

Шта је родно одговорно буџетирање? 


Čini se da ima veze sa Skandinavcima pošto se spominje "blagostanje "

Quote
Rodno-odgovorno budžetiranje (ROB) je primena rodne analize prilikom planiranja budžeta Republike Srbije, pokrajine, ili lokalne samouprave, odnosno programa, programskih aktivnosti i projekata koji se finansiraju novcem građana i građanki. Sagledava se koje efekte ima preraspodela sredstava na živote žena i muškaraca, devojčica i dečaka u društvu, uzimajući u obzir pol, ali i druge socio-ekonomske i ostale važne karakteristike (na primer stepen obrazovanja, mesto stanovanja, urbano ili ruralno područje, prihode, etničku pripadnost, invaliditet, ili neko drugo svojstvo) koje osobu ili grupu stavljaju u potencijalno neravnopravan položaj, a kako je to definisano antidiskriminacionim propisima.


Rodno-odgovorno budžetiranje je jedna od ključnih alatki koja nam pomaže da dostignemo punu rodnu ravnopravnost. Takođe omogućava nam da sagledamo efekte koje preraspodela budžetskih sredstava ima na živote žena i muškaraca, a svi znamo da naše potrebe nisu iste.


Pojam ’rod’ je složeniji pojam od pojma ’pol’. U Republici Srbiji sama činjenica da je neko muškarac ili žena (pol) nije tako često osnov za diskriminaciju, ali rod jeste jer je povezan sa rodnim ulogama, odnosno očekivanjima društva od osoba kojima te uloge pripisuju. Pol je dakle biološki pojam, dok je rod društvena konstrukcija koja je promenljiva i predstavlja rezultat međusobnog delovanja društvenih aktera. Pojam ’rod’ odražava kulturne i društvene norme, uloge, odgovornosti, ponašanja i očekivanja, privilegije i odnose među muškarcima i ženama. Svi oni zajedno u datom društveno-kulturnom kontekstu, pokreću i oblikuju društvenu stvarnost. Sadržaj rodnih uloga se promenio i on nastavlja da se menja i u današnje vreme.


Dakle, rodno-odgovorno budžetiranje je usmereno na ravnopravan pristup resursima, uslugama i odlukama o pitanjima važnim za kvalitet života i razvoj. Ono je usmereno na otklanjanje prepreka koje društvo stvara usmeravajući žene i muškarce da preuzmu na sebe rodne uloge, bez obzira na svoje lične želje, potencijale i izbore. Potrebno je da se takve prepreke prepoznaju i uklone kako bismo doprineli društvu slobode, razvoja i blagostanja.


Uz pomoć ROB alata možemo da prepoznamo neravnopravnosti koji se kreiraju kroz „neutralne“ politike, u odnosu na pol, godine starosti, zdravstveno stanje, mesto stanovanja itd. I što je još važnije, uz pomoć ROB-a možemo da krenemo da otklanjamo te nejednakosti kao i da sprečimo da se u budućnosti nejednakosti pojave kao posledica „rodno neutralnog“ planiranja. ROB predstavlja strateški pristup u kome se, pomoću alokacije sredstava za sprovođenje politika, mera i programa otklanjaju prepreke i podstiču višestruki potencijali žena i muškaraca, devojčica i dečaka u korist pozitivnog razvoja društva. ROB nam omogućava da osiguramo da svi imaju jednak pristup resursima, da ravnopravno o njima odlučuju, kao i da imaju jednake koristi od upotrebe tih resursa. ROB je važan oslonac u izgradnji pravednijeg društva, efikasnije javne uprave i transparentnijeg budžeta.


Neki budžetski korisnici izdvojili su novac u visini javne nabavke male vrednosti za izradu sektorske rodne analize. Na primer, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture priprema svoju sektorsku rodnu analizu. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo već ima rodnu analizu. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija takođe je u postupku pripreme za rodnu analizu. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Poverenik za dostupnost informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao i Narodna skupština Republike Srbije su uključili izradu rodne analize u budžete za 2018. godinu.


Ovo znači da ćemo uskoro imati ne samo podatke, nego i koga da pitamo kako da uradimo ili naručimo rodnu analizu za naš sektor. Što više budžetskih korisnika bude prošlo kroz ovo iskustvo, to će lakše biti onima koji dolaze sledeći.


U produžetku pogledajte animirani video koji nas vodi na putovanje o rodno-odgovornom budžetiranju (ROB) i pokazuje na koji način ROB može unaprediti demografske politike u zemlji kao što je Srbija. Kreator videa je tim UN Women u Srbiji, a povodom 10-godišnjice od uvođenja rodno-odgovornog budžetiranja u državi:
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 581


« Reply #1537 on: March 24, 2022, 11:42:23 pm »
   To je ono što ja imam kod mene kući. Žena određuje kako će se pare trošiti a moje je da ih obezbedim. Kad ona sve rasporedi meni ostaje budža. E to vam je rodno odgovorno budžetiranje. Mada mi žena i nije neki rod...


Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1538 on: March 25, 2022, 06:50:30 am »

24.03.2022.

Министар Стефановић положио венац поводом Дана сећања на жртве НАТО агресије

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић положио је данас венац крај спомен-обележја у касарни „Југовићево“ у Новом Саду, поводом Дана сећања на жртве НАТО агресије. Он је поручио да никада више 24. март у Србији неће бити један обичан дан не само за Србију, већ и цео свет. „То је дан који је не само симбол нашег бола, већ симбол неправде. Ужасне неправде која је учињена нашој земљи“,  рекао је министар Стефановић.

Министар одбране венац је положио у пратњи заменика начелника Генералштаба генерал-потпуковника Петра Цветковића и заменика команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадног  генерала Жељка Билића. Венце су положили и председник Покрајинске Владе Игор Мировић, начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, делегације Удружења ратних војних инвалида Новог Сада, породице погинулих, делегације Удружења ваздухопловаца Војводине, СУБНОР-а АП Војводине, СУБНОР-а Града Новог Сада, делегација Организације резервних војних старешина Града Новог Сада и Удружења бораца органа безбедности и војне полиције Републике Србије.

Министар Стефановић је, обраћајући се окупљенима, рекао да никада више 24. март у нашој земљи неће бити један обичан дан.

- Овај дан је 1999. године за Србију постао симбол бола, а звук сирена за ваздушну опасност нешто што се дубоко урезало у души и срцу свакога од нас. Мислим да се свако од нас живо сећа где је био и шта је радио те среде 24. марта када су се први пут огласиле сирене. Нажалост, сећамо се и оного што је уследило. Некима су та сећања замрзнута у болу, јер су изгубили своје најближе, своје супружнике, своју децу, своје родитеље, неког блиског, неког кога не могу да прежале. Двадесет три године је премало да та сећања избледе. Сваки дан је вечност за бол који је наш народ претрпео – рекао је министар Стефановић.

Он је рекао да ће проћи и године и векови, на наше место ће доћи наши синови и ћерке, унуци, њихова деца, али то не сме да се заборави.

- Никада не смемо да заборавимо, јер морамо да памтимо и бол и страх, и срушене мостове, и спаљене возове, породилишта, школе, породичне куће. Памтићемо свако име и презиме, и сваку невину жртву, јер то су била нечија деца, очеви и мајке, пријатељи, сестре, баке и деке. То су били људи којима су живот, радост, пролеће, детињство или најлепше доба у којем су уживали са својим најближима прекинути у једном дану заувек. То су били и заувек ће остати хероји Србије. И тих 78 дана и ноћи тог пакленог пролећа 1999. године потврдило је нераскидиву везу наше војске и нашег народа. Наши војници били су одлучни да се брани своје, иако суочени са далеко надмоћнијим од себе, неустрашиво су бранили отаџбину, једину коју сви ми имамо и нису је изгубили. Војска Србије, тадашња Војска Југославије, била је, јесте и биће увек поносна што је саткана од људи који свакодневно изнова показују да срце које куца за Србију ништа не може да заустави – рекао је министар Стефановић.

Он је рекао да зато данас жели да у Новом Саду покаже посебно поштовање према херојима 240. самоходног ракетног пука противваздухопловне одбране наше војске, који су дали своје животе у неравноправној борби против НАТО агресије, штитећи своју земљу и свој народ.

- И наша је обавеза да одамо почаст нашим херојима и српским ваздухопловцима, херојима са Кошара и Паштрика и свих наших јединица. Наша је обавеза и да не дозволимо свету да заборави, нашу побијену децу, њихово заустављено детињство, јер је то бол који никада и ничим не може да се залечи. Мете у ваздушним нападима нису били само војни објекти, далеко од тога. Нису били чак ни само инфраструктурни - мостови, фабрике, саобраћајнице, већ и школе, болнице, градски тргови, медијске куће и споменици културе. Цивилне жртве срамота су, која међународна заједница носи на души, и никада више 24. март неће бити један обичан дан, не само за Србију, већ и за цео свет. То је дан који је не само симбол нашег бола, већ симбол неправде. Неправде, која је учињена према нашој земљи, и за коју се још нико ни довољно јасно ни довољно гласно није извинио. Порушено је 250.000 објеката, више од хиљада километара пруге и путева, 39 болница. Изградили смо нове, подигли смо Србију по ко зна који пут у нашој историји из пепела. Али смо врло јасни у поруци да НАТО бомбардовање јесте био злочин и агресија над нашим народом и то данас захваљујући председнику Вучићу смемо и можемо уздигнутог чела да подсетимо – рекао је министар Стефановић.

Одлука о агресији на нашу земљу, рекао је министар Стефановић, донета је први пут у историји без одобрења Савета безбедности Уједињених нација.

- Није се смело догодити, а догодило се. И зато се не сме заборавити. Да би данас били вешти и паметнији, да би градили, али и да би знали како да заштитимо и сачувамо нашу Србију. - Србију, у којој ће и деца наших страдалих хероја имати лепшу будућност, јер то дугујемо њиховим очевима који су положили свој живот за отаџбину  – рекао је министар Стефановић.

Министар Стефановић, након комеморативног скупа, разговарао је са породицама настрадалих припадника 240. самоходног ракетног дивизиона противваздухопловне одбране Синише Крстића, Саше Лаушева и Драгана Бандића.

Председник Покрајинске владе Мировић рекао је да се данас сећамо наших великих и храбрих хероја, који су своје животе дали за слободу и част отаџбине, као и злочина оних који су окупљени под кровом НАТО пакта организовали и починили најстаршније злочине на територији наше земље.
 
- Највећу захвалност дугујемо онима који су не питајући за цену, а цена су често били њихови животи, одмах ступили на своју дужност одбране отаџбине. Многи од њих су положили своје животе, а многи остали рањени, многи остали без своје имовине и сви заједно дали велику жртву којој се данас дивимо. Ипак, када говоримо о најтужњем сећању, о најтужнијем белегу, сетимо се и бележмо жртве које су дали најневинији – деца. И када у тим преиспитивањима у сећањима говоримо о опросту, о забораву, постоји једна ствар коју међу нама често изговарамо – све можда можемо опростити, сигурно да ништа не можемо заборавити, али најневиније дечије жртве, којих није било мало, не можемо ни опростити ни заборавити. Сећамо се и данас, као и свакога дана, жртава из најбесомучније и најбезобзирније, неправдене и неправне агресије на нашу земљу и са поносом истичемо жртве наших хероја – рекао је Мировић.

Градоначелник Новог Сада Вучевић рекао је да 23 године после злочина над нашим народом и државом, изврешном од стране НАТО, никада није јаснија и гласнија прича о томе шта смо као народ и држава претрпели.

- Ваљда је данас свима јасно шта је прошао један мали народ, једна мала држава борећи се за оно право о којем данас цео свет прича и причајући нам о неким универзалним принципима, о неповредивости граница , о људским правима и слободима заборављају да су управо над нама и овде све то погазили. Погазили и залили крвљу и невине деце и цивила и наших јунака, припадника војске, полиције и осталих служби безбедности. И зато ми не смемо да будемо уморни од приче о НАТО агресији, зато ми немамо право да не спомињемо и не причамо и данас и пре свега сутра, будућим генерацијама о свим јунацима који су се борили за нашу отаџбину – рекао је Вучевић.

Скуп је започео минутом ћутања и одавањем поште свим жртвама, а помен погинулима током НАТО агресије  крај спомен-обележја у касарни "Југовићево" служио је војни свештеник Прве бригаде копнене војске капетан прве класе Ђорђе Стојисављевић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1539 on: March 26, 2022, 06:40:54 am »

25.03.2022.

Министар Стефановић стигао у Бејрут

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић допутовао је вечерас у Либан, где ће током дводневне посете обићи припаднике Војске Србије ангажоване у мултинационалној операцији Уједињених нација UNIFIL.

На аеродрому у Бејруту министра одбране дочекали су амбасадор Републике Србије у Либану Емир Елфић, командант нашег националног контингента у мисији UNIFIL потпуковник Ивица Стојановић и командант Војне полиције Сектора Исток потпуковник Малау Лодвик.

У мисији UNIFIL у Либану тренутно се налази 177 припадника Војске Србије, од чега главницу чине припадници пешадијске чете у Сектору Исток и вода за заштиту снага у Сектору Запад. Такође, старешине наше војске ангажоване су у улози штабних официра у Команди мисије у Накури, у Команди сектора Исток и Команди шпанског батаљона, као и у Националном елементу за подршку.

Током посете министар ће обићи припаднике Војске Србије ангажоване у зони операције, а састаће се и са старешинама снага Уједињених нација – командантом снага UNIFIL генерал-мајором Аролдом Лазаром Саензом, командантом Сектора Запад бригадним генералом Масимилианом Стеком, командантом Сектора Исток бригадним генералом Рамоном Армадом Васкезом и командантом италијанског батаљона пуковником Клаудиом Гуаскином.

У делегацији Министарства одбране и Војске Србије са министром Стефановићем налазе се командант Друге бригаде Копнене војске пуковник Синиша Сташевић, начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица и начелник Центра за мировне операције пуковник Мирјана Миленковић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1540 on: March 27, 2022, 06:23:38 am »

26.03.2022.

Министар Стефановић у бази Сектора Исток мисије UNIFIL у Либану

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у посети контингенту Војске Србије ангажованом у мултинационалној операцији Уједињених нација UNIFIL у Либану, данас се састао са командантом Сектора Исток бригадним генералом Рамоном Армадом Васкезом.Министра Стефановића у бази Команде Сектора Исток дочекао је комбиновани вод састављен од припадника српског и шпанског контингента.
 
Генерал Васкез упознао је министра Стефановића са тренутном безбедносном ситуацијом у мисији UNIFIL, са тежиштем на дешавањима у Сектору Исток, задацима који се тренутно реализују, као и саставом и распоредом јединица које чине мултинационалну бригаду.
 
За ефикасност је важно да сви у мисији функционишу као једна велика породица, рекао је Васкез, наводећи да припадници шпанског и српског контингента гаје изузетне пријатељске односе и истичући изузетан професионализам припадника Војске Србије који се ангажују у оквиру мисије UNIFIL.
 
Министар Стефановић истакао је да Србија и кроз учешће у мултинационалним операцијама УН потврђује своју опредељеност за мир, стабилност и сигурност и пружа свој допринос њиховом очувању и у светским оквирима.

- Поносан сам на наше припаднике који својим врсним радом дају, такође, заиста један велики допринос ширењу позитивне слике о Србији у свету - рекао је министар Стефановић.
 
Старији национални представник контингента ВС у Либану потпуковник Ивица Стојановић известио је министра о размештају припадника Војске Србије и задацима које обављају у саставу ангажованих снага.
 
Он је истакао да сви припадници Војске Србије одлучно и мотивисано приступају својим задацима.

Током данашњег обиласка базе, министар Стефановић је разговарао и са штабним официрима из Војске Србије у Команди Сектора Исток.

Да подсетимо, у мултинационалној операцији Уједињених нација UNIFIL у Либану тренутно се налази 177 наших припадника, од чега главницу чине припадници пешадијске чете у Сектору Исток и вода за заштиту снага у Сектору Запад.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1541 on: March 28, 2022, 05:51:59 am »

27.03.2022.

Министар Стефановић са српским мировњацима у Либану: Србија је поносна на своје момке и девојке са плавим береткама

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је припаднике пешадијске чете Војске Србије, ангажоване у Сектору Исток мултинационалне операције UNIFIL у Либану. Он је поручио да су наши мировњаци високопрофесионални и да је Србија поносна на своје момке и девојке са плавим береткама.

- У разговору са руководством UNIFIL у Либану, мировне мисије Уједињених нација, добили смо признање и потврду свега оног што смо знали - да су војници Војске Србије веома високо поштовани и уважени у служби. Имао сам ту привилегију да разговарам са нашим момцима и девојкама који служе овде у UNIFIL мисији, који су претежно из Друге бригаде копнене војске, али и из Команде за обуку и других јединица Војске, и који учествују у заштити мира на територији источног и западног сектора који су им дати у надлежност – рекао је министар Стефановић.

Он се захвалио припадницима Војске Србије ангажованим у мисији у Либану што достојанствено представљају нашу земљу.
 
- Желим да се захвалим на томе што су заиста високопрофесионални и зато што својим понашањем чине да наша земља буде поносна, али и веома поштована и у оквиру шпанског и италијанског контингента у којима наши војници учествују, али и међу свим другим учесницима једне од најбројнијих мисија Уједињених нација која има преко 10 хиљада припадника снага на територији Либана - рекао је министар Стефановић.

Он је истакао и да ће се Република Србија трудити наставити са опремањем наше војске.

- Да кроз нову опрему и модернизацију омогућимо и да наши мировњаци наставе да обављају своје задаткe по највишим могућим стандардима, као што ћемо се увек трудити да на озбиљан начин водимо рачуна о њиховој безбедности, сигурности и њиховим примањима – рекао је министар Стефановић.

Током сусрета са припадницима најбројнијег састава наших мировњака у оквиру контингента Војске Србије, министар Стефановић разговарао је са припадницима пешадијске чете о условима живота и рада, као и о њиховим утисцима о ангажовању у мисији UNIFIL.

Командир чете мајор Добрица Величковић упознао је министра одбране са саставом, опремљеношћу и оперативним задацима јединице.

У делегацији Министарства одбране и Војске Србије са министром Стефановићем налазе се командант Друге бригаде Копнене војске пуковник Синиша Сташевић, начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица и начелник Центра за мировне операције пуковник Мирјана Миленковић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1542 on: March 28, 2022, 05:52:48 am »

27.03.2022.

Министар Стефановић обишао српски вод за заштиту снага у Накури

У наставку посете потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је припаднике Војске Србије ангажоване у Сектору Запад мултинационалне операције Уједињених нација UNIFIL у Либану. Такође, Стефановић се у Команди у Накури састао са шефом мисије и командантом снага UNIFIL генерал-мајором Аролдом Саенз Лазаром.

Министар је том приликом упознао генерал-мајора Лазара са ангажовањем припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама УН и ЕУ, истичући да је контингент у Либану од 177 мировњака највећи. Он је пренео добре утиске српских војника о условима смештаја и рада у секторима запад и исток и изразио задовољство одличном сарадњом коју наши припадници имају са шпанским и италијанским мировњацима у оквиру чијих контингената су ангажовани.

Командант снага UNIFIL у Либану генерал-мајор Лазаро указао је на значај посете министра Стефановића због сагледавања реалне слике о ситуацији на терену, али и због самих српских мировњака. Он је упознао министра са актуелном безбедносном ситуацијом у зони одговорности мисије и значајем активности UNIFIL-а и нагласио да припаднике Војске Србије одликује изузетан професионализам, те да је посета министра Стефановића за њих веома значајна подршка.

- Заиста сам поносан на рад и посвећеност припадника Војске Србије и задовољан што сам имао прилику да се  лично уверим у услове њиховог живота и рада у мисији. Учешће у мисијама УН омогућава нам веома висок ниво обуке и повећава интероперабилност  наше војске - рекао је Стефановић, који је истакао да Република Србија остаје посвећена очувању мира и безбедности и у нашем региону и у свету.

Командант Сектора Запад мисије UNIFIL бригадни генерал Масимилијано Стека у разговору са министром Стефановићем оценио је, такође, да је Војска Србије препозната као професионалан  и оспособљен партнер и изразио задовољство одличном сарадњом са нашим припадницима.

Командир вода за заштиту снага на бази у Сектору Запад капетан Игор Фазекаш информисао је министра Стефановића да је људство обучено и веома мотивисано за реализацију задатака, а у шта се министар уверио и у непосредном разговору са припадницима.

У делегацији Министарства одбране и Војске Србије са министром Стефановићем налазе се командант Друге бригаде Копнене војске пуковник Синиша Сташевић, начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица и начелник Центра за мировне операције пуковник Мирјана Миленковић.
 
Да подсетимо, у мултинационалној операцији UNIFIL у Либану тренутно се налази 177 српских мировњака, од чега главницу чине припадници пешадијске чете у Сектору Исток и вода за заштиту снага у Сектору Запад, док су старешине наше војске ангажоване у командама мисије.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1543 on: March 28, 2022, 05:53:35 am »

27.03.2022.

Министар Стефановић завршио посету српским мировњацима у Либану

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који је завршио посету припадницима Војске Србије ангажованим у мултинационалној операцији Уједињених нација у Либану,  поручио је да је у разговору са командним врхом мисије UNIFIL чуо само изразе поштовања за српске војнике, да су посвећени, изузетно обучени и професионални, али да му је посебно важно што су солидарни и што међу њима влада јединство.

„Покушао сам да у кратком времену видим како изгледа живот наших војника у четири базе UNIFIL-а у Либану“
, навео је министар Стефановић и истакао да је поносан што наши момци и девојке достојно представљају Србију и дају свој допринос подизању њеног угледа у свету.

Током посете министар је разговарао са припадницима Војске Србије који се налазе у мисији UNIFIL, а која је са више од 10.000 војника из 46 земаља једна од најбројнијих мисија Уједињених нација. У њој се тренутно налази 177 припадника Војске Србије, од чега главницу чине припадници пешадијске чете у Сектору Исток и вода за заштиту снага у Сектору Запад. Осим њих министар Стефановић је обишао и старешине наше војске, које су ангажоване у улози штабних официра у Команди мисије у Накури, у Команди сектора Исток и Команди шпанског батаљона.

Такође, министар се састао са старешинама снага Уједињених нација – шефом мисије и командантом снага UNIFIL генерал-мајором Аролдом Саензом Лазаром, командантом Сектора Исток бригадним генералом Рамоном Армадом Васкезом, командантом Сектора Запад бригадним генералом Масимилианом Стеком и командантом италијанског батаљона пуковником Клаудиом Гуаскином.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Kuzma®
Administrator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 329« Reply #1544 on: March 28, 2022, 08:42:46 pm »


 Čini se da ima veze sa Skandinavcima pošto se spominje "blagostanje "

Quote
Rodno-odgovorno budžetiranje (ROB) je primena rodne analize prilikom planiranja budžeta Republike Srbije, pokrajine, ili lokalne samouprave, odnosno programa, programskih aktivnosti i projekata koji se finansiraju novcem građana i građanki. Sagledava se koje efekte ima preraspodela sredstava na živote žena i muškaraca, devojčica i dečaka u društvu, uzimajući u obzir pol, ali i druge socio-ekonomske i ostale važne karakteristike (na primer stepen obrazovanja, mesto stanovanja, urbano ili ruralno područje, prihode, etničku pripadnost, invaliditet, ili neko drugo svojstvo) koje osobu ili grupu stavljaju u potencijalno neravnopravan položaj, a kako je to definisano antidiskriminacionim propisima.


Rodno-odgovorno budžetiranje je jedna od ključnih alatki koja nam pomaže da dostignemo punu rodnu ravnopravnost. Takođe omogućava nam da sagledamo efekte koje preraspodela budžetskih sredstava ima na živote žena i muškaraca, a svi znamo da naše potrebe nisu iste.
....Лептејебо, ето, не знам шта бих друго рекао. Некада се војска, уопштено гледано, бавила ратном вештином, припремом за разне сукобе, одвраћањем потенцијалног непријатеља а сада планира како ће буџет утицати на мушкарце и жене. У сваком случају не разумем поенту тога осим да је реч о замлаћивању.
« Last Edit: March 29, 2022, 09:02:36 am by Kuzma® » Logged
Pages:  1 ... 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 [103] 104 105   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.135 seconds with 23 queries.