PALUBA
June 04, 2023, 01:39:11 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, Dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Bitka za Arktik  (Read 82095 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #120 on: April 28, 2020, 01:38:37 pm »Quote
Аэродром «Нагурская» объединения ВВС и ПВО Северного флота стал всесезонным, а в будущем сможет принимать тяжелые дальние бомбардировщики.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #121 on: May 03, 2020, 09:59:22 am »Rusija gradi najmoćniji ledolomac ikada: "Budućnost civilne flote"


Ove godine u Rusiji će početi da se gradi najmoćniji nuklearni ledolomac ikada.

Dugoočekivani ugovor je potpisan, a budućnost grandioznog projekta je određena. Nuklearni ledolomac, koji će obezbediti plovidbu Severnim morskim putem tokom cele godine, biće pušten u pogon za nekoliko godina.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Ledolomac Lider je budućnost ruske civilne flote. Zahvaljujući motorima na nuklearni pogon, snage 160.000 konjskih snaga, ruski gigant će dostizati neverovatnu brzinu od 24 čvora (oko 44 km/č), probijajući led debljine dva metra. Važno je naglasiti da apsolutni svetski rekord iznosi 12 čvorova.

Lider će biti najmoćniji ledolomac na svetu, a njegove razmere svedoče u prilog tome - dužina će iznositi 200 metara, širina skoro 50 i visina gotovo 19 metara.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Glavna prednost broda je mogućnost da lomi led debljine više od četiri metra, što će omogućiti plovidbu Severnim morskim putem tokom cele godine. Projekat će se realizovati u Primorskom kraju na brodogradilištu Zvezda po nalogu Rosatomflota, prenosi Sputnjik.

Radovi na izgradnji ledolomca započeće ove godine, a planirano je da bude završen i pušten u pogon do 2027., što će otvoriti nove mogućnosti za ruska plovila.

Ne može se osporiti potreba za ledolomcima ove vrste, prenosi televizija Zvezda. Sa jedne strane, to je povezano sa činjenicom da je Severni morski put znatno kraći od uobičajenih maršruta iz Azije u Evropu i nazad do Sueckog kanala. Najveće svetske transportne kompanije već su spremne da plate za tu brzinu i pogodnost, posebno u glavnim zemljama-potrošačima ruskog tečnog prirodnog gasa – Južnoj Koreji, Japanu, Kini. Sa druge strane, samo jedan ledolomac otvara nekoliko stotina radnih mesta, pritom se ne misli samo na posadu, nego i na preduzeća koja će biti zadužena za održavanje.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Brodogradilište Zvezda planira da izgradi tri najnovija nuklearna ledolomca projekta Lider, kojima neće biti ravnih u svetu.

izvor


* lider2.jpg (31.39 KB, 696x376 - viewed 91 times.)

* lider1.jpg (320.07 KB, 1920x1080 - viewed 91 times.)

* lider.jpg (70.38 KB, 850x478 - viewed 93 times.)
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 953


« Reply #122 on: May 03, 2020, 10:48:51 am »

160.000КС турбина на четири осовине. А колика је енергетска моћ реактора "Ритам" у MW, ако пише?
Ако све буде у реду, уз још један реактор, ето њима готове погонске групе за НА.
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #123 on: May 03, 2020, 11:04:44 am »

Dva reaktora RITM-400 sa po 315MW.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #124 on: May 17, 2020, 07:54:02 am »Izgovor za razmeštanje sopstvenog vojnog potencijala?


Tvrdnjom o jačanju vojnog potencijala Rusije na Arktiku, NATO traži izgovor da poveća svoj vojni potencijal, tvrdnja je iz Rusije.

Tvrdnjom Amerike o jačanju vojnog potencijala Rusije na Arktiku, koje navodno „izlazi van granica odbrane“, zemlje NATO-a pokušavaju da nađu izgovor da povećaju sopstveni vojni potencijal na arktičkoj teritoriji, i to već i čine, izjavio je zamenik predsedavajućeg Odbora Državne dume Rusije za odbranu Jurij Švitkin.

„Želim da istaknem da data izjava SAD predstavlja pokušaj da zemlje NATO-a nađu razlog za povećanje svog vojnog potencijala na arktičkom potezu, koje je već, na veliku žalost, prisutno“, rekao je Švitkin.

Poslanik je dodao da akcije koje sprovodi Rusija ne predstavljaju kršenje zakona i da se odvijaju u skladu sa normama međunarodnog prava.

„Arktik je zona nacionalnih interesa Rusije, moramo obezbediti odbranu na severnoj strani naše države“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ruski odbrambeni potencijal na Arktiku, kao i njegovo jačanje, odgovaraju rastu vojnog potencijala zemalja NATO-a na datoj teritoriji.

Istovremeno, član Komiteta Saveta federacije za pitanja odbrane Franc Klincevič izjavio je da su planovi Rusije srazmerni s potrebom osiguravanja bezbednosti severnih granica zemlje.

„Kako bi realizovali svoje vojne planove, SAD se ne fokusiraju na Kinu, već upravo na Rusiju. Naša zemlja je glavni 'razlog' jačanja vojne američke moći“, rekao je parlamentarac.

On je dodao da Rusija uzima u obzir sve potencijalne pretnje i realizuje planove za „osiguravanje bezbednosti svojih severnih granica“.

Govoreći o sistemima protivvazduhoplovne odbrane, Klincevič je rekao da Rusija ima pravo da ih razmešta tamo gde to smatra potrebnim.

Ranije je prvi zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Majkl Merfi izjavio da Rusija povećava svoje vojno prisustvo na Arktiku i time ugrožava liniju protivpodmorničke odbrane NATO-a u Severnom Atlantiku.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #125 on: May 28, 2020, 09:22:35 am »Quote
Ледокол заложен 26 мая на Балтийском заводе в Санкт-Петербурге. Его стоимость составляет 51 млрд рублей
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 641


« Reply #126 on: May 28, 2020, 09:33:54 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Osim neprimjernog naslova prvog zemljovida lipo je prikazan okvirni raspored vojske


* 55c50ab3371d22c6178bca77.png (380.07 KB, 1200x1062 - viewed 75 times.)

* Russian-Arctic-Bases-Map2.jpg (418.13 KB, 940x1045 - viewed 75 times.)
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #127 on: June 01, 2020, 03:31:05 pm »

Ostrvo koje svi žele: Napetost sve veća: Tri najveće svetske sile imaju istu meru
I.Z.K. 01.06.2020.

SAD su dugo držale Grenland pod svojom sferom uticaja. Ali sve veća nezavisnost ovog ostrva preti da poremeti američke planove. Kako Grenland postaje sve globalnije nastrojen, Kina i Rusija vide šansu da pomoću njega kontrolišu Arktik.

Poslednji put kada su SAD otvorile konzulat na Grenlandu bilo je 1940. godine. Nemačka vojska je upravo napala Dansku, a Amerikanci su želeli da spreče da nacisti stignu usred Atlantskog okeana. Ovog leta SAD ponovo otvaraju svoju diplomatsku misiju u Nuku, prvi put od 1953. godine, a takođe i nude ostrvu12 miliona dolara (11 miliona evra) investicija. Novac će se koristiti za jačanje mineralne industrije, turizma i obrazovanja. Cilj Sjedinjenih Država ovaj put je potpuno isti kao pre 80 godina. Zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je na brifingu da želi "siguran i stabilan Arktik tamo gde su zaštićeni interesi SAD". Ali ovaj put nije Nemačka ona koga SAD doživljavaju kao opasnost po njene interese. Sada su to Rusija i Kina.

Grenland nije na prodaju

Grenland je autonomna teritorija Kraljevine Danske. Sporazum o samoupravi od 2009. godine omogućava mu da vodi sve svoje poslove osim spoljne politike i odbrane, koje su u nadležnosti Danske.

- Sporazum o samoupravi iz 2009. godine, u kome smo takođe prepoznati kao narod u međunarodnom pravu, još uvek je temelj onoga kako sebe u svetu vidimo kao narod – objašnjava Sara Olsvig, nekadašnji lider najveće opozicione stranke Grenlanda, Inuit Atakatigit. Neimpresioniran sve većom nezavisnošću Grenlandaca i zalaganjem za jačanjeg uticaja SAD, američki predsednik Donald Tramp sugerisao je da bi SAD mogle da kupe ostrvo od Danske prošle godine. Olson, koja upravo radi na doktoratu o odnosima Grenlanda i SAD kaže da Tramp zaboravlja na to da na Grenlandu živi narod u skladu s međunarodnim pravom.

Otvoreni za poslovanje

Na veliku žalost Vašingtona, sve veća nezavisnost Grenlanda znači i više mogućnosti. Kako želi da ojača svoju ekonomiju, ostrvo se okreće svetu u potrazi za novim trgovinskim partnerima. Istočna Azija je njegovo najveće izvozno tržište za ribu – ribolov je najveća industrija Grenlanda - i vlada je razmatrala ideju o uspostavljanju konzulata u Istočnoj Aziji. Kineska državna rudarska kompanija “Shenghe Resources” preuzela je u najvećem grenlandskom rudarskom projekta vodeću ulogu u preradi minerala koji se koriste u tehnološkim projektima.

- Grenland je otvoren za sve. Sigurno nije za prodaju, ali otvoren je za poslovanje - rezimira Luis van Šaik, šefica odeljenja za EU i globalna pitanja iz “Clingendael” Instituta u Holandiji.

Različiti interesi

Kako je ona rekla, mogućnost novih poslovanja je ono što najviše mami Kinu da širi uticaj na Grenlandu i Arktiku.

- Kinesko interesovanje za Arktik dolazi iz želje da ima udela u bilo kojim novim morskim putevima i retkim zemaljskim mineralima. Njena strategija je da stvori prisustvo tamo. Gledajući posebno Grenland, on ima te retke minerale, a takođe je značajno i riblje tržište za Kinu – kaže Šaik.

Među zainteresovanom za Grenland i Arktik je i Rusija. Pored ekonomskih interesa, Rusija ima i bezbednosne interese, zbog SAD koje šire svoj uticaj na Arktik. SAD održavaju vazdušnu bazu Tule na severozapadu Grenlanda, što im daje stratešku tačku za praćenje satelita i interkontinentalnih raketa, kao i lansiranje letelica.

- Arktik je vojno važan za Rusiju, jer je dom njene nuklearne flote i Rusija mora da obezbedi da bude zaštićena i da ima pristup Severnom Atlantiku između Grenlanda i Islanda. Svaka agresija u regionu ovo otežava - kaže Ekaterina Klimenko, istraživač na Međunarodnom institutu za istraživanje mira u Stokholmu. Ona kaže da nedavni dokumenti koje je objavila Rusija pokazuju nastavak arktičke politike, iako mnogi političari imaju sve oštriju retoriku.

- Postoje signali za povećanje tenzija, posebno iz SAD. Čuli smo oštru retoriku kao odgovor od samog Putina (predsednika Vladimira) – rekla je ona.

Rusiji je bitna i kulturna veza sa Arktikom, jer je on važan za njen identitet.

- Ona je velika sila sa dugom istorijom u regionu i ne želi to da izgubi - kaže Klimenko za "Dojče vele".

Balansiranje

Kako se morski led sve više povlači na Arktiku, nudeći nove ekonomske prilike, sukobi između Kine, Rusije i SAD će se povećavati.

- Grenland sve vreme mora da se prilagođava novoj stvarnosti u kojoj se javlja sve oštrija retorika o Arktiku iz SAD prema Kini i Rusiji i da pronalazi nove načine za rešavanje te nove situacije - kaže Olsvig. Kao što je mnogo puta izjavila vlada ostrva Grenland želi da Arktik bude područje niske napetosti u kojem se nastavljaju dobri odnosi i saradnja između arktičkih država i nacija. Položaj Grenlanda na Atlantiku jednako je strateški važan sada kao i 40-ih, ali da bi ostrvo to pretvorilo u svoju prednost moraće pažljivo da balansira.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #128 on: June 13, 2020, 06:17:24 am »

Биљана Митриновић петак, 12.06.2020.
САД пробијају лед у трци за Арктик

Са три тешка ледоломца и две базе америчка морнарица ће опет бити далеко од руских капацитета и кинеског убрзаног освајања


У трци за освајање Арктика САД су добрано заостале, али одлука америчког председника Доналда Трампа да се до 2029. године у регији вечног леда изграде флота ледоломаца и неколико база показује одлучност у његовој намери да прекомпонује америчке интересе. Меморандум шефа Беле куће, који је објавио амерички часопис „Дифенс њуз”, заснован је на фокусирању на агресивније супротстављање Русији и Кини у освајању поларних ресурса, али се не може занемарити ни безбедносни аспект ове одлуке. Јер свака база на Арктику има исту војну тежину као носач авиона.

„Меморандум о заштити америчких националних интереса у арктичким и антарктичким регијама” налаже израду плана у року од 60 дана који би подразумевао градњу најмање три тешка ледоломца и препоруке локација за по две базе за подршку на америчком и страном тлу. Ова Трампова одлука, иако финансијски прескупа, представља наставак стратегије америчког освајања поларних путева. Али, колико је Трамп решен да оснажи америчко присуство на Арктику и колико та његова стратешка одлука нема цену, могли смо се уверити када је прошле године понудио да купи Гренланд од Данске. Пошто САД са 12 милиона долара већ помажу Гренланд, где се налази најсевернија америчка војна база, амерички председник је израчунао да му је јефтиније да финансијску трансакцију обави једном заувек.

Трамп, који не верује у климатске промене, ипак је увидео да се топљењем леда стратешка геополитичка борба премешта на север и да САД, које су до сада издвајале огроман новац за освајање ресурса у топлијим подручјима – сада озбиљно касне на северу. САД тренутно имају само један тешки ледоломац, „Поларну звезду”, коју бивши амерички поморски генерали зову мамутом и „хране” је деловима са сестринског брода. Имају још и један ледоломац средње снаге. Русија их има 40, Финска седам, Канада и Шведска по шест, а Јужна Кореја гради 15. Гужву на Арктику усложњава и Кина, која нема арктичку обалу, али такође полаже право на арктичке ресурсе финансирајући различите инфраструктурне пројекте.

Иако се у меморандуму наводи да би стално присуство америчке флоте на Арктику могло користити тој држави за остваривање читавог низа националних циљева, критичари овог подухвата сматрају да је евентуална добит у далекој будућности. А ако је реч о супротстављању безбедносним изазовима које за САД представљају Кина и Русија, онда три тешка ледоломца неће решити проблем. Али, недавна пловидба америчке морнарице у Баренцовом мору (три од четири брода који су пловили уз фрегату британске краљевске морнарице били су разарачи из базе у Шпанији) показала је да ће путовања у руско „двориште” бити обновљена и да Русија не може „бесплатно добити краљевство у Баренцовом мору”, чији је већи део руска ексклузивна економска зона.

Прошле године је Конгресу представљена „Америчка доктрина” усмерена на блокирање руског „Северног морског пута”, што је директно повезано с америчком националом безбедношћу. САД на Арктику поседују малу територију на Аљасци, а Пентагон је захтевао већи притисак на чланице НАТО-а да обезбеде неограничен приступ овим северним областима. Државни секретар Мајк Помпео је прошле године у Финској рекао да се Арктик развио у „полигон за сучељавање моћи и конкуренцију”. А за САД је незамисливо да не учествују у једној таквој борби.

Процењено је да је тешко доступно ледено арктичко подручје најперспективније налазиште гаса, нафте и минерала. Русија је најавила да ће до 2030. године у овај регион уложити око 11 билиона рубаља, а Владимир Путин је пре три године проценио богатство минерала у регији на 30 билиона долара. Русија планира да у наредне четири године „Северним морским путем” превози 50 милиона тона терета годишње, а ту се не убрајају само фосилна горива, него и житарице.

Кина је изузетно заинтересована за проходност овог пута јер намерава да се у наредним годинама већински део промета робе са источне на западну хемисферу одвија овим путем. Кинеска „Арктичка бела књига” из 2018. године дугорочно свакако није по вољи ни Русији, али за сада заједно учествују у пројектима у овом региону.

На Кину зубима шкргућу и остале чланице Арктичког савета, које су, за разлику од званичног Пекинга, „праве” арктичке земље, које имају суверенитет у овој области: Канада, Данска, Финска, Исланд, Норвешка, Шведска, Русија и САД. Захваљујући новцу који поседује, Кина свакако неће одустати од свог „Поларног пута свиле”, поготово сад кад купује тешке ледоломце.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #129 on: June 20, 2020, 06:08:39 am »Rusi napravili helikopter koji može leteti na Arktik:
Sistem zagrevanja kao na svemirskom brodu


 
Holding "Helikopteri Rusije", koji je deo "Rosteha", započeo je serijsku proizvodnju arktičkih Mi-8AMT helikoptera za civilne kupce,

Avijaciona fabrika "Ulan-Udenski" već je pustila u rad prvu letelicu, saopštila je pres-služba kompanije.

"Arktički helikopter Mi-8AMT završio je program testiranja leta i prošao proceduru prijema nezavisne inspekcije 'Rosacijacije'. Jednu od glavnih karakteristika, koju je razvio Nacionalni centar za izgradnju helikoptera 'Mil i Kamov', predstavlja jedinstveni sistem za zagrevanje agregata transmisije, koji omogućava operativno pokretanje motora na ekstremno niskim temperaturama", navedeno je u saopštenju.

Helikopter ima napredni sistem zagrevanja kabine koji se koristi na svemirskim brodovima.

"Novi Mi-8AMT biće veoma tražen među širokim krugom ruskih kompanija i državnih struktura, koji realizuju projekte i obavljaju zadatke u arktičkoj zoni. Prva letelica je spremna za puštanje u rad, u toku su pregovori sa brojnim potencijalnim ruskim kupcima", istakao je generalni direktor "Helikoptera Rusije" Andrej Boginski.

Na helikopteru su ugrađeni dodatni rezervoari za gorivo, kako bi se povećao domet helikoptera. Inače, domet leta arktičkog Mi-8AMT iznosi do 1.400 kilometara.

Mi-8AMTsh-VA je opremljen moćnim motorima, sistemom zaštite od leda i skijama za sletanje, dizajniran je za borbu u neverovatno hladnim uslovima, čak i na minus 40 stepeni celzijusa, kao i tokom ekstremnih vremenskih nepogoda. Helikopter Mi-8AMTSh-VA pokreće par gasnih turbina sa pojačanim prenosom, a ima više navigacionih sistema, prenosi Sputnjik.

U pitanju je "severna" unapređena verzija čuvenog Mi-8AMTsx "Terminator", čije je naoružanje preuzeto sa modela borbenog helikoptera Mi-24.


izvor
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 641


« Reply #130 on: June 20, 2020, 06:47:47 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1_o_1.jpg (228.35 KB, 1542x1093 - viewed 25 times.)

* mi8_amtsh_l1.jpg (141.21 KB, 1024x651 - viewed 24 times.)
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 953


« Reply #131 on: June 20, 2020, 08:54:01 am »


Dakle Mi-8 (Mi-17) sa savremenim motorima, opremom i tovarnom rampom.
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 641


« Reply #132 on: June 24, 2020, 06:15:59 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Arctic04E.jpg (924.34 KB, 2083x3055 - viewed 45 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #133 on: July 06, 2020, 03:48:12 pm »Počela izgradnja najmoćnijeg ledolomca u istoriji


U Primorskom kraju na brodogradilištu Zvezda počela je izgradnja najmoćnijeg nuklearnog ledolomca u svetu "Rusija" projekta Lider.

To je saopštilo je preduzeće Atomflot (deo Rosatoma). Planirano je da brod bude završen i pušten u rad 2027. godine. Ugovor o izgradnji nuklearnog ledolomca „Lider projekta 10510 između Rosatomflota i brodogradilišta Zvezda potpisan je u aprilu ove godine.

"Državna korporacija Rosatom podržala je inicijativu Rosatomflota da se super moćni nuklearni ledolomac projekta 10510 nazove 'Rusija'. U nuklearnoj floti ledolomaca postoji tradicija prema kojoj nuklearni ledolomci dobijaju imena po nazivima geografskih objekata", rekao je generalni direktor Rosatomflota Mustafa Kaška, objašnjavajući naziv broda, prenosi Sputnjik.

"Brod projekta 10510 nema pandana. Jedinstven nuklearni ledolomac poseduje izuzetne tehničke koje će mu omogućiti da obezbedi plovidbu u istočnom regionu Arktika tokom cele godine", rekao je on.

Ledolomac Lider je budućnost ruske civilne flote. Zahvaljujući motorima na nuklearni pogon, snage 160.000 konjskih snaga, ruski gigant će dostizati neverovatnu brzinu od 24 čvora (oko 44 km/č), probijajući led debljine dva metra. Važno je naglasiti da apsolutni svetski rekord iznosi 12 čvorova.

Lider će biti najmoćniji ledolomac na svetu, a njegove razmere svedoče u prilog tome - dužina će iznositi 200 metara, širina skoro 50 i visina gotovo 19 metara.

izvor
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 953


« Reply #134 on: July 06, 2020, 06:58:35 pm »


Svetski rekord od 12 čvorova za ledolomac? Po svojoj prirodi ledolomcu nije potrebna velika brzina, a 12 čv. je opet prevelika brzina za plovidbu kroz kompaktno ledeno polje debljine i jedan metar. 24čv. za plovidbu na čistoj vodi pre govori o potrebi sadejstva u eskadri ratnih brodova, jer je za civilnu upotrebu nepotrebno velika, Brzina plovidbe kroz kompaktni led ne može biti veća od nekoliko čvorova, sem ukoliko je konstrucija trupa  neuporedivo jača od potrebe za brod koji nije ratni.
Ova vest, u zavisnosti od toga koliko je tačna, otvara mnoga pitanja prvenstvene namene nove klase ruskih atomskih ledolomaca. Možda smo svedoci pojave nove vrste ratnih brodova za borbena dejstva na najdaljem, doskora nedostupnom severu. Na primer, pedestih godina SSSR je planirao gradnju naizgled teretnih brodova pr.909, sa 8 silosa za ICBM rakete. Nijedan nije sagrađen.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.062 seconds with 22 queries.