PALUBA
June 01, 2023, 12:05:18 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš administrator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Bitka za Arktik  (Read 82038 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #165 on: November 19, 2020, 05:42:51 pm »

Najveći ledolomac na svetu krenuo na putovanje na ledeni sever
Blic 19.11.2020.

Najsnažniji ruski nuklearni ledolomac Arktik krenuo je na svoje prvo putovanje Severnim morskim putem, koje će trajati tri nedelje.Vodeći univerzalni nuklearni ledolomac "Arktik" je 14. novembra napustio luku Murmansk i krenuo ka Karskom moru na svoje prvo putovanje. Do sredine decembra nuklearni ledolomac će se nalaziti u vodama Severnog morskog puta", navodi se u saopštenju press službe kompanije Atomflot, prenosi "Sputnjik.

Izvor: www.blic.rs
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 943


« Reply #166 on: November 19, 2020, 11:07:00 pm »Reč "vodeći" ovde označava prvi brod u klasi - seriji.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #167 on: November 20, 2020, 07:48:30 am »Francuski ugao: Rusija drži monopol nad Arktikom


Rusija je jedina država u svetu koja je u stanju da sprovodi bilo kakve operacije na celoj teritoriji Arktika, ocenjuje francuski list „Poen“.

Kako navodi, samim tim Rusija drži svojevrsni „monopol“ nad arktičkom zonom, imajući u vidu jedan glavni podatak, a to je da Moskva može da rasporedi bilo kakvu vojnu snagu na bilo kojoj tački Arktika i to za najviše 72 sata.

„Rusija je nedavno uspela da dopremi celu brigadu vojske na Arktik i to pri temperaturi od minus 30 stepeni Celzijusa“, navodi kao primer autor članka.

List takođe ocenjuje i da je takav poduhvat za bilo koju drugu zemlju sveta apsolutno nedostižan.

Pored toga, autor članka navodi i da je Rusija omogućila plovidbu duž celog regiona Arktika zahvaljujući svojoj floti ledolomaca, te je naveo podatak da će do 2030. godine Rusija najverovatnije imati flotu od 100 brodova za lomljenje leda debljine do tri metra.

Ne treba zanemariti činjenicu, dodaje se u članku, i da Rusija finansira projekat izgradnje plivajuće naučne platforme koja bi mogla da postane „vojni hab“.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #168 on: November 20, 2020, 05:43:08 pm »Rusija upozorava: Porast vojne aktivnosti zemalja koje ne pripadaju arktičkom regionu


Rusija je primetila internacionalizaciju vojne aktivnosti na Arktiku, sve je više zemalja koje deluju u tom području iako ne pripadaju arktičkom regionu, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Nikolaj Korčunov.

Kao primer naveo je Veliku Britaniju koja je 2018. godine objavila svoju vojnu strategiju po pitanju Arkrika, što predstavlja zabrinjavajuću činjenicu jer je to bila prva nearktička zemlja koja je usvojila takav dokument.

„To nas brine, o tome stalno govorimo našim partnerima“, naglasio je on.

Osvrnuo se i na porast militarizacije Norveške rekavši da bi bilo kakva izmena odnosa snaga na Arktiku naterati Rusiju da adekvatno izmeni postojeće planove kada je reč o tom području.

„U to nema nikakve sumnje. Sve te izmene balansa snaga se proučavaju sa velikom pažnjom“, istakao je.

Korčunov je rekao i da je Rusija spremna da sa novom američkom administracijom razgovara o problemima Arktika, ukoliko Vašington to bude smatrao svrsishodnim.

Ocenio je i da Arktik sve više postaje važan region, budući da je u porat njegov i politički, ali i ekonomski i klimatski značaj, što i navodi na činjenicu da je što pre neophodno uspostaviti dijalog, bilo da je reč o bilateralnom ili multilateralnom formatu.

„Spremni smo na dijalog uz poštovanje uzajamnih interesa. Ako naši američki partneri uvide svrsishodnost dijaloga, mi ćemo to podržati“, zaključio je on.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #169 on: November 30, 2020, 08:11:09 am »


Quote
Русија на Арктику гради плутајући рударски комбинат

Русија је одлучила да освоји једно од највећих налазишта руде олова и цинка у држави, а пошто се оно налази на архипелагу Нова Земља у Северном леденом океану, она је изабрала необичан и перспективан начин — да изгради прву плутајућу фабрику за прераду руде.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #170 on: December 05, 2020, 03:05:15 pm »Putin: Rusija će „srasti“ sa Arktikom i severnim teritorijama


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija u narednim decenijama „srasti“ sa Arktikom i severnim teritorijama.

Kako je rekao, to je važan pravac, između ostalog, i sa stanovišta eksploatacije rudnih bogatstava.

„Preko 70 odsto naše zemlje se nalazi na severu polulopte. To što se tamo dešava je od velikog interesa za Rusiju. Ovde nije samo reč o Severnom morskom putu“, naglasio je.

Razvoj Arktika predstavlja budućnost Ruske Federacije, stoga će i Rusija sasvim prirodno srasti sa Arktikom, dodao je.

On je, međutim, podsetio da je priroda na Arktiku izuzetno ranjiva, stoga se privredne aktivnosti u tom području moraju prilagođavati specifičnostima ruskog severa i Arktika kako bi se ekološki rizici sveli na minimum.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #171 on: December 09, 2020, 11:15:20 am »Američki časopis o ledolomcima u SAD: U užasnom stanju u poređenju sa ruskim


Američka ledolomačka flota nalazi se u užasnom stanju i njena budućnost ne uliva nadu u promene, napisao je publicista Brendon Vols u članku za američki časopis „Nešenal interest“.

Autor članka ističe da je američka Obalska straža naoružana sa dva broda. On ima u vidu ledolomac „Hili“, koji je bio prinuđen da obustavi planirano razmeštanje na Arktiku zbog požara na brodu sredinom avgusta, i ledolomac „Polarna zvezda“, pušten u rad 1970-tih godina.

„U poređenju sa ruskom flotom, koja broji 40 takvih brodova, Sjedinjene Američke Države značajno zaostaju u svojim mogućnostima“, izjavio je Vols.

Publicista smatra da Sjedinjene Američke Države ne izlaze na kraj sa realizacijom plana zamene zastarelih brodova i širenja ledolomačke flote, između ostalog zbog problema sa finansiranjem.

„Plan predviđa pojavu samo tri teška i tri srednja broda, što će utrostručiti veličinu trenutne američke flote, ali je sve to svejedno i dalje bledo u poređenju sa ruskom flotom“, naglasio je on.

Vols takođe tvrdi da postoje i drugi problemi u vezi sa planom. On piše da će svi ledolomci biti na dizel-električni pogon, dok ruska flota koristi uglavnom nuklearne konstrukcije. Autora zbunjuje zadovoljavanje takvom opremom na brodovima razvijene ekonomske sile kao što su Sjedinjene Američke Države.

On je u članku za američki časopis došao do zaključka da trenutnoj američkoj strategiji na Arktiku nedostaju vizija i ambicija.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #172 on: December 12, 2020, 12:54:52 pm »Američki nedeljnik: Rusija učvrstila liderstvo na Arktiku novim rekordom


Zahvaljujući otapanju leda na Arktiku, Rusija je postavila novi rekord kad je reč o intenzitetu saobraćanja Severnim morskim putem – to ukazuje da Moskva širi svoj uticaj u regionu koji postaje poprište nove strateške borbe među najvećim svetskim silama, piše američki nedeljnik „Njuzvik“.

Ove sedmice su objavljeni podaci norveškog Logističkog centra krajnjeg severa (CHNL) u kojima se navodi da su Severnim morskim putem, „koji ima centralni značaj za regionalne ambicije Kremlja“, ove godine realizovana 62 tranzita, što je za 25 više u poređenju sa prošlom godinom.

Izveštaj norveškog centra pokazuje da je topljenje arktičkog leda, koje se odvija brže nego što se očekivalo, doprinelo postizanju novog ruskog rekorda. Tokom ove godine Severnim morskim putem je plovio ruski 331 brod, a prošle godine – 277.

Rast trgovine sirovinama trenutno je osnovni faktor povećanja aktivnosti na Arktiku. Posebno su važne isporuke tečnog prirodnog gasa, rude gvožđa i nafte, ocenjuje autor lista.

Kako se navodi, SAD, Rusija i Kina su među zemljama koje teže ka tome da rašire svoj uticaj na Arktiku i da obezbede pristup neistraženim rezervama nafte, prirodnog gasa i drugih resursima vrednim bilione dolara.

„Smatra se da je Rusija na čelu trke za uticaj na Arktiku čemu doprinosi činjenica da je skoro polovina cele arktičke obale na njenoj teritoriji“, piše „Njuzvik“. Ledolomci igraju veoma važnu ulogu na Arktiku, koriste se za pravljenje pomorskih puteva za komercijalne ili vojne brodove, a Rusija je lider i u toj oblasti – poseduje više od 40 aktivnih ledolomaca, dok SAD poseduju samo dva, i to je samo jedan u funkciji, podseća autor.

Amerika pokušava da sustignu Rusiju, ali to nije lako – program „Polar sekjuriti kater“ ima za cilj da poveća brojnost američke ledolomačke flote, ali su vlasti zasad izdvojile sredstva samo za još jedan brod. U okviru projekta planirana je kupovina tri teška i tri srednja broda. Ali čak i u slučaju realizacije tog projekta, uprkos značajnom povećanju mogućnosti, SAD će ipak ostati daleko iza Rusije, navodi se u članku.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #173 on: December 18, 2020, 02:59:39 pm »Quote
Russia Deploys its SUPER-FAST Hypersonic Missile in Arctic

Russia decision to deploy the Kinzhal in the Northern Fleet has been taken and preparations are now underway, MiG-31 fighter jets are used as carriers of the Kinzhal, and the aircrafts currently based near Monchegorsk, Kola Peninsula, could be applied, Izvestia reports.


Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #174 on: December 19, 2020, 04:34:38 pm »

Porinut istraživački brod-laboratorija Северный полюс.

Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #175 on: December 20, 2020, 08:40:53 am »Amerika povećava broj lovaca F-35 na Aljasci kod granica s Rusijom


Američke vazdušne snage su povećale broj višenamenskih lovaca F-35 "Lajtning" u bazi Ejlson na Aljasci na 20. Baza se nalazi na oko 1.000 kilometara od ruske granice.

Kako je novinarima rekla predstavnica baze Keli Duboa poslednji lovci stigli su u bazu pre nekoliko dana. Nova grupa aviona stići će u bazu u aprilu naredne godine.

„Nastavljamo da jačamo naše snage. Do kraja 2021. godine u bazi će biti 54 lovca“, rekla je Duboa.

Ova grupacija aviona F-35 A formira se kao dopuna lovcima F-22 „Raptor“ kojih u bazi „Elmendorf-Ričardson“, takođe na Aljasci, ima 40.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #176 on: December 21, 2020, 04:48:30 pm »Jedinstveni objekat u svetu: Rusija završila izgradnju vojne baze na Arktiku


Ministarstvo odbrane Rusije u potpunosti je završilo i opremilo vojnu bazu na ostrvu Zemlja Aleksandre, koje pripada arhipelagu Zemlja Franca Josifa, saopštio je ministar Sergej Šojgu.

„Na ostrvu Zemlja Aleksandre u potpunosti je završeno opremanje vojne baze. To je jedinstveni u svetu objekat na 80-oj severnoj geografskoj širini“, saopštio je ministar.

Prema rečima Šojgua, na bazi su izgrađeno 334 zgrade, dok je pista na aerodromu Nagurska povećana do 3,5 kilometra.

U području Tiksi, završeni su objekti vojnog kampa za 300 vojnika protivvazdušne odbrane, dodao je Šojgu.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #177 on: December 22, 2020, 08:56:13 am »Rusija dobila još jedan vojni okrug - na Arktiku


Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se Severnoj floti dodeljuje status vojnog okruga.

„Smatrati Severnu flotu strateškom teritorijalnom jedinicom vojske Rusije koja realizuje zadatke vojnog okruga“, navodi se u ukazu koji je donet „kako bi se realizovale mere zaštite celovitosti i nepovredivosti teritorije“ Rusije.

Ukaz će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine.

Ovom odlukom Rusija će dobiti peti vojni okrug. Do sada su postojali Zapadni, Istočni, Centralni i Južni vojni okrug.

Podsetimo, Severna flota je formirana 1933. godine kao Severna ratna flotila sa sedištem u Severomorsku.

izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #178 on: December 24, 2020, 08:21:46 am »

Američki lovci izveli „šetnju slonova“ kod ruskih granica
Novosti onlajn 23. 12. 2020.

LOVAČKI avioni američkih vazduhoplovnih snaga poleteli su sa vojne baze Ejlson i izveli manevre kod obala Aljaske, saopšteno je na sajtu baze.

Kako se navodi, u vazduh je podignuto više od 30 lovaca i dva avio-tankera. U manevrima je učestvovalo 18 borbenih aviona F-135A „Lajtning II“ i 12 aviona F-16 „Fajting falkon“. Eskadrila je izvela vežbu „šetnja slonova“, tokom koje svi avioni odjednom izlaze na pistu i poleću u minimalnom vremenskom intervalu. Prema rečima komandanta 354. vazduhoplovnog puka Američkog ratnog vazduhoplovstva Dejvida Skalikija, manevri nisu izvođeni samo s ciljem da se proveri borbena sposobnost aviona i posade, nego i u cilju „demonstracije sile u arktičkom regionu“.

Ruske vazduhoplovne snage su tokom protekle godine više puta presretale američke avione u neposrednoj blizini ruskih granica. Rusko rukovodstvo je više puta kritikovalo akcije oružanih snaga SAD.

Ranije je saopšteno da su američke vazdušne snage povećale broj višenamenskih lovaca F-35 "Lajtning" u bazi Ejlson na Aljasci na 20. Baza se nalazi na oko 1.000 kilometara od ruske granice.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #179 on: December 24, 2020, 09:19:30 am »Rusija obnovila projekat testiranja oružja na Arktiku


Centralni naučno-istraživački institut za precizno inženjerstvo (CNIItočmaš, deo „Rosteha“) obnovio je rad specijalne laboratorije za ispitivanje oružja na Arktiku, pustinjama i drugim ekstremnim uslovima, koja je zatvorena posle raspada SSSR-a.

„Na poligonu CNIItočmaš završena je sertifikacija ispitnih komora laboratorijske zgrade za ispitivanje malokalibarskog oružja, specijalnih bacača granata i malokalibarskih topova (kalibra do 30 milimetara) na ekstremnim temperaturama od minus 60 do plus 60 stepeni Celzijusa i u teškim uslovima“, saopštila je pres služba Instituta za Sputnjik.

Početkom 1990-ih prekinuto je finansiranje održavanja baze za ispitivanje i ona je morala da se zatvori. Zbog toga laboratorija više nije mogla da se upotrebljava, a oprema je zastarela.

Šef naučno-tehničkog centra za ispitivanje i eksperimentalno istraživanje naoružanja, vojne i specijalne tehnike CNIItočmaša Sergej Karasev istakao je da su stručnjaci uspeli da obnove izgubljenu jedinstvenu tehnologiju ispitivanja.

„Sertifikacija je bila završna tehnička faza u restauraciji jedinstvene tehnologije ispitivanja izgubljene nakon raspada SSSR-a, koju je imao samo naš institut“, precizirao je Karasev.

izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 22 queries.