PALUBA
June 25, 2024, 12:18:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26   Go Down
  Print  
Author Topic: Bitka za Arktik  (Read 99405 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #180 on: December 24, 2020, 03:15:20 pm »
Američki lovci izveli „šetnju slonova“ kod ruskih granica

Kako se navodi, u vazduh je podignuto više od 30 lovaca i dva avio-tankera. U manevrima je učestvovalo 18 borbenih aviona F-135A „Lajtning II“ i 12 aviona F-16 „Fajting falkon“. Eskadrila je izvela vežbu „šetnja slonova“, tokom koje svi avioni odjednom izlaze na pistu i poleću u minimalnom vremenskom intervalu. Prema rečima komandanta 354. vazduhoplovnog puka Američkog ratnog vazduhoplovstva Dejvida Skalikija, manevri nisu izvođeni samo s ciljem da se proveri borbena sposobnost aviona i posade, nego i u cilju „demonstracije sile u arktičkom regionu“Quote
F-35 F-16 Elephant Walk • Eielson AFB

The 354th Fighter Wing and 168th Wing Air National Guard conducted a readiness exercise on Eielson Air Force Base, Alaska, Dec. 18, 2020. Eielson conducted a runway formation called an "Elephant Walk" demonstrating the rapid mobility of the flying units and Eielson's arctic expertise working in temperatures below 40 degrees Fahrenheit. 18 F-35A Lightning IIs, 12 F-16 Fighting Falcons and 2 KC-135 Stratotankers took part in this formation.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #181 on: December 25, 2020, 08:56:12 am »Arktik: Rusija lansira prvi atmosferski satelit


Rusija planira da na Arktiku za potrebe vojske lansira prvi bespilotnu letelicu – atmosferski satelit „Sova“ koji i više dana može da ostane u vazduhu.

„Planirana je serija letova najnovijeg bespilotnog aparata. Za potrebe vojske biće testirana osnovna namena aparata – prenos signala veze i optičko izviđanje“, rekao je izvor upoznat sa programom testiranja.

Nova bespilotna letelica odlikuje se izuzetno malom težinom – do 12 kilograma i krilom sa solarnim panelima koje može da se produžava. Aparat se pokreće uz pomoć dva elektromotora sa propelerima.

„Sova“ spada u tzv. atmosferske satelite koji mogu u vazduhu da provedu 50 sati i više a pri tome lete na visini od oko 20 kilometara.


izvor

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #182 on: January 03, 2021, 01:35:28 pm »Ledolomci i ove godine prioritet za razvoj ruske mornarice


Ruska mornarica nastaviće 2021. godine da u svoje redove prima ledolomce i brodove ledene klase u okviru razvoja istraživanja arktičke zone, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Uzimajući u obzir aktivan razvoj arktičke zone, osiguravanja bezbednosti funkcionisanja Severnog morskog puta i domaćih hidrografskih istraživanja na Arktiku, najvažniji segment programa vojne brodogradnje, koji uključuje opremanje ruske mornarice ledolomcima i brodovima za podršku ledene klase, biće među prioritetima razvoja u 2021. i u bliskoj budućnosti“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se precizira, iskustvo prvih godina rada najnovijeg ledolomca „Ilja Muromec“ u Severnoj floti dokazalo je efikasnost karakteristika utvrđenih prilikom prokektovanja ledolomca. U septembru-oktobru 2020. ledolomac je uspešno izvršio postavljene zadatke praktično na celoj dužini Severnog morskog puta. Višenamensko logističko plovilo ledene klase „Elbrus“ takođe je pokazalo svoju sposobnost da rešava pitanja integrisane podrške arktičke grupe.

Ministarstvo podseća da je u brodogradilištu „Admiraliteta“  trenutno u toku izgradnja univerzalnog patrolnog broda arktičke zone „Ivan Papanjin“, a ledolomac projekta 21180M „Jevpatij Kolovrat“ ući će u sastav mornarice 2022. godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #183 on: January 05, 2021, 07:01:15 am »Ruski vojnici testiraju sistem koji blokira signal od Arktika do Aljaske


Ruski vojnici su na teritoriji Murmanske oblasti testirali sistem za elektronsko ratovanje „Murmansk BN“, koji je u stanju da ometa signal na udaljenosti do 5.000 kilometara, saopštila je ruska Severna flota.

„Pripadnici zasebnog centra za elektronsko ratovanje Severne flote uvežbavali su raspoređivanje sistema za ometanje kratkotalasne komunikacije 'Murmansk BN' u arktičkim uslovima nakon marša u dužini od 100 kilometara“, saopštila je pres-služba flote.

Kako se navodi, vojna vežba je trajala 14 časova. Prema procenama komande, vojnici su se uspešno izborili sa svim postavljenim zadacima.

Sistem elektronskog ratovanja „Murmansk BN“ je kratkotalasni obalski sistem za elektronsko ratovanje. Može se koristiti za radarsko izviđanje, presretanje i ometanje protivničkih signala duž čitavog kratkotalasnog dijapazona na udaljenosti do 5.000 kilometara.

izvor

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #184 on: January 08, 2021, 07:13:05 am »Američka mornarica namerava da patrolira u blizini ruske arktičke obale


Američka mornarica započinje redovno patroliranje u blizini ruske obale na Arktiku kako bi ometala „napredovanje Moskve“ iznad Arktičkog polarnog kruga, izjavio je sekretar američke mornarice Kenet Brajtvajt, prenosi „Brejking difens“.

On je naveo da će narednih godina Vašington morati da „agresivnije“ deluje na Arktiku kako bi osporio ruske, kao i kineske „pretenzije“.

Odgovarajući na pitanje da li Sjedinjene Američke Države treba da sprovode operacije „obezbeđivanja slobodne plovidbe“ u blizini severne obale Rusije, Brajtvajt je uporedio situaciju u tom regionu sa situacijom u Južnom kineskom moru, gde Kina ima teritorijalne sporove sa nekim zemljama.

„Morski putevi na severu postaju plovni, američka mornarica namerava da našim partnerima garantuje slobodu plovidbe“, istakao je on. Ovu strategiju nazvao je „smelijom pozicijom“, „pravom i obavezom“ Sjedinjenih Američkih Država kao „dominantne pomorske sile u svetu“.

Prema njegovim rečima, glavna prednost Sjedinjenih Ameirčkih Država na Arktiku su podmornice. Ali američka mornarica moraće da iznajmi ledolomce od saveznika, dok Rusija ima čitavu flotu ledolomaca, a Kina gradi takve brodove tempom sa kojim SAD „ne mogu da se uporede“, dodao je on.

Povećavanje prisustva američkih ratnih brodova na Arktiku ranije je prokomentarisao ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Prema njegovim rečima, vojno-političku situaciju u regionu komplikuje konkurencija vodećih zemalja sveta za pristup resursima i saobraćajnim vezama. Rusija aktivno razvija Severnu flotu kako bi ojačala svoje odbrambene sposobnosti i obezbedila svoje nacionalne interese na Arktiku, naglasio je on.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je izrazilo zabrinutost zbog toga što Sjedinjene Američke Države povećavaju svoje vojno prisustvo u arktičkom regionu i napomenulo da se Moskva zalaže da Arktik i dalje ostane polje za mirnu saradnju.

izvor

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #185 on: January 08, 2021, 07:39:54 am »„Arktički trolist“: Rusija spremila odgovor na jačanje NATO-a na Arktiku


Na Zemlji Franca Jozefa završena je izgradnja „Arktičkog trolista“, najsevernije vojne baze na svetu. Izgrađene su stotine modernih zgrada i aerodrom, a raspoređen je i garnizon od 300 vojnika. Koliko je sigurna severna granica Rusije, koja se i tokom sovjetske ere smatrala najosetljivijom na raketni napad?

Zemlja Franca Jozefa udaljena je od Murmanska (severozapadna Rusija) oko 1.500 kilometara, a od Severnog pola oko 1.000 kilometara. Na ovom arhipelagu nalazi se najsevernija tačka Rusije i cele Evroazije - rt Fligeli na ostrvu Rudolf. Zbog toga ne čudi zašto je vojska izabrala baš ovo mesto za izgradnju ovog jedinstvenog i najsevernijeg objekta koji može da primi do 150 vojnika.

Izgradnja ruske baze na ostrvu Aleksandrina zemlja započeta je 2007. godine. Ona je dobila ime „Arktički trolist“ po obliku administrativnog i stambenog kompleksa. Glavna specijalnost objekta  je protivvazduhoplovna odbrana. Prva jedinica protivvazduhoplovne odbrane je raspoređena ovde još 2014. godine.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Na bazi su izgrađena 334 objekta za različite namene, dok je pista na aerodromu Nagurska, koji se nalazi u blizini. Pomenuti aerodrom je još jedan kandidat za knjigu rekorda u kategoriji najsevernije piste u svetu.

„Arktik je za nas posebna regija. Tamo smo pioniri, imamo najdužu granicu arktičkog mora na svetu. Sada na najvišem nivou obnavljamo sovjetsko nasleđe koje smo praktično izgubili devedesetih godina“, rekao je za ruski list „Vzgljad“ bivši komandant Severne flote, admiral Vjačeslav Popov, predsednik komisije Saveta Federacije za nacionalnu pomorsku politiku.

"Glavni zadatak baze Ratne mornarice na Zemlji Franca Jozefa je sprečavanje vazdušnih napada potencijalnog neprijatelja na severnom strateškom pravcu“, objasnio je doktor vojnih nauka kapetan prve klase Konstantin Sivkov.
On smatra da će radari velikog dometa biti, najverovatnije, postavljeni u najsevernijoj vojnoj bazi Rusije.

„Na Aleksandrinoj zemlji će biti raspoređene raketne snage protivvazduhoplovne odbrane (PVO), verovatno će rakete biti velikog dometa. Moguće je da će tamo biti raspoređen deo jedinica protivvazduhoplovne odbrane kako bi sprečile neprijateljski desant u to područje“, pretpostavio je ekspert, izrazivši mišljenje da se na bazi mogu naći i lovci.

Sivkov je podsetio da je Norveška oči i uši NATO-a u ovom području. U zajednici eksperata postoji bojazan da bi Oslo mogao da preispita demilitarizovani status svog arhipelaga Špicbergen, koji se nalazi zapadno od Zemlje Franca Jozefa.

„Možda Norvežani očekuju da će se širiti u ruskim teritorijalnim vodama. Pojava ruske baze tamo, koja obezbeđuje upotrebu pomorskih i vazduhoplovnih snaga, naravno, ometaće ovo širenje“, siguran je Sivkov.

Glavni zadatak vojne baze je kontrola vazdušnog prostora ruskog Arktika, slaže se sa Sivkovim Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“. Prema njegovom mišljenju, ako bude bilo potrebno, iz Aleksandrine zemlje, izvodiće se napadi na vazdušne ciljeve iznad Severnog pola. Podsetio je da se poslednjih godina povećala vojna aktivnost SAD-a, Velike Britanije i drugih zemalja NATO-a blizu granica ruskog arktičkog sektora.

U novembru su se pojavili izveštaji o ispitivanjima lovaca F-22 „Raptor“, pete generacije u američkoj vazduhoplovnoj bazi Elmendorf-Ričardson na Aljasci. Mediji su pisali da su veliki objekti američkog vazduhoplovstva, kompleksi za obuku, satelitske kontrolne stanice, kao i više od 50 radara za rano upozoravanje i protivraketnu odbranu raspoređeni na Aljasci, u arktičkim regionima Kanade i na Grenlandu, koji pripada Danskoj.

„Primetili smo jačanje svih komponenti stranog vojnog prisustva. U ovim uslovima, kako bi se osigurala bezbednost Rusije u regionu, stvara se integrisani sistem za praćenje situacije u vazduhu i na moru“, rekao je Korotčenko.
Vojni stručnjak je dodao da su na Koljskom poluostrvu razmešteni protivvazduhoplovni raketni sistemi kratkog dometa (ZRK) „Tor 2DT“ u arktičkoj verziji.

„Razrađuju se mogućnosti za premeštanje vazduhoplovnih odbrambenih snaga na Novu Zemlju. Tamo je postavljen sistem velikog dometa S-400. Tokom ratnog perioda, raketni sistem PVO „Tor“ može biti raspoređen na Novu Zemlju kao PVO sredstvo velikog dometa“, objasnio je Korotčenko.

U međuvremenu, Severna flota je proglašena petim vojnim okrugom. Ona sad ima nove funkcije: pored čisto odbrambenih zadataka, dodati su i organizacioni zadaci, na primer, upravljanje aktivnostima vojnih registara u regionima. Pored toga, flota će pomagati civilnim vlastima u stvaranju velikih infrastrukturnih projekata.

izvor* arktički trolist.jpg (169.52 KB, 1280x693 - viewed 2 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #186 on: January 09, 2021, 12:32:09 pm »Ogromni sivi „nilski konj“: Kako je brod „Severni pol“ uplašio Amerikance


Početkom decembra u Sankt Peterburgu je porinuta arktička platforma „Severni pol“. Sličnog broda nema nigde na svetu, a narednih godina platforma otporna na led biće jedini kompleks za velika istraživanja Arktika.

Globalno zagrevanje i topljenje leda na duge staze mogu onemogućiti upotrebu dugoročnih istraživačkih stanica. Moguće je da će u budućnosti u Severnom ledenom okeanu kretanje santi leda postati neostvareni san za introverta sa akademskim zvanjem, ali naučni podaci će i dalje biti potrebni za industrijske, ekološke, tehnološke i vojne programe. Prilike za detaljno i dugotrajno proučavanje Arktika neprestano se smanjuju: uprkos činjenici što se ogromni kontejnerski brodovi s vremena na vreme zaglave u ledu i ledolomac mora da dođe da ih spasi, sve je teže osnovati trajnu arktičku bazu na severnim geografskim širinama.

​Poenta nije samo u tome što leda ima sve manje. Glavni problem je nedostatak brze reakcije ako se na stanici dogodi vanredna situacija. Zbog toga je Federalna služba za hidrometeorologiju i praćenje životne sredine („Rosgidromet“) iz „Admiralskog brodogradilišta“ naručila jedinstveni brod koji nema analoga u čitavom svetu.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Brod — ploveća stanica

Osmog decembra na „Admiralskom brodogradilištu“ u Sankt Peterburgu porinuta je samohodna arktička platforma „Severni pol“ — plovilo na kojem će ruski naučnici u narednim godinama istraživati Arktik ne rizikujući svoje živote. Njegova specifika je u tome da je teško nazvati ga brodom u klasičnom smislu te reči. „Severni pol“ je prilično velika laboratorija koja je pažljivo uklopljena u korpus plovila otpornog na led. Glava prednost plovila je ekonomičnost.

Da bi se postavila stanica na ploveće sante leda, ranije nisu bile dovoljne samo desetine tona istraživačke opreme, nego i nuklearni ledolomac. Samo je ovaj brod mogao bezbedno da doveze naučnike i da se vrati bez problema. Ali svako takvo putovanje koštalo je prilično mnogo: za povratno putovanje organizacija koja je unajmila ledolomac morala je platiti najmanje 200 hiljada dolara.

Specifičnost „Severnog pola“ je u tome što je on kao brod — ploveća stanica.

Uz pomoć satelitskog navigacionog sistema, brod može samostalno da stigne do određenog mesta, učvrsti se za led uz pomoć specijalnih hvataljki i omogući ljudima da dugoročno opreme stanicu na obali. Da bi to učinili, na brodu se nalaze modularne strukture, uređaji za grejanje, komunikacioni sistemi i meteorološka oprema, uz pomoć koje se klimatske promene mogu pratiti u režimu realnog vremena.


Nigde na svetu ne postoji ništa slično

Osamnaestog decembra 2020. godine platforma „Severni pol“ je porinuta. Glavni elementi su već sastavljeni: motori, manevarski potisnici, sistemi za hitno spasavanje i sva oprema zahvaljujući kojoj će plovilo „Severni pol“ izgledati kao pravi ekspedicioni brod. U suštini, arktička platforma je civilna kopija vojne plutajuće baze (broda koji obezbeđuje flotu) sa manjim izmenama. Poput ratnih brodova, i „Severni pol“ će imati značajan resurs: životni vek broda se procenjuje na 25 godina, a period autonomnog rada dostiže tri godine i ograničen je samo zalihama goriva i hrane. 

Uprkos povećanom interesovanju stranih država za Arktik, do sada niko nije uspeo da izgradi slične brodove. Pojedini istraživački brodovi se, naravno, proizvode s vremena na vreme, međutim niko nije uspeo da napravi pravi mini-ledolomac sa autonomijom kao na svemirskoj stanici. Čak ni u SAD-u, gde Arktik smatraju zonom svojih strateških interesa, flote ledolomaca praktično nema, a da ne govorimo o  specijalnim istraživačkim brodovima. „Admiralsko brodogradilište“, prema rečima okeanografa i biologa Andreja Fostova, uspelo je da reši nerešiv problem — da ostavi stručnjake na Arktiku u gotovo kućnoj atmosferi.

„Svaka ekspedicija, posebno u slučaju sa plovećim stanicama, uvek je sinonim za spartanske uslove. Poslednjih godina, naravno, postalo je primetno bolje jer su nam tehnologije u takvim uslovima malo olakšale život. Ali pomenuti brod je kao dom. Ako želite možete sprovesti istraživanje, pa poći u teretanu, na plivanje, a uvek možete kontaktirati svoju porodicu zahvaljujući brzom satelitskom internetu. Mislim da će se i kvalitet primljenih podataka povećati na novom brodu. Sve promene u atmosferi i hidrosferi moći će da se prate 24 sata bez prekida“, rekao je Fostov.


Za dobro svih

Postepeno oslobađanje arktičke lepote od leda već je omogućilo da se tamo započne aktivno istraživanje i iskopavanje minerala. Međutim, u doba monstruoznih tehnogenih katastrofa, kao na primer u Noriljsku, postalo je nemoguće istraživati industrijske objekte bez naučnika. I ovde će „Severni pol“ dobro doći: brod može da stigne u bilo koju tačku Arktika, da se pričvrsti na mestu, uzme uzorke i gotovo odmah saopšti podatke o ekološkoj situaciji. Naučnici mogu da provere rezultate u 20 laboratorija. One još nisu montirane (gotov je samo čvrsti korpus i osnovni sistemi), ali će 2021-2022. godine brod biti završen i spreman za rad.

Otprilike u isto vreme ruska industrija može započeti aktivan rad na povećanju eksploatacije prirodnih resursa na Arktiku. Vredi podsetiti da je ruski deo ovog regiona pravo bogatstvo. Rezerve nafte ruske arktičke zone iznose 7,3 milijarde tona. Pored toga, u severnim rudnim bogatstvima je koncentrisano oko 55 triliona kubnih metara prirodnog gasa. Istovremeno, čitav proces proučavanja arktičkih širina na plovilu „Severni pol“ izvodiće malobrojni tim: 14-15 članova posade i oko 40 naučnika. Prema rečima vojnog eksperta Ilje Kramnika, „Severni pol“ je praktična istraživačka platforma koja će omogućiti da se ne zaostaje sa proučavanjem Arktika.

„Za savremeni brod sa mnogo automatskih sistema posada je optimalna. Ovaj brod je sam po sebi polarna stanica. Na njemu se bez bojazni može „zamrznuti u ledu i ploviti“. Što se tiče dizajna, ovde se treba setiti broda „Fram“ na kojem je Roald Amundsen posetio Arktik. Korpus je poput onoga koji ima „Severni pol“ i napravljen je sa jednim ciljem: da bez velikih problema izdržava pritisak leda. Lični ukus dizajnera nema nikakve veze sa tim“, rekao je Kramnik.

Dizajn novog broda je izazvao burne rasprave na Zapadu. Neki korisnici brod nazivaju „ogromnim sivim nilskim konjem“, drugi traže sličnosti sa fotografijama Silvestera Stalonea u ulozi sudije sudije Dreda.

​U zvaničnim dokumentima je navedeno da „Severni pol“ treba da obezbedi udobne i bezbedne uslove za rad i život posade i naučnog osoblja na polarnoj stanici na temperaturama do -50 stepeni i vlažnosti 85 odsto.

izvor


* severni pol.jpg (146.21 KB, 1280x731 - viewed 6 times.)
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #187 on: January 15, 2021, 11:34:59 am »


Sistem elektronskog ratovanja „Murmansk BN“ je kratkotalasni obalski sistem za elektronsko ratovanje. Može se koristiti za radarsko izviđanje, presretanje i ometanje protivničkih signala duž čitavog kratkotalasnog dijapazona na udaljenosti do 5.000 kilometara.


једно питањце... колико се још користе кратки таласи у војне сврхе?
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #188 on: January 15, 2021, 12:14:41 pm »
Sistem elektronskog ratovanja „Murmansk BN“ je kratkotalasni obalski sistem za elektronsko ratovanje. Može se koristiti za radarsko izviđanje, presretanje i ometanje protivničkih signala duž čitavog kratkotalasnog dijapazona na udaljenosti do 5.000 kilometara.


једно питањце... колико се још користе кратки таласи у војне сврхе?


Kako kaže Lazanski, niske frekvencije se koriste u ratu


Odavde počinje deo snimka o tome.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 612


« Reply #189 on: January 15, 2021, 01:12:16 pm »Kratki radio-talasi imaju najveći domet, mogu se emitovati i primati i ispod mora, do nevelike dubine, Zato se koriste npr.  u komunikaciji podmornica sa komandnim centrom..
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #190 on: January 15, 2021, 05:15:38 pm »

Kratki radio-talasi imaju najveći domet, mogu se emitovati i primati i ispod mora, do nevelike dubine, Zato se koriste npr.  u komunikaciji podmornica sa komandnim centrom..

Dugi radio talasi, niskih frekvenca..  Wink
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #191 on: January 16, 2021, 09:04:53 am »

Tuđa čizma ne sme da kroči na Ruski Arktik: Francuski mediji oduševljeni elitnim jedinica Severne flote koje koriste jelene i pse
Novosti onlajn 15. 01. 2021.

ELITNE jedinice ruske Severne flote na Arktiku, koji koriste i severne jelene i pse - prevozno sredstvo domorodačkih naroda tih regiona, ne prestaju da zadivljuju svet. Glavni zadatak je da tuđa čizma ne sme da kroči na ruski Arktik, tamo gde se nalazi ruska vojska.

Dok francuski mediji govore o „nedostižnim podvizima“ ruske vojske, Norvežani bi da od njih uče. Norveški uzgajivač severnih jelena Aslak Soki zadivljen je umećem i veštinama ruske vojske, koja koristi severne jelene i smatra da bi norveški vojnici mogli da štošta nauče od ruskih. S njim je saglasan i Joni Karlsen, stručnjak za odnose s javnošću Norveške nacionalne policije, koji smatra da je odluka o korišćenju jelena u arktičkim uslovima logična.Tuđa čizma ne sme da kroči na ruski Arktik

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin naglašava da se od ruske vojske može mnogo toga naučiti, između ostalog i kako se prave vojni objekti, poput ‘Arktičkog trolista’, ruske vojne baze na ostrvu Aleksandrina zemlja, na arhipelagu Zemlja Franca Jozefa, a takođe i kako se grade aerodromi, stvara tehnika koja nesmetano radi u arktičkim uslovima i pravi odgovarajuće oružje, kaže Litovkin. Arktička brigada Severne flote je još pre pet godina u selu Lovozero u Murmanskoj oblasti započela obuku za upravljanje sankama koje vuku jeleni i psi. Kada je reč o psima, u većini slučajeva se koriste pasmine haskija, malamuti i ovčari, koji važe za izuzetno snažne, brze i izdržljive pse.

Preživljavanje u surovim uslovima

Specifični klimatski i terenski uslovi, kao i specifičnosti same službe na Arktiku diktiraju potrebu da vojska, pre svega izviđači, ovladaju metodom kretanja po snegu i na ovaj za vojsku neuobičajen način. Iza polarnog kruga postoje mesta gde je teško koristiti čak i specijalnu tehniku „otpornu na mrazeve“ koja je na raspolaganju u brigadi, od motornih sanki i kvadrocikala do raznih terenaca i tegljača, koji izdržavaju temperature i od minus 50 stepeni Celzijusovih. Od 38.000 kilometara granice arktičke obale, čak 22.000 kilometara pripada Rusiji. Kontrolisati tako dugačku granicu je veoma teško, ali arktičke motorizovane jedinice su spremne za akciju i izvršenje zadataka u svakom trenutku i u svim uslovima. Da bi se u tim surovim uslovima preživelo i opstalo, veoma su važne veštine kao što je upravljanje sankama koje vuku jeleni i psi, a takođe i umeće izgradnje tradicionalnog „čuma“, vrste kupolastog šatora u kakvom žive narodi ruskog Severa, a koji se pravi od kože severnog jelena. Tome vojnike podučavaju i iskusni domorodci, koji znaju kako živeti i preživeti u takvim uslovima.

Litovkin ističe da korišćenje jelena i pasa kao prevoznog sredstva u armiji takođe potvrđuje profesionalnost ruske vojske.

- Veoma je dobro što naša vojska koristi tradicije, metode preživljavanja, način života naroda koji su ceo život živeli na tim mestima. To je veoma dobro. Bez obzira na to koliko je tehnika savremena i usavršena, ona ponekad može i da izda čoveka. Na taj način vojnici se oslanjaju na tradiciju koja se koristi generacijama, mogu da koriste životinje, znaju da prave sanke, ‘čum‘  (dom od krzna u kome žive severni narodi) i tako dalje, i istovremeno da ispunjavaju borbene zadatke koji se pred njih stavljaju. To govori o tome da naši vojnici imaju visoke profesionalne veštine, bez obzira na uslove i okolnosti u kojima se nalaze - ističe Litovkin.

I Crevenoarmejci su koristili jelene i pse

Tradicija korišćenja jelena i pasa, pa čak i loseva u ruskoj vojsci je duga. Još je sovjetska vojska aktivno koristila jelene za vreme Drugog svetskog rata - tada je mobilisano više od 10 hiljada ovih životinja. Upotrebljavani su za prevoz tereta i ranjenika, prebacivanje izviđača iza neprijateljske linije fronta, pa čak i za izvlačenje oborenih aviona, helikoptera i evakuaciju članova posada. Jelenima je na front isporučeno oko 17 hiljada tona municije i drugog tereta, evakuisano je 160 aviona i više od 10 hiljada ranjenih. Pored toga, oko osam hiljada vojnika i partizana prebačeno je jelenima iza neprijateljske linije fronta.

Tokom Drugog svetskog rata formirano je nekoliko transportnih brigada i bataljona, u kojima su služili već iskusni uzgajivači jelena, pripadnici autohonih narodi Krajnjeg severa, odnosno zone koja se nalazi severno od Severnog polarnog kruga. Koliko su te jedinice bile značajne govori i podatak da su u nekoliko ruskih gradova podignuti spomenici u čast sećanja na pripadnike tih bataljona.

Ovo, inače, nije prvi put da strani stručnjaci i zapadni mediji odaju priznanje ruskoj armiji. Nedavno su francuski mediji ocenili da samo Rusija može da sprovodi operacije širom Arktika. Moskvi je, kako navode, potrebno najviše 72 sata da rasporedi svoje trupe bilo gde na Arktiku. Francuska štampa podseća da je Rusija nedavno iskrcala celu brigadu vojske na Arktik i to pri temperaturi od minus 30 stepeni Celzijusa. Desant čitave brigade pod jakim mrazom na Severni pol je „nedostižni podvig“ za francusku i sve ostale vojske sveta, zaključuju francuski novinari.

Arktik za Rusiju ima ogroman značaj, pa se tamo poslednjih godina ubrzano gradi sva  infrastruktura neophodna za zaštitu granica. Nedavno je završena izgradnja „Arktičkog trolista“, najsevernije vojne baze na svetu. Izgrađene su stotine modernih zgrada i aerodrom, a raspoređen je i garnizon od 300 vojnika. Poslednjih godina povećala se vojna aktivnost SAD, Velike Britanije i drugih NATO zemalja blizu granica ruskog arktičkog sektora, pa su tamo postavljeni i protivvazdušni i protivraketni sistemi velikog dometa kako bi se osigurala bezbednost Rusije u regionu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #192 on: January 17, 2021, 07:39:10 am »U odbranu Severnog morskog puta: Na dužnost stupili lovci-presretači MiG-31B


Eskadrila ruskih lovaca-presretača MiG-31B stupila je na borbeno dežurstvo na arhipelagu Nova Zemlja na Arktiku, a glavni zadatak je da čuvaju nebo nad Severnim morskim putem, prenosi televizija „Zvezda“.

Kako se navodi, u pitanju je eskadrila avijacionog puka Severne flote ruske vojske.

Razmeštanjem ovih aviona drastično će se povećati zona kontrole vazdušnog prostora kada je reč o Severnom morskom putu.

Inače, ovi lovci-presretači su tokom 2020. godine izveli više vojnih vežbi presretanja uslovnih neprijatelja na Arktiku upravo sa aerodroma Rogačevo koji se nalazi na Novoj Zemlji.

„Zvezda“ podseća da je pre nekoliko godina na Novu Zemlju, sa ciljem odbrane vazdušnog prostora Severnog morskog puta, već dopremljen PVO kompleks S-400 „Trijumf“.

Podsećanja radi, MiG-31B je projektovan za namenu presretanja i uništavanja ciljeva u vazduhu, na ekstremno malim, umereno malim, srednjim i velikim visinama, danju i noću, u svim meteorološkim uslovima, sa primenom aktivnog i pasivnog ometanja radara i toplotnog obmanjivanja protivnika, dok MiG-31B na sebi ima i sistem za dopunu goriva u letu

Inače, grupa od četiri aviona MiG-31 u stanju je da frontalno kontroliše vazdušni prostor  ispred sebe i u širini od 800 do 900 kilometara, a veoma je efikasan i u otkrivanju i uništavanju krstarećih raketa.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #193 on: January 19, 2021, 04:29:47 pm »Lavrov: Pogoršana bezbednosna situacija na krajnjem severu


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov primetio je u razgovoru sa norveškom šeficom diplomatije Ine Eriksen Sorejde da se bezbednosna situacija na krajnjem severu pogoršava.

„Istaknuto je da povećana vojna aktivnost Norveške, pomeranje infrastrukture NATO-a ka našim granicama može imati negativne posledice za Arktik. Izražena je nada da će biti obnovljeni tradicionalni dobrosusedski odnosi između naših država“, navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

Kako se navodi, konstatovano je da su optužbe na račun Rusije za sajber napade i špijunažu - neosnovane.

Razgovor Lavrova sa norveškom koleginicom Ine Eriksen Sorejde obavljen je u formi video konferencije.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #194 on: January 24, 2021, 12:00:11 pm »
Quote
Русија прави плутајуће аеродроме на Арктику

Невски пројектно-конструкторски биро ради на пројектовању аеродрома за арктички регион.

Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.058 seconds with 22 queries.