PALUBA
June 01, 2023, 12:01:23 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Bitka za Arktik  (Read 82037 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #210 on: March 12, 2021, 09:51:14 am »Quote
Episode 135. Ilya Muromets: the steel icebreaking giant

Escape from polar bears, extreme trials in the Far North and rescuing a submarine from ice captivity. All this is in the new episode of Combat Approved. This time the film crew will take part in a historical event - the first expedition of the newest military icebreaker Ilya Muromets. The ship of this type was built in our country for the first time in 45 years. Now it must pass the state tests for strength and endurance on the shores of Novaya Zemlya. Namely, to break through the 3-feet-thick ice and at the same time to prove that it was not named after the hero of epic poetry for nothing. Combat Approved will show unique footage of these trials, including the storming of the hummocks, which for any other ship would have ended in a wreck. Viewers of "Zvezda" TV will learn how the expedition members and journalists almost became victims of the most dangerous predator of the North - the polar bear. And they will also see exclusive footage of how Ilya Muromets broke the way and helped the nuclear submarine Yury Dolgoruky to get out from under the ice.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #211 on: March 18, 2021, 08:41:32 am »Glavna pretnja Rusiji se krije u večnom ledu Arktika


Klimatske promene su najveća opasnost za Rusiju, smatra vodeći naučni saradnik Glavne geofizičke opservatorije „Vojejkova“ Andrej Kiseljov.

Naučnik, u intervjuu portalu „Vzgljad“, primetio je da je ovaj proces 2,5 puta brži u Rusiji 2,5, nego u drugom državama. U arktičkoj zoni je on još intenzivniji.

Kiseljov je objasnio da je ubrzano zagrevanje uslovljeno time što je severnim geografskim širinama severne hemisfere u kojima se prostire Rusija, površina kopna manja od površine mora.

„Okean je ogroman akumulator toplote: kada je vruće, ta toplota koja se nalazi u atmosferi, odlazi u okean, a kada se atmosfera ohladi, deo te toplote se vraća u atmosferu“, objasnio je naučnik.

Klimatolog je dodao da kopno brže nego okean reaguje na zagrevanje i hlađenje, a znači da ne može tako efikasno da izvrši razmenu toplote sa atmosferom.

„Zato se u našoj zoni zagrevanje dešava brže – ima puno zemlje. U takvoj situaciji, se nalazimo, ne samo mi, već i ceo pojas srednjih severnih geografskih širina“, zaključio je on.

Kiseljov je naglasio da zagrevanje ima i pozitivne i negativne posledice za Rusiju. Sa jedne strane, moći će se aktivnije koristiti Severni morski put i uzgajati nove poljoprivredne kulture.

„Postoji i loša strana: za tim kulturama će doći i različite štetočine… Međutim, najveća i najozbiljnija pretnja za nas je degradacija večnog leda“, upozorio je klimatolog.

On je objasnio da se dve trećine teritorije Rsuije nalazi u ovoj zoni i zbog njene degradacije mogu se dešavati različite avarije i katastrofe. Pre svega, mogu stradati objekti, prilikom čije izgradnje se nije uzimalo u obzir da večni led može da se otopi. Druga pretnja – emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji se u njemu nalazi.

„Oni će se osloboditi i ući u atmosferu, zbog čega će se efekat staklene bašte još više pojačati“, obajsnio je Kiseljov.

Kao još jednu pretnju naučnici su nazvali povećanje nivoa okeana – početkom 21 veka njihov tempo rasta je bio oko tri centimetra u deceniji, što je duplo više od nivoa iz prošlog veka. To je opasno za niska područja, kao što su Holandija, Venecija ili Sankt Peterburg.

„U Peterburgu postoji brana. Problem postojim, ali u ovom trenutku je lokalizovan i u narednim decenijama se ne treba brinuti. Iako se mora priznati, neke teritorije će sigurno biti potopljene krajem veka“, upozorio je klimatolog.

izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #212 on: March 23, 2021, 06:11:40 am »

Vojske Kanade i SAD na manevrima na Arktiku
Novosti online 22. 03. 2021.

VOJSKE SAD i Kanade održavaju zajedničke vežbe u Arktičkom regionu s ciljem da, kako navode, ojačaju odbranu severnih pristupa teritoriji.

Ruski eksperti ističu da vežbe prate strategiju po kojoj su aktivnosti Rusije glavna pretnja a da Amerikance brine što razmeštanje ruskih sistema PVO i vazdušne kontrole drastično smanjuje mogućnosti SAD na Arktiku. Vežbe „Amalgalm dart“ trajaće do 26. marta, a kako je saopštila Komanda vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike (NORAD), u njoj će učestvovati različite komponente vojne avijacije SAD i Kanade. Komanda je ranije objavila strategiju po kojoj je „glavna vojna pretnja na arktičkom pravcu“ raspoređivanje ruskih usavršenih krstarećih raketa velikog dometa.

Slične vežbe se sada odvijaju u Evropi i najzanimljivije je što se podudaraju po datumima, kaže za Sputnjik vojni ekspert Aleksej Leonkov, dodajući da je u toku globalna provera operativnosti i borbene spremnosti sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane Sjedinjenih Država i zemalja NATO-a.

„Kada govorimo konkretno o vežbama koje sprovode Sjedinjene Države i Kanada, bezbednost arktičkih granica je u prvom planu. Ali ovde se moraju jasno razumeti uloge ovih zemalja u PVO i PRO u Severnoj Americi. One su jasno podeljene. Na primer, većina stanica koje nadgledaju vazdušni prostor na arktičkom području su kanadske radarske stanice. A vojnu silu, koja se može obezbediti za odbranu Severne Amerike imaju Sjedinjene Države“, pojasnio je Leonkov.

Ekspert objašnjava da se sada razrađuju mogućnosti ne samo interakcije kanadskog sistema za otkrivanje, već i američkog vazduhoplovstva koje deluje na Arktiku. Po njegovom mišljenju, glavni razlog je u tome što sada Amerika sprovodi sveobuhvatan program „Arktička mapa puta za američku ratnu mornaricu u periodu 2014-2030“ prema kome bi trebalo da na severnim geografskim širinama rasporede dovoljan kontigent trupa koji bi olakšao nesmetan prolazak američkih brodova, a takođe se govori o bezbednosti plovidbe. To je sve ono što je objavljeno u doktrini broj 66, koja je usvojena za vreme Baraka Obame još 2009. godine.

„Amerikanci su sproveli nekoliko različitih istraživanja i došli do zaključka da njihove oružane snage nisu spremne za prisustvo u arktičkom području. I usvojena je ta mapa puta prema kojoj je, na primer, na Aljasci potrebno dovesti u red mrežu aerodroma koja može da primi do 600 avionskih jedinica taktičke avijacije. To će zahtevati određene investicije, izgradnju toplih hangara i razvoj infrastrukture.“

Leonkov navodi kao primer i morske luke koje će primati ratne brodove velike tonaže. Konkretno, ulaganje do milijardu dolara u rekonstrukciju luke u gradu Noum (Aljaska) je plan koji je odobrila inženjerska služba Oružanih snaga SAD.

Ruski vojni ekspert Viktor Murahovski podseća da se na Aljasci, na nacionalnoj teritoriji SAD, nalazi deo sistema protivraketne odbrane sa silosima protiv raketa koje mogu, između ostalog, da se suprotstave interkontinentalnim balističkim raketama.

„Pored toga, na Aljasci postoje vojni aerodromi, konkretno eskadrile opremljene presretačima F-22, a to je prvi lovac pete generacije na svetu. Ali tamo leti na zadatke i američka strateška avijacija, nosači krstarećih raketa velikog dometa, bombarderi B-52, a dislocirane su i vazduhoplovne baze u kojima se nalaze drugi nosači, na primer, taktičkog nuklearnog oružja. Stoga je za SAD ovo jedina teritorija koja je u neposrednoj blizini Ruske Federacije, a Rusija je, kao što je poznato, u zvaničnim dokumentima Sjedinjenih Država, u doktrini nacionalne bezbednosti, u vojnoj doktrini, navedena kao jedan od glavnih protivnika Amerikanaca“, kaže Murahovski. On dodaje da smo svedoci pokušaja da se nekako održi razvoj vojne i civilne infrastrukture, konkretno duž Severnog morskog puta koji je Rusija modernizovala tokom proteklih 10-15 godina. Po mišljenju Murahovskog, Amerikance, blago rečeno, brine ne samo razmeštanje ruskih sistema PVO u ovom regionu, već i radara velikog dometa i sistema za upozoravanje na raketni napad.

„Za stručnjake nije tajna da glavni put strateških nuklearnih snaga SAD-a u slučaju napada na Rusiju prolazi Severnim polom. Ali Rusija, rasporedivši sisteme za kontrolu vazdušnog prostora i PVO, u suštini pomera linije za lansiranje krstarećih raketa strateške avijacije SAD-a za nekoliko stotina kilometara. NJima se to nimalo ne sviđa, jer drastično smanjuje njihove mogućnosti“, zaključio je Murahovski.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #213 on: March 26, 2021, 04:00:38 pm »Комплексная арктическая экспедиция ВМФ России и РГО «Умка-21»


Quote
Сегодня Верховный Главнокомандующий Вооруженными Силами Российской Федерации Владимир Путин заслушал по видео-конференц-связи доклад главнокомандующего Военно-Морским Флотом России адмирала Николая Евменова о проходящей комплексной арктической экспедиции «Умка-21».

Адмирал Николай Евменов доложил, что с 20 марта 2021 года в районе архипелага Земля Франца Иосифа, острова Земля Александры и прилегающей к нему акватории, покрытой сплошным льдом, под руководством Главного командования ВМФ проводится комплексная арктическая экспедиция «Умка-2021» при участии Русского географического общества.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #214 on: March 26, 2021, 04:09:10 pm »Izuzetan manevar ruskih podmornica na Arktiku - ekspedicija bez presedana


Tri nuklearne podmornice iz sastava ruske mornarice su prvi put u istoriji savremene Rusije isplovile istovremeno ispod leda u okviru iste ekspedicije – „Umka 2021“. U pitanju je jedinstven manevar. Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je cela ekspedicija - bez presedana.

Komandant ruske mornarice, admiral Nikolaj Jevmenov, podneo je ruskom predsedniku izveštaj o vežbama na Arktiku koje su počele 20. marta.

„Podmornice su isplovile prema planu u naznačeno vreme u radijusu od 300 metara“, naveo je Jevmenov i dodao da je debljina leda bila metar i po.

Jedna od podmornica je izvela torpednu vatru.

U ekspediciji je angažovano 600 vojnika i civila, kao i 200 vidova naoružanja, vojne i specijalne tehnike. U oblasti gde se odvijaju vežbe prosečna temperatura je minus 25 do minus 30 stepeni, a vetar dostiže jačinu od 32 metra u sekundi.

Predsednik Vladimir Putin je ocenio da je arktička ekspedicija „Umka-2021“ bez presedana kako u sovjetskoj tako i u modernoj ruskoj istoriji.

Dodao je da su tokom složene ekspedicije potvrđeni visoki borbeni potencijali.

„Potvrđeni su visoki borbeni potencijali domaćeg naoružanja, njegova pouzdanost prilikom korišćenja u ekstremnim uslovima“, istakao je Putin.

Kako je rekao Putin, osvajanje krajnjeg severa u cilju bezbednosti Rusije treba da se nastavi.

Sprovedena manevarsko-borbena istraživanja pokazala su da je flota sposobna da deluje u surovom severnom prostranstvu, dodao je Putin. Takođe je primetio da su posade podmornica, transportnih i lovačkih aviona, kao i motorizovanih jedinica pokazale izvanredne veštine u složenim uslovima na Arktiku.

I komandant mornarice je potvrdio da će praksa arktičkih ekspedicija biti nastavljena s ciljem istraživanja i osvajanja novih još neistraženih oblasti.

izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #215 on: March 27, 2021, 06:08:52 am »

Kako je arktički morski put preko noći postao alternativa Sueckom kanalu
Novosti online 26. 03. 2021.

SEVERNI morski put mogao bi postati efikasna alternativa Sueckom kanalu koji je u potpunosti zatvoren od utorka, objavila je ruska državna korporacija za nuklearnu energiju „Rosatom“ u nizu polušaljivih tvitova.

Predlog „Rosatoma“ došao je nekoliko dana nakon što je kontejnerski brod od 400 metara zapeo u ključnom morskom prolazu za globalnu trgovinu. Strahuje se da će incident povećati troškove isporuke roba zbog prekida lanaca snabdevanja koji povezuju Evropu i Aziju. U seriji tvitova, „Rosatom“ je naveo tri razloga zašto se ruska strateška arktička ruta brodova smatra održivom alternativom. Prvi je proizašao iz podataka praćenja broda koji su pokazali da je brod iscrtao džinovski falus u Crvenom moru pre nego što se zaglavio. Ruska državna korporacija je istakla da Severni morski put nudi mnogo više prostora za „crtanje nestašnih slika“ uz pomoć džinovskog teretnog broda, prenosi RT.

​„Rosatom“ je naveo da će njegova flota nuklearnih ledolomaca, koja je najveća na svetu, lako osloboditi bilo koje plovilo okovano u led. Tvit je ilustrovan slikom na kojoj se vidi kako ledolomci „Rosatoma“ spasavaju teretni brod zarobljen u ledu ove zime. Arktičkom flotom „Rosatoma“, koja uključuje pet ledolomaca na nuklearni pogon, brod-kontejner i četiri servisna plovila, upravlja „Rosatomflot“ sa sedištem u ruskom lučkom gradu Murmansku. Ledolomci se koriste za plovidbu i spasilačke operacije duž Severnog morskog puta. U trećem tvitu „Rosatom“ je objavio čudan gif sa glavnim likom iz američke špijunske komedije „Ostin Pauers: Međunarodni misteriozni čovek“ iz 1997. godine, prikazujući Pauersa zaglavljenog u šatl vagonu koji se kreće napred-nazad u uskom tunelu.

​Ruske vlasti su nedavno proglasile razvoj Severnog morskog puta za jedan od ključnih strateških prioriteta države. U januaru je ministar za nacionalne resurse i životnu sredinu Dmitrij Kobilkin rekao da će transport tereta u najsevernijim teritorijalnim vodama Rusije dostići 80 miliona tona već 2024. godine. Kroz ruski Arktik pruža se najkraća pomorska ruta koja povezuje Evropu i Aziju. Ledeni plovni put prolazi kroz nekoliko mora Severnog ledenog okeana, uključujući Barencovo more, Karsko more, Laptevovo more, Istočno sibirsko more, Čukčijevo more i delimično Beringovo more u Tihom okeanu.

​„Rosatom“ je u odvojenom tvitu naveo da je „putovanje od Murmanska do Japana Severnim morskim dugo putem 5.770 milja u odnosu na 12 840 milja kroz Suecki kanal“, dodajući da egipatska ruta može biti blokirana danima, prenosi RT.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #216 on: March 29, 2021, 06:35:18 am »„Već ispitano“: Rusija će štititi severne teritorije neobičnim oružjem


Ruska vojska će uskoro dobiti samohodni artiljerijski sistem „Magnolija“ za područja gde obična vojna oprema ne može da se primenjuje - u ekstremnim vremenskim uslovima Arktika.


Posebni uslovi

O novom samohodnom sistemu, koji je namenjen za jedinice koje su bazirane u području krajnjeg severa, prvi put se čulo 2017. godine. Tada je Ministarstvo odbrane saopštilo, da će 120-milimetarska „Magnolija“ biti postavljena na šasiji oklopnog vozila sa gusenicama.

Prototipovi se nalaze u fazi ispitivanja i već pokazuju da oružje može efikasno da deluje na nestabilnim podlogama, u močvarnim i snežnim predelima. Motor može da radi bez prekida na veoma niskim temperaturama.

Na projektu rade eksperti Istraživačkog instituta „Burevesnik“. Plan je da institut, pored samohodnog sistema, napravi i niz visokomobilnog artiljerijskog i minobacačkog naoružanja na različitim šasijama, specijalizovanog za borbu na severu. Tehničke karakteristike „Magnolije“ su delimično otkrivene na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija-2019“: imaće masu od 27 tona, brzinu do 45 kilometara na sat. Preko vodenih prepreka brzina je do šest kilometara na sat. Može da se kreće, bez punjenja gorivom, oko 700 kilometara. Posadu čini četvoro ljudi, a borbeni odeljak se nalazi u zadnjem delu.

Kombinovano poluatomatsko oružje predstavlja spoj funkcija haubice i minobacača. Ima široku paletu municije, uključujući i granate sa samohodnih artiljerijskih oruđa „Nona“. Može da koristi i navođene „Kitolov-2“, dizajnirane za uništavanje lakih oklopnih vozila i inženjerskih konstrukcija. Zahvaljujući poluaktivnom laserskom sistemu za navođenje, verovatnoća preciznog pogađanja stacionarne mete je bliska jedinici.

Municija - 80 granata. Pogađa mete municijom sa eksplozivnom fragmentacijom na udaljenosti većoj od osam kilometara, sa navođenim i do deset. Brzina paljbe je deset metaka u minuti.


„Pancir“ na Arktiku

Osnovni zadaci „Magnolije“ su uništavanje objekata protivvazduhoplovne odbrane (PVO) i radio-elektronskog ratovanja, raketnih bacača, oklopnih vozila, utvrđenja, desantnih sredstava i neprijateljskog osoblja.

Perspektivni samohodni sistem nije jedini primerak borbene tehnike predviđene za surove klimatske uslove na Arktiku.

Na primer, za jedinice PVO je napravljena arktička verzija protivvazdušnog raketnog kompleksa „Pancir“. Ovaj raketni kompleks se odlično pokazao u nekoliko vojnih konflikata, međutim, za krajnji Sever je napravljeno nekoliko značajnih promena u dizajnu.

Bojeva glava „Pancira-SA“ postavljena je na isto oklopno vozilo „Vitjaz“, ali se odustalo od protivvazdušnog mitraljeza, pošto se na izuzetno niskim temperaturama efikasnost gađanja smanjuje. Umesto topa, dodato je šest raketnih lansera dometa do 20 kilometara.

Još jedno vozilo PVO ima veću prohodnost. U pitanju je protivvazdušni raketni kompleks malog dometa „Tor-M2DT", kojeg je vojska dobila prošlog leta.

On može da funkcioniše pri temperaturi nižoj od 50 stepeni, da se kreće po neravnom terenu i prevazilazi vodene prepreke. Taktičko-tehničke karakteristike su iste kao u običnom „Toru“.

On može da pogodi sve tipove vazdušnih ciljeva: avione, helikoptere, rakete, vođene municije i male dronove do 16 kilometara i nadmorske visine do 12 kilometara. Što se tiče municije, ima 16 protivavionskih projektila, koje lansira sa intervalom od 2,5 sekunde. „Tor“ radi na principu „jedna raketa - jedna meta“, što potvrđuje njegovu preciznost.

Za borbena dejstva na zemlji, arktičke jedinice imaju modernizovane tenkove T-80BVM, kao i haubice na bazi oklopnih transportera MT-LB.


Prevozna sredstva

Vojnici arktičkih jedinica koriste i helikoptere Mi-8AMTŠ-VA. Glavna osobina ovih helikoptera je što veoma brzo startuju sve sisteme, motori se bez problema pokreću čak i na minus 60 stepeni.

Domet leta Mi-8 sa dodatnim rezervoarima za gorivo je preko 1.400 kilometara, a letelica može da ostane u vazduhu više od sedam sati.

Na kopnu vojnici koriste i poznate „motolige“ sa posebnim gusenicama. Vojnici imaju i vozila za sneg i močvarne predele sa ogromnim gumama, ali sa veoma niskim pritiskom. Uz pomoć njih vojska izviđa teren, gradi puteve, procenjuje situaciju sa ledom i prati kolone vojne opreme.

Vojnici i oficiri se kreću i motornim sankama koje imaju kabine sa grejanjem, kamionima sa pogonom na sva četiri točka „Ural“ i KAMAZ i brodovima sa vazdušnim dušecima. U nekim jedinicama koriste sanke koje vuku psi ili irvasi, prevozno sredstvo koje može da prođe tamo gde se zaglavi najbolje terensko vozilo.

Arktičke vojne jedinice će dobiti i specijalnu odeću čiji se standardni komplet sastoji od 20 elemenata. Uniforma je napravljena od višeslojnog materijala, vrlo je topla, lagana i ne ometa kretanje vojnika.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #217 on: March 29, 2021, 08:22:49 am »
Quote
Russia Promotes Arctic Sea Route as Suez Canal Remains BlockedLogged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #218 on: April 03, 2021, 10:43:34 am »

Šire se na Arktik, spremili milione za važne projekte
Novosti online 03. 04. 2021.

RUSKA vlada utvrdila je novi program razvoja Arktika prema kojem je predviđeno ulaganje od 19,5 milijardi rubalja (oko 250 miliona dolara) u socijalno-ekonomski razvoj tog regiona do 2024. godine, a samo ove godine za tu svrhu biće izdvojene tri milijarde rubalja.

Kako se navodi u dokumentu vlade, napredne godine plan je da bude izdvojeno šest milijardi, 2023. Godine 5,2 milijarde i 2024. – 4,9 milijardi rubalja. Za realizaciju programa odgovorno je Ministarstvo za razvoj Dalekog istoka i Arktika.

- Cilj programa je da se ubrza ekonomski razvoj teritorija koje potpadaju pod Arktičku zonu Rusije, da se poveća udeo tih teritorija u privrednom rastu zemlje i da se obezbede uslovi za stabilan socijalno-ekonomski razvoj makroregiona - navodi se u dokumentu.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je marta prošle godine potpisao dokument "O osnovama državne politike Ruske Federacije na Arktiku do 2035. godine", prema kojem su glavni interesi Rusije u tom regionu – obezbeđivanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti Rusije, očuvanje Arktika kao teritorije mira, stabilnog i uzajamno korisnog partnerstva, obezbeđivanje višeg životnog standarda za tamošnje stanovništvo. U dokumentu se takođe o Arktiku govori kao o strateškoj bazi resursa i njenom racionalnom korišćenju u cilju privrednog rasta, razvoju Severnog morskog puta kao konkurentnog u svetskoj mreži transportnih komunikacija. Predsednik Putin je oktobra prošle godine potpisao i Strategiju razvoja Arktičke zone Rusije i osiguranja nacionalne bezbednosti do 2035. godine.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #219 on: April 06, 2021, 06:02:46 am »
Pentagon: Pažljivo pratimo vojne aktivnosti Rusije na Arktiku


Sjedinjene Američke Države pažljivo prate aktivnosti Rusije na Arktiku i nameravaju da brane svoje nacionalne interese u tom regionu, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

„Neću ulaziti u naše obaveštajne podatke. Naravno, pažljivo pratimo situaciju. Nijedna strana ne bi želela da vidi militarizaciju Arktika. U isto vreme, shvatamo da je Artik područje od ključnog značaja za naše odbrambene interese“, odgovorio je Kirbi na redovnom brifingu na pitanje da li je Pentagon zabrinut zbog „aktivnosti“ ruske vojske na Arktiku. 

Kirbi je pri tome naglasio da Arktik predstavlja potencijalni strateški koridor između Indo-Pacifika, Evrope i SAD, koji bi mogao da ga čini ranjivim na „rastuću konkurenciju“.

Portparol Pentagona potvrdio je da su Sjedinjene Američke Države „posvećene zaštiti svojih nacionalnih interesa na Arktiku“ održavanjem svetskog poretka zasnovanog na pravilima, a posebno putem veza SAD sa regionalnim saveznicima i partnerima.   

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #220 on: April 06, 2021, 12:26:48 pm »Kremlj objasnio koliko je Arktik važan za Rusiju


Prisustvo na Arktiku – neophodan element ruske vojne infrastrukture, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Vrhovni komandant zaista smatra da je rusko vojno prisustvo na Arktiku apsolutno neophodan element vojne infrastrukture. Arktička zona je veoma važan region Ruske Federacije. To se tiče i naših granica i naše ekonomske zone. Raste ekonomski potencijal iz godine u godinu. Znate da postoje veliki planovi razvoja u arktičkoj zoni. Realizacija ide svojim tokom“, odgovorio je Peskov na pitanje, koliko predsednik smatra neophodnim vojno prisustvo na Arktiku.

„Što se tiče zabrinutosti američkih kolega, ne treba zaboraviti da se sama Amerika nikad nije odrekla svog prisustva u arktičkoj zoni, nikad nije smanjila pažnju na arktičku zonu. Uvek smo to primećivali i smatramo da ne treba da ignorišemo tako važan region“, zaključio je on.

Ranije je CNN objavio da Rusija na Arktiku poseduje „neviđenu vojnu moć“ prikazao satelitske snimke kompanije „Maksar“, gde se vide novi i modernizovani ruski objekti u regionu. Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da Sjedinjene Države pomno prate ruske aktivnosti na Arktiku i nameravaju da brane svoje nacionalne interese u regionu.

izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #221 on: April 08, 2021, 05:46:26 am »

Pokazali šta mogu na minus -30, tu je bila i gigantska "Nadežda"
Novosti online 08. 04. 2021.

ČEČENSKE specijalne snage pokazale su svoje sposobnosti na vojnim vežbama na severnoj obali Jeniseja, gde se temperature spuštaju i do minus 30 stepeni.

Zamenik premijera Čečenije Vakit Usmajev je bio na terenu sa specijalcima Ruske nacionalne garde i instruktorima iz čečenskog Univerziteta Specnaz. Usmajev je prvo sve pozdravio pozdravom salam alejkum, a potom je uzviknuo Ahmad sila, pozdrav kojim se odaje počast Ahmadu Kadirovu, stradalom ocu današnjeg lidera Čečenije Ramzana Kadirova. Vežbe su počele na poluostrvu Tajmir još sredinom marta, a predvođene su Danilom Martinovim, specijalnim saradnikom Ramzana Kadirova.

Na programu su bile kontraterorističke vežbe koje su uključivale i ledolomac "Nadeždu". Na snimcima se može videti kako Čečeni napadaju snoumobilima, specijalnim vozilima i helikopterima, a na kraju preuzimaju kontrolu nad brodom. "Nadežda", inače, ima sposobnost da probija led tako da je plovidba Jenisejom moguća i tokom zime. Čečenske specijalne snage imaju posebno mesto u Ruskoj nacionalnoj gardi još od osnivanja 2016. godine. Snage Ramzana Kadirova takođe treniraju i na Severnom polu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #222 on: April 09, 2021, 12:09:17 pm »Rusija: Rusija nikome ne preti na Arktiku, tenzije izazivaju vojne aktivnosti Amerike


Postupci Rusije na Arktiku ne kose se sa normama međunarodnog prava i nemaju preteći karakter, za tenzije u ovom regionu odgovorna je Amerika zbog njenih vojnih aktivnosti, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Rusija ništa ne radi na Arktiku što bi pretilo bilo kojoj drugoj zemlji. Ako već govorimo o porastu tenzija u tom regionu, za njih je odgovorna Amerika zbog njenih vojnih aktivnosti. Upravo su članice NATO-a, između ostalih i one koje nisu arktičke zemlje, odgovorne za provokacije“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu u Moskvi.

Kako je navela, u poslednje vreme NATO je sproveo nekoliko operacija u akvatorijama koje su u blizini teritorije Rusije, a težnja ka militarizaciji Severnog okeana izaziva ozbiljnu zabrinutost Moskve.

Podsećanja radi, američka televizija Si-en-en nedavno je saopštila da je Rusija uvećala vojnu silu na Arktiku, što pokazuju i najnoviji satelitski snimci modernizovanih ruskih vojnih objekata u tom regionu.

Nakon toga se oglasio portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da je vojno prisustvo Rusije na Arktiku izuzetno važno jer Moskva ne sme da ignoriše težnje Vašingtona po pitanju militarizacije tog regiona.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #223 on: April 10, 2021, 08:54:50 am »
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #224 on: April 13, 2021, 02:15:58 pm »Ranije je CNN objavio da Rusija na Arktiku poseduje „neviđenu vojnu moć“ prikazao satelitske snimke kompanije „Maksar“, gde se vide novi i modernizovani ruski objekti u regionu.


Logged
Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.