PALUBA
May 31, 2023, 11:12:51 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Bitka za Arktik  (Read 82033 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #270 on: June 01, 2021, 05:05:53 pm »

opet imam jedan most u Londonu na prodaju  Grin

Cijena prava sitnica! Grin
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #271 on: June 01, 2021, 05:47:47 pm »

Rusija na jesen izvodi vojne vežbe na Arktiku
Tanjug 01.06.2021.

Rusija će ove jeseni izvesti strateške vojne vežbe na Arktiku, javila je ruska agencija Interfaks pozivajući se na saopštenje ruske severne flote.

Rusija je poslednjih godina pojačala vojno prisustvo u oblasti Arktika, gde je dostupno sve više resursa usled topljenja leda, navodi agencija Rojters.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #272 on: June 03, 2021, 11:39:06 am »


Quote
SPIEF 21 | RT speaks to Russia's Far East and Arctic region development minister Alexey Chekunkov

As the St Petersburg International Economic Forum is in full swing, RT speaks with Alexey Chekunkov, Russia's minister of Far-East and Arctic region development, to discuss key goals in developing the Arctic region, plans for modernization of the Far East, and Russia-China relations.


Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #273 on: June 08, 2021, 07:07:17 am »NATO objasnio zašto Arktik postaje sve interesantniji


Klimatske promene zajedno sa aktivnostima Rusije i Kine povećavaju pažnju NATO-a za Arktik, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom izlaganja na vašingtonskom Atlantskom savetu.

Podsećanja radi, Atlantski savet je organizacija koja je u Rusiji proglašena kao nepoželjna.

„Topljenje leda, ujedno sa povećanim ruskim vojnim prisustvom i interesima Kine prema Arktiku, naravno, povećavaju i njegov značaj za NATO“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je istakao da upravo zbog toga države-članice NATO-a sa sve većom pažnjom prate dešavanja na Arktiku i povećavaju prisustvo u tom regionu.

„Naši saveznici investiraju u nove mogućnosti, od vojnih aviona do patrolnih podmornica i svega što je neophodno kako bi nastavili da sprovode prisustvo u regionu“, naglasio je.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u više navrata skretalo pažnju na to da Arktik postaje sve pristupačniji usled klimatskih promena i topljenja leda i da se primećuje povećan broj prisustva oružanih snaga drugih zemalja.

Moskva je takođe mišljenja i da na Arktiku nema potencijala za konflikt, a samim nim ni izazova koji bi zahtevali povećano vojno prisustvo i to nearktičkih država.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #274 on: June 08, 2021, 07:32:11 am »Rusija upozorila Ameriku: Vojne vežbe „Arktički izazov“ su provokacija


U ponedeljak su počele vežbe „Arktički izazov“ (Arctic Challenge) koje se izvode uz učešće Sjedinjenih Američkih Država. Ruska ambasada u SAD je manevre ocenila kao provokaciju.

 „Manevri 'Arktički izazov' uz učešće američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi su provokacija. Ne doprinose jačanju poverenja u Evropi. Te vežbe nisu u skladu sa izjavama Vašingtona da ne postoji alternativa obezbeđivanju stabilnog i mirnog razvoja arktičkog regiona“, navodi se u saopštenju ambasade na Tviteru.

​Podsetimo, ranije je saopšteno da su vazduhoplovne snage Finske, Norveške i Švedske počele da izvode jednu od najvećih vežbi sa borbenom avijacijom u Evropi „Arktički izazov“.

​U vežbe su, pored američkog vazduhoplovstva, uključeni i holandsko, britansko, nemačko i dansko vazduhoplovstvo, kao i avion velikog radarskog dometa za kontrolu taktičke avijacije E-3A AVAKS NATO.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu primetio da SAD povećavaju svoje vojno prisustvo na Arktiku. Prema njegovim rečima, vojno-političku situaciju u regionu komplikuje konkurencija vodećih zemalja sveta za pristup resursima i transportnim komunikacijama.

S tim u vezi, naglasio je da Rusija aktivno razvija Severnu flotu kako bi ojačala svoje odbrambene sposobnosti i osigurala nacionalne interese.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #275 on: June 12, 2021, 06:28:10 am »Manevri „Arktički izazov“ — instrument NATO-a za militarizaciju Arktika


Vojne vežbe „Arktički izazov“ koje izvode Sjedinjene Države sa svojim saveznicima, doprinose povećanim tenzijama na Arktiku, ocenjuju ruski stručnjaci, dodajući da trenutno vlada opasan trend militarizacije arktičkog regiona koji Rusija razmatra kao nasrtaj na njene suverene interese.

Taktičke vežbe „Arktički izazov“ (Arctic Challenge) počele su u ponedeljak i izvode se uz učešće Sjedinjenih Američkih Država. Ruska ambasada u SAD ocenila je ove vežbe kao provokaciju i navela da one nisu u skladu sa izjavama Vašingtona da ne postoji alternativa obezbeđivanju stabilnog i mirnog razvoja arktičkog regiona.


Severne zemlje dobile posebnu ulogu u vežbama NATO-a

Šef odeljenja za evropsku bezbednost Instituta za Evropu pri Ruskoj akademiji nauka Dmitrij Danilov rekao je za RT da je teza o odbrambenoj prirodi delovanja zapadnih saveznika u regionu — neodrživa. Prema njegovim rečima, „članice NATO-a više ne govore samo o jačanju potencijala na severu, već i o potrebi stvaranja pojasa obuzdavanja Rusije duž čitave granice“.

U ovom procesu posebna uloga je dodeljena severnim zemljama, uključujući Švedsku i Finsku, koje nisu članice NATO-a, ali su partneri Alijanse, dodao je Danilov.

Ruski ekspert Anastasija Rudnicka izjavila je za Sputnjik da se zanemaruju oni sporazumi koji su postojali i još postoje po pitanju diplomatskih kontakata između Sjedinjenih Država i Rusije u odnosu na to da NATO ne širi svoje prisustvo na istoku.

„Svesni smo da povećanje potencijala te grupe nije baš dobar signal, posebno što je, u informativnom prostoru, ovo praćeno epitetima koji se dodaju Rusiji, koji su nediplomatske rusofobne prirode. Na primer, da ’Rusija predstavlja pretnju‘, da ’moramo da udružimo snage kako bismo se oduprli ruskoj agresiji‘ i s vremena na vreme se sve ovo širi u medijima u inostranstvu, Evropi i Sjedinjenim Državama.

Ovo je vrlo neprijatan kontekst koji svedoči o činjenici da će uprkos određenim izjavama ruske strane, NATO uvek držati Rusiju pod tenzijom“, istakla je Rudnicka.


Pokušaj internacionalizacije Arktika

Analitičari takođe ističu da su aktivnosti Ruske Federacije na Arktiku u skladu sa svim međunarodno-pravnim normama i ne predstavljaju pretnju ni za koga.

„Ruske akcije u arktičkom regionu su apsolutno u okvirima zakona. Na primer, Severni morski put o kojem je govorio američki državni sekretar Entoni Blinken, prolazi preko ruske teritorije i nema nikakve veze sa Sjedinjenim Državama. Prema tome, Vašington nema pravo da nam govori o zakonitosti u ovom slučaju. Međutim, izjave Blinkena i drugih američkih zvaničnika jasno stavljaju do znanja u kom pravcu će se kretati američka politika na Arktiku: oni će pokušati da izvrše internacionalizaciju regiona da bi se on proglasio međunarodnim prostorom“, istakao je za RT Dmitrij Jegorčenkov sa Instituta za strateška istraživanja.


Nasrtaj na suverene interese Rusije

Istovremeno, ruski eksperti su uvereni da su manevri usmereni upravo protiv Rusije, iako se ona u zvaničnim izjavama učesnika vežbi ne pominje.

„U tom smislu, reakcija Rusije je logična, jer je izvođenje internacionalnih vojnih vežbi u arktičkom regionu pokušaj povećanja militarizacije i defakto izjašnjavanje o ’našim pravima‘ na Arktiku“, rekao je za RT Jegorčenkov.

Dmitrij Danilov je naglasio da Rusija s pravom razmatra ovakav pravac delovanja Amerike kao nasrtaj na postojeće međunarodno pravo.

„Ovo je nasrtaj na suverene interese Ruske Federacije. Moskva to odlično razume i odgovara na takve pretnje“, zaključio je Danilov.

Vojne vežbe „Arktički izazov“ prvi put su održane 2013. godine, a na svake dve godine održavaju ih finsko, švedsko i norveško vazduhoplovstvo. Ove godine vežbama će upravljati Ratno vazduhoplovstvo Norveške. Zbog pandemije virusa korona preduzete su mere predostrožnosti, koje podrazumevaju određen broj učesnika na nekoliko avio-baza.

Piše Tatjana Bulatović
izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #276 on: June 12, 2021, 04:02:57 pm »Putin: „Lider“ će biti bez premca


Rusija ima najmoćniju nuklearnu flotu ledolomaca i razvijaće je i dalje, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Imamo najmoćniju flotu ledolomaca i razvijamo je. U skorijoj budućnosti ćemo izgraditi još nekoliko novih moćnih ledolomaca, među njima je i ‘Lider’. U svetu takvog ne da nema, nego nikad nije ni bilo, čak ni kod nas“, rekao je ruski predsednik.

Kako je naveo, „Lider“ će lomiti led debljine do tri metra.

Podsetimo, ledolomci na nuklearni pogon projekta „Lider“ zamišljeni su kao najmoćniji nuklearni ledolomci na svetu, a njihove razmere svedoče u prilog tome — dužina će iznositi 209 metara, širina skoro 50 i visina gotovo 19 metara. Oni će biti potrebni kako bi se obezbedila plovidba duž Severnog morskog puta tokom cele godine.

Ledolomac „Lider“ je budućnost ruske civilne flote. Zahvaljujući motorima na nuklearni pogon, snage 160.000 konjskih snaga, ruski gigant će dostizati neverovatnu brzinu od 24 čvora (oko 44 km/č). Važno je naglasiti da apsolutni svetski rekord iznosi 12 čvorova.

Eksploatacija najmoćnijeg nuklearnog ledolomca u istoriji svetske brodogradnje trebalo bi da počne 2027. godine. Vrednost projekta iznosi 127 milijardi rubalja (1,7 milijardi dolara), a Rusija planira da izgradi tri takva broda.

Putin je povodom praznika Dana Rusije uručio državne nagrade, a jedan od laureata bio je i kapetan Odeljenja za bezbednost i kvalitet filijale „Dalekoistočnog morskog parobrodarstva“ Genadij Antohin.

Ruski predsednik je posle uručenja nagrada u neformalnom razgovoru sa dobitnicima nagrada govorio i o ruskim ledolomcima.

izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #277 on: June 24, 2021, 02:22:41 pm »

Rusija brine zbog NATO-a na Arktiku
IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 24.06.2021.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev poručio je danas da je ta zemlja zabrinuta zbog rada NATO-a na militarizaciji Arktika.

On je istakao da se zalaže za očuvanje tog regiona kao zone mira i međunarodne saradnje. Patrušev je tokom izlaganja na moskovskoj Konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, naglasio da aktivnosti NATO-a u vezis militarizacijom Arktika, a posebno razmeštanje novih elemenata vojne infrastrukture u tom regionu ne mogu a da ne zabrinu, i da se Moskva zalaže za bezuslovno očuvanje Arktika kao zone mira, prenosi TAS.

On je govorio i o terorizmu i biološkom oružju kao političkim sredstvima, koje vidi kao veoma važne bezbednosne izazove koji zaslužuju posebnu pažnju. Prema Patruševu, terorizam je često rezultat geopolitičkih eksperimenata određenih globalnih igrača koji koriste ekstremiste protiv država sa kojima se ne slažu, a borba protiv terorizma u Libiji i severnoj Africi u celini, regionu Sahara-Sahel, istočnoj Africi i drugim regionima zahteva veliku pažnju.

"Istovremeno, moramo imati na umu da se terorizam često ne pojavljuje sam po sebi, rezultat je geopolitičkih eksperimenata odredjenih igrača koji koriste ekstremiste svih vrsta da potkopaju državnost zemalja sa kojima se ne slažu, a smatraju borbu protiv terorizma kao formalni izgovor za povećanje svog vojnog prisustva", istakao je Patrušev.

On je rekao i da je globalno oživljavanje biološkog oružja već započelo, i da postoje jasni znaci opasnih patogena koji se koriste u vojsci zbog političkih ciljeva, a da pitanje biološke bezbednosti nije ograničeno samo na borbu protiv kovida 19.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #278 on: July 02, 2021, 01:58:24 pm »Na Arktiku počeli specijalni manevri ruske flote: Testira se naoružanje podmornica


Rusija je započela specijalne vojne vežbe tokom kojih će se ispitivati sistemi i naoružanje podmornica u velikim dubinama Barencovog i Norveškog mora, saopštila je ruska Severna flota.

„U vežbama učestvuju posade nekoliko podmornica, uključujući i one četvrte generacije“, navodi se u saopštenju.

Oružje će se ispitivati na dubinama preko 500 metara, što je krajnja granica za većinu savremenih podmornica.

Vojne vežbe se odvijaju prema planu i trajaće nekoliko dana.

Podsetimo, početkom juna u Barencovom moru održani su morski manevri. Više od 20 brodova i podmornica uvežbavalo je zaštitu arktičkih granica uz podršku 10 aviona i helikoptera.

izvor
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 718« Reply #279 on: July 02, 2021, 02:38:42 pm »

Zašto je Rusija poslala više sistema protivraketne odbrane S-400 na Arktik?

Moskva pojačava svoje vojno prisustvo na Arktiku, a Vašington pokušava da reaguje na sličan način

Rusija dodaje više sistema PVO S-400 na Arktik, što se može videti kao otvoreni napor da se u velikoj meri „pokrene“ i dalje militarizuje njeno ionako značajno i rastuće prisustvo na Arktiku.

Svakako dolazak više sistema S-400 na izuzetno osporavani i sve napetiji Arktik menja taktičke okolnosti u kojima američke i savezničke letelice mogu izvoditi operacije, i možda nije slučajno što ove napredni ruski sistemi PVO stižu ubrzo nakon što je Vašington poslao B-1 bombardere u Norvešku za pojačanje arktičkih patrola.

Ruski dodatak sistema S-400 naveden je u novo objavljenom strateškom dokumentu američke vojske pod nazivom „Vraćanje arktičke dominacije“, tekstu koji precizira brojne hitne američke operacije visokog prioriteta na Arktiku.

„Moskva je najavila da će povećati broj protivvazduhoplovnih raketnih sistema S-400 raspoređenih širom svoje arktičke teritorije, koje prate raspoređivanje sofisticiranije opreme za odbranu svojih vazdušnih i pomorskih domena“, navodi se u strategiji. „Ovi sistemi stvaraju„ zaštitnu kupolu “preko ogromne arktičke obale Rusije i poboljšavaju njegovu ukupnu operativnu sposobnost otkrivanja i praćenja plovila i letelica. Ovi sistemi pružaju Rusiji gotovo potpunu pokrivenost severne obale i susednih voda “.

Jasno je da bi bombarderi B-1 ili B-52, ukoliko ne bi kao prethodnicu imali “stealth” bombardere ili ih ne bi pratili avioni pete generacije, bili pod rizikom od sistema S-400.
Sve ovo može biti upravo razlog zašto je američko ratno vazduhoplovstvo trenutno u procesu priprema za integrisane arktičke patrole kombinovanim snagama bombardera B-2 i stelt lovaca F-35 za zajedničko patroliranje Arktikom u koordinisanim misijama. Ima smisla da Amerika poveća stelt kapacitete radi suprotstavljanja povećanim količinama sistema ruske protivvazduhoplovne odbrane kojim Rusija agresivno povećava svoje prisustvo na Arktiku.

Počev od 2010. godine, Rusija je uložila preko milijardu dolara za obnavljanje 13 aerodroma, poboljšanje mogućnosti pretraživanja i spasavanja i nadogradnju radarskih stanica radi poboljšanja praćenja situacije u vazdušnim i pomorskim domenima, uključujući radarske sisteme “Sopka-2” na ostrvu Vrangel (300 km od Aljaske) i rtu Šmit “, piše Vojna strategija.
Pored toga, dodata količina sredstava PVO, prema strategiji američke vojske, dodaje novu dimenziju postojećem ruskom PVO aparatu.

„Ostrvo Kotelni i Novaia Zemlia, na primer, opremljeni su obalskim odbrambenim sistemima Bastion-P i protivvazduhoplovnim sistemima Pantsir-S1, koji stvaraju složeni slojeviti obalni aranžman koji obezbeđuje teritoriju dublje u centralnom Arktiku“, piše u strategiji.

Kako se led nastavlja topiti bržim tempom, otvarajući nove plovne puteve za pomorski tranzit i formirajući nova područja leda i kopna, Rusija je nastojala da proširi svoje teritorijalne granice na Arktiku izvan kontinentalnog pojasa prema severu od granica navedenih u Konvenciji o pravima mora   Ujedinjenih Nacija. „Rusija sada pokriva 463.000 kvadratnih milja morskog pojasa na Arktiku“, kaže Arktička vojna strategija.

Izvor: The National Interest
Preveo i prilagodio za forum Paluba: Kubovac


https://nationalinterest.org/blog/buzz/why-did-russia-send-more-s-400-missile-defense-systems-arctic-182140


Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #280 on: July 06, 2021, 05:20:58 am »

Postavljen kamen temeljac za moćnu "Rusiju"
Novosti online 05. 07. 2021.

NA DALEKOM istoku Rusije postavljen je kamen temeljac za izgradnju nuklearnog ledolomca "Rusija", projekta 10510 "Lider", saopštio je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Sada počinje ozbiljna prekretnica, kao i u avijaciji. U toku je izgradnja grandioznog brodogradilišta, u Velikoj Kamnji je već izgrađen suvi dok. Zaista se nadamo da ćete to lično moći da vidite tokom foruma u Vladivostoku. Tamo je već postavljen kamen temeljac za novi ledolomac, super moćni Lider - rekao je Borisov.

Kako se planira, tri nuklearna ledolomca projekta 10510 će početi sa radom u periodu 2027-2032. godine, saopštio je ranije zamenik ministra za industriju i trgovinu Rusije Aleksej Bezprozvani.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #281 on: July 10, 2021, 10:02:56 am »Quote
Летно-тактическое учение с экипажами дальней авиации в Иркутской области и Арктике

Экипажи стратегических ракетоносцев Ту-160 и Ту-95МС в ходе летно-тактического учения выполнили пуски крылатых ракет по наземным целям на полигоне в Арктике.

Вылетев с аэродрома в Саратовской области, экипажи преодолели более 4 тыс. километров. Пуски прошли штатно. Ракеты поразили учебные цели, подтвердив заданные характеристики.

Помимо этого, в Иркутской области экипажи Ту-95МС амурского соединения дальней авиации отработали стрельбу из кормовых авиационных пушек.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #282 on: July 21, 2021, 03:38:17 pm »Quote
The planned flight of the Tu-160 missile carriers over the Barents and Norwegian seas


Two Tu-160 strategic missile carriers of long-range aviation performed a planned flight in the airspace over the neutral waters of the Barents and Norwegian seas.

Fighter escort was provided by the crews of MiG-31 aircraft of the air force and air defence formation of the Northern Fleet.

The flight duration was over 7 hours.

At some stages of the route, Russian strategic missile carriers were accompanied by F-16 fighters of the Norwegian Air Force.

Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #283 on: August 07, 2021, 05:49:57 am »

Rusi postavljaju optički podmorski kabl kroz Arktik, uvode internet u udaljene severne krajeve
Tanjug 07.08.2021.

Rusija je danas počela da postavlja prvi optički podmorski kabl kroz Arktik, kao deo državnog projekta kojim će se uvesti brzi internet u udaljene severne predele zemlje.

Moskva namerava da pojača neujednačenu komunikaciju i infrastrukturu na krajnjem severu, gde je povećala vojno prisustvo i razvija Severnomorsku rutu koja treba da postane glavni pomorski put, preneo je Rojters. Kablovska konekcija, koja treba da bude završena 2026. godine, proći će dužinom od 12.650 kilometara preko ruske severne obale, od sela Teriberka na Barencovom moru do Vladivostoka na krajnjem istoku.

Projekat nazvan "Polarni ekspres" vodiće državna kompanija "Morsvijazsputnjik", sa ciljem da se omogući arktičkim lučkim gradovima stabilan internet, uključujući poluostrvo Kamčatku i ostrvo Sahalin na Pacifiku. Šef kompanije za proizvodnju i polaganje kablova Aleksej Strelčenko rekao je da će projekat koštati 889 miliona dolara i da će ga potpuno finansirati država.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #284 on: August 07, 2021, 08:13:50 am »Jagma za „arktičkim hektarom“ - stiglo 2.000 zahteva


Program „Dalekoistočni hektar“ od 1. avgusta proširen je na teritoriju Arktika a do sada je za besplatnu zemlju u tom delu Rusije stiglo čak 2.000 zahteva.

„Prema podacima od 6. avgusta predato je 1.953 zahteva za besplatnu zemlju u arktičkoj oblasti“, rekao je ministar za razvoj tog regiona Aleksej Čekunkov i dodao da je najveće interesovanje bilo za Murmansku i Arhangelsku oblast.

Zanimljiv je i podatak da je među podnosiocima zahteva najviše bilo ljudi uzrasta od 26-50 godina – čak 76 odsto.

Mlađih od 25 godina bilo je 13 odsto, a preko 50 godina - 10 odsto.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem juna potpisao zakon kojim se program „Dalekoistočni hektar“ proširuje na Arktičku oblast Rusije.

Stanovnici te oblasti od 1. avgusta mogu da dobiju besplatno zemlju za pokretanje biznisa ili za izgradnju kuće, dok će stanovnici drugih oblasti Rusije ili oni koji žive u inostranstvu to moći 1. februara naredne godine.

Podsetimo, uz pomoć "arktičkog hektara" vlasti se nadaju da će zadržati ljude u tom regionu, koji je zbog surove klime težak za život.

Građanin koji se prijavi dobija hektar zemlje na korišćenje na period od pet godina, a potom može da ga otkupi ili uzme u najam na još 49 godina.

Na zemljištu se može izgraditi kuća ili pokrenuti bilo kakva privredna delatnost, uključujući stvaranje poljoprivrednog gazdinstva, pružanje različitih vrsta usluga, između ostalog, i turističkih.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.