PALUBA
June 01, 2023, 12:46:43 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Bitka za Arktik  (Read 82042 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #315 on: October 19, 2021, 07:36:42 am »Quote
Arctic Circle chairman: Arctic Dialogue welcomes China's active participation

The Arctic Circle Assembly was held in Iceland's capital Reykjavik from October 14 to 17, 2021. At the assembly, Arctic Circle Chairman Olafur Ragnar Grimsson mentioned that China and the Arctic have close links, while China has participated in Arctic-related dialogue and cooperation in a constructive and pragmatic manner.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #316 on: October 22, 2021, 07:41:38 am »
"Neka probaju": Putin o pokušajima da se ograniči rusko prisustvo na Arktiku


Pokušaji da se ograniči suvereno pravo Rusije da upravlja svojim teritorijalnim morem na Arktiku su uzaludni, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Mi delujemo na osnovu međunarodno priznatih dokumenata kojima smo se pridružili. Spremni smo da na osnovu tih dokumenata gradimo odnose sa svim državama sveta, uključujući i Evropsku uniju. Ali ako neko sa strane pokuša da, zaobilazeći ta međunarodno priznata dokumenta, ograniči naše suvereno pravo da upravljamo svojom sopstvenom teritorijom, a teritorijalno more je po međunarodnom pravu deo teritorije priobalne države, to je uzaludan pokušaj“, rekao je Putin na zasedanju međunarodnog kluba „Valdaj“.

Putin je ocenio i pokušaje da se ograniči rusko prisustvo na Arktiku, uključujući i u energetici.

"Neka probaju", rekao je predsednik.

On je istakao da je Rusija razvila sopstvenu strategiju osvajanja resursa na Arktiku i prilično je produktivna u Arktičkom savetu, gde su prisutne zemlje Evropske unije.

Prema rečima ruskog predsednika, o pitanjima saradnje na Arktiku razgovarao je na sastanku sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Ženevi.

„Spremni smo da nastavimo našu saradnju u širokom smislu sa svim zainteresovanim stranama na Arktiku na osnovu normi međunarodnog prava“, istakao je Putin.

Istovremeno je podsetio da se Rusija pridržava svih međunarodnih pravila o ekonomskoj zoni od 400 milja.

„Sada smo govorili o 'Severnom toku 2'. U skladu sa tim pravilima trebalo je da dobijemo odgovarajuću dozvolu od obalskih država Finske, Švedske, Danske kada čak nismo ni prolazili kroz njihovo teritorijalno more, nego kroz isključivu ekonomsku zonu tih država. To je u skladu sa međunarodnim pravom. Mi poštujemo to pravo, i od nas su svi tražili, uključujući i Evropljane, da delujemo u okviru tih međunarodnih pravnih normi. A šta oni, ne nameravaju da ih ispunjavaju, ili šta? Od nas zahtevaju da ih poštujemo, a oni sami ne nameravaju to da čine? E pa to se neće dogoditi“, poručio je lider Rusije.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #317 on: October 22, 2021, 01:58:53 pm »Kineski ugao: Polarni put svile će smanjiti tenzije na energetskom tržištu


Zajednički napori Rusije i Kine usmereni na razvoj transportne rute preko Arktika omogućiće da se smanji napetost na međunarodnom energetskom tržištu, piše kineski list „Global tajms“.

„Sve važnije postaje pitanje kako da se na bolji i efikasniji način osigura transport energenata, kao i njihova eksploatacija u pozadini komplikacija u oblasti snabdevanja energijom u različitim delovima sveta. Polarni put svile u poslednje vreme ponovo je privukao pažnju. Zahvaljujući zajedničkim naporima Rusije i Kine takvi projekti će, kako se očekuje, omogućiti da se smanje tenzije u energetici“, pišu kolumnisti kineskog lista.

Autori članka se pozivaju na kineske eksperte koji smatraju da će povećanje prevoza robe preko Arktika omogućiti da se značajno smanji trajanje pomorskog transporta iz Kine u Rusiju, međutim zbog teških vremenskih uslova na Severnom polu „teško da se mogu očekivati primetni rezultati rada u tom pravcu kratkoročno gledano“.

Prema rečima kineskih stručnjaka, uprkos ogromnim trgovinsko-ekonomskih mogućnostima povezanim sa razvojem arktičkog puta, postoje i objektivne poteškoće.

„Za razliku od tradicionalnih ruta, to je sezonski put: optimalni period za transport na Arktiku je od jula do septembra“, piše list, pozivajući se na nezavisnog stručnjaka, koji ističe da se taj period vremenom može povećavati zbog otapanja lednika.

„Standardni put iz Azije u Evropu prolazi kroz Malajski moreuz i Suecki kanal. Vodeni put iz Šangaja u Murmansk preko Arktika omogućiće da se transport traje skoro duplo kraće – oko 15 dana manje, a potrošnja goriva se može smanjiti za 20 odsto“, objašnjavaju stručnjaci.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #318 on: October 22, 2021, 04:24:26 pm »
Ruski „tupoljevi“ u pohodu na Sever: Devet časova leta iznad tri mora


Dva strateška nosača raketa Tu-95MS izveli su planski let iznad neutralnih voda Čukotskog, Beringovog i Ohotskog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Borbenu pratnju obezbedile su posade aviona Su-35S Ratnog vazduhoplovstva i PVO Istočnog vojnog okruga. Let je trajao više od devet časova“, navodi se u saopštenju.

Precizirano je da posada avijacije dugog dometa redovno izvodi letove iznad neutralnih voda Arktika, Severnog Atlantika, Crnog i Baltičkog mora, Tihog okeana. Svi letovi aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije realizuju se strogo u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora.


izvorQuote
Два стратегических ракетоносца Ту 95МС выполнили полет над водами Чукотского, Берингова и Охотского

Два стратегических ракетоносца Ту-95МС дальней авиации выполнили плановый полет в воздушном пространстве над нейтральными водами Чукотского, Берингова и Охотского морей.

Истребительное сопровождение обеспечивали экипажи самолетов Су-35с объединения ВВС и ПВО Восточного военного округа. Продолжительность полета составила более 9 часов. Экипажи дальней авиации регулярно совершают полеты над нейтральными водами Арктики, Северной Атлантики, Черного и Балтийского морей, Тихого океана.

Все полеты самолетов Воздушно-космических сил России выполняются в строгом соответствии с международными правилами использования воздушного пространства.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #319 on: October 24, 2021, 04:22:16 pm »„Forbs“: Amerika na Aljasci uvežbava veliki rat protiv Rusije


Američke vazduhoplovne snage su u okviru obuke u slučaju rata protiv Moskve poslale lovce F-16 na aerodrom najbliži ruskim granicama na ostrvu Šemja, piše „Forbs“.

Stručnjak „Forbsa“ Dejvid Eks piše u članku da od maja ove godine komanda vazduhoplovstva SAD izvodi vežbe na Aljasci. Glavni zadatak je vežbanje sletanja i poletanja na što više malih aerodroma, ističe se u materijalu.

„Te vežbe su bile proba velikog rata protiv Rusije. Ratno vazduhoplovstvo očekuje da će u ratnom periodu Rusi napasti velike baze balističkim i krstarećim raketama“, naglasio je američki ekspert.

S tim u vezi, on dodaje da u slučaju sukoba vazduhoplovstvo može da garantuje da će makar neki avioni preživeti bombardovanje i uspeti da pruže otpor.

Autor teksta je primetio da se vojna baza na ostrvu Šemja nalazi na idealnom mestu za presretanje ruskih vojnih aviona iznad voda Beringovog mora.

„To ostrvo se nalazi na svega 200 milja (322 kilometra) od ruske obale. Nijedan drugi američki aerodrom, ni ni nosač aviona ne može da rasporedi avione tako blizu Rusije“, piše „Forbs“.
Prema rečima Eksa, let na ostrvo je rizičan jer je aerodrom udaljen, a piloti će, kako kaže, morati da se bore sa konstantnim maglama i olujama.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #320 on: October 27, 2021, 02:07:09 pm »Lavrov protiv poziva EU za zabranu bušenja nafte na Arktiku


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podržao je kritike norveškog premijera Jonasa Gara Storea vezane za predlog Evropske komisije da se zabrani razvoj novih naftnih i gasnih polja u arktičkom regionu.

- Slažem se sa mišljenjem norveškog premijera Storea, koji je već izneo svoj stav o tim inicijativama EU - rekao je Lavrov u odgovoru na pitanje norveške televizije NRK, koji je objavljen na zvaničnom sajtu ruskog ministarstva inostranih poslova, prenosi Tas.

U intervjuu za Fajnenšel Tajms, Store je osudio inicijativu EU da se zabrani bušenje nafte i gasa u arktičkom regionu. Norveška će biti najteže pogođena država ako dođe do zabrane.

Ranije ovog meseca, EK je predložila uvođenje globalnog moratorijuma na proizvodnju ugljovodonika na Arktiku, ali je podržala eksploataciju mineralnih resursa od strane članica EU u skladu sa visokim ekološkim standardima.

Virginijus Sinkevičijus, evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, izjavio je 13. oktobra da će u skladu sa strategijom EU za Arktik "nafta, gas i ugalj ostati u zemlji na Arktiku", i da će Evropska komisija "tražiti međunarodni sporazum za uvođenje moratorijuma".

Prema njegovim rečima, ta oblast je od posebnog značaja sa stanovišta klimatskih promena, jer temperature tamo rastu tri puta brže nego u drugim regionima, a otapanje arktičkog leda ubrzava proces globalnog zagrevanja.


izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #321 on: November 09, 2021, 06:15:01 am »

Oko ovog mesta bi Rusija i EU mogle da pokrenu novi sukob
J.R. 08.11.2021.

Novi hladni front mogao bi da se otvori u političkoj napetosti između Evropske unije i Rusije oko energetike. Ovaj put na Arktiku.

EU je prošle nedelje iznela predloge koji bi mogli da dovedu do zabrane iskopavanja novih nalazišta nafte, uglja i gasa na Arktiku u nastojanju, kako je rečeno, da zaštiti region od daljih klimatskih promena. Rusija, glavni nosilac arktičke teritorije na kojoj se nalazi obilje njenih zaliha ugljovodonika i ribe, nije previše zadovoljna predlozima. Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak rekao je za CNBC da su predlozi politički motivisani i besmisleni.

- Bio sam malo iznenađen kada sam čuo za ovo. Zašto Arktik, zašto ne Ekvator? Postoje brojna mesta u svetu gde proizvodnja nafte i gasa treba biti zabranjena. Ovaj predlog nema nikakvu drugu motivaciju osim političke. Šta nam ove izjave govore – da moramo da prestanemo da zaustavimo vađenje gasa? Mislim da autori ovih predloga veoma slabo razumeju pravo stanje stvari - rekao je on.

Predlozi EU dolaze u trenutku kada su tenzije između Rusije i EU već visoke kada je reč o energetici, a posebno prirodnom gasu. Cene su rasle jer je potražnja u Evropi stisnuta zalihama manjim nego što se očekivalo. Rusija je saopštila da je povećala isporuke gasa, ali kritičari kažu da ona koristi svoj izvoz gasa u region u političke svrhe, uglavnom u nastojanju da Nemačka pruži regulaorno odobrenje za gasovod Severni tok 2. Rusija je negirala da iskorišćava evropsku gasnu krizu, a predsednik Vladimir Putin je insistirao da Moskva ne koristi gas kao oružje.

Arktički angažman

Tenzije na Arktiku već godinama rastu između regionalnih igrača, posebno u svetlu tihog širenja političkog, ekonomskog i vojnog uticaja Rusije. Za razliku od Rusije, EU je relativno nov igrač na Arktiku i blok, sam po sebi, nije član Arktičkog saveta, međuvladinog foruma koji bi obezbedio sredstva za unapređenje saradnje, koordinacije i interakcije među arktičkim državama, iako Savet uključuje države članice EU Dansku, Finsku i Švedsku. Međutim, izgleda da EU želi da poveća svoju ulogu u regionu, a u predlogu koji je Evropska komisija iznela istakla je da je "arktički region od velikog strateškog značaja za Evropsku uniju, u pogledu klimatskih promena, sirovine kao i geostrateškog uticaja”.

Rečeno je da će imati za cilj da "ojača angažman EU“ u regionu "doprinosom održavanju mirnog i konstruktivnog dijaloga i saradnje u promenljivom geopolitičkom pejzažu, da bi Arktik bio bezbedan i stabilan“, kao i "podršku inkluzivnom i održivom razvoju arktičkih regiona u korist njegovih stanovnika i budućih generacija“.

Arktik je sastavni deo ruske privrede i teritorije, njena obala čini 53 odsto obale Severnog ledenog okeana, a zemlja u tom regionu ima otprilike dva miliona stanovnika— to je otprilike polovina ljudi koji žive na ukupnom Arktiku. Aleksej Čekunkov, ruski ministar za razvoj ruskog Dalekog istoka i Arktika, rekao je u junu da je "Arktik motor ekonomskog rasta. On čini 10 odsto našeg BDP-a i 20 odsto našeg izvoza”. Kako je dodao, Rusija je svesna znčaja održivosti za Arktik.

Održivost je veliko pitanje za region, koji je pod velikim uticajem klimatskih promena. Arktik se zagreva oko dva puta brže od globalnog proseka, prema Norveškom polarnom institutu, koji je upozorio da "značajno regionalno zagrevanje dovodi do kontinuiranog gubitka morskog leda, topljenja glečera i grenlandske ledene kape” sa drastičnim posledicama po ljude i prirodu u regionu i svetu. Novak je upitao da li predlozi EU podrazumevaju da će ljudi koji žive i rade u regionu morati da se presele.

- U arktičkoj zoni Rusije živi mnogo ljudi, ima mnogo naselja i zajednica koje naseljavaju ove regione, mi proizvodimo energiju da podržimo njihove aktivnosti. Šta da zaključimo iz ovakvih izjava – da treba stati na kraj svim ljudskim aktivnostima i uopšte na stanovanje u ovim krajevima? - rekao je u četvrtak.

Napomenuo je da predlozi ne utiču samo na Rusiju, jer SAD, Кanada, Island i Norveška takođe imaju teritoriju na Arktiku i članovi su Arktičkog saveta.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #322 on: November 14, 2021, 01:54:59 pm »Bitka za prirodne resurse: Zapad hoće na sever, ali tamo je već Rusija


Zapadna štampa je preplavljena člancima da je Rusija, po njihovim ocenama, neprihvatljivo daleko odmakla sa osvajanjem polarnog regiona. Autori publikacija porede napredak Rusije sa trenutnim položajem SAD i već otvoreno traže da se spreči dalje jačanje Rusa u hladnim vodama iznad polarnog kruga.

Široj zapadnoj javnosti se prenosi niz svršenih činjenica, piše komentator RIA Novosti Sergej Savčuk. Na primer, da Rusi punom parom realizuju projekat transarktičke podmorske optičke komunikacione linije Murmansk–Vladivostok. Brzi autoput „Polar ekspres“, dužine 12,5 hiljada kilometara, do 2026.godine spojiće selo Teriberka u Murmanskoj oblasti sa lukom Vladivostok na Dalekom istoku. Ovaj projekat ne samo da će obezbediti stabilnu savremenu vezu, nego i približiti udaljene regione.

A to nije jedini projekat, nego deo državnog programa razvoja Severnog morskog puta vrednog 890 miliona dolara, što je pozamašna suma, čak i za veoma bogate zemlje.


Svaki drugi stanovnik Arktika je Rus

Rusija ne krije svoje ciljeve. Pred zemljom je zadatak da značajno poveća ekonomski razvoj i perspektive Arktičkog regiona, a njeni otvoreno deklarisani orijentiri s one strane okeana bude veliku zabrinutost.

Strani analitičari skreću pažnju na još jednu činjenicu veoma neprijatnu za kolektivni Zapad. U ruskim arktičkim regionima živi dva i po miliona ljudi — a to je polovina ukupnog stanovništva Arktika. Odnosno, svaka druga osoba koja živi iznad polarnog kruga je — Rus. Slaba naseljenost ovih krajeva u samoj Rusiji često se predstavlja kao civilizacijski i demografski neuspeh. Bilo bi glupo negirati negativne trendove, na primer, odliv stanovništva u južne krajeve s blažom klimom.

Ne treba zaboraviti da u Kanadi, koja ima imidž zemlje sa izuzetno oštrom klimom, devedeset odsto građana živi na jugu, uz granicu sa SAD.

Ako pogledamo kartu, videćemo da je najsevernija kanadska enklava — centar pokrajine Alberta, a da je iznad toga pusta i nenaseljena teritorija. Što bi se reklo, sve se najbolje vidi kroz poređenje. Ali kako su socijalne inicijative ruske države tema dosta nezgodna za zapadne eksperte jer može nametnuti pitanja zapadnih građana o tome šta u toj oblasti radi njihova vlast, onda tamošnju javnost već poslovično počinju da plaše vojnom mašinerijom Kremlja. Navodi se tako da je u sastav Severne flote uvrštena jedinstvena atomska podmornica K-329 „Belgorod“, da ruski mornari testiraju na Arktiku atomski torpedo „Posejdon“, da je u Murmansku izgrađena nova vojna baza, da svake godine pomorske jedinice Pogranične službe FSB dobiju nove patrolne brodove.


Ruska flota ledolomaca

Posebna glavobolja je za njih vrtoglav razvoj flote ledolomaca Rusije. U funkciji je već biše od 40 brodova, tri su trenutno u izgradnji, a u narednih deset godina Moskva planira da izgradi još najmanje deset ledolomaca.

Ovi brojevi su za njih utoliko alarmantniji što SAD u naoružanju imaju samo dva slična broda, „Polar star“ i „Hili“. Prvi je pritom odavno obeležio 30-godišnjicu i postoji samo zahvaljujući rezervnim delovima koji se skidaju s njegovog brata blizanca „Polar si“, a godišnje se samo jednom otisne u more, kad dostavlja zalihe zalihe na antarktičku stanicu „Mak-Merdo“. Drugi brod uopšte i nije ledolomac, nego plovilo za kretanje po ledu, na kom se još avgusta prošle godine zbog kratkog spoja desio poveći požar.

Situacija s disbalansom u ledolomcima najjasnije oslikava za mnoge neprijatnu činjenicu da se svi problemi ne mogu rešiti jednostavnim uključivanjem mašine za štampanje dolara. Donald Tramp je u okviru programa „Polar sekjuriti kater“, izdvojio iz budžeta neverovatnih 1,2 bioliona za razvoj i izgradnju novih ledolomaca. Podrazumevalo se da će već 2024.godine novi američki ledolomci ući u fazu testiranja na moru, ali do ovog trenutka nije moguće naći bilo kakve vesti na tu temu. Ipak, nešto drugo izaziva najveću zabrinutost, koja se marljivo zataškava i prikriva masom drugih procesa.

Rusija pokreće veliki program geoloških istraživanja u polarnim vodama.

Krajem avgusta naučno-istraživački brod ledene klase „Bavenit“ ( projekat P-2790), koji se s pravom smatra jednim od tehničkih najopremljenijih u svojoj klasi, izveo je istraživačka bušenja u do tada neispitanim regionima Laptevskog mora.

„Bavenit“, koji je sposoban da izvrši geotehnička ispitivanja tla u bušotinama do 300 metara dubine, u vodama dubine preko kilometar i po, obaviće istraživanja široke teritorije. To su i oblasti u Karkom moru (jugozapadno od Severne zemlje), u Laptevskom moru (zapadno i severno od Ljahovskih ostrva) i ogromne teritorije u Istočnosibirskom i Čukotskom moru, uslovno odvojeni ostrvom Vrangela.

Istovremeno je istom maršrutom krenuo još jedan naučni brod — „Akademik Lazarev“.


Norveška kritikuje evropsku „Arktičku strategiju“

I tu dolazimo do najvažnijeg. Bilo koji globalni procesi se ni u kom slučaju ne mogu ocenjivati na osnovu pojedinačnim događajima. To sužava percepciju i sprečava da se razume šira slika i dinamika događaja. A za dublje razumevanje onog što pišu mediji dovoljno je podsetiti da su evropski činovnici bukvalno nedelju dana pred početak nedavnog klimatskog samita objavili već gotov i mnogo ranije razrađen program potpune zabrane geoloških istraživanja i rudarskih aktivnosti na Arktiku.

Predstavnik Litvanije u Evropskoj komisiji Virginijus Sinkevičius predstavio je svojevrsnu „Arktičku strategiju“, koja podrazumeva radikalniju evropsku intervenciju u svim klimatskim, čitaj energetskim, procesima na Arktiku, kao i uvođenje potpunog moratorijuma na dalja istraživanja i eksploataciju ugljovodonika. Strategija podrazumeva odustajanje arktičkih zemalja od bilo kakvih teritorijalnih pretenzija na naftno-gasni greben. Zanimljivo je da među navedenim državama nema SAD, ali se zato pominju Rusija, Kanada i Danska. Zaista neverovatna slučajnost.

Ali nafta i gas ne spadaju u jedini krug interesovanja evropskih zaštitnika ekologije. U prvoj fazi Evropska komisija želi da otvori svoje predstavništvo na Grenlandu, koji je, recimo, veoma bogat uranijumom.

Da li onda treba da čudi što je posle ovakvih očajničkih napora evropskih zvaničnika, u trenutku dok „Bavenit“ i „Akademik Lazarev“ vrše istraživanja u akvatoriji hladnih mora, odsustvo ruskog predsednika u Glazgovu tako iznerviralo Vašington. Moskvi su pod milozvučnom parolom zaštite prirode spremili zamku u kojoj ona, u slučaju da prihvati uslove, treba da se odrekne ne samo vlastitih prirodnih bogatstava već i od punjenja budžeta i razvoja polarnih regiona. Faktički, Rusiji se nudi da napusti Arktik, da obustavi socijalne, vojne i energetske programe.

Međutim, smišljeni scenario su neočekivano počeli da kvare sami saveznici Brisela. Na „Arktičku strategiju“ s oštrim kritikama obrušio se norveški premijer Jonas Gar Store.

Političar je izjavio da Norveška — drugi isporučilac prirodnog gasa u Evropu posle Rusije, u slučaju uvođenja moratorijuma odbija da garantuje pouzdanost isporuka energenata, štaviše, neće pomagati zemljama EU u „zelenoj tranziciji“ na energetiku bez ugljenika.

Oslo takođe kategorički ne pristaje da ugrozi Nacionalni penzioni fond, čiji se ukupni aktivi procenjuju na 1,4 biliona dolara i koji se popunjava upravo iz prihoda od prodaje prirodnog gasa i naftnih derivata.

Mihail Lomonosov je bio uveren da će bogatstvo Rusije rasti zahvaljujući Sibiru, a mi samo možemo da konstatujemo: glavna bitka za prirodne resurse je tek pred nama i odvijaće se na Arktiku. A što više Rusija tu uspe, to će se glasnije od nje tražiti da zatvara vojne baze, da vrati u luke naučne brodove i da obustavi izgradnju ledolomaca, zaključuje Sergej Savčuk.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #323 on: November 15, 2021, 09:06:20 am »
„Arktička artiljerija“: Šta sve mogu nove samohotke za rusku vojsku


Ruska vojna industrija uskoro završava rad na nizu modela visokomobilnog artiljerijskog i minobacačkog naoružanja. Prema informacijama iz Ministarstva odbrane Rusije, novi udarni sistemi prilagođeni su za operacije na Artiku.

Među novim tipovima naoružanja nalazi se samohodno artiljerijsko oružje kalibra 152 milimetara „Malva“, samohodni artiljerijski kompleks „Floks“ kalibra 120 milimetara i mobilni minobacač „Drok“ kalibra 82 milimetara. Svi ovi sistemi naoružanja prave se po narudžbini Ministarstva odbrane i uskoro će proći testiranja. Prema mišljenju stručnjaka, s tim naoružanjem u arsenalu kopnenih jedinica na Artiku biće ojačan odbrambeni potencijal Rusije.

Kako kažu u Ministarstvu odbrane, nedavno su kopnene trupe pojačane nabavkom reaktivnih sistema baražne paljbe srednjeg kalibra „Tornado G“ ( modernizovani „Grad“), naprednih samohodnih haubica „Msta S“ kalibra 152 milimetara i mobilnih protivtenkovskih raketnih kompleksa „Hrizantema S“.

Izviđačke artiljerijske jedinice su opremljene radarskim sistemima za izviđanje vatrenih položaja „Zoopark-1M“, radarskim stanicama „Aistenok“, automatizovanim zvučno-termičkim i zvučno-metričkim kompleksima za artiljerijsko izviđanje, preciziraju u vojnom resoru.


Čitav spektar oružja

Prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane, logika razvoja arktičke grupacije Oružanih snaga Rusije uzima u obzir aktuelne vojne pretnje, uključujući povećanje broja vojnih trupa zapadnih država u visokim geografskim širinama. Ruska vojska ne isključuje mogućnost provokacija, sabotaža i agresije od strane SAD i njenih saveznika na Arktiku.


izvor

« Last Edit: November 23, 2021, 08:17:29 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #324 on: November 23, 2021, 08:17:05 am »Rusi protiv „agresora“ u zemlji večitog leda


Na poligonu pešadijske brigade ruske Severne flote u selu Sputnjik u Murmanskoj oblasti komanda morske pešadije izvela je vežbe taktičkog gađanja.

Učesnici su tokom treninga pucali iz pištolja „Jarigin“ i „Makarov“ i automata „Kalašnjikov“ na razdaljini od 10 do 300 metara.


izvor


Quote
Тренировка морских пехотинцев Северного флота по армейской тактической стрельбе

На полигоне бригады морской пехоты Северного флота в поселке Спутник Мурманской области команда морских пехотинцев провела тренировку по армейской тактической стрельбе. «Чёрные береты» готовятся к соревнованиям, в которых примут участие команды различных силовых структур, в том числе военнослужащие береговых войск Северного флота.

В ходе тренировки участники вели стрельбу из пистолета Ярыгина, пистолета Макарова и автомата Калашникова на дистанции от 10 до 300 метров.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #325 on: November 26, 2021, 07:13:26 am »Bitka na krajnjem severu: Kako izgleda obuka komandanata na surovom Arktiku


U ruskoj Murmanskoj oblasti održana je obuka za komandante. Svaka epizoda obuke maksimalno je približena uslovima prave bitke. Tako vojska uvežbava taktiku aktivne manevarske odbrane, a komandanti stiču veštine upravljanja u okruženju koje se brzo menja, prenosi televizija „Zvezda“.

Na krajnjem severu sada kasno sviće, uskoro nastupa polarna noć. Pešadija puca iz mitraljeza i automata. Uz podršku artiljerije napada uslovnog protivnika. Vojnu vežbu prate 63 komandanta koji stiču veštine upravljanja vatrom svojih jedinica.

„Stiče se metodično iskustvo, tako da svaki komandant razume šta se od njega traži, jer komandant mora da zna da upravlja svojim ljudstvom. Zato se i održavaju obuke – da bi nešto predložili, nešto naučili ili podsetili na nešto. To nikada neće biti suvišno“, rekao je komandant motorizovane čete Vadim Stadničenko.

Borbena vozila se kreću po teškom terenu, ali sa lakoćom savladavaju područje prekriveno snegom.

„Glavni zadatak obuke je zbližavanje komandanata iz različitih jedinica. Oni tokom komunikacije prenose jedan drugom neke metode“, konstatuje v. d. načelnika odeljenja za borbenu obuku 14. armijskog korpusa Severne flote Roman Petrakov.

Ovakve obuke u vojnim okruzima održavaju se dva puta godišnje. Sledeći zbor je planiran za maj 2022. godine nakon završetka zimskog perioda obuke koji počinje 1. decembra.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #326 on: December 02, 2021, 03:53:51 pm »Quote
Русија на Арктику спрема изненађење непријатељу

Развој пловних путева на Северном морском путу натерао је Русију да производи бродове потпуно нове класе, такве као што је вишенаменски патролни ледоломац Иван Папањин пројекта 23550 Арктик. Међутим, велики интерес за северне поморске саобраћајне артерије натереао је руске инжењере да траже универзална решења. Ради тога они су посегли за ранијим оригиналним решењем — стратешким возом Баргузин. У наставку износимо детаље. Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #327 on: December 03, 2021, 03:21:39 pm »Quote
Занятия с военнослужащими Северного флота по ведению боя в Арктическом регионе

Способы ведения боя в Арктическом регионе продемонстрировали руководящему составу Северного флота в ходе проходящего сбора.

Командному составу флота была показана организация работы командного пункта мотострелковой бригады на полевом подвижном пункте управления.

Старшие и высшие офицеры ознакомились с размещением на местности пунктов управления родов войск и служб, порядком и организацией охраны и обороны командного пункта бригады, а также с организацией питания в полевых условиях.

На военном полигоне возле посёлка Корзуново участникам сборов были продемонстрированы практические действия и боевые возможности береговых войск Северного флота. Были отработаны различные способы ведения боевых действий в суровых условиях Крайнего Севера.

Были показаны огневая засада мобильной группы, «танковая карусель» где «арктический» танк Т-80БВМ в непрерывном движении маневрируя вдоль бруствера и ведет стрельбу по условному противнику, применение группы средств огневого поражения для ведения огня прямой наводкой из 152-миллиметрового орудия самоходной гаубицы «Акация» с применением беспилотного летательного аппарата «Орлан-10».

Также заполярные мотострелки продемонстрировали действия мобильной группы по борьбе с БПЛА противника.Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #328 on: December 05, 2021, 09:19:44 pm »

Severna flota i arktičke snage jačaju odbranu na Severnom polu
Novosti online 05. 12. 2021.

RUSKE snage na Arktiku su u stanju visoke borbene gotovosti i sposobne su da se suprotstave vojnim pretnjama, izjavio je komandant Severne flote Rusije admiral Aleksandar Moisejev.

Stručnjaci smatraju da Moskva jačanjem svoje odbrane može da obuzda rastuće ambicije Zapada na Arktiku. Kako je saopštio Moisejev u obraćanju na 11. međunarodnom forumu „Arktik: Sadašnjost i budućnost“, koji je održan od 2. do 4. decembra u Sankt Peterburgu, Zapolarna grupa ruskih Oružanih snaga dobija savremenu vojnu tehniku i obnavlja infrastrukturu baza, što omogućava operativnije reagovanje na bezbednosne izazove. U isto vreme, jačaju i snage Obalske straže Pogranične službe FSB.

Prema rečima Moisejeva, u delu Severne flote vrši se planirana isporuka „savremenih primeraka naoružanja, kao i vojne i specijalne tehnike opšte namene“. On je podsetio da Severna flota ima i grupu pomorskih strateških nuklearnih snaga i da Rusija to oružje vidi pre svega kao sredstvo za obuzdavanje i garant strateške stabilnosti u svetu.

- Rusija je primorana da jačanjem Severne flote i Pogranične službe FSB odgovori na rastuće ambicije zapadnih država. Samo tako može da zaštiti interese Moskve u razvoju Severnog morskog puta i osvajanju najbogatijih mineralnih rezervi na šelfu Severnog ledenog okeana - izjavio je vojni ekspert Vadim Kozjulin za „RT“. Prema njegovom mišljenju, strateški cilj zapadnih država na Arktiku je sprečavanje vojnog i ekonomskog liderstva Moskve. Geopolitičku situaciju na Arktiku komplikuje odsustvo međunarodnih dogovora o podeli prirodnih bogatstava tog makroregiona i pravilima za osiguravanje plovidbe, smatra on. Kako bi postigao što povoljnije uslove u toku mogućih pregovora, Zapad je odlučio da dosledno povećava svoje vojno prisustvo na Arktiku, ocenio je analitičar.

- Sada svaka zemlja ima svoje argumente u naučnom, ekonomskom, međunarodno-pravnom i, naravno, u vojnom smislu. Ali, SAD najviše od svih podržavaju vojni pristup rešavanju sporova. Vašington na Arktik gleda u svetlu geostrateške konfrontacije sa Rusijom i Kinom. To je deo takozvane politike obuzdavanja - objasnio je Kozjulin.

U isto vreme, direktor Biroa za vojno-političke analize Aleksandar Mihajlov kaže u razgovoru sa „RT“ da Rusija jača kontrolu nad Severnim morskim putem, a da se „Sjedinjenim Američkim Državama to baš i ne dopada“.

- Otuda i porast vojne aktivnosti NATO-a, pokušaji pritiska. Međutim, smatram da će trenutni tempo modernizacije infrastrukture i novog snabdevanja oružjem Severne flote pomoći da se Arktik zaštiti od bilo kakvih spoljnih pretenzija - konstatovao je stručnjak.

Demonstracija vojne sile

Sa svoje strane, komandant Severne flote je tokom obraćanja na forumu posebnu pažnju skrenuo na jačanje vojnog prisustva Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika na Arktiku. Kako je naveo, države NATO-a nastoje da spreče dominaciju Rusije „svim mogućim sredstvima, uključujući demonstracijom vojne sile“. Još jedan izazov za bezbednost Ruske Federacije na Arktiku je povećana aktivnost strateške avijacije SAD, upozorio je Moisejev, podsećajući da je ove godine Severna flota registrovala 28 aviona američkog vazduhoplovstva u različitim regionima Arktika. Prema njegovim rečima, Vašington ne krije da razmatra stalno vojno prisustvo na Arktiku i mogućnost upotrebe sile „kao sastavnog elementa opšte politike osiguravanja nacionalne bezbednosti“. Ekspert smatra da „takve akcije predstavljaju provokacije i da negativno utiču na sistem regionalne bezbednosti u celini“.

Zamenik šefa departmana Obalske straže Pogranične službe FSB Rusije Vladimir Koblov predstavio je još jedan izveštaj na međunarodnom forumu. Kako kaže, odeljenja resora učestvuju u stalnim antiterorističkim vežbama i obuci, unapređuju borbenu obuku, uključujući zaštitu transportnih objekata i energetskog kompleksa. Istovremeno, graničari su počeli da dobijaju moderne brodove, prilagođene „za rešavanje čitavog spektra zadataka u arktičkim uslovima“, naveo je on. Prioritet u daljem razvoju sredstava i mogućnosti Obalske straže FSB Koblov vidi u osiguravanju plovidbe tokom cele godine u pograničnom području, što zahteva izgradnju ledolomaca.

- U tu svrhu, prošle godine je porinut prvi trup pograničnog patrolnog broda za plovidbu na ledu - dodao je.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #329 on: December 09, 2021, 03:35:29 pm »Quote
Горная подготовка морских пехотинцев Северного флота

Разведывательные подразделения бригады морской пехоты Северного флота провели первые тренировки по горной подготовке в новом учебном году. В ходе тренировки морские пехотинцы отработали уничтожение группы условных террористов.

Учебное мероприятие прошло в Печенгском районе Мурманской области на учебно-тренировочном комплексе горной подготовки. Комплекс позволяет отрабатывать способы страховки и самостраховки, приемы подъема и спуска по крутым склонам, отвесным скалам, способы преодоления рек и транспортировки через них грузов, вооружения и раненых.

Разведчики морской пехоты в горной экипировке со штатным оружием отработали действия на трёх учебных точках. Сначала они прошли навесную переправу через труднопроходимый участок, затем отработали навыки на участке свободного лазания по скале. На завершающем этапе горной подготовки разведчики тренировали спуск и подъем по горному рельефу.

При отработке тактических действий на заснеженной горно-лесистой местности разведывательная группа провела огневой налет на противника – условных участников незаконных вооруженных формирований.Logged
Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 22 queries.