PALUBA
May 31, 2023, 11:43:55 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Bitka za Arktik  (Read 82035 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #330 on: December 14, 2021, 09:01:42 am »Quote
В темноте по приборам: как прошли арктические полеты молодых экипажей Северного флота

Первые в новом учебном году ночные тренировки летчиков Северного флота прошли в Мурманской области. Суровая арктическая погода серьезно осложнила миссию экипажей. Взлетно-посадочная полоса была короче обычной, так что посадить машину нужно было максимально точно.


Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #331 on: December 20, 2021, 11:13:22 am »Quote
Отработка арктическими мотострелками СФ тактики рейдовых действий в Мурманской области

Мотострелки Северного флота отработали тактику рейдовых действий в рамках учений в Мурманской области.

Особое внимание в ходе занятий уделялось приобретению военнослужащими навыков боевого применения современного вооружения, технических и специальных средств разведки, приемов жизнеобеспечения и маскировки при организации засады.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #332 on: December 21, 2021, 02:04:27 pm »Quote
Занятия по огневой подготовке при экстремально низких температурах с мотострелками Северного флота

Мотострелки Северного флота проводят занятия по огневой подготовке при экстремально низких температурах. Военнослужащие выполнили учебно-боевые задачи в соответствии с курсом боевой подготовки по совершенствованию навыков применения вооружения в условиях Крайнего Севера и Арктики.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #333 on: December 22, 2021, 12:07:33 pm »Quote
Рекордная экспедиция вдоль российских границ завершилась после перехода по Северному морскому пути

Переход по Северному морскому пути стал одним из этапов самой долгой экспедиции вдоль российских границ. Проект Русского географического общества установил новый рекорд. Путешествие длилось 292 дня и завершилось в горах Сочи. За это время участники преодолели свыше 35 тысяч километров.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #334 on: December 22, 2021, 02:35:11 pm »Quote
Действия связистов Северного флота в условиях Крайнего Севера и Арктики

Узел связи в условиях Крайнего Севера и Арктики развернули связисты  Северного флота в ходе специального учения.

Военнослужащие совершили марш на полигон в районе поселка Алакуртти Мурманской области. Во время учения была установлена связь с корреспондентами, проверены абонентские и соединительные лини связи, выполнены специальные нормативы на военной технике связи.
 
Кроме расчетов радиостанций на базе грузовых автомобилей высокой проходимости привлекался экипаж новой машины управления с функциями комплексной аппаратной связи П-230Т на базе автомобиля «Тигр».Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #335 on: December 28, 2021, 07:37:24 am »
Povećanje aktivnosti NATO-a na Arktiku


Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin se osvrnuo na aktivnost NATO-a u arktičkom regionu, napominjući da se ona povećava.

S tim u vezi, zamenik ministra odbrane je precizirao da se strateške snage Alijanse sve više uključujuju u vežbe u neposrednoj blizini ruskih granica.

„NATO ciljano osvaja Arktik u vojne svrhe, povećava obim obuke i borbenih aktivnosti u regionu uz učešće bombardera i pomorske komponente globalnog sistema protivraketne odbrane, uključujući i u neposrednoj blizini granica Ruske Federacije“, konstatovao je diplomata.

On je dodao da je Alijansa takođe odbila da prošle godine podrži rusku inicijativu koja predviđa smanjenje intenziteta vežbi i drugih aktivnosti Oružanih snaga Rusije i združenih Oružanih snaga NATO-a u kontakt-zonama tokom pandemije virusa korona.


izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #336 on: January 16, 2022, 07:33:54 am »

Putin planira izgradnju železnice do Arktika
SVET Autor: Hina 15. jan. 2022

Ruski predsednik Vladimir Putin zadužio je vladu da iznese predloge o izgradnji železničke pruge koja će voditi do obale Barencovog mora, na severozapadu zemlje, dok Moskva nastoji da razvije Arktik.

Putin je arktičko područje, na severu Rusije, postavio na vrh svojih strateških zadataka i naredio velika ulaganja u vojnu infrastrukturu i u vađenje ruda. Ruski predsednik je zatražio od premijera Mihaila Mišustina da „iznese predloge za izgradnju železničke veze do Barencovog mora“, rekao je Kremlj. Rok za podnošenje predloga je 10. maja. Pruga bi se završavala u bazi Indigi, u arktičkoj oblasti Nenecu, gde Rusija u idućem razdoblju planira da izgradi luku koja će biti otvorena čitave godine.

Finska i Norveška su 2018. objavile da zajednički planiraju izgradnju arktičke železničke pruge, koja bi išla od severa Finske do obale Barencovog mora. Razvoj severnog morskog puta tesno je vezan uz ruski proboj na Arktik i Moskva je zato velike svote uložila u flotu ledolomaca i tankera.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #337 on: January 20, 2022, 01:15:00 pm »
Za mart planirane najveće vojne vežbe NATO na Arktiku: Učestvuje 35.000 vojnika


Najveće vojne vežbe NATO na Arktiku planirane su za početak marta. Učestvovaće 35.000 vojnika iz 28 država.

Kako se navodi u objavi američke misije pri NATO na Tviteru, vežbe nose naziv „Hladni odgovor“.

U manevrima će učestvovati i američki nosač aviona „Hari Truman“.

U decembru prošle godine komandant ruske Severne flote, admiral Aleksandar Mojsejev rekao je da su ruske snage na Arktiku su u stanju visoke borbene gotovosti i da su sposobne suprotstave vojnim pretnjama.

Stručnjaci smatraju da Moskva jačanjem svoje odbrane može da obuzda rastuće ambicije Zapada na Arktiku.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #338 on: January 21, 2022, 09:12:41 am »Ruskom oklopnom vozilu ne može ništa ni arktički mraz


Dizel gorivo, ulje u motoru, rashladna tečnost ostali su zaleđeni u oklopnom vozilu u BMP-3. Testira se da li će sistem moći da ih zagreje toliko da mogu da neometano funkcionišu.

Televizijska ekipa „Zvezde“ napravila je eksperiment koji je pokazao prohodnost borbenih pešadijskih vozila BMP-3 po snegu. Bilo je potrebno više od sat vremena kako bi potpuno zakopali mašinu u sneg, u smet visine dva metra. BMP-3 je ostao ispod snega nekoliko sati, ali je bez obzira na to motor uspešno pokrenut.

Provera svih sistema BMP se odvija u specijalnoj klimatskoj komori u kojoj je često temperatura i minus 50 stepeni Celzijusa. Testira se da li će sistem uspeti da zagreje vozilo kako bi moglo nesmetano da radi. Kako bi se odmrzlo dizel gorivo, ulje u motoru i rashladna tečnost potrebno je više od pola sata. Međutim, BMP-3 se zagrejao, napustio komoru i izašao na minus deset stepeni Celzijusa.

Povećana prohodnost mašine, pre svega u severnim teritorijama i na Arktiku se testira u fabrici „Kuranmašzavod“ koja je jedini proizvođač BMP-3 u Rusiji. Jedna od novina su eksperimentalne, proširene i lagane gusenice.

Pored obaveznih provera, jedna mašina iz BMP partije se i periodično ispituje. To podrazumeva vožnju od 8.000 kilometara po zemlji tokom jeseni, po snegu na minus 30 stepeni Celzijusa i po pesku na 40 stepeni Celzijusa. Tokom leta se vrše ispitivanja u kojima se pešadijsko oklopno vozilo BMP testira po vodi. Mašina može kvalitetno da se kreće u svim vremenskim uslovima i predstavlja amfibijsko vozilo. Topovi i mitraljezi se na vozilu mogu koristiti nekoliko dana i nije potrebno da se podmazuju ili čiste.

BMP-3 je dobio dodatne oklopne rešetke i ekrane. Ova vozila su od prošle godine postala deo Oružanih snaga Rusije sa kompletom za zaštitu od kumulativnih projektila, a što nije uticalo na njihovu brzinu i prohodnost.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #339 on: January 21, 2022, 02:12:15 pm »Ruski raketni bombarderi 13 sati leteli iznad Barencovog i Belog mora


Dva strateška raketna bombardera Tu-160 su izvršila planske letove u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Severnog ledenog okeana, Barencovog i Belog mora, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

„Dva strateška raketna bombardera Tu-160 su izvršila planske letove u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Severnog ledenog okeana, Barencovog i Belog mora, a let je trajao oko 13 sati“, navodi se u saopštenju.

Posade aviona su tokom leta u vazduhu dopunjavale avione gorivom.

Pored toga, istaknuto je da ovo spada u redovne letove iznad neutralnih voda Arktika, Severnog Atlantika, Crnog i Baltičkog mora i Tihog okeana. U ministarstvu su naglasili da se svi letovi odvijaju striktno u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #340 on: January 22, 2022, 12:14:31 pm »Quote
Why Russia is Building an Arctic Silk Road

Russia's Arctic construction boom is seriously warming up.

Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #341 on: January 26, 2022, 10:02:54 am »Počele velike vojne vežbe Severne flote Rusije na Arktiku


Severna flota Rusije započela je vežbe sa Arktičkom ekspedicionom grupom. Planirano je učešće do 30 vojnih brodova, podmornica i pomoćnih brodova, kao i nosača hiperzvučnih raketa „Cirkon“ – fregate „Admiral Gorškov“, saopštila je pres-služba flote.

Kako se precizira u saopštenju, vojne vežbe će se odvijati u skladu sa planom pripreme Oružanih snaga Rusije 2022. godinu.

Planirano je da na njima učestvuje do 1.200 vojnika, oko 140 jedinice borbene i specijalne tehnike, do 20 letelica i tridesetak brodova i podmornica.

Glavne praktične aktivnosti odvijaće se u akvatoriji Barencovog mora. Osim fregate „Admiral Gorškov“, najavljeno je učešće protivpodmorničkog broda „Severomorsk“, velikog desantnog broda „Ivan Gren“, kao i avioni i helikopteri ratnog vazduhoplovstva i PVO Severne flote.

Tokom vežbi biće procenjen stepen obučenosti organa vojnog upravljanja flotom u rešavanju kriznih situacija u području Arktičkog okeana i komandovanja snagama u okviru zadataka osiguravanja vojne bezbednosti i pomorske ekonomske delatnosti, a biće testirani i načini vođenja pomorske borbe i vojnih operacija u arktičkom regionu.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #342 on: January 26, 2022, 10:05:27 am »
Arktički car: Najveći na svetu ledolomac krenuo na posao


Svečana ceremonija podizanja državne zastave Rusije na prvi serijski univerzalni atomski ledolomac projekta 22220 „Sibir“ održana je u Murmansku.

Najveći i najmoćniji ledolomac na svetu spreman je da krene na posao. Univerzalni brod, visine 15-spratne zgrade, moći će da obezbedi navigaciju Severnim morskim putem tokom cele godine.

U narednim godinama seriju će popuniti još tri takva broda. Upravo oni bi trebalo da daju vetar u leđa razvoju Arktika.

Univerzalni atomski ledolomci imaju snagu oko 60 megavati, dužinu 173,3 metra, širinu 34 metra i potisak 33.500 tona.

Podsetimo, najveći i najmoćniji na svetu nuklearni ledolomci projekta 22220 — „Arktik“, „Sibir“, „Ural“, „Jakutija“, „Čukotka“ — zameniće zastarelu sovjetsku generaciju brodova i dopuniti rusku nuklearnu flotu, uzimajući u obzir sve veći teretni saobraćaj na Severnom morskom putu.


izvorQuote
Новый атомный ледокол «Сибирь» прибыл в Мурманск

RT публикует видео прибытия первого серийного российского атомного ледокола проекта 22220 «Сибирь» в порт приписки — Мурманск. Судно вышло с Балтийского завода 12 января 2022 года. Ледокол будет задействован в работе на маршрутах Северного морского пути.
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #343 on: January 26, 2022, 11:01:00 am »

Počele velike vojne vežbe Rusije na Arktiku
Tanjug 26.01.2022.

Ruski ratni brodovi ušli su danas u Barencovo more da bi vežbali zaštitu glavne trase brodskog saobraćaja na Arktiku, saopštila je Severna flota Rusije.

To dolazi u trenutku kada Moskva organizuje sveobuhvatne vojne vežbe u kojima učestvuju sve njene flote, prenosi agencija Rojters. Vežbe na Arktiku, u kojima je planirano učešće oko 30 ratnih brodova, 20 aviona i 1.200 vojnika, imaju za cilj procenu borbene spremnosti ruskih trupa na Arktiku i njihove sposobnosti da zaštite Severni morski put. Vojnici će uvežbati odbijanje vojnih pretnji i pomoći će u tome "da se osigura bezbednost pomorskih puteva i pomorske ekonomske aktivnosti ruskih oblasti u severnim morima u slučaju krize", saopštila je Severna flota.

Kako navodi Rojters, Rusija je uložila velika sredstva u infrastrukturu za razvoj Severnog morskog puta i nada se da će to postati glavni brodski put pošto se Arktik zagreva brže od ostatka sveta. Ovaj put se trenutno ne koristi zimi zbog debelog ledenog pokrivača. Zvanična Moskva je prošle nedelje saopštila da će izvesti seriju vojnih vežbi, u kojima će učestvovati sve njene flote u morima koja su direktno u blizini Rusije. Vežbe će obuhvatiti i manevre u Mediteranu, Severnom moru, Ohotskom moru, severoistočnom Atlantskom okeanu i Pacifiku.

Izvor. www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #344 on: January 26, 2022, 11:10:19 am »Quote
Хранители морей: кадры старта масштабных учений Северного флота

Боевые корабли и суда обеспечения Северного флота вышли в Баренцево море в рамках учения с Арктической экспедиционной группировкой сил и войск. В составе отряда – ракетный крейсер «Маршал Устинов», БПК «Вице-адмирал Кулаков» и фрегат «Адмирал флота Касатонов».В ходе тренировки боевые корабли отработают вопросы взаимодействия сил флота при совместном решении задач. В их числе – безопасность морских коммуникаций и районов морской экономической деятельности России. Особое внимание уделено потенциально возможным кризисным ситуациям в северных морях.
Logged
Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 22 queries.