PALUBA
June 16, 2024, 01:43:36 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 26   Go Down
  Print  
Author Topic: Bitka za Arktik  (Read 98592 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #90 on: September 17, 2019, 08:00:40 am »


Evo kako Rusija štiti naftna postrojenja: S-400 za miran san na ArktikuRusija je najavila da raspoređuje savremene sisteme protivvazdušne odbrane S-400 na arhipelagu Nova Zemlja na Arktiku.

Moderno protivvazdušno oružje postaviće u strateškom regionu gde Moskva jača svoje prisustvo poslednjih godina.

"Prelaz na nove sisteme S-400 znatno povećava zonu kontrole ruske vojske nad vazdušnim prostorom u Akrtiku", navela je Severna flota.

Rusija godinama jača vojnu infrastrukturu u Arktiku gde ima više modernih baza, i novih aerodroma, prenosi Frans pres.

Savremene rakete S-400 već su raspoređene u Arktiku u regionima Murmansk i Arhangelsk, kao i u republici Saha, prenose ruski mediji.

Pored velikih rezervi energenata Arktik je interesantan za Rusiju zbog prolaza Sever-Istok. Rusija se nada da će u buduće moći da eksploatiše taj prolaz kao veliki komercijalni put koji vezuje Evropu i Aziju. Taj pomorski put je postao upotrebljiviji zbog klimatskog zagrevanja i topljenja leda i očekuje se da će imati sve veću ulogu u trgovinskoj razmeni.

Krajem avgusta Rusija je lansirala prvu ploveću nuklearnu centralu na svetu Akademik Lomonosov, koja treba da olakša ekonomski razvoj Arktika i napaja naftne platforme u regionu.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #91 on: September 25, 2019, 09:25:15 am »


Morževi potopili desantni čamac ruske mornarice ?


Morževi su na Arktiku napali i potopili brod ruske mornarice koji je u tom trenutku bio u ekspediciji.

Brod tegljač Altaj iz Severne flote ruske mornarice bio je na putu za arhipelag Zemlju Franje Josifa i prevozio je naučnike iz Ruskog geografskog društva, javlja Sajens Alert.

"Široki polarni predeli prepuni su opasnosti", stoji u nedavnom izveštaju grupe naučnika.

Jedna od tih opasnosti su morževi, veliki polarni sisari koji mogu biti teški više od jedne tone i izuzetno su opasni ako se osete ugroženim.

Da bi došli na kopno, članovi ekspedicije morali su da upotrebe manje desantne brodove, a jedan od njih napala je ženka morža koja je na taj način pokušala da zaštiti svoje mladunce.

Iz mornarice je saopšteno da su "ozbiljniji problemi izbegnuti zahvaljujući dobro koordinisanoj reakciji mornara Severne flote koji su uspeli da udalje čamac od morža, a da ga pritom nisu povredili".

Časopis Barents Observer piše da se u blizini morža u tom trenutku nalazio dron, iako nije potvrđeno da je to bio uzrok agresivnog ponašanja životinje.

Ruska mornarica saopštila je oprema nije oštećena.

"Morževi su napali jedan od čamaca na ekspediciji. Čamac je potonuo, a tragedija je srećom izbegnuta zahvaljujući reakciji vođe naše grupe. Svi učesnici ekspedicije uspešno su stigli na kopno", navodi se u saopštenju.

Ovo nije prvi "bliski susret" ruske mornarice s morževima. Tako su se u maju ove godine na internetu pojavile fotografije iz 2006. na kojima je prikazan veliki morž kako spava na ruskoj podmornici, prenose mediji.


izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #92 on: September 25, 2019, 06:08:50 pm »

Да их нису американци ангажовали... Grin
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #93 on: October 02, 2019, 07:30:47 am »


Zvaničnik SAD: Tramp zabrinut za Arktik zbog Rusije i Kine


Američki predsednik Donald Tramp zabrinut je zbog sve većeg vojnog prisustva Rusije na Arktiku i sve veće zainteresovanosti Kine za tu oblast.

Kako prenosi TAS S, on je, tokom telefonskog brifinga za novinare povodom posete finskog predsednika Sauli Niniste Vašingtonu, rekao da SAD i Finska brinu o dalekom severu i da "žele da ga održe kao region s niskim tenzijama".

"Predsednik je zabrinut zbog gomilanja ruske vojske na Arktiku, i sve većih ambicija i prisustva Kine", rekao je taj zvaničnik.

U odgovoru na zahtev TAS S-a da dodatno objasni razlog za zabrinutost američkog predsednika, on je naveo da je prilično jasno da bi Arktik trebalo da bude "oblast za trgovinu, a ne za rusku militarizaciju".

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #94 on: October 04, 2019, 02:00:09 pm »


Pušteni u rad reaktori ruskog ledolomca "Arktika"


Ruska državna korporacija za nuklearnu energiju Rosatom saopštila je da su u rad pušteni reaktori na najmoćnijem ruskom ledolomcu "Arktiku".

"Arktik" će, posle svih neophodnih ispitivanja reaktora, isploviti kako bi počela druga faza ispitivanja, rekao je neimenovani predstavnik tog ruskog koncerna.

Inače, na tom brodu ugrađen je najnoviji sistem nuklearnih reaktora "RITM-200", koji se sa stoji od dva zasebna reaktora sa snagom od po 175 megavata.

Glavna odlika tog sistema je što je kompaktan i ekonomičan, a ujedno i pouzdan.

Ledolomac "Arktik" izgrađen je na baltičkom brodogradilištu u Sankt Peterburgu, a prema najavama biće spreman za upotrebu 2020. godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #95 on: October 20, 2019, 09:45:22 am »


Šta smera Amerika na ArktikuMinistarstvo odbrane SAD predstavilo je Kongresu "Arktičku doktrinu", koja je usmerena na blokiranje ruskog Severnog morskog puta, tvrdi Sputnjik.

Stručnjaci su uvereni da će Arktik u narednim godinama postati poprište konfrontacije: sa jedne strane će biti protivnici Severnog morskog puta na čelu sa Vašingtonom, a sa druge Rusija i njeni partneri.

U dokumentu se ističe, kako piše Sputnjil, da je Arktik direktno povezan sa američkom nacionalnom bezbednošću, te da je glavni zadatak Vašingtona da "rasporedi smrtonosniju, stabilniju, fleksibilnu borbenu grupu, koja će biti u stanju da obezbedi konkurentnu prednost u tom ključnom regionu".

Osim Severnog ledenog okeana, reč je i o Beringovom moreuzu i morskom koridoru u oblasti Grenlanda, Islanda i Norveške.

Problem je u tome što SAD na Arktiku poseduju samo malu teritoriju na Aljasci. Zbog toga je Vašington prvo počeo da vrši pritisak na NATO saveznike, sa zahtevom da obezbede nesmetan i neograničen pristup severnim oblastima.

Bela kuća je sredinom ove godine predložila Kanadi da zaboravi na isključiva prava na arktički koridor, kako je predviđeno Konvencijom UN. Vršilac dužnosti šefa Pentagona Ričard Spenser je još ranije objavio da namerava da poveća brojnost snaga američke flote i broj vojnih objekata u kanadskoj zoni Severnog ledenog okeana.

Mnogi stručnjaci su uvereni da se Trampova želja da kupi Grenland od Danske objašnjava željom SAD da dobiju vojnu bazu u polarnim vodama.

Pored toga, "Arktička doktrina" je usmerena na slabljenje strateških konkurenata SAD u regionu - Rusije i Kine, kaže Sputnjik. Vašington je posebno zabrinut zbog Severnog morskog puta, jer Amerikanci u tom projektu vide pokušaj Moskve i Pekinga da zauzmu ključne lokacije u severnim predelima.

NATO saveznici dele iste brige sa Belom kućom. Norveška premijerka Ine Mari Erikson Serejde krajem avgusta je izrazila zabrinutost zbog ekoloških i ekonomskih aspekata Severnog morskog puta i dodala da imaju nameru da provere da li je maršruta u skladu sa evropskim standardima.

Ekološki argumenti Zapada nisu ostavili utisak na Moskvu. Savetnik ambasade Rusije u Norveškoj Vladimir Jusupov naglasio je da se projekat Severnog morskog puta realizuje u ruskim teritorijalnim vodama i da Oslu jedino preostaje da posmatra sa strane.

Rusija se sama pobrinula za ekološku bezbednost arktičkih projekata. Teški tanker "Prospekt Koroljova" sredinom avgusta je prvi u svetu prošao celim Severnim morskim putem koristeći ekološki čisto gorivo - tečni prirodni gas. "Sovkomflot", kome pripada tanker, ukupno poseduje šest ekoloških brodova.

Uz sve manju upotrebu brodova sa "prljavim" dizel-motorima u arktičkim vodama, Rusija će širiti svoju flotu, koja će koristiti nuklearno gorivo.

"Od sledeće godine Međunarodna pomorska organizacija smanjiće dozvoljeni procenat sumpora u brodskom gorivu sa 3,5 na 0,5 odsto. Potražnja za brodovima na tečni prirodni gas je sve veća. Međutim, postoji i druga alternativa - brodovi na nuklearno gorivo, koji ne emituju izduvne gasove. To je posebno aktuelno za Severni morski put", kaže predsednik Ujedinjene korporacije za brodogradnju Aleksej Rahmanov.

Stručnjak za energetiku sa Slobodnog univerziteta iz Brisela Semjuel Furfari pozvao je Rusiju da ne naseda na provokacije ekoloških grupa o nuklearnoj energiji, navodi Sputnjik. Stručnjak je visoko ocenio puštanje u rad plovećeg nuklearnog bloka "Akademik Lomonosov".

Ipak, Rusija ima i saveznike kada je reč o Severnom morskom putu i to sa obe strane maršrute. Ambasador Islanda u Moskvi Berglind Asgejrsdotir početkom oktobra je saopštio da Rejkjavik veoma pažljivo motri razvoj projekta, kao i da razmatra mogućnost izgradnje međunarodne luke za velike brodove koji prolaze Severnim morskim putem.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In u septembru je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa Rusijom kada je reč o Severnom morskom putu. Trenutno se u korejskim lukama gradi 15 tankera-ledolomaca, koji će prevoziti tečni prirodni gas arktičkom maršrutom.

Stručnjaci ne sumnjaju - u narednim godinama će se osnovni deo protoka robe između zapadne i istočne hemisfere odvijati Severnim morskim putem. Putovanje tom trasom traje skoro mesec dana kraće, nego kroz Suecki kanal. Naravno, i mnogo bezbedniji, jer nema somalijskih i drugih gusara.

Rusija planira da Severnim morskim putem godišnje prevozi 50 miliona tona tereta do 2024. godine, kako je predviđeno majskim ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prema rečima šefa direkcije kompanije "Rosatom" Vjačeslava Rukšija, to je moguće postići, a možda i premašiti zahvaljujući izvozu energetskih resursa sa kompleksa "Akrtik LNG -2" koji se gradi, tajmirskoj teretnoj bazi "Istokugalj" i Pajahskom nalazištu nafte.

Međutim, ne radi se samo o fosilnim gorivima. Omski region se sprema da transportuje žitarice preko Severnog morskog puta u zemlje azijsko - pacifičke regije.

Rusija će nastaviti da realizuje velike arktičke projekte.

"Arktik je trenutno među svetskim regionima jedna od najmanje istraženih teritorija. Zbog toga baš tu leži potencijal koji će dati podsticaj budućem razvoju celog sveta. Reč je o 80 odsto gasa, 20 odsto nafte i do 100 odsto rezervi minerala. Trenutno se može izdvojiti više od 100 perspektivnih projekata, u koje će do 2030. godine biti uloženo oko 11 biliona rubalja", podseća direktor "Agencije Dalekog istoka za privlačenje investicija i podršku biznisa" Dmitrij Fiškin.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #96 on: October 22, 2019, 08:16:47 pm »

Једног дана неко ће написати роман: "На северу ништа ново" Grin
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #97 on: October 24, 2019, 01:30:20 pm »NATOi ronioci na Arktiku uvežbavaju ronjenje pod ledomVojni ronioci iz tri države NATO-a, kao i njihove kolege iz Finske i Švedske, na Arktiku, u Kanadi, uvežbavaju ronjenje pod ledom. Osim za vojne zadatke, ovakvi zaroni su od neprocenjivog značaja prilikom spasilačkih aktivnosti.

Zaron pod led spada u najrizičnije vidove ronjenja, pre svega zbog niske temperature koja ugrožava zdravlje pa i život ronioca, uz rizik zamrzavanja opreme i nemogućnost slobodnog izrona zbog debelog sloja leda.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #98 on: October 28, 2019, 03:24:42 pm »Rusija porinula borbeni ledolomac "Ivan Papanin"Rusija je lansirala svoj prvi zastrašujući borbeni ledolomac naoružan topovima i raketama kako bi pojačala svoje vojno prisustvo na Arktiku.

Ivan Papanin može da probije led dug gotovo 1,5 metara i teško je naoružan krstarećim raketama Kalibr i topom 76,2 mm .

Brod od 8.500 tona, porinut je u Sankt Peterburgu 25. oktobra, vodeće je plovilo nove klase ratnih brodova za suzbijanje leda u ruskoj mornarici. Delovaće kao baza antipodmorničkim helikopterima Ka-27 i dva glisera klase Raptor.

Ledolomac će povećati interese Rusije za Arktik, gde ta zemlja koristi ogromne kopnene rezerve nafte i gasa.

Radovi na plovilu od 114,3 metara počeli su 2017. i on će biti spreman za upotrebu u 2022. ili 2023. godini. Brod će imati 60 članova posade i moći će da oma dvomesečne misije sa dometom od 6.000 nautičkih milja.

„Brodovi koji naruše suverenitet ruskih voda biće odvučeni u najbližu luku" prenosi RT.

"Ivan Papanin takođe može da služi kao transportni brod za osetljive vojne terete ili kao brod za podršku u bojnoj grupi."

Ruska mornarica već ima ledolomca Ilja Muromec, koji je nenaoružan.

Gradnja ledolmaca dolazi posle tvrdnje Moskve da podvodni grebeni znače da bi se njen kontinentalni pojas trebao pda se proširi, povećavajući njeno pravo na eksploataciju neiskorištenih rezervi, šuza šta se traži dozvola UN.

Moskva je u poslednje vreme povećala svoje vojne patrole i pojačala svoje prisustvo u regionu Artika razvojem novih baza jer nastoji da zaštiti prirodne resurse.

Procenjuje se da se u regionu nalazi 90 milijardi barela neiskorištene nafte, oko 1,7 milijardi kubnih metara prirodnog gasa i 44 milijarde barela tečnog gasa.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #99 on: November 06, 2019, 10:14:30 am »


Kina definiše Arktik kao novu stratešku granicu


Kina intenzivira saradnju sa zemljama arktičkog regiona, jer taj region u strateškim planovima Pekinga predstavlja buduću teritoriju konkurencije velikih sila.

Ovo smatra Kamila Sorensen, pravnik i profesor Instituta za strategiju kraljevskog danskog Koledža za odbranu, a prenosi Sputnjik.

"Kina definiše Arktik u svojim planovima kao novu stratešku granicu na kojoj će se velike sile takmičiti u narednim godinama", rekao je Sorensenova u izveštaju koji je objavio Evropski centar za hibridne pretnje, čije je sedište u Finskoj.

Sorensenova je rekla da Peking nastoji da preuzme inicijativu i postavi globalne standarde u oblastima kao što su veštačka inteligencija, 5G mreža i mornarička i svemirska tehnologija.

Sorensenova veruje da je postavljanje standarda pokretačka snaga kineskog projekta "Pojas i put", koji ima za cilj izgradnju mreže infrastrukture i komunikacija i stvaranje platforme za ekonomsku saradnju, koja povezuje desetine zemalja Azije, Evrope i Afrike, redukujući stare komercijalne puteve Puta svile.

Peking, kaže Sorensenova, pokušava da garantuje pristup arktičkim morskim putevima, koji su atraktivna alternativa dužim i ranjivijim strateškim putevima koji se trenutno koriste.

"Kina je ojačala saradnju sa Rusijom u arktičkoj zoni, otkad su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji", rekla je ona.

Kineske banke i kompanije učestvuju u finansiranju i izgradnji luka, železnica i druge infrastrukture, posebno u vezi sa projektom proizvodnje gasa iz škriljaca na sibirskom poluostrvu Jamal.

Ona zaključuje da je Kina intenzivirala diplomatsku i ekonomsku aktivnost u regionu, kako bi uspostavila snažne odnose sa svim arktičkim državama i postepeno povećala svoje prisustvo i uticaj u arktičkim organima za upravljanje.

Centar za hibridne pretnje sponzoriše Evropska unija i NATO i okuplja 24 zemlje, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu, Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Španiju, Kipar, Tursku i druge.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #100 on: November 06, 2019, 10:55:02 am »


Na Arktiku otkriveno novo ostrvo


Na Arktiku je otkriveno novo ostrvo koje je nastalo usijed globalnog zagrijavanja. Ostrvo su otkrili srednjoškolci iz Čuvašije pod rukovodstvom studenata Moskovskog vazduhoplovnog instituta, saopštila je pres-služba instituta.

- Površina novog ostrva iznosi oko 110 hektara, njegova dužina je 1,9 kilometara, širina jedan kilometar. Nakon što geografsko otkriće zvanično dobije priznanje od hidrografske službe Ministarstva odbrane Rusije, na novo ostrvo će se uputiti naučna ekspedicija, koja će obaviti topografsko snimanje, detaljno opisati i fotografisati ostrvo - navodi se u saopštenju.

Analizirajući geografske karte i svemirske snimke akvatorije Karskog mora, učenici su primjetili da je Zemaljski rt koji pripada ostrvu Šmit izgubio vezu sa glavnim ostrvom. Kako bi potvrdili otkriće novog ostrva, oni su se obratili Roskosmosu da bi dobili detaljne satelitske snimke.

- Pretpostavljamo da je dio zemlje, koji povezuje dva dijela kopna, nestao zbog globalnog zagrijavanja. Najvejrovatnije je prevlaku činila meka porozna stijena, a uslijed aktivnog topljenja obližnjih lednika, prevlaka je raznesena. Potoci vode ispod lednika koji se topio, odnijeli su zemljane prevlake koje su spajale rt sa ostrvom - navodi se u saopštenju studenta Moskovskog vazduhoplovnog instituta Artjoma Makarenka.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #101 on: November 07, 2019, 05:37:58 pm »Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #102 on: December 04, 2019, 10:36:57 am »Rusi već stigli, Amerikanci isto, Danci traže još oružja:
Zašto je jedna "tačka" svima strateški interes?


Danska vlada želi da poveća vojni nadzor nad Arktičkim morem i vazdušnim prostorom kao odgovor na pojačane ruske aktivnosti u regionu.

To je izjavila premijerka te zemlje Mete Frederiksen uoči samita NATO-a u Londonu.

"Primećujemo povećanje ruskog prisustva oko Arktika", rekla je Frederiksenova u intervjuu za danski list Berlingske objavljenom u utorak, dok su se čelnici NATO-a okupljali u Londonu.

Ona je u intervjuu predložila jačanje "protivpodmorničkog kapaciteta kao i nadgledanje arktičkog vazdušnog prostora korišćenjem radara, satelita i aviona, prenosi Rojters.

Mete Frederiksen je rekla da plan, za koji je potrebna saglasnost parlamenta, neće zahtevati dodatne troškove, ali će iznositi 1,5 milijardi danskih kruna (200 miliona eva) iz postojećeg vojnog budžeta države.

SAD su odavno, kroz izveštaje Pentahona, navele da je njihov sledeći strateški cilj Arktik, tim pre što su Rusi u rtom regionu pojačali vojno prisustvo. Takođe, i Kina je zainteresovana za isti predeo i nedavno ga je označila kao svoj strateški interes.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #103 on: December 12, 2019, 04:11:41 pm »


Quote
The lead nuclear-powered icebreaker of Project 22220, the Arktika, has left the berth of Baltiysky Zavod shipyard in Saint-Petersburg for the Gulf of Finland to begin sea trials on Thursday.

The main purpose of the first stage of trials is to test the icebreaker's standby diesel generators. During the trials, specialists will test the ballast system, navigation equipment, life support system, anchor-handling gear and boat launching.

The first stage of the sea trials will be conducted in the Gulf of Finland and will last 4 days.

It is expected that in May 2020, after the completion of the tests, the icebreaker will be handed over to the state corporation 'Rosatom', said project manager Alexei Smirnov. 

The Arktika was laid down at Baltiysky Zavod shipyard in November 2013 and launched in June 2016.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #104 on: December 27, 2019, 05:12:50 pm »Rusija: NATO na Arktiku povećava borbenu gotovost i obaveštajnu delatnost


NATO aktivno povećava borbenu gotovost svojih vojnika na Arktiku, raste i obaveštajna delatnost, rekao je komandant Severne flote Rusije Aleksandar Mojisejev.

"Na Arktiku se nastavilo povećavanje inteziteta i obima delatnosti u vezi s operativnom i borbenom pripremom oružanih snaga NATO-a, čiji je ukupan broj porastao za 17 odsto. Obaveštajni rad je porastao za 15 odsto", rekao je on na savetovanju u Ministarstvu odbrane Rusije,prenosi Sputnjik.

Međutim, Mojisejev je rekao da je ukupna vojno-politička situacija u zoni odgovornosti flote „stabilna i pod kontrolom“.

Komandant je podsetio da je istovremeno u Severnoj floti porastao intezitet borbene gotovosti. Za godinu dana održano je 590 raznih vojnih vežbi. To je, prema rečima Mojisejeva, omogućilo da se poveća nivo obuke vojnika za više od devet odsto.

izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 26   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.