PALUBA
May 30, 2023, 03:25:28 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Bitka za Arktik  (Read 81984 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #345 on: February 02, 2022, 07:43:58 am »Rusija besplatno deli zemlju - svaki građanin dobija hektar na Arktiku


Svi državljani Rusije su od 1. februara 2022. godine dobili pravo da besplatno koriste hektar zemlje na Arktiku. Program „Arktički hektar“ je stupio na snagu 1. avgusta 2021. godine, ali su prvih šest meseci zemlju dobijali samo stanovnici arktičkih regiona Rusije.

„Za šest meseci od početka programa na Arktiku, zahteve je poslalo 4.300 ljudi, dok je njih 2.100 dobilo zemlju na besplatno korišćenje. Zemlja na Arktiku je različita. Postoje mesta na kojima je moguće organizovati ekološki turizam, na primer, u Kareliji i u Murmanskoj oblasti, kao i razvoj malog i srednjeg biznisa“, rekao je ministar za razvoj Dalekog istoka i Arktika Aleksej Čekunov.

Besplatan hektar se može dobiti u šest arktičkih regiona Rusije: Arhangelskoj i Murmanskoj oblasti, Neneckom i Jamalsko-Neneckom autonomnom okrugu, i u republikama Karelija i Komi. Stanovnicima Rusije je trenutno na raspolaganju više od milion hektara, veći deo zemlje, 700.000 hektara, se nalazi u Murmanskoj oblasti.
Od 1. februara Arktički hektar mogu da dobiju i Rusi koji žive u inostranstvu.

Stanovnici mogu da izaberu zemljište na on-lajn portalu „hektararktike.rf“. Zahtev može da se pošalje pojedinačno ili za grupu do deset ljudi.

Program „Arktički hektar“ je napravljen prema projektu „Dalekoistočni hektar“ i oba su nastala kao inicijativa vlade Rusije. Na zemljištu se može izgraditi kuća ili pokrenuti bilo kakva privredna delatnost, uključujući stvaranje poljoprivrednog gazdinstva, pružanje različitih vrsta usluga, između ostalog, i turističkih.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem juna 2021. godine potpisao zakon kojim se program „Dalekoistočni hektar“ proširuje na Arktičku oblast Rusije.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #346 on: February 04, 2022, 04:10:45 pm »Quote
Практическое занятие по огневой подготовке мотострелков Северного флота

С мотострелками Северного флота проведено практическое занятие по огневой подготовке.

Военнослужащие отдельной мотострелковой бригады армейского корпуса СФ отработали учебно-боевые задачи в соответствии с курсом боевой подготовки по совершенствованию навыков применения штатного вооружения в условиях Крайнего Севера.


Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #347 on: February 07, 2022, 08:58:56 am »Quote
На Северу је први пут испитан Искандер-М

Иза Поларног круга одржани су досад невиђени маневри. Бригада Западног војног округа добила је узбуну да оперативно-тактички ракетни систем Искандер-М транспортном авијацијом пребаци на Нову Земљу.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #348 on: February 07, 2022, 12:02:14 pm »Quote
Через ледовые поля: более 20 боевых кораблей ВМФ России вышли в Охотское море

В рамках учений более 20 кораблей Тихоокеанского флота совершили переход из Японского моря в Охотское через пролив Лаперуза. Это район со сложной ледовой обстановкой. Переход занял два дня. Ледокол «Капитан Хлебников» обеспечил проводку кораблей. Вертолёты Ка-27ПС сопровождали суда и контролировали ледовую обстановку на маршруте.

Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 941


« Reply #349 on: February 07, 2022, 01:29:14 pm »


Na par mesta u klipu su "jedva prošli". Trup fregate nije ojačan ni za plovidbu u "ledenoj kaši" (Rusi kažu "в бытом льду") Само крстарице Слава и Кирови могу без ризика пловити у моментима кад се пролаз већ природно затвара, јер им је на воденој линији оплата трупа око 20-30мм. Сва је срећа да Руси имају ледоломаца више него цео сав остали свет и да имају огромно искуство. А граде и нову класу најмоћнијих на свету. Зато сам пар пута и написао занимљиву хипотезу да у случају глобалног сукоба шта ће бити важније!? Амерички носачи или руски ледоломци? Не бих да проверавамо, али питање се заоштрава! И није без смисла.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #350 on: February 10, 2022, 11:35:19 am »Quote
Учение противодиверсионного отряда ТОФ на Камчатке

Расчёты реактивных установок противодиверсионного отряда из состава соединения кораблей охраны водного района Войск и сил на Северо-востоке России уничтожили условных подводных диверсантов в ходе учения в прибрежной полосе Тихого океана.

Расчёты спецподразделения, преодолев перевалы и снежную целину в прибрежной полосе, выполнили боевые стрельбы из 122-мм самоходных береговых реактивных комплексов ДП-62 «Дамба» в районе мыса Скалистого.

Реактивные противодиверсионные установки были развернуты с ходу на необорудованных позициях Халактырского пляжа.

Стрельба велась по морскому полигону в открытом океане на расстояние до 3-х километров от береговой линии с глубиной поражения специальными снарядами до 50 метров.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #351 on: February 11, 2022, 10:09:44 am »Quote
This Russian Icebreaker Makes Arctic Exploration Look Easy

The Russian nuclear-powered icebreaker is the best friend of smaller ships traversing the icy Arctic
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #352 on: February 13, 2022, 08:29:30 pm »

Jurišni helikopteri AH-64 na manevreima na Arktičku
P. Z. S. / ukdefencejournal.org.uk 13. 02. 2022.

UDARNI helikopteri britanske vojske AH-64 Apač nedavno su izveli obuku po hladnom vremenu u Norveškoj tokom vežbe Clockwork.

Britanska vojska kaže da su piloti, inženjeri i zemaljska posada naučeni kako da rade u najizazovnijim uslovima. Vežba CLOCKWORK“ je naziv koji je dat godišnjem zimskom rasporedu Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva u Arktičkom krugu u Norveškoj sa ciljem da se osoblje pripremi za najneumoljivije uslove u ovom regionu. Kako je saopštila britanska vojska:

- Piloti helikoptera tipa AH-64 Apač deo su visoko obučenog, posvećenog tima koji je poslat na vežbe na krajnjem severu – kao što su baltičke države ili Skandinavija. Vojnici iz 656. eskadrile, 4. armijskog vazduhoplovnog korpusa (4AAC), redovno podržavaju Kraljevske marince na vežbama ili operacijama u inostranstvu. Oni su primer kako je Vojska integrisana sa svojim sestrinskim službama, kao i sa međunarodnim partnerima. 4AAC je jedinica jurišne avijacije britanske vojske koja je u stanju veoma visoke pripravnosti. U pripravnosti je 365 dana u godini kao podrška svetskim zadacima sa “Apačima” u kopnenoj i pomorskoj ulozi.

Helikopteri su u Norvešku prebačeni avionima C-17.

Komandant krila Eseks, oficir koji komanduje 99. eskadrilom, rekao je:

- C-17 daje RAF-u stratešku sposobnost da transportuje veliku opremu, kao što je Apač na velike udaljenosti, koja se zauzvrat može brzo rasporediti. Sve je u povećavanju fleksibilnosti za uspeh u operacijama.

Izvor. www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #353 on: February 16, 2022, 08:20:35 am »
„Arktički hektar“ — podsticaj za ekonomski razvoj ruskog Severa


Državljani Rusije, čak i oni koji žive u inostranstvu, od 1. februara 2022. godine dobili su pravo da u šest regiona na Arktiku besplatno koriste hektar zemlje, na kojoj će moći da izgrade kuću ili da pokrenu svoj biznis.

Program „Arktički hektar“ je napravljen prema projektu „Dalekoistočni hektar“, a oba su nastala na inicijativu Vlade Rusije. Pokrenut je 1. avgusta 2021. godine, ali je u prvih šest meseci važio samo za stanovnike arktičkih regiona Rusije, da bi od februara ove godine stupio na snagu zakon da svaki građanin koji se prijavi dobija na period od pet godina hektar zemlje u Arktičkom regionu.

Reč je konkretno o šest arktičkih oblasti Rusije: Republikama Kareliji i Komi, Neneckom i Jamalsko-Neneckom autonomnom okrugu, kao i Arhangelskoj i Murmanskoj oblasti.


„Arktički hektar“ nudi širok spektar mogućnosti

Kako kaže za Sputnjik Vladimir Puškarjov, deputat Državne dume iz redova Jedinstvene Rusije i zamenik predsednika dumskog odbora za regionalnu politiku i probleme Severa i Dalekog istoka, ovaj program je dobro sredstvo za privredni razvoj severnih teritorija, a nudi širok spektar mogućnosti.

Osim što građani imaju prava da na ovim teritorijama žive pet godina besplatno, na zemljišnim parcelama oni mogu da izgrade kuću, organizuju ekološki turizam, razviju svoj biznis i razne privredne delatnosti.

„Takav projekat pruža širok spektar mogućnosti. Iako će se neki zapitati šta se može raditi na dalekom severu, ovaj program pruža priliku da građani ostvare različite planove o kojima su možda već razmišljali. Sama arktička zona je široka i postoje dobri uslovi za razvoj ove teritorije, posebno bliže zapadnim ili južnim zonama. Jasno je da su zime na severu uvek hladne i duge, ali treba imati na umu da je arktička zona veoma prostrana i da klima nije svuda ista“, konstatuje Puškarjov.

Ukupna površina zemljišta koje je na raspolaganju prelazi milion hektara. Najveći izbor zemljišnih parcela je u Murmanskoj oblasti (preko 700 hiljada hektara), kao i u Republici Kareliji (oko 337 hiljada hektara).

„Ovaj projekat je veoma dobra ideja, ali praksa će pokazati šta je i koliko od onog što je zamišljeno i izvodljivo. Onaj ko bude želeo da razvije neki posao na ovoj teritoriji, mora to da radi ciljano, da ima sredstva i ozbiljnu posvećenost. Najverovatnije se takvi entuzijasti mogu naći“, kaže direktor Instituta naroda Severa ruskog Državnog pedagoškog univerziteta „Hercen“ dr Igor Nabok.


Sprečiti odliv stanovništva i obezbediti uslove za život

Prema rečima Naboka, projekat je napravljen kako bi se sprečio odliv stanovništva sa Arktika. Mnogi ljudi odlaze sa ovih teritorija, kako zbog klime koja je surova, tako i zbog poslovnih ponuda u drugim gradovima. Cilj države je da zadrži ljude, obezbedi nova radna mesta, normalne uslove za život, te da doprinese razvoju i osvajanju ove teritorije.

„Pet godina je rok u kom može da se pokaže šta je uspela da ostvari osoba koja je preuzela odgovornost za određenu teritoriju, a ne samo da je uzme i da ništa ne uradi. A vlast je zainteresovana da se arktičke oblasti osvajaju i razvijaju“, objašnjava ekspert.

Puškarjov smatra da je ova inicijativa prevashodno namenjena onima koji već žive na toj teritoriji i znaju šta i kako može tu da se radi, a manje je usmerena na to da ljudi iz drugih regiona dođu na Arktik kako bi pokrenuli neki svoj biznis, mada je i to moguće.


Kako dobiti hektar zemlje

Kad je reč o proceduri za ostvarivanje prava na „arktički hektar“, na veb-stranici programa „hektararktike.ru“ objavljena je mapa sa dostupnim teritorijama. Građani tu mogu da odaberu lokaciju koja im odgovara, prijave se za hektar zemlje i krenu sa realizacijom svojih ideja.

Treba napomenuti da se zahtev može poslati pojedinačno ili za grupu do deset ljudi.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #354 on: February 21, 2022, 10:37:49 am »Quote
Ледоколы-гиганты: «Арктика» и «Сибирь» // Военная приёмка

Впервые за последние сорок лет Россия построила серию принципиально новых атомных ледоколов-гигантов. На сегодняшний день в строю «Атомфлота» целых два таких судна, являющихся самыми большими в мире в своём классе, ледоколы «Арктика» и «Сибирь», и ещё три находятся на стадии строительства. Кроме того, что они самые большие, они ещё и самые мощные, самые быстрые и самые проходимые - их не остановят даже ледяные поля толщиной 3 метра. Такими характеристиками не обладает никакой другой ледокол в мире. В этом выпуске журналисты «Военной приёмки» пройдут по всем этим судам, и строящимся, и уже построенным, чтобы изучить, как они устроены и на что способны. Впервые на экране - детальная экскурсия по всем самым потаённым уголка новых ледоколов – гигантов.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #355 on: February 21, 2022, 10:51:12 am »Quote
МиГ-31 је постао три пута опаснији

У Русији се одржавају испитивања модернизованог ловца МиГ-31 са троструко увећаним борбеним могућностима. У последње време наши такозвани «страни партнери» врло често доживљавају непријатна геополитичка изненађења што они доживљавају као болне ињекције.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #356 on: February 21, 2022, 03:12:08 pm »Quote
Учение арктических мотострелков Северного флота

Мотострелки Северного флота уничтожили подразделения условного противника в ходе учения по совершенствованию навыков применения штатного вооружения в условиях Крайнего Севера и Арктики.

Минометчики провели стрельбу полупрямой наводкой из минометов калибра 82-мм «Поднос». Подразделения снайперов применили тактику поражения одиночных и групповых целей противника из крупнокалиберных снайперских винтовок «АСВК» и бесшумных снайперских винтовок «ВСС».

Разведчики выполнили нормативы армейской тактической стрельбы с применением пистолетов Макарова и автоматов Калашникова.

Особое внимание на занятиях было уделено маскировке и применению приборов наблюдения и разведки.

Мотострелки также отработали вопросы эвакуации с поля боя условно раненых и оказания им медицинской помощи в полевых условиях.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #357 on: April 13, 2022, 11:38:47 am »Putin: Arktik prostor za saradnju a ne za geopolitičke igre


Za Rusiju Arktik nije arena za geopolitičke igre već mogućnost za stabilnu saradnju, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Na Arktik ne gledamo kao na prostor za geopolitičke igre, nego kao na teritoriju dijaloga, stabilnosti i konstruktivne saradnje. Rusija je zainteresovana i otvorena za saradnju sa svim zemljama po pitanju Arktika“, rekao je on na sednici posvećenoj ovom regionu.

Dodao je da postoji mogućnost da se saradnja proširi na zemlje van tog regiona.

„Na prostoru Arktika žive i rade stotine hiljada naših građana. Tamo su skoncentrisani gotovo svi pravci naše nacionalne bezbednosti: ekološki, reursni, vojno-politički, tehnološki.

I odmah ću da istaknem, uzimajući u obzir različita ograničenja i sankcioni pritisak, da se svim planovima i projektima povezanim sa Arktikom mora posvetiti posebna pažnja. Oni se ne smeju odlagati, već naprotiv, na sve pokušaje da se zaustavi naš razvoj treba odgovoriti maksimalnim ubrzanjem tempa realizacije kako tekućih ciljeva, tako i onih u perspektivi“, rekao je on.

Putin je ukazao i na to da niz stranih kompanija ne ispunjava svoje obaveze.

„Kao posledica aktivnosti neprijateljskih država narušeno je više saobraćajnih logističkih lanaca. Neke strane kompanije ne ispunjavaju u punoj meri ili uopšte ne ispunjavaju svoje ugovorne obaveze “, naveo je on i dodao da Rusija ima mogućnosti da nađe alternativna rešenja za to.

Predsednik je u tom kontekstu naložio svim institucijama angažovanim na Arktiku da brzo reorganizuju aktivnosti kako bi građani tog regiona bili obezbeđeni hranom, lekovima, gorivom i to bez ikakvih prekida.

Na sednci je govorio i potpredsednik vlade Jurij Trutnjev koji je naveo da se na Arktiju realizuje preko 460 projekata uz podršku države, a da obim investicija premašuje 1,3 biliona rubalja.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #358 on: April 17, 2022, 02:26:40 pm »Rusija zabrinuta zbog povećane aktivnosti NATO snaga


Rusija je zabrinuta zbog povećane aktivnosti NATO snaga na Arktiku i vidi rizike od "nenamernih incidenata" koji bi se mogli desiti u regionu, izjavio je danas predsednik komiteta visokih zvaničnika arktičkog saveta Nikolaj Korčunov.

-Nedavni porast aktivnosti NATO-a na Arktiku je razlog za zabrinutost. Još jedna velika vojna vežba alijanse nedavno je održana u severnoj Norveškoj. Po našem mišljenju, to ne doprinosi bezbednosti regiona, rekao je Korčunov .

Prema rečima Korčunova, takva aktivnost podiže rizik od "nenamernih incidenata", koji pored bezbednosnih rizika mogu da izazovu i ozbiljnu štetu arktičkom ekosistemu, prenosi TASS.

On nije precizirao na koju vrstu incidenta misli.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #359 on: April 25, 2022, 02:55:02 pm »Bitka Rusije i NATO-a za nadmoć na Arktiku

Zaštita arktičkog regiona zemlje ključni je prioritet za oružane snage Kanade, kaže prvi čovek vojske general Vejn Ejr, dok ruski predstavnik u Arktičkom savetu Nikolaj Korčunov upozorava na rastuće aktivnosti alijanse, koju predvode SAD


Rusija se vratila u svoje arktičke baze iz doba hladnog rata, upozorava načelnik Štaba odbrane general Vejn Ejr, dodajući da „nije nezamislivo da Rusija u budućnosti ospori suverenitet Kanade na severu”. Diskusije o kanadskoj vojsci i opasnostima s kojima se suočava ova zemlja dobile su na težini posle napada na Ukrajinu i u predvečerje usvajanja budžeta zemlje, koji predviđa povećanje vojnih troškova za oko osam milijardi dolara.

Šef kanadske odbrane general Ejr kaže da je zaštita arktičkog regiona zemlje ključni prioritet za oružane snage. Upozorava da je Rusija ponovo zauzela napuštene hladnoratovske baze na svom krajnjem severu. Govoreći na odbrambenoj konferenciji u Otavi, upozorio je da je odbrana severnog krila NATO-a „ključna oblast zabrinutosti” za kanadsku vojsku, ali uz napomenu da je opasnost od ruskog upada na kanadski Arktik sa severa trenutno veoma mala. Međutim, ne može se, veruje on, ni isključiti u vremenu koje dolazi.

I Moskva je zabrinuta zbog dešavanja oko Arktika. Kako je rekao visoki ruski predstavnik u Arktičkom savetu Nikolaj Korčunov, rastuće aktivnosti NATO bloka, koji predvode SAD, u arktičkom regionu mogu ostaviti ozbiljne posledice na bezbednost i ekologiju.

„Internacionalizacija vojnih aktivnosti alijanse na visokim geografskim širinama ne izaziva ništa osim zabrinutosti. To povećava rizike od nenamernih incidenata, koji, pored bezbednosnih rizika, mogu da nanesu i ozbiljnu štetu krhkom arktičkom ekosistemu”, upozorio je Korčunov.

Prema međunarodnom pravu, Severni pol i Severni ledeni okean koji ga okružuje nisu u vlasništvu nijedne zemlje. Pet „arktičkih” zemalja – Kanada, Danska (Grenland), Norveška, SAD i Rusija – ograničeno je na teritorijalno more u širini od 22 kilometra (12 nautičkih milja) od svoje obale, dok se vode van toga smatraju međunarodnim.

Teritorijalnih sporova na Arktiku gotovo da nema, ako se izuzme malo nenastanjeno ostrvo na granici Kanade i Grenlanda, ali zato ima kontroverzi oko polaganja prava na bušenje morskog dna. Rusija, kažu Kanađani, želi da „razvuče” granice na dnu okeana i ispod njega i dođe na 200 nautičkih milja udaljenosti od kanadske obale. Rusi su još pre godinu dana podneli zahtev UN za dodavanje, kako kažu Kanađani, 705.000 kvadratnih kilometara morskog dna. Stručnjaci za bezbednost izrazili su zabrinutost zbog posledica koje bi ovi koraci mogli da izazovu.

„Mi smo zapravo država koja se graniči s Rusijom”, kažu kanadski generali.

Posle ruskog ulaska na Krim, Ukrajina je izgubila gotovo 80 odsto prava na bušenje u potrazi za naftom i gasom pod morem. Ovdašnji posmatrači strahuju da bi Rusija u nekom trenutku mogla da pokuša isto i na severu Kanade.

Što se tiče odbrane, federalni budžet predviđa povećanje od osam milijardi dolara, ali detalji o posvećenosti Kanade NATO-u i NORAD-u (Severnoameričkoj komandi vazdušno-kosmičke odbrane) biće na čekanju dok se ne izvrši revizija odbrane. Samo ovo predstojeće povećanje vojne potrošnje neće zadovoljiti one koji guraju Kanadu da ispuni obavezu u NATO-u da potroši dva procenta svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu. Kanada je prošle godine za vojsku izdvojila 1,36 procenata svog BDP-a. Malo je verovatno da će odmah moći da obezbedi dva odsto i ispuni zahtev NATO-a, odnosno da godišnje za vojne potrebe izdvaja između 20 i 25 milijardi dolara.

Vojni analitičar Robert Smol u autorskom tekstu u „Nešenel postu” kaže da Kanada ignoriše rusku militarizaciju Arktika na sopstveni rizik. „Kao i Ukrajinu, Vladimir Putin ovaj region doživljava kao sastavni deo svoje zemlje. Ima više modernih arktičkih ratnih baza i testira neka od najnaprednijih ruskih oružja”, kaže Smol.

Kakve su vojne sposobnosti Kanade na Arktiku kojima bi branila suverenitet nad ovom teritorijom? Smol piše da, osim 5.000 lokalnih rendžera na severu, koji su dobrovoljci civilne odbrane, bez vojne obuke i iskustva, nema značajnih vojnih formacija koje bi se suprotstavile eventualnom napadu sa severa zemlje. Naravno, pošto je Kanada članica NATO-a, svaki eventualni napad na ovu zemlju bio bi smatran napadom na sve članice NATO-a. U potencijalnom pomorskom sukobu u regionu, Kanada može očekivati određenu zaštitu i sigurnost od SAD, kao i od bolje naoružanih i opremljenih vojski Danske i Norveške, ali i bivših kolonijalnih gospodara – Francuske i Velike Britanije.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.044 seconds with 23 queries.