Hawker Hurricane

(1/47) > >>

MOTORISTA:
   Kompanija Hawker iz Kingstona, nedaleko Londona, je tokom 30-ih godina konstruisala i proizvela veliki broj dvokrilaca koji su spadali u sami svetski vrh po dizajnu i kvalitetu. Čovek odgovoran za ovo je bio glavni inžinjer i tehnički direktor Sidni Kam. Kao i većina kompanija iz V.Britanije koje su se bavile proizvodnjom letelica, i Hawker se teško odlučivao da napravi moderan lovački avion od metala, a sve se menja objavljivanjem specifikacije Ministarstva Vazduhoplovstva F.36/34 kojom je traženo da novi lovac bude jednokrilac sa motorom PV-12 ( Rolls-Royce Merlin), naoružan sa 8 mitraljeza kalibra 7.7 mm.

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
          Prvi prototip aviona Hawker Hurricane

   Prilikom konstruisanja aviona, Kam je pošao od toga da avion mora da bude što jednostavniji za proizvodnju i održavanje. Zbog toga je odlučeno da se iskoristi što je više moguće alata koji se koristio za avion Hawker Fury. Avion je bio mešovite konstrukcije tipa monokok, sa trupom izrađenim od čeličnoh cevi spojenih zakovicama ( po sistemu Warren) umesto varenjem, a prekrivenim metalom ( motor i pilotska kabina) i platnom ( zadnji deo aviona). Krila su takođe bila izrađena od metala prekrivenog platnom, relativno velike debljine kako bi bilo moguće u njih ugraditi traženo naoružanje od 8 mitraljeza kalibra 7.7 mm, kao i hidrauliku i delove uvlačećeg stajnog trapa. Ova konstrukcija je omogućila da Hariken bude veoma otporan avion koji je mogao da preživi teška oštećenja, a opet bude brzo popravljen na samom aerodromu. Pilotska kabina je bila zatvorena, ali postavljena visoko, što je pilotima omogućilo odličnu preglednost, a avion je dobio karakterističnu "grbu". Presek aviona hawker Hurricane

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] ]

   Prvi prototip novog aviona ( K5083) je poleteo 6 novembra 1935 godine, a već u junu sledeće godine je naručena prva serija za potrebe RAF-a. Prvi avion ulazi u sastav 111 skvadrona 12 oktobra 1937 godine, a do početka rata je bilo proizvedeno ukupno oko 500 letelica. Ovo je bilo moguće zahvaljujući hrabroj odluci kompanije da pripremi dovoljno materijala za proizvodnju 1000 aviona još pre nego što je avion uopšte naručen od strane RAF-a.
   Kako je Hawker 1938 godine dobio izvoznu dozvolu za izvoz uspeo je da proda određeni broj Harikena. Tako su ove lovce nabavili Belgija ( 15 komada), Finska ( 15 komada), Jugoslavija ( 24 komada i licencu za proizvodnju još 100 aviona u fabrikama Zmaj i Rogožarski), Rumunija ( 12 komada) i Turska ( 15 komada).

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
          Hawker Hurricane Mk I u službi VVKJ

   Kako se sam dizajn aviona smatrao zastarelim već 1939 godine, počele su modernizacije koje su se uglavnom odnosile na pogonsku grupu. Tako se počelo sa ugradnjom novog motora Merlin III kod kojeg se za hlađenje umesto 100% glikola koristila mešavina od 30% glikola i 70% vode. Ovo je dovelo do smanjenja radne temperaure motora i poboljšanja pouzdanosti. Ugrađuje se nova trokraka elisa promenljivog koraka umesto dvokrake drvene, nova krila koja su u potpunosti od metala.

  Na početku rata ovi avioni čine okosnicu Lovačke komande RAF-a i nalaze se u naoružanju 32 skvadrona, od kojih je 10 ( 1, 3, 73, 79, 85, 87, 501, 504, 607, 615) poslato u Francusku zajedno sa Britanskim Ekspedicionim Snagama kojima je trebalo da pruže vazdušnu zaštitu.Tokom prvih borbi se došlo do spoznaje da su Harikeni sporiji od Bf-109, ali da su na manjim visinama pokretljiviji i da mogu da se nose sa njima. O žestini borbi govori i podatak da su već 17 maja od 10 poslatih skvadrona, samo 3 bila 100% operativna. Međutim tek po padu Francuske i početku Bitke za Britaniju su došla prava iskušenja za ove avione i njihove posade.

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

   Krajem juna 1940 godine većina skvadrona RAF-a je bila opremljena Harikenima. Iako je tokom Bitke za Britaniju najveću slavu požnjeo Spitfajer, piloti Harikena su zvanično oborili 1593 od 2739 uništenih neprijateljskih letelica. Najveći As Bitke za Britaniju Jozef František je leteo na Harikenu u 303 skvadronu, dok je još jedna legenda Daglas Bader komandovao 242 skvadronom koji je takođe bio opremljen ovim letelicama.
   Već početkom 1941 godine je postalo jasno da nikakvim modifikacijama i ugradnjom novih i jačih motora nije moguće značajno poboljšati performanse, tako da se fabrika okrenula proizvodnji novih modela čiji je glavni zadatak bio napad na ciljeve na zemlji. U skladu sa svojom novom ulogom na avione se ugrađuju nosači za bombe i rakete a u krila se smeštaju topovi kalibra 20 i 40 mm. Ovako modifikovani avioni su označeni kao Hurricane Mk II i prefiksom A, B, C ili D u zavisnosti od ugrađenog naoružanja. Na kraju se pojavila i verzija Mk IV koja je uglavnom bila naoružana sa 8 NRZ RP-3 mase 60 lb ( 27 kg).

MOTORISTA:
   Hariken se koristio u velikom broju i na drugim frontovima. Na Mediteranu se pokazao bolje od svojih protivnika iz redova Regia Aeronautica ( Italijansko RV) C.R. 32, C.R.42, G.50 i M.C.200, tako da je tu bio glavni lovački avion RAF-a do dolaska Nemaca. Koristio se i na dalekom istoku, ali sa malim uspehom jer je bio totalno nedorastao Japanskim Zeroima. Veliki broj ovih aviona ( 2952) je isporučen kao pomoć SSSR-u.
   Tokom bitke za Atrlantik, veliku pretnju za trgovačke brodove su pretstavljali nemački avioni FW200 Kondor. Kako bi se nekako izborili sa ovom pretnjim Britanci počinju da prave takozvane CAM (Catapult Aircraft Merchantman) brodove, kojima je na pramcu ugrađivan katapult sa jednim avionom Hariken. Na pojavu aviona FW200, Hariken bi bio katapultiran i po obavljanju zadatka bi sleteo na neki kopneni aerodrom ili bi pilot iskočio iz aviona u blizini nekog trgovačkog broda koji bi ga pokupio.

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
          CAM brod sa Harikenom

   Kako je FAA ( Fleet Air Arm) bila u manjku sa savremenim lovcima, počelo se sa ugradnjim arester kuka na standardne Harikene Mk IIA koji dobijaju naziv „Hooked Hurricane“, a kasnije počinje i proizvodnja pravih mornaričkih lovaca pod oznakom „Sea Hurricane“ koji nikada nisu dobili preklopiva krila.

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
          Hawker Sea Hurricane

   Ovi avioni su sa ponosom služili u RAF-u do 1947 godine kada izlaze iz upotrebe, dok su u drugim zemljama ostali da služe do početka 50-ih. Prema velikom vazduhoplovnom stručnjaku Bilu gunstonu, proizvedeno je ukupno 14533 aviona ovog tipa.

                                                    VARIJANTE AVIONA

     Mk I - Prva proizvodna verzija, sa krilima prekrivenim platnom i motorima Merlin II ili III. Proizvođeni između 1937 i 1939 godine.

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

     Mk IA – Standardni avioni Mk I kod kojih su ugrađene trokrake elise de Havilland ili Rotol umesto prvobitnih drvenih dvokrakih. Krila su presvučena metalom i postavljen je dodatni oklop. RAF je u ovu verziju modernizovao oko 500 letelica Mk I.

     Mk IIA – Standardni avioni Mk I sa ugrađenim motorom Merlin XX.

     Mk IIB – Na avion su ugrađeni nosači za dve bombe od 500 lb ( 227 kg) ili tankove za gorivo kapaciteta 205 l. Takođe su u krila ugrađena još 4 mitraljeza kalibra 7.7 mm, tako da je avion imao ukupno naoružanje od 12x7.7 mm. Na avionima koji su bili u severnoj Africi ugrađivani su i filteri za pesak, a ova podvarijanta je bila poznata kao Mk IIB Trop.

     Mk IIC – Verzija sa novim krilima u koja su smeštena 4 topa kalibra 20 mm.

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

          Mk IID – Verzija sa dva topa kalibra 40 mm, koju su piloti zvali „flying can opener“. U početku su bili naoružani sa dva topa Rolls-Royce ( svaki sa po 12 granata), a kasnije topovima Vickers ( 15 granata svaki).

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

MOTORISTA:
     Mk IIE – Još jedna verzija sa modifikovanim krilom, kako su modifikacije bile obimne dodeljena je nova oznaka avionu Mk IV

     Mk T.IIC – Trenažni dvosed, napravljena su samo dva primerka koja si isporučena Persijskom vazduhoplovstvu.

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

     Mk III – Verzija Mk II sa motorima Pakard ( Američka verzija Merlina), od ove verzije se odustalo jer je uskoro bilo dovoljno motora Merlin.

     Mk IV – Verzija aviona sa univerzalnim krilom u koje je bilo moguće montirati sve dotadašnje verzije streljačkog i bombarderskog naoružanja, kao i raketa RP-3. Takođe je ugrađen i novi motor Merlin 24 ili 27, kao i dodatni oklop.

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

     Mk V – Finalna verzija od koje su samo tri aviona bila napravljena. Ugrađen je jači motor Merlin 32 i četvorokraka elisa. Bio je namenjen za službu na dalekom istoku.

     Mk X – Kanadska verzija Mk I sa motorom Pakard Merlin 28. Napravljeno je 490 primeraka.

     Mk XI – Kanadska verzija sa minornim modifikacijama u odnosu na prethodnu. Napravljeno je 150 primeraka.

     Mk XII – Kanadska verzija Mk II sa motorom Pakard Merlin 29, u početku naoružana sa 12 mitraljeza 7.7 mm, a kasnije sa 4 topa 20 mm.

     Mk XIIA – Kanadska verzija Mk II sa 8 mitraljeza 7.7 mm.

     Sea Hurricane Mk IA – Standardni Harikeni Mk I modifikovani za katapultiranje sa trgovačkih brodova ( CAM). Bili su poznati i pod imenom „Hurricats“, a ukupno je modifikovano 250 letelica od strane firme General Aircraft Ltd.

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
          Katapultiranje Hurricata

     Sea Hurricane Mk IB – Modifikacija aviona Mk IIA, sa opremom za katapultiranje i arester kukom, koja je služila naMAC brodovima ( Merchant Aircraft Carrier). Ukupno je modifikovano oko 340 aviona.

     Sea Hurricane Mk IIC – Verzija Mk IIC opremljena mornaričkim radio uređajima i ugrađenim arester kukama. Ovako je modifikovano oko 400 letelica koje su služile na flotnim nosačima.

     Sea Hurricane Mk XIIA – Kanadski Harikeni Mk XIIA, modifikovani u mornaričke letelice.

     Hillson F.40 ( F.H.40) – Jedan avion prepravljen u „dvokrilca“ sa mogućnošću odbacivanja gornjeg krila. Posle nekoliko letova eksperiment je otkazan zbog loših performansi.

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
     LVT-1 – nastao ugradnjom motora D.B 601Aa na standardni hariken VVKJ Mk I. Zbog nedostatka motora Merlin III i nemogućnosti dopremanja rezervnih delova iz V.Britanije, odlučeno je da se pristupi ovoj modifikaciji.

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

     Hurricane PR – Zbog nedostatka brzih izviđača u Severnoj Africi, u januaru i martu 1941 godine, na 10 aviona Mk I su ugrađene fotokamere F24 sa objektivima od 8 ( 203 mm) i 14 ( 356 mm) inča. U oktobru 1941 godine na ovaj način je modifikovano još 6 aviona Mk II.

     Hurricane Tac R – modifikacija Mk IIC za taktičko izviđanje.

     Hurricane II Hercules – Zanimljiva varijanta sa ugrađenim motorim Hecules, koja je proizašla iz straha da neće biti dovoljno motora Merlin. Samo je jedan avion ovako modifikovan, jer su uskoro rešeni svi problemi sa proizvodnjom motora Merlin.

           [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

MOTORISTA:
KORISNICI

Australija – Korišteni su u tri skvadrona DAF ( Desert Air Force) 3, 450 i 451.

Belgija – 20 kupljenih primeraka i dv napravljena po licenci. Većina ih je uništena tokom Nemačke ofanzive na Zapad. Posle rata dobila 3 aviona.

Kanada – Korišteni u sastavu 9 skvadrona RCAF, 1, 2, 401, 402, 417, 421, 438, 439 i 440.

Čehoslovačka – U sastavu dva skvadrona Čeških snaga u egzilu u sastavu RAF-a, 310 i 312.

Egipat – U sastavu egipatskog vazduhoplovstva, nepoznat broj aviona.

Francuska – U sastavu snaga Slobodnih Francuza i to EC1, EC2 i GC II/3 Alsace

Finska – Avioni se nalazili u sastavu 7 eskadrila, 10, 22, 26, 28, 30, 32 i 34.

Nemačka – Koristila nekoliko zarobljenih aviona za obuku pilota i upoznavanje sa neprijateljskom tehnikom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Grčka – Korišteni u dve eskadrile, 335 i 336.

Indija – U sastavu 8 skvadrona, 1, 2, 3, 4, 6, 7, 9 i 10.

Iran – Ukupno korišteno 29 aviona.

Irska – Korišteno nekoliko aviona koji su greškom sleteli u tada neutralnu Irsku.

Italija – Korišćeno nekoliko zarobljenih primeraka ( među njima i Hariken Mk I proizveden u Zmaju VE broj 2337), za trenažu pilota i upoznavanje sa tehnikom neprijatelja.

Japan – Korištena dva primerka zarobljena u Singapuru ( BE208 i BM900)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Holandija – Korišteni na Dalekom Istoku.

Novi Zeland – Korišteni u dva skvadrona, 486 i 488.

Norveška – Korišteni u dva skvadrona, 331 i 332.

Poljska – Korišteni u ukupno 9 Poljskih skvadrona u V.Britaniji, 302, 303, 306, 308. 309, 315, 316, 317 i 318.

Portugal – U 3 eskadrile RV, BA2, BA i BA Lisabon.

Rumunija – Kupljeno pred rat 12 aviona i od nemaca dobijeno još 6 bivših aviona VVKJ. Korišteni protiv SSSR-a.

Južna Afrika – Korišteni u 7 skvadrona, 1, 2, 3, 7, 40, 41 i 43.

SSSR – Putem pomoći dobijeno 2952 aviona raznih podvarijanti.

Turska – Kupljeno 15 aviona pred početak rata 1939 godine.

Velika Britanija – Korišten u 129 skvadrona RAF-a i 4 skvadrona FAA.

Jugoslavija – Do početka Aprilskog rata kupljena 24 aviona i još 16 prouzvedeno po licenci u fabrici Zmaj. Na početku rata avioni su bili rasporđeni u 163 i 164 eskadrili, 52 grupe 2 Lovačkog puka, 105 i 106 eskadrili, 33 grupe i 108 eskadrili 34 grupe 4 Lovačkog puka, i u 3 odelenju 3 pilotske škole u Mostaru. Naši piloti na Harikenima su imali 6 sigurnih i 4 verovatne pobede, a u tim borbama je 6 naših pilota poginulo a 4 su ranjena.

Nemci su zarobili 6 aviona ovog tipa i predali su ih Rumunskom ratnom vazduhoplovstvu (FARR-Fortele Aeriene Regale ale Romaniei), nije poznata njihova dalja sudbina.Italijani su zarobili jedan avion (VE broj 2337) koji su koristili u svojoj školi za pilote lovačkih aviona.

Po formiranju 351 skvadrona RAF-a ( 2 eskadrila NOVJ) ova je dinica je u prvo vreme bila opremljena avionima Mk IIC, a zatim i avionima Mk IV RP sa kojima i završava svoj ratni put. Avioni su korišteni još neko vreme, a onda su kanibalizovani kako bi se produžio radni vek aviona Spitfajer.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]          tip:lovac, lovac-bombarder jednosedmotor:jedan redni V-12, tečnošću hlađeni Rolls-Royce Merlin III sa 1030 KS na Mk I,
Merlin XX sa 1280 KS na Mk II,
Merlin 24 ili 27 sa 1620 KS na Mk IV,
a na Kanadskim avionima jedan Pakard V-1650-1 ( Merlin 28 ili 29) sa 1300 KS.dužina:Mk I 9.55 m, ostali 9.81 mrazmah:12.19 mpovršina krila:23.97 m2težina:prazan Mk I 2260kg, Mk IIC 2566 kg, Mk IV RP 2790 kg,
maksimalna poletna Mk I 3397 kg, Mk IIC 3742 kg, Mk IV RP 3833 kgbrzina:522 km/h Mk I,
547 km/h Mk IIC,
531 km/h Mk IV RP
( sa raketama 330 km/h)penjanje:762 m/min Mk I, 838 m/min Mk IIC, 770 m/min Mk IV RPplafon leta:10500 m Mk I, 9800 m Mk IC, 10365 m Mk IV RPdolet:845 km Mk I, 740 km Mk IIC, 795 km Mk IV RPnaoružanje:MK I 8x7.7 mm Browning Mk II,
Mk IIA 8x7.7 mm Browning Mk II i dve bombe od 500 lb ( 227 kg),
Mk IIB 12x7.7 mm Browning Mk II i dve bombe od 500 lb ( 227 kg),
Mk IIC 4x20 mm hispano Mk II i dve bombe od 500 lb ( 227 kg),
Mk IID 2x40 mm Vickers S i 2x7.7 mm Browning Mk II,
Mk IV sve opcije naoružanja verzije Mk II i 8 raketa RP-3

Aerodorm Cerklje 01.10.1940 godine
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dreadnought:
Hurricane Mk.I Ev.br.2347 zaplenjen na aerodromu Zemun.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page