ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
Last Login:July 30, 2015, 10:34:08 am
|
 |
« Reply #1070 on: May 24, 2011, 07:22:46 pm » |
|
Doveženo torpedo ispred broda se kačilo sa dizalicom na kopnu za već prethodno postavljenu kuku na torpedu i dizalo sa postolja uz koordinaciju odgovornog lica i sa držanjem i usmeravanjima torpeda prikačenim "Brkovima" od strane posade što sa broda, što sa obale. Ispravnim manevrisanjem torpedo bi se spustilo na već montirane Kolijevke na palubi koje su u nadležnosti broda. Spuštanjem na njih torpedo preuzima posada kojom kod krcanja rukovodi direktno pomoćnik komadanta. Najodgovornije lice od tog momenta je K-mandir Torpedne specujalnosti iz III BO.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
|
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
|
 |
« Reply #1071 on: May 24, 2011, 07:36:22 pm » |
|
Kada je torpedo spušteno na Kolijevke namjesti se i već prethodno pripremljena dodatna oprema za uvlačenje torpeda. Naravno i sama torpedna cijev je prethodno pregledana, očišćena i podmazana po određenoj proceduri. Kad je sve postavljeno uz pomoć dodatne opreme torpedo se polagano uvlači u cijev i kad se konačno uvuče koliko treba zatvara se zadnji otvor torpedne cijevi, te skida sva dodatna oprema i sprema na za to predviđeno mjesto na brodu. Nakon svega navedenog, pristupa "Baklandžija" i na Priboru 10 spušta prethodno nulovana vretena.
|
|
|
|
|
|
|
|
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
|
 |
« Reply #1072 on: May 24, 2011, 07:47:55 pm » |
|
Pitanje za "Duju" : Prvo, da li je brod potpisivao kakav dokument prilikom preuzimanja torpeda od Baze i ako jeste koji u globalu? Drugo, kad je bojevo torpedo preuzeto i uvučeno u cijev, šta je još ludstvo trebalo uraditi na njemu (ubaciti, montirati) da bi bilo potpuno bojevo spremno i da bi se moglo lansirati, i Treće, koliko vremena sveže pregledano i ukrcano torpedo na brod, vremenski može da bude na brodu da se smatra bojevo upotrebljivo bez pomoći Torpedne radione - Baze.? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1073 on: May 24, 2011, 09:42:47 pm » |
|
Pitanja, a ja sam to radio prije mnogo godina, zato mojim one koji to znaju (pogotovo Lovac) što se tiče trečeg pitanja  . 1.Prilikom krcanja torpeda na brod bilo je potrebno provjerit pritisak u zarčnom spremniku. Ako je predavaoc to imao evodentirano u knjigama, to nismo radili. Od predavaoca (PO ili skladište) preuzeli smo alat i knjigu torpeda (ovisi koliko torpeda je ukrcano na brod). Preuzeli smo i upaljače za torpeda(čuvali su se u kabini komandanta broda ili radio kabini), torpedne metke (za izbacivanje torpeda iz torpedne cijevi). Kasnije se je upisivalo na koji brod se je torpedo ukrcalo, u koju cijev, jali bilo kakvih problema..... 2.Upaljči u bojevu glavu su se montirali tek kada se je išlo na gađanje, osiguranje na propelerima se je skidalo isto prije gađanja. Posada je poslije uvlačenja torpeda učvrstila morske vezove, spustila trn za prekretnu polugu (koja je prektično aktivirala čitav mehanizam prilikom izlaska torpeda iz cijevi). Motor je proradio več u torpednoj cijevi, pa tako i propeleri, sa kojih je letila mast po brodu. (zato nije bilo pametno gledati izlazak torpedne cijevi, nego se skriti iza pleksiglasa na mostu). Novinarina je bilo to teško objasnit (često su pratili torpedna gađanja), pa su odlazili sa broda puni masnih fleka. Kao što je napisao Orićareb, osovine pribora 10 na torpedo spojio je "baklanđija" 3. Torpedo je moglo biti na brodu najmanje dva mjeseca, bez stručnjaka iz torpednih radionica. Kakav je bio ciklus remontovanja neznam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1074 on: May 24, 2011, 09:45:06 pm » |
|
Kada je torpedo spušteno na Kolijevke namjesti se i već prethodno pripremljena dodatna oprema za uvlačenje torpeda. Naravno i sama torpedna cijev je prethodno pregledana, očišćena i podmazana po određenoj proceduri. Kad je sve postavljeno uz pomoć dodatne opreme torpedo se polagano uvlači u cijev i kad se konačno uvuče koliko treba zatvara se zadnji otvor torpedne cijevi, te skida sva dodatna oprema i sprema na za to predviđeno mjesto na brodu. Nakon svega navedenog, pristupa "Baklandžija" i na Priboru 10 spušta prethodno nulovana vretena.
Krcanje torpeda na TČ-214, Gilić kontrolira, Vasilevski (k-dir III bo) nešto montira, čini mi se, da baš priprema manometar za mjerit pritisak u zračnom spremniku. Od Vasilevskog sam i ja učio.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kilezr
poručnik fregate
Last Login:October 05, 2025, 08:35:20 pm
|
 |
« Reply #1075 on: May 24, 2011, 09:55:20 pm » |
|
Možda je već bilo ali sam ja zaboravio. Kolika je dubina džepa kod lansiranja torpeda i od čega zavisi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1076 on: May 24, 2011, 09:55:36 pm » |
|
Kada je bilo torpedo več ukrcano u torpednnim cijevima, a došlo je naređenje za montažu upaljača, onda se je na torpedo montirao uređej za uvlačenje torpeda sa produžnom motkom. Torpedo se je toliko "gurnulo"( možda je bolji izraz provuklo) iz torpedne cijevi prema naprijed, da je bojeva glava provirila vani (na usta cijevi), da smo montorali upaljače, nakon montaže se je torpedo vratilo u prvobitni položaj.
Prije tog postupla je bilo potrebno otpustiti morske vezove, dignuti osovine pribora 10, dignuti trn prekretne poluge, skinuti dijafragmu sa usta cijevi, i namontirati uređaj za provlačenje.
Još jedna važna stvar. Kod krcanja se je smio čuti samo onaj koji je vodi ukrcavanje torpeda, obično pomočnik komandanta, K-dir III BO je sugerirao sa pokretima.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1077 on: May 24, 2011, 10:01:20 pm » |
|
Možda je već bilo ali sam ja zaboravio. Kolika je dubina džepa kod lansiranja torpeda i od čega zavisi?
Koliko se sječam, 30m, mislim,da je u tom vrijemenu torpedo uspjelo savladat svoju težinu, a motor ga dignuti prema bojevoj dubini....... Zato je bilo upitno djelovanje TČ tipa 211 (torpedima) u trščanskoj krizi 1973. godine u sjevernom Jadranu (mislim na piranski zaljev i trščanski zaljev-dubina mora!!!)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kilezr
poručnik fregate
Last Login:October 05, 2025, 08:35:20 pm
|
 |
« Reply #1078 on: May 24, 2011, 10:04:15 pm » |
|
Hvala! Nekad sam znao taj podatak ali sam zaboravio.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
|
 |
« Reply #1079 on: May 24, 2011, 10:07:59 pm » |
|
U vezi ovih morskih vezova. Jesu li se oni oslobađali pritiskom barutni gasova kod lansiranja ili je nešto drugo trebalo uraditi pre lansiranja.? Usput bravo Duje majstore..... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|