PALUBA
March 15, 2026, 03:07:35 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu Paluba.Info

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 [125] 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 ... 457   Go Down
  Print  
Author Topic: Torpedni čamci klase "Shershen"  (Read 1532465 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

Last Login:July 30, 2015, 10:34:08 am

« Reply #1240 on: June 14, 2011, 12:54:55 pm »

Ma nije evo prisetih se jos nesto.Hladjenje motora morskom vodom odvijalo se preko kingstona.To su otvori na donjem delu trupa jedan okrenut kao kasika napred -ulazni a jedan isto tako nazad izlazni.Usled kretanja broda voda je ulazila na ulazni kingston isla preko filtera na hladnjak ulja pa na hladnjak slatke vode pa na izlazni kingston u more.Jedan deo morske vode je iza filtera preuzimala pumpa morske vode i slala na hladjenje ispusnog lonca i preko njega u more.To je kad brod ide a kad stoji onda se hladjenje odvijalo preko ulaznog kingstona i pumpe morske vode.Ko zna cega se jos setim.Da u pocetku smo kao rashladnu vodu u motorima koristili krompik ili ti kalijum bihromat koji je bio agresivan i unistavao teleskopske cevi a onda je to promenjeno i koristili smo shel donah c valjda se tako pise.to se pokazalo puno bolje.
Ovaj filter koji pominješ, da li se on morao mjenjati često ili uopšte i kojom prilikom, posada, remont ili slično?  Odakle je bio pristupačan,  iz mašinskog prostora ili ispod broda? Smiley
Ajde već kad smo kod pogona da utvrdimo još neke stvari. Da neko opiše tankove za gorivo. Koliko se sjećam bili su krmeni ispod starešinskih prostorija, iza krmenog mašinskog pogona i pramčani ispod srednjih prostorija gde su bili radio kabina i kabine oficira, a bili su ispred pramčanog mašinskog prostora. Koliko je bilo tankova, koliko su mogli primiti goriva i dali su imali međusobnu fizičku vezu ili samo preko pumpi i drenaže? kakvih je još bilo tankova na brodi što se tiče razno razni ulja i vode?.
I za pitku vodu, pride. Cheesy

Koliko sam listao postove o tome nešto posebno nije još rečeno.
duje
kapetan bojnog broda
*

Last Login:January 17, 2026, 07:47:10 am

« Reply #1241 on: June 14, 2011, 01:24:36 pm »

TČ-215 imao je i mogučnost grijanaj ventila za ispust otpadnih voda iz broda. Upotreba tih brodova u SSSR-u svakako je zahtjevala takvo rješenje. Sistem grijanaj  bio je izveden tako, da je po potrebi bilo moguče usmjerit vruču vodu prema tim ventilima, a ta voda je sa vanjske strane grijala ventile. Brodovima izgrađenim u Kraljevici nisu ni ugrađivali tu mogučnost. 
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 10:50:57 pm

« Reply #1242 on: June 14, 2011, 06:17:17 pm »

Tankova goriva se ne sećam, nisam bio dovoljno dugo na TČ, ali sećam se tankova vode: desno od stepeništa za silazak u krmeni podoficirski prostor gledano odozgo, bili su tankovi za vodu. Ako se dobro sećam, ukupna zapremina 500 litara.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #1243 on: June 14, 2011, 09:22:33 pm »

Tankova goriva se ne sećam, nisam bio dovoljno dugo na TČ, ali sećam se tankova vode: desno od stepeništa za silazak u krmeni podoficirski prostor gledano odozgo, bili su tankovi za vodu. Ako se dobro sećam, ukupna zapremina 500 litara.
Boro, tank pitke vode je bio tačno u sredini predprostorije kad se silazilo kosim stepenicama u krmene prostorije. Desno je bila mala kabina za starešine, a lijevo kuhinja. Bar je tako bilo na TČ-215 sa kog se i sjećam rasporeda. To je bila pitka voda za krmene prostorije. E sad praona je bila još i u nadgrađu, a također i jedna između pramčanog kolozionog i prvog mornarskog prostora. Odakle su one dobijale vodu neznam.
Ovaj krmeni tank što se tiče zapremine možda je bio 500 litara, ali mi nešto u ušima zuji brojka od 300 litara. Duje upomoć... Undecided
duje
kapetan bojnog broda
*

Last Login:January 17, 2026, 07:47:10 am

« Reply #1244 on: June 14, 2011, 09:44:19 pm »

Originalni tank za vodu bio je iz jednog dijela - volumen 800 litara). Sječam se, da je pitur majstor Bura u MTRZ- Šibenik ušao u njega i bojao unutrašnjost. Tanka je bio aluminijski. Kasnije su taj tank zamjenili novim, koji je bio isto aluminijski ali iz tri djela koji su bili međusobno povezani, volumen je ostao isti. To je bio jedini tank za pitku vodu , iz njega je išla i za sve praone-lavandine. Ako se tko sječa, "špine"-slavine na lavandinima bile su na pritisak, kada si podigao ventil voda je curila, čim si pusto, voda je stala. To je bilo pametno rješenje radi ograničene količine vode.
Ta količina vode bila predviđena za 5 dana, tolika je bila i autonomnost broda. Za pitku vodu imali smo i dvije bačvice drvene volumen 30 litara, koje su bile smještene u krmenom kolozjonom prostoru, na čepu bačve, bila je lančićem pričvrščena čaša za piče. Bilo je još nekoliko (čini mi se 4 kom) tzv. "bidona" za vodu koji su bili smješteni u prostorima za življenje. Bidoni i bačve za vodu su se prije vožnje obavezno punile.
« Last Edit: June 14, 2011, 09:54:01 pm by duje » Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #1245 on: June 14, 2011, 10:28:07 pm »

Originalni tank za vodu bio je iz jednog dijela - volumen 800 litara). Sječam se, da je pitur majstor Bura u MTRZ- Šibenik ušao u njega i bojao unutrašnjost. Tanka je bio aluminijski. Kasnije su taj tank zamjenili novim, koji je bio isto aluminijski ali iz tri djela koji su bili međusobno povezani, volumen je ostao isti. To je bio jedini tank za pitku vodu , iz njega je išla i za sve praone-lavandine. Ako se tko sječa, "špine"-slavine na lavandinima bile su na pritisak, kada si podigao ventil voda je curila, čim si pusto, voda je stala. To je bilo pametno rješenje radi ograničene količine vode.
Ta količina vode bila predviđena za 5 dana, tolika je bila i autonomnost broda. Za pitku vodu imali smo i dvije bačvice drvene volumen 30 litara, koje su bile smještene u krmenom kolozjonom prostoru, na čepu bačve, bila je lančićem pričvrščena čaša za piče. Bilo je još nekoliko (čini mi se 4 kom) tzv. "bidona" za vodu koji su bili smješteni u prostorima za življenje. Bidoni i bačve za vodu su se prije vožnje obavezno punile.
genticd
mladji vodnik
*

Last Login:March 05, 2026, 05:40:23 pm

« Reply #1246 on: June 14, 2011, 10:31:26 pm »

Evo nocas se probudim u 3 i 30 i pred ocima mi kutija sa tri prekidaca a to su prekidaci na kojima su se otvarali kingstoni pramcani ili ulazni kad brod krene da vozi ,na stoj smo ih zatvarali.Ti prekidaci su se nalazili negde levo od pulta pored table od pomocnih motora.Filter na kingstonima se nije menjao cesto pa se i ne secam kako je izgledao ali morao je biti da ne bi motori uvukli nesto iz mora.Desavalo se da poluga sa kojom se otvara kingston zaglavi pa bi motori odmah digli temperaturu.ali smo ih cini mi se mogli i rucno otvoriti.Jedne godine smo bili na Lastovu i bilo je toliko meduza da su pomocni motori poceli da kuvaju.Morao je ronilac da sidje i cisti iz mora kingstone.Mislim da je bio Cane.Tank za pitku vodu je imao 800 litara i pumpu koja je dizala pritisak u sistemu i ona se najcesce cula nocu kako radi.Tankova za gorivo je bilo 6 tri pramcana i tri krmena.Ukupno oko 38 tona kapaciteta.Srednji pramcani tank je bio tacno 7 tona i on se koristio uvek kao pogonski.Desni i levi pramcani mislim da su bili po 6,5tona .Srednji krmeni je isto nesto bio veci od levog i desnog 6,5 i 2 puta po 5,5.Inace sa pumpom od goriva mogao se bilo koji tank koristiti kao pogonski a jedino pramcani srednji slobodnim padom.Tankovi su bili povezani cevovodima i mogla se nafta prekrcavati iz jednog u drugi i tako se vrsila stabilizacija broda.Sa tankovima smo imali problem jer su znali da naprsnu po spojevima.Mislim da je razlog tome bio sto su komandanti sve vise koristili spreg kod uplovljavanja u luku.Da bi se tank smeo variti morao se pariti i dobro oprati.Od ostalih tankova postojala su dva tanka na levom boku u pramcanoj masini za ulje i jedan je bio100 lit a drugi 50.Tankovi za gorivo su unutra farbani pa je interesantno da su mornari to radili sve dok ne pocnu da pevaju.To je bio znak da su poceli da se drogiraju pa smo ih izvlacili napolje da se odmore.To oni nisu znali inace bi pevali non stop.
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*

Last Login:March 13, 2026, 08:05:37 am

Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?

« Reply #1247 on: June 15, 2011, 05:35:10 am »

Evo nocas se probudim u 3 i 30 i pred ocima mi kutija sa tri prekidaca a to su prekidaci na kojima su se otvarali kingstoni pramcani ili ulazni kad brod krene da vozi ,na stoj smo ih zatvarali.Ti prekidaci su se nalazili negde levo od pulta pored table od pomocnih motora.Filter na kingstonima se nije menjao cesto pa se i ne secam kako je izgledao ali morao je biti da ne bi motori uvukli nesto iz mora.Desavalo se da poluga sa kojom se otvara kingston zaglavi pa bi motori odmah digli temperaturu.ali smo ih cini mi se mogli i rucno otvoriti.Jedne godine smo bili na Lastovu i bilo je toliko meduza da su pomocni motori poceli da kuvaju.Morao je ronilac da sidje i cisti iz mora kingstone.Mislim da je bio Cane.Tank za pitku vodu je imao 800 litara i pumpu koja je dizala pritisak u sistemu i ona se najcesce cula nocu kako radi.Tankova za gorivo je bilo 6 tri pramcana i tri krmena.Ukupno oko 38 tona kapaciteta.Srednji pramcani tank je bio tacno 7 tona i on se koristio uvek kao pogonski.Desni i levi pramcani mislim da su bili po 6,5tona .Srednji krmeni je isto nesto bio veci od levog i desnog 6,5 i 2 puta po 5,5.Inace sa pumpom od goriva mogao se bilo koji tank koristiti kao pogonski a jedino pramcani srednji slobodnim padom.Tankovi su bili povezani cevovodima i mogla se nafta prekrcavati iz jednog u drugi i tako se vrsila stabilizacija broda.Sa tankovima smo imali problem jer su znali da naprsnu po spojevima.Mislim da je razlog tome bio sto su komandanti sve vise koristili spreg kod uplovljavanja u luku.Da bi se tank smeo variti morao se pariti i dobro oprati.Od ostalih tankova postojala su dva tanka na levom boku u pramcanoj masini za ulje i jedan je bio100 lit a drugi 50.Tankovi za gorivo su unutra farbani pa je interesantno da su mornari to radili sve dok ne pocnu da pevaju.To je bio znak da su poceli da se drogiraju pa smo ih izvlacili napolje da se odmore.To oni nisu znali inace bi pevali non stop.
Ja se secam da je kingston glavnog motora u krmi bio levo od motora u visini kopče i da sam pre upućenja motora morao da polugu ručno postavim u početni (otvoreni?) položaj. Ovo se izvodilo tako što se podigla pajola i odozgo na dole potisnula poluga dok ne dođe u donji položaj.
Prekrcavanje goriva iz tanka u tank smo obavezno radili radi trimovanja broda.

Farbanje rezervoara se verovatno radilo u velikom remontu, jer se na secćam da smo to radili za vreme mog boravka na brodu a bili smo samo u malom remontu.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #1248 on: June 15, 2011, 07:31:32 am »

Bravo momci, rade vam "kefala", k'o singerica. 
MORNAR
vodnik I klase
*

Last Login:May 25, 2025, 07:13:44 am

« Reply #1249 on: June 15, 2011, 09:10:08 am »

Nisam bio mašinac, pa ne znam koliko je bilo tankova za gorivo,znam da se moglo krcati 36 tona goriva. Postavljeni su bili na bokovima a moglo se prečrpavati iz jednoga u drugog. To smo jednom radili, kad smo kao priprema na proslavu na Visu bojali vodenu liniju. Gorivo se precrpilo na jedan bok da je vodena linija na drugom boku bila iznad vode.
Što se tiče auspuha.... bili su tačno na vodenoj liniji i mislim, da kad je bio brod nakrcan gorivom i torpedima čak ispod. Livi bok dva i desni jedan. Pranje livog boka posle vožnje je bila "kazna". Grin
Pages:  1 ... 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 [125] 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 ... 457   Go Up
  Print  

Jump to: