Evo još jedan moj mali doprinos nama i našim motordžijama. Prihvatam sve kritike, samo napred...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na gornjem dijelu slike je prikazan raspored prostorija od drugog mornarskog prostora pa do krme. Po vertikali prostorije su u trupu broda. U gornjem dijelu slike,recimo uvjetno, od nivoa vodene linije do palube neračunajući prostorije pogona, a na donjem dijelu slike su sve prostorije ispod vodene linije. Znači pramčani tankovi su ispod oficirskih kabina i radio kabine, a krmeni ispod krmeni starešinskih prostorija i kuhinje.
Usput sad kad naši "Mašinci" malo prostudiraju raspored, da se malo prisjete razmještaja glavni uređaja u prostorijama pogona, gde su gl. motori, gde pomoćni, kompresor, kotlić, i još čega se sjete. Red je da i ja naučim nešto o pogonu. Ako ja to s'vatim, i ostatak svijeta će sigurno...

Evo rasporeda u krmenoj mašini.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Osim ovoga u krmenoj mašini su bili i ispravljač naizmenične struje i pretvarač jednosmerne struje.
Kako su kotlic i kompresor bili pogonjeni jednosmernom strujom na zidu mašine prema krmi su bili i uputnici ovih uređaja.
Na istom zidu iza kopče je bio i brodski telegraf koji se redovno proveravao ali na sreću nije bilo potreba i da se koristi u vožnji.
Napominjem da sam bio normalan mornar a ne neki posebno talentovani motorista a siguran sam da su svi motoristi u moje vreme (79/80) mogli da bez uključenja svetla u mašini obave pripremu i isplovljenje.