Kada govorimo o akumulatorima na brodu, u ovom slučaju na TČ, da je bilo bez njih nemoguče uputit motore (Orićareb je to dobro opisao), možemo s podsjetit, kako i kada su se akumulatori mjenjali. Govorimo o akumulatorima 12V 180Ah. U ono vrijeme smo koristili večinoma akumulatore iz Trepče. Rok upotrebe tih akumulatora bio je dvije godine (može više, često i manje). Nakon ciklusa punjenja i pražnjenja je akumulatorima smanjem kapacitet. Akumulatore su, električari sa broda (govorimo o Lori), donjeli u Tehničku radionicu, gdje smo jih pregledali, izmjerili kapacitet, ocjenili dali bi se isplatilo preformiranje ili bismo izdali potvrdu za rashod.
Sa tom potvrdom i materjalim listom o sledovanju i vračanju, se je stari akumulator vratio u skladište, a novi sledovao. Novi akumulator bi se donosio u Tehničku radionicu (pošto su bili suhopunjeni), gdje bi se u njih sipala kiselina 28-32 stupnja Bomea te jih punili.
Stare akumulatore bi skladište predavalo tvornici koja se bavila reciklažom, u našem slučaju Mežica (gdje su radili akumulatore i za podmornice). Tvornički kamion bi dolazio povremeno i kupio akumulatore od Boke pa prema sjeveru Jadrana. (što smo bili ekološki svjesni več u ono doba

- a zaradio se je koji dinar)
Takav je bio postupak, kao što sam več napisao u Lori. Poznat mi je, jer sam radio i u Tehničkoj radionici, a kasnije i u skladištu.