Kod manjih brodova, kao izvor elektricne energije se javljaju jednosmerni ili jednofazni generatori, dok se kod vecih brodova uvek javlja trofazni sinhroni samopobudni generator bez cetkica. Oni se pokrecu pomocu pogonskih motora samog broda ili nezavisnog pogona.
I elektricni akumulatori, koji se pune iz spomenutih generatora mogu se smatrati nekom vrstom izvora elektricne energije. Takodje izvor el. energije moze biti i spomenuti lucki prikljucak van broda.
Kada se kao izvor elektricne energije koristi generator koga pokrece glavni pogonski motor, ciji se broj obrtaja podesava prema potrebama plovidbe i kao takav je promenljiv, da bi se obezbedila stabilnost napona i ucestanosti, pored bloka za regulaciju napona mora se koristiti i staticki pretvarac ucestanosti . On se ne koristi kada je generator pokretan posebnim motorom sa unutrasnjim sagorevanjem, jer se u tom slucaju broj obrtaja odrzava stalnim podesavanjem snage samog pogonskog motora (automatsko podesavanje dotoka goriva)
Za stanje havarije, predvidjen je poseban izvor elektricne energije. On se uvek smesta na najvisu palubu i naravno snabdeva strujom vazne prijemnike: signalizaciju, navigaciju, nuzno svetlo, itd.
Ovo sto sam napisao nema veze sa torpednim camcima, nikad nisam ni video uzivo ratni brod kamo li da sam boravio na njemu, ali ovako su uglavnom koncipirani izvori elektricne energije na brodovima, sad svaki ima neku specificnost u zavisnosti od namene. Tako su me ucili pa da Vam prenesem.