PALUBA
January 24, 2026, 09:15:50 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Donirajmo Palubu!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme ⇨⇨⇨⇨⇨   Donirajmo Palubu!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨   Donirajmo Palubu! ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨  Donirajmo Palubu!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨  Donirajmo Palubu!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 [86] 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 ... 457   Go Down
  Print  
Author Topic: Torpedni čamci klase "Shershen"  (Read 1509988 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

Last Login:July 30, 2015, 10:34:08 am

« Reply #850 on: March 22, 2011, 06:56:07 pm »

Ćiro, nisam ja to rekao zbog neke ljutnje, ne dao Bog, nego šale radi. Šta da radim, pokojni otac bio pijan kad su me krstili pa nisam ni Boris, ni Bora, ni Borisav, Borislav, Borivoje nego baš Boro... Grin

A da se razumemo, to se podrazumeva. Pozdrav! Inače stažirao sam na TČ 217 Kornat, kod MT por Gentić Dragoljuba, k-dant je bio pk Zvonko Rodin, zamenik pk Bartulović Žarko (pokojni), moj klasić...
Uh, sad mi je jasno kako se osjećaju ovi mladi koji imaju saznjanja od početka 80-tih pa dalje, kad čitaju moje tekstove o događajima iz 70-tih. Ove naše kolege koje si nabrojao, s poštovanjem, ni jednog neznam jer sam ja napustio flotu sredinom 80-te godine i prešao na Stinu Jadran (po naški KIS).
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 08:42:24 am

« Reply #851 on: March 22, 2011, 07:35:27 pm »

Rodin je bio na TČ od 1977, Bartulović od 1979, Gentić od 1977. Mogao bi možda i znati nekoga od njih.

Znaš kako se osećaju - jedva čekaju sledeći post. To što ovde kažemo, ni na jednom drugom mestu ne može se naći. Zato, samo napred!  marinero
genticd
mladji vodnik
*

Last Login:May 16, 2022, 09:10:28 pm

« Reply #852 on: March 23, 2011, 09:19:41 pm »

Pozdrav Milance! Eto koliko ti je vredilo ribanje bokova ,niko ne moze da ti ospori kako ti se brod zvao.Pomenuste KF Zivkovica.Mozda gresim ali jednom prilikom slucajno videh umrlicu u lokalnom listu u Valjevu.Bilo je to pre neku godinu.On je bio iz okoline Valjeva.Nadam se da nesto ne gresim.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #853 on: March 23, 2011, 10:00:07 pm »

Pomenuste KF Zivkovica.Mozda gresim ali jednom prilikom slucajno videh umrlicu u lokalnom listu u Valjevu.Bilo je to pre neku godinu.On je bio iz okoline Valjeva.Nadam se da nesto ne gresim.

Pa dosta toga se slaže. Moglo bi za sada to da stoji. I ja imam nekih informacija da je bio teško obolio, ali se tog secam tek kroz
maglu.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #854 on: March 24, 2011, 01:17:01 pm »

Pomenuste KF Zivkovica.Mozda gresim ali jednom prilikom slucajno videh umrlicu u lokalnom listu u Valjevu.Bilo je to pre neku godinu.On je bio iz okoline Valjeva.Nadam se da nesto ne gresim.

Pa dosta toga se slaže. Moglo bi za sada to da stoji. I ja imam nekih informacija da je bio teško obolio, ali se tog secam tek kroz
maglu.

Da reče "Lovac" da je to kap.freg.Živković Slobodan zvani ERA.
genticd
mladji vodnik
*

Last Login:May 16, 2022, 09:10:28 pm

« Reply #855 on: March 24, 2011, 02:15:03 pm »

Da, Era,nisam mogao da se setim nadimka.Imali smo vise zajednickih zadataka,sto u BG sto u obezbedjenju Marsala na Brionima,i bio je dosta   korektan covek.Mislim da je jedno vreme bio i u komisiji za polaganje majorskog ispita(kap kor.)
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #856 on: March 25, 2011, 09:57:55 pm »

Torpedni Čamac TČ-213

U jesen 1967 god, nakon ranije specijalizacije u Divuljama i kratkog stažiranja na TČ-211, postavljen sam na dužnost poslužioca MR-102    Baklan na TČ-213.  Brod je bio u novogradnji u Titovom brodogradilištu u Kraljevici. Upućen je neophodan deo posade među kojima sam bio i ja. Navoz na kojem je bio brod nalazio se u velikoj hali potpuno zatvorenoj i u koju je ulazilo samo ono ljudsvo koje je radilo na gradnji istih. Hala je bila ogromna i gledajući sa strane ulaza na lijevoj strani je bio navoz dugačak za tri i nešto više, dužine torpednog čamca. Tako je na kraju navoza bio brod u približno završnoj fazi za spuštanje u more, iznad njega drugi u fazi opremanja oplate i nadgrađa te na vrhu treći koji je bio tek kobilica. Našim dolaskom smo tako zatekli tri buduća TČ-ejca, TČ-213, 216,217. Na desnoj strani su bile uglavnom ogromne koje kakve limene konstrukcije i komadi od kojih su kasnije varenjem sastavljani TČ-jci. U hali je cijelo vrijeme tokom radova bila nesnosna buka i lupnjava od pneumatskih čekića kojima su radnici “tamburali” po tim limovima. Limovi su bili naše proizvodnje, a ne ruske kako se ranije ovde pominjalo. Ostalo sve je do čačkalice bilo dopremljeno iz SSSR-a jer je takav bio ugovor. Kopletan brod su opremili i završili radnici brodogradilišta u Kraljevici po originalnim ruskim nacrtima i tu nije bilo ostupanja ni za dlaku. Opremanje broda kompletnom elektronikom i montažom iste izveo je tadašnji MEZ (Mornarički Elektronski Zavod), naravno ruskom. Posada je cijelo vrijeme pratila izvođenje i opremanje broda, upućivala se u pojedinosti, usput doobučavala i na kraju preuzevši brod tokom ljeta 1968 god. doplovila u splitsku luku Lora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dolaskom u Loru narednih mjeseci vršena su sva moguća ispitivanja koja se inače izvode posle novogradnje, a pogotovo u slučaju kad se radi o prvom brodu iz neke serije. Nastavljeno je u narednom periodu i kompletiranje ostatka posade tako da je i konačno skupljena i ta prva kompletna posad na TČ-213.

Prva posada TČ-213:

K-dant broda……………………..…..... pbb………………........…Čapalija  Rozarijo
Pomoćnik………………………....….......po.frg……………......….Jovović Savo
Komandir torp./minskog .(III BO)…st.vodnik………….....…Skale Ivan
Baklandžija………………………...........vodnik……………......…Bera Ćiro
Telegrafista  (IV BO)……………....…zastavnik................Bireš Pavle
Komandir V BO…………………........…kapetan ………...……..Joksimović Gradimir                   
Prvi motorista ……………….....……...st.vodnik……….....……Medved Franjo
Drugi motorista.........................vod. I klase…....………Čepin Ćiril                         
Električar …………………………..........st, vodnik………........Keškić Zvonimir-Cojka
Risista………………………………..........vodnik…………......……Šajatović Nikica
Komandir II BO (topovi)……………...vodnik………….....…...Bojović Milenko

Za ovu posadu me vezu nezaboravne uspomene. Komadant Čapalija Rozarijo (rodom iz Malog Drvenika) bio je izvrstan komadant i poznavalac mora. Poštovao sam ga kao rođenog oca.
Među nama vise nisu na ovom svijetu Joksimović Gradimir, Medved Franjo, Keškić Zvonimir-Cojka, Bojović Milenko, Pavle Bireš. Laka vam zemlja Balkanska drugovi.

* Torpedni camac TC-213.jpg (178.49 KB, 979x712 - viewed 427 times.)
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*

Last Login:Yesterday at 04:35:21 pm

« Reply #857 on: March 26, 2011, 12:57:42 am »

Gdje, sto radi capalija Rozarijo?
duje
kapetan bojnog broda
*

Last Login:January 17, 2026, 07:47:10 am

« Reply #858 on: March 26, 2011, 07:16:33 am »

Torpedni Čamac TČ-213

U jesen 1967 god, nakon ranije specijalizacije u Divuljama i kratkog stažiranja na TČ-211, postavljen sam na dužnost poslužioca MR-102    Baklan na TČ-213.  Brod je bio u novogradnji u Titovom brodogradilištu u Kraljevici. Upućen je neophodan deo posade među kojima sam bio i ja. Navoz na kojem je bio brod nalazio se u velikoj hali potpuno zatvorenoj i u koju je ulazilo samo ono ljudsvo koje je radilo na gradnji istih. Hala je bila ogromna i gledajući sa strane ulaza na lijevoj strani je bio navoz dugačak za tri i nešto više, dužine torpednog čamca. Tako je na kraju navoza bio brod u približno završnoj fazi za spuštanje u more, iznad njega drugi u fazi opremanja oplate i nadgrađa te na vrhu treći koji je bio tek kobilica. Našim dolaskom smo tako zatekli tri buduća TČ-ejca, TČ-213, 216,217. Na desnoj strani su bile uglavnom ogromne koje kakve limene konstrukcije i komadi od kojih su kasnije varenjem sastavljani TČ-jci. U hali je cijelo vrijeme tokom radova bila nesnosna buka i lupnjava od pneumatskih čekića kojima su radnici “tamburali” po tim limovima. Limovi su bili naše proizvodnje, a ne ruske kako se ranije ovde pominjalo. Ostalo sve je do čačkalice bilo dopremljeno iz SSSR-a jer je takav bio ugovor. Kopletan brod su opremili i završili radnici brodogradilišta u Kraljevici po originalnim ruskim nacrtima i tu nije bilo ostupanja ni za dlaku. Opremanje broda kompletnom elektronikom i montažom iste izveo je tadašnji MEZ (Mornarički Elektronski Zavod), naravno ruskom. Posada je cijelo vrijeme pratila izvođenje i opremanje broda, upućivala se u pojedinosti, usput doobučavala i na kraju preuzevši brod tokom ljeta 1968 god. doplovila u splitsku luku Lora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dolaskom u Loru narednih mjeseci vršena su sva moguća ispitivanja koja se inače izvode posle novogradnje, a pogotovo u slučaju kad se radi o prvom brodu iz neke serije. Nastavljeno je u narednom periodu i kompletiranje ostatka posade tako da je i konačno skupljena i ta prva kompletna posad na TČ-213.

Prva posada TČ-213:

K-dant broda……………………..…..... pbb………………........…Čapalija  Rozarijo
Pomoćnik………………………....….......po.frg……………......….Jovović Savo
Komandir torp./minskog .(III BO)…st.vodnik………….....…Skale Ivan
Baklandžija………………………...........vodnik……………......…Bera Ćiro
Telegrafista  (IV BO)……………....…zastavnik................Bireš Pavle
Komandir V BO…………………........…kapetan ………...……..Joksimović Gradimir                  
Prvi motorista ……………….....……...st.vodnik……….....……Medved Franjo
Drugi motorista.........................vod. I klase…....………Čepin Ćiril                        
Električar …………………………..........st, vodnik………........Keškić Zvonimir-Cojka
Risista………………………………..........vodnik…………......……Šajatović Nikica
Komandir II BO (topovi)……………...vodnik………….....…...Bojović Milenko

Za ovu posadu me vezu nezaboravne uspomene. Komadant Čapalija Rozarijo (rodom iz Malog Drvenika) bio je izvrstan komadant i poznavalac mora. Poštovao sam ga kao rođenog oca.
Među nama vise nisu na ovom svijetu Joksimović Gradimir, Medved Franjo, Keškić Zvonimir-Cojka, Bojović Milenko, Pavle Bireš. Laka vam zemlja Balkanska drugovi.

Još ti rade vijuge. Svaka čast. Žao mi je, što toliko ljudi, a pogotovo onih koje sam poznavao i radio sa njima, nije više među nama. Kad se samo sjetim one gužve na sidrištu ispred TČ. Pa zezanja u parku, čiščenju mora pd tetrapaka od mlijeka, pranja bokova brodova poslije vožnje, kada smo zbrisali iz službene smjene (bilo je vrijeme bez mobitela!!!)........
« Last Edit: March 26, 2011, 05:26:18 pm by Boro Prodanic, Reason: Popravak citata » Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

« Reply #859 on: March 26, 2011, 12:57:01 pm »

Gdje, sto radi capalija Rozarijo?

Pretpostavljam da je u mirovini u Splitu i ako ga zdravlje služi da je Ok. Također u Splitu je i Savo Jovović.
Skale Ivan i Bera su u Boki. Čepin Ćiril se davno demobilisao i živi negde u Sloveniji. Nikica Šajatović je malo
u Kljajićevu, a malo u Novom Sadu.
Pages:  1 ... 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 [86] 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 ... 457   Go Up
  Print  

Jump to: