Pozdrav,
bilo je tu malo više od "klasične matematike".
Osnovne podatke o kretanju cilja oficir-torpedista dobivao je od radara (onog na mostu, "Samšit" mislim da mu je bila oznaka, možda MR-101, ne sjećam se), a ostali su se podaci dobivali iz torpednog računara, smještenog iza BOC-a, u vrlo tijesnom prostoru u nadgrađu. E da, radar na krmi nadgrađa, MR-104 "Ris", služio je za upravljanje vatrom AK230, autom. topova na pramcu i krmi (kod paljbe kojih bi nam se "raspremili" kreveti)...
Torpeda, tip M53VA (VA - "vođeno akustično") su bila samonavodeća, ali dosta spora (oko 30 čvorova, ako se dobro sjećam) - to nam je bilo objašnjeno zbog toga što je glavni cilj bio tipa "teretni brod", a ne nekakav brzi neprijateljski ratni brod). Torpeda su iz cijevi bila ispaljivana piropatronama, znači eksplozivnim punjenjima malo sporijeg sagorijevanja, a ne komprimiranim zrakom. Patrone su se stavljale u male cijevi koje su se nalazile s gornje strane osnovnih torp. cijevi.
Upaljači torpeda su bili magnetni, proračunati ne na udarno djelovanje, već na eksploziju u trenutku prolaza ispod kobilice cilje.
Još, radar naravno da je zračio - oficiri su imali godišnji zdravstveni pregled sa dodatnim ispitivanjima upravo zbog toga, i šalili se da djecu moraju raditi dok su mladi, dok ih radar još nije sredio...

Evo. "Ako su lagali mene i ja lažem vas..."