kilezr
poručnik fregate
Last Login:July 10, 2025, 08:26:20 pm
|
 |
« Reply #1840 on: July 29, 2011, 06:00:44 pm » |
|
Čuo sam se s njim proletos. Znam da se preselio .Karijeru je završio na 224. Sada radi u firmi za Fizičko obezbeđenje( Zaštitari) što on kaže, dok ne skupi dovoljno godina za penziju. Firmu drži( Koliko sam shvatio) bivši pravnik iz Flote. Bila je to ugledna Mesara na Šinama ili temo gore negde( ne sećam se)
|
|
|
|
|
|
|
kilezr
poručnik fregate
Last Login:July 10, 2025, 08:26:20 pm
|
 |
« Reply #1841 on: July 29, 2011, 09:05:55 pm » |
|
Evo jedan Torpedni napad( praštajte ako je već bila, dugačka je tema!)
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
Last Login:July 30, 2015, 10:34:08 am
|
 |
« Reply #1842 on: July 29, 2011, 09:57:52 pm » |
|
Evo jedan Torpedni napad( praštajte ako je već bila, dugačka je tema!) [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
TČ-214. Ubjeđen sam da nije bila dosad. Bogami lijepo. Nemogu sada da se sjetim prvog komandanta. Mota mi se po glavi. Ali sjetiću se već kasnije...
|
|
|
|
|
|
|
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
|
 |
« Reply #1843 on: July 29, 2011, 10:52:06 pm » |
|
Evo jedan Torpedni napad( praštajte ako je već bila, dugačka je tema!) [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
TČ-214. Ubjeđen sam da nije bila dosad. Bogami lijepo. Nemogu sada da se sjetim prvog komandanta. Mota mi se po glavi. Ali sjetiću se već kasnije... Sjetio sam se. Buturović. Zvali smo ga Butur. Je pbb Buturović. Poslije je išao u prekomandu u Beograd Znači prvi komadant TČ-214 bio je pbb Buturović. 
|
|
« Last Edit: September 13, 2011, 12:27:12 pm by ORIĆAREB, Reason: Istaknut pojam »
|
|
|
|
|
jantar
In memoriam
stariji vodnik
Last Login:December 31, 2019, 08:50:59 am
|
 |
« Reply #1844 on: July 30, 2011, 08:55:12 am » |
|
Sretnem ga ponekad. Ne mozete verovati kako se dobro drzi!
|
|
|
|
|
|
|
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
|
 |
« Reply #1845 on: July 30, 2011, 09:41:49 am » |
|
Sretnem ga ponekad. Ne mozete verovati kako se dobro drzi!
Da Buturović. Jedino mu se nikako nemogu sjetiti imena. Bio je fin momak. Plav, i ugodan miran sagovornik. O ono vrijeme je već imao iza sebe 9-10 godina službe. On i drugi komadant TČ-213 pbb Sangaletiporeklom sa o. Lastova, su dva komadanta koje pamtim kao vrlo, vrlo ugodne i smirene ljude.
|
|
|
|
|
|
|
FF
zastavnik I klase
Last Login:May 02, 2024, 04:47:16 pm
|
 |
« Reply #1846 on: July 30, 2011, 10:06:33 am » |
|
Fantastična slika. Izgleda kao da bi poleteo kada bi mu dodali krila. 
|
|
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1847 on: July 30, 2011, 10:14:59 am » |
|
Fantastična slika. Izgleda kao da bi poleteo kada bi mu dodali krila.  Takva slika je bila u prodavnici kojača (Kirigin) u Splitu. Vjerovatno je netko služio na tom brodu i dobio za uspomenu. Več odavno je nema-slike mislim.
|
|
|
|
|
|
|
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
|
 |
« Reply #1848 on: July 30, 2011, 11:04:15 am » |
|
Fantastična slika. Izgleda kao da bi poleteo kada bi mu dodali krila.  Takva slika je bila u prodavnici krojača (Kirigin) u Splitu. Vjerovatno je netko služio na tom brodu i dobio za uspomenu. Več odavno je nema-slike mislim. Ko zna. Možda su je oduvali vjetrovi Balkanskog cunamija. Ljudima se svašta mota po glavudžama. Ali zato je ima kod nas pa neka se dive... 
|
|
|
|
|
|
|
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
|
 |
« Reply #1849 on: July 30, 2011, 04:02:35 pm » |
|
Uređaj za identifikaciju ''NIHROM''
Nabavkom TČ/RČ brodova iz SSSR-a, od 1967 godine, sa njihovim dolaskom u JRM se pojavio sasvim novi i do tada nekorišteni na ovim prostorima uređaj za identifikaciju vlastiti snaga na Jadranskom vojištu. Uređaj se zvao ''NIHROM''. Poslije toga ugrađivan je na sve radare na OROST-ima, na neke od brodova, čak i kasnijih godina i na RTOP brodove. Mislim daga ima i na VPBR-ovima. Kao takav veoma malo se i rijetko koristio. To je bilo iz razloga stvorene fame oko njega u smislu tajnovitosti, a i iz razloga stvarne ne potrebe za njim u normalnim mirnodopskim uslovima. Za normalni rad uređaja raspolagalo se sa određenim šiframa, kao malim fizičkim sklopovima koje su se čuvale van brodova negdje u okviru flote, vjerovatno pod paskom odjela za šifriranje/dešifriranje. Za rad sa njima i korištenje nije mogao raspolagati pojedinac, već je moralo postojati odobrenje od strane nadležnih organa da se mogu izuzeti, a također i da se prethodno takvo nešto planiralo u okviru neke vježbe. Sledovale su se po posebnoj proceduri, donosile na brod, postavljale na uređaj, pečetile i po završetku vježbe ponovo vraćale. Nikad se nisu čuvale na brodovima.
Šifre su imale oznaku od 1 do 12. Bile su u paru. Jedna fizički kvadratnog oblika, a jedna okruglog. Morale su se koristiti i stavljati u uređaj uparene i nisu se smjele razdvajati i mješati. U mirnodopskim uslovima se koristila isključivo šifra br.6 tzv. ''Školska šifra''. Mislim da je to bilo jednostavno stvar dogovora i ništa posevno u odnosu na ostale. Pretpostavljam da su naše koje su nam Rusi prodali bile i posebno napravljene za nas te da ih nisu koristili kod sebe.
|
|
|
|
|
|
|
|