PALUBA
November 15, 2025, 12:18:02 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 457   Go Down
  Print  
Author Topic: Torpedni čamci klase "Shershen"  (Read 1489737 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
FF
zastavnik I klase
*

Last Login:May 02, 2024, 04:47:16 pm

« Reply #130 on: April 09, 2009, 09:34:07 pm »

Kotor, septembar 1971.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* TC-KotorSeptembar71.jpg (79.63 KB, 800x544 - viewed 366 times.)
« Last Edit: December 03, 2010, 08:32:13 am by MOTORISTA, Reason: Prebacivanje slika u atačment » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*

Last Login:October 02, 2025, 04:29:53 pm

« Reply #131 on: April 10, 2009, 06:20:52 am »

Šteta što se ne vide brojevi!
Pozdrav
Duje
« Last Edit: April 10, 2009, 08:09:17 am by FF » Logged
MORNAR
vodnik I klase
*

Last Login:May 25, 2025, 07:13:44 am

« Reply #132 on: April 11, 2009, 07:29:04 am »

Al je bilo lepo ovako posjetiti koju civilnu luku. Patrolce ljudi nisu ni primjetili sa svojim TOMOS 4,5, a kad su "prigrmile" udarne snage JRM, ljude su se skupili i divili se nama "junačkim čuvarima Jadrana".  Cool
Jedino te u Visu i Komiži niko nije šljivio.
galeb
zastavnik I klase
*

Last Login:October 01, 2025, 07:49:19 pm

« Reply #133 on: April 11, 2009, 10:26:41 pm »

Koncepcijski, TČ su bili samo jedna karika u lancu jedinica čija se taktika zasnivala na masovnom udaru lakim snagama, iz više pravaca istovremeno. JRM je kroz čitav period svog postojanja i kroz sve realizovane flotne programe uvek razvijala....

Zdravo svima,

najprije, drago mi je, da se u poslednje vrijeme konstantno razvija ovaj topik, a pozdravljam naročito mog sonarodnjaka Duje-ta, koji vidim je vrlo aktivan ovdje. A nakon toga imam jedno pitanje za vas profesionalce, koji ste služili u JRM: naime, ono što je FF napisao - to je kako bi trebalo da bude prema doktrini i taktiki, a mene interesira, šta mislite, ako bi došlo do realnog sukoba s agresorom, kako bi se sve odvijalo i završilo u praksi ? Nisam bio u JRM i stoga ne mogu ništa tvrditi ali čuo sam nekoliko priča, da u realnom sukobu brzo bi sve prošlo - u korist agresora; govorio sam i s čovekom, koji se služio 76-e u JRM i on kaže, da je sve bilo premalo ozbiljno (navodi i kako se puno alkohola trošilo), pa ne veruje, da su naše sile bile stvarno spremne i organizovane za realan sukob.

LP,
MOTORISTA
Moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 10, 2022, 04:18:25 pm

« Reply #134 on: April 12, 2009, 08:43:49 am »

E sad, takve priče su u domenu šta bi bilo kad bi bilo. Osnova tadašnje taktike su bili brzi i iznenadni raketno-torpedni udari po snagama neprijatelja, uz maksimalno korištenje prednosti razruđene obale. Alkohol se trošio i 50-ih i 60-ih i 70-ih i 80-ih, zar stvarno misliš da bi to imalo neke veze ako su ljudi motivisani, odlučni, obučeni i hrabri za izvršenje takvih zadataka?
FF
zastavnik I klase
*

« Reply #135 on: April 12, 2009, 12:28:43 pm »

Alkohol se troši i danas, ni manje ni više nego ranije. Danas se manje plovi, mnogo je manje brodova, manje se vežba, skromnija su sredstva, manji rashodi, stara i prevaziđena tehnika. Ja se sećam po mom ocu, da je nekada bilo sasvim uobičajeno da se isplovi na vežbu, poziciju ili slično, koja traje po 15-20 ili više dana, u kojoj se za to vreme nekoliko puta preplovi Jadran uzduž i popreko, ispuca gomila municije, lansira po nekoliko raketa, topreda, učestvuju podmornice, avijacija, desnante jedinice... Danas, kada smo interoperabilni i učestvujemo na međunarodnim vežbama, vrhunac je kada se presretne i pregleda trgovački brod...  Roll Eyes. A posade su srećne ako u 5 godina dožive jedno lansiranje rakete na avion/brod metu ili slično.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* TC-216-1.jpg (49.38 KB, 618x450 - viewed 294 times.)
« Last Edit: December 03, 2010, 08:33:43 am by MOTORISTA, Reason: Prebacivanje slika u atačment » Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*

Last Login:September 23, 2014, 12:17:51 am

« Reply #136 on: April 12, 2009, 10:34:57 pm »

Koncepcijski, TČ su bili samo jedna karika u lancu jedinica čija se taktika zasnivala na masovnom udaru lakim snagama, iz više pravaca istovremeno. JRM je kroz čitav period svog postojanja i kroz sve realizovane flotne programe uvek razvijala....

Zdravo svima,

najprije, drago mi je, da se u poslednje vrijeme konstantno razvija ovaj topik, a pozdravljam naročito mog sonarodnjaka Duje-ta, koji vidim je vrlo aktivan ovdje. A nakon toga imam jedno pitanje za vas profesionalce, koji ste služili u JRM: naime, ono što je FF napisao - to je kako bi trebalo da bude prema doktrini i taktiki, a mene interesira, šta mislite, ako bi došlo do realnog sukoba s agresorom, kako bi se sve odvijalo i završilo u praksi ? Nisam bio u JRM i stoga ne mogu ništa tvrditi ali čuo sam nekoliko priča, da u realnom sukobu brzo bi sve prošlo - u korist agresora; govorio sam i s čovekom, koji se služio 76-e u JRM i on kaže, da je sve bilo premalo ozbiljno (navodi i kako se puno alkohola trošilo), pa ne veruje, da su naše sile bile stvarno spremne i organizovane za realan sukob.

LP,

U ratnim uslovima, čak i najveće, najopremljenije i najobučenije RM na svetu posežu za raznoraznim improvizacijama, pa iskustva iz teorije i prakse i nisu baš konvergentna. Smiley
Što se konkretno JRM tiče, ona je pre svega bila koncipirana za protivdesantnu odbranu, a tokom 80-ih JRM je bila optimalno opremljena za te zadatke. Osim toga, geografske karakteristike Jadranske obale su bile maksimalno iskorišćene. Ukratko, ne bi mi bilo baš svejedno da sam u ulozi "plavog" Cheesy
Nabavku Shershena treba staviti u istorijski kontekst: naime, sve do Foklendskog rata 1982. u stručnim krugovima je preovladavalo mišljenje da rakete ne mogu potopiti cilj, već se taktika uoptrebe LPS zasnivala na kombinovanoj upotrebi raketnih i torpednih čamaca, pri čemu bi prvi udar izvršili raketni čamci, a završni čin bi odigrali TČ. Slučaj potapanja razarača Eilat se smatralo kao izuzetak. Tek posle Foklendskog rata i Izraelsko-Sirijskog sukoba na moru iste godine, postalo je jasno da torpedni čamci polako odlaze u istoriju.
Pozdrav Smiley
FF
zastavnik I klase
*

« Reply #137 on: April 13, 2009, 12:35:11 pm »

Mnoge se stvari izvlače iz konteksta, pa se i na efikasnost i svrsishodnost upotrebe TČ gleda često van vremenskih i prostornih okvira u kojima su oni prvobitno bili zamišljeni. Treba imati na umu da je plan opremanja JRM torpednim čamcima Tipa 211 usvojen početkom 60-tih godina, te da je 1965. kada su prva dva broda dovežena iz SSSR-a, to bio bez konkurencije najmoderniji ratni brod u sastavu ratne mornarice. To je bilo i pre upotrebe prve protivbrodske rakete (slučaj Eliat), i u vreme kada dobar deo postojećih torpednih jedinica (Higgins) nije imao ni najosnovniju navigacionu opremu, uvodi se u sastav flote brod izvanrednih preformansi, sa samonavodećom torpednim naoružanjem, sa za to vreme jako modernim artiljerijskim sistemima, itd. Uvođenje ovih brodova u paketu sa raketnim čamcima bio je radikalan pomak koji je je uslovio sveopštu transformaciju jedinica JRM, promenu taktike, obuke, uveo novitete u brodogradnji (10 brodova je izgrađeno u domaćim brodogrdailištima) - to je bio strašan iskorak koji je po prvi put od kraja II sv. rata ozbiljno zabrinuo i Italijane, da su i sami morali revidirati svoj flotni program i prilagoditi se nama (hidrokrilni raketni čamci Sparviero bili su direktan italijanski odgovor na jugoslovenske Ose). Sasvim je sigurno da je od početka 80-tih godina taktika torpednih jedinica bila prevaziđena i naravno da ni ondašnja država nije ostala imuna na to. Još pre raspada Jugoslavije, već je započelo rashodovanje torpednih čamaca u RZ "V.Škorpik", i planirano je sukcesivno njihovo povlačenje iz upotrebe do polovine 90-tih godina. Rađene su studije prenaoružavanja tih brodova na RBS-15 rakete ili transformacija istih u brze patrolne čamce, uklanjanjem torpednih cevi. Suština je da su u vreme uvođenja u upotrebu i u narednih 15-ak godina to bili u lokalnim uslovima jako upotrebljivi brodovi. Vremenom su zastarevali i potpuno je jasno da su nakon izvesnog vremena postali prevaziđeni. Zato su u uporebu uvođeni drugi brodovi koji su trebali popunjavati tu prazninu (raketne topovnjače 401, 411, ...)
« Last Edit: April 13, 2009, 03:02:45 pm by FF » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*

Last Login:October 02, 2025, 04:29:53 pm

« Reply #138 on: April 13, 2009, 03:00:18 pm »

Alkohol se troši i danas, ni manje ni više nego ranije. Danas se manje plovi, mnogo je manje brodova, manje se vežba, skromnija su sredstva, manji rashodi, stara i prevaziđena tehnika. Ja se sećam po mom ocu, da je nekada bilo sasvim uobičajeno da se isplovi na vežbu, poziciju ili slično, koja traje po 15-20 ili više dana, u kojoj se za to vreme nekoliko puta preplovi Jadran uzduž i popreko, ispuca gomila municije, lansira po nekoliko raketa, topreda, učestvuju podmornice, avijacija, desnante jedinice... Danas, kada smo interoperabilni i učestvujemo na međunarodnim vežbama, vrhunac je kada se presretne i pregleda trgovački brod...  Roll Eyes. A posade su srećne ako u 5 godina dožive jedno lansiranje rakete na avion/brod metu ili slično.

Upravo sam se vratio iz Splita. Bit če tema za pisanje, jer sam saznao za neke, meni nepoznate podatke (što se tiče TČ) iz prve "ruke", znači od ljudi koji su sudjelovali u tim događajima. No, o tome drugi put.
Što se tiče alkohola u mornarici. Bilo ga je, i biti če ga. Sve je ovisilo o ljudima, koji su pili. Čini mi se, da ja do 1974 bilo dozvoljeno točenje piča(i žestoka, ne samo vino i pivo) u starješinskoj menzi i u kantini. Mornar je sa kolicima vozio između stolova i svatko, ko je želio i imao para mogao je kupit. Pio se je i na "recku" -na dug. Platio si kada je došla plača, plača je onda bila u"kešu". Do tada nije bilo potrebe držati alkohol na brodu. Kada je to zabranjeno, na svakom brodu kojem si došao, bilo je piča, kakvo si želio- zavisilo je od onoga koji je držao "kantinu". E, onda je bila zabrana točenja alkohola osim piva. A kad je zabranjeno, onda je najslađe.
Prije nego smo išli u duže vožnje (BG , pozicija na Brijunima ili neka druga vožnja), telefonirali  smo u splitsku pivaru, oni su nam dostavili piče (samo pivo i sokove) na brod sasvim legalno.  Dali se je ko opio, a opijali su se, bilo je ovisno o pojedincu. Mi tog problema na brodu nismo imali. Važilo je pravilo, da možeš popit koliko hočeš, ali kada je sviralo "pripremi brod za borbu i isplovljene, mora si biti  na svojoj BS (borbenoj stanici)-spremnan.
BG (tako smo zvali zadatak) izvršavali smo ga u početku  2 mjeseca, kasnije su smanjili na jedan mjesec dana. Bilo je jako zahtjevno, bazirali smo van luke Lora (Lastovo, Vis, Dugi otok Mljet....)  Onda nije bilo mobitela, imali smo zabranu udaljavanja sa broda. Tako je bilo i to su činjenice. A da smo čvrsto verovali u svoje poslanstvo- jesmo.
Najbolje se je to pokazalo (1973 g.  zadnja kriza sa Italijom), kada je bila išira mobilizacija.
Pozdrav
Duje

« Last Edit: September 12, 2011, 10:11:25 pm by ORIĆAREB, Reason: Ubacivanje u quote » Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*

Last Login:November 11, 2022, 10:54:26 am

« Reply #139 on: April 13, 2009, 08:37:10 pm »

Rađene su studije prenaoružavanja tih brodova na RBS-15 rakete ili transformacija istih u brze patrolne čamce,

Koliko sam pročitao negde, SFRJ je uvezla nekoliko ovih raketa. Da li neko zna zašta su bile planirane?
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 457   Go Up
  Print  

Jump to: