FF
zastavnik I klase
Last Login:May 02, 2024, 04:47:16 pm
|
 |
« Reply #160 on: April 16, 2009, 08:08:17 am » |
|
Obalska odbrana se sastojala uglavnom od fiksnih topova flak, ansaldo... Največa opasnost je bila od topova 130mm, koji su bili barem pokretni. Najveća opasnost bile bi podmornice u zasedama na očekivanim pravcima nastupanja, BROM i minske prepreke (JRM je dosta sredstava ulagala u razvoj i proizvodnju savremenih minskih sredstava). Generalno gledano, posmatrati efikasnost i upotrebljivost pojedinih jedinica i sredstava JRM pojedinačno i nezavisno od sistema i ambijenta delovanja koji je bio koncipiran, nema baš nekog smisla. Eskalacija sukoba na moru tokom građanskog rata u ex Jugoslaviji nema baš nekih dodirnih tačaka s tim konceptom na kome se zasnivala JRM. Zanimljivo bi bilo znati dali je VPBR prilikom slučaja u kome je bio napadnut od strane HRM torpednog čamca preduzeo neke kontramere i uopšte bio svestan da je napadnut. Oštećenje torpednog čamca je nova informacija za mene - znači da je ipak došlo do obostrane razmene vatre, što je za sada jedinstven slučaj u tom sukobu. Mornaričko-Tehnički Opitni centar je krajem 80-tih godina razvio i uveo u upotrebu na VPBR-ovima akustičke plutače u formi protivtorpednih mamaca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #161 on: April 16, 2009, 02:07:56 pm » |
|
Tu se potvrđuje moje mišljenje o lošim karakteristikama torpednih čamaca. Ako su imali problema sa potapanjem fregata klase Kotor, kakvi problemi bi bili tek sa nekim modernijim razaračem klase Lupo, Maestrale, Spruance i Perry.
Ovdje se puno pričalo, kako se protivnik nebi usudio praviti desant danju (zbog osetljivosti napada sa naše strane - avijacija, obalska odbrana). Šta ja znam - desant večih razmjena težko je ostvariti noču (možda sada u 21 veku to i ide - a pred 15-20 godina možda nije bilo tako). Neki diverzantski prepadi - ti bi bili sigurno noči. Pa da i dođu danju, kakve mogučnosti je imala JNA da se odbrani. Avijacija je bila loša - u početku 80 godina - Migi serij F, PMF i MF te Jastrebi. Obalska odbrana se sastojala uglavnom od fiksnih topova flak, ansaldo... Največa opasnost je bila od topova 130mm, koji su bili barem pokretni. Te od mina, podmornica te djelomično raketnih čamaca Osa.
Napisao sam, da su napad TČ pustili posadi, uvjeren sam, da bi "Split" bio pogođen. U ono vrijem kada je svaki hio biti specialac i puno gledao ratne filmove, nije čudo, da su onu noč kad se je izvodio napad čekali na rivi i čekali kada če planut "Split". U pitanju je i tajnost planirane akcije. To koliko je JRM bila sposobna i usposobljena može se samo nagađat. Nije isto ako te napada "Italija" ili ono što je bilo 1991. Objavio sam podatak, da je preko 100 granata, od svih koje su pale na Split, nisu eksplodirale-zašto? FF je objavio, da su na "Splitu" tjekom rata imali česte zastoje na topovima. Otkrili su tek kasnije. Čudno je i to, da je prilikom napada na grad Split, pogođen samo stari dio, a nova naselja nisu. Neki to objašnjavaju time, što su neki ukrcani na "Splitu", ima porodice u gradu!? Mislim, da bi to mogao objasnit moj bivši pom.k-dant na TČ Gilić Zoran. To sam napisao, da se vidi ondašnja situacija i promatra u onom vremenu. Pozdrav Duje
|
|
|
|
« Last Edit: April 16, 2009, 02:33:54 pm by Rade »
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #162 on: April 16, 2009, 02:21:26 pm » |
|
Duje, možeš li malo s čisto tehničke strane obrazložiti šta bi mogao da bude uzrok tih silnih promašaja. Ipak mi je nepojmljivo da 8 torpeda u dva odvojena napada promaše brod dužine 100m, koji verovatno nije išao preko 15čv u tom trenutku. Prvo je bila greška napadati sa samonavodečim torpedima, a cilj ne proizvodi dovoljnu jačinu zvuka, da bi se torpedo navelo. Šta to znači - da je prag osetljivosti torpeda na akustički potpis broda veliki? Pri ekonomskoj vožnji (12-15čv) nepojmljivo mi je da je VPBR toliko tih. Bilo da su pomenuti promašaji rezultat smišljenih poteza, ili pak slučajnosti, mislim da bi pogodak (i sasvim izvesno potapanje VPBR-a) impliciralo odmazdu mnogo većih razmera od one nakon gubitka PČ-176 pred Šoltom, i toga su sigurno neki ljudi bili prilično svesni. I tako je povlačenje JRM iz severnog i srednjeg jadrana koordinirano između obeju strana i neki objekti (npr. Žrnovica) su napušteni/predati sporazumno, uz garancije koje su se tu i tamo kršile, do izvesne granice, koja je za Hrvatsku stranu značila provocirati, ali ne izprovocirati sukob većih razmera, a za JRM izvući se, uz minimalne gubitke. Potapanje VPBR bi značilo preći tu granicu i nakon toga bilo bi jako teško konrolisati dalji razvoj događaja. Sigurno je s Hrvatske strane bilo struja koje su bile i za i protiv takvog ishoda. Ako si dobro pročitao što sam napisao, brod nije vozio. A varka, da bi ga pokrenuli (napad sa Šolte ili kopna), ideja posade, nije izvršena!? O drugom napadu nisam pisao. O tome neki drugi put. Pročitaj šta sam napisao Janezek67, i to je možda jedan od uzroka neuspešne akcije, no ja sam ubjeđen, da je naopako planirana što je posada odma izjavila! Pozdrav Duje PS kada več pišem, tvoj otac mi je rekao, da če pokušat nabavit tel. broj jednog našeg klasiča, koji je živio u Aleksincu. Više podataka mogu poslat osobnom porukom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FF
zastavnik I klase
Last Login:May 02, 2024, 04:47:16 pm
|
 |
« Reply #163 on: April 16, 2009, 03:59:50 pm » |
|
Ako si dobro pročitao što sam napisao, brod nije vozio. Bio je na sidru obe noći uzastopno kada su pokušani napadi? To je već bilo previše neodgovorno.  Više podataka mogu poslat osobnom porukom. Naravno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #164 on: May 20, 2009, 07:40:03 pm » |
|
Ih, pa TČ-ci su brisani iz flotne liste još 1995. i ubrzo potom rashodovani i od njih su ostali samo ogoljeni trupovi nasukani na obalu Kalardova (kod aerodroma) i Župe Tivatske (ispod sportske dvorane). Ja sam prvi put bio u Arsenalu u Tivtu u leto 1994. i prva scena koju sam video kada sam prošao kroz prijavnicu, bilo je jedno 10-ak torpednih čamaca, vezanih uz operativnu obalu tačno naspram ulaza u Zavod, okrenuti pramcem prema obali i naređani jedan do drugog kao sardine. U sećanju su mi se urezale crvene petokrake na poklopcima torpednih cevi koje su gledale u mene, u tom prvom susretu s tim brodovima u Tivtu. Jedan je bio iskrivljen i naslonjen na bok susednog, verovatno je imao prodor vode. Već iduće godine, nije ih bilo...
Naravno, nisu opljačkani. Brodvi su uredno rashodovani, sve živo je skinuto s njih - motori, naoružanje, oprema, itd. Ostao je goli trup. Čak je i nadgrađe demontirano i verovatno izrezano. Korita su potom razbacana po tivatskom zalivu.
Kod čitanja starijih priloga sam primjetio i ovaj u kojem se piše šta se događalo sa TČ poslije brisanja iz flotne liste. Logično je, da su nadgrađa poskidana, jer su bila iz aluminija i vjerojatno prodana na otpad. Pozdrav Duje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #165 on: May 20, 2009, 07:50:18 pm » |
|
Još jedna replika:  brodovi tipa TČ i RČ nisu ni bili namenjeni za neki duži boravak posade. Posada je trebala biti na kopnu, da bi se na brod ukrcala kada ide da izvrši napad. Izleti, gadja, pogodi što pogodi i vraća se u luku. Druga je stvar što smo mi od svega hteli da pravimo univerzalne brodove. Za članove posada TČ (kada su bili u Lori) su bile zgrade br. 2 (starješine) i zgrada br. 3 (mornari), neko vrijeme su i mornari spavali u zgradi br. 2. Kada sam ja bi na TČ to se koristilo. Sječam se, kada sam bio dežurni, da sam morao iči na ustajanje mornara. Kada je brod bio u BG, se spavalo na brodu. Posada RČ je bila smještena u zgradi br.4, podmorničari u zgradi br.6 Pozdrav Duje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MORNAR
vodnik I klase
|
 |
« Reply #166 on: May 21, 2009, 11:08:28 am » |
|
Duje, šta pričaš. U moje vreme smo spavali na brodovima (mornari i oficiri). U zgradi broj 2 bila je komanda brigade i tamo su spavali kuvari. Kad si navikao, moglo se super spavati na onim malim uskim krevetima, čak mislim, da je bilo bolje mornarima nego oficirima, pogotovo u krmenom oficirskom. Jedino su podmorničari spavali na kopnu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
Last Login: Yesterday at 11:16:05 am
|
 |
« Reply #167 on: May 21, 2009, 12:33:19 pm » |
|
Bit će da je Duje govorio o nekim drugim vremenima. Mi smo spavali u mornarskim prostorima na brodu, koji su bili puno gospodskiji za spavanje nego npr. mornarski prostori na topovnjačama, gdje su spavali u tri razine. Ali smo čuli da se "prije spavalo u zgradama"...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #168 on: May 21, 2009, 02:56:40 pm » |
|
Duje, šta pričaš. U moje vreme smo spavali na brodovima (mornari i oficiri). U zgradi broj 2 bila je komanda brigade i tamo su spavali kuvari. Kad si navikao, moglo se super spavati na onim malim uskim krevetima, čak mislim, da je bilo bolje mornarima nego oficirima, pogotovo u krmenom oficirskom. Jedino su podmorničari spavali na kopnu.
Komanda brigade nikad nije bila u zgradi br.2. Sječam se, da je bila zajednička komanda za TČ i RČ na R11 Split. Pa je onda bila u zgradi ispred kuhinje, gdje je kasnije bila komanda RČ. Zadnja komanda je bila u zgfradi br 6. To znam sigurno, jer kada smo bili več blokirani (od strane ZNG ) u Lori, obično sam TV gledao u njihovoj komandi. A da mornari nisu stalno spavali u zgradi 3, to nisma ni tvrdio. Takva premeštanja su bila česta. Svi neoženjeni (starješine) su imali obezbeđen smještaj u zgradama. No, jer jim se nije dalo uveče iči u zgradu, spavali su na brodu, kada su bili službena smjena. Ja tvrdim to za vreme, dok sam ja bio na TČ 1974-1979. Pozdrav Duje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #169 on: May 21, 2009, 03:20:50 pm » |
|
Pogledaj Google earth! (Split) nači češ Loru. Zgrada podmorničara je u obliku slova "I" ležeče, ispred je zgrada br.6 u obliku slova "L" (na okomitom djelu je zgrada kao zubi na pili) e, tu je bila komanda TČ (ulazilo se sa zapada), a prema istoku bila zgrada br.4 (RČ ali ne i komanda) u obliku slova "T". Ispred zgrade br.6 (crveni krov) bila je praona i frizer. Pogledaj, sjetit čes se. Zgrada br.2 je sjevernije. Pozdrav Duje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|