Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #10 on: March 10, 2008, 03:02:23 pm » |
|
Na većim brodovima su "ispoštovani" svi brodski odredi, dok se na manjim brodovima primenjuje "zbrajanje" odreda. Tako je po formaciji, zamenik komandanta na PČ bio ujedno i komandir I i III bo, k-dir IV bo bio je i k-dir VI i VII bo. Što se tiče artiljerijsko raketnog bo, takav mu je naziv, šta da se radi... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MORNAR
vodnik I klase
|
 |
« Reply #11 on: March 19, 2008, 04:40:30 pm » |
|
Do danas sam imao nadu, da još jednom u životu vidjim TČ u živo...... Danas sam izgubio poslednju nadu jer sam na ABG našao slike olupina nekadanašnjih TČ. Zamalo da nisam zaplakao..... Da bi znali koliko koliko smo jih održavali, bojali i glancali u ona vremena, kako smo bili ponosni ploviti na njih, najboljih, najbržih..............a sad rđaju negde zaboravljeni i opljačkani. Drugovi torpedisti,ode 17.brigada u smeče istorije............. :'( SLAVA JI !!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FF
zastavnik I klase
Last Login:May 02, 2024, 04:47:16 pm
|
 |
« Reply #12 on: March 19, 2008, 07:12:54 pm » |
|
Ih, pa TČ-ci su brisani iz flotne liste još 1995. i ubrzo potom rashodovani i od njih su ostali samo ogoljeni trupovi nasukani na obalu Kalardova (kod aerodroma) i Župe Tivatske (ispod sportske dvorane). Ja sam prvi put bio u Arsenalu u Tivtu u leto 1994. i prva scena koju sam video kada sam prošao kroz prijavnicu, bilo je jedno 10-ak torpednih čamaca, vezanih uz operativnu obalu tačno naspram ulaza u Zavod, okrenuti pramcem prema obali i naređani jedan do drugog kao sardine. U sećanju su mi se urezale crvene petokrake na poklopcima torpednih cevi koje su gledale u mene, u tom prvom susretu s tim brodovima u Tivtu. Jedan je bio iskrivljen i naslonjen na bok susednog, verovatno je imao prodor vode. Već iduće godine, nije ih bilo...
Naravno, nisu opljačkani. Brodvi su uredno rashodovani, sve živo je skinuto s njih - motori, naoružanje, oprema, itd. Ostao je goli trup. Čak je i nadgrađe demontirano i verovatno izrezano. Korita su potom razbacana po tivatskom zalivu.
|
|
|
|
« Last Edit: March 19, 2008, 07:14:40 pm by FF »
|
|
|
|
|
MORNAR
vodnik I klase
|
 |
« Reply #13 on: March 20, 2008, 09:25:33 am » |
|
Znam, da su bili odavno van stroja. Čak mislim, da posle povlačenja iz Lore nisu više isplovili. Ali ipak sam mislio, da je neko ostao... Možda je ostao onaj hrvatski.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FF
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #14 on: March 20, 2008, 10:59:08 am » |
|
Neki TČ-ejci su još pre rata poslati u rahod. U Šibeniku je jedan od 2 koji su ostali već bio rashodovan. Možda će ti delovati interesantno tamo negde 1989/90. rađena je studija prenaoružavanja izvesnog broja TČ-jaca sa RBS-15 raketama.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
coolkingeye
mornar
|
 |
« Reply #15 on: March 20, 2008, 10:43:40 pm » |
|
Poslednji TČ koji je vozio mislim da je bio 214 (jer nije bilo broja na boku, bio je prefarban). Prisustvovao sam toj jednočasovnoj vožnji, pošto su mu bile skinute torpedni aparati i artiljerija gaz mu je bio znatno manji od predviđenog, pa je poslednji komandant odlučio da mu ne diže brzinu iznad 33 čv. iz bezbednosnih razloga, ali i pri toj brzini osećaj je jedinstven. To je bilo negde proleće-leto 1994. isplovili smo iz Tivta i plovili kroz zaliv prema H.Novom i nazad. Tada se pričalo da bi mornarica mogla da preuredi te brodove u klasične topovnjače, ali se od toga ubrzo odustalo jer su bili ne rentabilni, mnogo su goriva trošili za oskudnu vatrenu moć koju su mogli da pruže... Nakon toga priča o torpednim čamcima je ušla u istoriju...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
barba
Prijatelj foruma
stariji vodnik
Last Login:October 04, 2025, 12:09:53 pm
|
 |
« Reply #16 on: March 28, 2008, 06:06:14 am » |
|
Malo je poznata cinjenica da je HRM pokusala izvrsiti 2 torpedna napada na VPbr 32 "Koper" sa bivsim TC 222 (U HRM 51). Sva ispaljena torpeda su promasila. Zapovjednik VPbr-a je, predpostavljajuci torpedni napad, smanjio akusticnu sliku broda tako da su torpeda prosla ispod broda bez aktiviranja. Drugi torpedni napad je izvsen na klasican nacin sa iskljucenim akusticnim glavama za samonavodjenje. Torpeda su jednostavno prosla ispod broda, jer je gaz VBbr znatno manji od najmanje namjestene dubine.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
barba
Prijatelj foruma
stariji vodnik
|
 |
« Reply #17 on: March 28, 2008, 06:31:25 am » |
|
1986 u ljeto bio sam u BG na Visu (Ceska vila) u sastavu TG (Rtop 406 i 2 TC). Tijekom tih 15 dana BG imali smo nekoliko zajednickih vjezbi ukljucujuci vjezbu gadjanja iz B 57/70 i AK230, te zajednicke vjezbe sa BROM-om na Lastovu. Posljednji dio vjezbe je ukljucivao zajednicki plovidbu TG sa Visa za Boku. Bila je to nezaboravna noc kada je cijela TG u punoj brzini (RTop sa turbinama) osvanula u zoru u mljetskom kanalu. Komandanti TC su trazili da samostalno nastave za Boku, jer je RTop sa 30+ cvorova bila jednostavno prespora za njih.
Bili su brzi, jednostavno brzi. Sijecam se jednom nakon izvrsenog remonta u probnoj voznji na mijernoj milji smo bili zajedno moj PC i jedan TC. Koja je to brzina ljudi moji.
Medjutim da budemo objektivni njihovo primarno naoruzanje i takticka upotreba bili su zastarjeli. Nikada sastav TC ne bi bio u mogucnosti izvrsiti uspjesan torpedni napad ili eksploataciju raketnog udara kako je to zahtijevalo pravilo upotrebe brodova. Zbog TT karakteristika motora nisu se mogli uspjesno koristiti za patrolne zadace, iako bi njihovo topnicko naoruzanje u grupi bilo idealno za blisku protivavionsku zastitu. Bili su zato pogodni za brze ispade i miniranja.
Uvjeti zivljenja i rada su bili spartanski i nehumani. Cini mi se da je samo komandant imao svoju kabinu. Vecinom su ljudi spavali u zajednickim prostorima, a brod nije bio klimatiziran. Ljeti ne bilo nesnosno. Ljude su iscrpljivali sluzbama, posebno u famoznim BG-ima. Oficiri su bili svaki drugi dan cijeli dan na brodu ako je BG bio u Lori. Ako su bili na Lastovu ili Visu onda spavaj u Ceskoj i dosadjuj se. Ostalo da ne govorimo. Hrana se nije spremala na brodu jer nije bilo uvjeta, te se dovozila iz kuhinja VPU. Posljedice za moral su bile vidljive. Nista bolje nije bilo ni na RC. RTop su imale bolji smjestaj, klimatizirane prostore i kuhinju tako da su posade mogle same spremati.
Kada su ulazili u podkop, jadan ti ako moras se vezati iza njih kao drugi ili treci brod. Taj dim danima bi ostajao unutra.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FF
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #18 on: March 28, 2008, 06:52:56 am » |
|
Malo je poznata cinjenica da je HRM pokusala izvrsiti 2 torpedna napada na VPbr 32 "Koper" sa bivsim TC 222 (U HRM 51). Dugo se ta priča vrti iz raznih nezvaničnih izvora, samo se kao nesuđena meta navodi VPBR-31, a ne 32. Navodni pokušaji desili su se u prolazu imeđu Čiova i Šolte, 10. i 11. novembra 1991. u ranim jutarnjim časovima, pre zore, i oba puta je dejstovano sa po 4 torpeda TR-53VA sa otprilike polovine efektivnog dometa. Dali je priča lovačka ili ne, verovatno nikada nećemo saznati, osim ako se zapovednik ili neko od tadašnje posade TČ-a ne oglasi jednom i ispriča priču (k-dant broda je smenjen nepunih meseca dana nakon ovoga). Imaju neke potvrde da je iz skladišta trebovano, isporučeno i ukrcano na brod 2x4 torpeda, i da ista nisu vraćena nazad. Ako su ispaljena na brod, indikativno je da su promašila, što je gotovo neverovatno pod uslovom da su bila ispravna i da nisu imala nikakva ograničenja. To se moglo desiti iz više razloga - ili su sabotirana ili su imala u sebi algoritam sa snimljenim akustičnim potpisom VPBr-a koji je bio domaći brod, pa samim tim što sistem za navođenje ima prevenciju prijateljske vatre, upaljači nisu odradili. No povrh svega, nije mi jasno kako VPBr nije primetio ni TČ ni torpedo, koji je PEL/sonar morao da registruje ako je bio na dežurstvu i ako je bio bliski prolaz. Ima i mogućnost da je zapovednik TČ-jca jednostavno bućnuo torpeda negde u vodu, svestan činjenice da - da mu je pošlo za rukom da potopi VPBr, prevrnuli bi svaku uvalu, svaki kamen duž Jadranske obale, dok ga nebi našli i potopili. Šta je istina - ko će mu ga znati. Komandanti TC su trazili da samostalno nastave za Boku, jer je RTop sa 30+ cvorova bila jednostavno prespora za njih. Pa i nije baš tako. Specifična snaga torpednog čamca je 70,6KS/t, a topovnjače 68,4KS/t. TČ je u neznatnoj prednosti. Maksimalna eksploataciona brzina topovnjače je 40čv, a TČ 45čv, no mislim da sam negde pročitao da je maksimalna brzina na topovnjačama ograničena na 40čv, zbog pojave vibracija pri većim brzinama. Inače, topovnjače su brodovi s najimpresivnijom i najkompleksnijom pogonskom grupom u JRM.
|
|
|
|
« Last Edit: March 28, 2008, 08:07:01 am by FF »
|
|
|
|
|
barba
Prijatelj foruma
stariji vodnik
|
 |
« Reply #19 on: March 28, 2008, 01:19:40 pm » |
|
Malo je poznata cinjenica da je HRM pokusala izvrsiti 2 torpedna napada na VPbr 32 "Koper" sa bivsim TC 222 (U HRM 51). Dugo se ta priča vrti iz raznih nezvaničnih izvora, samo se kao nesuđena meta navodi VPBR-31, a ne 32. Navodni pokušaji desili su se u prolazu imeđu Čiova i Šolte, 10. i 11. novembra 1991. u ranim jutarnjim časovima, pre zore, i oba puta je dejstovano sa po 4 torpeda TR-53VA sa otprilike polovine efektivnog dometa. Dali je priča lovačka ili ne, verovatno nikada nećemo saznati, osim ako se zapovednik ili neko od tadašnje posade TČ-a ne oglasi jednom i ispriča priču (k-dant broda je smenjen nepunih meseca dana nakon ovoga). Imaju neke potvrde da je iz skladišta trebovano, isporučeno i ukrcano na brod 2x4 torpeda, i da ista nisu vraćena nazad. Ako su ispaljena na brod, indikativno je da su promašila, što je gotovo neverovatno pod uslovom da su bila ispravna i da nisu imala nikakva ograničenja. To se moglo desiti iz više razloga - ili su sabotirana ili su imala u sebi algoritam sa snimljenim akustičnim potpisom VPBr-a koji je bio domaći brod, pa samim tim što sistem za navođenje ima prevenciju prijateljske vatre, upaljači nisu odradili. No povrh svega, nije mi jasno kako VPBr nije primetio ni TČ ni torpedo, koji je PEL/sonar morao da registruje ako je bio na dežurstvu i ako je bio bliski prolaz. Ima i mogućnost da je zapovednik TČ-jca jednostavno bućnuo torpeda negde u vodu, svestan činjenice da - da mu je pošlo za rukom da potopi VPBr, prevrnuli bi svaku uvalu, svaki kamen duž Jadranske obale, dok ga nebi našli i potopili. Šta je istina - ko će mu ga znati. Komandanti TC su trazili da samostalno nastave za Boku, jer je RTop sa 30+ cvorova bila jednostavno prespora za njih. Slazem se da je sve moguce. Ja sam pricao sa zapovjednikom TC. Sada koliko istine se govori, a koliko skriva druga je prica. Ja mislim da je ipak bio VPbr 32 i da se dogadjaj "dogodio" blize Sibeniku, odakle je TC isplovio. To mi vise odgovara istini, jer tko bi lud u tim uvjetima vozio do Ciova ili Solte. Na Vpbr je pokusan diverzantski napad sa eksplozivnim camcem, ali je diverzant morao plivati na obalu, a camac se potopio. Greska u proracunu. I ova je prica od onoga "koliko istine se govori, a koliko skriva", ali ispricana od sudionika. Pa i nije baš tako. Specifična snaga torpednog čamca je 70,6KS/t, a topovnjače 68,4KS/t. TČ je u neznatnoj prednosti. Maksimalna eksploataciona brzina topovnjače je 40čv, a TČ 45čv, no mislim da sam negde pročitao da je maksimalna brzina na topovnjačama ograničena na 40čv, zbog pojave vibracija pri većim brzinama. Inače, topovnjače su brodovi s najimpresivnijom i najkompleksnijom pogonskom grupom u JRM. TC su bili brzi od RTop, ali Rtop je imala i jos ima genijalan pogon. Do vrsnih brzina se nije islo izmedju ostalog i zbog vibracija, a najvise poradi potrosnje. Inace najbrzi "brodovi" u JRM bili su CMP11 (4 camca). Pripadali su 11 GMO u Puli, a prije ulaska u granicne jedinice sluzili su u osiguranju Briona za Tita.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|