Duje,
možeš li malo s čisto tehničke strane obrazložiti šta bi mogao da bude uzrok tih silnih promašaja. Ipak mi je nepojmljivo da 8 torpeda u dva odvojena napada promaše brod dužine 100m, koji verovatno nije išao preko 15čv u tom trenutku.
Prvo je bila greška napadati sa samonavodečim torpedima, a cilj ne proizvodi dovoljnu jačinu zvuka, da bi se torpedo navelo.
Šta to znači - da je prag osetljivosti torpeda na akustički potpis broda veliki? Pri ekonomskoj vožnji (12-15čv) nepojmljivo mi je da je VPBR toliko tih.
Bilo da su pomenuti promašaji rezultat smišljenih poteza, ili pak slučajnosti, mislim da bi pogodak (i sasvim izvesno potapanje VPBR-a) impliciralo odmazdu mnogo većih razmera od one nakon gubitka PČ-176 pred Šoltom, i toga su sigurno neki ljudi bili prilično svesni. I tako je povlačenje JRM iz severnog i srednjeg jadrana koordinirano između obeju strana i neki objekti (npr. Žrnovica) su napušteni/predati sporazumno, uz garancije koje su se tu i tamo kršile, do izvesne granice, koja je za Hrvatsku stranu značila provocirati, ali ne izprovocirati sukob većih razmera, a za JRM izvući se, uz minimalne gubitke. Potapanje VPBR bi značilo preći tu granicu i nakon toga bilo bi jako teško konrolisati dalji razvoj događaja. Sigurno je s Hrvatske strane bilo struja koje su bile i za i protiv takvog ishoda.
Evo nešto što nije još objavljeno na ovom forumu. Za to nađeno torpedo znam več dugo, no sve je bilo rekla-kazala. Ubjeđen sam, da je to jedno od torpeda lansiranih na "Split".
No članak u "GLAS DALMACIJE" to ne potvrđuje.
Pisac članka navodi, da je ribarska koćarica u merežu zakačila torpedo. Otegljeno je u bivšu kasarnu u Segetu kraj Trogira, kasnije je uništeno. Torpedo je nađeno u akvaroriju između Šolte i Čiova, gdje se je i izvodio napad na VPBR Split.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pozdrav
Duje