duje
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #469 on: December 05, 2009, 02:58:06 pm » |
|
U moje vrijeme sastav posade bio je takav: 3 oficira 8 podoficira 14 mornara Oficiri: -komandant -pomočnik komandanta -kdir V BO pogonski odjel
Podoficiri : torpedista, artiljerac, baklanđija, risista, vezista, I.motorista, II. motorista, električar
I BO Navigacija (pom. K danta-oficir i radarista Baklan-podoficir , 2 mornara) II BO Artiljerijski (K-dir artiljerac-podoficir, radarista-Ris-podoficir , 2mornara) III BO Torpedno-minski (K-dir podoficir, 4 mornara) IV BO Veza ( K-dir podoficir 2 morna) V BO Pogonski ( K-dir oficir , I motorista-podoficir, II motorista-podoficir, električar-podoficir , 4 mornara)
6. i 7 BO nije postojao. Poslove 6. BO-intendantski, obavljao je kao dopunsku dužnost k-dir IV BO (veza). Poslove 7. BO-sanitetski, obavljao je kao dopunsku dužnost radarista- Ris (II.BO).
Na pramčanom vezu K-dir je bio pomoč. K-danta, u praksi K-dir III BO sa svojim mornarima. Na krmenom vezu bio je K-dir II BO sa svojim ljudima. Moj k-dant je tražio, da svi mornari poznaju dužnosti na oba veza (osim mašinaca i električara)
K-dir III BO bio je i vođa grupe BOB i PNHBO, bio je zadužen za sve brodarske poslove (konopi, bojanje itd). Po formaciji je mjenjao i pomoč. K-danta.
Smještaj po prostorijama: K-dant imao je svoju kabinu (pramčani dio broda) Pomoč. k-danta i k-dir V BO imali si svoju kabinu (pramčani dio broda) K-dir III BO i I.motorista imali su svoju kabinu (krmeni dio broda) torpedista gornji krevet, motorista donji krevet
Ostali podoficiri su spavali u krmenim prostorijama. lijevi bok: gornji krevet radarista- RIS, donji krevet artiljerac desni bok: Prema pramcu gornji krevet radarista -Baklan, donji krevet električar Prema krmi gornji krevet II. motorista donji krevet k- dir IV BO vezista
Mornari su spavali u I. i II. mornarskom prostoru (pramčani dio broda.
Smještaj u krmenim podoficirskim prostorijam prilagođavao se i nije bio na svim brodovima isti.
Kad je došlo do starješinskog pomjeranja ( na brod se je ukrcao-privremeno neko iz komande), onda je to ovisilo o činu novoukrcanog. K-dant je ustupio svoju kabinu k-dantu diviziona ili k-dantu brigade, išao je u kabinu gdje su bili pomočnik i k-dit V. BO, jedan od njih u malu kabinu u podoficirski prostor, taj je išao u veliki krmeni prostor jedan iz krme ja otišao u II. mornarski prostor ili je spavao na stolu na kojem smo jeli.
Starješine su jele u krmenom podoficirskom prostoru. Jelo se u dvije smjene. 1. smjena: K-dant, pomoč. k-danta, k-dir V.BO, k-dir IIIBO, k-dir II.BO. k-dir IV BO 2. smjena: Risista, Baklanđija, električar, I. motorista, II. motorista
U praksi su stariji podoficiri jeli prije mlađih. Mornari su jeli u II. mornarskom prostoru.
Mornari su čistili i namještali krevete starješinama. Kuhar je bio mornar sa završenim kursom u Puli. Tako se dešavalo, da ti je donjeo kuhar juhu, a palac je bio uronjen u nju. Rjetko su, barem kod nas na TČ 215, kuhali mornari. Nama su obično kuhali električar i risista (več oženjeni , imali su praksu od kuće).
To bi bilo to. Možda sam gdje pogrešio, ali mislim da ne puno. Duje
|