PALUBA
August 11, 2022, 07:51:50 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: KSK - Kommando Spezialkräfte  (Read 5167 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kuzma®
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 170« on: May 14, 2010, 12:09:07 pm »

Prva poznata specijalna jedinica nemacke vojske u novije vreme je jedinica Brandeburg koja je forimirana na samom pocetku  II sv.rata odnosno 15.decembra 1939.godine. Jedinica je imala namenu da vrsi specijalna dejstva u dubini neprijateljske teritorije,(razne sabotaze, diverzije itd.). Kako se rat zahuktavao tako je iI jedinica od 800 pripadnika prerasla u diviziju koja je tokom rata veoma uspesno delovala. Pored Brandenburga postojala je i specijalna lovacka jedinica Jadgkommandotrupp koja je takodje bila osposobljena za dejstvo u dubini neprijateljsek teritorije.

Savremene specijalne jedinice nemacke vojske i policije  

Danas se u sastavu nemacke vojske i policije posebno isticu dve specijalne jedinice :GSG-9 (pod komandom policije) i KSK(pod komandom Bundeswehra).

KSK


Istorijat

"Niko ne vidi da dolaze. Niko ne zna da su oni tamo. A kada je misija završena, nema dokaza da su tamo ikada bili."

Kao posledica negativnog nasledja iz II sv. rata sve do pocetka 1990-ih godina nemacka vojska nije imala odgovarajucu specijalnu jedinicu. Doduse, postojale su neke manje jedinice koje su bile osposobljene za odredjene specijalne zadatke, medjutim sve je to bilo na relativno niskom nivou obucenosti i nedovoljno za nove okolonosti.

Osnivanje

Kada je padom gvozdene zavese 1989.godine zvanicno zavrsena era hladnog rata Nemacka se nasal okruzena ``prijateljima``. Posledica toga da je u samom Bundesveru ali i celom drustvu pocela rasprava o potrebi oruzanih snaga u buducnosti imajuci u vidu da vise ne postoji neprijateljsko okruzenje.

Medjutim 1994.godine gradjanski rat u Ruandi dotice i nemacke bezbednosne interese. U Kigaliju,  prestonici Ruande, 11 nemackih drzavljana je bilo u opasnosti  i trebalo ih je evakuisati. Kako  Nemacka nije imala jedinicu koja bi odmah reagovala evakuaciju su izvrsili belgijski PARACOMMANDOS-i. Naravno to je izazvalo negativne reakcije ne samo u Nemackoj vec I u svetu kao I cudjenje da najveca nacija Evrope u kriznoj situaciji ne moze da spase svoje gradjane.

Ovaj  dogadjaj je bio osnova za uspostavu  specijalne jedinice Kommando Spezialkräfte (KSK).
 
U martu 1995.godine nemacki ministar odbrane je najavio formiranje Specijalnih jedinica komandosa (Kommandos Spezialkräfte – KSK), a u junu iste godine to je potvrdila i Vlada.

Naredne godine 20.09.  je, kako je i najavljeno, jedinica formirana i postala operativna a od 1.aprila 1997. najveci deo dotadasnjih specijalnih jedinica Bundesvera je rasformiran a njihovi pripadnici prebaceni u KSK.
KSK je deo snaga za brzo delovanje i nalazi se u sastavu Divizije za specijalne operacije, Zadaci jedinice su: prikupljanje kljucnih informacija tokom kriza I konfliktnih situacija, zastitu vlastitih snaga i vaznih licnosti, spasavanje I evakuacija nemackih drzavljana ili drugih osoba u kriznim situacijama u zemlji i inostranstvu,  borbene misije u dubini neprijateljeske teritorije, protivteroristicku borbu ali I za talacke situacije.

Struktura KSK

Struktura jedinice je prikazana na semi

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


 Prevod tabele:

•Stab Kommando spezialkräfte  - Komanda cete KSK
•Kommandokompanie 1,2,3,4 - Jedinica komandosa 1,2,3,4.vod
•Ausbildung- und Versuchszentrum  - Vod za obuku i testiranje (kondicioniranje)
•Spezialkommandokompanie – specijalna jedinica komandosa za dubinsko izvidjanje
•Gruppe weiterentwicklung – grupa za dalji razvoj (Slobodan prevod)
•Stabs- und versorgungskompanie – Vod za snabdevanje
•Unterstützungskompanie  - Jedinica za podrsku (slobodan prevod)
•Fernmenldkompanie – Vod za telekomunikacije
•Sanitätzentrum - Sanitet

Objasnjenje u vezi tabele i prevoda


KSK je na pocetku organizovana u 3 cete. Prva ceta  se satoji od komandnog voda, 3 voda veze i voda za satilitske i visokofrekventne telekomunikacije. Druga ceta je namenjena za izvidjanje na velikim daljinama te ima svoj komandni vod, vod izvidjaca i vod komandosa. Treca ceta je logistika koja je sastavljena od 5 vodova: sanitetski vod, vod za snabdevanje, vod za odrzavanje i popravku tehnike, vod za padobransku opremu i vod kondicioniranje komandosa.

Trenutna organizacija predvidja da svaka ceta ima komandu i po 4 voda obucena za nekonvencionalno ratovanje. Pa je tako:
- 1.vod osposobljen za infiltraciju padobranima ili helikopterima,
- 2.vod je osposobljen za infiltraciju pesice ili motornim vozilima na kopnu
- 3.vod je osposobljen za infiltraciju morskim putem (plivanjem, ronilackom opremom ili iz poluzaronjenih podmornica) ali i helikopterima i padobranima
- 4.vod je osposobljen za delovanje u brdsko-planiskim predelima i artickim klimatskim uslovima

Znaci u tabeli je prikazana struktura jedne borbene cete (leva kolona) i pozadinske cete (desna kolona)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Jedinica KSK je stacionirana u mestu Graf-Zeppelin-Kaserne u Calw (Schwarzwald) u bazi sada nepostojece 25. Brigadekommando. Imajuci u vidu da je prethodna jedinica bila pretezno padobranska u bazi postoje svi uslovi za izvodjenje padobranske obuke pripadnika KSK., a ostali objekti specificni za obuku ovakvih jedinca su dogradjeni.
Komandni sastav jedinice je najvecim delom preuzet iz rasformiranih jedinica specijalne namene.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Struktura KSK.jpg (49.09 KB, 600x463 - viewed 175 times.)

* 311px-KSK_Coat_of_arms.svg.png (65.54 KB, 311x386 - viewed 170 times.)

* 3f5da40fee.jpg (18.88 KB, 308x375 - viewed 159 times.)
« Last Edit: July 12, 2010, 10:10:33 pm by kuzmar » Logged
Kuzma®
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 170« Reply #1 on: May 14, 2010, 12:19:45 pm »

IZBOR KANDIDATA I USLOVI

Mogucnost konkurisanja za pripadnika KSK imaju pripadnici sva tri vida Bundesvera koji ispunjavaju odredjene uslove.
Osnovni uslovi za prijem kandidata za KSK su starost do 30 godina za oficire odnosno 32 godine za podoficire i dobrovoljnost.
Minimalno vreme sluzbe za kandidate koji uspesno prodju testiranje i obuku je 6 godina.


OBUKA

Obuka pripadnika KSK traje 3 godine i podeljena je na 3 faze.

I faza obuke traje 3 meseca i izmedju ostalog obuhvata i testiranja sposobnosti kandidata. Ovo testiranje se sprovodi u trajanju od 10 dana i pored ostalog obuhvata test sposobnosti prezivljavanja u trajanju od 90 sati. Tokom ovog testa kandidati bez hrane i uz max. 3 sata sna dnevno prolaze kroz veoma stresno testiranje svojih mogucnosti. Tom prilikom moraju u potpunosti ispuniti zahteve u poznavanju naoruzanja i opreme, obaviti usiljen mars po veoma teskom terenu, brzo savladati uspon od nekoliko stotina metara, vodenu prepreku itd.

U delu fizicke osposobljenosti kandidati moraju sakupiti minimum 20 bodova iz testa fizicke pripremljenosti gde najlosija disciplina ne moze imati manje od 3 boda.

Discipline iz kojih se vrsi provera su:
-savladjivanje prepreka za max 1:40
-skijasko trcanje 7 km sa teretom od 20 kg max. 52 min i
-plivanje 500 m za max. 13 minuta.

II faza  ili osnovna obuka pripadnika KSK traje 9 meseci i tokom ovog dela kandidati se obucavaju u osnovnim vestinama neophodnim za rad u jedinice ove namene.Po zavrsetku ove faze kandidati se rasporedjuju u jednu od borbenih jedinica gde nastavljaju dalju obuku.

III faza traje 2 godine tokom koje se kandidati obucavaju u timskom radu u okviru osnovne borbene grupe (4 coveka), svoje borbene jedinice ili cele jedinice KSK. Takodje se u ovoj fazi izvodi i posebna obuka u spasavanju i oslobadjanju taoca, a izvodi se zajedno sa GSG-9.
Tokom obuke se redovno izvodi i obuka u borbi u zimskim uslovima kao i u planinskoj borbi u Centru za obuku u Mittenwaldu .A u centru u Fedafingu vrsi obuka iz sredstava veze, dok se u Altenstdtu vrsi deo padobranske obuke. Pored obuke koja se izvodi u saradnji sa ostalim jedinicam Bundesvera KSK saradjuje sa slicnim jedinicama u inostranstvu (SAS, US Navy Seals, US Zelene beretke).
Buduci aktivni pripadnici se tokom obuke osposobljavaju na raznim kursevima, pa tako svaki pripadnik zavrsi oko 20 razlicitih kurseva u koje spadaju: prikupljanje obavestajnih podataka, bliska borba, sanitet, minsko-eksplozivna sredstva itd.
Tokom II i III faze svi pripadnici jedinice se obucavaju u ronjenju i HAHO i HALO padobranskim skokovima posto je procenjeno da je to razumno dug period za ovu vrstu obuke.

 
Nakon 3 godine obuke podoficiri i oficiri kandidati za KSK su u potpunosti operativno spremni. Kasnije u jedinici njeni pripadnici pored redovnih treninga radi odrzavanja dostignutog nivoa obucenosti nastavljaju dalju obuku za odredjenu specijalnost (sredstva veze, eksploziv, sanitet, strani jezici itd.).

« Last Edit: May 14, 2010, 02:59:35 pm by kuzmar » Logged
Kuzma®
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 170« Reply #2 on: May 14, 2010, 04:23:41 pm »

Oprema

Oprema pripadnika KSK tezi do 50 kg a u nju spadaju sve vrste standardne i specijalne opreme, kao što su:
•Maske za kiseonik za padobranske skokove sa velikih visina
•Motorne sanke
•Sklopive kajake
•GPS uredjaje \
•Nocne vizire
•Uredjaje za satelitsku komunikaciju
•HF i VHF radio stanice
•Prenosne računare

Pripadnici KSK su naoruzani sledecim vrstama naoruzanja:
-HK G36
-HK MP5-SD3 9mm
-pistolji P8 i P12
-Snajperska puska G22  .300 Win
-Podvodni pistolj P11
-HK 21 LMG (5.56mm)
-HK 23 LMG (7.62X51mm)
-PT sredstva : Panzerfaust 3 i Milan
-MG3 GPM (7.62X51mm)

Vozila:

-Unimog 2 tone
-Mercedes Benz G Wagen
-transportne helikoptere NH-90
-borbene helikoptere TIGER
 
Nije poznato da li jedinica jos koristi i helikoptere Sikorsky CH-53 i BEL-212 ili su u potpunosti zamenjeni prethodno navedenim.


* 800px-NH-90_ILA-2006_2.jpg (38.88 KB, 800x492 - viewed 111 times.)

* 800px-Eurocopter_Tiger_2.jpg (63.48 KB, 800x433 - viewed 109 times.)
« Last Edit: October 01, 2012, 04:11:50 pm by KUZMA®, Reason: ubacen link » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 422« Reply #3 on: July 01, 2020, 08:39:49 am »Nemačka ministarka odbrane planira restrukturaciju specijalne jedinice


Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer planira da restruktuira jedinicu specijalnih snaga nakon brojnih navoda da je ekstremistički nastrojena.

Kramp-Karenbauer je za sutra sazvala konferenciju za novinare na kojoj će biti reči o strukturalnoj analizi jedinice KSK na osnovu analize koju je naručila u maju, preneo je AP.

Njena kancelarija nije iznela detalje, ali je dnevnik "Velt" izvestio je danas da planira da objavi strukturnu reformu jedinice, uključujući raspuštanje jedne od četiri njene borbene čete koje su bile u središtu optužbi za ekstremizam.

"Velt" i "Frankfurter Algemajne Cajtung" izvestili su da će oko 70 vojnika biti obuhvaćeno tim mera. Na Tviter nalogu nemačkog Ministarstva odbrane navedeno je da su ta jedinica i njeno osoblje obavešteni i da će drugi detalji biti objavljeni na konferenciji za novinare Kramp-Karenbauerove.


izvor
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 420


« Reply #4 on: July 02, 2020, 11:29:50 pm »И најмање 10% састава јединице морају  чинити хомосексуалци, 10% "транџе" и 10% мигранти! Забранити употребу заставе СР Немачке и увести "заставу дугиних боја".
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 422« Reply #5 on: July 03, 2020, 06:46:11 am »DW: Alarm zbog ekstremista među nemačkim specijalcima


Vojni uspesi nemačke elitne jedinice KSK smatraju se odličnim. Ali nešto nije u redu s duhom te jedinice.

Zbog toga ministarka odbrane sada mora da deluje, smatra Kristof Štrak u tekstu za Dojče vele.

Sva zvona zvone na uzbunu: u nekim delovima elitne jedinice nemačke vojske, Komande specijalnih snaga, uočavaju se ekstremne desničarske tendencije.

I to u vremenima kada u Nemačkoj raste strah od političkog nasilja krajnje desnice, pa sve do političkih ubistava, kao i strah od nacista u maskirnim odelima. I sada kada ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer nešto preduzima – to je zakasnela reakcija.

Ministarka je govorila o „nezdravom razumevanju elite“ i odgovornih – o „toksičnom vođstvu“. To je šokantno, „to nismo mogli ni da pretpostavimo“, kažu ljudi koji već godinama kritički prate Bundesver. Taj šok svakako pogoršava činjenica da je iz skladišta KSK nestala municija – jednostavno nema je više. Pazite: tu nije reč o nekoliko zrna. Za sada se govori o 48.000 bojevih metaka i 62 kilograma eksploziva.


Svaki metak koji nedostaje je metak previše

Svakih nekoliko nedelja u Nemačkoj se pojave izveštaji o spiskovima imena omraženih osoba koji kruže u desno-ekstremističkim krugovima. Neki ih nazivaju i spiskovima smrti. Ponekad su na njima političari, ponekad novinari, ponekad predstavnici jevrejske ili muslimanske zajednice ili civilnog društva.

Na najnovijem spisku, za koji se saznalo početkom ove sedmice, pojavila su se imena vodećih političara iz vladajuće koalicije i opozicije, kao i ministara – s njihovim privatnim adresama i telefonskim brojevima. S obzirom na takvu vrstu pretnje, 48.000 metaka koji nedostaju je 48.000 metaka previše. Čak i vodeći nemački vojni starešina, generalni inspektor Eberhard Corn, kaže da se taj materijal može upotrebiti – recimo, za atentate.

Ono što je do sada poznato odnosi se ne samo na srž elitne jedinice, već i na Bundesver u celini. A upitno je i da li je ukidanje obaveznog služenja vojnog roka sredinom 2011. godine, što su pozdravili gotovo svi politički akteri, zaista bilo toliko pametno.

Savezna Republika Nemačka je nekoliko godina nakon osnivanja izgradila nove oružane snage koje su se, s obzirom na užasnu istoriju „Trećeg Rajha“, obavezale da će poštovati demokratiju i ljudskih prava. Od tada se uvek govorilo o "građanima u uniformi", o posebnoj kulturi, o takozvanom „unutrašnjem vođstvu“.

"Unutrašnje vođstvo" – u toj formi ne postoji ni u jednoj drugoj vojsci. To podrazumeva odgovornost svakog pojedinca u vojnoj jedinici i njegovu odanost Ustavu. To načelo principijelno važi za sve delove oružanih snaga, uključujući i KSK, osnovanu 1996. godine. To je odgovornost koja se ne odnosi samo na one na rukovodećim pozicijama i nadređene, već i na one koji su uključeni u sve druge delove vojske. Drugim rečima, svako ko uoči nepoželjne pojave, trebao bi to da prijavi.


"Unutrašnje vođstvo" je zakazalo

I kada Kramp-Karenbauerova govori o „zidu ćutanja“ i o nepreduzimanju nikakvih koraka – bilo da je to, kako je rekla, „iz lojalnosti“ ili „iz straha“ – onda je taj temeljni princip nemačkog vojnog bića zakazao.

To se odnosi na odgovorne u vojnim jedinicama, kao i na odgovorne nadzornike službi. To se inače odnosi i na vojnu dušebrižničku službu crkava. Upravo stoga što kod misija KSK van zemlje uvek može da bude reč o životu i smrti, katolički i evangelistički sveštenici pratili su pripadnike KSK u Avganistanu. Da, pre nekoliko godina čak se vodila i debata o tome da li bi pastori s ciljem samozaštite trebalo da budu naoružani. Zar onaj ko je toliko blizu zaista može ništa da ne primeti?

Sada KSK ima šansu, "uslovnu šansu", kaže ministarka. Odgovorni imaju vremena do oktobra – za dalje istrage, odluke, kao i otpuštanja. Ali, kako je rekla, trebalo bi imati na umu da je Bundesver, na šta je Nemačka ponosna – parlamentarna vojska.

Samo Bundestag šalje nemačke vojnike na zadatke. Sada Parlament ne bi trebalo da se čudi uznemirujućim vestima o desničarskom ekstremizmu. Mnogi političari koji se time bave jednostavno su ljuti zato što su o tom procesu mediji saznali pre nego što su informacije stigle do poslanika. To je više nego neuobičajeno.

Da li je vreme do oktobra vreme poštede od obaveza ili je samo reč o produžecima – to je danas teško reći.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 422« Reply #6 on: July 17, 2020, 02:59:49 pm »Kako je nestalo 60.000 komada municije i u čijim je rukama?


Nemačkoj vojsci i policiji je u poslednjih deset godina nestalo 60.000 komada municije, a da se ne zna gde i kako.

Postoji strepnja da je ona mogla dospeti u ruke desničarskih ekstremista. To proizilazi iz odgovora vlade na parlamentarni upit više frakcija, prenosi dnevnik „Velt“.

Među nestalom opremom je i službeno oružje, a u taj broj nije uračunat nestanak 50.000 metaka, kao i 62 kilograma eksploziva specijalne jedinice KSK o čemu se već mesecima diskutuje.

Kada je reč o elitnoj jedinici KS, pretpostavlja se da se ne radi o nestanku, već samo lošem knjiženju opreme. Međutim, postoji strepnja da bi desničarsko ekstremističke mreže mogle da se infiltriraju u vojsku i policiju i naoružaju se državnim arsenalom naoružanja.

Sve češće su, kako podseća „Velt“, racije tokom kojih policija pronalazi oružje i municiju iz svojih redova ili vojske. Nedavno je u maju pronalaženje dva kilograma eksploziva, jednog mitraljeza i više hiljada metaka kod jednog elitnog vojnika izazvalo pažnju javnosti.

Ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer zbog svega toga najavila je rasformiranje KSK i reformu obuke vojnika.

Do početka iduće godine, prema njenom nalogu, treba da bude završen i izveštaj o nestanku municije KSK.

izvor
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 392« Reply #7 on: July 17, 2020, 03:09:04 pm »

Ee... tek pitanje; Tko može zameniti ekstremistićki nastrojenu ministricu (mislim levo globalistićko nastrojenu)?
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 23 queries.