PALUBA
October 01, 2023, 07:22:12 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo obrane Crne Gore - aktivnosti i vijesti  (Read 64002 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
cuculo
razvodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 95« Reply #45 on: October 07, 2015, 06:44:59 am »

Pocetkom Septembra prolazio sam kolima pored kasarne u Baru i u krugu kasarne pored puta bilo je velika gomila vojnih vozila u jadnjom stanju Fapovi 2026 Tam 150 Tam 110 Pinceve Fiate 1107 i ostalih ,pocepanih ceradi izduvana gume obljegjena smb boja vozila,groblje vozila-po mom misljenju poznavajcu ta vozila drzava GC moze sve da sredii stavi u rezervu pod krovom to su pouzdana vozila i sa malom kilometrazom mogu uskociti u pomoc za svake prilike
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #46 on: April 01, 2016, 01:23:57 pm »

Vir: "Vijesti" Podgorica
http://www.vijesti.me/
01.04.2016.

Pejanović Đurišić: Pomno pratimo situaciju sa prilivom migranata

Pejanović Đurišić je ukazala na značaj i nužnost zajedničkog djelovanja svih evropskih zemalja u cilju sveobuhvatnog rješavanja ovog pitanja
  
Crna Gora, iako nije direktno pogođena prilivom migranata i izbjeglica pažljivo prati situaciju, razmjenjuje informacije sa partnerskim zemljama i prilagođava institucionalne mehanizme kako bi spremno dočekala njihov eventualni dolazak na svoje granice, rekla je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Ona je to kazala na sastanku ministara odbrane, koji je u okviru inicijative Odbrambena saradnja zemalja Srednje Evrope (CEDC) održan danas u Beču.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, organizovan radi sagledavanja aktuelne migrantske krize u ciju pronalaženja jedinstvenog pristupa njenom rješavanju.

Pejanović Đurišić je ukazala na značaj i nužnost zajedničkog djelovanja svih evropskih zemalja u cilju sveobuhvatnog rješavanja ovog pitanja.

Ona je navela da se taj izazov mora posmatrati kako kroz prizmu bezbjednosti i sigurnosti građana Evrope, tako i obezbjeđivanja adekvatne humanitarne pomoći onima koji i zaista dolaze iz ratom ugroženih područja, što podrazmijeva blagovremeno djelovanje svih aktera na migrantskoj ruti.

"Crna Gora, iako nije direktno pogođena prilivom migranata i izbjeglica pomno prati situaciju, redovno razmjenjuje informacije sa partnerskim zemljama i prilagođava svoje institucionalne mehanizme kako bi spremno dočekala eventualni dolazak izbjeglica i migranata na svojim granicama", rekla je Pejanović Đurišić.

Ona je ocijenila da je značajno da svi koji su na bilo koji način pogođeni ovom krizom budu dio zajedničkog rješenja.

"Odnosno da koordinirane aktivnosti zasnovane na partnerskom odnosu mogu jedino ići u prilog smanjenju i zaustavljanju nezakonitog priliva migranata duž balkanske rute, sprječavanju krijumčarenja ljudi i jačanju bezbjednosti svih naših građana”, kazala je Pejanović Đurišić.

Na sastanku su osim ministara odbrane članica CEDC inicijative - Austrija, Češka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Slovačka prisustvovali i ministri odbrane Srbije, Makedonije, Crne Gore i Poljske.

Iz Ministarstva odbrane kazali su da su ministri odbrane prisutnih zemalja pozdravili usaglašavanje i usvajanje „Deklaracije o rješenjima koja jačaju upravljanje migrantskom krizom sa posebnim fokusom na zaštitu spoljnih granica Evropske unije i humanitarnu pomoć”.

Navodi se da su na marginama ministarskog sastanka, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivan Mašulović i austrijski brigadni general Peter Vorhofer potpisali Plan bilateralne saradnje ministarstava odbrane Crne Gore i Austrije za ovu godinu, koji predstavlja osnov buduće saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.


* 86b87c1f226155dc66d146df57680377.jpg (47.26 KB, 560x352 - viewed 69 times.)
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #47 on: April 02, 2016, 08:02:14 pm »

Ministarka je najobičnija marioneta - nema veze ni sa čim.
Nije u stanju da izađe na kraj sa najobičnim problemima unutar vojske CG (ili je nije briga), a to što lupeta vezano za izbeglice, to je neobavezna i uopštena priča koju bi i deca u osnovnoj školi mogli ispričati, da im neko ukaže na to.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #48 on: April 07, 2016, 02:43:21 pm »

Ministarka sve manje posvećuje pažnju vojsci (ne bih da budem grub i da kažem da je vojska apsolutno ne interesuje - kao i do sada). Sprema se rotacija u vlasti i ona je najozbiljniji kandidat na mesto šefa CG diplomatije, Igora Lukšića.
Ko će na njeno mesto - ne zna se, ali je sigurno da će to biti pouzdan i lojalan partijski kadar, koji sa vojskom i sa odbranom nema ama baš nikakve veze. 
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 696


« Reply #49 on: April 07, 2016, 07:42:36 pm »

Quote
koji sa vojskom i sa odbranom nema ama baš nikakve veze.
А где то на Балакну има везе? Па, такав се баш и тражи.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #50 on: May 11, 2016, 05:28:25 pm »

Vir: "Vijesti" Podgorica
http://www.vijesti.me/
11.05.2016.

Samardžić: Region može naći adekvatan odgovor na izazove

Balkan CHOD forum okuplja Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Makedoniju, Rumuniju, Srbiju i Tursku

Samardžić: Region može naći adekvatan odgovor na izazove Dobra saradnja u proteklih devet godina:Balkan CHOD forum 
 
Države ne mogu samostalno odgovoriti na sve bezbjednosne izazove, ali region može naći adekvatan odgovor, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić, poručujući da zemlje Balkana moraju tijesno sarađivati.

Samardžić učestvuje na 10. konferenciji načelnika generalšabova oružanih snaga zemalja Balkana (Balkan CHOD Forum) u Istanbulu.

„Samardžić je u svom obraćanju ocijenio da zemlje samostalno ne mogu odgovoriti na sve bezbjednosne izazove, ali da region može naći adekvatan odgovor, ističući da zemlje Balkana, osim granica, dijele slične tradicije, vrijednosti i kulturu, te da su iz tih razloga upućeni jedni na druge i moraju tijesno sarađivati“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, kroz zajedničku izjavu, dosadašnja saradnja, u prethodnom devetogodišnjem ciklusu, ocijenjena je kao veoma uspješna i sadržajna.

„Ali i pored toga ovaj Forum će u narednom periodu nastojati da vojnu saradnju proširi na nove oblasti u duhu inicijativa Smart defence i Pooling & Sharing“, kaže se u saopštenju.

Balkan CHOD forum okuplja Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Makedoniju, Rumuniju, Srbiju i Tursku, a ima za cilj da, kroz odbrambenu saradnju, unaprijedi međusobno razumijevanje i kroz redovnu komunikaciju promoviše stabilnost regiona.


* 07f5026fb7866b75485b33e8a0b35be7.jpg (63.68 KB, 560x352 - viewed 71 times.)
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #51 on: May 11, 2016, 07:28:31 pm »

Velik (visok) čovek sa velikim činovima na rukavu - sa malim ovlaštenjima i još manjom mornaricom ... priča svašta.

Pitam se: je li svoj govor napisao sam ili su mu ga napisali, a on samo pročitao?
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #52 on: June 24, 2016, 04:46:59 pm »

Vir: MO Crne Gore
http://www.mod.gov.me/ministarstvo
23.06.2016.

Kontinuitet saradnje i partnerstva između Crne Gore i Austrije

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić sastala se danas sa ministrom odbrane i sporta R. Austrije Hans Peter Doskozilom, koji boravi po prvi put u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Ministar Doskozil je ovom prilikom istakao da Austrija podržava Crnu Goru u ostvarenju najvažnijih spoljno političkih prioriteta i da je naša zemlja prepoznata kao pouzdan partner međunarodne zajednice. Pozdravio je postojeće inicijative saradnje između ministarstava i vojski dvije zemlje i izrazio uvjerenje da će se partnerstvo nastaviti i u budućem periodu na svim nivoima. Doskozil je upoznao Pejanović-Đurišić sa aktivnostima koje se sprovode u austrijskom sektoru odbrane i bezbjednosti, a koje su uglavnom usmjerene na dalje usavršavanje i modernizaciju ovog sektora, čiji je krajnji cilj adekvatno reagovanje na aktuelne bezbjednosne izazove i prijetnje.

Ministar Pejanović-Đurišić je upoznala ministra Doskozila sa prioritetnim aktivnostima Ministarstva odbrane i planovima za naredni period. Naglasila je značaj saradnje i partnerstva sa Republikom Austrijom u sektoru odbrane, koja je uspostavljena odmah nakon obnavljanja crnogorske nezavisnosti. Ministar je istakla uvjerenje da i današnja posjeta predstavlja dodatni impuls za nove inicijative zajedničkog djelovanja, te da uspješna vojno-vojna saradnja predstavlja garant partnerstva na svim drugim poljima Austrije i Crne Gore. Takođe, Pejanović-Đurišić je navela da će Crna Gora nastaviti sa ulogom stabilizirajućeg faktora u regionu Zapadnog Balkana, naglašavajući značaj konstantne i snažne podrške Austrije evropskim integracionim procesima.

Na sastanku je takođe posebno bilo riječi o aktuelnim bezbjednosnim rizicima i izazovima, sa posebnim fokusom na migrantsku krizu. Ministri su se tim povodom usaglasili da je neophodno zajedničko djelovanje svih država Evrope po ovom pitanju, te da  pojedinačna nacionalna rješenja nijesu adekvatan odgovor. Tim povodom, Pejanović Đurišić je istakla da Crna Gora ostaje snažno posvećena jačanju saradnje sa međunarodnim partnerima, i potvrdila posvećenost daljem doprinosu miru kako u regionu tako i globalno.

Ministar Doskozil je tokom svoje posjete Crnoj Gori, obišao Centar za obuku Vojske Crne Gore u Danilovgradu, gdje je prisustvovao Inicijalnoj planskoj konferenciji za održavanje vježbe „Common Challenge 2017“ na kojoj učestvuju pripadnici vojski Austrije, Crne Gore i Makedonije. Takođe, austrijski ministar je bio u prilici i da se bolje upozna sa zadacima i planovima VCG u sferi planinskog ratovanja, odnosno usavršavanju i učenju njemačkog jezika. Ministri su se saglasili da je saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane intenzivna, osobito kada je riječ o jačanju kapaciteta u oblasti planinskog ratovanja, i izrazili spremnost za njeno dalje unapređenje i u drugim oblastima sektora odbrane


* GetImage.jpg (51.32 KB, 470x307 - viewed 68 times.)
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #53 on: June 25, 2016, 07:47:06 pm »

Ministar odbrane i sporta  Huh?

Iz toga se može zakljućiti sledeće:

- skromna vlada, pa ministri obavljaju više funkcija istovremeno ?
- dat je veoma veliki značaj sportu - sport je dignut na nivo odbrane zemlje?
- ministarstvo odbrane ima mali značaj?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 696


« Reply #54 on: June 25, 2016, 08:31:48 pm »

У Аустрији је то дугогодишња пракса, да министарство одбране води и спорт. Колико ми се чини слично је и у Немачкој.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #55 on: June 27, 2016, 04:27:18 pm »

Vir: MO Crne Gore
http://www.mod.gov.me/ministarstvo
27.06.2016.

Novoimenovani šef ODC-a, kapetan fregate Albert Gais i odlazeći šef, kapetan fregate Marek Strosin u posjeti Ministarstvu odbrane


Novoimenovani šef Kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori (Office for Defense Cooperation - ODC), kapetan fregate Albert Gais (Alber Geis) kao i odlazeći šef Kancelarije ODC, kapetan fregate Marek Strosin, boravili su danas u posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore. Njih su na odvojenim sastancima primili državni sekretar Bojan Šarkić i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, dr Ivan Mašulović.

Angažovanje kapetana Gaisa predstavlja nastavak uspješne saradnje između Ministarstva odbrane i Sjedinjenih Američkih Država, kao strateškog partnera Crne Gore.

Šarkić se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Ministarstvu odbrane Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija, posebno na planu modernizacije, opremanja, dostizanja potrebnog nivoa interoperabilnosti Vojske Crne Gore, te školovanja njenih pripadnika i službenika Ministarstva odbrane u SAD-u. On je sagovornike informisao o aktivnostima koje Crna Gora i Ministarstvo odbrane sprovode u finalnoj fazi pristupanja Alijansi, kao i o cjelokupnoj reformi sistema odbrane Crne Gore. Takođe, naglasio je da poziv za članstvo Crne Gore u NATO, kao i nedavno potpisivanje Protokola o pristupanju, predstavljaju dokaz uspješnih reformi crnogorskog sistema odbrane i društva u cjelini.

Mašulović je istakao značaj strateškog partnerstva sa SAD u oblasti odbrane i izrazio očekivanje da će Crna Gora i u narednom periodu imati punu podršku za nastavak sprovođenja reformi sistema odbrane. On se zahvalio kapetanu frigate, Strosinu, na njegovom angažmanu i doprinosu kvalitetnoj saradnji koja je ostvarena u prethodnom periodu. Mašulović je takođe naglasio da je sveobuhvatna saradnja dva ministarstva odbrane izuzetna i sadržajna, ističući značaj koji Ministarstvo odbrane Crne Gore posvećuje jačanju strateškog partnerstva.
 Kapetan fgerate, Albert Gais i kapetan fregate Marek Strosin su istakli da je Crna Gora ostvarila veliki uspjeh i značajne rezultate u veoma kratkom periodu. Oni su naglasili da će Crna Gora na putu ka punopravnom članstvu u NATO, kao i do sada, imati punu podršku SAD.

Kancelarija za bilateralnu saradnju sa SAD u Ministarstvu odbrane Crne Gore počela je sa radom u oktobru 2008. godine.

Kancelarija koordinira aktivnosti iz Programa međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke (IMET), Programa finansiranja stranih oružanih snaga (FMS), Programa za borbu protiv terorizma (CTFP), Programa državnog partnerstva sa saveznom državom Mejn (SPP), Partnerstva za mir (PfP) i Programa Džordž Maršal centra, kao i aktivnosti između dvije vojske (Military to Military). Učešćem u ovim programima značajno su unaprijeđeni i ljudski i materijalni kapaciteti Ministarstva odbrane Crne Gore kroz školovanja i donacije opreme.


* GetImage.jpg (35.63 KB, 470x311 - viewed 76 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #56 on: June 28, 2016, 11:56:01 am »

Vir: MO Crne Gore
http://www.mod.gov.me/ministarstvo
27.06.2016.

Saopštenje Ministarstva odbrane povodom pada helikoptera 10. juna

Dana 10.06. 2016. godine, u 13,08 časova, u blizini magistralnog puta Podgorica-Nikšić, u podgoričkom naselju Gornja Gorica, tokom redovnog trenažnog leta, dogodio se udes helikoptera NH-45N, Gazela-GAMA ev.broj 12941, u kojem su teže povrijeđeni piloti pukovnik Arifović Namik, pilot instruktor letjenja i potpukovnik Antanasijević Miroljub, nastavnik letjenja.

Odmah nakon udesa, načelnik Generalštaba VCG, admiral Dragan Samardžić je u skladu sa Zakonom o Vojsci Crne Gore i Uputstvom za sprječavanje i ispitivanje vazduhoplovnih udesa, oformio Komisiju za ispitivanje vanrednog događaja - udesa vazduhoplova.

Komisija je utvrdila da je helikopter od dana proizvodnje, 8. IV 1991, imao ukupno 842,20 časova naleta, a tokom maja i juna 2016. godine 32,25 časova naleta, kao i da je redovno održavan, u skladu sa propisima proizvođača.

Komisija je tokom utvrđivanja uzroka udesa vazduhoplova uzela u obzir i sledeće parametre:

- Raspoloživu dokumentaciju

- Materijalne dokaze

- Izjavu jednog člana posade vazduhoplova

- Izjave očevidaca udesa

- Izjave lica odgovornih za planiranje, organizovanje i rukovođenje letjenjem i

- Izjave tehničkog osoblja koje je pripremilo vazduhoplov za let.


Zaključci i kompletna dokumentacija iz rada Komisije po ovom vanrednom događaju, biće odmah dostavljena nadležnom Višem državnom tužiocu, kojem će Ministarstvo odbrane, u slučaju potrebe, predstaviti i sve dodatne informacije.

Posada helikoptera je još uvijek na liječenju. Potpukovnik Antanasijević je otpušten kući, dok je zdravstveno stanje pukovnika Arifovića, koji je i dalje u Kliničkom centru CG, složeno.

Ministarstvo odbrane i VCG koriste ovu priliku da se zahvale svim građanima koji su na mjestu udesa učestvovali u spašavanju posade, a pripadnicima nadležnih državnih službi i medicinskom osoblju na brzoj i profesionalnoj reakciji.
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 435« Reply #57 on: June 28, 2016, 12:07:38 pm »

Koja je razlika izmedju nastavnika letenja i pilota instruktora letenja?
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 783« Reply #58 on: June 28, 2016, 07:08:03 pm »

Vir: MO Crne Gore
http://www.mod.gov.me/ministarstvo
27.06.2016.

Saopštenje Ministarstva odbrane povodom pada helikoptera 10. juna

...dogodio se udes helikoptera NH-45N, Gazela-GAMA ev.broj 12941...

И даље са српским ВЕ бројем...
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #59 on: June 29, 2016, 04:35:33 pm »

Vir: MO Crne Gore
http://www.mod.gov.me/ministarstvo
29.06.2016.

Pejanović Đurišić sjutra u zvaničnoj posjeti Ministarstvu narodne odbrane Republike Poljske

Ministar odbrane Crne Gore prof. dr Milica Pejanović Đurišić, boraviće 30. juna u zvaničnoj posjeti Ministarstvu narodne odbrane Republike Poljske, na poziv ministra narodne odbrane, Antonija Maćereviča (Antoni Macierewicz).

Crnogorski ministar odbrane će u Varšavi imati i odvojene sastanke sa predsjedavajućim parlamentarne Komisije za odbranu, Mihalom Jahom (Michal Jach), kao i sa državnim sekretarom i šefom Biroa za nacionalnu bezbjednost, Pavelom Solohom (Pawel Soloch).
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 23 queries.