PALUBA
September 30, 2023, 01:10:06 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo obrane Crne Gore - aktivnosti i vijesti  (Read 63974 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #60 on: June 30, 2016, 02:15:22 pm »

Dokle će ova milica Pejanović da obavlja dužnost za koju uopšte nije zainteresovana (mislim na unutrašnjem planu - po pitanju vojske CG).

Koliko sam bio shvatio, već je trebala da ode, međutim, nikako da se to desi! Embarrassed
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #61 on: June 30, 2016, 04:48:08 pm »

Vir: MO Crne Gore
http://www.odbrana.gov.me/ministarstvo
30.06.2016.

Pejanović Đurišić sa poljskim kolegom Antonijem Maćerevičem o NATO Samitu u Varšavi i rafikaciji Protokola

U okviru zvanične posjete Republici Poljskoj, ministar odbrane Crne Gore prof. dr Milica Pejanović Đurišić se sastala sa ministrom narodne odbrane Republike Poljske Antonijem Maćerevičem (Antoni Macierewicz).

Dva ministra su tokom razgovora razmijenili mišljenja o temama koje su na agendi predstojećeg NATO Samita, naredne sedmice u Varšavi, kao i o pitanju koje se tiče dinamike ratifikacije pristupnog Protokola od strane Parlamenta Poljske.

Ističući podršku koju Poljska pruža Crnoj Gori u ispunjavanju evroatlantskih obaveza u cilju pune integracije u kolektivni sistem bezbjednosti, ministar Pejanović-Đurišić se zahvalila poljskom kolegi na dosadašnjoj saradnji i iskazala uvjerenje da će Poljska i u periodu koji predstoji, prenošenjem svojih iskustava i dobre prakse, još intenzivnije podržati Crnu Goru u ostvarivanju strateškog spoljnopolitičkog cilja – punopravnog članstva u NATO.

Ministar Maćerevič je iskazao priznanje Crnoj Gori na ostvarenom uspjehu u evroatlantskim integracijama i na pozitivnom uticaju koji ima na regionalnu i globalnu bezbjednost, a posebno naglašavajući značajnu ulogu koju pripadnici Vojske Crne Gore imaju u međunarodnim misijama i operacijama, te naglasio da su dvije države u dosadašnjem periodu ostvarile značajnu saradnju. Takođe, on je istakao i želju da se ista intenzivira.

Ministri su razgovarali o modalitetima unapređenja i jačanja bilateralne saradnje na planu cyber odbrane, saradnje vojno-obavještajnih službi, mogućnostima edukacije crnogorskih kadeta i oficira na poljskim vojno-obrazovnim institucijama, edukacije pripadnika VCG u sklopu priprema za učešće u međunarodnim operacijama, kao i zajedničke obuke i vježbi specijalnih jedinica i jedinica vojne policije, pomorskih diverzanata i ronilačkih timova.

Pejanović Đurišić razgovarala je danas i sa predsjedavajućim Komisije za odbranu Parlamenta Republike Poljske Mihalom Jahom (Michal Jach) i to prilikom istakla značaj što skorije ratifikacija pristupnog protokola. Poljski sagovornik je informisao ministra da će se pitanje ratifikacije već naredne sedmice razmatrati u poljskom Parlamentu.

Ministar Pejanović Đurišić se sastala i sa državnim sekretarom i šefom Biroa za nacionalnu bezbjednost Pavelom Solohom (Pawel Soloch). Tom prilikom, sagovornici su detaljno razmijenili mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima globalnog karaktera. Saglasili su se da jedino zajedničkim naporima savremena društva mogu pružiti adekvatne odgovore na izazove i prijetnje koje ugrožavaju njihove zajedničke vrijednosti.

Tokom posjete Varšavi, ministar je položila vijenac na grob Neznanog vojnika i cvijeće na memorijalnu ploču žrtvama avionske nesreće kod Smolenska.

U sastavu crnogorske delegacije bili su i Ramiz Bašić, ambasador Crne Gore u Republici Poljskoj, dr Ivan Mašulović, generalni direktor za politiku odbrane, pukovnik Rajko Pešić, zamjenik načelnika Generalštaba VCG, potpukovnik Hajrudin Đerekarac, izaslanik odbrane Crne Gore za Republiku Poljsku, Sanja Dajević, savjetnik u PR službi Ministarstva odbrane, i Dragana Marković, prvi sekretar u ambasadi Crne Gore u Varšavi.


* GetImage2.jpg (58.21 KB, 470x264 - viewed 89 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #62 on: July 01, 2016, 08:11:36 pm »

Vir: MO Crne Gore
http://www.odbrana.gov.me/ministarstvo
01.07.2016.

Ministarstvo odbrane organizuje javnu raspravu na Nacrt akcionog plana za implementaciju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbjednost u Crnoj Gori

Ministarstvo odbrane objavljuje javni poziv svim zainteresovanim koji se bave pitanjima iz oblasti unapređenja prava žena i rodne ravnopravnosti, nasilja nad ženama i učešća žena u političkom i javnom životu, da učestvuju u javnoj raspravi na Nacrt akcionog plana za implementaciju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbjednost u Crnoj Gori (2016-2017.godine). Javni poziv možete pogledati na stranici http://www.mod.gov.me/biblioteka/oglasi.

Javna rasprava će se održati na okruglim stolovima, u Podgorici 5. jula 2016.godine, u staroj zgradi Vlade, ul.Jovana Tomaševića bb, sa početkom u 11,00 sati; u Bijelom Polju, 6. jula 2016.godine i Baru, 8. jula 2016.godine.

Na osnovu člana 55 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave (,,Sl.list CG,,br.05/12, 25/12, 44/12, 61/12, 20/13, 17/14, 06/15), Ministarstvo odbrane je pokrenulo inicijativu i obrazovalo Međuresorsku radnu grupu, koja je izradila tekst Nacrta akcionog plana za implementaciju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbjednost u Crnoj Gori (2016-2017.godine), koji je objavljen na web sajtu Ministarstva odbrane (http://www.mod.gov.me/biblioteka/dokument).
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #63 on: July 05, 2016, 07:02:53 pm »

Vir: MO Crne Gore
http://www.odbrana.gov.me/ministarstvo
05.07.2016.

Nerezidentni izaslanik odbrane Republike Francuske, potpukovnik Ruane, u oproštajnoj posjeti Ministarstvu odbrane

Odlazeći nerezidentni izaslanik odbrane Republike Francuske u Crnoj Gori putpukovnik Olivie Ruane (Olivier Rouanet), boravio je danas u oproštajnoj posjeti Ministarstvu odbrane, i tom priikom se sastao sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane dr Ivanom Mašulovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, admiralom Draganom Samardžićem.

Mašulović je iskazao zahvalnost putpukovniku Ruaneu na doprinosu koji je pružio spoljno-političkim prioritetima Crne Gore tokom svog mandata, što je rezultiralo jačanjem saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane. On je naglasio da je podrška Francuske od velikog značaja za Crnu Goru za ostvarenje punopravnog članstva u NATO, te izrazio očekivanje da će Francuska biti uz našu zemlju i u ovoj, finalnoj fazi evroatlantskih integracija.

Admiral Samardžić je istakao da je vojno-vojna saradnja značajno unaprijeđena tokom mandata potpukovnika Ruanea, posebno u oblasti logistike. U narednom periodu planira se uspostavljanje novog vida saradnje, kroz zajednički angažman u EU vođenim operacijama.

Potpukovnik Ruane je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, te istakao da je naša zemlja prepoznata kao pouzdan partner međunarodne zajednice, koji kontinuirano doprinosi globalnoj bezbjednosnoj sceni. On je tom prilikom istakao da će Francuska nastaviti da pruža punu podršku Crnoj Gori, te naglasio da će francuski parlament u narednim mjesecima ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi. Odlazeći ataše je izrazio očekivanje da će se trend dobrih odnosa dvije zemlje u oblasti odbrane zadržati i za vrijeme mandata njegovog nasljednika.

Sagovornici su posebno istakli dobru saradnju u oblasti učenja francuskog jezika, naoružanja, kodifikacije, kao i razmjene iskustava mornarica i vazduhoplovstava dvije vojske, i složili se da postoji prostora za njeno dalje unapređenje.


* GetImage.jpg (37.11 KB, 470x311 - viewed 102 times.)

* GetImage1.jpg (35.88 KB, 470x311 - viewed 100 times.)
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #64 on: July 06, 2016, 05:38:16 pm »

Zaista ne mogu da shvatim vojnu saradnju CG sa ostatkom sveta.
Za saradnju su uvek potrebne dve strane, a u CG osim uniformisanih lica, i vojnih motiva, malo šta ima od vojske koja bi se mogla smatrati respektivnim partnerom.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #65 on: July 06, 2016, 07:42:11 pm »

Nekad je ulog za saradnju i garancija da nece prici ddugoj strani.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #66 on: July 06, 2016, 08:21:21 pm »

Jeste, ima i u tome nečega.

Sve se u suštini svodi na politiku, odnosno, politički uticaj u okruženju.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« Reply #67 on: July 06, 2016, 08:22:29 pm »

Kad pogledas, sve u svemu, njih CG i ne kosta puno. Pozovu ih na neku vezbu, CG posalje nekog na neki kurs(ić)... milina.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #68 on: July 12, 2016, 05:31:28 pm »

Vir: MO Crne Gore
http://www.odbrana.gov.me/ministarstvo
12.07.2016.

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić sastala se danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za odbranu SAD dr Majklom Karpenterom (Michael Carpenter), koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Karpenter je čestitao Crnoj Gori na postignutim rezultatima i uspjesima, kao i aktivnom doprinosu implementaciji NATO agende. Konstatujući da je već sedam NATO zemalja ratifikovalo Protokol o pristupanju NATO, izrazio je svoju posvećenost da radi sa američkim Kongresom na podršci ratifikaciji članstva Crne Gore u NATO. Istovremeno je izrazio zadovoljstvo visokim nivoom saradnje na bilateralnoj osnovi.

Ministar Pejanović Đurišić je istakla bogatu bilateralnu saradnju dvije države sa posebnim osvrtom na saradnju u oblasti odbrane i naglasila značaj podrške Sjedinjenih Američkih Država Crnoj Gori u procesu reformi i modernizacije sistema odbrane. Takođe, Pejanović Đurišić je navela da će Crna Gora nastaviti posvećeno da radi na pripremama za punopravno članstvo u NATO, dokazujući na taj način svoju ulogu pouzdanog i odgovornog partnera, odnosno saveznika.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o NATO samitu održanom u Varšavi, koji je za Crnu Goru bio istorijski, s obzirom na činjenicu da je učestvovala u novom kapacitetu, kao buduća članica. Tom prilikom su istakli značaj usvojenih odluka od izuzetne važnosti za globalnu bezbjednost, imajući u vidu širok spektar prijetnji i izazova sa kojima se svijet suočava.


* GetImage1.jpg (46.79 KB, 470x312 - viewed 100 times.)
« Last Edit: July 12, 2016, 05:38:16 pm by duje » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #69 on: July 13, 2016, 04:38:27 pm »

Vir: Vojska Crne Gore
13.07.2016.

Gorica: Predsjednik Filip Vujanović u pratnji admirala Samardžića i pukovnika Pešića položio vijenac na spomenik Partizanu borcu


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore admirala Dragana Samardžića i zamjenika načelnika Generalštaba pukovnika Rajka Pešića, povodom obilježavanja 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, položio je vijenac na spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica u Podgorici.

Pripadnici Vojske Crne Gore, sinoć u 20.00 sati, izvršili su počasnu paljbu sa 10 plotuna iz 6 artiljerijskih oruđa, sa platoa Ševrje u Prijestonici Cetinje.


* GetImageFHIG9J8V.jpg (48.89 KB, 470x296 - viewed 113 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #70 on: July 16, 2016, 05:15:19 am »

Vir: MO Crne Gore
http://www.odbrana.gov.me/ministarstvo
12.07.2016.

Telegram saučešća ministru odbrane Republike Francuske Jean- Yves Le Drianu, povodom napada u Nici

Poštovani Kolega,

U ime Ministarstva odbrane Crne Gore, kao i u svoje lično ime, upućujem Vam iskreno saučešće povodom tragedije koja je zadesila Francusku i čitav demokratski svijet.

Jučerašnji brutalni napad na nedužne civile, na šetalištu Promenade des Anglais u Nici, još jednom poziva na snažnu saradnju među partnerima sa ciljem da se spriječe bezumni napadi terorista koji ugrožavaju civilizacijske tekovine širom svijeta.
 Uvjerena da će građani Francuske imati snage da prevaziđu i ovaj teški događaj, i da ćemo zajedničkim snagama naći odgovor na zastrašujuća djela terorizma i fanatizma, koristim priliku da Vam ovim putem prenesem najdublje lično saosjećanje, kao i Ministarstva odbrane Crne Gore, sa porodicama poginulih i pozelim brz oporavak povrijeđenim.

Ministar odbrane
Prof.dr. Milica Pejanović Đurišić
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 696


« Reply #71 on: July 16, 2016, 10:13:37 pm »

Опрости Дује, али мислим да преношење сваке вести, са службених сајтова нема смисла.

Изјава саучешћа, без обзира којим поводом је протоколарна ствар и по мом суду није предмет нашег интересовања. Ово што пишем сам још пре годину-две изнео у вези постовања вести са службених сајтова војски и министарстава одбране наших држава. По мом суду треба постављати само кључне вести о неким важним вежбама и догађајима, евентуално о неким занимљивостима, од интереса за све, односно оно што би могло произвести неку дискусију на форуму. Овако, Палуба ће постати пропагандно гласило (и то лоше) где се надмећемо ко ће више објавити "својих" вести. На тај начин ћемо само отерати публику која нас је до сада посећивала. Схватам да се доста тема исцрпло и да нема пуно простора за неку озбиљнију дискусију и расправу, али ако ћемо постати дописни пропагандисти министарстава одбране, све једно које државе, онда је боље да угасимо форум.

Наравно, нисам ни да се тако нешто забрањује, али ценим да би сви требали имати меру и неки сличан критеријум када су службена саопштења (иначе доступна на званичним сајтовима) у питању.
Logged
cobra 73
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 202


СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


« Reply #72 on: November 17, 2016, 07:46:36 pm »

Ако је ово истина...http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:635418-Војска-Беранцима-наплатила-воду
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #73 on: November 17, 2016, 08:35:19 pm »

Ne čudim se ja tome baš ništa.
Pripadnici vojske CG su dovedeni na prosjački štap - a vojska nema odakle da isplati dnevnice svojim pripadnicima angažovanim na takvim vanrednim zadacima.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #74 on: January 13, 2017, 08:17:23 pm »

Ode Veliki Admiral  Grin za savetnika!

Vala, bilo je krajnje vreme - uvek mi je bola oči njegova uniforma sa oznakama činova, do lakata.

Njegov primer veoma jasno pokazuje i dokazuje da nije bitno koliko je čovek sposoban, koliko zna, koliko je vredan ... bitno je da se u pravo vreme nađe na pravom mestu i da sedne u pravi voz, koji će ga odneti dalekooooo.   marinero

http://www.vijesti.me/vijesti/ovo-je-novi-nacelnik-generalstaba-920171
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 23 queries.