PALUBA
June 07, 2023, 03:08:24 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk Leclerc  (Read 32188 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« on: July 06, 2009, 03:22:34 pm »

Razvojni put

Razvoj tenka Lecelerca je započeo davne 1977. godine (radna grupa osnovana 1975. g,  a o studijama novog tenka razgovarano je još 1964. g.) kao naslednik francuskog tenka AMX-30 pod nazivom EPC (Engin Principal de combat). Prvi protopit (šest komada) ugledao je svetslost dana 1986. kada i službeno dobija naziv Leclerc u čast generala Philippe Leclerc de Hautecloque, komadanta francuske 2. oklopne divizije za vreme Drugog svetskog rata.
Ti prototipovi se kompletno završavaju 1989. godine i prikazani su javnosti na Satory izložbi opreme za obranu 1990, te godine i započinje proizvodnja tenka Leclerc AMX-56. Masovna proizvodnja počinje 1991- 1992. godine. Prvi Leclerc je dovršen u decembru 1991. i predat francuskoj armiji 14. januara 1992. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U februaru 1980. god. Francuska potpisuje sa tadašnjom Zapadnom Nemačkom Memorandum o razumevanju, tako da je projekat konstrukcije tenka trebao da bude zajednički, pri tome da se francuski zove Napoleon 1, a nemački Kampfpanzer III, ali se od toga odustalo zbog velikih razlika u pogledu konstrukcije konfiguracije tenka, tako da je u decembru 1982. g. ta saradnja raskinuta. Tako da su Francuzi nastavili da rade na isključivo svom projektu EPC (Engin Principal de combat) i može se reći da je nastanak Leclerca započet odnosno nastavljen opet 1983 godine.
Uopšte sredinom 80-tih godina je bila da tako kažem trka u konstrukciji što boljeg tenka nametnuta zbog Hladnog rata i sve veće dominacije sovjetskih tenkova. Tako je Britanija izbacila osnovni borbeni tenk (dalje u tekstu OBT) Challanger 2, Nemačka OBT Leopard 2, SAD OBT Abrams M1A1, a Sovjeti su već odavno izbacili svoj tenk T-72 i njegove derivate. Ne može se ne pomenuti i jugoslovenski tenk M-84.
Francuska je morala da da svoj odgovor na ove izazove, pri tome ne koristeći ni jedno rešenje od pomenutih tenkova. Znači sve je rađeno u domaćoj režiji.
Danas francuski tenk Leclerc sa svojim varijantama važi (moram dodati sa punom pravom) za jedan od boljih, ako ne i najbolji na svetu.

Tako je od 1991. do 1996. godine proizvedeno 132 tenka koji su kategorizovani kao serija 1. Od 1997. do 2003. godine počinje proizvodnja serije 2 od 178 tenkova, koja je poboljšana.
Modernija verzija Leclerca je serija XXI sa novim poboljšanim oklopom i poboljšanim sistemom upravljanje vatre.
Kasnije će Francuska naći velikog partnera u Ujedinjenim Arapskim Emiratima što će unapređivanje tenka koštati manje, a i Emirati su ujedno i najveći kupci francuskog tenka Leclerc. Zadnja serija Leclerca je završena 2007. godine pod oznakom SXXI.


Posada

Posadu Leclerca čine tri člana. Vozač koji se nalazi u prednjem levom delu tenka, komandir i nišandžija koji se nalaze u kupoli u malim odvojenim prostorima, što znači da nemaju vizuelni kontakt kako je obično rešen raspored posade na gro tenkova današnjice. To na izgled je benigna stvar, ali nije baš tako, u borbenim uslovima psihološki pritisak je znato veći baš zbog te separacije, članovi posade imaju utisak da su sami uparvi zbog te odvojenosti u zasebnim i malim prostorima.
Treba napomenuti da se komandir tenka nalazi desno a nišandžija levo što je suprotno na primer familiji tenkova T-72.

Vozač ima tri preiskopa za osmatranje od kojih centralni Thomson-CSF Optronique ima dnevni i noćni kanal.
Upravljanje Leclercom je sigurno najlakše na svetu kada ga uporedimo sa drugim tenkovima. Vozač ima mali upravljač u obliku volana gde su smeštene sve komande, a prenošenje komandi na motorno-transmisiono odeljenje se vrši eletričnim putem ("fly-by-wire"), mada je obezbeđeeno i mehaničko upravljanje kao rezervna opcija ako bi elektronika otkazala.
U sklopu vozačkom mesta je i panel koji daje info vozaču o parametrima (temperature, pritisci i sl.) motora. Tu je smeštena i ručica birača stepena prenosa. Menjač je potpuno automatizovan, što još više olakašva upravljanje tenkom.

Firma SAGEM se pobrinula da nišandžija ima stabilizovan nišan SAVAN 20, uvećanja od 2.5 do 10.5 puta, tu je i nezaobilazan laserski daljinometear Nd-YAG, takođe nišandžija ima na raspolaganju i termovizijsku kameru koja može preneti sliku i na komandirski displej.
Za osmatranje tu su još tri periskopa ali postoji mrtvi uglovi, desno i ispred tenka koje nišandžija ne može da vidi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nišandžija na tenku Leclerc

Komandir ispred sebe ima tri panela računaraske jedinice vozila (VDU), ima glavni panel, kao i panele za upravljanjem naoružanja i radio vezom.
Pošto nišandžija ima neke tačke koje ne vidi, to je rešeno tako da komandir ima izuzetno dobru preglednonst, ima čak osam periskopa koji i sa svakim od njih može pritiskom na prekidač dovesti tj. navesti nišandžiju na cilj.
Komadirova panoramska osmatračka sprava SFIM HL-70 koja je montirana na krovu tenka (vidno štrči) ima i dnevni i noćni kanal za osmatranje. U režimu noćnog osmatranja postoji pojačivač druge genracije. Takođe kao i kod nišandžije komandir u sklopu svoje sprave ima laserski daljinometar. Ciljeve je moguće preopznati na 4 KM.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Komandir tenka Leclerc

Treba napomenuti da digitalnim upravljačkim sitemom vatre može nezavisno upravljati kako nišandžija tako i komandir tenka. Takođe treba istaći da je Leclercov sistem za upravljanje vatre sposoban da u istom momentu prati čak šest različitih ciljeva, što je urađeno po uzoru na SUV britanskog tenka Challenger 2. Naravo tu je i meteo sensor.


Naoružanje i oprema

Glavno naoružanje tenka Leclerc čini top GIAT (Nexter) CN120-26 (F1)  u kalibru 120 x 52 mm. Cev je glatka. Punjač topa je atomatski i sasvim je jednostavan ali jako efikasan. Automatski punjač je specijalno razvijen za tenk Leclerc od firma Creusot-Loire. Kao što ste primetili Leclerc ima tri člana posade baš iz razloga jel ima automatski punjač topa koji menja jednog člana posade. Efikasnost automatskog punjača topa se najbolje pokazuje da Leclerc može da ispali 10 projektila (neki izvori navode čak 12 ili 15 granata mada je to po meni prilično nerelano) u minti. U spremnik za automatsko punjenje topa koji se nalzi na zadnjem delu kupole staje 22 granate i šest različitih tipova projektila. Ukupno borbeni komplet Leclercka je 40 granata, od toga 22 staju u spremnik za automatsko punjenje topa, a preostalih 18 se nalaze u prednjem delu tenka.
Spremnik za automatsko punjenje topa se može popuniti na dva načina, kada je spremnik na tenku, znači popunom kroz kroz luk, ili kada se spremnik skine sa kupole. Popuna spremnika se završi dosta brzo za nekih 15-tak minuta (brzina popune spremnika municijom zavisi od ljudskog faktora, tj, od uvežbanosti).
U slučaju da automatski punjač topa otkaže, mada je dosta pouzdan, top se može naputi i ručno, ali dosta teško i sporo.

Tvrdi se da je preciznost pogađanja oko 95 % sa potkalibarnim (APFSDS) projektilom početne brzine 1750 m/s, na udaljensti od 2000 m, a sa kumulativnim (HEAT) projektilom početne brzine 1100 m/s na 1500 m.
Pored topa na teknu se nalaze i dva mitraljeza. Jedan spregut sa topom u kalibru 12.7 mm, i drugi protivavionski mitraljez koji se nalazui na vrhu kupole u kalibru 7.6 mm sa kojim se može desjtvovati iz tenka, znači ne izlazeći na luk.
 
Na Leclerkovoj kupoli postavljene su 18 Galix bacača razvijenih od firme Nexter Lacroix Tous Artifices, po 9 sa svake strane kupole u kalibru 80 mm, one ispaljiju  dimne kutije za maskiranje tenka, IC mamce kao i protivpešadijske parčadne bombe.
Leclerc je opremljen i uređjem za NHB zaštitom, kao i sa automatski protivpožarnim sistemom.
Leclerc može da savlada vodenu prepreku dubine do 4 metara.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Leclerc spreman za savlađivanje vodene prepreke dubine do 4 metra


* 1.jpg (37.14 KB, 640x426 - viewed 288 times.)

* 2.jpg (45.15 KB, 619x480 - viewed 284 times.)

* 3.jpg (54.98 KB, 640x463 - viewed 277 times.)

* 4.jpg (58.85 KB, 550x441 - viewed 290 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 04:59:15 pm by Broker » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1 on: July 06, 2009, 04:11:37 pm »

Oklopna zaštita

Oklopna zaštita Leclercka čini napredni modularni oklop. Višeslojan sendvič oklop za vazdušnim međuslojevima u kobinaciji sa čelikom, keramikom i armiranim vlaknima.
Dosta bitna stvar je da je oklop modularnog tipa te da se oštećeni delovi mogu lako zamenti. Takođe modularnost oklopa je dosta bitna prilikom menjanja oklopa sa jačim ili dodavanja tj. nadograđivanja sa naprednijim modularnim oklopom. Kasnije (2001.) Leclerc je u daljoj trci sa komšijskim Leopardom 2A4 i po uzoru na njega unapređuje svoj oklop tako što uvodi još jači oklop baziran na leguri titan-volframu.
Leclerc ima dosta veliku kupolu koja prekriva veći deo tela tenka, a ceo tenk je tako konstruijasn da ima jako male napadne uglove tako da je mogućnost odbijanja projektila dosta velika.
Telo tenka ima sa obe strane široke zaštitne suknje, kod nas poznati kao kumulativni štitnici.
Ako pogledamo sliku Leclerka videćemo da ima jako velike otvore za osmatranje što komandirski, što nišandžijin, zato se predviđeni poklopci otvora za osmatranja kao zaštita istih.

Kako bi Leclerc bio zaštićeniji kada je u dejstvu u urbanim sredinama razvijena je urbana vezija Leclerca pod nazivom Leclerc Azur (Action en Zone Urbaine). Prednost tenka Azur se sastoji u nizu poboljšanja za urabanu borbu. Tu je zapažena još jedna zanimljiva stvar. Leclerc u terenskim uslovima se može opremiti ako bi trebao da sa terenskih uslova pređe na urbane. Drugim rečima terenski Leclerc može postati urbani Leclerc Azur za samo nekoliko sati rada na njemu.
Izmene se sastoje u sledećim stavkama:
-poboljšanje vatretene moći
-poboljšanje osmatranja iz tenka
-poboljšanje okopne zaštite sa bokova i sa zadnje strane tenka
-ugradnja aktivne zaštite ugradnjom Galix sistema za blisku obranu (osigurava zaštitu za svih 360 stepeni) te dodatna zaštita svih otvora od zapaljivih tekućina
- ugradnja bežiènih sistema komunikacije za jedinice u neposrednoj blizini.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Leclerc AZUR

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Svetloplavom bojom označene su modifikacije tenka Leclerc AZUR


Motor i transmisija

Leclercka pokreće Hyperbar dizel motor Wartsila (ex SACM) V8X-1500, pri 2500 obrataja daje 1500 ks. Uz Hyperbar dizelski motor tu je  i SESM ESM500 automatski mjenjač sa pet stepena prenosa za vožnju unapred i dva za vožnju unazad.
Službena maksimalna brzina je 71 km/h, dok van puta razvija brzinu od 50 km/h. Nezvanični podaci kažu da je Leclerc dostigao brzinu od 80 km/h na putu, ali tih podataka nema u zvaničnim izveštajima. Ovde treba istaći da Leclerc ako nije zvanično najbrži tenk na svetu (a sve govori da jeste), zvanični i provereni podaci ubrzanja Leclerca od 0 do 32 km/h su inpresivnih 5.5 sekundi, ali to nije sve, Leclerc ne samo da ima najbolje ubrzanje već ima i najbrži zaustavni put, i to sve pri njegovoj borbenoj težini od 56 tona.
Akcioni radius kretanja je 550 km, a može doseći i do 650 km ako bi imao dodtne buriće sa gorivom na zadnjem delu tenka. Rezervari Leclerca primaju 1.300 litara goriva plus 200 litara ako bi bili montirani dodatni burići.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Dodati burići za gorivo na zadnjem delu Leclerca

Još jedna bitna stavka je da je moguće zameniti motor u terenskim uslovima čak za rekordnih 30 minuta. Zamena motora za tako kratko vreme u terenskim uslovima je moguća iz razloga što je Leclercov motor manji u odnosu na svramene tenkove i dosta je kompaktan.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Angažovanja

Tenk Lecler je angažovan u više mirovnih misija na svetu.
Na Kosovu i Metohiji u sklopu KFOR-a 15 tenkova Leclerc, mada sam nailazio na podatak od 40 tenkova.
U sklopu UNIFIL-a u južnom Libanu 13 tenkova Leclerc.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Francuski tenkovi Leclerc na KiM-u u mestu Srbica

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U mirovnoj misiji u Libanu


Glavne varijante tenka AMX-56 Leclerc:

-Leclerc AZUR:Action en Zone Urbaine, "Poboljšati sposobnost borbe u urbanim sredinama"
-Leclerc EPG: Engin Principal du Génie ", glavni inženjerstvo vozilo": oklopno inženjerstvo
-Leclerc DNG: Dépanneur Nouvelle Génération: “Oporavak oklopnih vozila”
-Leclerc MARS: Moyen Adapté de Remorquage Spécifique.  “tegljač tenka”
-Leclerc EAU: "Tropicalised" verzija Ujedinjeni Arapski Emirati


Brojno stanje

Francuska: 406 + 20 tenkova za oporavakm rashodovano 82 komada, najstarije varijante tenka Leclerc.
Ujedinjeni Arapski Emirati: 388 + 46 tenkova za oporavak + 2 obuku vozača tenkova
Ovi podaci su prilično stari i ne traba ih uzimati zdravo za gotovo.

[attachment=10]
Leclerc u sastavu armije Ujedinjenih Arapskih Emirata


Zaključak

Tenk Leclerc kao što je već pomenutu u tekstu se ubraja u sam vrh tenkovske elite na svetu. Jedini ili među retkim zapadnim tenkovima ima automatski punjač topa koji se odražava da brzinu paljbe i sve ukupne vatrene moći, smanjeuje mesto za jednog člana posade i samim tim oslobođa mesto za još oklopne zaštite, nižu siluetu tenka itd... Pored toga Leclerc ima jako visoke manevarske sposobnosti, brzina, ubrzanje, zaustavni put, sve su to elementi koji čine Leclerka jako pokretnjivim tenkom pored njegovih 56 tona.
Ako pogledamo juznokorejski tenk K-2 Crni Panterp, primetićemo da je spoljna konstrikcija jako slična Leclercu, takođe rešenje automatskog punjenja topa su gotovo identičana. Može se reći da je K-2 Crni Panter postao ozbiljna konkurencija Leclercu, sa tim da konstruktori tenka K-2 sarađuju i sa Rusima ali i sa zapadom, tako da od svega uzimaju najbolje. Ali time trka nije završena niti će ikada biti, čeka se sledeći potez Francuza, naravno i Rusa koji će po svojoj prilici ipak oživeti svoj projekat Crno Orao ili neka njegova revolucionarna rešenja ugraditi (ili su to već uradili) u tenk T-95, tako da će biti vrelo u narednih nekoliko godina.
Dodao bih još da se o Leclercu sredinom 90-tih dosta pričalo u VJ, i da se njemu u to vreme posvećivala pažnja kao jednom od najboljih tenkova na svetu u to vreme.

Prilikom gledanja nekih video klipova oduševio sam se kako je cev topa stabilisana, baš su odradili odličan posao.


* 5.jpg (66.8 KB, 600x400 - viewed 292 times.)

* 6.jpg (80.65 KB, 600x535 - viewed 172 times.)

* 7.jpg (54.07 KB, 600x471 - viewed 148 times.)

* 8.jpg (40.11 KB, 640x480 - viewed 142 times.)

* 9.jpg (120.17 KB, 540x521 - viewed 158 times.)

* 10.jpg (34.87 KB, 450x297 - viewed 180 times.)

* 11.jpg (207.64 KB, 971x650 - viewed 165 times.)

* 12.jpg (60.1 KB, 570x378 - viewed 164 times.)

* 13.jpg (86.66 KB, 610x406 - viewed 151 times.)

* 14.jpg (112.78 KB, 800x565 - viewed 168 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 05:08:23 pm by Broker » Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #2 on: July 06, 2009, 04:37:40 pm »

Impresivna mašina, interesuje me da li postoje podaci o maksimalnoj debljini oklopa na ovom tenku, tj. koji nivo zaštite pruža, i interesuje me koja je probojna moć potkalibarnog zrna na 2000m.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #3 on: July 07, 2009, 09:36:16 pm »

Odgovore na tvoja pitanja nažalost nisam našao. Postoje podaci koji potkalibarni projektil Lecrec koristi ali ne i njegovu moć penetracije na 4.000 ili manje metara. Takođe i za njegov oklop. Odnosno za Leclercov oklop sam našao neke podatke ali su toliko nerealni da ih neću postavljati dok ne dobijem još neku potvrdu i budem potpuno siguran.
Od projektila su najzatupljeniji: APFSDS-OFL-120 TS F1, volfram-APFSDS OFL DU-120 F2 jezgre sa osiromašenim uranijumom, eksplozivnih projektil HE OE-120 F1 i višenamensko navođeni projektil POLYNEGE. Pored toga može koristiti i projektile u kalibru 120 mm u skladu sa standardima STANAG 4385 i MOPI AEP 26. Svaki od projektila je obeležen sa barkod na sebi pomoću kojeg ga identifikuje automatski punjač topa.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Francuska potkalibarna granata

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Snimak prilikom odvajanja segmenata kod pokalibarne granate u letu


Dodao bih još neke elemente koje sam izostavio u temi.


Spregnuti mitraljez u kalibru 12.7 mm naziva Browning M2 HB ili van tenka je to ustvari mitraljez Ametralladora M2 12,7 mm i njegov borbeni komplet u tenku je 950 metaka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Mitraljez Ametralladora M2 12.7 mm


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Protivavionski miraljez - ANF1 7.62 mm


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Bacači - dimnih kutija, IC mamaca i protivpešadijskih parčadnih bombi


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Motor Leclerca sa transmisijom

Motor je zapremine V 16,47 litara (16.470 cm ³), ima težinu od 2100 kg, a transmisija teži 1800 kg.


* 15.jpg (24.59 KB, 600x600 - viewed 145 times.)

* 16.jpg (13.3 KB, 400x303 - viewed 152 times.)

* 17.jpg (16.11 KB, 493x186 - viewed 150 times.)

* 18.jpg (53.53 KB, 640x426 - viewed 145 times.)

* 19.jpg (178.33 KB, 640x412 - viewed 158 times.)

* 20.jpg (54.09 KB, 400x283 - viewed 168 times.)

* 21.jpg (46.84 KB, 400x279 - viewed 151 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 05:12:27 pm by Broker » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #4 on: July 07, 2009, 09:36:45 pm »

Sistem upravljanja vatrom je potpuno digitalizovan i spada u četvrtu generaciju SUV-a. SUV se sastoji od više sistema i svi su povezani i integrisani, sistem komunikacije kako unutar posade tenka tako i van sa drugim tenkom ili komandom, te navigacije i propulzije. Sve to ovom SUV-u obezbeđuje čak 15 računara koji se nalaze u njegovom sklopu koji ga svrstava u jedan od boljih u svetu. Čak pojedini autori porede Leclercovu elektroniku sa borbenim avionom Rafale, ipak je to napumpano. Wink

Što se tiče zaštite propustio sam da napomenem da je Leclerc tako konstrujisan da u slučaju pogodka od strane neprijatelja u velikom stepenu čuva život posade nalik američkom Abramsu ili nemačkom Leopradu, što nije jača strana kod ruskih tenkova. Ako bi i kada granata pogodi u automatski punjač ili spremnik sa municijom odakle automatski punjač uzima projektile, mlaz eksplozije je usmeren suprotno od posade tako da posada ima velike šanse da preživi. Ali se ne kaže šta bi se desilo ako bi pogodak bio u predelu gde se nalazi ostalih 18 projektila van spremnika za automatsko punjenje topa, koji se nalaze u prednjem delu tenka, tačnije desno od vozača.
Ovo je moguće po meni rešiti jako jednostavo, ne popunjavati tenk sa municijom van spremnika, pošto je predviđeno da u dejstvu Leclerc samo zameni prazan spremnik sa već popunjenim, i to se završava za nekih pet minuta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Još par prikaza unutrašnjosti tenka sa bogatom elektronikom


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Leclerc DNG (Dépanneur Nouvelle Génération) Leclerc TZI


* 22.jpg (43 KB, 509x600 - viewed 150 times.)

* 23.jpg (46.71 KB, 640x475 - viewed 180 times.)

* 24.jpg (63.25 KB, 640x426 - viewed 165 times.)

* 25.jpg (28.5 KB, 640x389 - viewed 160 times.)

* 26.jpg (37.78 KB, 591x361 - viewed 139 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 05:16:20 pm by Broker » Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 305


« Reply #5 on: July 08, 2009, 12:26:55 am »

Nije mi jasno otkud im ideja da PAM bude 7,62mm. Malo deluje i smešno da neko mitraljez kalibra 7,62mm naziva protivavionskim (mislim na Francuze).
Postavljanjem 12,7mm za spregnuti mitraljez povećana je vatrena moć, ali koliko staje metaka u jednu municijsku kutiju za ovaj mitraljez? Ona je ili veoma velika ili komandir veoma često izigrava DJ-a. Možda je taj problem rešen ugradnjom nekog spremnika u kojem je smešten čitav borbeni komplet.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #6 on: July 08, 2009, 08:02:24 am »

Da jeste čudno što odstupa od konvencionalnosti i mislim da ovo nije jedini tenk sa takvom postavkom mitraljeza ali bih morao da proverim.
Kada se malo bolje razmisli, kada je neko sa PAM-om gađao avion ili neki niskoleteći objekat, tipa helikoptera ili bespilotne letelice, nema šta da traži tenk kada nađe RV, jedino može da se što bolje maskira i pomoli. angel

Primer, učestvovao sam na zdurženoj vežbi oklopnih i helikopterskih jedinica. Niti smo videli niti čulu helikoptere, reč je bilo o helikopterima Gazela. Samo su nam javljali koji je broj tenka pogođen. Kasnije u toku vežbe su nam pokazali u kojoj oblasti su helikopteri i tražili smo ih na nišanskim spravama ali od toga ništa, samo da pomenem da smo svi bili propisno ukopani. Jedan tenk nisu pogodili ali to je sada druga tema. Ovim primerom hoću da kažem da nema neke potrebe uopšte za tolikim kalibrom i da je taj takozvani spoljnji mitraljez PAM mnogo bolji za ciljeve na zemlji što je praksa i pokazala a cilj na zemlji ću lakše pogoditi sa spregnutim mitraljezom.
Oba mitraljeza su koaksialno vezana što znači da se sa njima može dejstvovati iz ututrašnjosti tenka ne izlazeći na luk i time se izlagati opasanosti. Ne znam da li ti je poznato koliko je naših komadira poginulo dejstvujući sa PAM-om na ciljeve na zemlji, da im je PKT bio u kalibru 12.7 mm danas bi bili verovatno živi. Kada se malo bolje razmisli više se upotrebljava spregnuti mitraljez nego takozvani PAM, barem su to moja iskustva. I prema tome onda bih baš i sam izabrao pre ovu kombinaciju nego onu konvencijalnu. Odnosno ja bih stavio dva potpuno ista mitraljeza i na kupolu i kao spregnut sa topom, ista municija, isti kalibar, isti punjač redenika, isti delovi, isto održavanje i teraj, i to sve u kalibru 12.7 mm. Francuzima ovo nije novina, oni su čak imali na predhodniku Leclerca tenku AMX-30 spregnuti mitraljez odnosno top u kalibru 20 mm, a naoružanja u u tom kalibru se tretiraju kao topovi a ne mitraljezi.
Logged
janezek67
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 715


« Reply #7 on: July 08, 2009, 09:47:23 am »

Največa mana mu je pogon koji nije pouzdan. Emirati su uzeli Europack, ali mu je taga podvozje nešto duže, pa gubi na ideji kračeg podvozja sa pogonom od 1500 ks. Neznam kako bi u ovaj tenk išao najnoviji njemački motor od 1500 ks.

Kad bi se barem neke od zemalja bivše Juge odlučile za novi tenk (Slovenija ili Hrvatska), bolji bi bio Leopard 2 nego Leclerc, pošto je Leopard jednostavniji za održavanje. Mada bi bio Leclerc zbog manje mase na našim područjima pogodniji. Samo kad bi i radio. Nama sigurno nebi, pošto za ovako kompliciran tenk nema dovoljno tehničke kulture.

Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 305


« Reply #8 on: July 08, 2009, 10:06:19 am »

Broker slažem se ja u potpunosti sa tobom u vezi PAM-a. U današnjem vremenu PAM na tenku je izgubio svoj klasičan smisao upotrebe, već se sa njim uglavnom dejstvuje po ciljevima na zemlji i to po mogućstvu dejstvovanja iz unutrašnjosti tenka. Ova kombinacija mitraljeskih kalibara na Leklerku je u najmanju ruku čudna, ako se uzme u obzir da je spregnuti mitraljez u kalibru 12,7mm. Ili oba u kalibru 12,7 ili skinuti onaj na kupoli.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #9 on: July 08, 2009, 10:44:31 am »

@janezek67
Bolje Leclerc, ko da puni top ručno, fizikalija je to. Wink

@Bandzi
Mitraljez koji na kupoli takozvani PAM je neophodan iz razloga, zato što spregnuti mitraljez (nebitno u kom kalibru, dal`12.7 ili 7.6 mm) ne može da postigne dovoljnu depresiju cevi kada se gađa nešto u blizini tenka. Zato je PAM u tako malom kalibru (i sam mitraljez je manji) jel je samim tako okretniji od robusnijeg PAM-a u kalibru 12.7 mm i može postići veću depresiju cevi te da dejstvuje po cilju u blizini tenka.
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #10 on: July 08, 2009, 11:55:54 am »

Negde sam procitao da se za vreme sukoba u na teritoriji bivse Juge , desavalo se da se na tenkovima zameni mitraljez od 12,7 sa PKT-om bas radi ovih razloga.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #11 on: July 08, 2009, 05:14:30 pm »

Ne znam o kome tenku govoriš Trpe, ako je u pitanju M-84 ili T-72 PKT je nekako moguće staviti na mesto PAM-a, mada i tu treba da se budži, ali PAM ne bi mogao nikako da stane fizički i da se uglavi na mesto PKT-a. Jedino ako nisu rađene temeljnije izmene za PKT, a to bi bilo menjanje ležišta, razbušivanje većeg otvora zbog većeg kalibra pa treba rešiti sve u vezi elektronike, znači prilagoditi koaksijalni kabl, hvatač čaura kao i prilagoditi municisku kutiju i štošta još. Nije ništa nemoguće napraviti pa ni to, ali ne u terenskim uslovima.

Evo još nekoliko šema radi boljeg uvida u tenk Leclerc.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

I jedna sa posadom na lukovima:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 27.jpg (70.94 KB, 899x691 - viewed 168 times.)

* 28.jpg (215.66 KB, 831x624 - viewed 154 times.)

* 29.jpg (101.51 KB, 1051x813 - viewed 167 times.)

* 30.jpg (73.81 KB, 849x661 - viewed 155 times.)

* 31.jpg (69.96 KB, 883x697 - viewed 163 times.)

* 32.jpg (78.44 KB, 855x683 - viewed 155 times.)

* 33.jpg (97.42 KB, 640x394 - viewed 149 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 05:20:46 pm by Broker » Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #12 on: July 08, 2009, 06:54:16 pm »

Mislio sam da se PAM zameni za PKT i to mislim da se pricalo bas o M-84.
Odavno je to bilo , mislim da sam o tome citao u hrvatskoj reviji Delta , kod mene u Tetovu su dosli samo tri broja te revije , ali dva sam dao nekome i sada su nepovratno izgubljeni. Sad
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #13 on: July 09, 2009, 08:32:40 am »

Ima li negdje snimak npr youtube gdje se vidi na kolikom bočnom nagibu tenk ide (bočno otklizavanje). To nigdje nisam našao. To je jedan od obaveznih testova kod prezentacija. Gađanje na bočnom nagibu, većem od 10 stepeni, prelazak preko ispresjecanog terena sa topom naprijed (na nekoliko snimaka top je uvijek bočno). To je jedna od onih četiri modifikacije na M84, poboljšanje stabilizacije u vertikalnoj ravni o kojoj sam pisao prije nekog vremena. Na snimcima prelazak preko prepreka top je uvijek bočno. Nisam našao kompletan proces rada automata punjenja.

Tenk ima nemogućnost prelaska topa preko motora u depresiji, pa mora da diže top kada prelazi preko motora. To isto imaju i američki tenkovi. Imaju ugrađene kontakte u VKU, koji ima automatski izvlače top iz depresije kad top naiđe na motor.

Na ruskim tenkovima dimne kutije puno brže reaguju sa puno više dima.

Nisam vidio auspuh i oblik auspuha. Termički odraz je bitna stvar. T80 ima auspuh velik skoro pola kvadratnog metra. Nema ventilatora za hlađenje motora koji stvara buku, nego hladi motor vazdušno, bez vode, cjevima koje idu oko motora i kraj tih cijevi je u auspuhu koji pravi potpritisak i izvlači vazduh i tako hladi motor. Dim iz auspuha je puno hladniji nego iz drugih tenkova.

Na svim snimcima ima neka muzika. Nisam čuo buku motora.  Kad se stoji okrenut leđima tenku T80 na tri metra motor se gotovo i ne čuje.

Imam osjećaj da se na svim snimcima kriju slabosti koje namjerno nisu prikazane.

Ipak im je tenk odličan. A svaka se cura prije izlaska u grad našminka, bez obzira koliko je dobra.


Pozdrav

Vlado
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #14 on: July 09, 2009, 04:09:45 pm »

Zvanični podaci kažu da je maksimalni nagib 30 posto a uspon 60, ali to je pitanje svašta se može napisati ali pitanje šta od toga sprovesti u praksi. Negde sam video takav snimak i evo baš ga tražim ali kao za inat ne mogu da gsa nađem.
Ovaj sam našao gde se nešto duže vidi sekvenca automatskog punjenja topa.Pojašnjenjne nekih detalja iz ovog videa za članove koji su manje upućeni u oklop, mada pored Vlade svi izgledamo (a i jesmo) totalni laici. Smiley

-35 - 38 s - automatsko punjenje topa
-48 - 51 s -popuna spremnik za automatsko punjenje topa spolja
-58 - 1:01 s - prikaz mehanizma za antitrzaj topa pri opaljenju
-01:16 -1:24 s - prikaz poboljšanog PAM-a kao i dejstvovanje nišandžije sa spregnutim mitraljezom/topom 12.7 mm
-03:14 - 3:29 s - prikaz upotrebe dimnih kutija, ali koliko sam primetio da je ispaljeni više njih, najmanje četiri ako ne i više
-03:30 - 3:53 s - pirkaz odabira vrste projektila iz spremnika, dovođenje cevi topa na ugao za punjenje i automatsko punjenje topa-01:26 - 01:50 s - kamera na cevki, dok je tenk u pokretu, po tom detalju sam došao do nekog zaključka da je cev dobro stabilisana.

Na tom snimku kojeg ne mogu da pronađem, (on je ili na sajtu You Tube ili na sajtu http://www.liveleak.com, na njega sam naišao dok sam pisao o Leclercu negde je bio okačen, a temu sam radio iz preko 80 izvora pa nije baš lako naći ga) je prikazano kako Leclerc silazi sa uzvišenja i pri tome je zadao maksimalnu elevaciju, potom se spušta na ravno i okreće kupolu za 360 stepeni, pri tome je prilično zadao depresiju, da li je to uradio do samog kraja ne znam niti bih mogao da ocenim i da ga sada opet pogledam (- 8 stepeni mu je maksimalna depresija), i pri tome je glatko prošao ceo krug.

Što se tiče auspuha mislim da mu je ovo auspuh (ovaj solundar Smiley), i ako se pogleda poslednja slika u prvom gde je tank spremljen za podvodnu vožnju (dubine do 4 metara, a bez priprema do 1 metra) može se videti da mu je u tom predelu cev za dovod vazduha odnosno odvod dimnih isparenja, a druga cev je namenjena da bi posada imala vazduh.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 34.jpg (40.94 KB, 600x450 - viewed 155 times.)

* 35.jpg (40.12 KB, 600x450 - viewed 169 times.)
« Last Edit: July 25, 2010, 05:22:09 pm by Broker » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 22 queries.