PALUBA
June 07, 2023, 02:47:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info, brok@paluba.info i kubovac@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk Leclerc  (Read 32187 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #15 on: July 09, 2009, 11:21:11 pm »

Ja zaista ne znam šta ste vi vidjeli, ali ja sam iz ova dva snimka vidio sljedeće.

Unutrašnjost kupole (posada) je snimana dok tenk stoji, a nakon toga se vidi tenk u pokretu. Onaj ko se vozio u tenku, gađao, bio u borbi zna koja je razlika između tenka koji stoji i tenka koji juri, skače itd. Ako se ne drži sa obadvije ruke jako, tako da ponekad šake zabole od jakog stiskanja, pa ako još tenk ide po neravnom terenu, pa počne tijelo da lupa lijevo desno po unutrašnjosti kupole, tako da ramena budu plava i modra, a taj isti mora da stiska ovoliko dugmića, a vidim svi su tasteri, nisu preklopni prekidači, pa se približiš glavom nišanskoj spravi, a tenk skoči, pa razbiješ nos ili nabiješ oko u okular itd, itd.

U mom radu sa tenkovima po VP bivše YU, samo sam našao jednog starješinu, tenkistu, kojem nisam našao rupu u znanju. Vodnik Zoran, mislim da se prezivao Tomić, iz kasarne na Voždovcu VP 1554. Čak mi je i postavio pitanje o kojem sam morao da razmišljam. Zadnji put smo se sreli u nekoj akciji na Koridoru mislim 1994 ili 1995 godine.

Već sam jednom rekao negdje da kod našeg tenka ima 105 dugmića, prekidača, poluga i sličnih komandi kod nišandžije.  Da li je probao ko od vas da izbroji dugmiće kod posade Leklerka.
Na našem tenku nema ovakvih tastera. Preklopnik, prekidač treba da bude što tvrđi ili da se što teže prebacuje ili uključuje. Iz prostog razloga da se vojska ne bi  igrala sa njima.  Preklopnik ili prekidač treba da ostane u položaju u kojem si ga ostavio. Da ga vidiš kasnije u kojem je položaju i da na osnovu toga donosiš odluke. U djeliću sekunde. Kad imaš tač skrin displej, a tenk ti skače po rupama, pada snjeg, sve se smrzlo, popravljao si tenk, ruke ti se smrzle, baš ćeš imati osjećaj za tač skrin displej.

Onaj ko je starješina, ili je bio, zna priču o dva vojnika koji su se izgubili u pustinji sa jednim nakovnjem. I kad su ih našli nakovanj bio pokvaren.

Vozio sam se u američkim borbenim vozilima. Na svakoj radiostanici je poklopac sa katancem ( i to velikim) da se vojnici ne bi igrali sa njom. Ima rupa za jedan prst za ON-OFF. I ništa više.

Tamo su neki tač skrin displeji, prekidači itd. Ne znam ko je od vas gledao kad se postroji posada ispred tenka i na komandu uskaču u tenk. Za što manje vremena. A unutra tač skrin. A odeljenje koje bude najbolje dobiva nagradni izlazak u grad. A tenk zna biti vani, pada snjeg, kiša itd. Prvo se ulazi u tenk nogama, čizmama, na kojima je blato, snjeg itd. Pa se stane na sjedište tim istim nogama, sa blatom, vodom ili snjegom na njima. I onda guzica čitav dan bude mokra. Sa ruku kaplje voda. Cjedi se voda iz šljemafona. Šljemafon je obično mokar, jer je bio na sjedištu ili je negdje visio unutra, padala je kiša ko zna kad, šljemafon je nekad znao pasti i na pod tenka, pa pokupiti ulje sa poda, pa se taj šljemafon kasnije takav mora staviti na glavu, pa mrziš samog sebe, a imaš ispred sebe milion tastera.

Toliko o dugmićima.

Snimak stabilizacije topa koju si spomenuo bio bi ovakav sa svakom kamerom na topu na svakom tenku.  Stabilizacija topa nije toliko bitna kao stabilizacija nišanske ose. Slika cilja kojeg imaš u nišanskoj spravi mora biti maksimalno stabilna, bez ikakvih trzaja. Top se stabiliše na osnovu komande nišandžije kojem se doda komanda od balističkog računara ( daljina, vjetar, pritisak, vrsta municije itd), komanda od povratne veze stabilizacije (poremećaj nastao promjenom položaja topa, vožnja tenka, promjene koje izmjeri žiroskop) plus komande koje su zadane prije pokretanja tenka (rektifikacija, unos promjene početne brzine itd). Dakle, komande koje zadaje nišandžija nišanskoj spravi ( da uprostimo) drži vrh končanice na cilju. Taj vrh končanice mora biti bukvalno zaljepljen za cilj. Bez trzaja. Ta komanda se prenosi na top kojem se dodaju ove razlike u položaju koje sam naveo i top se tako navodi na cilj. Pošto se radi o negativnoj povratnoj vezi koja se stalno mjeri i ispravlja, čeka se vrijeme kad je signal greške položaja topa u granicama tačnosti za gađanje. To vrijeme se čeka za signal po azimutu i elevaciji. Kad oba signala budu dovoljno mala daje se dozvola za opaljenje. Međutim, ovaj signal kad se pojavi već je zakasnio jer je top u stalnom pokretu, pa kad ga uoći nišandžija, već je zakasnio za opaljenje. A postoji i kašnjenje udarne igle. Pa se onda uvodi predikcija položaja topa dodano tome i kašnjenje reakcije nišandžije i kašnjenje udarne igle.

Nastavljamo sutra. Ode spavati.

Pozdrav
Logged
janezek67
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 715


« Reply #16 on: July 10, 2009, 07:55:45 am »

Oko touch screena - zavisi, kolika je površina, namjenjena ikonama za odabir posamezne mogučnosti. Meni se sviđa upravljačka sprava, koju imaju britanski Chalengeri i slična je Gamboy-u. Mlađe generacije su navikle na to još kada su igrale kompjuterske igre, pa kad sednu za tenk, sve jim je vrlo jednostavno.

Kao što sam več kazao, ovaj tenk se mi čini suviše prekomplikovan za obične vojnike. Možda dođe pravo jedan zaslon sa digitalnom kartom, kdje je tvoja pozicija i pozicija ostalih tenkova tvoje jedinice na karti te možda još koji red teksta sa osnovnim naređenjima i to je to. Te dobra nišanska sprava sa termovizijom.

Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #17 on: July 10, 2009, 08:24:51 am »

I ne samo to što je komplikovan za običnog vojnika, nego što nema alternativa ako otkaže elektronika, i ako oni tvrde da je sve dosta pouzdano u uslovima ekstremne eksploatacije. Banalan primer, njima ako bi otkazao automatski punjač topa oni ga jako teško mogu napuniti ručno, što je kod generacije ruskih tenkova sa automatskim punjačem jako moguće i u osnovnoj obuci se vežba ručno topa punjenje bez granate samo sa barutnim punjenjem, a brzina punjenja zavisi od uvežbanosti nižandžije i k-dira. A tenk bez topovkse vatrane moći samo može da izigrava glinenog goluba na bojištu.
Mi smo tokom obuke najveću pažnju posvećivali zastojima i kvarovima, odnosno šta raditi kada računar otkaže, šta raditi kada automatski punjač topa otkaže, itd..itd..i za sve ima alternativa i to sve u poluatomatskom i potpuno ručnom režimu.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 367« Reply #18 on: July 10, 2009, 10:43:23 am »

U vezi touch-screen-ova, LCD-ova i ostaloga, zna li neko kako su rešili rad ovih uređaja na niskim temperaturama? Koliko znam, čak i POS uređaji koji su namenjeni za rad napolju imaju grejanje displeja za niske temperature. A svako ko je probao do koristi mobilni ili MP3 na -dvocifreno zna kako oni rade...
Logged
janezek67
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 715


« Reply #19 on: July 16, 2009, 12:11:06 pm »

Vjerovatno su to profesionalni uređaji. Pa i u običnim kolima ima puno displeja, koje rade na različitim temperaturama. A inače, tenk ima grijanje i posle nekoliko minuta tamo nije -40, nego dosta obična temperatura.
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #20 on: July 16, 2009, 02:37:41 pm »

Što se tiče elektronike koja radi na niskim temperaturama, navešću samo primer CCD kamere koja se koristi u raketi Grom-B, a koja radi na ekstremnim temperaturnim razlikama. Znači ona može biti lansirana sa nekih 7.000 metara gde su temperature oko -30 stepeni, pa i niže, a izdržava i velike temperaturne razlike prilikom leta sa velike visine gde su dvocifreni minusi, do tla gde mogu biti dvocifreni plusevi. Komercijalne kamere tog tipa nisu bile sposobne da izdrže ove temperature pa su u VTI razmišljali da ugrade grejače u slučaju da nisu uspeli da nabave CCD kamere za vojnu upotrebu, ali su uspeli da dođu do takve kamere, i to na komercijalnom tržištu, što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo.
Ista priča verovatno važi i za touch display-e.
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #21 on: January 18, 2010, 09:02:54 pm »

Da malo oživim temu, slika iz "prve" ruke Wink

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 17062009091.jpg (299.34 KB, 1000x750 - viewed 410 times.)
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #22 on: February 04, 2011, 01:51:32 pm »

<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/QEfdr0Y05co?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Logged
Andrei_bt
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 204« Reply #23 on: April 20, 2012, 12:48:32 pm »

leclerc 1983 - link


* a44fdb287d07.jpg (43.62 KB, 538x492 - viewed 134 times.)
Logged
milan333
mornar
*
Offline Offline

Posts: 38


« Reply #24 on: December 01, 2012, 02:03:52 pm »

Pa ovako, koliko mi se čini dugmici su rezistivni ili rezistivno-kapacitivni, verovatno su uvučeni u odnosu na panel, mozda zaštićeni još nekim elasticnim slojem koji ima funkciju grejanja u slučaju niskih temperatura. Mislim da bi se time rešio problem tumbanja posade i igranja sa dugmićima, jer bi morao prst(ili nešto drugo glava i td.) da ulegne u ležiste pre nego sto se aktivira, a po IP67 standardu je odrađeno mnogo komercijalnih uređaja sa takvom tehnologijom koju samo treba na drugačiji način prilagoditi i primeniti. Mislim eto da i ja malo razmišljam na glas.

Pozdrav                           Milan
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 896


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #25 on: December 01, 2012, 03:07:11 pm »

Prije četiri dana sam išao u Beograd. Nova Škoda. Odlična. I prešao granicu, te pokušao da na telefonu Huavei koji ima tač skrin podesiti novu mrežu za mobilni i nazvati jedan broj. Vozim se autoputem. Put odličan, ravan. Auto novo. Mekano. Vožnja fina. Nije neka brzina. Oko 140 na sat. I pokušavam da nazovem nekoliko puta. Sitna trzanja u vožnji mi ne dozvoljavaju. U kucanju 13 cifara stalno pravim greške. I odustajem. Nisam ja vozio.
Uzimam moj Blackberry koji ima tastere, klasične, i sve to lagano uradim. Osjetim taster pod prstom, pa ga stisnem.
Na tač skrinu toga nema. Sad zamisli kako je kad tenk ide po nekom neravnom zemljištu, skače ko mazga, sva se posada trgne kod opaljenja itd. Baš će tad stisnuti na tač skrinu pravo mjesto. A ovaj koji ima ispred sebe tač skrin mora da se drži jednom rukom za nešto inače ima razbijenu glavu za nekoliko sekundi.

Uvijek sam se svađao sa ovim mojim saradnicima kad smo radili tenkove. Na konstataciju da je vojska nešto pokvarila i da je vojska kriva uvijek sam odgovarao da smo mi krivi ako te naše uređaje pokvari vojska. Naše je da napravimo takav uređaj koji vojska ne može da pokvari. Mislim, na normalno korištenje.

Sjećam se radio stanice u američkom vozilu Humvi, sa kojim sam se vozio kroz pustinju Kuvajta. Radio stanica je imala na sebi metalni poklopac koji je bio zaključan sa katancem. Bilo je samo mjesto da se u taj poklopac ugura prst za On-Off prekidač. I ništa više.

Sjećam se i dugmadi na ruskim radio uređajima. Treba snaga da bi se prebacio neki prekidač. Jako brzo prestaje želja vojnika za ubijanjem dosade tako što će čačkati po dugmićima.

Milane333, zamisli sebe u tenku, na -20 stepeni, sav se smrzao, odijelo ti mokro, u tenku si koji ide, skače, gađa. Prsti se ukočili. Jednom rukom se držiš za neki držač, jer ako pustiš obje ruke ode nos ili glava na razbijanje. Od dima unutra, od gađanja, počinje ti biti muka, stalno pljuješ jer u ustima ima onaj metalni ukus barutnog dima. Itd. I sad zamisli ispred sebe tač skrin.

I ono obavezno za zimsko korištenje tenka. Uskačeš u tenk. A išao si po snjegu. Sa čizmama unio i snjeg u tenk. Prvo stao na sjedišta pa na njega sjeo. Nakon pet minuta guzica kompletno mokra, i počinje smrzavanje iste. I počinješ da mrziš samo sebe. Nije ti ni do čega, a najmanje do ratovanja i tač skrina.

Možemo i ovako.
Milane333, zamisli sebe u tenku, na +50 stepeni, ruke u plikovima, ili minimano crvene, jer si se popeo na tenk koji je usijan. Prsti te bole od svega toga. Itd. Morao si prije ulaska u tenk taj isti tenk napuniti municijom, pogledati motor, nasuti gorivo. Sve što pipneš je usijano. Da ne ponavljam.
Imaša smetnje na vezama, a tamo neki komandir galami, govori sve u šiframa, ne možeš da se sjetiš šta koja riječ ili šifra znači. Galame da ima neki koji te je nanišanio, tenk skače jer se vozi preko razrovanog terena, jer tuda je već prešlo puno tenkova, imaš ispred sebe stotinja tastera, neke oznake na tač skrin ekranu koje šetaju, u tenku dim, motor tutnji, i da ne nabrajam više. Da ne spominjem zbunjene "guštere" koji su malo vremena proveli u tenku.

Imao sam tu nesreću da sam radio u tenku na Pasuljanama na -34 stepena (možda i manje, jer senzori u tenku ne pokazuju manje), a i raznim svjetskim pustinjama na preko +50 stepeni. Vozio, gađao, popravljao. Ali i gađao i bivao pogođen. A i pravio sam taj isti tenk.

Itd.

Dakle, Milane, uzmi neki tač skrin telefon, te neka te neko provoza po makadamu, pa se čujemo.

Pozdrav

Vlado

PS

Znaš koje je auto najbolje za makadam.

Državno.
 
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 687


« Reply #26 on: December 01, 2012, 06:26:59 pm »
   Ja bih pohvalio svetlosne grupe na zadnjoj ploči motora. Stvarno veoma neophodno za monstruma od 56 tona. Ako se kreće po asfaltu i neko ga ne primeti po tolikim gabaritima mislim da mu ni migavci i štop svetla neće puno pomoći.
   
   Toliki dugmići verovatno govore da nije u potpunosti primenjena automatika  već da nišandžija (i komandir zajedno) moraju ručno da unose potrebne parametre da bi se uspešno gađalo. To očigledno govori o nesavršenosti SUV-a i potrebi za posebno i skupo obučenom posadom. Većina slika koje sam video na ovom topic-u prikazuje ga na asfaltu ili makadamu tako da u tim uslovima eksploatacije se može tipkati po njegovoj tastasturi. Možda mu to i jeste osnovna namena - Gradski tenk !


Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 960


« Reply #27 on: December 01, 2012, 06:46:35 pm »


Treba obratiti pažnju na jasnu činjenicu da je bočni, a naročito oklop zadnje kose ploče, na Leclercu veoma tanak, čak i do 30mm. To se buši čime hoćeš  i ne pomažu nikakvi ekrani. Ne samo da automatska vatra PA topova može "ošišati" svu elektroniku i optiku sa tenka, već udar bolje trenutne granate može tako kontuzovati ne samo posadu već i svu opremu unutar vozila, tako da ono potpuno izađe iz stroja. A da je tenk lep - lep je ko savremeni Peugeoti, dakle veoma i vrlo.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 960


« Reply #28 on: December 01, 2012, 06:56:37 pm »
   Ja bih pohvalio svetlosne grupe na zadnjoj ploči motora. Stvarno veoma neophodno za monstruma od 56 tona. Ako se kreće po asfaltu i neko ga ne primeti po tolikim gabaritima mislim da mu ni migavci i štop svetla neće puno pomoći.
  
   Toliki dugmići verovatno govore da nije u potpunosti primenjena automatika  već da nišandžija (i komandir zajedno) moraju ručno da unose potrebne parametre da bi se uspešno gađalo. To očigledno govori o nesavršenosti SUV-a i potrebi za posebno i skupo obučenom posadom. Većina slika koje sam video na ovom topic-u prikazuje ga na asfaltu ili makadamu tako da u tim uslovima eksploatacije se može tipkati po njegovoj tastasturi. Možda mu to i jeste osnovna namena - Gradski tenk !


A žena mog kuma je 1991. godine još u junu izrekla antologijsku rečenicu: "Kakve su ovo gluposti, ko je vid`o da tenkovi idu samo drumom, staju na semaforu, ne skreću u livadu i petardaju ćorcima iz mitraljeza. Ovo neće na dobro izaći!"
« Last Edit: December 01, 2012, 07:02:18 pm by SOLARIS 1972, Reason: popravljen qote » Logged
milan333
mornar
*
Offline Offline

Posts: 38


« Reply #29 on: December 01, 2012, 11:37:01 pm »

Čemu inače služi taj displej sto se vidi? Što se tiče izdržljivosti tog displeja, možda je u pitanju Gorila Glass. Problem jeste što možda ne postoji prebacivanje na ručne komande za toliko elektronski automatizovan sistem. Ako neko ima neke informacije drukčije neka postuje, a možda sama koncepcija tenka ide u tom pravcu da se elektronskom automatizacijom mnogih sistema prebacivanje na rucno pokretanje i upravljanje istih skroz izbacilo. Bio bih zahvalan kada bi neko mogao da postavi, ako već nije neku sliku, neku šemu i sl torzionih opruga ili da mi pošalje.
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.044 seconds with 22 queries.