PALUBA
October 03, 2022, 02:23:46 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 21   Go Down
  Print  
Author Topic: Pripadnici Vojske Srbije u mirovnim misijama  (Read 87492 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 437


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« on: February 07, 2008, 05:21:22 pm »

Džordž Kluni sa pripadnicima Vojske Srbije u Kongu        


Zamenikgeneralnog sekretara UN Džejn Hol Lut, u pratnji američkog glumca imenovanog za ambasadora Ujedinjenih nacija Džordža Klunija, boravila je nedavno u misiji Ujedinjenih nacija MONUC u Kongu. Tom prilikom, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su u sastavu medicinskog tima za evakuaciju vazdušnim putem (AMET-10) ove misije, uspešno su realizovali zadatak medicinske pratnje i obezbeđenja ovih ličnosti, objavljeno je juče na sajtu Vojske Srbije.Nakon posete pripadnici AMET-10 fotografisali su se sa čuvenim glumcem i ambasadorom UN Džordžom Klunijem.

Pripadnici AMET-10 su u misiji UN u DR Kongo od 9. novembra 2007. godine. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učestvuju u misiji MONUC od 7. marta 2003. i do sada je učestvovalo ukupno 60 pripadnika, među njima i 14 žena.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1.jpg (36.13 KB, 700x528 - viewed 147 times.)
« Last Edit: August 05, 2010, 11:53:06 pm by Бродски мали, Reason: ubacivanje slika u attachment » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1 on: November 07, 2008, 03:20:15 pm »

07/11/2008

 Ових дана екипа АМЕТ 11, шесточлани санитетски тим Војске Србије у мировној мисији УН у Конгу (MONUC), има посла преко главе. У петак су специјалним летом из Киншасе у Преторију евакуисали оболелог припадника међународне полиције из Бангладеша, у суботу је из конгоанског града Муанда хеликоптером превезен припадник мировних снага за кога се претпостављало да је оболео од маларије. Осим ових вишесатних летова, „успут” су обавили и три санитетска транспорта теренским возилом од аеродрома до болнице у Киншаси.

– Летимо млазним и елисном авионима, а њихове посаде су из Немачке, Канаде, Јужне Африке, Грузије и других земаља. Огромна су пространства, у Јужну Африку летели смо елисним „бичкрафтом”, слетели смо у Лумумбаши да бисмо допунили гориво. Улетели смо у олују, наш мали авион се тресао, поскакивао, пропадао и уздизао… На срећу, посада је била искусна, пацијент је у добром стању предат у Војну болницу 1 у Преторији. До сада смо обавили око 30 медицинских евакуација, више од половине је превоз оболелих возилом „тојота ленд крузер” од аеродрома Нђили до приватне болнице ЦМК у Киншаси, која има уговор за лечење пацијената из снага УН. Осим поменутог теренца, на располагању имамо и „тојоту фор ранер” која ће вероватно ускоро бити замењена новом „тојотом прадо” – објашњава за „Политику” пуковник др Ђорђе Манчић, вођа тима АМЕТ 11.

Иако је ових дана сложена безбедносна ситуација у Конгу, због побуне одметнутог генерала Лорана Нкунде у источној провинцији Северни Киву, припадници Војске Србије нису били изложени ризику борбених дејстава. Киншаса је више од хиљаду километара удаљена од кризног региона, али ипак постоје ризици који се подразумевају у мировним мисијама.


До сада, на срећу, нисмо били изложени никаквим непријатностима нити смо се нашли у било каквој непријатној ситуацији на улицама Киншасе. Информације о повременим, најчешће мирним, демонстрацијама у Киншаси добијамо правовремено од MONUC-ове службе безбедности. Ова служба непрекидно прати и процењује безбедносну ситуацију у граду. У септембру су припадници локалне полиције покушали да заустављају УН возила ради контроле осигурања. Том приликом је неколико припадника УН остало закључано у својим возилима, док није дошла полиција УН и одвела их. Упутства су јасна: ако се деси нешто непредвиђено активирати службу безбедности моторолом или мобилним телефоном и остати закључан у колима са подигнутим стаклима. Никако не ступати у вербални или било какав конфликт. Избегавати чак и оштар поглед премаонима која вас окружују и, наравно, никада не ићи сам. Повремено се чују насумични пуцњеви са воза који пролази доста близу наше базе, али смо ми ван видокруга, заштићени иза дебелих и високих зидова који окружују базу – каже пуковник Манчић.

Српски медицински мировни тим, као и њихови претходници који се на истим дужностима у Конгу ротирају на шест месеци, не носи оружје, али поседују панцирне прслуке и шлемове. О њиховој безбедности донедавно бринули су маринци из уругвајског контингента УН, али су они послати у кризно подручје око града Гома, а наше мировњаке сада штите пешадинци из Туниса. АМЕТ 11 смештен је у бази INCAL, у монтажном објекту.

– Одмах уз улазналазе се две веће просторије. У једној су два компјутера, факс машина, штампач и то је „офис”,а друга за сада служи као трпезарија. У дворишту имамо два тоалета са туш-кабинама. Воде углавном има, а воду за пиће добијамо у флашама у довољним количинама. Кувар је Конгоанац и то је мали проблем, али учи. Научићемо га да кува храну коју волимо док дође АМЕТ 12 – уверен је пуковник Манчић.Извор:Политика
« Last Edit: August 21, 2012, 10:47:01 am by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2 on: November 29, 2008, 12:08:34 pm »

29/11/2008
Државни секретар др Зоран Јефтић примио је данас чланове шесточланог 12. санитетског тима (АМЕТ -12) који ће, од јануара 2009. године, учестовавати у мировној операцији у ДР Конгу. Нови санитетски тим Републике Србије за мировну мисију у Конгу чине два лекара, мајор Милибор Костић и Гордана Бејатовић, и медицински техничари старији водник прве класе Александар Павићевић, старији водник Милан Марковић, Јелена Ђорђевић и Нада Коцић.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
- С поносом говоримо да имамо санитетски тим у мировној мисији пошто се такве мисије у свим земљама света користе и као спољнополитичка алатка. Нажалост, ми смо једна од земаља која има мало учесника у њима, али то није до нас – рекао је том приликом државни секретар Јефтић.

Он је додао да смо, током процеса трансформације, успели да сачувамо ВМА и војно здравство и прилагодимо га нашим потребама. Медицина је са војног аспекта најнеутралнија. Драго ми је да су се у мисију јавили и они који су у њима већ учествовали. Убеђен сам да сте имали добру припрему, а у вашу стручност не сумњам – рекао је Јефтић.

Начелник Центра за мировне операције пуковник Јелесије Радивојевић изложио је услове у којима се тим припремао за мисију, истакао значај добре логистике, као и важност коначног законског заокруживања тематике која се односи на учествовање у мировним операцијама.

Улога чланова санитетског тима везана је првенствено за ваздушну евакуацију повређених и оболелих припадника УН који су у мисији (MONUC). Током шест месеци, колико ће тим провести у Конгу, његови чланови неће само обављати свој медицински посао, већ ће својим радом и представљати Србију, Министарство одбране и Војску.

Извор:Сајт Министарства одбране


* 1.jpg (90.41 KB, 640x430 - viewed 186 times.)
« Last Edit: August 04, 2010, 04:10:29 am by Boro Prodanic, Reason: Ubacivanje slika u atačment » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3 on: December 01, 2008, 03:10:06 pm »

01/12/2008
У организацији Центра за мировне операције Здружене оперативне команде ГШ ВС (ЦМО), уз подршку МО Републике Аустрије, данас је почео регионални курс за официре логистике у мултинационалним операцијама – LOGC PSO 08. Курс који ће трајати од 01. до 12. децембра похађа 24 слушалаца, из седам земаља: Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Македоније, Словеније, Црне Горе и Србије. Предавачи на курсу су експерти из Аустрије и Грчке као и старешине из МО и Војске Србије са специфичним знањима и искуствима из области мултинационалних операција.

Поздрављајући полазнике курса, начелник ЦМО пуковник Јелесије Радивојевић је истакао да је курс, квалитетом садржаја који се на њему обрађују, привукао учеснике из више земаља региона. Аустријски изасланик одбране у Београду пуковник Јозеф Хелцл нагласио је важност улоге коју логистичари имају у мултинационалним операцијама због чега њихова обука на курсевима попут овог у Београду има изузетан значај.

Курс је намењен да развије способности полазника потребне за обављање дужности официра логистике у командама јединица ранга батаљона као и у националном елементу за подршку. Посебна пажња биће посвећена развијању вештина за обезбеђивање непрекидног снабдевања појединим класама материјала као и за обезбеђивање појединих врста услуга прецизираних уговорима.

Планирано је да се на крају курса стечена знања провере у пракси на вежби “LOGEX 08“ чији су садржаји фокусирани на логистичку подршку јединице која улази у зону мултинационалне операције. Тежиште вежбе ће бити на коришћењу подршке земље домаћина и успостављању шеме логистичке подршке ослонцем на национални елемент за подршку.

 
Извор:Сајт Војске Србије
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #4 on: February 02, 2009, 11:24:16 am »

У Центру за мировне операције (ЦМО) Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије данас су почеле двонедељне непосредне припреме за војне посматраче који ће ускоро бити распоређени у мировне мисије Уједињених нација (УН) у Либерији (UNMIL) и Обали Слоноваче (UNOCI).

Обраћајући се војним посматрачима који се налазе на непосредним припремама пред одлазак у мировне мисије, начелник ЦМО пуковник Јелесије Радивојевић је истакао да њихов одговоран и професионалан однос према свим додељеним задацима има изузетну важност. Они у међународном окружењу, током периода од годину дана, представљају своју државу и војску, тако да су својеврсни амбасадори Србије у структурама УН и у конкретној земљи у којој је успостављена међународна мировна мисија.

Пуковник Радивојевић је нагласио и да непосредне припреме за војне посматраче у мисијама УН немају за тежиште стицање нових знања, јер су сва потребна знања будући посматрачи већ стекли током курса за мировне операције који су претходно похађали. У оквиру двонедељних припрема мировњаци из Војске Србије ће,  пред сам полазак у мисију, још једном проверити своју вештину у теренској вожњи  и упознаће се са тренутним безбедносним стањем у афричким државама у којима ће извршавати задатке током мисије. 

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #5 on: February 04, 2009, 11:52:23 am »

04.02.2009.

Припадници шесточланог војномедицинског тима за ваздушну евакуацију Министарства одбране и Војске Србије(АМЕТ-12) данас су отпутовали у Демократску Републику Конго. Мајор Милибор Костић, старији водник прве класе Александар Павићевић, старији водник Милан Марковић и војни службеници др Гордана Бејатовић, Јелена Ђорђевић и Нада Коцић ће током наредних шест месеци бити део мировне мисије Уједињених нација у тој земљи (МОNUC).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Мировњаци из Србије, пред полазак у мировну мисију, у просторијама Центра за мировне операције (ЦМО)  Здружене оперативне команде Генералштаба ВС, потписали су уговоре којима су дефинисана њихова права и обавезе.

Војска Србије учествује у мировној мисији УН у ДР Конгу од марта 2003. године.  Тим АМЕТ-12, у оквиру редовне ротације, замениће своје претходнике, тим војних медицинара из Србије АМЕТ-11, и биће лоциран у Киншаси. Основни задатак тима је да прати тешко повређене или болесне пацијенте који се ваздушним путем пребацују до болница унутар Конга или до болница вишег степена у Кенији и Јужноафричкој Републици. Тим чине две групе лекара и техничара које се смењују у приправности.

Извор: Сајт Војске Србије


* 48246680cj5.jpg (106.79 KB, 640x480 - viewed 166 times.)
« Last Edit: August 07, 2010, 06:23:36 pm by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #6 on: February 17, 2009, 03:43:14 pm »

  17.02.2009.

  У Центру за мировне операције (ЦМО) Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије данас је почео трећи основни курс за официре у мултинационалним операцијама. На курсу који ће трајати две недеље 27 официра из Министарства одбране и Војске Србије стећи ће основна знања о мултинационалним операцијама под окриљем Уједињених нација (УН).

  Поред припадника ЦМО, предавачи на курсу биће представници МУП, Црвеног крста Србије и Организације међународног Црвеног крста у Србији. Полазницима ће се обратити и гости из регионалног тренинг центра за операције подршке миру у Сарајеву и регионалног центра за обуку за мултинационалне операције из Загреба.

  Предавања на курсу односиће се на организацију и штабне процедуре УН, области ангажовања појединаца и јединица у мултинационалним операцијама и искуства оружаних снага страних земаља из мировних операција УН.

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #7 on: March 01, 2009, 10:19:29 pm »

  01.03.2009

  У Центру за мировне операције Здружене оперативне команде ГШ ВС извршена је анализа учешћа санитетског тима Министарства одбране и Војске Србије за медицинску евакуацију ваздушним путем (AMET-11) у мировној мисији у ДР Конгу.

  Чланови тима, пуковник др Ђорђе Манчић, мајор др Божидар Јаковљевић и санитетски техничари Ђорђе Кукрић, Бојан Јовановић, Бојан Ђинђић и Александар Милић, били су ангажовани у мисији од 12. јула 2008. до 20. фебруара 2009. године.
На анализи је оцењено да су припадници српског контингента све постављене задатке обављали професионално, достојно репрезентујући Републику Србију и Војску Србије. Поред пожртвованог ангажовања на свакодневним задацима, чланови тима АМЕТ-11 исказали су несебичност и хуманост у акцијама пружања помоћи локалним домовима за незбринуту децу.

  Мировна мисија УН у ДР Конгу (MONUC) успостављена је у новембру 1999. године у складу са поглављима 6 и 7 Повеље ОУН, а на основу Резолуције СБ УН 1279. Реч је о мировној мисији у којој Министарство одбране и Војска Србије учествују са два лекара и четири медицинска техничара који образују два тима за медицинску евакуацију ваздушним путем и налазе се у Киншаси. 

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #8 on: March 02, 2009, 03:04:56 pm »

01.03.2009.

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је данас да је Влади Србије предат Нацрт закона о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Србије. "Учешће припадника Војске Србије у мировним операцијама УН, у много већем обиму него сада, није интерес само система одбране, већ је то државни интерес усмерен ка јачању нашег спољно -политичког капацитета", рекао је Шутановац у интервјуу Танјугу.

Министар је указао да је "велики део критичара таквих активности својевремено подржавао Јосипа Броза Тита, а заборављају да се у периоду његове власти у току само једне године на Синају смењивало око 1.700 припадника тадашње ЈНА", те да је тада, некадашња држава имала највећи спољнополитички капацитет у историји постојања.

"Сматрам да би се једним великим делом историја Србије променила да смо у протеклом периоду узели озбиљније учешће у мировним операцијама", рекао је Шутановац.

Он је рекао да су прошле године сертификовани за мировне операције припадници медицинског тима са Војномедицинске академије и да је један тим већ био на припремама у Норвешкој.

Министар одбране је назначио да ће припаднци нашег система одбране "бити спремни већ током ове године да учествују у мировним операцијама у складу са одлукама надлежних органа".

Осврнувши се на активности у оквиру програма Партнерство за мир, Шутановац је рекао да Србија још увек нема отворену канцеларију при НАТО-у и успостављену мисију, изражавајући очекивање да ће у овој години та мисија бити и отворена.

"То није само проблем Министарства одбране, то је заједнички проблем Министарста спољних послова и Министарства одбране", рекао је Шутановац.

Он је подсетио да је почетком октобра прошле године потписан Споразум о безбедности информација са НАТО, након чега је, уз одређене техничке тешкоће, почео процес отварања Мисије.

По његовим речима, наша тежња, као и свих они који имају мисије, а нису чланице НАТО, је да она заступа интересе државе Србије, система одбране и да учествује у раду многобројних ускостручних комитета Алијансе.

На питање о развоју односа Србије и НАТО, чија је војна интервениција против тадашње Југославије и Србије почела у марту пре десет година, Шутановац је рекао да је "то трагичан дан, када је НАТО урадио нешто за шта апсолутно нико у Србијии нема разумевања".

"Али, без обзира на осећања која изазива подсећање на ту операцију, ми морамо да се крећемо напред... Неприродно је да су Велика Британија и Немачка много брже развијале међусобне односе након Другог светског рата, него што ми успевамо да развијемо односе са НАТО", рекао је он.

Шутановац је навео и да је јасно "Србија има одређене скрупуле у односу на НАТО", али да је свеједно "дубоко убеђен је да је већинско мишљење међу припадницима Војске Србије да морамо да идемо у правцу интеграција".

Он је додао да је убеђен да међу припадницма Војске преовладава мишљење "да морамо да размењујемо знање, искуства и вештине и да заједно вежбамо са припадницима Алијансе - једног од највећх и најјачих система у свету".

Министар одбране је најавио и да ће у септембру поводом сто година ваздухопловства у Србији бити организован велики међународни аеромитинг на аеродрому Батајница у циљу популаризације како војничког позива тако и ваздухопловства!

"Циљ је да прикажемо грађанима Србије да те војске и пилоти више нису непријатељски настројени према Србији и српском народу и мислим да је то велики искорак у правцу стварања нових односа који морају да буду на реалним основама у 21. веку", рекао је он.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #9 on: March 04, 2009, 03:34:55 pm »

Министар Шутановац примио чланове санитетског тима АМЕТ

03.03.2009.
Министар одбране Драган Шутановац примио је данас шесточлани санитетски тим Мнистарства одбране и Војске Србије (АМЕТ-11) који је учестовao у мировној мисији у ДР Конгу. Чланови тима, пуковник др Ђорђе Манчић, вођа тима, мајор др Божидар Јаковљевић и санитетски техничари Ђорђе Кукрић, Бојан Јовановић, Бојан Ђинђић и Александар Милић, били су ангажовани у мисији од 12. јула 2008. до 20. фебруара 2009. године.

Мировна мисија УН у ДР Конгу (MONUC) успостављена је у новембру 1999. године на основу Резолуције СБ УН 1279. Реч је о једној од три мировне мисије УН у којој учествују припадници Министарства одбране и Војска Србије и једина је мисија у којој наша земља учествује са јединицом ( два лекара и четири медицинска техничара који образују два тима за медицинску евакуацију ваздушним путем).

Санитетски тим МО и ВС, који је лоциран у Киншаси, у Конгу је присутан од марта 2003. године. Основни задатак тима је пратња тешко повређених или болесних пацијената ваздушним путем.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #10 on: March 11, 2009, 12:55:23 pm »

  11.03.2009.

  У центру за мировне операције (ЦМО) Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије данас је почео тродневни семинар „Захтев за блиску ваздухопловну подршку у мировним операцијама“. Организатори скупа су ЦМО, Европска команда Оружаних снага САД и Команда ВиПВО.

  Циљ семинара је да се учесници, међу којима је највише пилота Војске Србије, упознају са процесом доношења одлуке за пружање ваздухопловне подршке у мултинационалним мировним операцијама. Предавач на семинару, заставник Џеј Лемли, упознаће их такође и са искуствима представника Европске команде Оружаних снага САД стеченим у Авганистану, методима тражења и обезбеђивања ваздухопловне подршке и дужностима издвојеног контролора ваздушног простора.

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
Rocker
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 059


Palubin savetnik za hardver


« Reply #11 on: March 12, 2009, 02:42:15 am »

Предавач на семинару, заставник Џеј Лемли
ZASTAVNIK će našim pilotima da drži predavanje?! Kakva degradacija i poniženje, reči nemam!
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #12 on: March 12, 2009, 11:11:14 am »

Nije bitan cin vec iskustvo koje ce da prenese.
Logged
Rocker
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 059


Palubin savetnik za hardver


« Reply #13 on: March 12, 2009, 04:20:08 pm »

Pa koje crno iskustvo, on nit' je pilot, nit' je makar kontrolor leta sa tim činom. I ako se već radi o tako ozbiljnoj stvari, mogli su da se potrude pa da bude makar više predavača...zastavnik...ni ja kao civil ne verujem da bih nešto mnogo imao da čujem od njega na tu temu, a ne ljudi kojima je to profesija.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 004


WWW
« Reply #14 on: March 12, 2009, 04:35:57 pm »

Očigledno da im zastavnik neće pričati o tehnikama letenja, već o
Quote
искуствима представника Европске команде Оружаних снага САД стеченим у Авганистану, методима тражења и обезбеђивања ваздухопловне подршке и дужностима издвојеног контролора ваздушног простора.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 21   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.044 seconds with 23 queries.