PALUBA
October 03, 2022, 02:43:33 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21   Go Down
  Print  
Author Topic: Pripadnici Vojske Srbije u mirovnim misijama  (Read 87496 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 003


« Reply #210 on: December 03, 2017, 07:39:21 pm »

Не би ме изненадило да су преводили са неког страног језика. Заштитни вод ми делује као јединица која би требала да обезбеђује ненаоружане јединице или објекте. Нпр. ако поставе радаре за артиљерију, па неко треба да их чува. Можда се једноставно ради о стражи.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 481


« Reply #211 on: December 03, 2017, 09:15:01 pm »

Па то вам је јединица која обезбеђује базу, касарну где су смештене друге јединице. Код нас је то имало ваздухопловство у виду пешадијске чете (вода) за обезбеђење аеродрома (базе). Још раније биле су тзв. заштитне чете при командама армија (корпуса) са сличном наменом.
Logged
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 003


« Reply #212 on: December 03, 2017, 09:20:37 pm »

Па то вам је јединица која обезбеђује базу, касарну где су смештене друге јединице. Код нас је то имало ваздухопловство у виду пешадијске чете (вода) за обезбеђење аеродрома (базе). Још раније биле су тзв. заштитне чете при командама армија (корпуса) са сличном наменом.
Хвала!
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #213 on: December 08, 2017, 07:24:24 pm »

Srpski mirovnjaci otputovali na misiju u Angolu
Tanjug   08. decembar 2017.

Tokom prve faze, kako se navodi, pružaće se edukacija na teme umanjenja rizika i suzbijanja zaraznih i tropskih bolesti i hemoragične groznice

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je 13 pripadnika Vojske Srbije i 35 pripadnika Nacionalne garde Ohaja otputovalo danas sa beogradskog aerdoroma u prvu zajedničku medicinsku misiju u Angoli.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Misija će trajati do 15. decembra i sastoji se iz dve faze. Tokom prve faze, kako se navodi, pružaće se edukacija na teme umanjenja rizika i suzbijanja zaraznih i tropskih bolesti i hemoragične groznice.  Tokom druge faze biće pružena konkretna medicinska nega stanovništvu u okrugu Bengo iz domena pedijatrije, porodične medicine, dermatologije, stomatologije i ginekologije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Misijom se demonstrira odlično, dugotrajno partnerstvo između Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije koje se uspešno razvija već 11 godina.  U isto vreme se grade još bolji odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Srbije sa Angolom, navodi se u saopštenju.

Izvor: www.novosti.rs


* 0111.jpg (97.19 KB, 620x465 - viewed 87 times.)

* 0112.jpg (61.93 KB, 620x465 - viewed 88 times.)

* 0113.jpg (62.75 KB, 620x417 - viewed 80 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #214 on: February 16, 2018, 02:50:21 pm »

Да буде што мање насиља у срцу Африке
Аутор: Милан Галовић среда, 14.02.2018.

Пу­ков­ник Ми­ли­во­је Па­јо­вић, за­ме­ник ко­ман­дан­та сек­то­ра „За­пад” у Цен­трал­но­а­фрич­кој Ре­пу­бли­ци, го­во­ри о сва­ко­днев­ним на­па­ди­ма на сна­ге УН, стал­ном опре­зу због за­ра­зних бо­ле­сти и су­зби­ја­њу ло­ва на ве­шти­це

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Цен­трал­но­а­фрич­ка Ре­пу­бли­ка, др­жа­ва у ср­цу Афри­ке, мно­ги­ма и да­нас по­зна­та по екс­цен­трич­ном са­мо­про­гла­ше­ном ца­ру Бо­ка­си, зе­мља је пре­бо­га­та ре­сур­си­ма чи­ја екс­пло­а­та­ци­ја прак­тич­но ни­је ни по­че­ла. Упр­кос том по­тен­ци­ја­лу, ње­но ста­нов­ни­штво су­о­че­но је са ве­ли­ким си­ро­ма­штвом и стра­хо­ви­тим на­си­љем, ет­нич­ким и вер­ским су­ко­би­ма због ко­јих је је 2014. го­ди­не ус­по­ста­вље­на ми­ров­на ми­си­ја УН (MI­NU­SCA), ко­ја је ор­га­ни­за­ци­о­но по­де­ље­на у три сек­то­ра – „За­пад”, „Цен­тар” и „Ис­ток”.

Та­да су у ову зе­мљу сти­гли и ми­ров­ња­ци из Ср­би­је, ко­ји су и да­нас у Бан­ги­ју, глав­ном гра­ду, са Вој­ном бол­ни­цом. Осим њих, у овој ми­си­ји је и пу­ков­ник Ми­ли­во­је Па­јо­вић, на ду­жно­сти за­ме­ни­ка ко­ман­дан­та сек­то­ра „За­пад”. То је нај­ви­ша ду­жност на ко­ју је у ми­си­ја­ма УН по­ста­вљен вој­ник из Ср­би­је, осим ге­не­ра­ла Слав­ка Јо­ви­ћа, ко­ји је био ко­ман­дант ми­ров­не ми­си­је у Ира­ку и Ира­ну по­сле ра­та ове две др­жа­ве во­ђе­ног осам­де­се­тих го­ди­на 20. ве­ка.

– Војна компонента сектора „Запад“ има око 2.500 припадника униформисаног особља распоређеног на око 378.000  квадратних километара, што представља територију нешто већу од површине целе Немачке. Седиште штаба сектора „Запад“ налази се у граду Буар, близу границе са Камеруном –
каже пуковник Пајовић.
     
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Осим што у одсуству команданта командује сектором, заменик је надлежан за дневну организацију рада целог штаба, састављеног од 25 нација, што подразумева израду анализа, процена и предога као и наређења за деловање батаљона.

– Снаге се распоређене на великим растојањима у местима као што су Бокаранга, Пауа, Босангоа, Берберати, Карнот и Амада-Газа. О каквим се удаљеностима ради, набоље би илустровали ако кажемо да је команда у Беграду, један батаљон је у Љубљани, други у Братислави, а трећи у Скопљу – објашњава пуковник Пајовић.

Актуелни сукоб почео је још 2012, а средином 2013. године, у крвавом сукобу, припадници мањинске муслиманске популације Селека, збацили са власти председника Франсоа Бозизеа. Муслимански кандидат Мишел Ђотодиа који је дошао после њега владаће врло кратко, непуну годину дана, када ће хришћанска већина, организована као покрет Анти Балака, у свирепом окршају повратити власт. Тако се од прве четвртине 2014. године развио страшан сукоб са стотинама хиљада убијених, рањених и прогнаних људи.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

– Може да се каже да су УН за протекле три године постигле значајан успех, упркос сукобима који и даље трају. Сачуване су стотине хиљада живота и велика имовина грађана – каже Пајовић.

Међутим, напади на снаге УН су свакодневни. Мисија MINUSCA у нападима у претходних нешто више од годину дана изгубила је близу 20 војника. Напади се најчешће дешавају у тешко проходним шумама, на путевима који су такви да је за пређених 100 километара потребно и више од осам сати вожње.

– У последњим нападима прошле јесени, у околини града Бангасу, страдало је шест војника у једном нападу. Тела неких од њих нађена су са видљивим накнадним повредама мачетом. Осим тога, смртност од маларије, али и других заразних болести, у овој земљи прилично велика, а та пошаст не заобилази ни мировне снаге – истиче пуковник Пајовић.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Муслимани, којих има нешто више од десет процената, већином припадају Мбороро племену, који су опет огранак великог племена Фулани. Ови народи су традиционално сточари-номади чији живот зависи од стоке и пашњака. Хришћани су католици, протестанти и евангелисти. Сви имају своје цркве и верске мисије, и изразито су активни на целој територији ове државе, као и свуда у Африци.

Видљиво је да имају помоћ јаких европских држава, Француске, Италије и Пољске јер су и свештеници које срећемо махом из тих земаља. Тако се локално становништо окупља око ових мисија, из верских ралога али и због хуманитарне помоћи.

– Поред припадника ових традиционалних религија значајно је присуство урођеничких, анимистичких веровања и обичаја. Није необично ако у извештају прочитате да су у неком селу жене живе спаљене због оптужби за вештичарење – објашњава Пајовић.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Централноафриканци су, према његовом утиску, људи великих контраста у свему што живот значи. Упркос великим недаћама, они су наставили да школују своју децу у импровизованим учионицама.

– Бистрог су ума, речити и духовити, али, ако тако може да се каже, и претерано лењи. Потенцијал њихове земље је такав да би могли да прехрањују милионе људи и да нико не буде сиромашан. Увек су пристојно одевени, у чистим оделима, спремни да отпоздраве и да се захвале за поздраве – каже Пајовић.

Опасни номади са стотинама хиљада грла


Фулани су традиционално сточари-номади, чији живот зависи од стоке и пашњака. Укорењени у исламу, припадају народима који живе на постулатима религије и веровања, учења и проповеди верских лидера. Стога имају снажну подршку значајне муслиманске државе Чад. Њихово богатство лежи у милионима грла стоке, грбавих крава, које сваке године доводе на територију Централноафричке Републике у потрази за пашњацима.

Стотине хиљада грла почетком новембра, када почене сушна сезона, опкољава границу Централноафричке Републике. На више хиљада илегалних прелаза упадају преко усева локалног становништа, уништавајући засаде. То је, осим за одбрану својих поседа, за хришћанске групе и прилика да отимају стоку од Фулана. Спирала таквог сукоба је практично незаустављива – пастири ће наставити да се крећу са својом стоком, врло често под заштитом пратилаца наоружаних аутоматским оружјем.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Кинезе нико не напада

„У западном делу мог сектора наилазио сам на рударе кинеских приватних компанија, распоређених дубоко у шумама удаљеним од главног пута. Они се баве ископавањем злата и дијаманата, и занимљиво је, нико их не напада”, каже пуковник Пајовић. Наиме, према причама које се могу чути, они су на време направили договор са свим оружаним групама и покретима да их не ометају, уз извесну новчану надокнаду.

Миграције из Африке тек ће запљуснути Европу

Африканци ће се, очекивали то или не, врло брзо појавити на вратима Европе у много већем броју него што се да замислити, сматра пуковник Пајовић. Изгледи су да ће се број становника удвостручити у наредних 30 година, и то нарастајући са садашњих 1,2 милијарде на отприлике 2,3 милијарде људи.

„Према мојим личним проценама, миграције ће се значајно увећати, мултипликујући проблеме арапским земљама Медитерана али и Европе. Само мир и економски развој могу то да зауставе. Мисија УН обезбедиће добре услове за такво жељено стање, али без Африканаца и њихове воље да израбљиваче зауставе и окрену се оплемењивању сопствених друштава, ништа се значајно неће променити. Биће да, оно што данас називамо постколонијалним периодом јесте заправо наставак колонијализма другим средствима”, каже Пајовић.

Izvor: www.politika.rs


* 001Mirovnjak-Pukovnik-Milivoje-Pajovic-pred-odlazak-na-izvidjanje-terena.jpg (35.53 KB, 672x439 - viewed 87 times.)

* 002Mirovnjak-Zapaljeno-vozilo-UN.jpg (39.23 KB, 672x413 - viewed 78 times.)

* 003Mirovnjak-Stab-Sektora-Zapad-u-Buaru.jpg (23.23 KB, 672x329 - viewed 77 times.)

* 004Mirovnjak-Zaplenjeno-oruzje-napadaca.jpg (41.18 KB, 672x375 - viewed 77 times.)

* 005Mirovnjak-Pukovnik-Milivoje-Pajovic-sa-klegom-iz-snaga-UN.jpg (46.25 KB, 672x468 - viewed 72 times.)

* 006Mirovnjak-Baza-UN-Niem.jpg (39.64 KB, 672x431 - viewed 76 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 481


« Reply #215 on: February 16, 2018, 10:39:44 pm »

Quote
Африканци ће се, очекивали то или не, врло брзо појавити на вратима Европе у много већем броју него што се да замислити, сматра пуковник Пајовић. Изгледи су да ће се број становника удвостручити у наредних 30 година, и то нарастајући са садашњих 1,2 милијарде на отприлике 2,3 милијарде људи.

„Према мојим личним проценама, миграције ће се значајно увећати, мултипликујући проблеме арапским земљама Медитерана али и Европе. Само мир и економски развој могу то да зауставе. Мисија УН обезбедиће добре услове за такво жељено стање, али без Африканаца и њихове воље да израбљиваче зауставе и окрену се оплемењивању сопствених друштава, ништа се значајно неће променити. Биће да, оно што данас називамо постколонијалним периодом јесте заправо наставак колонијализма другим средствима”, каже Пајовић.

Занимљива и највероватније тачна оцена пуковника Пајовића. Сеоба народа ће се наставити јер се оно нашта Пајевић иуказује (мир, стабилност и економски развој афричких држава) неће десити из шићарџијског интереса мултинационалних компанија и неких држава.
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #216 on: February 28, 2018, 01:19:17 pm »

Дочек наших мировњака из Централноафричке Републике
среда, 28.02.2018.

Припадници шестог контингента Војске Србије, који су претходних шест месеци били ангажовани на медицинском збрињавању особља у мисији УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA), стигли су Београд.

На аеродрому „Никола Тесла”, српске мировњаке синоћ су дочекали министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, начелник Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић и заменик начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић. Вулин је, том приликом, рекао да су припадници ВС у мировној мисији у Централноафричкој Републици још једном потврдили зашто се Војска Србије тако високо цени у читавом свету.

„Својом обученошћу, својим знањем, али више од свега својим људским односом према свима којима је помоћ потребна, припадници Војске су још једном потврдили зашто је ова војска тако вољена и у нашем народу, а зашто је тако цењена где год да се појави”, каже он. Како каже, држава Србија може да буде задовољна како се понашају њени припадници и како се о њеној застави и о њеном имену брине где год се она појави и где год се она нађе. Влада Републике Србије ће наставити са политиком укључивања у мировне операције, јер сматрамо да је ово начин не само да покажемо колико смо обучени, колико смо способни, већ и колико је ова земља у стању да помогне другима колико је потребно донети мир и када је потребно ублажити људску патњу, нагласио је Вулин.

„Честитам команданту и свим припадницима шесте ротације мировне мисије у Централноафричкој Републици, захваљујем им се на односу и на пожртвовању које су показали, захваљујем се и што је име Републике Србије и Војске Србије још једном тако високо цењено”, поручио је министар Вулин. Генерал Диковић је истакао да припадници Војске Србије успешно реализовали још један задатак у мировној мисији УН у Централноафричкој Републици, у болници нивоа 2, чији је задатак да пружи медицинску помоћ свим снагама које се налазе у тој земљи.

„Имао сам прилику и да их на лицу места преконтролишем како и шта раде и како су организовани и велико је задовољство свих који су санитетски ослоњени на ову нашу болницу. Командант мисије високо је оценио читаву нашу мисију”, нагласио је Диковић честитајући, такође, команданту контингента и свим припадницима. Командант српског контингента, пуковник Јадранко Јукић, током реферисања министру одбране и начелнику Генералштаба, рекао је да су припадници шесте ротације у мисији MINUSCA успешно извршили све постављене задатке. Говорећи о ангажовању нашег контингента у протеклих шест месеци, пуковник Јукић је нагласио да су припадници Војске Србије били веома мотивисани за извршавање свих задака, којих је, често, било веома много и дању и ноћу.

„Било је дана када смо имали и по три медицинска тима и на аеродрому и назад, као и веома тешких ситуација, али све смо задатке заједно извршавали и у договору”, нагласио је пуковник Јукић, одајући, том приликом признање свим припадницима шесте ротације. У оквиру смене наших мировњака, пут Бангија, престонице Централноафричке Републике, јуче су отпутовали су припадници седме ротације Војске Србије који ће наредних шест месеци бити ангажовани у мисији УН у тој афричкој земљи. У мисији MINUSCA, осим припадника српске војне болнице нивоа 2, ангажована су и официри на штабним дужностима, као и официри на дужностима војних посматрача. Српска војна болница у Централноафричкој Републици ангажована је од 11. децембра 2014. године, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #217 on: March 21, 2018, 04:23:36 pm »

Официри ВС у мисијама ЕУ
Аутор: М.Г.среда, 21.03.2018.

Капетан корвете Оливер Марковић, генерал Љубиша Диковић и пуковник Бранко Цимбаљевић (Фото Војска Србије)
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је са припадницима Војске Србије који ускоро одлазе у мировне операције Европске уније, саопштила је Војска Србије.

Пуковник Бранко Цимбаљевић биће ангажован на дужности шефа санитетске службе у Команди мисије ЕУ за обуку безбедносних снага Сомалије у Могадишу. Капетан корвете Оливер Марковић обављаће, на италијанској фрегати „ИТС Марготини”, дужност штабног официра у команди снага војне операције поморских снага ЕУ у Сомалији „Аталанта”.

Izvor: www.politika.rs
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 237« Reply #218 on: March 22, 2018, 08:05:36 am »

Не би ме изненадило да су преводили са неког страног језика. Заштитни вод ми делује као јединица која би требала да обезбеђује ненаоружане јединице или објекте. Нпр. ако поставе радаре за артиљерију, па неко треба да их чува. Можда се једноставно ради о стражи.

Pracka je valjda bila prva varijanta sa R-60 na lafetu od trocevca M-55 PAT-a.

Ovo na pragi je bio malo finije resenje sa R-60 i R-73 raketama.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #219 on: March 22, 2018, 11:44:05 am »

Не би ме изненадило да су преводили са неког страног језика. Заштитни вод ми делује као јединица која би требала да обезбеђује ненаоружане јединице или објекте. Нпр. ако поставе радаре за артиљерију, па неко треба да их чува. Можда се једноставно ради о стражи.

Pracka je valjda bila prva varijanta sa R-60 na lafetu od trocevca M-55 PAT-a.

Ovo na pragi je bio malo finije resenje sa R-60 i R-73 raketama.

Pvanja, mislim da si nešto pobrkao, ne vidim vezu između tvog komentara i onog koji si citirao? Vjerojatno si u krivoj temi odgovorio ili citirao pogrešan komentar?
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #220 on: April 09, 2018, 05:55:52 pm »

Српски мировњаци у ЦАР безбедни
понедељак, 09.04.2018.

У акцији против наоружаних екстремних група рањено 11 припадника мировних снага и око 20 цивила и побуњеника

БАНГИ – Најмање један цивил је убијен, а десетине припадника мировних снага Уједињених нација, цивила и побуњеника је повређено у операцији против оружаних група у престоници Централноафричке Републике (ЦАР), саопштиле су УН, преноси Ројтерс. У мировној мисији у ЦАР налазе се и српски војници који су, како је јуче изјавио министар одбране Александар Вулин, сви безбедни и добро. Акција је спроведена против наоружаних екстремних група које се баве криминалом, нападају цивиле и врше изнуде. Портпарол мировне мисије УН у Централноафричкој републици (МИНУСЦА) Ерве Верхосел рекао је да је у акцији рањено 11 мировњака и „око 20 цивила и побуњеника”. Он је додао и да је ухапшено осам људи.

Ројтерс наводи да се најпре снажна пуцњава чула у ноћи између суботе и недеље у муслиманској енклави, познатој као насеље ПК5 у Бангију у коме хришћани чине већину, када су мировњаци и домаће безбедносне снаге, како наводе очевици, покушали да неутралишу базе екстремиста. Борбе су се наставиле и у недељу ујутру, могао се видети велики дим, а из тог насеља житељи су бежали у друге делове града. „Спавали смо и око 2.15 ујутру смо чули пуцњаву из тешког и лаког наоружања. Онда смо ујутру видели мировне снаге УН и војнике ЦАР у улици. Отишли су, не знамо шта се заиста догодило”, каже један од становника насеља ПК5. У одвојеном саопштењу МИНУСЦА је навела да су житељи ПК5 више пута позивали мисију да реагује и протера наоружане групе које нападају цивиле и врше изнуде. „Тим криминалним групама понуђена је прилика да се добровољно разоружају. Нажалост, лидери група одбили су ту опцију”, каже се у саопштењу. Мисија МИНУСЦА наводи и да је током претреса база неколико група у ПК5, ухапсила неколико особа и запленила оружје и дрогу и додаје да ће се заједничка операција наставити. „Заједничка операција ће се наставити док криминалне групе из ПК5 не буду расформиране”, додаје се у саопштењу Мисије УН.  (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 481


« Reply #221 on: April 09, 2018, 09:35:45 pm »

Доста добар текст у магазину "Одбрана" о нашем учешћу у мисији УН у ЦАР.:

Текст је "Фактор сигурности"

 http://www.odbrana.mod.gov.rs/svi_clanci_broja.php?id_broja=667&id_casopisa=1

Иначе из текста се да закључити да се наша база наслања на ту муслиманску енклаву. Због тога једна врста забринутости у претходној вести.
Logged
Milan (longtrip)
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 676« Reply #222 on: April 21, 2018, 12:58:15 am »

Kolo u Libanu....

Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #223 on: April 21, 2018, 01:38:24 pm »

"Plavi" za Kašmir i Saharu
R. DRAGOVIĆ   21. april 2018.

Vojska Srbije uputiće ove godine do 700 ljudi u krizna žarišta širom planete. Najveći rizik u Sudanu i Maliju. Plata oficira u misijama i do 3.500 dolara

U KRIZNA žarišta u svetu Srbija će ove godine poslati do 700 oficira, podoficira i vojnika. Oni će biti angažovani u deset mirovnih operacija UN i EU. Ukoliko bude potrebno, Vojska Srbija će poslati svoje snage u još devet misija u svetu od Mediterana do Južne Azije. Najdelikatnija područja u kojima bi ove godine mogli da se nađu srpski plavi šlemovi su afričke države Sudan i Mali. Prema Godišnjem planu upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u svetu, koji će se sledeće nedelje naći pred narodnim poslanicima, jedan oficir za vezu biće poslat na Bliski istok. U pripravnosti će biti štabni oficiri, vojni posmatrači, sanitetski timovi, spremni da na poziv UN otputuju i u Zapadnu Saharu, Južni Sudan, Džamu i Kašmir.

- Najbrojnija mirovna misija i ove godine biće u Libanu, gde šaljemo pešadijsku četu, i u Centralnoafričkoj Republici, gde od 2014. radi naša vojna bolnica - navode u Ministarstvu odbrane. - U ovoj zemlji imamo i pukovnika na mestu zamenika komandanta sektora Zapad, što je najviša dužnost pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u svetu. Plan upućivanja srpskih “plavih šlemova” predviđa da i ove godine naši mirovnjaci pod zastavama UN i EU budu na položajima u Liberiji, na liniji razdvajanja Grka i Turaka na Kipru, kao i na brodovima u vodama oko Roga Afrike. Kroz međunarodne operacije u svetu za poslednjih 16 godina, otkako naši vojnici učestvuju kao “plavi šlemovi”, prošlo je više od 2.000 vojnika, podoficira i vojnika. Oni su na terenu izloženi brojnim iskušenjima, a na mnogim mirnodopskim destinacijama postoji i rizik od napada lokalnih oružanih snaga. Operacije pod plavom zastavom UN, međutim, prilika su i za dobru zaradu. Visina plate srpskog mirovnjaka zavisi od čina i dužnosti u misiji na koju odlazi. Debljinu koverte diktira i koeficijent, koji se određuje prema prirodnim uslovima, klimi i riziku u zemlji operacije. Primera radi, oficir čina kapetana u misiji u afričkoj zemlji, poput Centralnoafričke Republike, mesečno zarađuje i do 3.500 dolara, dok plata profesionalnih vojnika prebacuje 1.000 dolara. Za vreme dok je na terenu, pripadnik vojske prima i platu koju dobija na radnom mestu u Srbiji.

OD UN POLA MILIJARDE DINARA

UČEŠĆE Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u svetu ove godine koštaće 2,3 milijarde dinara. Ovaj iznos uključuje i finansiranje slanja pripadnika MUP-a u misiju na Kipar, ali i u civilne misije EU za upravljanje krizama. Iz vojnog budžeta za ove zadatke izdvojeno je 1,8 milijardi dinara. Ujedinjene nacije participiraju u troškovima, pa će iz kase sa Ist Rivera biti uplaćeno nešto više od 500 miliona dinara u dolarskoj protivvrednosti.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #224 on: May 22, 2018, 10:10:10 am »

Санитетски тим српских мировњака одлази из Конга
Аутор: Милан Галовић уторак, 22.05.2018.

У Министарству одбране изричити да ова одлука нема везе са епидемијом еболе. – У овој земљи остају двојица припадника Војске Србије

Припадници санитетског тима ВС са Бан Ки Муном, тадашњим генералним секретаром УН (Фото Министарство одбране)
После петнаест година ангажовања у мисији Уједињених нација у Конгу Монуско (MONUSCO), санитетски тим Војске Србије више неће бити подршка мировњацима у овој великој земљи у срцу Африке. Војни медицинари из Србије били су задужени за збрињавање рањених, повређених и болесних припадника УН приликом њихове евакуације ваздушним путем.

Током тих летова били су део посаде санитетских авиона и хеликоптера приликом превоза припадника УН из удаљених крајева Конга до Киншасе, престонице у којој се налази болница УН. Било је и задатака на којима су здравствено угрожене припаднике УН пратили на редовним међународним линијама. Свакако посебну част војници из Србије имали су током посета генералних секретара УН Конгу, када су били у њиховој медицинској пратњи. Иако последњих недеља из ове афричке државе стижу драматичне вести о епидемији еболе, у Министарству одбране су изричити да ова два догађаја, повлачење наших мировњака и ширење опаке болести, не треба доводити у везу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.056 seconds with 23 queries.