PALUBA
October 03, 2022, 02:21:46 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21   Go Down
  Print  
Author Topic: Pripadnici Vojske Srbije u mirovnim misijama  (Read 87491 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 481


« Reply #240 on: July 03, 2019, 08:22:28 pm »

Па изгледа да се суседи на Балкану сусрећу на тим мисијама. У Мисији "Аталанта" у заштити бродова узајамно смењују се српски, хрватски црногорски тим. На Кипру и у Либану се сусрећу па чак и заједно проводе слободно време.

Мислим да сам пре пар година испричао једну анегдоту са Кипра. Хајде да је поновим: Враћајући се из патроле са официрем из Индије, наш подофицир га је позвао да у српској бази попију пиво. Када су ушли у нешто налик на клубу он је био пун војника из Србије, и цивилних полицајаца (који су такође у тој мисији) из Хрватске, Црне Горе и БиХ  који су такође свратили на пиво. Приметивши да сви међусобно разговарају овај официр је застао и реко "нећу да сметам Србима док причају". Овај наш подофицир му је рекао да слободно уђе јер нису само Срби унутра већ да има и Хрвата и Црногорца. И овај Индус уђе. После неког времена каже овом нашем подофициру изненађено (на енглеском): "Па Хрвати говоре српски": Сви су се насмејали па му још неко рече: "Ма нееее, ми говоримо хрватски, а сви можемо можемо и црногорски и босански". Човек се збунио. Ови покушали да му објасне, али је отишао а да му није било јасно како је то могуће - сви говоре истим језиком а различити народи.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 171« Reply #241 on: July 03, 2019, 08:25:41 pm »

Zato sto je se u Indiji govori preko 20 razlicitih jezika, a jedna su drzava.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 437


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #242 on: July 04, 2019, 12:02:35 pm »

Zato sto je se u Indiji govori preko 20 razlicitih jezika, a jedna su drzava.
A ipak čine jednu vojsku, i to jako zapaženu i moćnu, a mi koji se razumemo, mi bi trebali da smo u nekom Adriatic Vojnom savezu tj. vojnoj sili.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 171« Reply #243 on: July 04, 2019, 07:50:51 pm »

Malo smo u offu, ali ni u Indiji ne cvetaju ruze. Ne vole se tamo bas svi sa svima, eto i oni imaju Kasmir, vecinski muslimanski koji bas i ne vole to sto su u Indiji. I dalje imaju kaste, gde su neke nacionalne grupe kastno preodredjeni za nize poslove itd. Ali i to se menja lagano, kako Indija napreduje.
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #244 on: September 24, 2019, 05:27:36 am »

Обука мировњака по либанском сценарију
Аутор: Милан Галовић понедељак, 23.09.2019.

Како изгледа припрема припадника ВС, али и страних армија, за одлазак у мисије под окриљем УН, ЕУ и Партнерства за мир

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Бујановац – Узаним, благо кривудавим, путем према војној бази на вису, коју чине шатори изнад којих доминира осматрачница, креће се агресивна руља. Револтирани људи носе летве, у рукама им је камење. Уз узвике приближавају се војном објекту у коме се на улазу, тик иза рампе, налази кордон војника. На себи имају опрему за сузбијање нереда, док је иза њих оклопно возило опремљено решеткама за потискивање изгредника. Док руља прилази бази, рампа се отвара и на улаз, у својеврсном ритму, у складу с гласним командама старешине и уз узвике („лева-лева”, „десна-десна”), корак по корак, излази кордон војника. Носе кациге с визиром, штитове истурају једном руком испред себе правећи својеврсни зид, док су им у другој руци, у замаху изнад глава, дуге палице.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Насилни демонстранти прилазе, бацају камење на кордон и моткама насрћу на војнике. Њихов старешина наређује потискивање изгредника. Војници то и чине, гурајући их штитовима и бранећи се палицама од напада масе. Иза њих полако се креће борбено оклопно возило (БОВ) с решеткама, а у кордону су, како прописи налажу, ватрогасац и болничар спремни да интервенишу у случају напада „молотовљевим” коктелима или повређивања. Међу војницима је и неколико жена, задужених за поступање према женама и малолетницима у маси.

На команду официра, који ову сцену прати са стране, престају „напади” на базу. Војници спуштају штитове и палице, подижу визире. Реч је о обуци која се редовно изводи на полигонима око базе „Југ” код Бујановца, у склопу припрема за одлазак у мировне мисије УН. Овог пута, на обуци су били мировњаци који одлазе у мисију Унифил на југу Либана, на границу према Израелу. Ова и друге обуке и курсеви, које мора завршти сваки војник који одлази у мултинационалне операције подршке миру под окриљем УН, ЕУ, али и оне које се спроводе у оквиру програма Партнерство за мир НАТО-а, изводе се у бази „Југ” код Бујановца. Прецизније речено, у Центру за обуку јединица за мултинационалне операције, чији командант је потпуковник Бранислав Стевановић, који и сам има искуство из мисије Унифил где је био командант српског контингента.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„Наша мисија је да обезбедимо квалификовани персонал и адекватне услове за обуку јединица у руковању наоружањем, тактикама, техникама и процедурама у мировним мисијама, као и извођење вежби евалуације у условима коришћења модерних полигона, савремених учионичких капацитета, тренажера и симулатора, који га чине јединственим у региону”, објашњава потпуковник Стевановић за „Политику”. База „Југ” отворена је 2009. године, а од 2012. године у њој се налази и Центар за обуку јединица за мултинационалне операције. То је била прва фаза развоја ове специфичне јединице Војске Србије. „У другој фази, која је у току, Центар треба да добије статус регионалног (међународног) центра, а потом по завршетку треће фазе и статус центра Партнерства за мир”, каже потпуковник Стевановић.

Овде је и пуно странаца, како полазника курсева, тако и инструктора који обуку спроводе на енглеском језику. На оближњим полигонима редовно се одржавају међународне вежбе „Платинасти вук”, а изведена је и вежба војних полиција Србије и САД, као и заједничка обука српских и америчких инжењераца. Америка је иначе партнер у развоју овог центра, тачније речено Национална гарда Охаја и Европска команда Оружаних снага САД, које су његов развој подржале донацијом високотехнолошке опреме за обуку. Наравно, још више новца је у развој овог војног објекта уложила Србија.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„У Центру је до сада реализовано више од 100 различитих обука, више од 20 курсева, пет мултинационалних и више националних вежби. Укупно је оспособљено више од пет хиљада припадника Војске Србије и хиљаду припадника оружаних снага партнерских земаља”, истиче потпуковник Стевановић.

Курсисти из Словачке и Тогоа, инструктор Мађар

У углавном огољеним брдима око базе „Југ”, надморске висине око 500 метара, за која ветерани мисије Унифил кажу да их подсећају на Либан, приликом обиласка наилазимо на групе војника на курсевима и обуци. Међу њима су и будући војни посматрачи УН, на курсу којим руководи мајор Зоран Радуловић, кога затичемо уз полазнике курса, који с препознатљивим плавим шлемовима догледима осматрају терен испред себе, док се изнад њих на танком стаблу, мотки, вијори застава ове светске организације. Симулира се ситуација каква се дешава у пракси, посматрачи осматрају замишљену демилитаризовану зону у којој се, супротно договорима, појављује наоружана формација која малтретира цивилно становништво.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Неколико стотина метара даље испод нас та сцена, коју „проигравају” наши војници, заиста се види – контролни пункт на коме је заустављена група цивила. Посматрачи, у складу са својим овлашћењима, не интервенишу, већ само документују догађај, извештавају надређену команду радио-везом, у овом случају другу групу курсиста који се налазе иза брда.

„Курс за војне посматраче траје три недеље, полазници који га успешно заврше добијају серитификат који је предуслов за одлазак у мисију УН. Реч је о официрима, по чину – од потпоручника до мајора. Конкретно, овде се на курсу налази десет страних и једанаест наших официра”, објашњава Радуловић. Обилазимо групу полазника курса међу којима су официри Словачке, Тогоа и Либана, док им наставу држи мађарски официр. Мало даље на полигону „Боровац”, који се налази уз базу „Југ”, налази се још један уређени теренски логор, у коме се налази вод за заштиту снага који се такође припрема за одлазак у мисију УН у Либану.

Конкретно, за задатак заштите базе италијанског батаљона у тој мисији, па отуда и такав назив вода. Док смо их облазили, увежбавали су реаговање на вербалне провокације пред базом и позивање локалних снага безбедности (у стварној мисији то ће бити либанска војска) да реагују.

Izvor: www.politika.rs


* 01.jpg (87.4 KB, 672x448 - viewed 62 times.)

* 02.jpg (67.02 KB, 672x448 - viewed 77 times.)

* 03.jpg (56.17 KB, 672x469 - viewed 56 times.)

* 04.jpg (61.04 KB, 672x448 - viewed 68 times.)

* 05.jpg (94.59 KB, 672x448 - viewed 66 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #245 on: September 25, 2019, 07:40:34 pm »

Slika 02 - je li ovo neka nova kupolica na BOV-u?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 481


« Reply #246 on: September 25, 2019, 08:29:22 pm »

Мислим да је то нека заштита за стрелца са задње стране... Било је нешто слично на возилима цивилне полиције током 90-тих. Нисам то до сада виђа на војним...
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #247 on: November 07, 2019, 08:41:29 am »


"Pripadnici Vojske Srbije bezbedni u Libanu"


Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su pripadnici Vojske Srbije, koji su angažovani u mirovnoj misiji UN u Libanu, bezbedni.

Libanska vojska otvarala puteve koje su blokirali demonstranti

Građanski protesti koji se odvijaju širom te zemlje, "ni na koji način ne utiču" na njihovu bezbednost i angažovanje u okviru misije UNIFIL, navode iz ministarstva.

U odgovoru na pitanje agencije Beta, iz tog resora su naveli da su demonstracije u Libanu "vrlo udaljene" od zone u kojoj su angažovani pripadnici Vojske Srbije.

Dodaje se da su pripadnici VS u okviru misije UNIFIL trenutno angažovani na redovnim zadacima.

Demonstracije u Libanu su počele 17. oktobra, podstaknute vladinim planom da uvede nove poreze, između ostalog i na pozive putem aplikacije Vocap (WhatsApp), ali su se ubrzo pretvorili u opšti revolt protiv cele političke elite koju mnogi u toj zemlji smatraju korumpiranom i nekompetentnom.

Libanski vojnici raspoređeni su juče u raznim delovima zemlje kako bi otvorili puteve koje su zatvorili demonstranti tokom protesta protiv vlade, što je dovelo do otpora i sukoba u nekim područjima.

izvor
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #248 on: November 14, 2019, 07:32:39 am »

УН уручио медаље плавим шлемовима из Србије
среда, 13.11.2019.

ЊУЈОРК - Уједињене нације наградиле су медаљама 72 припадника плавих шлемова из Србије који се налазе у Бангуију, у Централноафричкој Републици.

Како су Уједињене нације објавиле на Твитеру, они се у тој афричкој земљи налазе од 29. маја и задужени су за медицинску негу особља УН. Додаје се и да су они у тој мисији помагали и здравственим институцијама у граду, преноси Танјуг.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #249 on: December 05, 2019, 08:01:35 am »

Припадници Специјалне бригаде у мисији ЕУ на Рогу Африке
Аутор: М.Г.среда, 04.12.2019.

Припадници тима за заштиту бродова су, на нишком војном аеродрому „Наредник пилот Михајло Петровић”, свечано испраћени у мултинационалну операцију Европске уније „Аталанта”, саопштила је Војска Србије.

Свечаности су присуствовали командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан са сарадницима, припадници 63. падобранског батаљона на челу са потпуковником Бобаном Георгијевим и чланови породица припадника тима. Наши мировњаци биће ангажовани у Аденском заливу, уз обале Сомалије.

Војска Србије седми пут шаљу аутономни тим у операцију „Аталанта” која се спроводи од 2008. године због повећаног броја пиратских напада на Рогу Африке. Бригадни генерал Мирослав Талијан је вођи тима капетану Живку Богдановићу уручио ратну заставу јединице.

Он је нагласио да се ангажовањем припадника Специјалне бригаде у мултинационалним операцијама ЕУ у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике, Србија интегрише у ову важну област активности ЕУ.

Припреме тима су, по речима потпуковника Георгијева, спроведене у Специјалној бригади и Речној флотили, а вођа тима реализовао је непосредне припреме у Шпанији. Ангажовање наших мировњака у овој операцији трајаће четири месеца.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #250 on: December 24, 2019, 08:08:15 am »

Испраћени српски мировњаци у Либан
понедељак, 23.12.2019.

НИШ - У касарни „Књаз Михаило” у Нишу је приређен свечани испраћај српским мировњацима који ће се придружити мултинационалној операцији УН у Либану (УНИФИЛ).

Испраћају 161 припадника Војске Србије (пешадијске чете Треће бригаде Копнене војске) који ће бити ангажовани на очувању мира у тој земљи, присуствовали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, а Вулин је српским мировњацима поручио да не забораве да носе плаву беретку са знаком Уједињених нација, али и да никада не забораве да носе „српску заставу и српску униформу”.

„Ви чувате нашу заставу и наше велико и часно име и они који су били пре вас оставили су вам поштовање, наклоност, пажњу и љубав људи са којима су радили. Не смете да учините ништа мање. На вама је да сачувате то честито и лепо име, да сачувате поштовање и љубав које су оставили они пре вас. Будите храбри, вредни, дисциплиновани, али изнад свега водите рачуна о свакоме од вас. Да нам се вратите здрави, усправни, поносни и богатији за једно искуство”, поручио је министар одбране, преноси Танјуг.

Он је командиру пешадијске чете Милану Кубурићу и командиру вода за заштиту снага капетану Жељку Петровићу уручио заставе Србије, а они су у име колега обећали да ће све поверене задатке у мисији обављати часно и професионално, у складу с мандатом и задацима мисије. Мајор Кубурић изјавио је да су сви припадници у потпуности спремни за извршење задатка. Како је истакао, обука је реализована у више фаза и била је комплексна, а од великог значаја била су искуства припадника који су раније били у мировним мисијама. Старији водник прве класе Бојан Стојановић казао је да је спреман за мисију у Либану и за задатке које ће тамо извршавати, а десетар Владимир Милосављевић рекао је да је почаствован што је део контингента Војске Србије која иде у Либан.

Свечаности су присуствовали и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, представници Града Ниша, локалних самоуправа, верских заједница, чланови породица и пријатељи припадника који се упућују у мултинационалну операцију.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #251 on: January 15, 2020, 07:21:56 am »

Смена мировњака Војске Србије у Либану
Аутор: М.Г.уторак, 14.01.2020.

На аеродрому „Константин Велики” у Нишу извршена је смена дела контингента Војске Србије ангажованог у мировној операцији Уједињених нација у Либану, саопштено је из ВС.

Пут Либана испраћен је вод за заштиту снага из састава Команде за обуку, који ће у наредних шест месеци, у оквиру италијанског контингента, извршавати задатке у сектору „Запад“ операције Унифил. Након заршетка ангажовања у Либану, у Србију су се вратили припадници вода за заштиту снага из састава Команде за обуку, који су претходних шест месеци успешно реализовали све задатаке у складу са мандатом мисије Унифил.

Дочеку и испраћају на нишком аеродрому присуствовали су представнци Команде за обуку и Центра за мировне операције, чланови породица и пријатељи наших војника.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #252 on: February 07, 2020, 08:58:36 am »

Obe noge vojnika držale su se na nešto malo kože, a onda je Jugoslav uzviknuo: "Ovaj dečko mora da preživi, spremite sve za intervenciju!"
Serbian Times 06.02.2020.

"Bilo je to u junu mesecu. Već je padao mrak kada je potpukovniku dr Tasiću, komandantu srpske vojne bolnice u Centralnoafričkoj republici, zazvonila motorola. Javljeno mu je da bi tim za medicinsku evakuaciju morao hitno avionom da pođe u mesto Boar, da preuzme portugalskog vojnika sa teškim povredama nogu. Desila se saobraćajna nesreća u reonu sela Bokaja i trebalo je momka koji je bio izvučen ispod kupole mitraljesca prebaciti do naše bolnice koja se nalazi u prestonici Bangiju", priseća se farmaceut, potpukovnik Saša Mladenović, situacije u kojoj se jedinica Vojske Srbije pri sastavu mirovnih trupa UN našla proteklog leta.

Zadatak lekarskog tima za medicinsku evakuaciju, koji je ubrzo oformljen na licu mesta, u srpskoj bolnici u Bangiju, bio je da pacijenta održi stabilnim. Iako se u tom trenutku nije znalo ni da li će ga zateći u životu, s obzirom na težinu povreda.

"Obe noge držale su se na nešto malo kože"

- Na čelu tima za evakuaciju je bio potpukovnik dr Aleksandar Bojović, a povređeni portugalski vojnik, naš kolega iz mirovnih snaga UN, oko ponoći je bio u bolnici. Mladić, snažan, sportske građe. Noge su mu bile imobilisane. Kada ih je otkrila, naša instrumentarka Marijana je mogla samo da konstatuje da se oba ekstremiteta drže samo na nešto malo kože - kaže Mladenović. Naši lekari, prvenstveno hirurg, potpukovnik dr Jugoslav Marinković, morali su brzo da reaguju.

"Ovaj dečko mora da preživi, spremite sve za intervenciju!"

U kartonu podaci koji kažu da je pacijent 1996. godište. Mučna tišina. Kada lekar treba da donese tešku odluku - da li da amputira noge mladiću od 23 godine. U suprotnom, postojala je velika opasnost da ne dočeka jutro. Anesteziolog, pukovnik dr Đorđević i anestetičarka Suzana brinuli su o stanju pacijenta, kada je dr Marinković prekinuo tišinu:

"Ovaj dečko mora da preživi, spremite sve za intervenciju!". A to je značilo da se noge moraju amputirati. Ali tako da amputacija bude ispod kolena. Vrlo zahtevan hirurški zahvat. Rat živaca. I sve to u teškim uslovima, u zemlji gde se dešavalo da nestane struja u toku operacije, pa bi lekari Srpske vojne bolnice operisali pod svećom, radeći ventiliranje pacijenata ručno i na smenu.

- I pored svih okolnosti koje njemu i njegovom timu nisu išle u prilog, dr Marinković je te noći uspeo. Spasao je život tom mladom vojniku koji je trebalo da dočeka svoj 24. rođendan. Kada je izašao iz sale bio je oznojan i iscrpljen, hirurgu potpukovniku Neškoviću je ostalo da hirurški obradi pacijenta - opisuje dramatične trenutke potpukovnik Mladenović za "Serbian Times". Jutro je već bilo svanulo i kolege su u tišini čestitale Marinkoviću na izvedenoj operaciji, ali on i dalje nije bio miran. Pitao se da li je uradio sve kako valja, zapravo da li je mogao još nešto da uradi kako bi pomogao onom mladiću.

Pukovnik Avdić, koji je u hodniku susreo ekipu koja je pacijenta vozila u sobu intenzivne nege, samo je promrmljao: "Godište kao i moj sin".

Nekoliko meseci kasnije naš sagovornik, potpukovnik Mladenović, u susednoj bazi je sreo jednog mladića, takođe pripadnika mirovnih snaga. Ispostavilo se da je Portugalac…

- Kroz priču smo došli do ovoga momka koga je naš tim operisao one noći. Ispostavilo se da ga poznaje, i da je u kontaktu sa njim. Tada sam saznao da su tom mladiću u međuvremenu uspešno ugrađene proteze i da je prohodao. Takođe, rekao mi je da da su u Nemačkoj, gde je posle prebačen, lekari bili prezadovoljni kako je ortoped u Srpskoj vojnoj bolnici izveo operaciju -
priča Mladenović, koji je po povratku u bazu preneo radosne vesti doktoru i medicinskom timu. Skromni doktor Marinković, srpski heroj, se samo nasmejao i rekao:

"Lepši novogodišnji poklon nisam mogao da dobijem"
.

Da ovaj izuzetan podvig potpukovnika dr Jugoslava Marinkovića i tima srpskih vojnih lekara u sasatavu snaga Ujedinjenih nacija nije ostao bez odjeka svedoči i telegram zahvalnosti koji je iz portugalskog Ministarstva odbrane stigao na adresu potpukovnika Tasića, vođe našeg tima, za izuzetan podvig i spašavanje života njihovog vojnika.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #253 on: February 08, 2020, 01:10:50 pm »


Quote
Obuka pripadnika Vojske Srbije za upravljanje motornim vozilima na poligonu Beranovac u Kraljevu.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #254 on: February 22, 2020, 02:34:53 pm »
Logged
Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 23 queries.