PALUBA
October 03, 2022, 02:56:38 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21   Go Down
  Print  
Author Topic: Pripadnici Vojske Srbije u mirovnim misijama  (Read 87497 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #255 on: March 07, 2020, 06:33:29 am »

Пут војног санитета у срце Африке дуг 12.000 километара
Аутор: Милан Галовић петак, 06.03.2020.

Српска болница у мисији УН у Бангију постала аутономна, па су уређаји, возила, намештај и пратећи материјал превезени поморским, друмским и ваздушним путем

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Дубоко у Африци, у Бангију, главном граду Централноафричке Републике (ЦАР), налази се српска војна болница у оквиру мисије УН у овој земљи. Војномедицинско особље Министарства одбране и Војске Србије у мисији „Минуска” је још од краја 2014. године, у сменама које трају по шест месеци. To је изузетно професионално искуство, представљање наше земље на међународној сцени на најбољи начин, имајући у виду углед који наши војни лекари имају у међународним мисијама, па и зарада за Србију, будући да ове трошкове покривају УН.

Како за „Политику” каже пуковник Миливоје Пајовић, начелник Центра за мировне операције Војске Србије, болница у Бангију је тренутно једина европска војна болница у Африци. Наш саговорник, и сам ветеран мисије у ЦАР, где је обављао дужност заменика команданта сектора Запад, каже да ова мисија спада у најсложеније, а дешава се да приликом акција на терену дође и до погибије припадника „плавих шлемова”.Ова земља у срцу Црног континента има изузетна рудна богатства, али је тешко оптерећују верски сукоби и мешање страног фактора. Већина мировњака је из држава Африке и Азије, а уз српско војномедицинско особље једини Европљани у мисији јесу Португалци, који су тамо присутни са својим специјалцима.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Сваки контигент у овој мисији УН има своју болницу „нивоа један”, у којој се обављају једноставније лечење и интервенције, а све сложеније проблеме припадника мировних снага решава српска војна болница, која је „нивоа два плус”, што значи да у њој раде хирурзи, интернисти, ортопеди, стоматолози и други специјалисти. Најтежи пацијенти се превозе авионом или хеликоптером у болницу „нивоа три” у Уганди, а на том путу прати их особље из Србије.

Болница је недавно достигла пуну аутономност и самоодрживост, што значи да од сада сву опрему, лекове и медицинско особље у болници обезбеђује Србија.

Да би се болница тако опремила, било је неопходно целокупну опрему пребацити у ЦАР, што је била највећа логистичка операција још од слања југословенских мировњака у Египат, на Синај, педесетих и шездесетих година прошлог века. Да би се то организовало и извело, формиран је посебан тим Генералштаба ВС, на чијем је челу био пуковник Пајовић, док је његов заменик био потпуковник Емил Кирков.   

Припреме су трајале годину и по дана.

– Укупно је копненим, морским и ваздушним путем превезено више од 150 тона робе. Реч је о медицинским уређајима, потрошном материјалу и другим пратећим стварима, чак је и намештај превезен у Банги. У ЦАР смо послали и возила – објашњава пуковник Пајовић.

Када је реч о возном парку, у питању је шест комбија „фијат дукато” (по два за санитетске потребе, превоз људи и транспорт робе), три теренска возила „лендровер дефендер”, хладњача „застава евро зета” и један камион-радионица. Реч је о камиону ТАМ-150, добро познатом још из времена СФРЈ, с тим што је уместо платненог уграђен метални кров кабине, као мера превентиве у случају каменовања возила од стране локалног становништва, што се дешава на терену. У Банги је послат и један виљушкар.

– У Београду смо сву опрему, осим возила наравно, спаковали у 19 контејнера. Затим су контејнери и возила шлеперима превезени у Ријеку, где је све утоварено на брод „ЈСП Венто”, који плови под португалском заставом. Пловидба кроз Средоземно море и Атлантски океан трајала је месец дана, док брод није стигао у луку Дуала у Камеруну. Тамо су контејнери и возила искрцани, али је процедура потрајала двадесетак дана пре него што су, на шлеперима, у конвоју, превезени до око хиљаду и по километара удаљеног Бангија. Целокупан пут, од Србије до ЦАР, трајао је више од два месеца – објашњава пуковник Пајовић.

Занимљиво је да су возила у ЦАР ушла и кратко време се кретала, са српским (војним) таблицама, што је било први пут да неко возило регистровано у Србији уђе у ову земљу. Убрзо су на возила стављене таблице УН. На лицу места су санирана ситнија оштећења на роби и возилима, што је уобичајено при оваквим транспортима, а затим је строга инспекција УН, која је све пратила још од Београда, одобрила употребу робе и возила допремљене за потребе болнице у Бангију.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Међутим, на овај начин није могуће послати најосетљивију медицинску технику. Она је превезена у ЦАР авионом, и то у два наврата, чартер-летом заједно са сменом особља болнице и изнајмљеним белоруским транспортним авионом „ан-26”.

Поморски пут преваљен овом приликом, од Ријеке до Дуале, дуг је око десет хиљада километара. Претходно је од Београда до Ријеке опрема превезена 552 километра, а од Дуале до Бангија друмским превозом има 1.427 километара. У збиру, овим правцем, то је скоро 12.000 пређених километара. Ваздушним путем, од Београда до Бангија, има око пет хиљада километара.

После свега, по допремању опреме, уследио је захтеван задатак инсталирања опреме у болницу. Транспорт медицинске опреме и пратеће технике и потрепштина из Србије у ЦАР, који је извео тим пуковника Пајовића, успешно је спроведен и захваљујући подршци Управе за логистику Генералштаба ВС и ЈП „Југоимпорт СДПР”, које је без накнаде обавило важан део посла у овом несвакидашњем подухвату.

Izvor: www.politika.rs


* dru03misija.jpg (132.77 KB, 672x499 - viewed 61 times.)

* IMG_9564.jpg (68.6 KB, 672x447 - viewed 55 times.)

* HEFX6310.jpg (66.78 KB, 672x481 - viewed 55 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #256 on: March 08, 2020, 08:33:17 pm »

Српска болница најважнија међу „плавим шлемовима”
Аутор: Милан Галовић субота, 07.03.2020.

Осим што збрињавају рањенике и болеснике, припадници војног санитета из Србије прате пацијенте приликом њихове евакуације авионом или хеликоптером

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Бити лекар у војној мисији УН у Бангију, главном граду Централноафричке Републике (ЦАР), земље притиснуте сукобима, само по себи подразумева драматичне тренутке. А у ред оних најстреснијих спада истовремени долазак више пацијената рањених у борбеним дејствима или повређених у удесима. Тада сви припадници болнице раде као један, и то организовано – врши се тријажа пацијената, једни хируршки и ортопедски збрињавају најтеже случајеве, док су други посвећени лакше повређенима.

Особље српске војне болнице „нивоа два плус” увек успешно одреагује на овакве, али и све друге ситуације као што су, на пример, инфаркти. Недавно су спасили живот једној жени која је због ванматеричне трудноће имала обилно крварење у стомаку, од смрти су је делили минути. Хитно је уведена у општу анестезију и оперисана, примила је више јединица крви. Успешно се опоравила.

Ова болница, у којој у сменама од по шест месеци ради више од 70 припадника војног санитета Србије, однедавно је аутономна. До сада је целокупна опрема болнице била власништво и одговорност УН, а од сада – Србије. Пацијенти болнице су припадници мисије УН у ЦАР (Mинуска), војно и цивилно особље, па и локално становништво које ради за мисију. Болница је подршка и члановима посебне мисије ЕУ у овој земљи.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

– Циљ сваке земље чланице УН која има болницу у саставу неке мировне мисије УН јесте да има аутономну, односно самоодрживу болницу. Та држава добија новчана средства од УН која су поприлична, и то само за присуство болнице на терену, док се све медицинске услуге наплаћују. Једноставно речено, болница зарађује новац за своју земљу – каже потпуковник др Димитрије Тасић, командант војне болнице у Бангију.

Он је доктор медицине, специјалиста микробиологије са паразитологијом, и већ је радио у једној ротацији, то јест смени, наших мировњака у ЦАР, а пре тога био је вођа тима за ваздушну медицинску евакуацију (АМЕТ) у мисији у Конгу.

– Наша болница је најзначајнија у целој мисији, а њен значај је још већи због њеног стратешког положаја. У близини је међународни аеродром у Бангију, због чега се сви хитни случајеви транспортују право у нашу болницу, често без претходног збрињавања у другим болницама – објашњава др Тасић.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Он као командант болнице обавља послове санитетског официра, мора да зна организацију мисије УН, принцип функционисања здравственог система у мировној мисији и организацију здравственог система и све неопходне процедуре УН које се односе на рад санитетске службе.

– Подразумева се непрекидно професионално ангажовање, без обзира на доба дана и да ли је радни или нерадни дан. Ни сам не знам колико пута се дневно јављам на телефонске и радио-позиве преко „мотороле”, или колико пута одговарам на мејлове – објашњава др Тасић. Њему је, у медицинском погледу, надређен начелник санитетске службе мисије УН. Сада је на тој функцији пуковник војске Бангладеша, такође лекар, са којим раде још тројица војних лекара, из Руанде, Камеруна и Јордана.

– Имамо одличну професионалну сарадњу – истиче др Тасић.

У оквиру наше болнице функционишу и АМЕТ тимови, састављени од лекара и медицинских техничара. Њихов задатак је да авионом или хеликоптером допрате пацијенте из унутрашњости ЦАР до наше болнице, а оне најтеже да испрате до болнице „нивоа три” у Уганди. Такође, по потреби дочекују пацијенте на аеродрому у Бангију и санитетским превозом их пребацују у нашу болницу и обрнуто, превозе их до аеродрома.

Највећи број прегледа је за специјалисту опште медицине. Од 27. маја прошле године до сада, обављено је преко 8.600 прегледа, а у оквиру овог броја су и прегледи инфектолога и интернистички прегледи, каже др Тасић. Обављене су 24 хируршке интервенције под општом анестезијом. Током садашње ротације хоспитализовано је више од 440 болесника.

– По стандарду УН, стоматолошка амбуланта треба да је способна да обави до десет интервенција дневно, током наше ротације обављено је преко 1.460 стоматолошких интервенција. Биохемијска лабораторија треба да буде способна да уради до двадесет анализа, до сада су урађене 11.092 анализе. На радиологији су до сада урађене 573 рентгенграфије и 388 ултразвучних прегледа – додаје др Тасић.

Izvor: www.politika.rs


* Bolnica-u-Africi-pacijent.jpg (72.84 KB, 672x467 - viewed 46 times.)

* Bolnica-u-Africi-vozila.jpg (49.57 KB, 672x441 - viewed 48 times.)

* Bolnica-u-Africi-DIMITRIJE-TASIC.jpg (79.09 KB, 672x450 - viewed 44 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #257 on: May 05, 2020, 05:19:22 pm »

Тим српских специјалаца за борбу против пирата вратио се кући
Аутор: М. Г.уторак, 05.05.2020.

Аутономни тим за заштиту бродова са 12 припадника Војске Србије данас се вратио у Србију након четворомесечног ангажовања у Војној операцији поморских снага Европске уније у Сомалији „Аталанта”, саопштено је из Министарства одбране.
 
Тим је био ангажован на заштити брода „MV JUIST“, који је пловио у Индијском океану за потребе агенције Уједињених нација „Светски програм за храну“. Подршку у реализацији повратка из зоне мисије пружиле су Оружане снаге СР Немачке, што представља још једну потврду унапређења сарадње две армије, оцењује се у саопштењу.

„Поред важних пројеката у оквиру програма помоћи у обуци и школовању, сарадња у области мултинационалних операција под окриљем Европске уније представља важан сегмент свеукупне сарадње у области одбране. Заједничка припрема и ангажовање војно-медицинских капацитета Србије и Немачке у мисији Европске уније EUTM Мали у оквиру немачке војне болнице такође су потврда одличне сарадње у мултинационалном окружењу”, наводи се у саопштењу.

Пружање подршке у реализацији повратка Аутономног тима за заштиту бродова у Србију потврђује значај партнерства са Оружаним снагама Немачке и посвећеност заједничким циљевима у давању доприноса очувању међународног мира и безбедности.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #258 on: August 16, 2020, 11:50:34 am »Quote
Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike pešadijske čete koji se u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu pripremaju za učešće u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #259 on: August 27, 2020, 05:25:11 pm »Quote
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas ispraćaju kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju UNIFIL u Libanu, sa aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu. Kontingent od 142 pripadnika Vojske Srbije narednih šest meseci biće angažovan u toj misiji Ujedinjenih nacija na očuvanju mira.Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #260 on: November 18, 2020, 08:47:37 am »

уторак, 17.11.2020.

Укупно 274 наша мировњака у осам зона мировних операција УН и ЕУ

У зонама мировних операција сада имамо 274 припадника Министарства одбране и Војске Србије - у пет под покровитељством Уједињених нација и три Европске уније, и сви су здрави, изјавио је данас начелник Центра за мировне операције Војске Србије, пуковник Иван Лазаревић.

Припадници Центра за мировне операције Војске Србије обележили су Дан Центра - 17. новембар, у измењеним околностима због епидемиолошке ситуације, а Лазаревић каже да је најважније да ширење корона вируса није довело до смањење ангажовања и Центар извршава своје задатке свакодневно и редовно.

„Тренутно у зонама операција имамо 274 припадника Министарства одбране и Војске Србије - у пет операција под покровитељством Уједињених нација и три Европске уније. Сви су здрави, а Центар за мировне операције и Оперативна управа Генералштаба на дневном нивоу прате безбедносну и епидемиолошку ситуацију, и сходно томе, предузимамо одговарајуће мере и поступке”, рекао је пуковник Лазаревић, наводи Танјуг. Центар за мировне операције разликује се од сличних центара у свету јер се једини свеобухватно бави избором и селекцијом припадника, опремањем, праћењем ангажовања, логистичком подршком и свим финансијским принадлежностима. Јединствен је у свету и по питању обуке јер једини има три сертификата за три различите врсте обуке, издате од Уједињених нација, саопштило је Министарство одбране.

С обзиром да Војска Србије поштује родни аспект, сходно важећим резолуцијама УН, то се примењује и у селекцији припадника који се упућују у мултинационалне операције, тако да је Србија једна од неколицине држава учесница мировних операција које се могу похвалити двоцифреним процентом жена у саставу ангажованих контингената, са око 16 процената. Говорећи о изазовима и задацима који су пред Центром за мировне операције, начелник пуковник Иван Лазаревић истиче да нема сумње да је стални састав способан да све задатке са потребним нивоом стандарда изнесе квалитетно до краја. Поводом празника сумирани су резултати рада, а најистакнутијим појединцима додељене су награде и похвале.

Дан Центра за мировне операције - 17. новембар, обележава се у знак сећања на тај дан 1956. године када је претходница Југословенске војске ступила на тло Синаја, 10 дана након што је Резолуцијом Генералне скупштине УН број 1001 успостављена мисија УНЕФ (United Nations Emergency Force). На тај начин, наша војска је, заједно са оружаним снагама других држава контрибутора, поставила темеље ономе што данас називамо мултилатералним мировним операцијама Уједињених нација.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #261 on: January 05, 2021, 12:58:41 pm »

Balkanska bezbednosna mreža: Vojska Srbije se vraća u mirovnu misiju na Kipru
VESTI Autor: Beta 05. jan. 2021

Grupa od pet srpskih vojnih policajaca od ovog proleća biće deo mirovne misije Ujedinjenih nacija na Kipru, a na tom ostrvu će delovati u sastavu britanskog vojnog kontigenta, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi u tekstu, iako su pripreme za odlazak još u toku, na portalu te misije već je prikazano i učešće Vojske Srbije. Vojska Srbije je od 2011. do 2019. godine na Kipru imala 46 ljudi, uglavnom u zajedničkom bataljonu sa Slovačkom i Mađarskom, dok trenutno ima svega tri vojna posmatrača i dva službenika MUP, pa planirano slanje grupe vojnih policajaca sa Velikom Britanije predstavlja povratak u tu misiju. U autorskom tekstu britanskog vojnog izaslanika u Beogradu pukovnika Nika Ilića, koji prenosi taj portal, navodi se da će srpski vojni policajci biti raspoređeni na Kipru u sledećoj rotaciji na proleće i da će biti integrisani u Jedinicu za zaštitu snaga.

Ilić navodi da je reč o multinacionalnoj višenamenskoj jedinici, u čijoj nadležnosti su osoblje i imovina misije UN na celom Kipru i u čijem sastavu su trenutno i vojni policajci iz Argentine, Madjarske i Slovačke. Mirovna misija UN na Kipru je jedna od najstarijih aktivnih misija i zasniva se na rezoluciji Saveta bezbednosti iz marta 1964. godine, dok je mandat proširen nakon državnog udara 1974. i vojne intervencije Turske na severnom delu ostrva.

Britanski pukovnik dodaje da je povratak Srbije u misiju UN na Kipru usledio nakon posete zamenika načelnika generalštaba Velike Britanije admirala Tima Frejzera Beogradu, februara prošle godine, i razgovora na tu temu koje je vodio sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, tadašnjim ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i predstavnicima Vojske Srbije. On smatra da će saradnja biti obostrano korisna za obe zemlje, imajući u vidu njihova iskustva u mirovnim misijama.

„Srbija je prepoznata kao jedan od najvećih evropskih kontributora misija EU i UN širom sveta. Britanska vojska je takođe aktivno angažovana u operacijama širom planete – od mirovnih zadataka pružanja humanitarne pomoći, protivterorističkih zadataka do borbe protiv međunarodne trgovine narkoticima“, rekao je Ilić.

Ilić je dodao da je za Veliku Britaniju simbolično upućivanje srpskih vojnika na Kipar važno, jer pokazuje težnju obe zemlje da zajedno rade na unapređivanju odnosa i doprinose regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

„To znači i da će srpski i britanski vojnici ponovo biti zajedno u operacijama kao što je to bilo tokom Prvog i Drugog svetskog rata“, dodao je on.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #262 on: April 19, 2021, 05:37:28 pm »

понедељак, 19.04.2021.
С.П.С.

Испраћај контигента Војске Србије у мисију УН на Кипру

Поводом упућивања одељења војне полиције Војске Србије у мировну операцију Уједињених нација на Кипру, након трогодишње паузе, у касарни „Бањица” у Београду одржана је војна свечаност.

Претходно је, од 2011. до 2018. године, у овој мисији учествовала јединица Војске Србије ранга пешадијског вода, наводи се у саопштењу. Одељење војне полиције ће бити ангажовано у саставу британског контингента у овој мисији, што ће представљати прво заједничко ангажовање наше и британске војске после Другог светског рата. Свечаности је присуствовала амбасадорка Уједињеног Краљевства Шан Маклауд и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Командиру одељења старијем воднику прве класе Виктору Урошевићу заставу Републике Србије уручила је начелник Центра за мировне операције пуковник Мирјана Миленковић, уз поруку да савесно и одговорно извршавају све додељене задатке у мисији, достојно презентују лик и дело припадника Војске Србије и граде добре односе са свим учесницима у мисији. Мировна операција Уједињених нација на Кипру (UNFICYP) успостављена је Резолуцијом Савета безбедности УН из 1964. године, а Војска Србије je учешће у мисији отпочела 21. октобра 2010. године.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #263 on: May 22, 2021, 05:34:03 pm »
Quote
Ministar Stefanović na ispraćaju naših mirovnjaka u LibanLogged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #264 on: June 20, 2021, 03:30:28 pm »

недеља, 20.06.2021.

Нови тим Војске Србије за заштиту бродова у операцији „Аталанта”

Тим Војске Србије из састава 72. бригаде за специјалне операције упућен је у зону војне операције Европске уније „Аталанта”, где ће до друге половине октобра бити ангажован на заштити брода из Светског програма за храну Уједињених нација, саопштило је Министарство одбране Републике Србије.

Дванаест припадника 72. бригаде за специјалне операције ће на обалама Сомалије у Аденском заливу и Индијском океану пружати заштиту броду који допрема хуманитарну помоћ. Задатке ће извршавати одвраћањем, превентивним и репресивним акцијама према пиратима.
 
Ово је осми аутономни тим за заштиту бродова који Војска Србије ангажује у поморској противпиратској војној операцији Европске уније „Аталанта”, која је настала као одговор на повећани број пиратских напада и озбиљне претње по безбедност пловидбе на Рогу Африке.
 
Свечани испраћај тима за заштиту бродова одржан је у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом је командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан уручио заставу Републике Србије командиру тима.
 
Војска Србије учествује у војној операцији „Аталанта” од априла 2012. године, ангажовањем штабних официра на бродовима у Индијском океану и у Оперативној команди на копну, а од децембра 2013. године и периодичним ангажовањем аутономних тимова за заштиту бродова.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #265 on: June 22, 2021, 04:56:28 am »

Srpski specijalci u Africi u okviru misije "Takuba"
IZVOR: BETA PONEDELJAK, 21.06.2021.

Specijalne snage Vojske Srbije biće angažovane u Africi, u misiji pod nazivom "Takuba", zajedno sa elitnim jedinicama više zemlja Evropske unije.

Kako se navodi, Vojska Srbije će u misiji "Takuba" imati kontigent od nekoliko desetina ljudi, možda i do 80, što je značajan udeo participacije u misiji koja momentalno broji oko 600 evropskih specijalaca.

"Interes Beograda za buduće ućešće ukazuje na vidljivo jačanje veza sa vodećim silama EU i preuzimanje odgovornosti za bezbednosne zadatke... Srbija bi se tako priključila Francuskoj, Švedskoj, Češkoj i Estoniji koje već imaju snage u 'Takubi' kao i Grčkoj, Italiji i Rumuniji koje su odlučile da se vojno angažuju u toj misiji", dodaje se u tekstu.

Portal navodi da je "Takuba" nova evropska vojna misija u Sahelu, velikom prostranstvu južno od Sahare koga čine Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger.

"Reč je o vrlo osetljivoj temi za bezbednosne interese EU jer je taj deo Afrike izložen snažnom pritisku islamskih ekstremista, šverca ljudi, oružja i narkotika", piše u tekstu.

Dodaje se da su glasine o namerama da se srpski kontingent angažuje u Africi potvrđene učešćem Srbije na video konferencijskom ministarskom sastanku 7. aprila o misiji "Takuba", potom je 10. juna francuski načelnik Generalštaba general Fransoa Lekoantr razgovarao u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem a onda je u šef američke Kancelarije za odbrambenu saradnju u Beogradu Aleksandro Pedraza za portal rekao da SAD rade na podršci za angažovanje srpskih specijalaca u Africi.

U analizi se dodaje da ta afrička misija, iz ugla Srbije, simboliše sve snažniju vojnu saradnju Beograda i Pariza, koja se proteže i na nabavke naoružanja i saradnju u oblasti odbrambenih industrija. Primarni zadatak misije "Takuba" je obuka izviđačkih i interventnih jedinica Malija.

"Takuba" sada broji 600 ljudi, uglavnom specijalnih snaga, od čega polovinu čine vojnici iz Francuske, 150 su Šveđani a ostatak su Estonci i Česi. "Potrebu za međunarodnim vojnim prisustvom ilustruje kontinuirano nasilje ekstremista u Sahelu. Samo u prvoj nedelji juna u Burkini Faso teroristi su ubili više od 160 ljudi. Taktika islamista su brzi prepadi koje obično izvode džipovima kojima se kreću velikim slabo naseljenim prostranstvima između Malija, Burkine Faso i Nigera", dodaje se u tekstu.

Izvor: www.b92.net
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 481


« Reply #266 on: June 22, 2021, 06:40:53 pm »

Биће то важно и значајно искуство за припаднике Војске Србије. О овоме се разоварало већ више месеци пре ове информације, што је и уобичајено код оваквих мисија.
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #267 on: October 13, 2021, 01:06:19 pm »

Pripadnice Vojske Srbije doprinose svetskom miru učešćem u misijama UN i EU
DRUŠTVO Autor: Pero Jovović 13. okt. 2021

Pripadnice Vojske Srbije doprinose svetskom miru rame uz rame sa svojim kolegama učešćem u misijama UN i EU. Integracija žena u sektor bezbednosti napreduje, ali je potrebno uložiti dodatne napore kada je u pitanju učešće žena u mirovnim misijama. Najobimniju vojnu saradnju Srbija ostvaruje sa članicama NATO-a, a najveći donator Ministarstvu odbrane i Vojsci su Sjedinjene Američke Države.

Institut za evropske poslove sproveo je tokom 2021. godine istraživanje o učešću pripadnica Vojske RS u mirovnim misijama kao i finansijskoj i drugoj podršci bilateralnih partnera Ministarstvu odbrane i Vojsci RS koja omogućava napredak na polju integracije žena u sektoru bezbednosti, sa posebnim osvrtom na multilateralne misije. Istraživanje je rezultiralo analizom Učešće pripadnica Vojske Srbije u mirovnim misijama i podrška SAD, a sprovedeno je u okviru projekta podržanog od strane Ambasade SAD u Beogradu.

Prema podacima dobijenim od Ministarstva odbrane, u periodu od početka 2012. do sredine 2018. godine žene su u proseku činile između 18% i 19,3% ukupnog broja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske RS. Nasuprot tome, broj žena pripadnica Vojske RS koje su učestvovale u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije u istom periodu (1.1.2012. – 20.6.2018.) predstavlja nešto manje od 10% ukupnog broja pripadnika RS koji su uzeli učešće u ovim misijama – 316 žena naspram 2866 muškaraca, iako je prvi usvojeni Nacionalni akcioni plan predviđao da do 2015. godine broj žena u mirovnim misijama čini čak 30% ukupnog sastava.

Neki od uzroka malog broja žena u VS, a samim tim i u mirovnim misijama su kasno omogućavanje školovanja žena u Vojnoj gimnaziji i za oficirski kadar na Vojnoj akademiji, rodna kvalifikacija grešaka koje mogu da naprave pripadnice vojske koje učestvuju u mirovnim misijama, odvajanje od porodice i dece te nedovoljna institucionalna podrška u ovim slučajevima, ali i percipiranje vojske kao još uvek pretežno „muške“ profesije, posebno u zonama konflikta.

Primećuje se pomak, posebno ukoliko se podaci o sastavu jedinica Vojske RS koje učestvuju u mirovnim misijama uporede sa podacima drugih država, pri čemu Srbija gotovo da ne zaostaje za mnogo razvijenijim zemljama. Ovaj napredak se velikim delom duguje i programima usavršavanja, obuke i razmene kao i donacijama od strane bilateralnih partnera. Među njima svakako prednjače SAD jer su, po podacima dobijenim od strane MO, u poslednjih dvadeset godina, u razvoj odbrambenog sistema RS uložile minimalno četrdeset miliona dolara, u vidu izdvajanja za nabavku vozila, rezervnih delova i tehničke opreme, programe obuka, priprema pripadnika i pripadnica MO i VS za multilateralne misije i za opremu koja je predviđena za unapređenje znanja i veština.

Izvor: www.nova.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #268 on: December 09, 2021, 08:09:52 am »

08.12.2021.

Испраћај контингента Војске Србије у мировну операцију УН у Либану

Војна свечаност поводом испраћаја новог контингента Војске Србије у мировну операцију Уједињених нација у Либану одржана је данас у касарни „Рибница“ у Краљеву.

У саставу контингента Војске Србије који ће наредних шест месеци бити део Привремених снага Уједињених нација у Либану су пешадијска чета из Друге бригаде копнене војске, штабни официри и елемент националне подршке.

Они ће извршавати одговорне задатке на очувању мира у зони операције у Либану и тиме наставити дугу традицију учешћа наше војске у мировним операцијама Уједињених нација, започету пре 65 година у истом кризном региону.

Свечаности је присуствовао заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, који је овом приликом уручио државну заставу командиру пешадијске чете мајору Добрици Величковићу, изражавајући уверење да ће и овај контингент савесно и одговорно извршавати додељене задатке, достојно презентовати лик и дело припадника Војске Србије и градити добре односе са свим актерима у Либану.

Припадници Војске Србије отпочели су учешће у овој мировној операцији 21. децембра 2010. године. Осим пешадијске чете, која задатке извршава у саставу шпанског батаљона, штабних официра и елемента националне подршке у сектору „Исток“, Војска Србије у овој мисији ангажује и вод за заштиту снага у оквиру италијанског контингента у сектору „Запад“.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #269 on: December 15, 2021, 06:25:07 am »

14.12.2021.

Донација Војске Србије православној школи у Либану

Припадници Војске Србије ангажовани у мировној операцији Уједињених нација у Либану уручили су донацију православној школи у граду Маржајуну на југу те блискоисточне земље.

Школа се налази у сектору „Исток“ мировне операције, у ком задатке извршавају пешадијска чета, штабни официри и елемент националне подршке из састава Војске Србије.

Новчана средстава за донацију — видео-пројектор и таблет, прикупили су припадници нашег 21. контингента у овој мировној мисији, који су у зони операције ангажовани од маја ове године.

Учешће у мировној операцији УН у Либану припадници Војске Србије започели су 21. децембра 2010. године и за кратко време професионалним и непристрасним извршавањем задатака на очувању мира стекли су поверење и поштовање свих актера у зони операције.

Осим пешадијске чете, која задатке извршава у саставу шпанског батаљона, штабних официра и елемента националне подршке у сектору „Исток“, Војска Србије у овој мисији ангажује и вод за заштиту снага у оквиру италијанског контингента у сектору „Запад“.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.