PALUBA
March 04, 2024, 01:04:12 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 501   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 808978 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 730


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« on: February 08, 2008, 06:10:07 pm »

NATO upozorio Rusiju da "snizi ton"

08.02.2008.

Ministri odbrane članica NATO su sa današnjeg sastanka u Vilnjusu pozvali Rusiju da "snizi ton", pošto je prethodno predsednik Vladimir Putin optužio Alijansu da ignoriše zabrinutost zvanične Moskve za bezbednost države.

"Nema potrebe za retorikom koju Moskva upotrebljava jer postoje prilazi i kanali neophodni za produktivne i prijateljske razgovore. Trebalo bi da iskoristimo prednosti njihovog postojanja i da se ne upuštamo nepotrebno u vatrenu retoriku", izjavio je portparol NATO Džejms Apaturai kako je preneo DPA.

Putin je jutros izjavio da zapadne sile imaju prema Rusiji "imperijalne namere", da ignorišu njenu zabrinutost za bezbednost te države i da pokušavaju da se mešaju u predstojeće predsedničke izbore.

Portparol Apaturai je takođe kazao da su neke članice Alijanse pozvale vlasti u Moskvi da unapred obaveste NATO o planiranim letovima ruskih vojnih aviona, naročito bombardera, u blizini vazdušnog prostora Alijanse, što se više puta dogodilo u poslednjih nekoliko meseci.

Apaturai je objasnio da Rusija ima pravo na takve letove u međunarodnom vazdušnom prostoru, ali da "saveznici žele da ih Ruska federacija o tome unapred obavesti iz očiglednih razloga vezanih za jačanje poverenja".

Rusiju je na razgovorima sa NATO, vođenim na kraju dvodnevnog ministarskog sastanka Alijanse u litvanskoj prestonici Vilnjusu, zastupao general Aleksandar Kolmakov, zamenik ministra odbrane Anatolija Serđukova koji je otkazao dolazak zbog bolesti.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 730


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1 on: February 08, 2008, 06:12:58 pm »

"Rusija će adekvatno odgovoriti"

8. februar 2008.

Vladimir Putin izjavio je da se NATO približava granicama Rusije, što zemlji nameće da preduzme odgovarajuće mere.

Predsednik Rusije je, međutim, ukazao da neće dozvoliti da bude uvučena u trku naoružanja. Nova etapa u trci naoružanja koja se razvija u svetu i koju nije započela Rusija, rastuće vojno-političke pretnje, odsustvo realnih pokušaja od strane NATO-a da se nađe kompromis, teraju Rusiju da preduzme adekvatne mere u zaštiti nacionalne bezbednosti, izjavio je Putin na proširenoj sednici Državnog saveta.

On je rekao da Rusija strogo poštuje svoje obaveze, ispunjava međunarodne sporazume u oblasti bezbednosti, pa i sporazum o konvencionalnom naoružanju u Evropi.

"Mi zatvaramo naše baze, i na Kubi i u Vijetnamu. A zauzvrat smo dobili nove američke baze u Rumuniji, Bugarskoj, novi pozicioni rejon protvraketne odbrane u Poljskoj, a uskoro će verovatno biti stvoren i u Češkoj", naveo je Putin.

Prema njegovim rečima, najrazvijenije zemlje sveta, oslanjajući se na svoje tehnološko preimućstvo, troše milijarde za razradu odbrambenih i ofanzivnih sistema budućih pokoljenja. Njihova ulaganja se ne mogu uporediti sa ruskim, i deset puta su veća od onoga što čini Rusija, kazao je on.

Putin je najavio da će narednih godina Rusija razviti nove vidove naoružanja, uključujući i visoku naučnu tehnologiju, nanotehnologiju.

"Rusija ne namerava da se zatvara i da se izoluje od ostalog sveta" i "nema nameru da od nekoga nešto oduzima. Uveren sam da će samostalna, pragmatična i odgovorna politika omogućiti da Rusija učvrsti međunarodni autoritet kao siguran i savestan partner", rekao je Putin.

On je izrazio žaljenje što u poslednje vreme u svetu jača politika "protekcionizma", pod vidom retorike o neophodnosti slobodne trgovine i investicija.

"U suštini, reč je o žestokoj borbi za resurse, naročito za gas i naftu. U tom kontekstu, raste interes prema Rusiji i njenim resursima. Sve češće moramo da se suočavamo sa politikom zaustavljanja, sa nametnutom nepoštenom konkurencijom, kako bi se osigurao dostup resursima", naveo je ruski predsednik.

U isto vreme, Putin je ukazao da Rusija ne sme da dozvoli sebi da bude "uvučena u skupu konfrontaciju, pa i u razornu i pogubnu po rusku privredu trku u naoružanju. Mi želimo da budemo sigurni partneri celoj međunarodnoj zajednici, i u oblasti bezbednosti i privrede i energetike i očuvanja klime".

Prema njegovim rečima, Rusija je zainteresovana za najaktivnije učešće u globalnim i regionalnim integracionim procesima, za tesnu ekonomsku i investicionu saradnju i za napredak visokih tehnologija, jer to odgovara njenim strateškim interesima
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 730


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #2 on: February 08, 2008, 06:57:30 pm »

Rusija je snažnija nego ikada što je bila. Po svemu sudeći počinje novi (ili se samo nastavlja stari) Hladni rat.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 730


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #3 on: August 17, 2008, 04:00:26 pm »

NATO preispituje saradnju s Rusijom

17. avgust 2008.

Brisel - NATO treba da razmotri da li da nastavi
saradnju sa Rusijom, izjavio američki ambasador
u NATO Kurt Volker.


Saradnja je uspostavljena nakon hladnog rata, a prema mišljenju Volkera treba je preispitati zbog ruske ruske intervencije u Gruziji. Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs sazvala je za utorak sastanak ministara inostranih poslova 26 zemalja NATO-a, na kojem će se razgovarati o tome kako će se ruska intervencija odraziti na saradnju NATO-a i Rusije.

Volker je rekao Rojtersu da za sada nije doneta odluka o merama koje će se primeniti, ali da će članice te vojne organizacije razmotriti da li treba i dalje održavati redovne sastanke ministara inostranih poslova i ambasadora zemalja članica NATO-a sa ruskim zvaničnicima.

Kako je naveo, mogao bi biti doveden u pitanje i dijalog eksperata za borbu protiv terorizma, suzbijanje narkotika i protivraketnu odbranu.

"Sve te aktivnosti sada će biti ponovo razmotrene i zapitaćemo šta ćemo činiti i da li ćemo nešto činiti da bismo pokazali da sa Rusijom ne sarađujemo kao obično", rekao je Volker uz napomenu da SAD ne žele ni da se sukobljavaju sa Rusijom ni da zatvore forume dijaloga.

"Ne želimo negativnu dinamiku u odnosima sa Rusijom, želimo razvoj saradnje. Ali da bi se to dogodilo Rusija treba da se povuče iz Gruzije, da poštuje njen suverenitet i teritorijalni intefritet i da igra po pravilima 21. veka", kazao je on.

Volker se osvrnuo i na pretnje koje je Moskva uputila Poljskoj zato što je prihvatila da se na njenoj teritoriji postavi deo američkog antiraketnog štita uz obrazloženje da nije usmeren ka Rusiji.

"Niko ne preti Rusiji i zato Rusija ne treba da preti nikome", kazao je Volker.

Američka vlada je isključila Rusiju iz razgovora Grupe osam najrazvijenijih zemalja o Gruziji, a predsednik SAD Džordž Buš i državna sekretarka Kondoliza Rajs jasno su stavili do znanja da bi pristupanje Rusije u STO i druge organizacije moglo da bude ugroženo.

Analitičari međutim upozoravaju da izolovanje Rusije nije održivo rešenje jer je Rusija isuviše značajna za SAD. Ukoliko bi se odnosi pogoršali na nivo iz hladnog rata, mnoge stvari bi mogle da budu dovedene u pitanje, a jedna od njih je smanjivanje nuklearnih ambicija Irana i Severne Koreje.


Izvor: Beta
Logged
SIRIUS
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 60


« Reply #4 on: September 21, 2008, 07:53:55 pm »

Mislim da je moguća i obrnuta opcija - da blok oko Rusije (Rusija, Kina, Indija i druge zemlje) izoluju jednog dana NATO. Šta Rusiji treba NATO? Zbog tehike? Transfera tehnologije i znanja? Sve su to do sada radili bez njih...
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 730


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #5 on: September 21, 2008, 08:01:20 pm »

Gledajući šta se izdogađalo na zadnjoj Šangajskoj konferenciji slaba vajda od toga, jel Rusija baš i nije dobila punu podršku od članica zemalja Šangajske organizacije. Mada Indija nije članica Šangajske organizacije.
Logged
SIRIUS
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 60


« Reply #6 on: September 21, 2008, 09:04:41 pm »

Neće ti istočnački mudraci izneti sva jela na sto odmah. Seti se mudrog Kineza: 'Najbolji su oni planovi za koje neprijatelj sazna kad počnu da se ostvaruju''.  Pametan narod. Osvojiće svet bez opaljenog metka.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 055


« Reply #7 on: September 21, 2008, 09:06:46 pm »

Inače je vreme da se oformi protivteža...
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 730


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #8 on: September 21, 2008, 09:12:50 pm »

Šangajsku organizaciju i zovu azijski NATO.
Logged
Rocker
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 059


Palubin savetnik za hardver


« Reply #9 on: September 22, 2008, 05:55:07 am »

Da saradnja Rusije i Kine sve više jača, dokaz je i dokument koji su predstavnici zemalja potpisali negde letos o konačnom razgraničenju nekih oblasti na dalekom istoku, a oko kojih nije bilo dogovora skoro 100 god i koje su uvek bile predmet nekih sporenja među državama.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #10 on: October 10, 2008, 09:25:25 am »

Лавров: УН потписале тајни споразум са „НАТО-ом”
-----------------------------------------------------------
Без обзира на то што се у заглављу говори о сарадњи између два секретаријата, у документу су садржане одредбе које су у непосредној надлежности држава чланица

Специјално за „Политику”
--------------------------
Москва, 9.октобра– Министарство иностраних послова Русије изразило је данас жаљење што су секретаријати НАТО-а и УН потписали споразум о сарадњи а да га нису претходно дали на разматрање државамачланицама УН.

На данашњој конференцији за новинаре, званични представник Министарства Андреј Нестеренко изјавио је да су, према подацима које има руско министарство, „два секретаријата ових дана потписала споразум о сарадњи, о чему је МИП обавестио Дмитриј Рогозин, стални представник РФ при НАТО-у”.

Према Нестеренковим речима, када се та идеја појавила „Русија је била обавештена и предузела је кораке за разматрање проблема, рекла је своју тачку гледишта”.

Руско министарство је очекивало да ће „ако се питање даље буде развијало, консултације са руском страном, као сталним чланом Савета безбедности, бити настављене, и да ће пред доношење одлуке добити јасну слику о томе шта конкретно треба да се ради”, рекао је Нестеренко додавши да је „на последњој етапи усаглашавања, иако су нас на највишем нивоу уверавали у секретаријату УН да без нашег знања тај документ неће бити потписан, он ипак потписан. То не може да не изазива питања о томе како се поштују обећања”.

И министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров рекао је данас на конференцији за новинаре у Бишкеку, где је одржан састанак ЗНД на највишем нивоу, да је изненађен чињеницом да су у самом тексту споразума, „без обзира на то што се у заглављу говори о сарадњи између два секретаријата, садржане одредбе које су у непосредној надлежности државачланица”. То се, објаснио је Лавров, тиче одредбе о спремности сарадње о питањима одржавања међународне безбедности на основу Повеље УН и неких међународних директива. „Ми смо поставили питање руководствима два секретаријата у вези с тим. Чекамо одговор”, рекао је Лавров додавши да је Русија „најстроже упозоравала колеге у руководству УН да такве ствари не треба скривати од земаља чланица”.

Лавров је испричао новинарима да се недавно у Њујорку срео са Бан Ки Муном и питао га за разлоге тајног потписивања споразума, „али није чуо разумно објашњење”.

Боравећи недавно у Њујорку на заседању Генералне скупштине УН, шеф руске дипломатије је изјавио да је разочаран садашњим стањем дијалога са Северноатлантском алијансом, али да га не сматра замрзнутим.

Он је рекао да споразум са НАТО-ом о транзиту у Авганистан преко Русије, потписан на априлском самиту у Букурешту, формално важи, али нема никаквих могућности да се реализује јер се НАТО још није договорио са другим земљама са којима треба да се договори. Транзит ипак функционише на основу билатералних договора с Немачком и Француском. Те две земље преко Русије пребацују у Авганистан све (осим оружја) што је потребно њиховим војницима у Авганистану.

„Верујемо да је Авганистан сфера где се наши интереси поклапају, где можемо да сарађујемо, али смо убеђени да покушаји да се играју политичке игре и неко кажњава због појединих догађаја не помажу нормалној сарадњи у читавом комплексу односа.“

Занимљиво је да се евидентно погоршање односа Русије и НАТО-а није ни на који начин одразило на заинтересованост земаља чланица алијансе за куповину руског оружја. Анатолиј Исајкин, директор „Рособоронекспорта”, руског извозника оружја, изјавио је данас да се преговори о продаји оружја настављају и да ни најмање није опало интересовање за руско оружје.

Руски произвођачи су се у последње време специјализовали и за прилагођавање сопственог оружја стандардима НАТО-а, па је, на пример, грчка војска купила противавионске ракетне комплексе „топ-М1”.

И Дмитриј Рогозин сматра да је сарадња војних професионалаца Русије и НАТО-а на супротстављању тероризму на високом нивоу, али да заостаје политички дијалог.

Љубинка Милинчић

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11 on: November 11, 2008, 08:31:29 am »

Merkelova: Poslati signal Rusiji

11. novembar 2008.  
Berlin -- NATO treba da pronađe zajednički jezik s Rusijom, jer će zajedničkim delovanjem biti lakše rešavati bezbednosne probleme, kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkelova je na sastanku Udruženja atlantskog ugovora u Berlinu rekla i da podržava nastojanja Gruzije i Ukrajine da postanu članice NATO-a, ali je upozorila da ni jedna od te dve zemlje neće biti spremna za ovaj korak "u doglednoj budućnosti".

"Mislim da je bolje da razgovaramo jedni s drugima, nego jedni o drugima," rekla je ona.

"Znam da to nekada nije lako, ali mislim da bi bilo pametno da pošaljemo signal Rusiji", izjavila je Merkelova i navela da će se dobra prilika za to pružiti sledećeg aprila, na samitu NATO-a u Strazburu.

Članice Evropske unije saglasile su se ranije da ponovo pokrenu pregovore o partnerstvu s Rusijom, zamrznute posle Ruskog upada u Gruziju i rata zbog otcepljene pokrajine Južna Osetija.

"Potrebni smo jedni drugima. Mi smo partneri”, kazala je Merkelova i navela da su Rusija i NATO zajedno jača sila u borbi protiv terorizma, naoružavanja i drugih bezbednosnih izazova.

Nemačka kancelarka je rekla i da očekuje jačanje veza sa novoizabranim američkim predsednikom Barakom Obamom, koji će prisustvovati samitu NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer je uveren da će NATO i EU bliže sarađivati za vreme Obaminog predsedavanja Sjedinjenim Američkim Državama.

"Kao i njegovi prethodnici, novi predsednik će napraviti kritičku procenu politike", rekao je de Hop Shefer na skupu u Berlinu.

On je rekao i da bi, u vreme kada se SAD suočavaju sa najvećim izazovima, među kojima i sa sirenjem naoružanja, klimatskim promenama i terorizmom, Obama trebalo da ceni saradnju sa Evropom.

"O ovakvom trenutku, neće biti iznenađujuće ukoliko SAD budu smatrale Evropu privilegovanim partnerom. Mislim da nema razloga za brigu," rekao je de Hop Shefer.
 
Izvor: Tanjug
« Last Edit: August 16, 2009, 07:39:54 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #12 on: November 18, 2008, 03:33:46 pm »

Apaturaj: Moguć nastavak rada Saveta Rusija-NATO

18/11/2008
BRISEL - Ambasadori država članica NATO razmatraju mogućnost nastavka rada Saveta Rusija-NATO, najavio je danas u Briselu portparol Severnoatlantskog vojnog pakta Džejms Apaturaj. "Ambasadori 26 država članica NATO razgovaraju međusobno o takvoj mogućnosti", izjavio je Apaturaj.

Izvor:Tanjug
« Last Edit: August 16, 2009, 07:40:12 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #13 on: November 18, 2008, 07:05:56 pm »

Shefer: NATO nastavlja širenje uprkos protivljenju Moskve

18/11/2008
Valensija - NATO će i dalje podržavati napore bivših komunističkih zemalja da se pridruže ovom vojnom savezu uprkos protivljenju Rusije, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer.

"NATO će nastaviti da sarađuje sa svim zemljama koje žele da se pridruže našem savezu na Balkanu, u istočnoj Evropi i na Kavkazu", rekao je Shefer na sastanku parlamentaraca iz zemalja NATO-a u Valensiji. Shefer je dodao da je formiranje nezavisnih država unutar bivšeg sovjetskog prostora realnost, a da sposobnost ovih država da same određuju svoju budućnost predstavlja "lakmus test za novu Evropu".

Devet bivših članica sovjetskog bloka već su članice Alijanse, a Rusija se oštro protivi ideji da nekadašnje članice Varšavskog ugovora, njeni susedi Gruzija i Ukrajina, čak i počnu proces pridruživanja zapadnom vojnom savezu.

Odnosi Moskve sa NATO-om i SAD drastično su pogoršani u poslednje dve godine, usled širenja Alijanse na istok, želje Vašingtona da u istočnoj Evropi postavi raketni štit i podrške koju su SAD dale otcepljenju Kosova od Srbije.

Izvor:Tanjug
« Last Edit: August 16, 2009, 07:40:44 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #14 on: November 20, 2008, 08:51:19 am »

Rogozin: Nastavak dijaloga sa NATO

20. novembar 2008.  
Brisel - Stalni predstavnik Rusije u NATO Dmitrij Rogozin nada se da će odluka o nastavku dijaloga Rusije i NATO biti doneta na sastanku Alijanse u decembru.

"Očekujemo da će na tom sastanku biti dat pozitivan signal za nastavak saradnje. Sada je red da NATO načini korak", rekao je Rogozin, prenela je agencija Itar-Tas. Rogozin je istovremeno pozvao Alijansu da "ne opterećuje najavu nastavka dijaloga sa Rusijom raznim kontradiktornim i antagonističkim komentarima".

On je naglasio da Rusija ne oseća vojnu pretnju od zapadnih država, ali "naše miroljubive tradicije ugrožavaju želja SAD da razmeste raketni štit u Evropi, kao i vojna infrastruktura NATO koja se bliži našim granicama".

"Sada ne može biti govora o davanju predpristupnog statusa u NATO Gruziji i Ukrajini", dodao je Rogozin.

On smatra da Savet Rusija-NATO, ipak, ne može nastaviti rad u dosadašnjem formatu, kao do invazije Gruzije na Južnu Osetiju u avgustu.
 
Izvor: Tanjug
« Last Edit: August 16, 2009, 07:41:08 pm by dreadnought » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 501   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 22 queries.