PALUBA
May 23, 2024, 12:23:57 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 501   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 857536 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #105 on: June 12, 2010, 12:44:49 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* nato_russia.jpg (62.3 KB, 700x508 - viewed 106 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #106 on: July 19, 2010, 08:23:12 am »

Rusija i NATO: problemi nerazumevanja


18.07.2010.

Zemlje NATO-a i dalje ne žele predmetno da razmatraju inicijativu Rusije na stvaranju novog dogovora o evropskoj bezbednosti. Takvu izjavu dao je stalni predstavnik RF u Severnoatlantskoj alijansi Dmitrij Rogozin posle zasedanja Saveta Rusija-NATO u Briselu.

Kollaž: Golos Rossii
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Po rečima ruskog predstavnika, partneri Rusije u Evropi i NATO smatraju da pitanja vezana za evropsku bezbednost treba da se razmatraju na drugim platformama i u drugom formatu. Pri tome oni su uvereni da je važna praktična saradnja, a ne potpisivanje novog pravno obavezujućeg dokumenta. Uzrok Dmitrij Rogozin vidi i tome što NATO nastavlja da se povlači od jasnog opredeljenja pojma „bitne bojeve snage" , koje je obećalo da neće smeštati na granicama Rusije još pre 10-15 godina. Ipak to su tako i ostala obećanja, a alijansa je nastavila da se proširuje na istok.

Uporedo sa tim inicijativa o novoj arhitekturi evropske bezbednosti, sa kojom je istupio predsednik Rusije Dmitrij Medvedev 2008. godine, treba da formira u evroatlantskom regionu jedinstveno prostranstvo, u kojem ni jedna država ili organizacija neće moći da jača sopstvenu bezbednost na račun drugih. I to će biti kardinalni korak na prevladavanju nasleđa hladnog rata. Faktički predlog da se potpiše novi ugovor o bezbednosti u Evropi postala je jedna od glavnih spoljnopolitičkih inicijativa ruskog lidera. I ona je naišla u Evropi kako na pristalice, tako i na protivnike.

Došlo je vreme da se detaljno razmatra ovaj projekat, uveren je šef odeljenja za evropsku bezbednost Evropskog instituta RAN Dmitrij Danilov.

Rusija je dala sasvim konkretan nacrt dogovora. Ali ne shvataju svi do kraja šta Rusija želi od sklapanja dogovora. I ne prihvataju svi tekst koji je objavljen kao nacrt. Ipak ima zemalja koje su od početka podržale samu ideju, koja stoji u osnovi predloga o dogovoru. Tačnije - učiniti Evropu nedeljivom u pogledu bezbednsti, preraditi evropsku arhitekturu bezbednosti tako da vojni konflikt u Evropi bude nemoguć, ili u svakom slučaju da regulisanje sličnih situacija bude opšteevropska stvar. U tom pogledu Rusiji su najbliži njeno osnovni parnteri u Evropi, kao što su Nemačka i Francuska. Ali treba reći da i sa oponentima Moskva pokušava da nađe zajednički jezik. Među njima je tradicionalno Poljska, pribaltičke zemlje, druge istočnoevropske države.

Da dodamo da ni za koga nije tajna da u okviru samog NATO-a ne postoji jedinstvo u viđenju nove strateške koncepcije alijanse. I na tom fonu, najverovatnije, prevremeno je očekivati da dogovor može da bude primljen i odobren u skorije vreme. Ipak u narednih pola godine treba da bude održan novi samit OEBS-a. I na njemu će nesumnjivo biti podignuto pitanje novog dogovora o evropskoj bezbednosti u njegovim konkretnim aspektima.

Diskusija oko dogovora u svakom slučaju nadlje će se povezivati sa sistmom PRO u Evropi. Za sada on nije evropski, već pripada NATO-u, što je i zapisano u 5. članu Vašingtonskog sporazuma. Prvu violinu u njoj igraju SAD, koje osim toga i dalje nameravaju da postave svoje protivraketne baterije u Bugarskoj i Rumuniji. U međuvremenu, predlog predsednika SAD Baraka Obame dat Rusiji da se formira globalni štit može da promeni format odnosa Rusije sa EU i SAD po pitanjima bezbednosti u svetu. Razume se, to će tražiti od Vašingtona izvesnu korekciju planova za proširenje vojnog prisustva u Istočnoj Evropi, koje Moskva nikada nije odobravala. Pri tome nije isključeno da će pre ili kasnije evroski lideri podeliti stav Rusije, izražen u jednoj od ključnih teza dogovora o bezbednosti u Evropi. On je zasnovan na odustajanju od blokovskog prilaza prilikom rešavanja strateških pitanja na kontinentu. To će po mišljenju Dmitrija Medvedeva omogućiti da se izvrši proboj u budućnost i da se podvede crta pod deficit stabilnosti u poslednjih 20 godina.

Izvor: Glas Rusije


* 5.jpg (141.99 KB, 460x268 - viewed 85 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #107 on: July 28, 2010, 09:51:01 am »

Odnosi NATO i Rusije u usponu


28.07.2010.

Odnosi NATO i Rusije su u usponu, čemu su doprineli zajednički interesi za bezbednost u Avganistanu, borba protiv terorizma i gusara, rekao je danas u Briselu visoki zvaničnik NATO italijanski admiral Đampaolo Di Paola.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Di Paola, koji je prošlog vikenda posetio Moskvu, rekao je da su se vojni odnosi poboljšali posle niza susreta ministara spoljnih poslova i drugih zvaničnika.

"Vojna saradnja je sigurno bolja nego ranije i poboljšava se", rekao je Di Paola koji se nalazi na čelu vojnog komiteta NATO.

Admiral Di Paola se u subotu u Moskvi sastao sa načelnikom generalštaba ruske vojske generalom Nikolajem Makarovom. Dve strane su "identifikovale i razgovarale" o oblastima moguće saradnje - Avganistanu, borbi protiv terorizma i suzbijanju gusarenja uz obale Somalije, rekao je italijanski admiral.

Odnosi NATO i Rusije prekinuti su 2008. godine, u vreme rusko-gruzijskog rata, a krenuli su uzlaznom putanjom kada je američki predsednik Barak Obama izrazio nadu u "resetovanje" odnosa sa Rusijom.

Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev u aprilu su potpisali novi sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja.

NATO je u junu počeo snabdevanje trupa u Avganistanu preko Rusije i Centralne Azije i tako izbegao puteve snabdevanja preko Pakistana, na kojima su bile česte zasede.

To, po oceni AP-a, ukazuje na rusku spremnost da indirektno podrži misiju NATO, iz bojazni da bi poraz međunarodnih snaga u Avganistanu mogao da ugrozi stabilnost u Centralnoj Aziji.

Izvor: Beta


* 6161_nato-afp_f.jpg (14.11 KB, 470x270 - viewed 76 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #108 on: August 10, 2010, 08:27:51 am »

NATO podržava pomoć Rusiji od strane zemalja alijanse


09.08.2010.

Koordinacioni centar NATO za reagovanje na vanredne situacije podržava pomoć Rusiji koju su pružile zemlje
alijanse u gašenju požara, izjavila je za Itar Tass zvanični predstavnik NATO-a Karmen Romero


Kako je objasni visoki izvor u štabu alijanse, iako Rusije nije tražila pomoć od NATO-a, organizacija prati tešku situaciju u Rusiji sa šumskim požarima. Neke NATO države, kao što su Francuska, Nemačka, Italija, Turska, Bugarska i Poljska već su poslale tehnička sredstva i stručnjake za podršku ruskih napora u borbi protiv stihije.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #109 on: September 02, 2010, 07:40:06 am »

Rusija očekuje od NATO-a realni progres u borbi protiv avganistanskog prometa narkotika


01.09.2010.

Rusija očekuje od NATO-a realni progres u borbi protiv avganistanskog prometa narkotika, izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, istupajući u sredu u Institutu za međunarodne odnose povodm početka školske godine u Rusiji. Ovaj problem je ozbiljna pretnja međunarodnoj bezbednosti, direktno vezan za finansiranje ekstremizma.

Prema podacima UN, od avganistanskih nrkotika svake godine umire oko milion ljudi. U celini ministar inostranih poslova ocenio je odnose Rusije sa NATO-om kao dvostruko egzistiranje između prošlosti i budućnosti. I ova situacija, po mišljenju Lavrova, otegla se preko svake mere.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #110 on: September 16, 2010, 09:25:10 am »

Rusija-NATO: na horizontu nova era?


15.09.2010.

Uoči zasedanja Saveta Rusija-NATO planiranog za 15. septembar u Briselu stalni predstavnik Rusije u alijansi Dmitrij Rogozin upozorio je zapadne partnere na pokušaje, kako je on rekao, antagonizacije odnosa između Moskve i vojnog bloka. To se tiče između ostalog predstavnika baltičkih zemalja i nekih istočnoevropskih država, koje tiražiraju pitanje o tobože nezakonitom postavljanju ruskih protivavionskih kompleksa S-300 u Abhaziji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na dnevnom redu prvog zasedanja Saveta Rusija-NATO posle letnjih odmora bila su uključena pitanja pripreme za neformalni sastanak ministara inostranih poslova Rusije i NATO-a u Njujorku 22. septembra, toka ispunjavanja odluka prethodnog ministarskog zasedanja Saveta, posvećenog izradi pregleda zajedničkih pretnji po bezbednost 21. veka, kao i tema pravaca zajedničkog rada predstavnika Rusije i NATO-a u Savetu. Pitanje o komčlesima S-300 zbog protesta ruske strane nije bilo uključeno u dnevni red. Pokušaje da se ono uključi u osnovnu diskusiju Rogozin je nazvao špekulacijom. Po njegovim rečima, određenim snagama unutar alijanse nikako nije po volji situacija, kako se on izrazio, pomirenja, koja je nastala danas između Rusije i vojnog bloka.

Naravno, teško da pitanje o kompleksima S-300, samtraju eksperti, može da postane kamen spoticanja na putu uspostavljanja punopravnog rada saveta Rusija-NATO, koji je preživeo ledeno doba posle tragičnih događaja na Kavkazu u avgustu 2008. godine. Tim pre što se ovih dana u intervjuu za britanski Sandi Telegraf generalni sekretar alijanse Andres Fog Rasmusen, govoreći o ideji formiranja evropskog protivraketnog štita, izjasnio za neposredno učešće Rusije u tom projektu. U takvom slučaju, izjavio je Rasmunsen, otvoriće se perspektive nove ere saradnje sa Moskvom. A na nedavno održanom Međunarodnom političkom forumu u Jaroslavlju Institucije savremenog razvoja, čiji starateljski savet predvodi predsednik Dmitrij Medvedev, predstavio je referat koji uverava u neophodnost stupanja Rusije u NATO.

Izjave Rasmusena su istina, još samo ideja, mada politikolozi već nagađaju ne znači li njena pojava izvesno ublažavanje stavova SAD u pogledu Irana. Ali planove za razmeštanje sistema američke PRO u Evropi još niko nije ukinuo. Po rečima Pavela Zolotareva, zamenika direktora Instituta za SAD i Kanadu, sada, recimo, rakete Petriot postavljene u Poljskoj ne predstavljaju opasnost po Rusiju. Ali ako se tamo pojave strateške protivrakete, situacija će se bitno promeniti.

Nailazimo na prilično paradoksalnu situaciju, kaže naš vojni ekspert. Približili smo se onoj granici kada nas život tera da donesemo neku principijalnu odluku. Pitanja saradnje u okviru PRO i razvoja odnosa sa NATO-om sve do stupanja u alijansu su uzajamno povezana. Stuapnje je možda daleka perspektiva. Ali ta daleka perspektiva se meri vremenskim odsekom od možda najviše 10 godina. Zato što za 10 godina treba da se pojave strateške protivrakete na evropskoj teritoriji.

Povodom mogućeg stupanja Rusije u NATO, mada to nije nova tema, mišljenja eksperata se dijametralno razlikuju. Na bajonete dočekuju tu ideju između ostalog iste te baltičke i neke druge istočnoevropske države, novajlije u alijansi. Ali sasvim iz drugog razloga. Nedemokratska zemlja, kažu oni, imajući u vidu Rusiju, i ne navodeći nikakve argumente, nema pravo da pretenduje na članstvo u NATO-u. Ona i ne pretnduje.

Ali je zanimljivo drugo. U Tbilisiju se, recimo, otvara zvanično predstavništvo alijanse, a pre toga sa Gruzijom je bila potpisana Povelja o saradnji. Vojna agresija protiv Južne Osetije u Briselu se smatra, kao što vidimo, sasvim demokratskim činom. U novembru samit NATO-a u Lisabonu treba da usvoji novu koncepciju alijanse. U njoj je Rusija nazvana strateškim partnerom. Neće li ove reči ostati samo reči?

Izvor: Glas Rusije


* 5.jpg (141.99 KB, 460x268 - viewed 147 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #111 on: September 17, 2010, 08:09:56 am »

Rusija ne vidi korist od NATO-a u Arktiku


16.09.2010.

NATO će počiniti grešku ako bude ukazivao ko je i kako dužan da rešava pitanja u Arktiku, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov posle pregovora sa kanadskim kolegom Lourensom Kenonom u Moskvi.

Rusija ne vidi korist od učešća alijanse u tom problemu. Lavrov je podvukao da arktičke zemlje - Rusija, Kanada, Danska, Norveška, SAD - mogu da nađu rešenje političkim sredstvima, na osnovu međunarodnog prava. Ruski i kanadski ministar su podvukli da o militarizaciji Arktika ne može biti reči. Pri tome obe zemlje snose odgovornost za bezbednost svojih granica i puteve plovidbe u Severnom Ledenom okeanu.Generalni sekretar NATO-a predložio da se u novembru sazove samit Rusija-NATO

Stalni predstavnik Rusije u NATO-u Dmitrij Rogozin potvrdio je da je generalni sekretar Alijanse Andres Fog Rasmusen predložio da se održi samit Rusija-NATO 20. novembra u Lisabonu. U glavnom gradu Portugalije 19-20. novembra treba da bude održan samit Severnoatlantske alijanse.


Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #112 on: September 23, 2010, 06:32:29 am »

NATO za strateško partnerstvo sa Rusijom


22.09.2010.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da će predloženi sastanak lidera Rusije i 28 država članica NATO u novembru pokazati strateško partnerstvo bivših rivala iz ere "hladnog rata" i rezultirati većom saradnjom na polju rata u Avganistanu, protivraketne odbrane, kao i drugim oblastima.
 
"Odnosi između Rusije i NATO su prošli kroz jedinstvenu transformaciju...mi imamo konkretnu saradnju u brojnim oblastima uključujući Avganistan, razoružanje, borbu protiv terorizma i sprečavanje širenja nuklearnih i balističkih raketnih kapaciteta", rekao je Rasmusen u govoru na ministarskom sastanku Saveta NATO-Rusija u Njujorku, preneo je AP.

Sastanku Saveta NATO-Rusija prisustvovali su šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Rasmusen, koji je prošle sedmice uputio poziv Rusiji da prisustvuje sastanku sa članicama NATO, na marginama samita Alijanse 20. novembra u Lisabonu, poručio je da će takav sastanak "podići odnose (dve strane) na novi nivo".

Američka državna sekretarka je pozvala NATO i Rusiju da prošire saradnju na polju protivraketne odbrane, vojnih doktrina, kontrole narkotika i ograničenja konvencionalnog naoružanja u Evropi, ali je odbacila rusku incijativu za novu bezbednosnu arhitekturu u Evropi, koju je predložio ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

"Verujemo da je najbolji način da ovo postignemo jačanjem stubova koji su držali evropsku bezbednost decenijama, ne pregovaranjem oko novih sporazuma, kao što je Rusija predlagala", rekla je Klintonova.

Odnosi NATO i Moskve pali su na najniži nivo u razdoblju posle Hladnog rata posle sukoba Rusije i Gruzije pre dve godine.

Odnosi dve strane su, međutim, značajno poboljšani pošto je američki predsednik Barak Obama najavio "resetovanje" rusko-američkih odnosa, ocenila je američka agencija.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #113 on: September 27, 2010, 07:54:28 am »

Nikolaj Makarov smatra preuranjenim pitanje učlanjivanja Rusije u NATO


26.09.2010.

Šef Generalštaba oružanih snaga RF Nikolaj Makarov smatra preuranjenim pitanje učlanjivanja Rusije u NATO.


Prema njegovim rečima, ni zemlja, ni narod, ni oružane snage nisu spremni za takav potez. Osim toga, Rusija i NATO za sada imaju različite ciljeve i zadatke, - istakao je Makarov na ruskoj TV. On je takođe saopštio da u Rusiji od iduće godine stupa na snagu program  opskrbljivanja armije novim naoružanjem. Za njegovu realizaciju se izdvaja 19 triliona rubalja. Do 2020. godine će snage biti potpuno opskrbljene novim oružjem, - konstatovao je Makarov.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #114 on: September 27, 2010, 05:55:24 pm »

Moskvа rаzmаtrа poziv nа sаmit NATO-а


27.09.2010.

Moskvа rаzmаtrа poziv ruskom rukovodstvu dа poseti u novembru sаmit NATO-а
u Lisаbonu, izjаvio je ministаr inostrаnih poslovа Rusije Sergej Lаvrov.


U intervjuu zа kаnаl Rusijа-1 on je istаkаo dа je u ovkiru Sаvetа Rusijа-NATO stаv Moskve bio jаsno rаzjаšnjen. Vаžno je to što je NATO pozvаo Rusiju nа uvećаnje sаrаdnje u prаktičnim pitаnjimа: o Avgаnistаnu, borbi protiv prometа nаrkotikа i terorizmа, o PRO.

U problemu PRO, ukаzаo je Lаvrov, Moskvа morа dа shvаti koliko se slаžu dogovori između predsednikа Rusije i SAD i između Rusije i NATO-а o rаzrаdi zаjedničke аnаlize rizikа rаketnog rаsprostirаnjа. Zа Moskvu, podvukаo je ministаr, nаjvаžnije je dа rаdi ruskа inicijаtivа o nedeljivosti bezbednosti nа čitаvom evroаtlаntskom prostoru.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #115 on: October 02, 2010, 10:26:34 am »

Sаmit RF-NATO trebа brižljivo pripremiti


01.10.2010.

Sаmit Sаvetа Rusijа-NATO biće održаn аko bude pripremljen nа nаjbrižljiviji nаčin,
izjаivo je stаlni predstаvnik RF u аlijаnsi Dmitrij Rogozin.


On je podsetio dа je predlog dа se održi sаstаnаk Rusijа-NATO nа vrhu 20. novembrа u Lisаbonu dаo generаlni sekretаr Severnoаtlаntske аlijаnse Andres Fog Rаsmusen. Rаnije je zvаnični predstаvnik NATO-а DŽejms Apаturаj izjаvio dа su predlog Rаsmusenа prihvаtili lideri svih 28 zemаljа NATO-а, i odgovor ostаje nа predsendiku RF Dmitriju Medvedevu. Po rečimа Rogozinа, Rusiju zаnimа sаdržаj nove strаteške koncepcije NATO-а.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #116 on: October 04, 2010, 10:21:54 am »

Moskva pozvala NATO da napusti dvosmislenost prema Rusiji


03.10.2010.

Moskva je pozvala NATO da napusti dvosmislenost prema Ruskoj Federaciji

Za NATO-ov stav je karakterična dvostrukost: "Sa jedne strane se tvrdi da je Rusija partner, s druge se stavi na znanje da je ona problem u oblasti bezbednosti, a čak i opasnost po bezbednost" - izjavio je u intervjuu Interfaksu zamenik šefa ruskog MIP Aleksandar Gruško. On je podvukao da za izgradnju pravih ravnopravnih odnosa alijansa mora da se opredeli - kakvom ona vidi Rusiju. Što se tiče Rusije, ona ne smatra NATO protivnikom. U Moskvi razmatraju saradnju sa alijansom kao jedan od instrumenata učvršćenja bezbednosti u evroatlantskom regionu.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #117 on: October 28, 2010, 02:06:13 pm »

Samit Rusija-NATO: nade i realnost


28.10.2010.

Izgleda da termin restrartovanje ulazi u leksikon NATO činovnika. Uoči samita Rusija-NATO u Lisabonu upravo tako je generalni sekretar alijanse Andres Fog Rasmusen nazvao pristanak predsednik Ruisje Dmitrija Medvedeva da učestvuje u tom sastanku. Uoči samita, 5. novembra, u toku svoje posete Moskvi on će se sastati sa rukovodstvom Rusije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ako se do danas pojam restartovanje odnosilo na rusko-američke odnose, sada mu predstavnici Severnoatlantske alijanse daju novi smisao. Reč je o početku nove faze u odnosima dva partnera. Uveravanja rukovodstva NATO-a o predstojećem proboju na lisabonskom sastanku sadrže više spoljnog optimizma nego realnih nada. Do danas mnogim članovima NATO-a i nije pošlo za rukom da prevladaju stereotipe hladnog rata.

Za sada je glavno što Rusija i alijansa imaju dobre perspektive saradnje – to je Avganistan. Dobro radi tranzit vojnog tereta preko ruske teritorije. Moguće je i njegovo priširivanje. Obe strane sarađuju u borbi protiv avganistanskog šverca narkotika. Postoji razumevanje zajedničke odgovornosti u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Što se tiče razgovora o učešću Rusije u planovima za stvaranje evropskog protivraketnog sistema, ovde, bez obzira na izjave generalnog sekretara NATO-a, još ima mnogo toga nejasnog. Moskva želi da dobije odgovore na elementarna pitanja. Od koga će štititi ovaj raketni kišobran, kada čak nema ozbiljne analize opasnosti? Pozivanja na Iran i Severnu Koreju kao izvore napada očigledno su neozbiljna. Pre nego što se nešto reši, neophodno je razabrati se zašto je sve to neophodno.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev prošle nedelje posle sastanka sa svojim kolegama iz Nemačke i Francuske Angelom Merkel i Nikolom Sarkozijem u Dovilu izjavio je da je spreman da razmatra temu zajedničke PRO. Ali je pri tome podvukao da NATO sam treba da shvati u kom rakursu vidi pridruživanje Rusije tom sistemu, šta će to dati, u kom ključu mogu da budu postignuti sporazumi i kako dalje da se radi. Jedan od uslova mogućeg učešća Rusije u tom projektu treba da bude potpuna ravnopravnost. Naši oficiri ne treba da budu samo ekskursanti u Centru koji upravlja tim sistemom. Takvo mišljenje izrazio je za Glas Rusije predsednik Instituta za strateške ocene i analize Aleksandar Konovalov. Između ostalog, on je video drugi, mada i sporni momenat težnje NATO-a da uključi Rusiju u evropsku PRO.

Evropske države su osetile potrebu da pomalo uvećaju distancu od politike SAD, kako ne bi zavisile 101% od volje preko okeana. To ne znači da one žele da se posvađaju sa Amerikom. One žele jednostavno da imaju malo veću slobodu u izboru mogućih strategija. A kako bi postala više ili manje nezavisan centar sile, Evropi je potrebna saradnja sa Rusijom.

Kao i Rusiji sa Evropom, dodaćemo. U savremenom svetu nemoguće je postići bezbednost jedne države na račun druge. Svet je toliko povezan da ne oprašta takve zablude. Tada će i restartovanje odnosa Rusije i NATO-a dobiti istinski sadržaj.

Izvor: Glas Rusije


* 10.jpg (155.5 KB, 460x268 - viewed 46 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #118 on: November 01, 2010, 03:27:27 pm »

Između Rusije i NATO-a postoje neslaganja, ali strane će težiti opštem mišljenju


01.11.2010.

Između Rusije i NATO-a postoje neslaganja, ali strane će težiti njihovom prevladavanju,
kako bi došle do zajedničkog mišljenja, smatra načelnik ruskog Generalštaba Nikolaj Makarov.


Ovo je on izjavio posle pregovora u Moskvi sa Vrhovnim komandantom Uedinjenih oružanih snaga Severnoatlatnske alijanse u Evropi, američkim admiralom Džejmsom Stavridisom. Učesnici sastanka su razmotrili između ostalog borbu protiv terorizma, pomoć Oružanih snaga Rusije u stabilizaciji situacije u Avganistanu, kao i konkretna dejstva u borbi protiv pirata. Makarov je podvukao da je posebna pažnja bila poklonjena strateškom partnerstvu, kao i sistemu PRO u Evropi. Potrebno nam je da nađemo zajedničko rešenje ovih problema radi stabilnosti u 21. veku, izjavio je Stavridis.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #119 on: November 02, 2010, 12:04:38 pm »

Pregovori Medvedeva i Lavrova sa generalnim sekretarom NATO


02.11.2010.
            
Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen dolazi danas u Rusiju na pregovore sa predsednikom Dmitrijem Medvedevom i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Jedna od glavnih tema će biti priprema za samit Saveta Rusija-NATO krajem novembra. Moskva se takođe nada da će dobiti od Rasmusena informaciju o tome, kakav projekat PRO rukovodstvo Alijanse planira da stvara zajedno sa Rusijom. Osim toga, govoriće se i o saradnji u Avganistanu, borbi protiv međunarodnog terorizma i piraterije.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 501   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.062 seconds with 22 queries.