PALUBA
June 13, 2024, 01:37:59 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBA.Info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 501   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 868835 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #30 on: January 26, 2009, 08:34:37 pm »

I NATO i Rusija za punu obnovu odnosa

26/01/2009
BRISEL- Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer planira da u narednih nekoliko sedmica na najvišem nivou obnovi odnose sa Rusijom, suspendovane zbog prošlogodišnje intervencije ruske vojske u Gruziji, izjavio je danas portparol Alijanse Džejms Apaturaj. Apaturaj se obratio novinarima u Briselu posle sastanka stalnog predstavnika Rusije pri NATO-u Dmitrija Rogozina sa ambasadorima 26 država članica Alijanse, prvog od intervencije ruske vojske u Južnoj Osetiji, avgusta prošle godine.

Izvor:Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #31 on: January 26, 2009, 08:57:37 pm »

Led je krenuo. Jer, sednica Saveta Rusija-NATO – to je, faktički, obnova čitave naše kooperacije sa Alijansom

26.01.2009
Ambasador Rusije u NATO-u Dmitrij Rogozin rekao je to uoči planirane za danas neformalne sednice Saveta Rusija-NATO u Briselu o kojoj su se strane dogovorile još krajem prošle godine.

Mnogi novinari i eksperti već su stigli da ponove metaforu o ledu koji je krenuo. Istina, da su bili potpuno tačni, verovatno, trebalo bi da smatraju prvom pukotinom na ledenoj površini odnosa NATO-a sa Rusijom zamrznutih posle krvavog konflikta u Južnoj Osetiji sastanak šefova diplomatija zemalja-članica Alijanse održan prvih dana decembra 2008. godine. Upravo tada je većina lidera najvećeg vojnog bloka planete postala svesna političkih realija o čemu je nedavno rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Naime: NATO ne može pretendovati na značajnu ulogu u Evropi van produktivnog kontakta sa Rusijom. Na pomenutom sastanku šefova diplomatija NATO-zemalja generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Šefer saopštio je da je dobio mandat za obnovu neformalnih kontakata sa ruskom stranom, naglasivši pri tome da Brisel neće postavljati nikakve uslove za obnovu ovog dijaloga. I već 19. decembra održan je neformalni sastanak izmedju Šefera i Dmitrija Rogozina. Generalni sekretar je na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za štampu izgovorio rečenicu koja se takodje pojavila na stranicama mnogih novina: „Rusija je potrebna NATO-u i NATO je potreban Rusiji.“ A pomenuta u početku ovog priloga, istina, još neformalna sednica Saveta Rusija-NATO na nivou ambasadora može se stvarno okarakterisati kao početak kretanja političkog leda u bilateralnim odnosima.

Definicija „neformalna“ u dotičnom slučaju nema posebnog značaja. Prosto, na takvim sastancima nema tačno zacrtanog dnevnog reda, niti se donose zvanične odlike ili rezolucije. Što se, pak, tiče tema za razmenu mišljenja, u medjuvremenu nagomilalo ih se više nego dovoljno. Iz osnovnih problema koji su danas od presudnog značaja za komplikovane odnose izmedju Rusije i NATO-a ruski i strani eksperti izdvajaju 4. To su: obnova političkog dijaloga kao takvog, perspektive članstva Ukrajine i Gruzije u Alijansi, ratifikacija, od strane NATO-zemalja, adaptiranog ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi i razmeštanje elemenata američkog sistema protivraketne odbrane u Evropi.

Ovde je najvažnija, po našem mišljenju, prva tema pošto su sve ostale ovako ili onako vezane za mogućnost redovne i ravnopravne razmene mišljenja. Sa tim u vezi, treba da vas podsetimo na reči iz govora predsednika Rusije Dmitrij Medvedeva na novembarskom samitu Grupe 20 u Vašingtonu. „Želimo da imamo normalne odnose sa Severnoatlantskom alijansom, pa smo spremni da razvijamo partnerske odnose sa njim“ – primetio je ruski lider.

Značajna je i činjenica da je na dnevnom redu sednice Saveta Rusija-NATO planirane za septembar prošle godine bila inicijativa Dmitrija Medvedeva za zaključivanje ugovora o novoj arhitekturi evropske bezbednosti. Uzgred rečeno, vicekancelar i šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer je u svom otvorenom pismu novom američkom predsedniku pozvao njega da se ne ogluši o ovu inicijativu. Ali septembarska sednica nije održana – NATO je odlučio da na taj način kazni Rusiju. Danas vidimo čime se to završilo.

„Strategija čiji je cilj izolacija Rusije neće doneti korist. Naprotiv, već ubrzo će poćeti da škodi sopstvenim interesima Zapada. Niko ne može izolovati Rusiju, svetsku silu sa ogromnim ekonomskim resursima, bez nanošenja štete sebe samom.“ Ovo mišljenje je bivši ambasador Nemačke i Švajcarskoj Frank Elbe izneo nedavno na stranicama dnevnika „Zidojče cajtung“. „Ukoliko ne obnovi rad Saveta Rusija-NATO, Alijansa će odustati od dijaloga upravo u onom medjunarodnom organu koji je najbolje od drugih predvidjen za vršenje konsultacija o prevazilaženju kriza i razrešenju konflikata“ – dodao je nemački diplomata. Blok je samim pristankom na održavanje današnje sednice Saveta, u suštini, priznao da alternativa saradnji sa Rusijom ne postoji.

Ambasador RF u NATO-u Dmitrij Rogozin je pokušaj prekida odnosa sa našom zemljom ocenio kao najveću političku grešku Alijanse poslednjih godina. Naravno da se za sada, prema njegovim rečima, ne radi o ovbnovi saradnje u punom obimu. Ali u svakom slučaju, neka je mir, pa ma kakav bio, te je u tom pravcu učinjen još jedan korak.

Izvor:Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #32 on: February 07, 2009, 04:44:54 pm »

NATO spreman da uključi Rusiju

7. februar 2009.
Minhen, Varšava -- NATO je saopštio da je spreman da uključi Rusiju u razgovore o protivraketnom štitu, ali da očekuje određene promene u spoljnoj politici Moskve.

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer izjavio je danas na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti da smatra da je prava transatlantska saradnja u raketnoj odbrani, koja uključuje Rusiju, "u velikoj meri sprovodiva" i da će "one koji bi mogli da zaprete Evropi raketama naterati da dvaput razmisle", preneo je Rojters.

Shefer je rekao da podržava ideju o razgovorima o široj evroatlantskoj bezbednosnoj strukturi, koje je predložio ruski predsednik Dmitrij Medvedev i u kojoj su mnoge članice Alijanse pokazale spremnost da uzmu učešća.

Shefer je, međutim, rekao da ne vidi kako su "ozbiljni razgovori o takvoj novoj strukturi mogući, gde predsednik Medvedev sam kaže da je teritorijalni integritet primarni element, kada Rusija gradi baze unutar Gruzije, države koja te baze ne želi" i dodao da "to ne može da bude ignorisano".

Shefer je takođe izrazio zabrinutost zbog najave Kirgistana ove sedmice u Moskvi da će zatvoriti američku vazduhoplovnu bazu preko koje se snabdevaju koalicione snage u Avganistanu, ističući da je to u najmanjoj meri "nepodesno" sa podrškom Rusije međunarodnim operacijama u toj državi.

Generalni sekretar NATO je rekao da je neophodno prevazići ideju iz 19. veka o sferi uticaja.

Zamenik češkog premijera Aleksandar Vondra takođe je rekao da SAD i države centralne Evrope treba da sarađuju sa Rusijom na planovima za raspoređivanje protivraketnog štita, ali da Moskvi ne sme da bude dopušteno da stavi veto na te planove.

"Važno je razviti budući raketni sistem odbrane", rekao je Vondra i dodao će takav sistem zaštiti zapadne države od pretnji sa Bliskog istoka.

"Rusija treba da bude pozvana u ovu saradnju, ali ne sme da ima veto na nju", rekao je Vondra.

Bivši američki predsednik Džordž Buš sklopio je prošle godine sporazume o raspoređivanju 10 presretačkih raketa u Poljskoj i radarske baze u Češkoj. Moskva je osudila taj plan i zapretila da će kao odgovor postaviti svoje rakete u blizini poljske granice.

Zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov uputio je juče iz Minhena poruku novom američkom predsedniku Baraku Obami, da Moskva neće rasporediti svoje rakete ukoliko Vašington odustane od planova o raketnoj odbrani.

Američki potpredsednik Džo Bajden trebalo bi kasnije u toku dana da govori na konferenciji u Minhenu i ima nagoveštaja da bi mogao da najavi preispitivanje tog plana.

Izvor: Beta, Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #33 on: February 07, 2009, 04:48:03 pm »

Merkelova za Rusiju u bezbednosnim strukturama

07/02/2009
Aktivno učešće Rusije u formiranju evropske bezbednosne arhitekture poklapa se sa interesima Evropske unije, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel na godišnjoj Konferenciji o bezbednosti u Minhenu, na kojoj učestvuju nekoliko desetine šefova država ili vlada.

U skladu je sa našim interesima da privučemo Rusiju u buduće bezbednosne strukture. Rusija igra važnu ulogu u nuklearnom razoružanju kroz saradnju sa Sjedinjenim Državama i strateški je partner Evropske unije", naglasila je Merkelova.

Prema njenim rečima, evropske države "treba da odgovore pozitivno" na predlog ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva o uspostavljanju bliže saradnje između EU, bezbednosnih struktura EU i Rusije.

Nemačka kancelarka je istakla potrebu traženja kompromisa između Rusije i NATO po kontroverznim pitanjima, tako da razlike u stavovima ne vode slabljenju evropske bezbednosti, preneo je Itar-Tas.

Nemačka se nada diplomatskom rešenju spora oko iranskog nuklearnog programa, ali je spremna na uvođenje oštrijih sankcija Islamskoj republici ukoliko ne dođe do napretka, rekla je Merkelova.

"Želimo diplomatsko rešenje", istakla je Merkelova, aludirajući na ponudu američkog predsednika Baraka Obame da se sa Teheranom razgovara o nuklearnom pitanju, preneo je Rojters.

"Mislim da će nam nova američka administracija pojasniti svoj pristup prema Iranu u narednim mesecima. Spremni smo da ovim putem idemo zajedno. Mi smo, međutim, takođe spremni za oštrije sankcije ukoliko ne bude napretka", rekla je Merkelova.


Sarkozi: Rusija nije vojna pretnja

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je u Minhenu da "ne veruje da Rusija danas predstavlja vojnu pretnju Evropskoj uniji i NATO".

"Postoji problem poverenja između Evropske unije i Rusije. Moramo obnoviti poverenje i ja ću preuzeti svoj deo odgovornosti", izjavio je Sarkozi obraćajući se učesnicima Minhenske konferencije o bezbednosti.

"Ne verujem da Rusija danas predstavlja vojnu pretnju Evropskoj uniji i NATO", rekao je francuski predsednik na skupu kojem prisustvuje i zamenik predsednika ruske vlade Sergej Ivanov.

"Ne verujem da je za NATO i Uniju najveća pretnja vojna agresija Rusije", dodao je on ističući da je Rusija suočena sa "tako velikim brojem fantastičnih izazova" da je on "ne vidi kao pretnju".

Francuski predsednik je takođe, odbacio tvrdnje da postoji bilo kakva "slabost" ili "interes" Pariza kada je reč o ruskom gasu, jer je "Francuska, zahvaljujući nuklearnim postrojenjima, nezavisna u oblasti energetike".

Izvor:Beta,Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #34 on: February 07, 2009, 04:49:37 pm »

Bajden: SAD za novi ton u odnosima

7. februar 2009. 
Minhen -- Administracija američkog predsednika Baraka Obame "odlučna je da uspostavi novi ton" u međunarodnim odnosima, kaže američki potpredsednik Džo Bajden.

"Vodićemo dijalog. Slušaćemo. Konsultovaćemo se. Americi je potreban ostatak sveta kao što je, mislim, ostatku sveta potrebna Amerika", rekao je Bajden pred učesnicima 45. minhenske konferencije o bezbednosti. Američki zvaničnik je rekao da je trenutak da se obnove odnosi sa Rusijom koji su u poslednje vreme "opasno skrenuli s puta".

Bajden je, međutim, rekao da SAD neće prihvatiti da separatističke oblasti u Gruziji budu deo Ruske "sfere uticaja" i da SAD "nikada neće priznati Abhaziju ili Južnu Osetiju kao nezavisne države".

"SAD odbacuju tvrdnju da dobitak za NATO znači gubitak za Rusiju ili da je ruska snaga slabost za NATO", dodao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija i NATO treba da sarađuju kako bi porazili terorističku organizaciju Al-Kaidu i talibane u Avganistanu.

Bajden je govorio i o američkim planovima o postavljanju antiraketnog štita u Evropi, navodeći da će rad na tome biti nastavljen "uz konsultacije sa NATO saveznicima i Rusijom".

"Nastavićemo da razvijamo raketnu odbranu kako bismo se suprotstavili rastućoj snazi Irana", rekao je Bajden u Minhenu.

Govoreći o ekonomskoj krizi, Bajden je, takođe, istakao važnost saradnje SAD i stranih partnera.

Na trodnevnoj konferenciji u Minhenu, koja je počela juče, učestvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Pored domaćina - nemačke kancelarke Angele Merkel, između ostalih učestvuju i predsednici Francuske i Avganistana, Nikola Sarkozi i Hamid Karzai, kao i zamenik premijera Rusije Sergej Ivanov.

Skupu prisustvuje i iranska delegacija predvođena predsednikom parlamenta te zemlje Alijem Laridžanijem.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #35 on: February 08, 2009, 04:42:53 pm »

Ivanov pozdravio Bajdenov komentar

8. februar 2009. 
Minhen -- Zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov izjavio je da je američka ponuda o okretanju nove stranice u odnosima NATO i Rusije veoma pozitivna.

Američki potpredsednik Džo Bajden izjavio je juče u Minhenu, u govoru na konferenciji o bezbednosti, da je vreme da Moskva i Alijansa prevaziđu opasan jaz koji ih razdvaja, preneo je Rojters. Na pitanje novinara da li može da prokomentariše Bajdenovu izjavu, Ivanov je rekao da je ona "veoma pozitivna" jer ukazuje na mogućnost "novog početka".

Ivanov bi danas trebalo da razgovara sa američkim potpredsednikom.

Bajden je juče saopštio i da će SAD nastaviti sa izgradnjom protivraketnog štita u centralnoj Evropi "u konsultaciji sa američkim saveznicima u NATO, kao i sa Rusijom".

Ivanov je juče izjavio da je Moskva spremna da, što je pre moguće, započne sa SAD pregovore o protivraketnoj odbrani.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #36 on: February 11, 2009, 05:21:44 pm »

10.02.2009
Москва је спремна да сарађује са НАТО-ом само на основу равноправности, изјавио је стални представник Русије у алијанси Дмитриј Рогозин

Наша сарадња, истакао је он, могућа је само на основу фундаменталних принципа Римске декларације из 2002. године. У њој је прописано да у раду Савета Русија-НАТО учествује 27 држава, које равноправно разматрају проблеме у области безбедности, подвукао је дипломата. Ако се вратимо тим принципима, тада ће бити могуће да се каже да је наша сарадња, која је пострадала због кризе на Кавказу, обновљена у пуном обиму, истакао је Рогозин.

Извор:Глас Русије

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #37 on: February 19, 2009, 07:02:26 pm »

Neformalni samit NATO-a u Krakovu

19. februar 2009.
Varšava -- NATO mora sa Rusijom da nastavi dijalog bez obzira na neslaganja, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer.

"NATO-u je potrebna nova strateška koncepcija koja bi uzela u obzir nove pretnje kao što su globalno otopljavanje, isporuke energija ili sajber napadi", rekao je prvi čovek Alijanse na početku neformalnog ministarskog samita NATO-a u Krakovu.

Jap de Hop Shefer je rekao da se nada da će tu novu stratešku koncepciju, u kojoj će kao glavni princip ostati klasična uloga odbrane članica ali uz mogućnost slanja misija širom sveta, usvojiti zemlje članice na narednom aprilskom, jubilarnom samitu u Strazburu, kada NATO slavi 60 godina od osnivanja.

“Nova koncepcija mora da uzme u obzir sve što smo naučili, uključujući tu i pouke iz odnosa NATO-Rusija. Bez obzira na razlike u pogledima, moramo da nastavimo dijalog sa Rusijom, kao što se on odvijao čak i u najtežim momentima hladnog rata", naveo je de Hop Shefer.

Današnji prvi dan neformalnog sastanaka ministara odbrane članica NATO-a u Krakovu prema najavama organizatora posvećen je inostranim misijama, pre svega misiji ISAF u Avganistanu.

Današnji početak samita posvećen ja razgovorima sa predstavnicima dve zemlje pozvane u NATO, Hrvatskom i Albanijom, dok će sutrašnje vreme rezervisano za zemlje koje još nisu u Alijansi biti posvećeno Ukrajini i Gruziji.

Ključna tema dvodnevnog samita je upravo priprema nove strateške koncepcije Alijanse.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #38 on: February 19, 2009, 07:57:21 pm »

Rusija jedna od najvažnijih tema razgovora ministara odbrane NATO-a

19/02/2009
Američki sekretar za odbranu Robert Gejts kaže kako očekuje da će ministri odbrane zemalja članica NATO razgovarati o tome kako da obnove zvanični dijalog sa Rusijom, tokom razgovora danas i sutra, u Krakovu, u Poljskoj. Taj dijalog je prekinut kada je Rusija prošle godine izvršila invaziju na Gruziju.

Sekretar Gejts kaže da odnosi sa Rusijom neće biti glavna tema razgovora, ali da će ministri odbrane o njoj razgovarati u pauzama između zvaničnih sednica, jer je – uprkos nesuglasicama – važno nastaviti dijalog sa Rusijom o nizu pitanja.

„Postoje ruski postupci koji nas zabrinjavaju. U drugim oblastima Rusi su nam potrebni. Zato mislim da moramo da razrađujemo taj odnos na konstruktivan način, koji će nam omogućiti napredovanje, istovremeno vodeći računa o nekim drugim akcijama koje nam još stvaraju problem“, rekao je Gejts.

Gejts kaže da je jedna od tih problematičnih akcija nastojanje Rusije da ubedi Kirgistan da zabrani Amerikancima dalje korišćenje baze Manas, preko koje se snabdevaju američke i NATO trupe u Avganistanu. On kaže da Rusija nastoji da sedi na dve stolice, nudeći pomoć i istovremeno vršeći pritisak na kirgistansku vladu.

Što se tiče američko-ruskih odnosa, Gejts je rekao da će najviši funkcioneri Bele kuće, Državnog sekretarijata, Pentagona i drugih agencija sprovesti reviziju tih odnosa radi uspostavljanja ravnoteže između želje da oni napreduju i zabrinutosti zbog nekih ruskih političkih odluka.

Neki analitičari nagađaju da bi Obamina administracija mogla da ponudi odustajanje od plana za izgradnju antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj Republici kako bi popravila odnose sa Rusijom, koja se snažno protivi tom planu. Američki funkcioneri nisu zvanično to potvrdili, ali sekretar Gejts je ponovio novi stav administracije o tome, sa dva nova uslova koja nisu postojala tokom Bušove administracije.

„Zabrinjava nas opasnost od iranskih raketa i dok ta pretnja bude postojala nastavićemo da razvijamo raketnu odbranu, ukoliko budemo sigurni da bi ona funkcionisala i da bi se njena izgradnja isplatila. Ali to želimo da radimo u saradnji sa našim partnerima u NATO-u i sa Rusijom“, rekao je američki sekretar za odbranu.

Tokom ovonedeljnih razgovora, Gejts će imati priliku da o tim novim gledištima administracije prema antiraketnom štitu razgovara direktno sa svojim poljskim i češkim kolegom. Dok je bio član Bušove administracije Gejts je pokušavao da dogovori saradnju sa Rusijom u vezi sa evropskom raketnom odbranom, ali ruski funkcioneri nisu bili zainteresovani i tvrdili su da bi američki štit predstavljao pretnju njihovoj bezbednosti. Robert Gejts se sada nada da bi ti razgovori mogli ponovo da se pokrenu.

„Nadam se da će se sa novim početkom možda javiti neke druge mogućnosti sa Rusijom koje bismo mogli da ispitamo“, zaključio je Gejts.

Sekretar Gejts je dodao da će njegovi zvanični razgovori sa kolegama u NATO-u biti usredsređeni na Avganistan, kao i na pripreme za samit alijanse u aprilu. Ali neki razgovori o Rusiji koji će se voditi u kuloarima mogli bi da budu podjednako značajni.

Izvor:VOA
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #39 on: February 26, 2009, 11:59:23 am »

Rogozin: Moguće obnavljanje veza

26. februar 2009.
Brisel -- Rusija i NATO bi mogli da zvanično obnove veze početkom marta, izjavio je u Briselu stalni ruski predstavnik pri Alijansi Dmitrij Rogozin.

On je naglasio i da njegova zemlja insistira na opsežnoj istrazi o događajima iz avgusta prošle godine, kada je NATO zamrznuo veze sa Rusijom, nakon gruzijske invazije na Južnu Osetiju, prenela je agencija Itar-tas.

"Insistiraćemo na ozbiljnim razgovorima o Gruziji, ne na nivou ambasadora, već uz učešće visokih funkcionera iz ruskog Generalštaba", izjavio je Rogozin u Briselu, nakon neformalnog sastanka Saveta NATO-Rusija na ambasadorskom nivou, drugog po redu od rusko-gruzijskog sukoba u avgustu prošle godine.

Ruski diplomata je naglasio da je potrebno iskreno reći zašto je Gruzija bila vojno opremljena i spremna za rat, dodavši da Rusija i NATO još uvek imaju ozbiljno neslaganje u vezi sa ocenom događaja u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #40 on: March 05, 2009, 04:44:59 pm »

Нато одлучио да обнови везе са Русијом на високом нивоу

05/03/2009
Брисел, Москва –  Министри иностраних послова земаља чланица НАТО сложиле су се данас да обнове везе са Русијом на високом нивоу, што је у првом реаговању из Москве поздрављено.

После састанка шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио је да је постигнут споразум о тексту, пренео је Ројтерс.

„Настављамо разговоре у оквиру Савета НАТО-Русија што пре, после самита (НАТО у априлу)”, рекао је Лајчак.

У Министарству иностраних послова Русије поздрављена је одлука НАТО о обнови сарадње, али Москва сматра да се одлука мора доносити заједно са руском страном.

„Та одлука је корак у исправном правцу и ми са задовољством уочавамо да је у НАТО превладао здрав разум”, рекао је агенцији РИА Новости заменик директора Одељења за информисање и штампу Игор Љакин-Фролов.

Притом, како је рекао, одлука „не треба да се доноси у једностраном поретку - то треба да буде заједничко решење са Русијом”.

Руски дипломата је казао да је „прекид политичког дијалога са руском страном била грешка, и у принципу је противречила договорима да се усаглашавају позиције у вези са кризним ситуацијама у оквиру Савета Русија-НАТО”.

Односи између НАТО и Русије били су суспендовани прошле године после сукоба грузијских снага са војском Јужне Осетије и Русије.

Извор:Танјуг
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #41 on: March 09, 2009, 03:05:59 pm »

НАТО-у је потребна помоћ Русије ради решења низа важних проблема

09/03/2009
О овеме пише британски лист Тајмс. Њен глас у СБ УН има велики значај за проблеме Ирана, Авганистана, Блиског Истока, — истиче се у том чланку. Без сарадње с Русијом није могуће решити проблеме у Авганистану, јер снаге НАТО траже алтернативне маршруте за снабдевање, зато што се конвоји претварају у таоце због напада талибана и њихових савезника у Пакистану. Осим тога, Русија, чији инжењери помажу Ирану да гради атомску електрану у Бушеру, могла би да подстакне преговоре с Техераном о обустављању његовог нуклеарног програма. Дакле, одлука НАТО о обнављању контаката с Русијом на високом нивоу била је прагматична и правилна, — сматра Тајмс.

Извор:Тањуг

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #42 on: March 17, 2009, 08:23:13 am »

SAD: Poboljšati odnose sa Rusijom

17. mart 2009.
Vašington -- Barak Obama trebalo bi da prestane da podržava članstvu Gruzije i Ukrajine u NATO kako bi poboljšao odnose s Rusijom, piše u izveštaju objavljenom u Vašingtonu.

Izveštaj je sačinila dvopartijska komisija parlamentaraca i stručnjaka. Među 19 preporuka za jačanje odnosa sa Moskvom, koji su se pogoršali tokom prethodne administracije, autori izveštaja su naveli da SAD moraju da prihvate činjenicu da "ni Ukrajina ni Gruzija nisu spremne za članstvo" u NATO-u, mada treba podržati očuvanje njihovog suvereniteta.

"Specijalni odnosi s NATO-om, bez zvaničnog članstva, trebalo bi da ispune taj cilj", navodi se u izveštaju komisije na čijem su čelu bili demokrata Geri Hart i republikanac Čak Hejgel. Njih dvojicu je prošle nedelje primio ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Uz ocenu da je neophodno sprečiti svaki pokušaj Rusije da ojača uticaj u bivšim sovjetskim republikama, u izveštaju se preporučuje američkoj administraciji da "još jednom razmotri raspoređivanje antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj".

Izveštaj je predstavljen savetniku za nacionalnu bezbednost predsednika Obame, generalu Džimu Džonsu i potpredsedniku Džou Bajdenu.
 
Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #43 on: March 17, 2009, 03:08:29 pm »

NATO obnavlja dijalog sa Rusijom
 
17/03/2009
Ministri inostranih poslova Severnoatlantskog saveza, NATO-a, dogovorili su se nedavno da obnove veze sa Rusijom, suspendovane u avgustu 2008. posle petodnevnog rata između Rusije i Gruzije.

Savet NATO-Rusija osnovan je 2002. godine sa namerom da postane forum za dijalog i saradnju između dva bivša neprijatelja iz vremena Hladnog rata. U okviru tog saveta, 26 članica NATOa razgovara sa Rusijom o pitanjima o kojima se slažu - kao što su suzbijanje terorizma i ograničavanje širenja nuklearnog naoružanja, i o pitanjima o kojima se ne slažu – kao što su proširenje NATOa i antiraketna odbrana.

Prošlog avgusta, posle petodnevnog rata između Rusije i Gruzije, NATO je suspendovao tu saradnju, optuživši Moskvu za „nesrazmernu“ vojnu akciju. Ali tokom nedavnog sastanka u Briselu, ministri inostranih poslova NATOa dogovorili su se da obnove rad Saveta NATO-Rusija. Odluku je objavio generalni sekretar NATOa, Jap de Hop Shefer.

„Rusija je važan činilac. Rusija je globalni činilac, što znači da je nemoguće ne razgovarati sa njom,“ rekao je on.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je tokom svog prvog učešća na sastanku NATOa u tom svojstvu ponovila to gledište.

„Iako se alijansa ne slaže, i ne treba da se slaže u svemu što se odnosi na Rusiju, mi možemo da se složimo, i slažemo se, da moramo da pronađemo načine za konstruktivnu saradnju sa Rusijom u oblastima od zajedničkog interesa. Takođe se slažemo da moramo da pronađemo način za delovanje u oblastima u kojima se naša gledišta ne podudaraju i ostanemo čvrsti kada su u pitanju naši principi i naši najvažniji interesi,“ rekla je Klinton.

Mnogi stručnjaci, među kojima je i Džejson Lajal, iz Škole za javne i međunarodne poslove Vudro Vilson, pri Univerzitetu Prinston, pitaju se da li se nešto promenilo tokom poslednjih sedam meseci, što bi opravdalo zaokret u politici NATOa.

„Apsolutno ništa se nije promenilo. U stvari, Rusija je nastavila da krši mirovni plan koji je trebalo da zaustavi taj rat. Ona se praktično ukopala u Abhaziji i Južnoj Osetiji i utvrdila svoje vojne baze u tim oblastima. Dakle, učinila je veoma malo za opravdanje zaokreta u odnosima. Mislim da je više reč o shvatanju unutar NATOa da je mnogo bolje da Rusija bude uključena, nego da bude isključena iz procesa donošenja odluka,“ kaže Lajal.

Šon Kej, sa Univerziteta Veslijan, u Ohaju, kaže da su zemlje članice NATOa još uvek podeljenih mišljenja o tome, uprkos odluci da se kontakti sa Rusijom obnove.

„Saveznicima u NATOu, posebno onim ključnim kao što su Nemačka i Francuska, vema je stalo do dobrih odnosa sa Rusijom. Zbog toga ideja o njenom dugoročnom kažnjavanju zbog Gruzije jednostavno nije bila moguća. Neke od istočnoevropskih članica nisu srećne zbog toga, što je razumljivo s obzirom na njihovu istorijsku perspektivu. Ali, na kraju dana, ipak moramo da krenemo napred,“ kaže Kej.

Mnogi analitičari ističu da je zaokretu doprinela želja Obamine administracije da uspostavi pozitivan odnos sa Rusijom. Američki ambasador u NATOu tokom Klintonove administracije, Robert Hanter, kaže da je sada na Rusima da pokažu spremnost za saradnju sa alijansom.

„Videćemo da li su spremni za saradnju unutar Saveta NATO-Rusija ili će početi da stavljaju razne prepreke, kao što su to činili i pre rata sa Gruzijom. Po mom mišljenju, Rusija treba da pokaže da neće ponoviti u bilo kom obliku ono što je učinila u Gruziji, pa će poverenje ponovo početi da raste,“ kaže Hanter.

Jedna predstavnica NATOa izjavila je da će se Savet NATO-Rusija sastati u aprilu, ubrzo posle samita alijanse, predviđenog za početak tog meseca.

Izvor:VOA

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #44 on: March 18, 2009, 09:16:07 pm »

Obnovljeni odnosi NATO-Rusija

18. mart 2009.
Moskva -- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev imenovao je Sergeja Lavrova za šefa Međuresorske komisije za saradnju sa NATO, čime je obnovljena saradnja Rusije sa NATO.

Komisija će se baviti sprovođenjem Osnovnog akta o uzajamnim odnosima i saradnji u oblasti bezbednosti između Rusije i severnoatlantskog saveza, a u njoj će, osim šefa ruske diplomatije, učestvovati pomoćnik ruskog predsednika Sergej Prihotko.

Ruska agencija podseća da su se odnosi Rusije i NATO zaoštrili posle 8. avgusta 2008. godine, kada je Gruzija započela vojna dejstva u Južnoj Osetiji, a Rusija poslala vojsku i nakon pet dana borbenih operacija isterala gruzijske vojnike iz ovog regiona.

Zemlje NATO alijanse su optuzile Rusiju za neproporcionalnu upotrebu sile i odložili održavanje zasedanja Saveta Rusija-NATO na svim nivoima, a Rusija je, kao odgovor, zamrznula niz programa sa zapadnom alijansom, navodi RIA Novosti.

Ministri spoljnih poslova zemalja NATO su u Briselu, 5. marta, odlučili da obnove punu saradnju Alijanse sa Rusijom.

Izvor: Tanjug
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 501   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.