PALUBA
September 28, 2023, 02:40:51 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 ... 499   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 738077 times)
 
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 171


« Reply #330 on: June 04, 2014, 09:38:06 pm »

ипак не можеш да кажеш да нису истините.

То је био одраз једног времена - неких старих, добрих времена. За оно време су биле потребне и оправдане. Многе су потписали чувени руски аутори "Кукриникси"
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #331 on: June 04, 2014, 09:42:25 pm »

наравно. али конкретно овај постер је врло актуелан и данас (уз измену речи совјетска у руска)
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #332 on: June 04, 2014, 10:09:31 pm »

Може се поставити питање: када је то Русија угрожавала Европу и када је она војно напала неку Европску земљу?

Zimski rat ili Sovjetsko-finski rat 1939
Sovjetski napad na Poljsku 1939
Sovjetska okupacija baltičkih država 1940
Mađarska revolucija 1956
Praško proljeće 1968
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #333 on: June 05, 2014, 11:31:00 am »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Drugi američki razarač u sklopu proturaketnog štita dolazi u Španjolsku

Datum objave:
05.06.2014

Drugi od ukupno četiri američka raketna razarača kojima SAD pomažu stvaranju proturaketne obranu u Europi, napustio je Norfolk 3 lipnja. USS Ross (DDG 71) - drugi od četiri raketna razarača klase Arleigh Burke biti će razmješten u španjolskoj bazi Rota. On će se pridružiti sestrinskom brodu USS Donald Cook (DDG 75) koji se već nalazi španjolskoj bazi Rota od veljače 2014. Spomenutim razaračima pridružit će se do kraja 2015. još USS Porter (DDG 78) i USS Carney (DDG 64). Uz radar AN/TPY-2 stacioniran u Turskoj u sklopu NATO saveza te četiri američka razarača u Roti, su dio prve faze gradnje proturaketne obrane u Europi.* article-gallery-big-1401957918_664.jpg (107.21 KB, 640x450 - viewed 88 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #334 on: June 05, 2014, 11:37:57 am »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

SAD razmješta strateške bombardere B-52 u Europu

Datum objave:
05.06.2014

Američko ratno zrakoplovstvo privremeno razmješta u Europu teške bombardere sposobne za nuklerni udar, samo dan nakon što je predsjednik Obama najavio je da će povećati vojnu prisutnost SAD-a u regiji. Dva aviona B-52 Stratofortress iz zrakoplovne baze Barksdale, Louisiana i jedan B-52 iz zrakoplovne baze Minot, Sjeverna Dakota, stigla su u zrakoplovnu bazu britanskog zrakoplovstva Fairford u srijedu gdje će piloti provoditi obuku i integraciju sa američkim i savezničkim snagama u regiji, priopćilo je američko ratno zrakoplovstvo.

" Tijekom ovog razmještaja, koji će trajati oko dva tjedan, teški bombarderi će provoditi obuku u području Zapovjedništva američkih snaga za Europu, pružajući mogućnosti posadama u jačanju vještina u nekoliko ključnih operativnih paketa kao i upoznavanje sa zrakoplovnim bazama i operacijama u regiji ," stoji u priopćenju.* article-gallery-big-1401955299_181.jpg (63.76 KB, 800x554 - viewed 89 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 687


« Reply #335 on: June 05, 2014, 10:13:45 pm »

Quote
Zimski rat ili Sovjetsko-finski rat 1939
Sovjetski napad na Poljsku 1939
Sovjetska okupacija baltičkih država 1940
Mađarska revolucija 1956
Praško proljeće 1968

Tako je. Ipak, Rusija (SSSR) je tu ratovala (Finska), ili intervenisla (sve ostalo), u "svom" ataru. Delovi Poljske koje je zauzela 1939. godine su oni sporni delovi iz rata sa Poljskom dvadesetak godina ranije. Ako se ne varam ta teritoroja ni sada nije u sastavu Poljske. Dakle, upitno je da li je napadnuta Poljska (jeste tadašnja državna teritorije, ali dobrim dobrim delom naseljena Ukrajincima i Belorusima). I Finska i baltičke zemlje su bile deo Ruskog carstva koje su uz saglasnost sovjetske vlasti dobile nezavisnost (pravom na samopredeljenje). I Finska i Baltičke zemlje su pred Drugi svetski rat bile naklonjene Nemačkoj. Tokom Drugog svetskog rata Finska je bila faktički na strani Nemačke (istine radi nije se baš pretrgla napadajući SSSR, a oni je nakon rata nisu okupirali kao druge zemlje). U većini baltičkih zemalja SS je imao veliku bazu za regrutovanje dobrovoljaca. Čak i za vreme SSSR-a imali su neki autonomiju (republike i sastvau SSSR-a). Pravo za taj "atar" ("pravo" da interveniše posle Drugog svetskog rata) su SSSR-u priznali upravo zemlje Zapadne Evrope i SAD 1945. godine dogovorom na Jalti. Pa one su zadržale da to isto čine u svom ataru. Nisu jer nije bilo potrebe, ali nesumnjivo bi, da je zatrebalo.

Ne radi se o zemljama Zapadne Evrope. Izvan tog prostora Rusija nikada i nije ratovala (osim u doba Napoleona). A Zapadne zemlje jesu. Na primer Krimski rat. Pa onda Prvi svetski rat (Nemačka je prva objavila rat Rusiji). Pa onda Drugi svetski rat (Nemačka, Italija, Mađarska, Rumunija, NDH, Slovačka, čini mi se i neke dobrovoljačka jedinica iz Španije i SS dobrovoljačke jedinice iz Holandije, Farncuske). Dakle, zemlje Zapadne Evrope su itekako vojno napadale Rusiju. To se izgleda relativiziuje.

Suština onoga što sam hteo reći jeste da Rusija vojno ne ugrožava EU. Sve dok se EU, sa SAD prema Rusiji ponašaju osvjački, ona će zauzimati gard i "opleviti" po onim susedima gde porceni da su joj ugroženi interesi. Kada EU Rusiju bude uzela za partnera, biće to politički i ekonomski druga priča. A to će biti kada EU i njene države članice budu politički samostalne da odlučuju u korsit Evrope.

Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #336 on: June 06, 2014, 08:51:54 am »

..............................

Suština onoga što sam hteo reći jeste da Rusija vojno ne ugrožava EU. Sve dok se EU, sa SAD prema Rusiji ponašaju osvjački, ona će zauzimati gard i "opleviti" po onim susedima gde porceni da su joj ugroženi interesi. Kada EU Rusiju bude uzela za partnera, biće to politički i ekonomski druga priča. A to će biti kada EU i njene države članice budu politički samostalne da odlučuju u korsit Evrope.

Ova "džumbina" analiza trebala bi biti sasvim dovoljna onim članovima na forumu koji su ANTIRUSKI nastrojeni i nevide dalje od sopstveno
nosa,da se dozovu pameti. A ima ih podosta. Moraju shvatiti, da Rusija nije antievropski nastrojena i da je svjesna da bi najbolje rešenje
za sve bilo korektan i iskren partnerski odnos sa Evropskom unijom. Međutim, Evropa je u raljama SAD-a, koja je svjesno gura u neprijateljski odnos prema Rusiji, kroz sve ove događaje koji se namjenski podgrijavaju zadnji nekoliko decenija.

U prilog sličnom razmišljanju, evo i intervjua Ministra VP Rusije Lavrova o svemu tome:


SAD radi sve kako bi spriječili savezništvo između Rusije i Europske Unije


05.06.214.

Tijekom jučerašnje sjednice Ruskog Vijeća za Vanjske Poslove, ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, osvrnuo se na aktualnosti oko Ukrajinske krize i odnosa između SAD-a i Rusije. Istaknuo je kako SAD na sve načine pokušava "ograničiti ruske prilike", naročito kada je riječ o potencijalnom savezništvu između Rusije i Europske Unije.

"Izgleda kao da se Rusiju najviše napada zato što danas zastupa nezavisno stajalište po pitanju događanja u svijetu, no pravo na nezavisno stajalište nama pripada. Dakako, ovo se nikako ne dopada onima koji za sebe tvrde da su 'izuzetni'", rekao je Lavrov, jasno se referirajući na tzv. koncept "američke izuzetnosti" kojeg u zadnje vrijeme naglašava predsjednik Obama.

"Kurs stavljanja restrikcija na ruske prilike nije nešto čime se bave europske zemlje, već primarno SAD. Mnogi analitičari u Rusiji, Europskoj Uniji, pa i u SAD-u, slažu se kako SAD želi spriječiti ujedinjenje potencijala Rusije i EU-a vodeći se pritom isključivo ciljevima zadržavanja svog globalnog vodstva", rekao je.

"Ako pogledamo događaje iz aktualne perspektive, ispada kako je cijeli Istočni partnerski program Europske Unije iniciran od strane EU članica koje su ekstremno lojalne SAD-u kako bi se otvorio novi sanitarni koridor između EU-a i naše zemlje. Drugim riječima, ovime se sprječavaju strateški interesi i Rusije i cijele Europske Unije u zajedničkom pronalasku novih izvora razvoja", rekao je Lavrov.

"Stvar je odlučena dugo prije početka krize u Ukrajini. Anti-ruska spirala počinje s tzv. Magnitski listom, pa onda tvrde kako mi podupiremo Iran, pa onda Siriju, a Olimpijske igre u Sočiju su postale povod za anti-rusku propagandu koja je bila takvih proporcija da više nema osnove u zdravom razumu niti dostojanstvu", rekao je Lavrov te istaknuo kako događaji u Ukrajini nisu manifestacija novih trendova već kulminacija anti-ruskog stava ovih Zapadnih zemalja.

"Nema potrebe da se sada bavimo pitanjima zašto pokušaji pravog partnerstva s Europom nisu uspjeli: očito je kako su razlike u svjetonazorima, povijesnim iskustvima, tradiciji, a u konačnici i samoj veličini naže zemlje, odigrale ulogu", rekao je.

"U zadnje vrijeme javljaju se očite kontradikcije između multipolarnosti - koja postaje sve snažnija - i želje SAD-a i povijesnog Zapada da zadrže svoju dominantnu poziciju", naglasio je.

"Zapad radi sve kako bi stavili pod kontrolu što veći dio prostora uz rusku granicu", rekao je Lavrov te istaknuo kako je Rusija tijekom zadnjih 25 godina na razne načine promovirala i nudila partnerstvo Zapadnim silama, no - ističe Lavrov - oni su imali drugačiju agendu.

"Kada zagovaramo principe međunarodnog prava, odbacujemo nezakonito uplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja, tada nas se optužuje da smo pretjerano konzervativni, da smo opsjednuti sa statusom quo i da ne shvaćamo promjene koje se događaju u svijetu. No, kada podupremo slobodnu volju naroda Krima u potpunoj suglasnosti s pravom na samo-opredjeljenje, onda nas se naziva revanšistima koji pokušavaju vratiti geopolitičko rivalstvo u međunarodne odnose. Činjenica je da geopolitika nikada nije nestala, samo se pokušalo pretvarati kao da se radi o pogrdnom terminu kojeg koriste pojedine zemlje sposobne mijenjati situaciju u svijetu prema vlastitom nahođenju", zaključio je ruski ministar vanjskih poslova.


 The Voice of Russia

Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 171


« Reply #337 on: June 06, 2014, 09:40:26 am »


Još veliki De Gol je pre pola veka govorio o krajnjem cilju - Evropa od Lisabona do Vladivostoka. No, on je davno umro, a današnji političari dalje od nosa svoga ne vide. Bar da im je veliki taj nos kao u De Gola, nego nije ..., što im ne smeta da njuškaju, buškaju i sebi samima i narodima svojima ogromnu štetu prave u svom zloćudnom slepilu!
Logged
korisnik
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37« Reply #338 on: June 06, 2014, 10:17:39 am »

Sovjetski napad na Poljsku 1939
Zanimljivo je pomenuti da je po završetku DSR lično Staljin dao lažan spisak pokolja oko 22 hiljade Poljaka. Taj spisak je bio lažan i nekompletan.
Kompletan spisak žrtava masakra u Katinskoj šumi je predao Boris Jeljcin tek 1992. godine Leh Valensi. Staljin je lično i naredio taj zločin, i dobro je pitanje da li je uopšte i to sve...
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #339 on: June 06, 2014, 10:42:59 am »

Sovjetski napad na Poljsku 1939
Zanimljivo je pomenuti da je po završetku DSR lično Staljin dao lažan spisak pokolja oko 22 hiljade Poljaka. Taj spisak je bio lažan i nekompletan.
Kompletan spisak žrtava masakra u Katinskoj šumi je predao Boris Jeljcin tek 1992. godine Leh Valensi. Staljin je lično i naredio taj zločin, i dobro je pitanje da li je uopšte i to sve...

Da, to je bila velika greška. Ali svi oni imaju mrlja u svojoj "biografiji". Samo neki slučajevi:

-Ameri - istrebili skoro kompletnu populaciju Sjeverno američkih Indijanaca, ni broja se nezna.
-Španci i Portugalci, kompletnu Južnu Ameriku urnisali. Ubijali Inke ko zečeve.
-Francuzi po Africi,
-Nijemci po Africi (neki i neznaju za to),
-Englezi po svojim kolonijama ni broja se nezna.
-Nizozemci, najveći izvedbenici robstva u istoriji itd....  

Za njih sve, Rusi su bili male mace, tek toliko.... Wink

PS: Izvinjavam se na Of....
« Last Edit: June 06, 2014, 11:03:34 am by ORIĆAREB » Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #340 on: June 06, 2014, 11:23:15 am »

Male mace, Holodomor, 7,5 mio ukrainca izgladneli do smrti... NIje ni čudo da ne vole ruse.
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 301« Reply #341 on: June 06, 2014, 11:27:35 am »

Staljin nije žalio ni svoje a kamoli Ukrajince , „Smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt milijuna- statistika”
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 171


« Reply #342 on: June 06, 2014, 11:33:51 am »

Male mace, Holodomor, 7,5 mio ukrainca izgladneli do smrti... NIje ni čudo da ne vole ruse.
Ne razumem, ispada da je za gladomor kriv Ruski narod?
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #343 on: June 06, 2014, 11:34:37 am »

Političari, ne narod. Ali se mržnja pokaže onda na narod.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 060


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #344 on: June 06, 2014, 11:35:08 am »

Staljin nije imao "svoje" njegovi su bili samo oni koji su 105% bili poslušni, nisu talasali, nisu se slučajno našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i slično. Sve redom je ubijao kako bi održao vlast. Tako da 7,5 miliona jednih ili drugih njemu nije bilo bitno kojih,
bilo je bitno da su mu po njegovim merilima krivi (ne kaažem da mu je merilo bilo ispravno, naprotiv). Tvrdim da je bio manijakalni ludak  iako sam nestučan za tu vrstu procene.
Logged
Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 ... 499   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.